Hangyairtás házilag. Egy szakember tanácsai. | Abatox Kft.
MELYIK ROVART GYŰLÖLI A LEGJOBBAN? KÜLDJE EL SZAVAZATÁT ITT! VAGY CSAK NÉZZE MEG A JELÖLTEKET!

Hangyairtás házilag. Egy szakember tanácsai.

hangyairtás házilagAzoknak akik házilag szeretnének hangyairtást végeztetni összegyűjtöttük a legnépszerűbb, olyan praktikát, ami a legtöbb háztartásban akár 10 percen belül kipróbálható.

Ahogy hajnövesztőszerek csodareceptjeivel, úgy házilagos hangyairtás praktikáival is mind tele van az internet. Egy kicsit féltem is Önt tőlük, mert szakértői szemmel nézve, rögtön látni, hogy bizonyos esetek csak csoda folytán hozhatnak eredményt.

Ha Ön az összes “Hangyairtás házilag” csodareceptet ki szeretné próbálni, abba valószínűleg beleőszülne.

Itt azokat a házilagos recepteket gyűjtöttük össze, melyek mások elmondásai alapján több alkalommal hoztak eredményt, és kizárólag biztonságosak.

De előtte egy fontos kérdés: meddig érdemes próbálkozni a házilagos hangyairtással?

Tapasztalt rovarirtóként annyit biztosan mondhatok, hogy e téren maximum napokban szabad gondolkodni, és alapvetően kisebb kolóniával szabad csak kísérletezgetni. Ha a lakása több helyén, tömegesen jelennének meg, inkább forduljon szakemberhez. Biztonságosabb módszerekkel dolgozunk, mint azt hinné.

Korábban kipróbált receptek házilagos hangyairtásra:

1. Citromkarikák: Tegyen citromkarikákat a hangyák vonulási területeire. Ezzel megtöri a hangyák vonulási útjait, és visszakényszerítheti őket kiindulási területeihez.

2. Sütőpor és/vagy fahéj: A hangyák alapvetően érzékenyek a szagokra. A legtöbb házilagos hangyairtás erre épít. A vonulási területekre szórt sütőpor, vagy fahéj elzárja a vonulásukat.

3. Savanyú uborka: A savanyú uborka szaga távol tarthatja a hangyákat.

4. Levendula: Csepegtessen levendulaaromát a ház/lakás betörési pontjaira.

5. Bolti csapdák, sprayk: A legtöbb nagyobb áruházban (CBA, Tesco, Interspar) kapni hangyairtó készítményt. Kis fertőzöttség esetén érdemes kipróbálni, de ne kísérletezzen velük sokat. Ha nem válik be 1 héten belül, hívjon szakembert. Ha a lakás több pontját is ellepték a hangyák, és esetleg gyakran ólálkodnak a ház körül, akkor számoljon azzal, hogy egy-két flakon spray nem lesz elég. Ilyenkor érdemes inkább elgondolkodni: “Nem éri meg jobban szakembert hívni?”

Amiért sok esetben ezek a házi hangyairtó módszerek nem működnek:

Mint korábban írtuk, a hangyák rendkívül érzékenyek a szagokra. Egyes kontakt hatású irtószereket ezért a szaguk miatt könnyedén elkerülnek. Másrészt az, hogy a vonulási útjukat elzárják, nem jelenti azt hogy nem fognak máshol próbálkozni.

A házilagos hangyairtásra nem érdemes 1-2 napnál többet szánni (hangyairtó készítmények esetében 1 hét). Ugyanakkor érdemes megfontolnia, hogy néhány tucat elhullott dolgozó hangya nem eredményezi a boly kipusztulását. A forrás megszüntetése nélkül a probléma csak egyre nagyobb lesz, hisz gond nélkül szaporodnak valahol.

Bórax és petróleum, mint házilagos hangyairtás (NE!):

Kevés háztartásnak van otthon ezekből. Szerencsére. Ugyanis a petróleum egy rendkívül gyúlékony, mérgező, és környezetkárosító anyag. De a bórax is hasonlóan veszélyes. Vese-, és májelégtelenségeket okoz. Egy bizonyos dózisban pedig halált. Ennél majdnem a legtöbb rovarirtó szer jobb. Sajnos mégis sok helyen megemlítik.

Azt javasoljuk, hogy próbáljon ki a fenti házilagos hangyairtás receptekből egyet-kettőt, és ha rövid időn belül nem észlel változást, hívjon egy szakembert. Ne kísérletezgessen sokat! Nem éri meg!

Más rovarirtók nevében nem tudok nyilatkozni, de nálunk már a géles hangyairtás is elérhető. Rendkívül tisztán, és biztonságosan dolgozunk, és amit elvállalunk, arra személyes garanciát vállalunk. Ha a könnyebb utat választaná, akkor kattintson ide, és egykettőre levesszük ezt a gondot a válláról.

Sok szerencsét a kísérletezgetéshez! Kérem, ne felejtsen el beszámolni az eredményekről!


 

 1. Vándor Rózsa :

  Tele van a kertünk hangyával, és nagyon csípnek.
  Több hangyaboly is van, különböző méretűek a hangyák. Vannak egészen nagyok, és “normál” méretűek.
  Szinte használhatatlan tőlük e kert. A fűnyírás is egy tortúra emiatt,mert állandóan söpörni kell őket a ruházatról. Kérem adjanak tanácsot, mit tegyünk,hogy elüldözzük őket! Köszönettel Vándor Rózsa

 2. abatox :

  Kedves Vándor Rózsa!

  Az első és legfontosabb, hogy felkutassák a bolyok kijáratait, majd ezekre a részekre hangyairtó (mérgezett) csalétkeket kell kiszórni. Tudomásunk szerint a háztartás számára a biotoll elérhető. Ezt azonban nem használtuk mi korábban, mert más típusú szerekkel dolgozunk. De már mi is tesztelünk egy új hangyairtó port, mellyel ezeket a problémákat fogjuk tudni kezelni.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 3. Mogyoróssy Károlyné :

  Köszönöm kipróbálom Tisztelettel Mné.

 4. Nagyapó :

  És mit tanácsoltak a Rózsának a kerti hangyairtásra?
  Nálam még a fán is megeszik a sárga barackot.
  üdv HÁ

 5. Ili :

  A kertbe kitettünk egy kis kerti szaletlit, de nem csak mi, de a hangyák is a birtokukba vették. Vegyszerrel nem merünk próbálkozni, mivel kisgyerkeink vannak. Mit tanácsol?

 6. abatox :

  Kedves Ili!

  Ha kipróbálták a házi praktikákat és nem működnek, akkor van egy sanda gyanúm, hogy az irtószer lesz a megoldás. Esetleg a szaletli lábát érdemes kétoldalas ragasztóval körberagasztani, hogy ne tudjanak felmenni. De ez is csak ideiglenes lesz. Jellemzően csak élelmiszert keresve jönnek ilyen helyekre. Érdemes elkerülni az asztalról lehulló morzsákat, ételdarabokat.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 7. Balázs László :

  ugyan az a problémám,mint Vándor Rózsának.

 8. xy :

  Mi a második emeleten lakunk. Alattunk egy nagyon mocskos család lakik. Mi hiába írjuk a hangyákat, tőlük másznak fel hozzánk.
  Amikor szóvá tettük nekik, hogy miért nem irtják a hangyákat, azt mondták, hogy náluk nincs is hangya. Persze.
  Hozzánk pedig repülőgépről ejtőernyővel ereszkedtek le a hangyák…

 9. Neuhauser Csaba :

  mi a 3 emeleten lakunk és a hangyák áttörték a csempe ragasztót is aztán nyomtam oda egy kis acrylic u-t de azt is áttörték

 10. abatox :

  Kedves Csaba!

  A hangyák vonulási útjának, elzárása nem járhat tartós eredménnyel, mert rövid időn belül új járatot találnak, illetve a régit is átrághatják. A hangyairtás eredményesen csak a boly felszámolásával valósítható meg, ezt elsősorban mérgezett csalétek alkalmazásával, illetve tartós méregmező létesítésével valósíthatjuk meg. A háztartási hangyairtó permetek hatástartóssággal kevésbé rendelkeznek, ezért mi inkább a mérgezett csalétek alkalmazását (pl: Protect Combi) javasoljuk. Amennyiben gyors, eredményes hangyairtásra van szükség érdemes szakemberhez fordulni.
  Üdvözlettel,
  Abatox Kft.

 11. Zsuzsa :

  Kedves Abatox Kft!

  Mi is a 3.emeleten lakunk, tégla építésű ház. Néhány éve lett szigetelve. Az előttünk lévő lakóknál nyár végén, ősz elején kb 2 hétig volt hangyavonulás. Nálunk kb 3 hete jöttek először. Akkor egy ananász és néhány alma volt a gyümölcsös kosárban. Ezt rajzották meg. Azóta figyelünk, hogy mindent elpakoljunk. Vettünk Protect Combi csalétket, amit ügyesen kikerülnek :)
  Az lenne a kérdésem, hogy szakember milyen megoldással tudja kiírtani? És milyen a hatékonysága?
  Szakember a bolyt tudja kiírtani, a királynő is elpusztul? Kb mennyi időnként kellene a szakemberes hangyaírtást ismételni?
  Válaszát előre is köszönöm!

 12. abatox :

  Kedves Zsuzsa!

  Sajnos a szabad forgalmú, boltban kapható hangyairtószerek alkalmazásakor előfordulhat, hogy nem, vagy csak nagyon lassan jelentkezik az eredmény.
  A mi fegyverarzenálunk lényegesen szélesebb a boltban kapható készítményeknél. Felhasznált irtószereink hosszabb hatostartásággal rendelkeznek, nagyobb hatóanyag tartalmuk van és mikrokapszulázottak a bolypusztító hatás miatt.
  Általában egy szakember által, jól kivitelezett hangyairtással, akár több évre megoldódhat a probléma, ha sikerül a teljes bolyt felszámolni. Az általunk alkalmazott hangyairtási módszerekről és irtószerekről bővebben itt olvashat.
  Üdvözlettel,
  Abatox Kft.

 13. Nemcsák Tamás :

  Sok praktikát kipróbáltam mert acsaládi ház ahol élek minden tavasszal tele van hangyával. Tavaly a Bóraxot próbáltam ki és jó nagy betűkkel kiírtam minden jól látható helyekre hogy VIGYÁZZ MÉRGEZETT TERÜLET!
  idén is megjelentek a kis mocskok és kipróbáltam egy saját trükköt. Zippo gyújtóbenzin…elg csak a fészek köré locsolni meg a vonulási utat belocsolni. NEM SZABAD BEGYÚJTANI!!!!!!
  És láss csodát mind elpusztult!

 14. Láposi Katalin :

  Kedves Abatox Kft,

  én a hintaágy vázrészét festettem zománcfestékkel, majd nem telt bele 24 óra és elkezdtek hemzsegni a hangyák a vázon.
  Mi lehet ennek az oka, illetve megoldása?

  Köszönöm válaszát!
  Üdv,
  Kata

 15. abatox :

  Kedves Katalin!
  Rendkívül érdekes és furcsa a hangyák megjelenése frissen festett felületen. Vélhetőleg a festék egyik komponensének szaga lehet vonzó a hangyáknak. Érdemes lehet áttörölni az érintett részeket tartósan erős szagú tisztítószerrel, vagy akár ecettel. Drasztikusabb és persze eredményesebb megoldás a vázrészeket hosszan hatástartós hangyairtó készítménnyel kezelni. Amennyiben a hintaszék zárt térben van, az egész helyiséget kellene hangyamentesíteni.
  Üdvözlettel,
  Abatox Kft.

 16. Győrffyné Andi :

  Tisztelt Abatox Kft!

  9.-ik éve lakunk téglaépítésű családi házunkba,ami körbe van nikecelezve.Tavaly kissebik lányom szobájában egy-egy hangya jelent meg.Próbálkoztam bio-kil permetező szerrel ami után a szegő léc alól rajzani kezdtek a hangyák.Miután körbe leszedtük a lécet,megdöbbenve tapasztaltuk,hogy a a szobába körbe a léc magasságáig tele volt hordva hangyatojással.Miután ezt eltakarítottuk és a szobát körbe beszórtuk azóta ott nem jelentek meg hangyák,egészen mostanáig.A két gyerekszoba teraszán mintha a falból özönlenének ki,valamint a lakás több pontját szinte minden reggele ellepik a hangyák.Nem látni honnan jönnek elő,csak rajzanak.Szerencsére még élelmiszert nem másztak meg,csak a földön fordulnak elő.Tudunk e még házilag tenni valamit,vagy már befészkelték magukat és csak szakember által lehet őket írtani.Válaszukat előre is köszönöm.andi

 17. abatox :

  Kedves Andi!
  A leírtak alapján, elég súlyos már a helyzet. Talán még hangyairtó csalétek alkalmazásával lehetne még házilag próbálkozni. A hangyairtó csalétek hátránya, hogy nagyon lassan fejti ki hatását, akár 4-5 hét is lehet mire látványos javulást eredményez. Előnye, hogy nem csak a dolgozó hangyákra, hanem az egész bolyra van hatással. Amennyiben gyorsabb, eredményesebb megoldás szükséges, akkor érdemes szakemberhez fordulni.
  Üdvözlettel,
  Abatox Kft.

 18. Pintér Károly :

  Levendulánk van virágcserépben
  a kertben, és oda beköltöztek a
  hangyák. Kivettük földestől a
  növényt és vizbe áztattuk, de
  sajnos nem használ.
  Mit lehet tenni ?
  Köszönet és üdv.

 19. B.Zoli :

  Tisztelt Abatox Kft!

  A családi házam egyik fala kőfal és a vakolat is az évek során eltűnt. A problémám a következő, a hangyák a kövek között menetelnek befelé és vélhetően a falban van a boly. Cyperkill-el fújtam be a lyukakat ahol vonultak, helyenként ez használt is, de még mindig van belőlük. A vakolat teljes felújítása tervben van, de addigra szeretnék tőlük megszabadulni. Mit tehetnék?
  üdv. B.Zoli

 20. Molnár Gábor :

  Tisztellt Abatox Kft!
  Nálunk elég komoly a helyzet. Könnyűszerkezetes ( fa ) a házunk. Két éve kellett a teljes fürdőszobát felújítanunk, mert a válaszfalban hangyabolyt találtunk. Sajnos a következő évben már meg is jelentek újra. A boly nem tudom hol van ( nem szeretném az egész házat szétverni ), de a hangyák özönlenek… Házi módszerek nem váltak be. Mit javasolnak. Molnár Gábor

 21. Takács Dóra :

  Kedves Abatox kft!

  Kertünkben van egy hatalmas cseresznyefa, amibe beköltöztek a hangyák. Döbbenetes, mennyi és mekkora járatokat fúrtak az élő fába. Tettünk a fára hangya csalit, mert mindenhol azt olvastam, azzal lehet véglegesen kiirtani, de úgy látom, nagy ívben elkerülik. Mi tanácsolnak, mivel próbálkozzunk, vagy melyik irtószer lenne hatásos (lehet, hogy az nem, amit vettünk Protect), szeretnénk, ha nem pusztulna el a fa. üdv. Takács Dóra

 22. abatox :

  Kedves Gábor!
  Amennyiben a házi módszerek kudarcot vallanak, az egyetlen megoldás szakember bevonása.
  Üdvözlettel,
  Abatox Kft.

 23. abatox :

  Kedves Dóra!
  Valóban a tartós mentességhez, mérgezett csalétek alkalmazása lehet eredményes. A háztartási irtószerek (például a Protect) nem tesznek kárt a fában, nyugodtan alkalmazható.
  Esetleg a hangyák előfordulása jelentheti a cseresznyefa levéltetvesedését is.
  Üdvözlettel,
  Abatox Kft.

 24. oláh mária :

  Kertes házban lakom, következetesen évente kb ebben a hónapban megjelennek ugyanazon a helyen,a padló lécét “átlépve” egyazon helyen ! Vasárnap történt, azóta : ecet-szódabikarbóna a próbálkozásom, hellyel -kozzel csökkent a légyszám ! Továbbá mit tegyek ? Köszönettel

 25. abatox :

  Kedves Mária!
  Amennyiben a biológiai módszerek kudarcot vallanak, háztartási irtószer alkalmazása, illetve szakember hívása lehet a megoldás.
  Üdvözlettel,
  Abatox

 26. Zsiri :

  Sziasztok!
  Mi egy családi ház tetőterében lakunk,ahol egy törpenyuszit tartunk.A problémám hogy kirakom a nyuszimnak a kaját és hemzsegnek rajta a dögök….
  Van valami ötletetek?Amitől a nyuszinak nem lesz baja…
  Köszönöm

 27. abatox :

  Kedves Zsiri!
  A boltokban kapható irtószerek alkalmazásakor, illetve a professzionálisan kivitelezett hangyamentesítéskor, a nyuszinak nem eshet baja a gyártói utasítások betartása esetén.
  Üdvözlettel,
  Abatox

 28. Bartyik Vilmos :

  Kedves Szakember!
  Kertes ház, most végeztem a külső hőszigeteléssel. (vakolható kőzetgyapot faházra, tehát fokozottan fennáll, hogy beköltöznek a hangyák a szigetelés alá)Vonulnak a ház körül és néhány már a házban is megjelent. Tudom, hogy csak az egész kolónia kiirtása lehet eredményes, vettem bábolnai Protect combi szert, amit hazahordhatnak és megetetve az jó édes anyjukat remélem kipusztul az egész család., De.Ez az anyag (mint az összes többi) csak zárt helyen alkalmazható, gondolom eső, UV sugárzás lebontja. De ha már a falban a szigetelés alatt is megtelepedtek, bent vannak a házban, akkor már sokkal roszabb lesz a helyzet, nem akarom megvárni. Tehát szeretném a ház körüli védelmet megoldani. Lehet hatásos kívül a lábazat mellett időjárás ellen védett fedett csapda, ahol mondjuk csalétek (lekvár, méz) van kirakva és mellé a Protect? vlamikor régen panelban a Cömbat nevű anyagot használtam hasonlóan és ki is irtottam a fáraóhangyákat, de ott fedett helyen volt a csapda.
  Egészség!

 29. András :

  A kertből hogyan tudom elüldözni, vagy kiirtani végleg a hangyákat?

 30. Bartyik Vilmos :

  Hát….András nem akarom megelőlegezni a szakember válaszát, de szerintem a kertből reménytelen. Túl sok a külső kapcsolat, ahonnan visszapótlódnak. De alighanem nem is lenne célszerű, a hangyák hozzá tartoznak a kerthez, a teljes kiirtásuk megbontaná az egyensúlyt, valami más szaporodna el, szóval ez alighanem túlságosan egysíkú és beláthatatlan következményeket okozó beavatkozás lenne. Talán olyan növények ültetésével lehetne gyéríteni az előfordulásukat amiket utálnak, Googlizni kell, írnak ilyeneket a népek.

 31. abatox :

  Kedves András!

  Véglegesen sajnos sehogy, hiszen az a természet ellen elkövetett erőszak lenne. A számukat esetleg le lehet csökkenteni, illetve időszakosan megszüntetni őket megfelelő hangyairtó készítménnyel, amit az időjárás függvényében mindig pótolni kell. Sajnos ez az irtószer nem szabad forgalmú, így nem tudom ezt ajánlani. De próbálni meglehet, hogy a hangyairtó port (Protect, Biotoll) a boly bejáratainak közelébe kiszórja, majd eső esetén pótolja, és ezt ismétli néhány alkalommal.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 32. Bartyik Vilmos :

  Kedves Szakember!
  Nem kaptam választ.Levelem lásd fent. Megismétlem a lényeget: Lehet hatásos kívül a lábazat mellett időjárás ellen védett fedett csapda, ahol mondjuk csalétek (lekvár, méz) van kirakva és mellé a Protect?
  Üdv
  BV

 33. abatox :

  Kedves Bartyik Vilmos!

  Sajnos vélhetően nem lesz elegendő ez a megoldás. Persze mi magunk még nem próbáltuk, de sok sikertelen próbálkozást láttunk már. Vélhetően néhány elhullott dolgozónál többet nem fog ez eredményezni. A Protect hangyairtó aeroszol azonnali ölő hatású kontakt méreg,a fáraóirtó csalétek meg fáraó hangyák ellen véd. Az sem 100%-os, és elég lassú folyamat 12-14 hét mire le lehet vonni következtetést.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 34. Zsuzsa :

  Tisztelt Abatox KFT!

  40éves családi házról van szó, ahol a parketta alatt még homok található. Az idén tavasz óta megleptek a szárnyas hangyák. Két szobából sikerült eltűntetni őket, a maguk által bolyba bevitt anyaggal. Viszont a harmadik szobában azóta is rajzanak ki. Megjegyzem, a csempe kályha mellől főként. Van valami tippük ellenük? A házat jövőre szigeteljük, viszont épp ez a gyermekszoba is.
  Válaszukat előre is köszönöm szépen.

 35. Nóra :

  Tisztelt Abatox KFT!
  Van egy madarpokom, amit terrariumban tartok. Sajnos a terrarium telement hangyakkal. Hogy tudnám kiirtani a hangyákat, ugy hogy a poknak ne legyen baja? Köszönöm a válaszukat!

 36. ági :

  Tisztelt Abatox Kft! Egy hangyaírtást követően mikor lehet újra a lakásba visszamenni?kell-e napokat várni?köszönöm!

 37. abatox :

  Kedves Ági!

  A vegyszer függvénye, de alapesetben erre nincs szükség. A hangyairtáskor (az általunk használt szereknél) még csak el sem kell menni otthonról, kizárólag akkor, ha kistestű kutya, kisbaba van a háznál. Akkor 1-2 órás sétát szoktunk javasolni.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 38. gergő :

  A nappaliba mindig jelen vannak és nem lehet ki írtani sehogy szakember meg ki akarja bontani a falat.

 39. abatox :

  Kedves Gergő!

  Ha ki tudná fejteni bővebben, hogy mivel is küzd, akkor lehet, hogy tudunk segíteni. A “mindig” alatt azt érti, hogy folyamatosan vannak, vagy minden évben előjönnek? A falból jönnek konkrétan, vagy ott találni őket rendszeresen? Az a fal hová néz? Kertbe, vagy egy másik szobába? Mikrokapszulás irtás történt már?

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 40. Dóra Erna :

  Tisztelt Abatox Kft!

  Szeretnék érdeklődni, hogy milyen anyagi vonzata van az önök által végzett írtásnak? Helyszíni felmérés alapján kapok egy árajánlatot?

  A problémám az, hogy a kb. 40m2 családi házamat ellepték a hangyák (3 különböző faj). A háztól kb. 5 méterre található egy elég nagy hangyaboly a kertben, gondolom ennek köszönhetem a lakásban való megjelenésüket.
  Még nem próbálkoztam semmilyen módszerrel mert félek, hogy azzal csak olajat öntenék a tűzre és kirajzanának.

  Válaszukat előre is köszönöm!

  Dóra Erna

 41. abatox :

  Kedves Dóra!

  Árlistának elérheti online: http://www.abatox.hu/online-rendeles De 40 m2-es ingatlan belső kezelése Budapesten 8200 Ft, a ház körbekezelése + 2000 Ft (2015.04.). Helyszíni felmérésre nincs szükség. A kertben lévő bolyt viszont nem feltétlen érdemes abajgatni, nem azért mert kirajzanak, hiszen ilyet az irtás nem vált ki. Ha egyértelműsíthető, hogy ez fertőzi a lakást, akkor be lehet avatkozni. Ebben a kiérkező kolléga jobban tud segíteni, mint én látatlanban.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 42. Sziszo :

  Házba én a Biokill-t ajánlom. Igaz, nem olcsó, de nagyon jó, és nem mérgező. Nekem is kisgyerek van és bátran ajánlom! HASZNÁL!!! A kertben még én is küzdök ellenük.

 43. Marcsi :

  4 emeletes lakás 1 emeletén lakom állandóan takarítok és a konyhába állandoan hangyák nyüzsögnek mitlehet tenni milyen hangya írtót használjak

 44. abatox :

  Kedves Sziszo!

  Félreértés ne essék, a biokill, nem bio, azaz nem vegyszermentes. A bio a biocid termék jellegére utal, vagyis egy hatóanyag, illetve egy vagy több hatóanyagot tartalmazó készítmény, a felhasználóknak szánt kiszerelési formákban, melynek az a célja, hogy valamely kártékony biológiai szervezetet kémiai vagy biológiai eszközökkel elpusztítson. Hatóanyaga permetrin.

  Mindazonáltal örülünk, ha használt. A kerti hangyairtás nehézségeiről hamarosan mi is írunk majd.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 45. abatox :

  Kedves Marcsi!

  Én a hangyagélt javasolnám, mert élelmiszer körül biztonságosan lehet alkalmazni, csak sajnos ezt háztartási boltokban már nem lehet megkapni. A házi praktikákat (sütőpor…stb) most fogjuk mi is letesztelni, hogy lássuk a gyakorlati alkalmazhatóságát. Esetleg még a biokill jöhet önöknél szóba.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 46. csótányferi :

  A fa törzsét a föld felett körbe kell kenni a gazdaboltokban is kapható ún. egér-ragasztóval. A sokáig ragacsossá váló felületen nem mászik fel aztán semmi rovar sem, egyfajta csapda is az már. (Megnézhető később a rovar “teríték” rajra.) A kérdés csupán, hogy mely fafajok és azok fiatalabb egyedei nem bírják(?) esetleg az egérragasztó szert. (Színtelen-szagtalan-vegyileg semleges szer. Legfeljebb ott nem levegőzik(?) a kéreg.)

 47. erzsi :

  5 emeletes társasházban fáraó hangyák jelentek meg a 4-em.en a kémény mellett jöttek fel.Mivel lehet kiirtani??tartósan !!! Domestos+ sütőpor + ecet nem segített,morzsákat keresnek a konyhában,még a cica eledelbe is bementek!ki kellett dobni. Köszi,ha válaszol.tisztelettel erzsi

 48. abatox :

  Kedves Erzsi!

  A hangyák igen érzékenyek a szagokra ezért a domestos + ecet területeket könnyen kikerülik, bár ezek alapvetően alkalmatlanok az irtásukra. A fáraóhangya ellen mérgezett csalétket érdemes használni (pl: Protect fáraóhangya irtó csalétek). Én úgy tudom, hogy lakossági kiszerelésben, háztartásoknak szánt forgalmazásban is kapható. Általában nagyobb áruházakban (tesco, auchen, dm).

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 49. Csonka Bernadett :

  Kedves Abatox kft!

  Nekem a szárnyas hangyákkal lenne problémám. Minden reggel a konyha és a fürdőszoba ablakon jelennek meg tömegével. Nem tudom, higy honnan jönnek. Egy 45 éves családi házban lakom, kétkis gyerekkel. Mit tudok csinálni?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel:
  Csonka Bernadett

 50. abatox :

  Kedves Bernadett!

  A szárnyas hangyák a a hangyák nászrepülési idejében jelennek meg. Ilyenkor keresnek maguknak párt a nemzőképes hímek, akik kirepülve a fészekből keresik a párjukat. Ez akár több ezer szárnyas hangya megjelenését is okozhatja. Ennek folyományaként sajnos elképzelhető, hogy megjelennek a lakásban is, nemes egyszerűséggel berepülnek. Amíg kint vannak, nincs mit tenni. Ez a nászrepülési időszak, ami 1-2 hétig szokott tartani.

  Ha nagyon zavaróak, akkor szúnyogháló mellett erős ventilátorral csinálhatunk egy olyan légáramlatot, ami következményeként arra az ablakra nem fognak menni. Szélben ugyanis nem repülnek. De ez az egész nászrepülés 1-2 hét alatt lezajlik, lehet, hogy önnél 2-3 napnál nem lesz több. Beavatkozni ebbe nem lehet, ez a természet körforgása.

  Kitartást önnek!

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 51. Házi Zsuzsanna :

  Nállam is megjelentek a szobába és a fürdőszobába a szárnyashangyák és a szárny nélküliek is.Bróbáltam ecetes vízzel de az nem használt,most tőmény ecettel ez kissé vissza fogta őket de a sütőporos vaniliás cukrot elkerülik.A babérlevelet kirőhőgték annyira hogy rámásztak.Mivel hétvége van így holnap megpróbálom a potect combi csalétket.

 52. abatox :

  Kedves Zsuzsanna!

  A hangyák érzékenyek a szagokra ezért lehet az, hogy a tömény ecetes felületet elkerülik, de sajnos ez nem oldja meg a problémát, mert legközelebb előjöhetnek egy másik pontban, vagy ha már elillant az ecet. Mindenképpen olyan módszer kell, ami a bolyt is, és a királynőt is kipusztítja.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 53. Néveri Edina :

  Kedves Abatox Kft.!
  Két éve költöztünk kertes családi házba,ami kicsit öregecske (38 éves).Idén nyáron áradásszerűen kerültek elő a hangyák a ház minden pontján,ott is,ami garantáltan morzsamentes. A fürdőnkben a csempék fúgái közül másznak elő,a nappaluban a parketta alól. Már nagyon sok házipraktikát kipróbáltunk,hangyacsapdákat,spray-ket,de minden csak átmenetileg nyújt megoldást. Mit javasolnak,mihez nyúljunk,ami tartósan távoltartja őket a háztól?

  Köszönöm előre is,
  üdvözlettel:
  Néveri Edina

 54. abatox :

  Kedves Edina!

  Ha ennyi mindent kipróbáltak, nem gondolnám, hogy házi praktikákat kéne még keresni. Esetleg még a fajéh (eugenol tartalma miatt), és a krétapor amit szoktak emlegetni. Fontos, hogy minden “irtás” csak addig irtja, tartja távol a hangyákat, amíg azok a felületen vannak. ezt követően már csak a természettől függ, hogy a következő kirajzáskor, jövő tavasszal mikor téved be önökhöz egy megtermékenyített királynő, aki új családot alapít valahol a házban, ház alatt.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 55. Néveri Andrea :

  Kedves Abatox Kft.

  Decemberben költöztünk kertes házba, és időnként előjönnek a hangyák három helyiségben, melyek mind külső fallal vagy szabadba nyíló ajtóval határosak. A falakban is vannak repedések, illetve a parketta rései is szélesebbek, így gyanítom, megtalálták az utat befelé. Általában 6-8 jön be egyszerre, amit kiölök, és egy ideig nyugtunk van. A vonulási útvonaluk elég hosszú, és a közepén találtam már egy bolyt, de sokkal távolabbról is jönnek. Ami aggaszt, hogy ma a konyhában a mosdó feletti csempe közül kezdtek el kibújni, ez azonban a ház egyik belső fala. Elszállt a reményem, hogy még házilag ki tudom őket irtani, azonban megerősítést szeretnék kérni, hogy kezelhető-e a helyzet ilyen állapotban (falból kibújás), vagy tanuljak meg együtt élni velük, és irtsam, ami bejön?

  Köszönettel:
  Andrea

 56. Erika :

  Kedves Abatox!
  Soha nem volt hanygám de egy évig mocskosok laktak melletem tégal házban , miota elmentek a tulaj elkezdett takaritani utánuk azota folymatosan mostmár egyre több van
  kicsi 25 nm es lakásomba elöször a konyha szekrényen láttam, azota irom , sprevel de csak jött már a szobába is volt az ágyon pedig közelébe nincs a falnak.A konyháát nagyon krámoltam és most két napja az asztalon látok
  sütöport szortam ma igaz nem sokat de nagyon fálek elterjedt és szomszád azt mondja néla nincs. Persze mondtam eddig ott ették a retket most nincs kersgélnek és jönnek mennek a másik szomszédba is.Két lakás közt van az övé ugy hogy csak ugy semmitöl nem teremhetett ott is itt. Nem hiszi, mondtam hivok irtot és ő fogja kifizetni mert 8 éve soha nem volt, az ajto elől is van a lábtörlönél stb,, kérem adjon tanácsot hogy cselekedejek ezzel az irtással kapcsolatba mert ő miatta van, és addig is mit tegyek. Köszönöm válaszát.

 57. Szabaduljon meg a hangyáktól otthonában! | Odin Budapest :

  […] házakban hangyákkal, amelyek egészen hosszú vonulási útvonalat tudnak kialakítani. A hangya ellen számos házi praktikát is be lehet vetni. Ha szeretne kipróbálni ezek közül néhányat, akkor […]

 58. Andrea :

  Üdvözlöm!
  Már rettegek az morzsáktól, mert rögtön megjelennek az apró hangyák és csípnek is ha éppen csak portyáznak pl. a felmászva a lábamon. Hogy miért csíp meg azt nem tudom! Próbálok ecetes vizet szórni ide-oda, de az a baj, hogy fogalmam sincs honnan jönnek, mert szinte mindenhol felbukkannak.

 59. Légszennyezés.hu – aktuális szmoghelyzet az országbanHogyan javíthatunk lakásunk légszennyezettségi állapotán? • Légszennyezés.hu - aktuális szmoghelyzet az országban :

  […] Légycsapóval, illatos növényekkel: muskátlival, levendulával, citromfűvel, hangya ellen szódabikarbónával, legyek, szúnyogok ellen szúnyoghálóval, ágyi poloska ellen házilag […]

 60. márk :

  Jónapot 16 éves vagyok a szobámba jelentek meg először amikor ágyam mellet hagytam egy körtét (a házba sosem voltak eddig hangyák) most már ügyelek hogy ne kerüljön étel a szobámba és elzűntek 1-2őt szoktam látni azért de ugy ahogy eltűntek. Konyhába jelentek meg újra… a mosdóba (a morzsákra amiket a tálcáról szórok oda) megláttam a falba valami jukat ami kell (nem értek hozzá nem tudom milyen juk de viszonylag le van fedve) onnan jnnek a hangyák és kipróbáltam hogy bekenem ecettel a mosdót körbe is. ha nem tűnnek el akkor szakembert hívjak vagy próbálkozzak csalétekkel?
  Előre köszönöm a válaszát! Legyen szép napja. :)

 61. abatox :

  Kedves Márk!

  Megvallom önnek, hogy a hangyairtás házilagos receptjeinek a tesztelésével egyenlőre mi is rosszul állunk. Nehezebb őket befogni, és egy terráriumban tesztelni a különböző praktikákat, mint más rovar esetében. A hangyák jellemzően élelmiszer keresés céljából keresik a lakást, illetve előfordulhatnak, hogy olyan bolyok alakulnak ki, ami sajnos épp a lakáshoz vezet.

  Irtószermentes csalétekkel nem vonzanám őket, inkább a távol tartásukra koncentrálnék. A lényeg, hogy az a betörési pont, ahol a lakásba jutnak egy kedvezőtlen útvonal legyen. Én próbálkoznék sütőporral, levendulaaromával, és akár még egy kisebb ventilátorral is huzatot csinálnék a bejárathoz. A huzatos, szeles időt nem viselik jól a rovarok.

  Remélem, hogy idén még tavasszal sikerül letesztelnünk a házi praktikákat. És erről írunk majd egy hosszabb összeállítást.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 62. márk :

  Köszönöm válaszát már befujtam hangyairtóval azt a jukat és nem is jönnek. ha néha elől hagyok valami kaját akkor rátámadnak. Annyi a dolgunk hogy nem hagyunk elő semmit :)

 63. Borcsányi Miklós :

  hangyákat szeretném ki irtatni lakásból , mert házilag semmi nem vált be

 64. Borcsányi Miklós :

  hangyákat szeretném ki irtatni lakásból , mert a házilag lehetetlen

 65. Petronella :

  Tisztelt Abatox!
  Nálunk is minden évben megjelennek a hangyák. Van kedvelt helyük ahol rendszeresen. Ilyen a fürdőszoba. Most készült el a fürdő teljes felújítása. Előfordulhat, hogy átrágják az új burkolat fugáit? Egyik szobában az egyik fal mentés fel van szedve a szegélyléc, mert ott folyton megjelennek a különböző fajták. Van fáraó, apró vörös, kissé nagyobb szinte átlátszó, ez nagyon gusztustalan és persze szárnyas is. Rendszeresen irtom őket így azért kordában tartható. Tegnap viszont a ház falát lepték el, mint egy horror filmben, itt is különböző fajták.A ház szigetelve van, de a szigetelés és a járda kissé elvált egymástól és ezekből a nyílásokból özönlöttek. Ma reggelre csak halottakat láttam. Úgy olvasom nincs végleges megoldás. Egyik évben a konyhában a konnektorból jöttek ahová nem tudtam fújni semmit, míg egyszer éjszaka kimentem és a csempe feketére volt “festve” a rengeteg hangyától. Nagyon gyorsan lefújtam hangyairtóval és innen eltűntek szerencsére. Az egyik szoba a legfertőzöttebb. A szegélyléc alá valamit beszórni? Már félek, hogy elrohad a parketta annyiszor fújok, mert így pár hétig nyugalom van.
  Üdvözlettel: Petronella

 66. Anna Nagy :

  Hurrá! Sütőpor nem használt, kiszórtam borsmenta illó olajat, 5 perc alatt eltakarodtak!

 67. abatox :

  Kedves Anna!

  Köszönöm, hogy megosztotta a tapasztalatait. Összegyűjtünk minden házi praktikát, és le fogjuk tesztelni ezeket, ahogy a csótányirtásnál is mindent kipróbáltunk.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 68. Petronella :

  Kedves Sorstársaim!
  Kipróbáltam a fahéjat, röhögve sétáltak rajta. A sütőpor is hasonló hatású. A 20 %-os ecet csak a fáraó hangyáknak nem tetszett. A parketta szegély alá szódabikarbónát szórtam és erre az ecetet spricceltem, de ez sem volt 100 %-os. A patikában vettem 1 literes bőr fertőtlenítőt és ez hatásos volt. A kint is bevált! Teljesen ellepték a házat kívülről, a szigetelést is a járda tövében kirágták és kb. 15 helyen özönlöttek, valamint a díszburkolat homok fugáit is kifúrták szintén 10-15 helyen. Öntöttem a lyukakba fertőtlenítőt a fal tövében is és egy élő hangyát sem láttam 1 óra múlva. Talán ezt a csatát megnyertem!

 69. abatox :

  Kedves Petronella!

  Köszönjük a tanácsokat. Már gyűlnek a házilagos receptek. Ha sikerül nekünk is mindegyiket letesztelni, akkor írni fogunk egy komolyabb cikket is a házilagos irtásról.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 70. katona. erika :

  a szárnyashangyàt mivel lehet ki irtani

 71. Sajtos editt :

  Nállunk az lenne a probléma, hogy már egy féléve mászkálnak a hangyák. Mi a 4. Emeleten lakunk alattunk se és a környezetünkben sincsen olyan család ahonnan a hangyák jöhetnének. De sajnos parketta az egész házban rosszul lett letéve. A fürdőszobában a földön a csempe is feljött és nem tudjuk, hogy az újra parkettázással vagy a hangya írtással kellene e kezdeni eddig Domestost locsoltunk a hangyákra de hiába várom tanácsát
  Udv. :Editt

 72. Vivien :

  Jo napot!

  Én már agybajt kapok,h egyszerűen nem tudok velük mit kezdeni.Sütőpor nem használ,most a sóval próbálkozok hátha.Sajnos két kis gyerekkel elég korlátozottak a lehetőségeim.Most főleg az ő szobajukba vannak,ajtokereteknel.Ja emeletes házba lakunk.
  Esetleg vmi ötlet?Nagyon megkoszonnem .☺

 73. Vivien :

  Kedves Petronella!
  Milyen bőrfertőtlenítő?Hátha nálunk is segítene.

 74. Lakatos laura :

  Kérem segítsen valaki!! A házunban özönlenek a hangyák naponta 100/200db is kinyirok de csak jönnek :/ kérem.szakember segítséget vagy elérhetőséget!! Köszönöm!! :/

 75. Szlanyinka Zsolt :

  Üdvözlöm!
  Kérdésem a következő: A házban megtelepedett kolóniának (apró fekete keményebb kitinpáncélú fajta-pontosabban nem tudom meghatározni), mennyi lehet kb. a létszáma, illetve a kolónia “kifárasztásával”, folyamatos irtásával, elérhető-e esetleg a kolónia pusztulása? Módszerem eddig a következő volt: befőttes üveg tetejébe, néhány ml használt sütőolajat töltöttem, elég gyorsan megtelt hangyákkal. Naponta cserélem, az elpusztult hangyák számától függően.

 76. E Tamás :

  Üdv!
  Nekem egy olyan gondom lenne, hogy megjelentek a konyhában a közönséges hangyák. Ellenük a közönséges hormonok csalétket vetettem be. Igaz még mostanában is vannak de legalább a csali körül és nem a konyhapulton. Ezek után nem sokkal megjelentek a közönséges hangyánál 3-4 szer nagyobb rokonaik, akik rá se néznek a hormonok csalira. Próbáltam még a sütőport, fahéjat, ecetet, cukrosvizet, de mind eredménytelen.
  Segítséget kérnék a megoldásban!
  Köszönöm!

 77. Juha Tamás :

  Üdv
  Hangyák lepték el a házat először a nappaliban majd a fürdő és mellékhelységben is valószínűleg a ház sarkánál van a boly pedig befulytuk RAID sparyvel is de igy is 4-5 db fel szokott jönni
  A hangyák mérete elég nagy az átlagos kicsi hangyához képest
  Állítólag jó a hangyacsapda ami a királynőt megöli valahogy csak ebben bizonytalan vagyok
  Önöknek mia tanácsuk(önnek)???

 78. Deilinger Dávid :

  A Protect növényvédős szemmel tekintve jó hatóanyagokat tartalmaz, viszont a mi lakásunkban lévő hangyák nem voltak egyetemen így nem tudnak olvasni, ezáltal messziről elkerülik a szert. Pedig a betörési pontokra is szórtam belőle… Komótosan kikerülik. Próbálkozunk mással.

 79. Nándoriné Molnár Médea :

  Kedves Abatox!
  Kérem segítségét, mert a hangyák lassan szerves részévé vállnak az életünknek! A családi házunk több pontján megjelennek! Eleinte sütőport szórtam a fal tövébe, aztán a fahéj volt az ellenszer, amivel a konyhából és a fürdőszobából is sikerült kiszorítani őket! Majd eltűntek 1-2 hónapra, de most a hálószobánkba jelennek meg, ráadásul mér szárnyashangyák is vannak. A hálószobánk az előkerttnél van és ott most gyepesítettünk, minden este locsolunk, biztos ez zavarta fel őket. Ha kint vannak nem zavar, de mivel 2 4éves lányom van és az egyiket nagyon szeretik a bogarak,ezért nagyon kérem a segítségét! Ma reggel már Chemotox-al fújtam be szobát!(Az volt csak itthon.) Mielőtt ideköltöztünk volt egy hangyaboly az előkertben kb. 1-2 éve!A ház körül is többször látom őket, mint vonulási terület vagy járatként! Segítségét köszönöm! Médea

 80. Zoli :

  Tisztelt Abatox!
  Tavaly májusban végeztek kertes házamban hangyairtást. 3 hónap jótállást vállaltak. Most, 1 év múlva szórványosan megint előbukkantak. Önöket fogom megkérni újból. 1 évig probléma mentes volt a lakásom, pókok, fülbemászók és egyebek is elpusztultak. Köszönöm.

 81. Taskovics János :

  A szobában a parketta szegély mellett több helyen ezres létszámban szárnyas hangyák lepték el a szobát.Légy irtóval fújtuk le de 2-3 nap múlva tömegesen jelentkeznek.Kérem adjanak hatásos tanácsot, hogy hogyan szabadulhatunk meg ezektől a rovaroktól.

 82. Etzl Máté :

  Tisztelt Abatox Kft!

  Mi a 10. emeleten lakunk és a konyhában a padlókő melleti csempe sarkában nagyon sok hangya van próbálkoztunk már lisztel mit ajánl még?

  Máté

 83. Erzsébet :

  Kertes házban lakunk, és szeretném megkérdezni hogy szárnyas hangyák ellen mit javasol? akár házilag is, mert már sok mindent próbáltunk, de minden évben amikor megjön a jóidő előjönnek, és nagyon gusztustalanok.
  köszönettel

 84. Bog :

  Nekem a szobámban van ojan hely ahol nincsen parketta és ott elég sokk hangya van.Mit tegyek?

 85. Adrienn :

  Nálunk a kertben,a gyerekek homokozójának fa részében vannak a hangyák. A homokot már kicseréltük, de a hangyákkal nem bírunk. A gyerekek miatt mit lehet javasolni, használni?

 86. Fekete György :

  Amit ajánlok: kapható egy kiváló mosogató szer .ALIO a neve.3-4 cseppet tettem egy szórófejjel ellátott KIS flakonba, vízzel teljesen feltöltöttem! Ezzel a PERMETTEL befújom őket! Kinyúlnak, 1-2 cm mászás után végük!
  A mosogatószer több hálózatban kapható..pl.ALDI

 87. melegdezsoné :

  én forróvizet öntök rájuk,
  felfordulnak.

 88. melegdezsoné :

  én forróvizet öntök rájuk és elhullanak

 89. Tuti tippek hangyák ellen | Gardenista :

  […] őket, mindkettő rendkívül mérgező és utóbbi még nagyon gyúlékony is.  (forrás: Forrás http://www.abatox.hu/rovarirtas-cikkek/hangyairtas-hazilag-tanacsok […]

 90. Dani :

  A szobámban apró, pici hangyák vannak! Általában az új folgokra jönnek ki, aminek “új szaga” van.. sokszor találtam már bolyt vagy valamilyen kisebb nagyobb fészket amit kiszórtan a csap alá, de folyton vannak.. mit tudnék tenni ellene?

 91. Peszmet István :

  Nálunk a napokban leptèk el szárnyas hangyák az emeleti szobát,mit lehet velük kezdeni hogy el tűnjenek????

Kérdezzen, szóljon hozzá a cikkel kapcsolatban!

Név*:

E-mail* (nem lesz nyilvános)

Üzenet*:

ABATOX KFT

 

1081

 

Budapest

József krt. 65.

 

Budapest

 

+36 (1) 338 37 37

 

A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.