Hangyairtás házilag. Egy szakember tanácsai.

hangyairtás házilagAzoknak akik házilag szeretnének hangyairtást végeztetni összegyűjtöttük a legnépszerűbb, olyan praktikát, ami a legtöbb háztartásban akár 10 percen belül kipróbálható.

Ahogy hajnövesztőszerek csodareceptjeivel, úgy házilagos hangyairtás praktikáival is mind tele van az internet. Egy kicsit féltem is Önt tőlük, mert szakértői szemmel nézve, rögtön látni, hogy bizonyos esetek csak csoda folytán hozhatnak eredményt.

Ha Ön az összes “Hangyairtás házilag” csodareceptet ki szeretné próbálni, abba valószínűleg beleőszülne.

Itt azokat a házilagos recepteket gyűjtöttük össze, melyek mások elmondásai alapján több alkalommal hoztak eredményt, és kizárólag biztonságosak.

De előtte egy fontos kérdés: meddig érdemes próbálkozni a házilagos hangyairtással?

Tapasztalt rovarirtóként annyit biztosan mondhatok, hogy e téren maximum napokban szabad gondolkodni, és alapvetően kisebb kolóniával szabad csak kísérletezgetni. Ha a lakása több helyén, tömegesen jelennének meg, inkább forduljon szakemberhez. Biztonságosabb módszerekkel dolgozunk, mint azt hinné.

Korábban kipróbált receptek házilagos hangyairtásra:

1. Citromkarikák: Tegyen citromkarikákat a hangyák vonulási területeire. Ezzel megtöri a hangyák vonulási útjait, és visszakényszerítheti őket kiindulási területeihez.

2. Sütőpor és/vagy fahéj: A hangyák alapvetően érzékenyek a szagokra. A legtöbb házilagos hangyairtás erre épít. A vonulási területekre szórt sütőpor, vagy fahéj elzárja a vonulásukat.

3. Savanyú uborka: A savanyú uborka szaga távol tarthatja a hangyákat.

4. Levendula: Csepegtessen levendulaaromát a ház/lakás betörési pontjaira.

5. Bolti csapdák, sprayk: A legtöbb nagyobb áruházban (CBA, Tesco, Interspar) kapni hangyairtó készítményt. Kis fertőzöttség esetén érdemes kipróbálni, de ne kísérletezzen velük sokat. Ha nem válik be 1 héten belül, hívjon szakembert. Ha a lakás több pontját is ellepték a hangyák, és esetleg gyakran ólálkodnak a ház körül, akkor számoljon azzal, hogy egy-két flakon spray nem lesz elég. Ilyenkor érdemes inkább elgondolkodni: “Nem éri meg jobban szakembert hívni?”

Amiért sok esetben ezek a házi hangyairtó módszerek nem működnek:

Mint korábban írtuk, a hangyák rendkívül érzékenyek a szagokra. Egyes kontakt hatású irtószereket ezért a szaguk miatt könnyedén elkerülnek. Másrészt az, hogy a vonulási útjukat elzárják, nem jelenti azt hogy nem fognak máshol próbálkozni.

A házilagos hangyairtásra nem érdemes 1-2 napnál többet szánni (hangyairtó készítmények esetében 1 hét). Ugyanakkor érdemes megfontolnia, hogy néhány tucat elhullott dolgozó hangya nem eredményezi a boly kipusztulását. A forrás megszüntetése nélkül a probléma csak egyre nagyobb lesz, hisz gond nélkül szaporodnak valahol.

Bórax és petróleum, mint házilagos hangyairtás (NE!):

Kevés háztartásnak van otthon ezekből. Szerencsére. Ugyanis a petróleum egy rendkívül gyúlékony, mérgező, és környezetkárosító anyag. De a bórax is hasonlóan veszélyes. Vese-, és májelégtelenségeket okoz. Egy bizonyos dózisban pedig halált. Ennél majdnem a legtöbb rovarirtó szer jobb. Sajnos mégis sok helyen megemlítik.

Azt javasoljuk, hogy próbáljon ki a fenti házilagos hangyairtás receptekből egyet-kettőt, és ha rövid időn belül nem észlel változást, hívjon egy szakembert. Ne kísérletezgessen sokat! Nem éri meg!

Más rovarirtók nevében nem tudok nyilatkozni, de nálunk már a géles hangyairtás is elérhető. Rendkívül tisztán, és biztonságosan dolgozunk, és amit elvállalunk, arra személyes garanciát vállalunk. Ha a könnyebb utat választaná, akkor kattintson ide, és egykettőre levesszük ezt a gondot a válláról.

Sok szerencsét a kísérletezgetéshez! Kérem, ne felejtsen el beszámolni az eredményekről!


 

 1. Vándor Rózsa :

  Tele van a kertünk hangyával, és nagyon csípnek.
  Több hangyaboly is van, különböző méretűek a hangyák. Vannak egészen nagyok, és “normál” méretűek.
  Szinte használhatatlan tőlük e kert. A fűnyírás is egy tortúra emiatt,mert állandóan söpörni kell őket a ruházatról. Kérem adjanak tanácsot, mit tegyünk,hogy elüldözzük őket! Köszönettel Vándor Rózsa

 2. abatox :

  Kedves Vándor Rózsa!

  Az első és legfontosabb, hogy felkutassák a bolyok kijáratait, majd ezekre a részekre hangyairtó (mérgezett) csalétkeket kell kiszórni. Tudomásunk szerint a háztartás számára a biotoll elérhető. Ezt azonban nem használtuk mi korábban, mert más típusú szerekkel dolgozunk. De már mi is tesztelünk egy új hangyairtó port, mellyel ezeket a problémákat fogjuk tudni kezelni.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 3. Mogyoróssy Károlyné :

  Köszönöm kipróbálom Tisztelettel Mné.

 4. Nagyapó :

  És mit tanácsoltak a Rózsának a kerti hangyairtásra?
  Nálam még a fán is megeszik a sárga barackot.
  üdv HÁ

 5. Ili :

  A kertbe kitettünk egy kis kerti szaletlit, de nem csak mi, de a hangyák is a birtokukba vették. Vegyszerrel nem merünk próbálkozni, mivel kisgyerkeink vannak. Mit tanácsol?

 6. abatox :

  Kedves Ili!

  Ha kipróbálták a házi praktikákat és nem működnek, akkor van egy sanda gyanúm, hogy az irtószer lesz a megoldás. Esetleg a szaletli lábát érdemes kétoldalas ragasztóval körberagasztani, hogy ne tudjanak felmenni. De ez is csak ideiglenes lesz. Jellemzően csak élelmiszert keresve jönnek ilyen helyekre. Érdemes elkerülni az asztalról lehulló morzsákat, ételdarabokat.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 7. Balázs László :

  ugyan az a problémám,mint Vándor Rózsának.

 8. xy :

  Mi a második emeleten lakunk. Alattunk egy nagyon mocskos család lakik. Mi hiába írjuk a hangyákat, tőlük másznak fel hozzánk.
  Amikor szóvá tettük nekik, hogy miért nem irtják a hangyákat, azt mondták, hogy náluk nincs is hangya. Persze.
  Hozzánk pedig repülőgépről ejtőernyővel ereszkedtek le a hangyák…

 9. Neuhauser Csaba :

  mi a 3 emeleten lakunk és a hangyák áttörték a csempe ragasztót is aztán nyomtam oda egy kis acrylic u-t de azt is áttörték

 10. abatox :

  Kedves Csaba!

  A hangyák vonulási útjának, elzárása nem járhat tartós eredménnyel, mert rövid időn belül új járatot találnak, illetve a régit is átrághatják. A hangyairtás eredményesen csak a boly felszámolásával valósítható meg, ezt elsősorban mérgezett csalétek alkalmazásával, illetve tartós méregmező létesítésével valósíthatjuk meg. A háztartási hangyairtó permetek hatástartóssággal kevésbé rendelkeznek, ezért mi inkább a mérgezett csalétek alkalmazását (pl: Protect Combi) javasoljuk. Amennyiben gyors, eredményes hangyairtásra van szükség érdemes szakemberhez fordulni.
  Üdvözlettel,
  Abatox Kft.

 11. Zsuzsa :

  Kedves Abatox Kft!

  Mi is a 3.emeleten lakunk, tégla építésű ház. Néhány éve lett szigetelve. Az előttünk lévő lakóknál nyár végén, ősz elején kb 2 hétig volt hangyavonulás. Nálunk kb 3 hete jöttek először. Akkor egy ananász és néhány alma volt a gyümölcsös kosárban. Ezt rajzották meg. Azóta figyelünk, hogy mindent elpakoljunk. Vettünk Protect Combi csalétket, amit ügyesen kikerülnek :)
  Az lenne a kérdésem, hogy szakember milyen megoldással tudja kiírtani? És milyen a hatékonysága?
  Szakember a bolyt tudja kiírtani, a királynő is elpusztul? Kb mennyi időnként kellene a szakemberes hangyaírtást ismételni?
  Válaszát előre is köszönöm!

 12. abatox :

  Kedves Zsuzsa!

  Sajnos a szabad forgalmú, boltban kapható hangyairtószerek alkalmazásakor előfordulhat, hogy nem, vagy csak nagyon lassan jelentkezik az eredmény.
  A mi fegyverarzenálunk lényegesen szélesebb a boltban kapható készítményeknél. Felhasznált irtószereink hosszabb hatostartásággal rendelkeznek, nagyobb hatóanyag tartalmuk van és mikrokapszulázottak a bolypusztító hatás miatt.
  Általában egy szakember által, jól kivitelezett hangyairtással, akár több évre megoldódhat a probléma, ha sikerül a teljes bolyt felszámolni. Az általunk alkalmazott hangyairtási módszerekről és irtószerekről bővebben itt olvashat.
  Üdvözlettel,
  Abatox Kft.

 13. Nemcsák Tamás :

  Sok praktikát kipróbáltam mert acsaládi ház ahol élek minden tavasszal tele van hangyával. Tavaly a Bóraxot próbáltam ki és jó nagy betűkkel kiírtam minden jól látható helyekre hogy VIGYÁZZ MÉRGEZETT TERÜLET!
  idén is megjelentek a kis mocskok és kipróbáltam egy saját trükköt. Zippo gyújtóbenzin…elg csak a fészek köré locsolni meg a vonulási utat belocsolni. NEM SZABAD BEGYÚJTANI!!!!!!
  És láss csodát mind elpusztult!

 14. Láposi Katalin :

  Kedves Abatox Kft,

  én a hintaágy vázrészét festettem zománcfestékkel, majd nem telt bele 24 óra és elkezdtek hemzsegni a hangyák a vázon.
  Mi lehet ennek az oka, illetve megoldása?

  Köszönöm válaszát!
  Üdv,
  Kata

 15. abatox :

  Kedves Katalin!
  Rendkívül érdekes és furcsa a hangyák megjelenése frissen festett felületen. Vélhetőleg a festék egyik komponensének szaga lehet vonzó a hangyáknak. Érdemes lehet áttörölni az érintett részeket tartósan erős szagú tisztítószerrel, vagy akár ecettel. Drasztikusabb és persze eredményesebb megoldás a vázrészeket hosszan hatástartós hangyairtó készítménnyel kezelni. Amennyiben a hintaszék zárt térben van, az egész helyiséget kellene hangyamentesíteni.
  Üdvözlettel,
  Abatox Kft.

 16. Győrffyné Andi :

  Tisztelt Abatox Kft!

  9.-ik éve lakunk téglaépítésű családi házunkba,ami körbe van nikecelezve.Tavaly kissebik lányom szobájában egy-egy hangya jelent meg.Próbálkoztam bio-kil permetező szerrel ami után a szegő léc alól rajzani kezdtek a hangyák.Miután körbe leszedtük a lécet,megdöbbenve tapasztaltuk,hogy a a szobába körbe a léc magasságáig tele volt hordva hangyatojással.Miután ezt eltakarítottuk és a szobát körbe beszórtuk azóta ott nem jelentek meg hangyák,egészen mostanáig.A két gyerekszoba teraszán mintha a falból özönlenének ki,valamint a lakás több pontját szinte minden reggele ellepik a hangyák.Nem látni honnan jönnek elő,csak rajzanak.Szerencsére még élelmiszert nem másztak meg,csak a földön fordulnak elő.Tudunk e még házilag tenni valamit,vagy már befészkelték magukat és csak szakember által lehet őket írtani.Válaszukat előre is köszönöm.andi

 17. abatox :

  Kedves Andi!
  A leírtak alapján, elég súlyos már a helyzet. Talán még hangyairtó csalétek alkalmazásával lehetne még házilag próbálkozni. A hangyairtó csalétek hátránya, hogy nagyon lassan fejti ki hatását, akár 4-5 hét is lehet mire látványos javulást eredményez. Előnye, hogy nem csak a dolgozó hangyákra, hanem az egész bolyra van hatással. Amennyiben gyorsabb, eredményesebb megoldás szükséges, akkor érdemes szakemberhez fordulni.
  Üdvözlettel,
  Abatox Kft.

 18. Pintér Károly :

  Levendulánk van virágcserépben
  a kertben, és oda beköltöztek a
  hangyák. Kivettük földestől a
  növényt és vizbe áztattuk, de
  sajnos nem használ.
  Mit lehet tenni ?
  Köszönet és üdv.

 19. B.Zoli :

  Tisztelt Abatox Kft!

  A családi házam egyik fala kőfal és a vakolat is az évek során eltűnt. A problémám a következő, a hangyák a kövek között menetelnek befelé és vélhetően a falban van a boly. Cyperkill-el fújtam be a lyukakat ahol vonultak, helyenként ez használt is, de még mindig van belőlük. A vakolat teljes felújítása tervben van, de addigra szeretnék tőlük megszabadulni. Mit tehetnék?
  üdv. B.Zoli

 20. Molnár Gábor :

  Tisztellt Abatox Kft!
  Nálunk elég komoly a helyzet. Könnyűszerkezetes ( fa ) a házunk. Két éve kellett a teljes fürdőszobát felújítanunk, mert a válaszfalban hangyabolyt találtunk. Sajnos a következő évben már meg is jelentek újra. A boly nem tudom hol van ( nem szeretném az egész házat szétverni ), de a hangyák özönlenek… Házi módszerek nem váltak be. Mit javasolnak. Molnár Gábor

 21. Takács Dóra :

  Kedves Abatox kft!

  Kertünkben van egy hatalmas cseresznyefa, amibe beköltöztek a hangyák. Döbbenetes, mennyi és mekkora járatokat fúrtak az élő fába. Tettünk a fára hangya csalit, mert mindenhol azt olvastam, azzal lehet véglegesen kiirtani, de úgy látom, nagy ívben elkerülik. Mi tanácsolnak, mivel próbálkozzunk, vagy melyik irtószer lenne hatásos (lehet, hogy az nem, amit vettünk Protect), szeretnénk, ha nem pusztulna el a fa. üdv. Takács Dóra

 22. abatox :

  Kedves Gábor!
  Amennyiben a házi módszerek kudarcot vallanak, az egyetlen megoldás szakember bevonása.
  Üdvözlettel,
  Abatox Kft.

 23. abatox :

  Kedves Dóra!
  Valóban a tartós mentességhez, mérgezett csalétek alkalmazása lehet eredményes. A háztartási irtószerek (például a Protect) nem tesznek kárt a fában, nyugodtan alkalmazható.
  Esetleg a hangyák előfordulása jelentheti a cseresznyefa levéltetvesedését is.
  Üdvözlettel,
  Abatox Kft.

 24. oláh mária :

  Kertes házban lakom, következetesen évente kb ebben a hónapban megjelennek ugyanazon a helyen,a padló lécét “átlépve” egyazon helyen ! Vasárnap történt, azóta : ecet-szódabikarbóna a próbálkozásom, hellyel -kozzel csökkent a légyszám ! Továbbá mit tegyek ? Köszönettel

 25. abatox :

  Kedves Mária!
  Amennyiben a biológiai módszerek kudarcot vallanak, háztartási irtószer alkalmazása, illetve szakember hívása lehet a megoldás.
  Üdvözlettel,
  Abatox

 26. Zsiri :

  Sziasztok!
  Mi egy családi ház tetőterében lakunk,ahol egy törpenyuszit tartunk.A problémám hogy kirakom a nyuszimnak a kaját és hemzsegnek rajta a dögök….
  Van valami ötletetek?Amitől a nyuszinak nem lesz baja…
  Köszönöm

 27. abatox :

  Kedves Zsiri!
  A boltokban kapható irtószerek alkalmazásakor, illetve a professzionálisan kivitelezett hangyamentesítéskor, a nyuszinak nem eshet baja a gyártói utasítások betartása esetén.
  Üdvözlettel,
  Abatox

 28. Bartyik Vilmos :

  Kedves Szakember!
  Kertes ház, most végeztem a külső hőszigeteléssel. (vakolható kőzetgyapot faházra, tehát fokozottan fennáll, hogy beköltöznek a hangyák a szigetelés alá)Vonulnak a ház körül és néhány már a házban is megjelent. Tudom, hogy csak az egész kolónia kiirtása lehet eredményes, vettem bábolnai Protect combi szert, amit hazahordhatnak és megetetve az jó édes anyjukat remélem kipusztul az egész család., De.Ez az anyag (mint az összes többi) csak zárt helyen alkalmazható, gondolom eső, UV sugárzás lebontja. De ha már a falban a szigetelés alatt is megtelepedtek, bent vannak a házban, akkor már sokkal roszabb lesz a helyzet, nem akarom megvárni. Tehát szeretném a ház körüli védelmet megoldani. Lehet hatásos kívül a lábazat mellett időjárás ellen védett fedett csapda, ahol mondjuk csalétek (lekvár, méz) van kirakva és mellé a Protect? vlamikor régen panelban a Cömbat nevű anyagot használtam hasonlóan és ki is irtottam a fáraóhangyákat, de ott fedett helyen volt a csapda.
  Egészség!

 29. András :

  A kertből hogyan tudom elüldözni, vagy kiirtani végleg a hangyákat?

 30. Bartyik Vilmos :

  Hát….András nem akarom megelőlegezni a szakember válaszát, de szerintem a kertből reménytelen. Túl sok a külső kapcsolat, ahonnan visszapótlódnak. De alighanem nem is lenne célszerű, a hangyák hozzá tartoznak a kerthez, a teljes kiirtásuk megbontaná az egyensúlyt, valami más szaporodna el, szóval ez alighanem túlságosan egysíkú és beláthatatlan következményeket okozó beavatkozás lenne. Talán olyan növények ültetésével lehetne gyéríteni az előfordulásukat amiket utálnak, Googlizni kell, írnak ilyeneket a népek.

 31. abatox :

  Kedves András!

  Véglegesen sajnos sehogy, hiszen az a természet ellen elkövetett erőszak lenne. A számukat esetleg le lehet csökkenteni, illetve időszakosan megszüntetni őket megfelelő hangyairtó készítménnyel, amit az időjárás függvényében mindig pótolni kell. Sajnos ez az irtószer nem szabad forgalmú, így nem tudom ezt ajánlani. De próbálni meglehet, hogy a hangyairtó port (Protect, Biotoll) a boly bejáratainak közelébe kiszórja, majd eső esetén pótolja, és ezt ismétli néhány alkalommal.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 32. Bartyik Vilmos :

  Kedves Szakember!
  Nem kaptam választ.Levelem lásd fent. Megismétlem a lényeget: Lehet hatásos kívül a lábazat mellett időjárás ellen védett fedett csapda, ahol mondjuk csalétek (lekvár, méz) van kirakva és mellé a Protect?
  Üdv
  BV

 33. abatox :

  Kedves Bartyik Vilmos!

  Sajnos vélhetően nem lesz elegendő ez a megoldás. Persze mi magunk még nem próbáltuk, de sok sikertelen próbálkozást láttunk már. Vélhetően néhány elhullott dolgozónál többet nem fog ez eredményezni. A Protect hangyairtó aeroszol azonnali ölő hatású kontakt méreg,a fáraóirtó csalétek meg fáraó hangyák ellen véd. Az sem 100%-os, és elég lassú folyamat 12-14 hét mire le lehet vonni következtetést.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 34. Zsuzsa :

  Tisztelt Abatox KFT!

  40éves családi házról van szó, ahol a parketta alatt még homok található. Az idén tavasz óta megleptek a szárnyas hangyák. Két szobából sikerült eltűntetni őket, a maguk által bolyba bevitt anyaggal. Viszont a harmadik szobában azóta is rajzanak ki. Megjegyzem, a csempe kályha mellől főként. Van valami tippük ellenük? A házat jövőre szigeteljük, viszont épp ez a gyermekszoba is.
  Válaszukat előre is köszönöm szépen.

 35. Nóra :

  Tisztelt Abatox KFT!
  Van egy madarpokom, amit terrariumban tartok. Sajnos a terrarium telement hangyakkal. Hogy tudnám kiirtani a hangyákat, ugy hogy a poknak ne legyen baja? Köszönöm a válaszukat!

 36. ági :

  Tisztelt Abatox Kft! Egy hangyaírtást követően mikor lehet újra a lakásba visszamenni?kell-e napokat várni?köszönöm!

 37. abatox :

  Kedves Ági!

  A vegyszer függvénye, de alapesetben erre nincs szükség. A hangyairtáskor (az általunk használt szereknél) még csak el sem kell menni otthonról, kizárólag akkor, ha kistestű kutya, kisbaba van a háznál. Akkor 1-2 órás sétát szoktunk javasolni.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

Kérdezzen, szóljon hozzá a cikkel kapcsolatban!

Név*:

E-mail* (nem lesz nyilvános)

Üzenet*:

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.