Cart-icon0

Hangyairtás házilag. Egy szakember tanácsai.

hangyairtás házilagAzoknak akik házilag szeretnének hangyairtást végeztetni összegyűjtöttük a legnépszerűbb, olyan praktikát, ami a legtöbb háztartásban akár 10 percen belül kipróbálható.

Ahogy hajnövesztőszerek csodareceptjeivel, úgy házilagos hangyairtás praktikáival is mind tele van az internet. Egy kicsit féltem is Önt tőlük, mert szakértői szemmel nézve, rögtön látni, hogy bizonyos esetek csak csoda folytán hozhatnak eredményt.

Ha Ön az összes “Hangyairtás házilag” csodareceptet ki szeretné próbálni, abba valószínűleg beleőszülne.

Itt azokat a házilagos recepteket gyűjtöttük össze, melyek mások elmondásai alapján több alkalommal hoztak eredményt, és kizárólag biztonságosak.

De előtte egy fontos kérdés: meddig érdemes próbálkozni a házilagos hangyairtással?

Tapasztalt rovarirtóként annyit biztosan mondhatok, hogy e téren maximum napokban szabad gondolkodni, és alapvetően kisebb kolóniával szabad csak kísérletezgetni. Ha a lakása több helyén, tömegesen jelennének meg, inkább forduljon szakemberhez, vagy nézzen körbe webáruházunkban a hangyairtó szereknél, amik mind biztonságosan felhasználhatóan, de különösen a hangyairtó gélek.

Korábban kipróbált receptek házilagos hangyairtásra:

1. Citromkarikák: Tegyen citromkarikákat a hangyák vonulási területeire. Ezzel megtöri a hangyák vonulási útjait, és visszakényszerítheti őket kiindulási területeihez.

2. Sütőpor és/vagy fahéj: A hangyák alapvetően érzékenyek a szagokra. A legtöbb házilagos hangyairtás erre épít. A vonulási területekre szórt sütőpor, vagy fahéj elzárja a vonulásukat.

3. Savanyú uborka: A savanyú uborka szaga távol tarthatja a hangyákat.

4. Levendula: Csepegtessen levendulaaromát a ház/lakás betörési pontjaira.

Hangyairtás bolti hangyairtó szerekkel?

Nagyon sokféle hangyairtó szer áll rendelkezésre, amik ugyan nem természetes eredetű készítmények, de számtalan teljesen biztonságosan használható, és a házilag végzett hangyairtást tényleg eredményre viheti. Nem szabad zsigerből ezeket elutasítani.

1. Hangyairtó gél: Ennek érdemes a leginkább esélyt adni. Ez egy zselés, géles állagú, de folyékony hangyairtó, amit beszerezhetünk kinyomós kiszerelésbe (pl. Imidasect hangyairtó gél), ha épp nehezen megközelthető pontokból jönnek ki (konnektor, ajtófélfa sarka, szekrények mögül), és akkor oda be tudjuk nyomni, gyakran még számunkra is hozzáférhetetlenül, mert csak a kinyomó műanyag keskeny tű részét kell bedugni a résbe, repedésbe. De géles hangyairtót beszerezhetünk szerelvényezett formába is, mint az ECOGEL hangyairtó gél. Ez annyit tesz, hogy a hangyairtó egy műanyag kis kihelyezőbe marad, és csak egy apró nyílást kell rajta nyitni, amin keresztül a hangyák be fognak tudni menni, és onnan ki fogják tudni enni a gélt. Nem kerül ki közvetlenül a felületre hangyairtó, akár a konyhapultra is ki lehet tenni és szabadon áthelyezhető később, ha esetleg megváltozna  a hangyák vonulási iránya. Mivel ezek rendkívül kis dózisú hangyairtók, mindenféle mérgezési veszély kizárható. Vörös színű fáraóhangyáknál mindenképpen ezt javasoljuk. Bővebben a kinyomós hangyairtóról itt, a szerelvényes hangyairtóról itt olvashat.


2. Mikrokapszulázott hangyairtó permet: Bár bonyolultnak hangzik, nagyon egyszerű a gyakorlatban. Ez a hangyairtó olyan kiszerelésű, mint egy ablaktisztító. Folyadék, szórófejes flakonba. Mivel nem hajtógázas, és mikrokapszulázva van a hatóanyag, alig van bármi illata. Büdösnek nem is lehet nevezni, szemben az aeroszolos irtószerekkel. Ilyen mikrokapszulás hangyairtó a Draker RTU is. Mind a hatóanyag tartalma, mind a mikrokapszulás kiszerelése nagy biztonságot tesz lehetővé. 20-30 perces felszáradási időt kalkulálva akár kutya, macska mellett is használható. Főleg akkor javasoljuk, ha szétszóródva jelentek meg a hangyák, nagy területet bevetve. Ellenkező esetben inkább legyen a gél.

3. Por alapú hangyairtó csalétek: A porzást szakmai szemmel nem tartjuk annyira elegánsnak. Lakótérben alapvetően nem szeretjük alkalmazni. De kültéri irtáskor sokat segíthet. Ház körülre, kertben lévő bolyok felszámítására, esetleg nem lakhatási célú belterületek (fáskamra, garázs) kezeléséhez kimondottan tudjuk ajánlani. Egy 30×30 cm-es barnaösszefüggő szőnyegként megjelenő hangyarajt 2-3 perc alatt képes eltüntetni akár egy késhegynyi kis por, ami egy 100g-os Duracid hangyairtó porból még fel sem tünne. A port biztonságossá tehetjük, ha a kezelt felületet valahogy elzárjuk, akár néhány téglával körülépítve.

Amiért sok esetben ezek a házi hangyairtó módszerek nem működnek:

Mint korábban írtuk, a hangyák rendkívül érzékenyek a szagokra. Egyes kontakt hatású, főleg a hajtógázas, aeroszolos irtószereket ezért a szaguk miatt könnyedén elkerülnek. Másrészt az, hogy a vonulási útjukat elzárjuk, nem jelenti azt hogy nem fognak máshol próbálkozni. Bizonyos esetben tapasztalhatjuk azt, hogy a házi “hangyairtók” hatására a hangyák átmenetileg visszavonulót fújnak, de ez sok esetben nem tart csak néhány napig. Főleg igaz ez az illóolajokra, illat alapú űzöszerekre, amik általában csak néhány napos nyugalmat adnak.

De megtörténhet az is, fáraóhangyánál leginkább, hogy a kolóniájuk több családra bomlik, és míg korábban csak 1-2 helyen volt velük gond, lehet, hogy most már 4-5-re is megnő a fertőzött pontok száma. A fáraóhangya ugyanis úgy reagál a “támadásra”, hogy a kolóniájuk kisebb csoportokra bomlik, és új területeket keresnek. A fáraóhangyát illatokkal elűzni, szagos irtószerekkel kezelni nem szabad. Náluk a különböző gélek, vagy porok jöhetnek szóba.

Bórax és petróleum, mint házilagos hangyairtás (NE!):

Kevés háztartásnak van otthon ezekből. Szerencsére. Ugyanis a petróleum egy rendkívül gyúlékony, mérgező, és környezetkárosító anyag. De a bórax is hasonlóan veszélyes. Vese-, és májelégtelenségeket okoz. Egy bizonyos dózisban pedig halált. Ennél majdnem a legtöbb rovarirtó szer jobb. Sajnos mégis sok helyen megemlítik.

Azt javasoljuk, hogy próbáljon ki a fenti házilagos hangyairtás receptekből egyet-kettőt, és ha rövid időn belül nem észlel változást, hívjon egy szakembert. Ha nincs a települése közelében szakember, nézze meg a webshopunkban elérhető hangyairtó csomagot, aminek a segítségével igen komplex irtást tud maga is végezni.

Más rovarirtók nevében nem tudok nyilatkozni, de nálunk már a géles hangyairtás is elérhető. Rendkívül tisztán, és biztonságosan dolgozunk, és amit elvállalunk, arra személyes garanciát vállalunk. Ha a könnyebb utat választaná, akkor kattintson ide, és egykettőre levesszük ezt a gondot a válláról.

Sok szerencsét a kísérletezgetéshez! Kérem, ne felejtsen el beszámolni az eredményekről!

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot
Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • Tisztelt Szakértő!

  Elsődleges kérdésem az a hangyákkal kapcsolatban, hogy miért imádják az elektromosságot, mert tömegével jelennek meg a villanykapcsoló belsejében(ami szikrázik ha már tele van), a vizforraló aljában, a szendvics-sütő környékén stb. s áramlanak a házunkba a réseken, ajtókon,ablakpárkányon keresztül. Mit tehetünk, hogy ne okozzanak elektromos galibát? Válaszát előre is köszönöm.

 • Kedves Károly!
  Lehetséges, hogy az óriás hangyák a fa, emeleti teraszom deszkáit rágják szét?
  A terasz alatt rendszeres az apró, porszerű törmelék és a teraszon nagy méretű hangyák jelentek meg.
  Üdvözlettel: Szelenczy Gabriella

 • Kedves Szalai úr!
  Konyhánkban a mai nap folyamán a konyha rekonstrukcióját követő 3. évben újra beköszöntöttek a hangyák. A mi látogatóink, vagy velünk lakók, szárnyas hangyák. Ahogy írja, én csak a pár felbukkanót pusztítom, azelőtt is azt tettem, mégpedig Domestos fertőtlenítőszerrel átitattott vattacsomóval. Ismerem az eredményt, holnap megjelenik újabb had. Megpróbálok tanácsa szerint eljárni … s talán még szakembert is keresni a dunaszerdahelyi járásban, a környékünkön.
  Tisztelettel, Krippel Éva

 • Szép napot kb 2 napja feltűntek a hangyàk a lakásomban az bejárati ajtó mellet, ma tapasztaltam hogy felébredtem reggel s hemzsegtek mit tehetnék hogyegfekezem őket?

 • Üdv!

  Köszönöm a cikket, hasznosnak tűnik! Én csak tapasztalatot szeretnék megosztani.

  A boltban kapható szerekből nekünk az a típus vált be, amitől a dolgozók nem pusztulnak el rögtön, így magukkal viszik a bolyba. Kis kolóniáról volt csak szó, de pár nap alatt eltűntek.

  Újabban az erkélyen randalírozik egy csapat, amivel önmagában nincs baj, de az erkélyajtó alatt a házba is bejutnak. Inkább riasztani, mint irtani szeretném őket.

  A cikket olvasva egy kis sütőport és fahéjat kevertem össze, öntöttem bele kis vizet hogy összeálljon – szigorúan odakint hagytam kicsit kipezsegni -, a tartósság kedvéért pedig kapott kis olajat is. Ezzel kentem be kívül az ajtó előtt a járólapot.

  Egyelőre várom hogy megszáradjon, de a “tesztalanyok” nagy ívben elkerülik. A lakásba bejutott hangyák viszont így bent is ragadtak, és tanácstalanul szaladgálnak a küszöb előtt. Őket még időnként össze kell seperni és kitessékelni. Ha pár nap után is elkerülik az ajtót, valószínűleg beválik a dolog.

 • Fatőrzsből padlástérbe áttelepült óriás ( fáraó ?)hangyaboly kiírtása…..

 • Üdvözlöm🙂Minden tavasszal előbújik valahonnan sok kis hangya, később szárnyas hangya, féljönnek és azután kis idő elteltével elpusztultnak.A fürdőszoba a legkevesebb helyük de most már a lakás másik oldalán a bejárati ajtónál is megtalálhatóak. Nem csípnek csak nagyon kellemetlen látvány minden reggel ezt látni! Próbáltam már spray el, domestossal, a lukakba fújni önteni, egy nap után újra előjönnek. Kérem segítsen mit tegyek ellenük🙂köszönöm🙂

 • Nálunk a lakásba meg kint is hangyák vannak próbálkozunk írtani őket de nem nagy sikerrel folyton vissza térnek

  1. Szeretném végleg kiírtani őket de nem tudom akármivel próbálkozok. Kint is van nekik fészkük és hiába írtom nem változik a helyzet

 • Érdeklődnék,hogy a szőlő tőkében levő hangyabolyt hogyan lehet irtani ill.megakadályozni,hogy ne terjedjenek?
  Köszönöm előre is az ötleteket:Kuti Linda

 • Tisztelt Szakértő !

  A kertemben és a járda térköveit kitúró hangyák ellen harcolok, egyenlőre ecettel, kis sikerrel. Tud valami hatásosabb, kiskereskedelemben is kapható szert ajánlani? Ami azért gyerekre és macskára nem ártelmas.

  Köszönettel és üdvözlettel: Szathmáriné Bea

 • Jó napot kívánok!
  Érdeklődöm, hogy az Insectex hangyaírtó(0.5% cipermetrin) beszívódik-e a növényekbe? Mivel vízoldékony és locsolással is kijuttatható. Eper ágyásba szórtuk. Van-e élelmezésügyi várakozási idő?
  Köszönöm.

 • Azt szeretném kérdezni hogyan tudnám kiírtani a házból a szárnyashangyákat?

 • Élnék a lehetőséggel hogy tanácsot kérjek kovács lajos volnék nékem van egy virágcserepem amibe sok hangya betelepült ez egy tiz éves crassula mit tehetnék hogy eltünjenek mivel értékesnek tartom a növényt de nemszeretném hogy a vegyszerek kárt okozzanak a növényben .előre is köszönöm .

 • Tisztelt Abatox Kft!
  Két hónapja költöztünk vegyes falazatú családi házunkba Szeged mellett. Padlófűtés van. A konyhában fedeztünk fel először pár hangyát, de nem tulajdonítottunk nekik túl nagy jelentőséget. Gondoltuk “belefér”. Azóta már több helyen is előjöttek, jellemzően a fal és a padlózat találkozásánál lévő flexibilis fuga alól. Legutóbb a fürdőszobában rajzottak, szárnyas rokonaikkal. Elég ijesztő volt, a párom hajába, a gyerek fürdővizébe csapódtak be illetve a lámpatesteken koppantak, mit mondjak, “hitchcock-i” volt, csak nem madarakkal…a hálószobában is láttam a nyomukat, ott hangya nem volt, csak az éjszakai munkájuk eredménye, kitúrtak a szegőléc alatt. Csak remélni merem, hogy nem az egész ház alatt vannak. A kisfiunk hamarosan mászni kezd(ene), de vendégfogadás szempontjából is kellemetlen. Random módszerrel, a mihamarabbi eredmény miatt, forró vízzel támadtam őket, ez átmenetileg segít, de hosszútávon szeretném megoldani és radikálisan a problémát. Van két diófa is az udvarban, azokon is sok a hangya, és a járda repedéseiben illetve a fal tövében is vannak túrások, de nekem már az is elegendő lenne, ha a házba nem jönnének be. A természet rendjébe nem szeretnék beleszólni. Tanácsait szívesen fogadnám ez ügyben. Üdvözlettel: János

 • Jonapot kívánok.
  Bankkártyás fizetésre önöknél van lehetőség?

  1. Kedves Tünde!

   Egyenlőre nincs (2019. március).

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Honnan lehet megismerni a fáraóhangyát,és mi a kedvenc tartózkodási helyük?

  1. Kedves Zoltán!

   A fáraóhangya vöröses színezetű, és jellemzően a zárt területeket kedveli. Keressen rá a latin nevére: Monomorium pharaonis

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Üdvözlöm!
  Hasznosnak tartottam a leírtakat,mégis volna kérdésem..
  Kertes házban lakunk a családommal,többek közt két pici leányzóval,így elég nehéz kérdés a hangyaírtás.
  A nappaliban a parketta szegélynél ,valamint a konyhában a csempék közti fugából rengeteg hangya áraszt el minket ..
  Mit javasol ,hogyan tudnám kiírtani?
  Nem merek semmilyen szert használni,nehogy a gyermekeimnek bajuk essen(a nagyobbik másfél éves,mindenbe belekóstol amit talál)..
  Esetleg köze lehet ahhoz,hogy a ház még kívülről nincs szigetelve,bepucolva?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Pné Ö.Szilvia

 • Jo napot!

  Így telen sajnos még mindig az a bajunk , hogy egyre több hangya van és több résen törnek elő, hiába takaritok! Teljesen kétségbeesett lettem. Sok helyen szetpattant a padlólap és ott meg a fal melletti részekből jönnek 🙁 próbáltam már mérgezett ételt adni nekik akkor egy hétig nem láttam őket, de aztán meg többen jöttek . Élhetetlen lesz lassan a haz

  1. Kedves Nikolett!

   Akkor elérkezett az idő, hogy szakembert hívjon! Melyik megyében található az ingatlan?

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Szép napot! Elleptek a nagy méretű hangyàk. Èrdekessège az, hogy a padlàsreszről jönnek. Ott nehezen tudok bàrmit is is az útjukba tenni. Ez egy fa szerkezetű nyaraó. Minden órában szedegetem a döglött hangyàkat. Köszönöm szépen a vàlaszt.

 • Üdv ! Nekem sajnos megkeserítik a napjaimat mostanában ezek a nagyon mini voros hangyak. Annyit sajnos tudni kell, hogy nalunk a tarsashazban mindenhol jelen vannak. Mindennel peobalkoztam mar, de hasztalan. Kerdesem az lenne, ha a sajat lakasomban irtatok, akkor amik a tobbi lakasban vannak, nem ternek vissza hozzam ? 🙂 mert nyilvan nem dobnek ki feleslegesen sok penzt, ha ugy is visszajonnek 🙁
  Valaszat halasan koszonom !

 • Tisztelt Abatox kft.
  Nállunk a lakásban van hangya. A hagyományos írtószereket nem tudom használni, mert cicák laknak velünk. Önök milyen írtószerekkel dolgoznak? Nekem a cicáim egészsége nagyon fontos, de szeretném ha nem mászkálnának a lakásban hangyák, stb.
  Válaszukat előre is köszönöm.
  Üdvözlette.
  Anna

 • Üdv!
  Az a problémám, hogy tudtomon kívül hangyás kekszet vittem a konyhából a szobába, mert utazni készülök, és gyűjtögettem a csomagoláshoz. A fotelbe pakoltam. Hemzsegnek a hangyák a fotelben azóta, mit tegyek?
  A választ előre is köszönöm.

  Köszönettel:

  T. Julianna

 • Jó napot kivánok.Nekem olyan problémám van hogy el leptek a hangyák a lakás több pontján is a konyhában a fürdöszoba a folyoso meg a szobába.Hiába irtjuk gél hangya irtoval akkor máshol jönnek fel.Ugye szegény babám is ilyen kor be van korlátozva nem mászkálhat a földön vigan.Szeretném tudni hogy gyerekbarát hangy irtást válalnak?Sajnos azt nem tudom hogy hány négyzet méter lehet az egész terület.De szegénykémet mev persze mi ket is csipkebnek.A kiszállási dij van és menyibe kerülne az irtás?Köszönóm szépen a kedvességúket és a segitségúket további szép napot Zsuzsanna.

 • Érdeklődni szeretnék,ha az önök segítségét kérném hangyaírtással kapcsolatban,a háziállatra(macska)veszélyes lenne a vegyszer amit használnak?
  Lakótelepi lakásról van szó.
  Előre is köszönöm a válaszát.

 • Nekem olyan gondom van, hogy a 4. emeleti garzon lakásomban a konyhában mászkálnak a falon a fáraóhangyák, eleinte annyira nem zavart de mostmár idegesítő mert pl: bárhova teszem a kenyeret ezek megtalálják és mikor legközelebb megnézem a kenyéren / esetleg benne mászkálnak.
  Olvastam lejjebb az ötletet, hogy Protect fáraóhangya írtót kell venni és az segít, egy darab elég hozzá? Mert nem az egész lakásban vannak csak a konyhában.
  Üdvözlettel:
  Heitmár Nándor

Hozzászólások zárolva.