Cart-icon0

Darázscsapda készítése házilag

Nem mindig a szakember tudja a legjobb megoldást nyújtani a darazsak ellen! Előfordulhat olyan helyzet, hogy mást megoldást kell választani. Tipikusan ilyen eset, mikor kósza darazsak szállingóznak a kertbe. Nem nagy számban, nem is mindig egy fix helyen, de állandóan látni őket.

darázscsapda házilag

Ez a jelenség több okból is kialakulhat:

1.) Tartós szárasság, és meleg:
Nyáron gyakori jelenség, hogy a meleg, száraz időnek köszönhetően a darazsak teljesen kiszámíthatatlanul megjelennek a kertben. Eddig semmi nyomuk nem volt, hirtelen mégis ott vannak. Fészek pedig nincs, legalábbis ott!

A forróságban a kiszáradás ellen a darazsaknak is védekezniük kell, ezért nedvességet keresve folyamatosan pásztázzák a környéket. Váratlanul megjelenhetnek a medence körül, öntözött füves területeken, kerti-tó körül.

Ezt a problémát, illetve a helyzet visszaállítását egy eső több mint valószínű, hogy orvosolni fogja. Egy szakember viszont a lehető legritkább esetben fogja tudni, hiszen a fészkek kiirtása nélkül minden próbálkozás garantálta eredménytelen lesz. A darázscsapda ilyenkor egy jó módszer lehet. Egyrészt azért, mert elkapjuk vele a kósza darazsakat, másrészt, ha ügyesek vagyunk az általunk használt területtől egy másik helyre tudjuk őket csalni, oda ahová már kevésbé zavarnak.

2.) Fertőzött szomszéd:
Szintén gyakori, hogy a szomszéd darazsai egy másik kertbe okoznak kellemetlenségeket. Átszállnak élelmet keresni, melegedni a napra, egy szó mit száz, csak zavarnak.

De egy szakember sokat sajnos ez esetben sem tud tenni. Ezeket a darazsakat csak egyesével lehet levadászni, amire a darázscsapda jobb megoldás, mint egy szakember, aki díszőrségben ott állva a nap napsütötte óráit egész nyáron ott tölti önnél, hogy az éppen átszálló darazsat elkapja.

Az ilyen kószán megjelenő darazsak befogására lehet megoldás a darázscsapda. A darázscsapda lényege, hogy ezeket a kósza darazsakat magukhoz csalják, ahol aztán halálos csapdába kerülnek. Az eltévedt darazsak befogására ez a megoldás tökéletes, ráadásul sokszor fillérekből, akár házilag is elkészíthető.

Az egyetlen dolog, amire vigyázni kell, hogy a csapda a benne lévő csalétek erősségétől függően vonzza a darazsakat. Vagyis vigyázni kell arra, hogy a kihelyezett csapda ne vonzza még jobban a darazsakat. És különösen ne a méheket.

Hogyan működik a darázscsapda?

A darazsak folyamatosan pásztáznak, keresnek. Hol táplálékot, hol a fészeképítéshez alapanyagot. Mivel utóbbival nehéz nekik szolgálni, a tápanyag mesterséges kihelyezése révén állítunk nekik csapdát. Működése nagyon egyszerű, mint egy egy irányú zsákutcáé. Be betud menni a darázs, de ki már nem tud belőle repülni.

Ha még sosem látott ilyen darázscsapdát, és el fogja készíteni, az első gondolata az lesz, hogy ez vagy átverés, vagy a darazsak ennyire hülyék. A darázscsapda ugyanis nagyon egyszerű, nézzük is meg.

Darázscsapda készítése házilag:

Bár webáruházunkban több darázscsapdai is kapható, így ha nem akar házilag nekivágni a készítésnek, akár meg is vásárolhatja, ha van ideje és kedve, akkor az alábbi útmutatóval n is elkészíthet egy egyszerűbb darázscsapdát.

1. Vegyünk egy ollót, egy 500 ml-es PET palackot, ragasztószalagot, és egy cipőfűzőt. Vágjuk el a PET palackot az ollóval (sniccerrel könnyebb) a nyaka alatt 4-5 centiméterrel. Minél élénkebb színű a PET palack annál vonzóbb lesz a darázsnak is. A fekete, áttetsző kevésbé természetközeli:

darázscsapda készítése házilag

2. A levágott részt, fordítsuk meg, és helyezzük be a PET palacka:

darázscsapda készítése 2. lépés

3. Az illesztések széleit ragassza le ragasztószalaggal:

darázscsapda 3. lépése

4. Töltse meg a palackot 1/3 részig csalétekkel. A csalétek készülhet állott sör, erjedt limonádé, némi rovarirtószer keverékéből.

csapda darázs ellen 4. lépés

5. Fúrjon két lyukat a PET palack felső részére, vezesse át rajta a cipőfűzőt, és lógassa fel a kívánt helyre:

darázscsapda befejezése

A darázscsapda kihelyezés:

A kihelyezésnél azt kell átgondolni alaposan, hogy hová kerüljön ki, illetve milyen erős legyen a csalétek. Ha túl erős lesz a csalétek, vagy túl sokat teszünk ki, abba a hibába eshetünk, hogy a kelleténél több darazsat fog vonzani. Ha pedig rossz helyre tesszük ki, akkor a csapda körül legyeskedő, a csapda irányába repülő darazsak zavaróak lehetnek. Árnyékos helyre nem érdemes kitenni, hiszen a darazsak a napfényt szeretik.

Koratavasszal:
A darazsak az első tavaszi napsugárra megindulhatnak. A télen hibernálódott darázs királynők ilyenkor táplálékot, és fészekrakásra alkalmas helyet keresnek. Mivel ezek megtermékenyített nőstények, könnyű belátni, hogy már egyetlen elfogása is, számtalan későbbi darázstól menthet meg minket. Nagyon jó időpont a megelőzésre. Tavasszal, nyár elején érdemes fehérjeforrást (pl:rothadó hús) csalinak használni. A palackot töltsük meg kevés vízzel, adjunk hozzá egy pár csepp mosogatószert, de cukrot nem. A víz ne lepje el a húst. A tölcsér nyílása és a víz szintje között legyen távolság, ne öntsünk bele túl sokat.

Egy napsütötte helyre tegyük ki. Ha figyeljük őket, akkor 2-3 nap után látni fogjuk, hogy milyen területen fordulnak meg rendszeresen. Ha ilyen helyre tesszük ki, akkor nem fogunk csalódni. Persze vegyük figyelembe azt is, hogy a csapda vonzó hatása ne zavarjon minket sem. A teraszasztal, lehet hogy gyakori célpontja a darázsnak, de oda kitenni nem érdemes.

Nyáron:
Nyárra a darazsak többen vannak, és jó húsban. Ilyenkor lehet, hogy már elveszítettük a helyzeti előnyünket. A királynők a fészekbe húzódtak, már a dolgozók pásztázzák a környéket. Itt már nem megelőzni fogjuk a darazsakat, hanem a kósza, hozzánk átszálló, de nem nálunk fészkelő darazsak ellen tehetünk egy kis lépést. A padlásunkon fészkelő darazsakat ezzel nem fogjuk teljesen felszámolni. Mintha egy komplett várat úgy próbálnánk bevenni, hogy a kapun kijövő 1-2 fős őrséget elkapnánk, és így akarnánk levadászni egy 1000-2000 fős sereget. Ráadásul a darazsak közben szaporodnak is.

Nyáron a cukros folyadék a jó csali nekik. Szörp, vagy sör, kevés mosogatószer, kis alkohol, és egy kis ecet a méhek védelmében.

Ha azonban már nemcsak kószáló darazsakról van szó, hanem egy nagyobb fészekről, és rajzásról inkább rendeljen darázsirtást szakembertől, vagy nézze meg a megrendelhető darázsirtó szereket, mert hozzájuk a darázscsapda sajnos édes kevés lesz.

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot
Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
  • T.cim. Sok darázs költözött be a háztető alá. Csináltam Pet palackból nekik csapdát, de nem mennek még közelébe se. Ha befujom őket hajlakkal az hatásos ? Mit tegyek ? Várom válaszát.

  • Lódarázs ellen mit javasolnak? A fészek nem a mi kertünkben van, már átnéztünk mindent, este, fényre megjelennek!
    Köszönettel!

Hozzászólások zárolva.