Darázscsapda készítése házilag

darázscsapdaNem mindig a szakember tudja a legjobb megoldást nyújtani a darazsak ellen! Előfordulhat olyan helyzet, hogy mást megoldást kell választani. Tipikusan ilyen eset, mikor kósza darazsak szállingóznak a kertbe. Nem nagy számban, nem is mindig egy fix helyen, de állandóan látni őket.

Ez a jelenség több okból is kialakulhat:

1.) Tartós szárasság, és meleg:
Nyáron gyakori jelenség, hogy a meleg, száraz időnek köszönhetően a darazsak teljesen kiszámíthatatlanul megjelennek a kertben. Eddig semmi nyomuk nem volt, hirtelen mégis ott vannak. Fészek pedig nincs, legalábbis ott!

A forróságban a kiszáradás ellen a darazsaknak is védekezniük kell, ezért nedvességet keresve folyamatosan pásztázzák a környéket. Váratlanul megjelenhetnek a medence körül, öntözött füves területeken, kerti-tó körül.

Ezt a problémát, illetve a helyzet visszaállítását egy eső több mint valószínű, hogy orvosolni fogja. Egy szakember viszont a lehető legritkább esetben fogja tudni, hiszen a fészkek kiirtása nélkül minden próbálkozás garantálta eredménytelen lesz.

2.) Fertőzött szomszéd:
Szintén gyakori, hogy a szomszéd darazsai egy másik kertbe okoznak kellemetlenségeket. Átszállnak élelmet keresni, melegedni a napra, egy szó mit száz, csak zavarnak.

De egy szakember sokat sajnos ez esetben sem tud tenni.

Az ilyen kószán megjelenő darazsak befogására lehet megoldás a darázscsapda. A darázscsapda lényege, hogy ezeket a kósza darazsakat magukhoz csalják, ahol aztán halálos csapdába kerülnek. Az eltévedt darazsak befogására ez a megoldás tökéletes, ráadásul sokszor fillérekből, akár házilag is elkészíthető.

Az egyetlen dolog, amire vigyázni kell, hogy a csapda a benne lévő csalétek erősségétől függően vonzza a darazsakat. Vagyis vigyázni kell arra, hogy a kihelyezett csapda ne vonzza még jobban a darazsakat.

Darázscsapda készítése házilag:

1. Vegyünk egy ollót, egy 500 ml-es PET palackot, ragasztószalagot, és egy cipőfűzőt. Vágjuk el a PET palackot az ollóval a nyaka alatt 4-5 centiméterrel:

2. A levágott részt, fordítsuk meg, és helyezzük be a PET palacka:

3. Az illesztések széleit ragassza le ragasztószalaggal:

4. Töltse meg a palackot 1/3 részig csalétekkel. A csalétek készülhet állott sör, erjedt limonádé, némi rovarirtószer keverékéből.

5. Fúrjon két lyukat a PET palack felső részére, vezesse át rajta a cipőfűzőt, és lógassa fel a kívánt helyre:

A kihelyezés:

A kihelyezésnél azt kell átgondolni alaposan, hogy hová kerüljön ki, illetve milyen erős legyen a csalétek. Ha túl erős lesz a csalétek, abba a hibába eshetünk, hogy a kelleténél több darazsat fog vonzani. Ha pedig rossz helyre tesszük ki, akkor a csapda körül legyeskedő, a csapda irányába repülő darazsak zavaróak lehetnek. Árnyékos helyre nem érdemes kitenni, hiszen a darazsak a napfényt szeretik.

Tavasszal, nyár elején érdemes fehérjeforrást (pl:rothadó hús) csalinak használni, ősszel pedig inkább édesebbet. Ha a PET palack élénk színű, az jobban vonzza a darazsakat.

A méhek védelme érdekében mindenképpen tegyen a csaliba egy kis ecetet!

Kísérletezni tehát szabad, de nagyon óvatosan!

Ha azonban már nemcsak kószáló darazsakról van szó, hanem egy nagyobb fészekről, és rajzásról inkább rendeljen darázsirtást szakembertől, mert hozzájuk a darázscsapda sajnos édes kevés lesz.NE HAGYJA, HOGY ÁTVEGYÉK AZ OTTHONÁBAN AZ URALMAT EZEK A RONDA DÖGÖK!

Megszabadítjuk
(Árak & Időpontok)

Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Név *

Hozzászólások

 • Üdvözletem!

  Szeretnék segítséget kérni abban, hogy panellakásban lakunk és ki lett cserélve a nyílászáró és azt vettem észre, hogy napok óta zümmögést hallok az egyik ablak felől. Észrevettem, hogy egy megtermett méh (biztos, hogy nem darázs) bemászik kívül a műanyag ablakkereten lévő szellőző kis lyukba, majd hamarosan távozik. Kb. 10 percenként visszajön, bemászik és újra távozik. Mivel szúnyogháló van az ablakon, elvileg nem tudna bejönni, de a szellőzőn viszont simán be tud jönni, úgyhogy most letapasztottam a szellőzőt és kívülről is a kicsi lyukat, hogy ne tudjon bemászni. Tisztára megőrült a méh, 2 percenként vissza-visszaszáll és próbálja a tapaszt leszedni a lyukról. Szerencsére nem több méhről van szó, ugyanaz jön vissza. Figyeltem jó darabig, hogy hova száll és jön vissza. Mivel nem volt itthon más “fegyver”, jobb híján hajlakkal próbáltam lefújni, amikor leszállt, de nem sokat ért. Nem tudom, hogy miért tetszik neki az ablakkeret és csak remélni merem, hogy nem ott van a fészke. Mit lehet tenni ellene? Kisgyerek van a lakásban és nem nagyon szeretem az erős vegyszereket…

  Előre is köszönöm a segítségüket!

 • Nekem lenne 1 problémám, a darazsak a mennyezetben lévő fűrészpor (szigetelés) be költöztek. Miba teendő ki tudom én írtani őket esetleg valahogy ? Komolyabb darázs írtó szerrel ? Vagy mindenképpen forduljak szakemberhez?

 • ÜDVŌZLŌM!
  Daràzs rajjal küszkōdtünk egész nyàron. A padlàsra jàrtak, de sajnos lem làtjuk a fészket, valoszinü deszka alatt… DE màr spray, csapda,… sokmindennel probalkoztunk.Van négy méhkaptàrunk, most azt tàmadjàk, de mind a,, tōrōkōk,,-be és be akarnak tōrni a méhek kōzt. Kérem, jó ōtlettel, segítsen. Tanyàn lakunk, ntugdijasok vagyunk,ōtletszegények…..
  Üdvōzlettel vajda jànosné.

 • Hipot vagy ecetet oncsek az erkélyem fából van az erkély ablak alatt és már be is jön egy kettő a lakasba jó öklét az írtas nekem drága? Gyors választ kérek

  1. Kedves Ban Éva!
   Ez itt a gyors válasz:
   Azt csak ön tudhatja, hogy az irtás önnek drága-e, hiszen nem ismertek az ön anyagi lehetőségei.
   A hipot vagy nem hipot és oncsek vagy nem oncsek kérdését Grétsy Lászlóhoz lenne szükséges továbbítani, ő teljes szakmai hitelességgel tudna válaszolni.
   A jó öklét kérdésén még vitatkoznak a szakmabeliek, de remélhetőleg már nem kell sokáig várni a végső summázatra, hogy mi is állást foglalhassunk ebben a kérdésben.

 • sziasztok.Nálunk a fa gyõkerénél csináltak egy fészket a darazsak.A fészket megszüntettük,a gyõkeret kiszedtük és visszatemettük a helyét,viszont még mindíg rengeteg darázs kõrõz a helyén.Miért és mit lehet tenni?

 • Én is használok darázscsapdát.ajánlom, még a lódarazsak is megtalálják,
  de most egy nagyobb fészket találtam és egérragasztót tettem egy műanyag tálcára.arra is rámennek.Persze van még sok ami repül,de várok türelmesen

 • Tisztelt Abatox.
  Azon gondommal fordulok önhöz, hogy a szakemberek felénk már ki sem jönnek, nincs rá kapacitásuk.Viszont nekünk darazsunk rengeteg.minden hónapban minimum 3 flakon darázsírtó szert kifújunk, leverjük a fészkeket.De sajnos nincs megfelelő hatás.Engem már többször megszúrtak(védőruha ellenére is).Egyre nagyobb foltajaim lesznek a csípések terén.Van egy 2.5 éves kisfiunk félünk nehogy megcsípjék. Mit tudunk még tenni, van e javaslata ?Válaszát előre is köszönöm.

  1. Bocsánat, hogy belekontárkodom a válaszba laikusként, de merem ajánlani Boros Tibort, aki hivatalos méhrajbefogó. Természetesen nemcsak méheket fog be, hanem a darázsfészkeket is megszünteti irtással.
   Tel:06-70-707-9811
   (Remélem az Abatox-nak nem konkurenciája)

 • Üdvözlöm! Nálunk tegnap óta jelentek meg lódarazsak. A kapunk előtti orgona fákon vannak inkább. Elég zavaró mert ha a kaput szeretnénk kinyitni már támadnak is. Lassan már a 10 hónapos kisfiamat sem merem kívinni nehogy megcsípjék. Mit tudnánk csinálni?

 • Déli fekvésű nagyszobám műanyag erkélyajtó keretében,ahol két pár milliméteres lyuk van,a minap vettem észre,hogy egy kisebb méretű darázs mászott bele.Nem értem,hiába figyelem nem láttam kirepülni.Elképzelhető,hogy belefészkelt?Ecetes vattát tömtem a kis mélyedésekbe.Ez segíthet a pusztulásukban?Válaszát előre köszönöm.

 • tiszteletem. pár napja egy fürkészdarázs jelent meg a lakásom ablakában és szellőztetés következtében be is szökött. sikeresen kitereltük de ma már megint az ablakon mászkál. van valami mód hogy távol tartsuk?

 • Jó napot kívánok!
  Kertünkben megjelentek a darazsak és eléggé zavaró mert a teraszra is bátorkodnak jönni,sőt a teraszon lévő kertibútoron az illesztéseknél lyukak vannak gyárilag és oda járnak be és le is zárják a két oldalát,gondolom a petéket lerakja és betömködi.
  Kitakarítottuk jópárszor,de újra és újra jönnek!
  Megoldás lesz,ha bekupakoljuk,vagy találnak másik helyet maguknak?
  Köszönöm,ha segítenek!

 • Felvettem a harcot a medence körüli darazsakkal,csináltam a cikk alapján csapdát,remélem sikeres lesz. Szeretném kérdezni,hogy a képeket miért nem lehet látni?

 • Sajnos a felettünk lakó erkélyébe – és valószínűleg a szobánkba is- befészkeltek a darazsak és nekünk is a panel csücskében (elérhetetlen helyen) van egy nyílás, ahol több darázs is ki-be járkál. Mivel reggelre a bezárt ablaknál is 10-14 db darázs hemzseg, így gondolom, már nem csak kint, de bent is lehet fészek. Mivel és hogyan tudom megtalálni és kiírtani a fészküket? Előre is köszönöm a válaszokat.

 • Ha tudjuk a darázs fészek helyét akkor a gépkocsi szerelésnél használatos féktisztító spray nagyon hatásos. Én próbáltam, azonnali hatás.
  Hátránya: nem olcsó!

 • Tisztelt Abatox kft!

  Nálunk a darazsak a járda alá fészkeltek,egyre több helyen fúrnak utat maguknak.Félelmetesek nem tudjuk hogyan űzhetnénk el őket.Előre is köszönöm válaszát.
  Köszönettel: Ildikó

 • Sajnos nálunk a cserép alatti szigetelőanyagot célozták meg.Rendes járatokat fúrtak bele.Ráadásul jó nagy lódarazsak.Ő ellenük is jó ez a házi csapda? Előre is köszönöm a választ!!! üdv: Drajkóné

  1. Kedves Erzsébet!

   A darázscsapda csak a “kósza” darazsak befogására alkalmasak, sajnos egy konkrét fészket/kolóniát nem fognak tudni megszüntetni. Természetesen meg lehet próbálni. Viszont valószínűsíthetően itt már célzott irtás kell.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Elfelejtettem leírni, hogy a szélesszájú palack (pl. cappy-s palack) szerintem azért jobb, mert kupak letekerése után sokkal könnyebb kiönteni a komposztra a megfulladt rovarokat.

 • Évek óta alkalmazom én is. Utánam a szomszédom kezdett kiakasztgatni csapdákat (előtte megkrdezte, hogy mit, teszek bele). Később az ő szomszédja, most gyakorlatilag a fél utca csapdázik.
  Viszont én a cikkben javasló csapdát nem javaslom. Addig jó, amíg nem esik az eső, vagy fedett helyen van. Eleinte én is ilyet gyártottam, de a gyakori nyári zuhék miatt, nem győztem kiönteni és újra tölteni a palackokat.
  Én tavaly óta egy méhész leírása alapján készítem el és nagyon jó megoldás. Annyi változatást eszközöltem, hogy direkt széles szájú palackokat használok. Fontos még hogy március elején tegyük ki, hogy a darázs “királynőket” elfogjuk.
  http://konczmeheszet.hupont.hu/35/darazscsapda-gyartasa

 • Nekünk évek óta bevált csalétek a legolcsóbb (T*, L*, stb gazdaságos) sör, néhány evőkanál cukor és ecet ízesítéssel. Még rovarölőre sincs bele szükség, tökéletesen bio. Persze a sör gyártásakor rakhatnak bele egy kis adalékot. Egy fél literes, 100Ft-os vagy olcsóbb sör 2-3 csapdához elegendő.

  1. Kedves Zsolt!

   Köszönjük, hogy megosztotta a tapasztalatát. Az ecet a méhek távol tartása miatt valóban jó ötlet.Ajánljuk másoknak is a “receptet”.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • A darázscsapdát én már évek óta használom, a gyümölcsfák alsó ágaira akasztom, minden bogarat, lepkét is össze szed. Nem is kell méreggel permeteznem.

Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
06 1 338 37 37
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.