Cart-icon0

Mezei poloska a lakásban

mezei poloskaA tavasz beköszöntével, de főként a hideg tél közeledtével gyakori, hogy mezei poloska jelenik meg a lakásban. Persze az sem ritka, hogy nyáron, olykor-olykor a függönyön látunk sütkérezni egyet.

Mivel a legtöbben nem sokat tudnak a mezei poloskáról, így nem is igazán tudják, hogyan viszonyuljanak hozzá, ha egy mezei poloska megjelenik a lakásban.

“Le kell csapnom? Vagy elég kitessékelni a lakásból? Rám fog támadni? El fog szaporodni a lakásban?”

Nem veszélyes, csak nagyon zavaró, és büdös!

Kezdeném rögtön a legmegnyugtatóbb dologgal. A mezei poloska emberre veszélytelen rovar. Még csak nem is ragadozó rovar. Főként növények nedveit fogyasztja. Mivel szúró/szívó szájszervvel rendelkezik előfordulhat, hogy az embert megcsípi. Ez azonban ritka, és csak akkor fordulhat elő, ha közeledésünket támadásnak veszi. De még ekkor sem nevezhetjük őket agresszív, támadó rovarnak. Ennél sokkal békésebb

Az egyetlen kellemetlen dolog a mezei poloskában, hogy veszély esetén védekezésképp bűzt áraszt magából, és minél többen vannak, annál inkább érezhetővé válik a bűz már a lakásban is. A bűzmirigye miatt, és főként, hogy egy behurcolt fajról van szó, nincs igazán Magyarországon természetes ellensége, és még a rovarevő madarak sem fogyasztják.

A mezei poloska a lakásban semmilyen veszélyt nem jelent. Mivel a lakás egyáltalán nem a megfelelő közeg a számára, elszaporodni nem fog, maximum megpróbál áttelelni. De mivel a szobahőmérsékleten nem fog lelassulni az szervezete, így növényi nedvek hiányában hamar ki fog száradni.

Nyáron véletlenül jutnak a lakásba!

Főleg azért sem, mert a mezei poloska tipikusan csak véletlenül kerül be a lakásba a tavaszi, nyári időszakban. Eltévedve beszáll az ablakon. Esetleg egy séta alatt a táskánkra száll egy, amit végül beviszünk a lakásba.

Télen már ők is a túlélésre játszanak!

A tél közeledtével egyes térségekben sajnos inváziószerű mennyiségben is megjelenhetnek. Sokan számolnak be arról, hogy napjában 10-20-at, egyesek akár 100 körül is összefognak belőle. Vagyis nagyon sokan vannak, és ősszel már ők is a túlélésre mennek.

A hideg elől menekülnek a melegebb lakásokba, házakba. Jelenlétük azonban még ekkor sem veszélyes, csak nagyon (nagyon, nagyon) kellemetlen.

A legfontosabb, hogy megóvjuk tőlük az életterünket! Hogy pontosan mivel, erről szólnak a következő bekezdések…

A mezei poloska abszolút a természethez köthető rovar. Növények nedveit szívja, és petéit is növények leveleire helyezi el. A fiatal egyedek nem hagyják el a fák leveleit csak felnőtt korukra. Ahhoz, hogy megszabaduljon tőlük a zöldterületek, és fák tömeges kezelésére lenne szükség. Vagyis legalább egy olyan volumenű, jól megtervezett irtásra lenne szükség, mint a szúnyogok ellen. De ez rengeteg pénz lenne, nem beszélve arról, hogy a szigorú biocid rendeletek, amik Magyarországon jelen vannak, nem is tennék lehetővé az ilyen mértékű irtásukat.

Vagyis kizárólag az egyéni védekezés marad. Vegyük sorra őket!

Jó lenne a szúnyogháló, ha az tényleg védene!

A szúnyogháló jó lenne, de sajnos a mostani rolós rendszerek nem éppen a precíz zárásról ismertek. A sínrendszerben simán átmásznak egyik oldalról a másikra, de gyakran alul, ahol a sörte van sem zár jól egy ilyen szúnyogháló. Mindenképpen olyan szúnyogháló legyen felszerelve, ami megfelelően zár. Ilyen lehet a fix szúnyogháló is, de mindenképpen érdemes jó alaposan körül nézni. Ideiglenes szúnyoghálózásra még a tépőzárral rögzített is jó megoldás.

Vizsgáljunk meg minden lehetséges betörési pontot:

Nemcsak közvetlenül az ablakon keresztül jöhet mezei poloska a lakásba. Egy belsőtokos redőnyön keresztül is jöhetnek, ahogy akár egy egyszerű fali szellőzőn, de télen akár egy beépített tetőtér felső mennyezeti világításán keresztül is. Egy erkély esetében persze sokkal többről van szó, de érdemes mindent latba venni. Minden lehetséges bejutási pontot el kell előlük zárni. A résekkel együtt.

A mezei poloska a hűvös beálltával keresi a túlélésül szolgáló meleg területeket. Ezért érdemes alaposan átnézni, hogy a nyílászáró körül milyen apró rések, vannak, ahová el tudnak bújni.

Ez nem kis munka, de a jó hír, hogy csak egyszer kell megcsinálni, és még a fűtésszámlára is jó hatással van.

Kerülni kell a sárga színt:

Egyes irodalmak szerint a sárga szín vonzza a mezei poloskákat, így ezt a színt érdemes elkerülni. Én a magam részéről még megemlíteném a zöld, és a szürke, barna színeket. A mezei poloska tavasszal, és nyáron zöld színű, hogy jól beleolvadjon a környezetébe, ősszel, és télen barna “ruhát ölt”. Éppen ezért feltételezhető, hogy ezek a színek is jobban vonzák őket.

Készítsen fokhagyma spray-t:

Öntsön 2 bögre vízbe (500ml), 4 teáskanál szárított fokhagymaport, és keverje fel jól az oldatot. Az elkészített oldattal kezelje le az ablakpárkányokat, külső falszakaszokat az ablak körül, és egyéb olyan területeket, amit gyakran látogatnak a mezei poloskák. A fokhagyma szaga sok esetben sikerrel távol tartotta a mezei poloskákat az érintett felületről. Egyeseknek sikerült a napi 20-30 címeres poloskát néhány darabra szorítani. Fokhagymaport bármely élelmiszerüzletben fog találni a fűszerek között.

Miután elkészítette az oldatot pár óra elteltével már használhatja is. Az oldatot öntse egyszerű virágpermetezőbe, melyet szinte bármely virágosnál meg tud venni 500-700 Ft-ért, majd permetezze le az érintett külső falszakaszt az oldattal. Párkányokat, redőnytokokat szintén.

Vagy használjon mentaolajat/levelet:

A menta illatát is sok helyen említik meg a mezei poloska távol tartására. 10 csepp mentaolajat, vagy 2 teáskanál őrölt mentelevelet kell összekeverni 500 ml vízben.

Próbálta már a teafaolajat?

Szintén sikereket értek el a mezei poloska távoltartására a teafaolajal. Ebből a szinte bármely drogériában beszerezhető olajból kb 2 ml-t (kb 60 csepp) kell elkeverni 500 ml (0,5l) vízben. Majd jól összerázott állapotban alaposan be kell permetezni a mezei poloskák által gyakran látogatott területeket.

Ha vegyszer, akkor széles spektrumú rovarirtó. A címeres / mezei poloska elleni hatékonynak talált irtószereket itt foglaltuk össze.

Ha az illóolajak, különböző házi praktikák közül egy sem válna be, vagy nem szeretne ezekkel próbálkozni, és inkább a vegyszerre bízná a munkát, akkor a háztartás számára megvásárolható szerek közül a RTU, vagy Protect poloska irtót tudjuk javasolni. Sajnos a szigorú biocid szabályozás végett meglehetősen kevés a szabad forgalmú irtószerek száma, így sok készítményt nem tudunk javasolni.

(Megjegyzés: A mezei poloska nem összekeverendő az ágyi poloskával. Utóbbi már egyáltalán nem olyan barátságos, mint rokona.)

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot
Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • Mezei poloska csiphet e meg ējszaka alvås közbe,ha igen akkor milyen a csipēs helye?

 • Milyen 1decis méreg ami működik?

 • Ja a decis méreg embere is veszéjes maszk +kesztyü feltétlenül kell. Szemetsem árt védeni. De 45 éves tapasztalat minden rovart távoltart a lepermetezett tárgyak falak kb2hétig mérgezik a rovarokat!

  1. Ha 45 éves tapasztalattal rendelkezel akkor itt az ideje hogy megtanulj helyesen írni is !!!

 • Decis permetszer! Fél literbe 3 ml mindent megől ami mozog hetekig!

 • Ha a poloskákat felszívom porszívóval akkor a porba valóban meghalnak?

 • Az érdekes az, hogy az ikerszomszéd fala sárga, s ott egyetlenegy poloskát, sem lehet látni. Az enyém fehér és tele van.
  Szerintem itt a lényeg a két házfalat ért napsütéses órák száma. Az övé árnyékban van szinte egész nap mivel ÉK-i. Míg az én falam DNy-i. Egész nap éri a napsütés.

 • Szerintem az illóolajok nem oldódnak vízben.

 • Kedves Szalay Károly!
  Budapesten, családi házban lakom. A nappali szobában, a falban perceg valami. Lyukat is fúrt 2 darabot. A hálószoba ez idáig megmenekűlt a nem tudom kitől, mitől a héten éjjel arra ébredtem, hogy szintén percegés, plusz két szép kerek lyuk a parkrtthez közel. Tulajdon képen én tudni szeretném mi vette birtokba a házat rajtam jívűl. És hogy mi a dolgom, hogy megrendeljem az írást.

 • Üdvözlöm! Van egy nyaralónk egy üdülő övezetben. Ősszel lezárjuk a házat, tavaszig nem megyünk ki. Minden tavasszal rengeteg poloska van a házban. Sajnos ajtók ablakok nagyon meg vannak.vetemedve, sok helyen befér az ujjam a résekbe. Idén tavasszal is kimentem kb 500 poloskat soportem, porszívóztam össze. Azonban egyre újabbak jönnek.elo, ismét többszáz példány. Már nem tudjuk a házat sem használni, nyuzsognek benne. Mit tehetnénk ellenük?
  Köszönöm
  Varga Krisztina

  1. Decis méreg megold minden rovarproblémát! Olvasd el a hozzászolásaimat.

 • Tiszai ártéri nyaraló faházunkban ezerszámra teleltek a barna márványos poloskák. Eszük ágában sincs most sem kimenni a zöldbe, a faház réseiből a lakásba jönnek nagy berregéssel. Ülnek a függönyön, falon, mindenhol, naponta 50-100 db is előjön, nem győzöm kidobálni, porszívózni. Emellett ronda pöttyöket ürítenek mindenhova. Azt hittem, a meleg idővel elfogynak, de tévedtem, nem szűnik, inkább romlik a helyzet. Már festettünk is, akkor pár napig nem jöttek, de már ronditják a fehér falat. Semmi nem riasztja őket, mit lehetne tenni a ház felgyujtasan kívül?

  1. Decis permetszer! Fél literhez 3.ml mindent ől és távoltart kb 2hétig. Büdös is. Maszk kesztyü kötelező. Meg szemüveg. Hatás totális!! Hetekig hat kb2 hét még terasz falain is potyognak ha rászálnak.

 • sajnos úgy tünik nekem a tetőszigetelésbe kültöztek,és már több mint 200 darbot pusztítottam el émég mindíg rengeteg az utánpótlás. megpróbálom a fokhagymás permetezést, de félek, hogy kevés lesz mert egy hatalmas fűzfa van a ház mellett. Most kérdezek elősször.

  1. Decis méreg. Olvasd a hlozzászolásaimat. Hálás leszel.

 • sajnos úgy tünik nekem a tetőszigetelésbe kültöztek,és már több mint 200 darbot pusztítottam el émég mindíg rengeteg az utánpótlás. megpróbálom a fokhagymás permetezést, de félek, hogy kevés lesz mert egy hatalmas fűzfa van a ház mellett.

 • Üdvözlöm! A nyaralóban elszaporodtak a mezei poloskák , napi 30 , 40, van , hogy 100 db ot is megfogunk! Vegyszeres irtást szeretnénk , hol lehet ilyet rendelni és mennyire hatékony? Emberre nem veszélyes a vegyszer , az irtás után mennyi ideig nem lehet a házban tartózkodni? Köszönöm a válaszát ,

  1. Decis permetszer fél liter +3ml mindent ől kb 2hétig. Vigyázat kesztyü maszk szemüveg kell. Büdös egy ideig de rovar még a teraszon sem lessz. Nyáron a nyaralót 3 szor fujtam be még most is hullanak a betévett poloskák. 1 – 2

 • Szép estét. Mezei poloska irtására mit ajánlana? A Biokill az használ? Kérem segítsen, ősszel több száz lepte el az erkélyem, befőttes üvegbe vízbe öltem őket, de hatásosabb kellene. Köszönöm, Bánné

 • Szeretnem megkerdezni, hogy minusz fokban telen, azonkivül magasan lakom, 3. emelet , hogyan jöhetnek be a mezei poloskak? /naponta fogok 3-4 et. Ma a karomon vet-te eszre.
  Kedves valaszukat elöre is köszönöm.
  Üdv. Hunyady Akosne

  1. Kedves Hunyady Ákosné!

   A mezei poloska nagyon jól mászik függőlegesen, és repülni is tud, így a 3. emelet neki nem akadály. A ház körül könnyen talál magának búvóhelyet (pl: redőnytok, szellőző, erkélyen hagyott pokróc), így ha egy kicsit jobban süt a nap, elő tud bújni. De egy rossz szigetelés is segít neki.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

   1. Én decisel védekezem a nyaralóban.
    3ml fél liter. Falra mindenhova. 2hétig minden rovar pusztul ha mászi vagy repül nekem nagyon bevált. Brutális. Viszont védőfelszerelés minden formája kötelező! Laikusként hogy én birom, nem kellemes a mérgezés!!!! Iszonyatosan büdös de nállam 100% bevált!!

Hozzászólások zárolva.