A harmadik hullám ellenére cégünk továbbra is működik, és maximális biztonsági előírások mellett dolgozik. Cipővédőt, maszkot, tiszta kesztyűt hordanak kollégáink. Cégünknél továbbra sem volt még pozitív eset. Hatósági karanténban lévő ingatlanba nem megyünk. 2021.03.18.

Bolhacsípés kezelése, veszélye

bolhacsípésA legtöbb esetben a bolhacsípés nem több, mint néhány napig tartó, kellemetlen viszkető érzés. Ilyenkor a bolhacsípés kezelése a patikákban kapható enyhítő krémekkel (After Bite, Everclear tonik, Antivakarin krém) megoldható.

A bolhacsípés felismerése:
Mivel kevés az embert szándékosan csípő, élősködő rovar Magyarországon a bolhacsípés könnyen felismerhető. A bolha minden esetben boka környéken csíp, maximum a comb magasságáig. A test egyéb tájékán megjelenő (arcon, házon, hason) csípéseket jellemzően más rovarok okozzák. érdemes megnézni az ágyi poloska csípés tüneteit is.

A legtöbb esetben ezt a kérdést túlbonyolítják. Ha nem a boka környékén, vagy lábon koncentrálódnak a csípések, nem bolha lesz.

Hogyan kezelje a bolhacsípést?

Fontos, hogy ezeket a viszkető pontokat ne vakarja el az ember, így elkerülhetőek a másodlagos fertőzések.

A bolhacsípésre fokozottabban érzékenyek esetében előfordulhat, hogy a csípés helyén csalángöb alakul ki. De akár egy helyi viszkető pírről, akár egy kisebb csalángöbről is legyen szó, az esetek többségében a bolhacsípés szerencsésen zárul.

Kevésbé szerencsések esetében azonban komolyabb fertőzéseket is össze lehet szedni egy bolhacsípés által. Mivel a bolha többgazdás (emberből, és állatból egyaránt szív vért) a vérszívás során akár a bubópestis baktériumával is megfertőzheti az embert. Hozzá kell tenni azonban, hogy ez meglehetősen ritka, és antibiotikummal már könnyen kezelhető.

A baj akkor történik, ha ez a kezelés nem történik meg, mert így a vérbe jutó baktérium idővel elérheti a tüdőt, aminek révén kialakul a tüdőpestis, mely már gyógyíthatatlan. Félni azonban nem kell tőle, mert ez a statisztikai adatokat nézve meglehetősen ritka számban történik meg.

A bolhák a szalagférgesség előidézésében is szerepet játszanak. Bár itt már nem a bolhacsípés által jut a kórokozó a szervezetbe, hanem az állat szétrágásakor kerülhet a bélbe. Ilyen esetekben különösen a kutyával játszó gyerekek vannak kitéve a fertőzés veszélyének. A kutya szőrén megtapadó, szétrágott bolhában levő kórokozók a kutya csókolgatásakor, simogatásakor jutnak be az emberi szervezetbe. A háziállatok kezelésére kutyák, macskák bolhátlanítására mindenképpen sort kell keríteni. Addig is pedig érdemes a háziállatokkal óvatosan játszadozni.

Pánikra alapvetően azonban semmi ok! Ha az ember odafigyel a környezetére, és bolhaprobléma észlelésekor azonnal lekezeli a háziállatot, és végeztet egy szakszerű bolhairtást a lakásban, ezek a betegségek 100%-ban kivédhetőek.

FONTOS FIGYELMEZTETÉS:
A bolhacsípés nem összetévesztendő az ágyi poloska csípéssel. Bár a tünetek tűnhetnek teljesen azonosnak a két probléma teljesen már megoldást kíván. Az esténként keletkező, testtájékon szétszórt (nem bokakörnyéki) csípések elsősorban ágyi poloskára utalnak. Ha nem 100%-ig biztos, hogy bolha van a lakásban, akkor nézzen ennek utána.


Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • Üdvözlet !
  Kérdésem a következő lenne ágyi poloska és bolha között ! Hogyan tudom megkülönböztetni hogy melyik lehet a lakásban ?eggyiknek sincs jele nem találok semmi nyomot de a bőrömön mégis tapasztalom hogy Van valami a környezetemben !!!a bolhát nyilván való latnàm hogy ugrandozik a lepedőn a poloskának nyoma kellene h legyen ! Mit tehetek ?!

 • Azt hallottam, hogy kertes házas övezetben egy férfi a szomszédjába öntött gyűjtött
  vizeletet, azért hogy a másiknak a kutyáját bolhával fertőzze. Ledöbbentem.
  A kérdésem az, hogy az én használaton kívüli ingatlanomban is előfordulhat ?
  Mert vendégségbe jött kutyájával telkemre és meggyőződése, hogy ott szerezte a kutyusa a bolhásságot.
  A mi lakásunk kertjében nem találkoztam bolhával.

Hozzászólások zárolva.

Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
(H-P: 8 - 19, SZ: 8 - 16)
36 1 338 3737
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km (Egyes szolgáltatásaink a Balatonon is)

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.