Cart-icon0

Hangyairtás házilag. Egy szakember tanácsai.

hangyairtás házilagAzoknak akik házilag szeretnének hangyairtást végeztetni összegyűjtöttük a legnépszerűbb, olyan praktikát, ami a legtöbb háztartásban akár 10 percen belül kipróbálható.

Ahogy hajnövesztőszerek csodareceptjeivel, úgy házilagos hangyairtás praktikáival is mind tele van az internet. Egy kicsit féltem is Önt tőlük, mert szakértői szemmel nézve, rögtön látni, hogy bizonyos esetek csak csoda folytán hozhatnak eredményt.

Ha Ön az összes “Hangyairtás házilag” csodareceptet ki szeretné próbálni, abba valószínűleg beleőszülne.

Itt azokat a házilagos recepteket gyűjtöttük össze, melyek mások elmondásai alapján több alkalommal hoztak eredményt, és kizárólag biztonságosak.

De előtte egy fontos kérdés: meddig érdemes próbálkozni a házilagos hangyairtással?

Tapasztalt rovarirtóként annyit biztosan mondhatok, hogy e téren maximum napokban szabad gondolkodni, és alapvetően kisebb kolóniával szabad csak kísérletezgetni. Ha a lakása több helyén, tömegesen jelennének meg, inkább forduljon szakemberhez, vagy nézzen körbe webáruházunkban a hangyairtó szereknél, amik mind biztonságosan felhasználhatóan, de különösen a hangyairtó gélek.

Korábban kipróbált receptek házilagos hangyairtásra:

1. Citromkarikák: Tegyen citromkarikákat a hangyák vonulási területeire. Ezzel megtöri a hangyák vonulási útjait, és visszakényszerítheti őket kiindulási területeihez.

2. Sütőpor és/vagy fahéj: A hangyák alapvetően érzékenyek a szagokra. A legtöbb házilagos hangyairtás erre épít. A vonulási területekre szórt sütőpor, vagy fahéj elzárja a vonulásukat.

3. Savanyú uborka: A savanyú uborka szaga távol tarthatja a hangyákat.

4. Levendula: Csepegtessen levendulaaromát a ház/lakás betörési pontjaira.

Hangyairtás bolti hangyairtó szerekkel?

Nagyon sokféle hangyairtó szer áll rendelkezésre, amik ugyan nem természetes eredetű készítmények, de számtalan teljesen biztonságosan használható, és a házilag végzett hangyairtást tényleg eredményre viheti. Nem szabad zsigerből ezeket elutasítani.

1. Hangyairtó gél: Ennek érdemes a leginkább esélyt adni. Ez egy zselés, géles állagú, de folyékony hangyairtó, amit beszerezhetünk kinyomós kiszerelésbe (pl. Imidasect hangyairtó gél), ha épp nehezen megközelthető pontokból jönnek ki (konnektor, ajtófélfa sarka, szekrények mögül), és akkor oda be tudjuk nyomni, gyakran még számunkra is hozzáférhetetlenül, mert csak a kinyomó műanyag keskeny tű részét kell bedugni a résbe, repedésbe. De géles hangyairtót beszerezhetünk szerelvényezett formába is, mint az ECOGEL hangyairtó gél. Ez annyit tesz, hogy a hangyairtó egy műanyag kis kihelyezőbe marad, és csak egy apró nyílást kell rajta nyitni, amin keresztül a hangyák be fognak tudni menni, és onnan ki fogják tudni enni a gélt. Nem kerül ki közvetlenül a felületre hangyairtó, akár a konyhapultra is ki lehet tenni és szabadon áthelyezhető később, ha esetleg megváltozna  a hangyák vonulási iránya. Mivel ezek rendkívül kis dózisú hangyairtók, mindenféle mérgezési veszély kizárható. Vörös színű fáraóhangyáknál mindenképpen ezt javasoljuk. Bővebben a kinyomós hangyairtóról itt, a szerelvényes hangyairtóról itt olvashat.


2. Mikrokapszulázott hangyairtó permet: Bár bonyolultnak hangzik, nagyon egyszerű a gyakorlatban. Ez a hangyairtó olyan kiszerelésű, mint egy ablaktisztító. Folyadék, szórófejes flakonba. Mivel nem hajtógázas, és mikrokapszulázva van a hatóanyag, alig van bármi illata. Büdösnek nem is lehet nevezni, szemben az aeroszolos irtószerekkel. Ilyen mikrokapszulás hangyairtó a Draker RTU is. Mind a hatóanyag tartalma, mind a mikrokapszulás kiszerelése nagy biztonságot tesz lehetővé. 20-30 perces felszáradási időt kalkulálva akár kutya, macska mellett is használható. Főleg akkor javasoljuk, ha szétszóródva jelentek meg a hangyák, nagy területet bevetve. Ellenkező esetben inkább legyen a gél.

3. Por alapú hangyairtó csalétek: A porzást szakmai szemmel nem tartjuk annyira elegánsnak. Lakótérben alapvetően nem szeretjük alkalmazni. De kültéri irtáskor sokat segíthet. Ház körülre, kertben lévő bolyok felszámítására, esetleg nem lakhatási célú belterületek (fáskamra, garázs) kezeléséhez kimondottan tudjuk ajánlani. Egy 30×30 cm-es barnaösszefüggő szőnyegként megjelenő hangyarajt 2-3 perc alatt képes eltüntetni akár egy késhegynyi kis por, ami egy 100g-os Duracid hangyairtó porból még fel sem tünne. A port biztonságossá tehetjük, ha a kezelt felületet valahogy elzárjuk, akár néhány téglával körülépítve.

Amiért sok esetben ezek a házi hangyairtó módszerek nem működnek:

Mint korábban írtuk, a hangyák rendkívül érzékenyek a szagokra. Egyes kontakt hatású, főleg a hajtógázas, aeroszolos irtószereket ezért a szaguk miatt könnyedén elkerülnek. Másrészt az, hogy a vonulási útjukat elzárjuk, nem jelenti azt hogy nem fognak máshol próbálkozni. Bizonyos esetben tapasztalhatjuk azt, hogy a házi “hangyairtók” hatására a hangyák átmenetileg visszavonulót fújnak, de ez sok esetben nem tart csak néhány napig. Főleg igaz ez az illóolajokra, illat alapú űzöszerekre, amik általában csak néhány napos nyugalmat adnak.

De megtörténhet az is, fáraóhangyánál leginkább, hogy a kolóniájuk több családra bomlik, és míg korábban csak 1-2 helyen volt velük gond, lehet, hogy most már 4-5-re is megnő a fertőzött pontok száma. A fáraóhangya ugyanis úgy reagál a “támadásra”, hogy a kolóniájuk kisebb csoportokra bomlik, és új területeket keresnek. A fáraóhangyát illatokkal elűzni, szagos irtószerekkel kezelni nem szabad. Náluk a különböző gélek, vagy porok jöhetnek szóba.

Bórax és petróleum, mint házilagos hangyairtás (NE!):

Kevés háztartásnak van otthon ezekből. Szerencsére. Ugyanis a petróleum egy rendkívül gyúlékony, mérgező, és környezetkárosító anyag. De a bórax is hasonlóan veszélyes. Vese-, és májelégtelenségeket okoz. Egy bizonyos dózisban pedig halált. Ennél majdnem a legtöbb rovarirtó szer jobb. Sajnos mégis sok helyen megemlítik.

Azt javasoljuk, hogy próbáljon ki a fenti házilagos hangyairtás receptekből egyet-kettőt, és ha rövid időn belül nem észlel változást, hívjon egy szakembert. Ha nincs a települése közelében szakember, nézze meg a webshopunkban elérhető hangyairtó csomagot, aminek a segítségével igen komplex irtást tud maga is végezni.

Más rovarirtók nevében nem tudok nyilatkozni, de nálunk már a géles hangyairtás is elérhető. Rendkívül tisztán, és biztonságosan dolgozunk, és amit elvállalunk, arra személyes garanciát vállalunk. Ha a könnyebb utat választaná, akkor kattintson ide, és egykettőre levesszük ezt a gondot a válláról.

Sok szerencsét a kísérletezgetéshez! Kérem, ne felejtsen el beszámolni az eredményekről!

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot
Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • Üdvözlöm!
  A hangyâk írtásáról szeretnék kérdezni. Lehet őket írtani télen? Tavasszal előjönnek a terasz és a ház lábazat között, a betonnál és hetegig, esténként rajzsnak, a falon. Nent nem tapasztalok semmit, de mivel fa szerkezetes a ház, nem szeretnék kockáztatni és eladjuk, ne legyen ebből tavaddzal probléma . Sok mindent kipróbáltam már, tavasszal, nyáron mindig megjelennek, ősszel eltűnnek. Télen lehet írtást végezni? Vagy megint csak tavasszal?
  Tisztelettel

 • Üdv,

  Fáraó hangya ellen van más módszer a csalétken kívül? mert az nem vált be 🙁
  Köszönöm

 • Üdvözlöm!
  Óriás fekete hangyákkal küzdünk évek óta. Ha intenzíven spray-zek és port szórok, egy darabig megszűnik a jelenség. Olyan, mintha a házunk egy része a vonulási útjukon lenne, és időnként az emeleti terasz padlózatába megtelepszenek. Volt, hogy a komplett deszka padlót ki kellett szedni, mert szétrágták. Rágjáj a fát, a hungarocellt, ilyenkor hullik az emeleti teraszról a konyhába. Van esetleg valami riasztó, hogy ne akarjanak egyáltalán bejönni?
  Köszönöm!

 • Jó napot!

  A szobánkban szárnyas hangyák jönnek elő,nem tudjuk a helyüket. Esténként és napközben is egyarán előjön pár de nem tucatjával. Próbáltuk már őket Raid és Chemotox készítménnyel is kiirtani de nem járrunk sikerrel. Mivel nem tudjuk hogy hol a boly így házi praktikát sem tudunk nagyon alkalmazni, szobán belül több helyen vannak jelen de csak egy szobába.

  Válaszát előre is köszönöm!

 • Tisztelt Szalai Károly úr,

  Elősször is köszöntöm Önt, és a munkájához sok sikert kivánok. Én Erdélyből, pontosabban Csikszeredából vagyok. Van a hétvégi házam mellet egy 1o áras gyümölcsösöm(főleg alma és körte). Elvégzem minden évben a télvégi olajas permetezéseket és kora tavasszal valamint nyáron is a levéltetvek ellen az ajánlott vegyszeres kezeléseket a gyümölcsösben, de hiába, habár a hatékonyság elég nagy de mégis a megmaradt levéltetvek ürülékei odacsalják a hangyákat, igy sehogy nem tudok megszabadulni a hangyák nagyfokú támadásaitól ami rengeteg kárt okoz a gyümölcs termésben(mind emmelet a hangyabolyok szinte lehetelené teszik a fü lekaszálását). Probálkoztam már a helyi növényvédelmi és vegyszer értékesitési cégek által forgalmazott termékekkel de kevés eredménnyel,(még ha kiástam a bolyokat és úgy alkalmaztam rájuk a vegyszereket az eredmény úgy is elég kismértékü.Azt kérném, ha tud ajánlani olyan vegyszert ami viszonylag nem is tul drága de hatékony hangyairtásra úgy azt, és a tanácsát is szivesen és köszönettel elfogadnám.
  Tisztelettel üdvözlöm és várom a válaszát:
  N Gábor

 • Faházunk falába úgy tűnik beköltöztek a hangyák. Sok kis apró barna és kevesebb nagyobb méretű szárnyas hangya.
  Próbálkoztunk hangyairtó sprayvel, sok elpusztult, de rövid időn belül máshol jelennek meg.
  Mit tehetünk ellene? Köszönöm előre is válaszát. Üdvözlettel:

 • A levendula kamu! Nekem a másfél méter átmérőjű levendula bokor tövében egy hatalmas hangya “vár” van… akkora, hogy a vakondtúrás elbújhat mellette. A ház mellett meg ahogy áatam az öntözönek az árkokat, meg gödröt találgam egy bazinagyot, meg a felszin alatt 1 méterrel is tartott és iszonyat mennyiségű vöröshangya volt ott.

 • szép napot kedves KÁROLY ! itt szeretném megkérdezni hogy mit tegyek a szobák sarkából több helyen fel jön a szárnyas hangya próbálkoztam sütőporral ecettel hipóval másnap vagy egy órán belül mikor hogy ujra kijön mit tegyek köszönöm a válaszát maradok tisztelettel

 • Málna bokor tiszta hangy, házilag mivel tudom elüldözni őket?

  1. Kedves Tár István!
   Ha hangya van a málnán,akkor tuti van levéltetű is!
   Nekem az áztatott csalán vált be!
   Jó büdös,de nagyon hatékony!
   Minden tavasszal leöntöm a málna bokrot csalánlével!
   Több ève használom és hatékony!
   Üdv.

 • Szia!nekem kint a kertben vannak nagyon elszaporodva a dögök!,még egy plédre sem tudunk leülni mert rövid időn belül ellepik!mivel lehet irtani kint őket?lehetve permetezni,vagy por?
  Üdv.:István

Hozzászólások zárolva.