Mezei poloska irtása: ezért nehéz!

Mikor először írtunk a mezei poloskáról a weboldalunkon, nem gondoltuk volna, hogy az idővel az egyik legolvasottabb cikkünk lesz. A publikálás óta közel 30.000-en olvasták el. A mezei poloskával kapcsolatos levelek, és hozzászólások száma is igen megszaporodott.

A legtöbben persze az irtásukat követeli, illetve valami olyan módszert, amivel távol lehet tőlük tartani.

Mielőtt bele is vágnánk a témába, egy kis helyreigazítást tennék. A rovar téves megnevezése a mezei poloska. Legtöbbször a zöld vándorpoloska az, ami gondot okoz, de a címerespoloska-alkatúak 60 faja él Európában. Mivel a mezei poloska lassan egy népies megnevezéssé, becenévvé válik, mi is gyakran használjuk a fenti kitétel mellett.

Szóval, mi is a gond a mezei poloskával?

Sokan vannak, egyre többen, és nem úgy néz ki, hogy az idő ellenük dolgozna. Ennek voltaképpen nagyon egyszerű okai vannak. Az első, ami miatt a számuk ilyen mértékű lett, hogy nincs természetes ellenségük hazánkban. Mivel a bűzmirigyük védekezésképpen kellemetlen szagot áraszt magából, a madaraknak sem táplálkoznak a poloskával.

Ráadásul “importált” rovarként az ellenségüknek tartott darázsféle hazánkban nem honos. Az enyhe tél is további lehetőséget adott az áttelelésükre, és a számuk nagyszámú megnövekedésére. Továbbá a városi környezetben számtalan olyan helyre húzódhatnak vissza, ahol a tél ellen teljesen védve vannak. Úgy néz ki egyenlőre, hogy egész megállíthatatlanul garázdálkodhatnak, így jogosan merül fel a kérdés bárkiben, hogy mivel lehetne őket kiirtani?

Miért nehéz a mezei poloska irtása?
Sokan vannak, akik a lakásukba berepülő mezei poloskák irtásában kérnek segítséget, de még többen, akiknek a teraszukat, erkélyüket lepik el rendszeresen.

A lakás belső irtásával az a legnagyobb baj, hogy nem annyira célravezető. Ha most bent van a mezei poloska a lakásba, akkor az irtás után is be fog jutni több másik, amiket aztán hiába írt ki újból, újabb példányok jönnek be kintről. A lakás belső irtása alapvetően szélmalomharc. Olyan mintha télen nyitott ablak mellett szeretné befűteni a lakást.

A jó kérdés ugyanis ilyenkor nem az, hogy mivel irthatom ki a lakásban a mezei poloskát, hanem, hogy hogyan előzhetem meg, hogy bejöjjenek.

A következő bekezdésekben igyekszünk minden megosztani önnel, ami a 25 év alatt a mezei poloska elleni harcban ránk ragadt.

[content_protector password=”abatox” identifier=”123456″]

A mezei poloska abszolút a természethez köthető rovar. Növények nedveit szívja, és petéit is növények leveleire helyezi el. A fiatal egyedek nem hagyják el a fák leveleit csak felnőtt korukra. Ahhoz, hogy megszabaduljon tőlük a zöldterületek, és fák tömeges kezelésére lenne szükség. Vagyis legalább egy olyan volumenű, jól megtervezett irtásra lenne szükség, mint a szúnyogok ellen. De ez rengeteg pénz lenne, nem beszélve arról, hogy a szigorú biocid rendeletek, amik Magyarországon jelen vannak, nem is tennék lehetővé az ilyen mértékű irtásukat.

Vagyis kizárólag az egyéni védekezés marad. Vegyük sorra őket!

Jó lenne a szúnyogháló, ha az tényleg védene!

A szúnyogháló jó lenne, de sajnos a mostani rolós rendszerek nem éppen a precíz zárásról ismertek. A sínrendszerben simán átmásznak egyik oldalról a másikra, de gyakran alul, ahol a sörte van sem zár jól egy ilyen szúnyogháló. Mindenképpen olyan szúnyogháló legyen felszerelve, ami megfelelően zár. Ilyen lehet a fix szúnyogháló is, de mindenképpen érdemes jó alaposan körül nézni. Ideiglenes szúnyoghálózásra még a tépőzárral rögzített is jó megoldás.

Vizsgáljunk meg minden lehetséges betörési pontot:

Nemcsak közvetlenül az ablakon keresztül jöhet mezei poloska a lakásba. Egy belsőtokos redőnyön keresztül is jöhetnek, ahogy akár egy egyszerű fali szellőzőn, de télen akár egy beépített tetőtér felső mennyezeti világításán keresztül is. Egy erkély esetében persze sokkal többről van szó, de érdemes mindent latba venni. Minden lehetséges bejutási pontot el kell előlük zárni. A résekkel együtt.

A mezei poloska a hűvös beálltával keresi a túlélésül szolgáló meleg területeket. Ezért érdemes alaposan átnézni, hogy a nyílászáró körül milyen apró rések, vannak, ahová el tudnak bújni.

Ez nem kis munka, de a jó hír, hogy csak egyszer kell megcsinálni, és még a fűtésszámlára is jó hatással van.

Kerülni kell a sárga színt:

Egyes irodalmak szerint a sárga szín vonzza a mezei poloskákat, így ezt a színt érdemes elkerülni. Én a magam részéről még megemlíteném a zöld, és a szürke, barna színeket. A mezei poloska tavasszal, és nyáron zöld színű, hogy jól beleolvadjon a környezetébe, ősszel, és télen barna “ruhát ölt”. Éppen ezért feltételezhető, hogy ezek a színek is jobban vonzák őket.

Készítsen fokhagyma spray-t:

Öntsön 2 bögre vízbe (500ml), 4 teáskanál szárított fokhagymaport, és keverje fel jól az oldatot. Az elkészített oldattal kezelje le az ablakpárkányokat, külső falszakaszokat az ablak körül, és egyéb olyan területeket, amit gyakran látogatnak a mezei poloskák. A fokhagyma szaga sok esetben sikerrel távol tartotta a mezei poloskákat az érintett felületről. Egyeseknek sikerült a napi 20-30 címeres poloskát néhány darabra szorítani. Fokhagymaport bármely élelmiszerüzletben fog találni a fűszerek között.

Miután elkészítette az oldatot pár óra elteltével már használhatja is. Az oldatot öntse egyszerű virágpermetezőbe, melyet szinte bármely virágosnál meg tud venni 500-700 Ft-ért, majd permetezze le az érintett falszakaszt az oldattal.

Vagy használjon mentaolajat/levelet:

A menta illatát is sok helyen említik meg a mezei poloska távol tartására. 10 csepp mentaolajat, vagy 2 teáskanál őrölt mentelevelet kell összekeverni 500 ml vízben.

Próbálta már a teafaolajat?

Szintén sikereket értek el a mezei poloska távoltartására a teafaolajal. Ebből a szinte bármely drogériában beszerezhető olajból kb 2 ml-t (kb 60 csepp) kell elkeverni 500 ml (0,5l) vízben. Majd jól összerázott állapotban alaposan be kell permetezni a mezei poloskák által gyakran látogatott területeket.

Ha vegyszer, akkor biokill.

Ha az illóolajak, különböző házi praktikák közül egy sem válna be, vagy nem szeretne ezekkel próbálkozni, és inkább a vegyszerre bízná a munkát, akkor a háztartás számára megvásárolható szerek közül a biokill készítményt tudjuk javasolni. Sajnos a szigorú biocid szabályozás végett meglehetősen kevés a szabad forgalmú irtószerek száma, így sok készítményt nem tudunk javasolni.

A biokill-el hasonlóan a fent említett különböző oldatokhoz, szintén az érintett falszakaszt kell lekezelni. Érdemes vagy a megjelenésükkor, vagy az előtt közvetlenül kijuttatni a készítményt.

[/content_protector]

Szalai Károly vagyok, az Abatox Kft egyik szaktanácsadója. Az én feladatom, hogy segítsek önnek közös nevezőre jutni a rovarokkal. Ha ez a cikk most nem segített, kérdezzen bátran. Ha hasznos volt, megköszönöm, ha egy like-ot nyom rá.Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Név *

Hozzászólások

 • Igen.A lakásba kerülése elkerülhetetlen,de mégis meg kell szabadulni tőle.Én minden szobában tartok egy kb 3-4cm
  széles száju kis műanyag palackot és amikor függőleges felületen látom ráborítom a palackot egy kicsit megpöccintem és már bele is esett.Gyorsan lezárom.Általában megúszom bűz nélkül.

  1. Ez nagyon jó ötlet volt nekem bevált! Semmit nem tudok rendesen itthon végezni mert állandóan vadászom…végre találtam egy albérletet jó drágán és nem volt szó a poloskákról…
   Amúgy ezek a poloskák nem véletlenül vannak , direkt behozták az országba …miért kezdenék írtani???? Remélem ellepi majd a gyerekeik meg az unokáik házát is?

 • Kedves Rauth Jánosné!

  Azt szeretném kérdezni, hogy amikor lezárta a műanyag palackot utána mit tesz vele? Egyszerűen kidobja?
  Köszönöm válaszát.
  Üdv:
  Nagy Józsefné

 • Szörnyű és elviselhetetlen büdös mint a görény és invázió szerűen támad főleg nyár végén ősszel . naponta órákat is eltöltök a fizikai irtással a falon mászik csapatostul az irtás után bűzölög minden nem szellőztethetek az erkélyemet nem használhatom , nem hiszem el hogy ezt nem lehet kezelni , hogy az első kerületi kurva önkormányzatnak nincs rá pénze , hogy elvégezze az irtást rosszabb bármelyik élősködőnél mert nincs ellenszere és baromi undorító idegesítő , éjszaka grasszál jó hangos hangot adva neki repül mindennek nem szeretnék ezekkel egy lakásban élni és létezni a megoldás az lenne ha az emberek össze kapnák magukat és köteleznék az önkormányzatokat az irtására nagyon elszaporodtak a jó rohadt életbe ne kelljen már a 21. dik században büdös bogarak között senyvedni !!!!

 • Hallottam még a szodabikarbona és ecet keverekerol. Mindez feloldva vizben egy spriccelos flakonban. Sajnos aranyokat nem tudok, most keresgelem. Ezzel a szerrel kell besriccelni az ablak ajtó tokokat. Állítólag ez távol tertja őket. Hát nem tudom,de én már mindent kiprobalok.biztos ami biztos. Undoritoak,budosek. Nem emlekszem,hogy ilyen sok poloska lett volna valaha is nálunk. Mi jön még,saskajaras??? Úristen.

 • Sziasztok.Egyszerüen nem hiszem el,hogy a mai világban nincs valami ami kivül tarthatná őket a lakásból.Amikor olvasom a hirdetéseket,hogy poloskairtást(mezeit is)vállalnak akkor vagyok igazán dühös.Tehát pénzért van megoldás? Örület.Egyszer nem lehetne önzetlenül segíteni!?Nem adom fel ahogy ti se,valaki hátha megtalálja a gyógyírt.További szép estét. mindenkinek

 • Én holnap fogom a mentát kipróbálni. Szerencsére van itthon méregdrágán vett japán vulkáni mentaolajam, amiből 1 csepp 1 liter vízben oldva is égeti a torkodat. Szerintem az meghozza a kívánt hatást. A lakásban a macskáim is menekülnek, ha bárhol megérzik a menta szagot. Ha lesz fejlemény és megtalálom újra az oldalt, megírom, hogy hatásos volt-e. Ma egészen pontosan 17 darabot öltem meg, összenyomva őket papír zsebkendővel. Iszonyatosan rossz szaguk van, így nem várok a sztorival tovább.

 • Különböző fórumokat olvasgatva, nekem a BioKill szabadforgalmú rovarírtószer jött be leginkább.
  Eleinte én is az elfogásukra szakosodtam, de már herótom van tőlük és a célom az volt, hogy inkább ne jöjjenek be:)
  Vettem ilyen permetezőszert az Auchanba. Az ára sem vert földhöz:)
  Két fajta van belőle: kültéri és beltéri. A kültéri UV és esőálló, hosszantartó hatást garantál….
  Körbe fújtam vele az ablakokat (szúnyoghálóm van, de sajnos nem zár rendesen), erkélyajtót és a redőnytokokat is.
  Eddigi tapasztalataim nagyon jók. Már gyülekeznének az erkélyen és iszkolnának befele, de elkerülik a nyílászáróimat.
  A szúnyoghálóra rárepül, de nem jön el a szélekig. A spray nekem tökéletesen szagtalannak tűnt, tehát nincs az a veszély,
  hogy a lakás büdös lesz. Ahol cica, kutya van ott nem tudom használható-e…. ha nem nyalja meg az állat a kereteket, akkor
  szerintem simán lehet:)
  Minden esetre, nekem eddig ez vált be legjobban. Távoltartani az erkélytől, háztól nem tudom őket, de legalább nem kell
  azzal vívnom, hogy csipesszel szedegetem őket, és végre tudok szellőztetni…..
  Remélem, valamicske segítséget tudtam adni. A szúnyogháló nélkül egyébként gőzöm sincs lehet-e tenni egyáltalán valamit hatékonyan…

  1. Igen, tudtál, köszönöm!!!! Mindenhol van szúnyoghálóm, de a hétvégén most mindent bevetek, amit írtál!!!!! Elegem van! A teraszon száradó ruhákat szinte nagyítóval kell néznem, miután kiráztam őket. Így is volt olyan poloska, amit az utolsó pillanatban vettem észre, mielőtt bevittem volna a lakásba. Nyakat behúzva járok a saját teraszomon!! Nevetséges!! Egyre többen vannak!! A szúnyogirtáshoz hasonlóan nem lehetne központilag? Megkeseríti az életemet!

 • “Gulyás Anna” több mindenben is igazat írt.Ezt nem rovarölő szerekkel nekünk kell fújkálgatni nap mint nap.Vagy bármi mással (főleg hogy eredménytelen rájuk minden).Több netes oldalon is panaszkodnak emberek a bogarakra.Ez több éves probléma már.És Országos,nem csak egy-két kerületre kiterjedő.Ezt úgy mint a szúnyogirtást kell el végezni.Rendszeresen,nem csak egyszer.Vagy a levegőből fújva,permetezve.Vagy a földről az élőhelyüket befújva (bokrok,stb.)Csakis ez a megoldás.Nem ellopni az erre szánt pénzt.:):):)

 • Jaj még annyit hogy a BioKill-el többször is a szúnyoghálón keresztül telibe fújtam.Még a fújásra,nedvességre sem reagált.Nemhogy a hatására.Fél perccel később,ha épp megunta odébb sétált.És később ugyanúgy jött a többi is.Egyébként a BioKill nagyon jó rovarölő.Csak ezekre nem hatásos.Az én tapasztalataim alapján.De mint írtam,az előző beírásom a megoldás.:)

 • Sziasztok,
  Nekem úgy tűnik,hat a menta.
  Vettem 3 cserepes mentát a kb 2 nm2-es erkélyre. Továbbá borsmenta olajat csepegtettem ki néhány vattapamacsra. Nem bízom a véletlenre és naponta egyszer mentás vízzel spriccelek be mindent.(mentaleveleket áztatok vízben,az illóolajat nem spriccelem,mert foltot hagy).
  Egy poloska sincs 🙂 pedig eddig a napsütéses órakban kb 6-8 poloska mászkált a szúnyoghálón egyszerre,a többi pedig az erkélyen.
  Ennek most nagyon örülök,remélem,így marad,ezért gondosan àpolom a mentanövényeket.
  Üdv és sok sikert mindenkinek!
  Ancsa

 • Sziasztok,
  nos kipróbáltam a mentát.
  Ahogy írtam ez nem a hagyományos illóolaj, hanem még évekkel ezelőtt vettem egy 2 dl-es japán vulkáni mentát, ami olyan erős, hogy 1 csepp elég 1 liter vízbe ahhoz, hogy mentolos vizet ihass, 3 csepptől pedig már gyomorgörcsöd lesz, ha érzékeny gyomrú vagy. Én 3-4 cseppet tettem egy fél literes “virágspriccelő” flakonba, összerázva. Befújtam vele az erkély mellett végig a ház falát, ahonnan 52 db poloska jött be egyébként nyitott ablak mellett 12 óra alatt, amiket egyenként öltem meg. Most ugyan nem volt nyitva az ablakom, de annak ellenére, hogy a házam fala sárga, 24 óra elteltével összesen 1 db poloska volt a falon, míg a velem szomszédos ház falán legalább 20. Én ezt a menta számlájára írom, de szerintem ez csak részeredmény, mert ha elpárolog, jó eséllyel visszajönnek. De van remény…

 • Én vidéken lakom és nálunk is sok van belőlük.A teraszon a virágokon, de még a szárítókötélen és a csipeszeken is mászkálnak.
  Én az első hozzászóló(Rauth Jánosné)ötletét módosítottam úgy,hogy egy nagy tejfölös pohárba hurkapálcával bepöckölöm a bogarakat, spriccelek rájuk mászó rovarokra való(Cobra) spayt és lecsukom a poharat. Miután elpusztultak ki tudom őket dobni, akár poharastul is.Nálam ez egyelőre működik.

 • Koszi Steve, en tegnap hajtottam vegre a mentas szeanszt, mire vegeztem az elhelyezett mentanovenyeken mire leszek figyelmes? Eloszeretettel maszkalnal rajta… 🙁

 • Anita, sajnálom 🙁
  Nálam úgy tűnik működik a dolog, bár ez a rossz időjárás miatt is lehet, egyszerűen most kevesebben vannak.
  Egyelőre jobb ötletem nincs, mint az erős menta, bár máshol olvastam, hogy a biokill is hatásos. Csak a menta megelőzésre lenne elvileg, míg a biokill az elpusztításukra. Én nem akarok olyan harcba belekezdeni, ahol nincs esélyem, így inkább próbálom őket alapból távol tartani.
  Meglátom, pár nap múlva visszajönnek-e.

 • Sziasztok, nálunk az osztályban mászkálnak, 30 fős lányosztály, páran szó szerint sikítófrászt kapnak egytől is, de mostanában nagyon sokan vannak. Nagyon zavaró, hogy óra közben sikítoznak miatta, szünetben próbáljuk összeszedni őket, egy nap akár 30at is! Rászáll mindenhova, függöny redőibe, megmozgatjuk, leesik/lerepül 5, visítás, szívinfarktus kerülget mindenkit. Undorító. Zavaró. Még szunyoghálót se tehetünk fel, mert az igazgató nem engedi.
  Ha tudtok még valami csodaszert, írjátok meg, légyszi

 • En megtalaltam a megoldast!!!
  30 ml vizbe teszek 6 csepp teafaolajat (100%osat) es egyreszt lefujom oket , amit nem birnak, masreszt korbe fujtam az ablakokat, ajtokat… egyenlore mukodik!
  A teafaolaj egyebkent a legjobb bakterium es virusolo is, de vigyazat! Azt hiszem vagy cicakra, vagy kutyakra veszelyes!!! Ha megeszik, belehalhatnak!! Allatorvos mondta, azt hiszem kutyusokra mondta!!

 • Az elkapásban tudok segíteni. Muterom szerint a hajlakktól azonnal leesik. Eltalálni se nehéz, még röptében sem. Elhiszem neki, olyan erős hajlakkot használ, hogy hidat lehetne vele ragasztani. Utána már nem kell összenyomni, anélkül is ki lehet dobni, így a bűz megúszható.

 • a menta tuti nem jön be. Nekem borsmenta van az erkélyemen, a levelek fonákjára rakta a petéit, és már csak akkor vettem őket észre, amikor kikeltek, és a pici poloskák a felette lévő levélen ücsörögtek. Élmény volt egyszerre vagy negyvennel végezni… Akkor nem teljesen értettem, hogy kerültek oda, aztán később meg lett a sok kis üres “tojás”, feltételezem, ők laktak bennük.

 • Nekem a Savo penész elleni szer vált be, tulajdonképpen hipo szaga van, csak sokkal drágább, de lehet hogy a sima hipo is jó, csak fujkálós flakonba kell tenni, talán valamennyire higítani vízzel, meg persze nem belélegezni lehetőleg fujkálás közben. Ez pl akkor hatásos, ha a szunyoghálón belül látok egyet, de pont szellőztetni akarok, mielőtt észbekapna lefújom, leesik, ott kínlódik, ekkor zsepit rá, rátaposok, vécén lehúzom. Persze így is van, hogy nem úszom meg hogy büdösítsen. Meg több száz darab esetén biztos nem elég ez sem. Nem tudom körülfújjam-e vele az ablakot, meg a hálót, úgy mindenesetre van értelme, ha direktbe lefújom vele a dögöt. Kitartást mindenkinek, a szunyogáló sem elég jó megoldás, de arra biztos jó, hogy csak egy-egy darabbal kellen küzdeni.

 • Hello! Végigolvastam mindenki véleményét. Köszönöm, sokkal tájékozottabb lettem.
  Nálam Biokill bevált, kis kiegészítés: nem “permet” állásban, hanem spricc 1 nyomás/áldozat, és (NEM 10mp) negyed-fél óra múlva háton fekvés, döglött. Lehet hogy a teafa olajat is megpróbálom, mert jönnek-jönnek, úgy hogy én is fegyverkezem 🙂

 • Hú, na ma 5-6 db volt a szunyogháló belsején mikor kinyitottam az ablakot… fujj. Porszívóval szedtem őket le, remélem nem tudnak belőle kimászni, mert akkor nem tudom mit csinálok, ha itt egyszerre hattal kell megküzdenem. A Savo, amit tegnap íram, az egyikre ma hatástalan volt. Érdekes, hogy itt nem csak a zöldek vannak, amik idővel bebarnulnak, hanem valami mintás barna aminek a lába is hosszabb, szívósabb dög, google szerint az is mezei poloska. Nagyon ki kéne már találni rá valamit központilag, mert ez egyre rosszabb.

   1. Ma porszívóztam őket, iszonyatos bűzt adtak félelmükben amit a porszívó szépen terített. Aztán a tartályt kellett a bűztől alaposan kimosni,mert valami ragacsos anyag amit kiengednek félelmükben.

 • 3 nappal ezelőtt olvastalak benneteket és vettem Biokillt ami hasznos volt abból a szempontból, hogy az elbujt poloskák szinte lezuhantak a szúnyogháló kereteiből ahova elbújtak.Nem fix hálósom van hanem pliszé és annak elég vastag a kerete ahova befér akár 100 is 1 oldalra. Szóval kipróbáltam és az első nap vagy 50 hevert a teraszon. Aztán tegnap is 2x fújtam igaz el is fogyott egy flakon mivel sok az ablak és mind földig ér. Mindenben van valami jó vagy rossz. Ma reggel nem találtam élőt de 1-2 döglött az volt. Talán éjjel megfagytak de ma még a falakon sem voltak pedig idesüt a nap. Minden esetre vettem még egyet és megint befújtam. Nem olcsó de megéri. Amióta elkezdődött ez az egész még ki sem nyitottam az ablakokat mert akkor is bemászik ha van szúnyogháló. Én még az ablakokat is lefújtam úgy, hogy pucolhatom. Nem tudom mi az ami használt talán az idő vagy valóban a Biokill de most már kicsit megnyugodtam mert lelkileg megviselt. Remélem nálatok is csökkent a mennyiség.
  🙂

 • Üdv mindenkinek.
  Minden problémát a gyökerénél kell megfogni. Tehát! Azt kellene megtudni valahogy, hogy ahonnan behurcoltuk, ott hogyan védekeznek ellene. A természetes ellensége sem lenne jó megoldás, mert az csak további problémákat okozna.

 • Sziasztok !
  A természetes ellensége állítólag valami darázs ! Nem hiszem, hogy jó lenne ha azt hoznák be védekezésképp. Én nagyon reméltem, hogy az idei hideg megöli őket! De sajna nem 🙁 Még a nagy hideg idején is mozognak. Amint kinyitottam az ablakot már bent is volt 1-2. Szerintem akkor lesz megoldás ha valamelyik illetékest is elárasztják!

 • Üdv, sorstársak!
  Pár tapasztalat:
  – Porszívó felejtős, bűz fog áramlani belőle
  – ha már benn van a lakásban, akkor egy pzs-vel fogd meg, ha leszáll valahova. Nagyon bamba állat, nem fog hirtelen elszállni. Aztán hajtsd össze a pzs-t (nem is kell összenyomni) és le a wc-n. Lehet spórolni félbevágott pzs-vel.
  Kellene egy pógári kezdeményezés az országos irtásra. Momentum, ha olvasod, ez is tuti lehetőség! 🙂

 • Tisztelt Sorstársak, könyörgök, ne keverjük ide a politikát, mert nem tudom, melyiktől irtózóm jobban. Visszatérve a témához: ősszel mínuszokért imádkoztam, de még egy ilyen téltől se döglöttek ki! Ma már hármat találtam az erkélyen. Nálam is a sikítófrász esete forog fenn. Biológusok, inszektológusok, lógusok  és bárkik, segítsééééég.

 • az a durva, hogy én néhányat foglyul ejtettem egy pohárral, és kiraktam az ablakpárkányra bebörtönözve őket, ezt még tavaly novemberben. Két hétig bírta élelem és víz nélkül, ráadásul úgy, hogy éjjelenként már fagyott akkor! A legnagyobb hideg idején januárban nem láttam egyet sem sehol, de újra előbukkantak, és minden nap minden szobában levadászunk legalább egyet, ötletem sincs, honnan kerültek megint elő. Már előre rettegek attól, mi lesz nyár végén, ősszel. A legrusnyább undorító dög, amivel valaha találkoztam..

 • Utolsó reményem a Biokill… sárga panelben lakom napos erkéllyel.Ott napoznak pofátlanul 100-an és röhögnek rajtam tutira, h bezárnak a saját lakásomba.Ők meg simán tudnak kávézni az erkélyen reggel, ha már én nem tudok többé… Igaza van egy hozzászólónak, 21. században így kell élnünk :O Ráadásul egyszer belerepült a számba étkezés közben és azóta sokkos állapotba kerülök, ha meglátok egyet :/ Biokill, segíts! 😀

 • Azzal kezdenem, hogy szeretem a fokhagymas piritost a vacsorai teahoz. A fokhagyma szag reggel is erzheto a szobamban, mondja a felesegem mikor Jon ebreszteni. A felesegem szobaja poloskas, az en szobamban egy sem talalhato. Igy szuletnek a vilagrengeto felfedezesek. Termeszetesen mezei poloskarol van szo.

  1. Kedves István!

   A foghagyma sprayt már egy másik cikkben mi is javasoltuk. Örülnék, ha beválna, még ha nem is tartósan ad megoldást.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Üdv Mindenkinek!
  Tegnap este hallottam, ahogy leesett a plafonról egy dög.
  Ágyból ki, megkeres, konstatál, átlép, elrohan vizes papírért…Mire visszaértem eltűnt!
  Nem találtam sehol,egész éjjel rettegtem, hogy a hajamban fog landolni. De ez elbújt.
  MIVEL CSALOGATHATÓ ELŐ?
  Köszönöm a tippeket

  1. Tavaly még bírtam velük, mert jóval kevesebb volt. Viszont most a héten jelentek meg (társasházban lakom, napos oldal). Az itteni poloska barnás-szürkés. Én nagyon undorodom tőlük, szabályosan rosszul vagyok. 2x is megjártam a befogásukkal, mire üzembe helyeztem a porszívót, mivel eltűnt, nem volt ott ahol volt. Sok szakirodalmat olvastam és azt írta, hogy lassú állat, hát persze csak repülni is tud. Még nappal volt ez, de nem nyughattam addig, míg meg nem találom, nem akartam megvárni az estét, mert féltem az éjszakától én is. Sikerült mindkétszer 1 órán belül megtalálnom. Egy csaj is, mint én is porszívózom. Egy hozzászóló nem ajánlja. Veszek BIOKILL-t, ami jónak tűnik.

 • Üdv. mindnekinek!
  Papírzsebkendővel fogom meg, becsomagolom és lehúzom a WC-n. Nem nyomom össze a zsepiben, így nem tudod “büdös” lenni…. Úgy hallottam, hogy télen “hibernálják” magukat, ami azt jelenti, hogy melegr felébrednek, így a “hullának” látszó poloskákat is le kell húzni a WC-n…

 • Jut eszembe, egyik ismerősöm a kertjébe a fákra vett egy sárga A/4-es nagyságú ragacsos lapot. Nagyon hasznos sok mindenféle bogárt odacsalt és ott ragadtak. Kipróbálom az erkélyen… bár, sajnos a hasznos bogarakat is odacsalja, pl. a méhecskét… lehet veszek a szobákba is…

  1. Tavaly még elbírtam velük. Társasházban lakom, napos oldal. Viszont tripla annyian vannak. A héten kezdődött az invázió. Nincs olyan nap, hogy ne agyalnék az irtásukkal kapcsolatban. …és kiötlöttem, hogy volt vagy még van is a légyragasztó csík és ilyen kellene erősebb (mivel nagyobb is az állat) és nagyobb felülettel. Itt azt vettem észre, hogy ha bukón van az ablakom és úgy van (most már csak volt) egész nap, akkor sem jött a lakás belsejébe csak az ablakon vagy függönyön volt. Én is mint más porszívózom őket. Nem tudom, hogy ürítem majd ki (textilzsákos)? Most kb a hét termése 30 db.

 • Amikor idekerestem, elsősorban a kültéri – fákon élő – mezei poloska írtásra gondoltam. A lakásban egyszerűen egy pzs-vel levadászom és mehet a wc-be.
  De kint lezabálja a sárgabarackot és valami permetezőszert szeretnék, ami kb. 10 nap alatt lebomlik, poloska megdöglik és időben fogyasztható lesz a gyümölcs is.
  Pirimor, Decis?

 • Én főképp a virágaimat szetetném megóvni a poloskától,nagyon nagy kàrt okoztak eddig. Karate nevűszer nem használ? Sokat költöttem a virágokra, nem szeretném kidobni őket.
  Ha bejönnek a lakásba,üres gyufásskatulyával szoktam megfogni és kidobni őket. M.

 • Fokhagymás pirítóst szoktam idő nőként vacsorázni.Egyszer sem volt poloska szobámban, fokhagyma szag reggelire volt. A feleségem nem szereti a fokhagymát, szobája felé van poloskaval. Ennyi

 • Sziasztok! Már én is kipróbáltam sok mindent…a legbeváltabb módszer a füstölő! Erkélyre, szobába, ablakpárkányra helyezem és azt tapasztalom, hogy messziről elkerülnek. Ha valamelyik elszántabb állat mégis bekerül, gyorsan eltűnik, nem szeretik a füstölő illatát. Remélem másnak is eredményes megoldás lesz 🙂

 • Sziasztok!Betegesen írtózom tőlük, szúnyogháló van az ablakon,és mègis bejön a lakásban,vagy mi hozzuk be kintről?Ha kimegyek attól fèlek ,hogy rám repül,szóval a lakásban vèdekezünk ,de mi vèd meg az utcán minket?
  Jó lenne az irtására valamit kitalálni.

  1. Szia, Gyöngyvér! Úgyszintén beteg vagyok tőlük. Hányingerem van, mert nagyon undorodom (ez nem kifejezés). A héten kezdődött nálam a végtelen harc. Amikor kinyitottam a műanyag bukó-nyíló ablakokat, akkor az egyikről 5 db pottyan le a tetejéről a belső ablakpárkányra, akkor már elő volt készítve a porszívó és… Viszont az egyik szakirodalom írja, hogy lassú. Egy nagy fenéket.! Volt olyan eset, hogy 2 perc múlva visszamentem a porszívóval és hűlt helyét találtam, ez kétszer is volt. Nálam nem jön be a lakás belsejébe, csak belül az ablakon és függönyön van.

 • Jó napot kívánok!
  A mezei poloska nálunk a császár fán van jelen! Olyan permet szert keresek, ami nem árt a fának, de a poloska kipusztul!
  Segítségüket előre is köszönöm!

 • Kertépítéssel foglalkozó úr küldte nekem a következőt:
  Szerencsére, ennek a poloskának “gyengéje” a sárga szín. Vagyis kihelyezhetünk sárga vödröket (diszperzites vödör) félig megtöltve mosószeres, mosogatószeres vízzel. Sárga műanyag ragacsos lapokat, melyekhez vonzódni fog minden értelemben. Használjunk fel mindent, ami sárga és kevés mosószeres vizet bele tudunk tölteni.

 • Tisztelt Címzett!

  Mezei poloska.
  Kertes házban lakunk. Sok paradicsom és egyéb zöldség, gyümölcsfa van.
  A paradicsom felét már kihúzgáltuk, mert telis tele lett mezei poloskával a paradicsom. Ha megérett gusztustalan sárga foltos lett. Tehát ehetetlen. Az almafa tele van vele, amin rengeteg téli alma van. Borzasztó! Gusztustalan, büdös.
  Szóval mit tehetnénk ellene?
  Válaszát köszönöm.
  Tisztelettel
  Fónainé

 • Köszönöm a cikket.
  engem azonban az érdekelne, hogy a szabadban a málna és a paradicsom poloska tömegeket lát vendégül. Ezekkel mit lehet csinálni?

 • Én irtózom ezektől a rovaroktól. Sok ezer forintot költöttem sikertelenül.
  Egy alkalommal használtam féktisztító spray-t, és bosszantottak jelenlétükkel. Mérgemben
  lefújtam őket ,Nem bűzölögtek, nem repültek 5-8 másodperc alatt kilehelték a lelküket.
  Azóta veszem, és használom a lakásban is, tükrön, üvegen, függönyön semmi nyomot nem
  hagy. Pici szaga van de 1-2 perc alatt elmúlik. A neve : PEXTRON Féktisztító zsírtalanító spray 500 ml Már 2 éve használom és bevált.

 • Elolvasva a rengeteg bejegyzést, hozzászólást. Többen írták, hogy erős ragasztóval kell be- lekenni egy (gondolom) egy sárga kartonlapot, ami ugyebár odavonzza ezeket a büdös bogarakat. A kérdésem mi a neve és hol kapható ez a ragasztó? Köszönöm a választ.

 • Tisztelt Abatox!!
  Már hideg ősz van, és a lakásomban szám szerint 152 db büdös bogarat számoltam meg zöld es barna színben egyaránt. Konyhai ablak keret és párkányin végig továbbá redőny tartóban millió megszámlálhatatlan. Elegem van belőlük szellőztetni sem tudok miatta. Erdekes hogy az erkélyen csak néhány db figyelhető meg. A hazi praktikák nem váltak be tovább nem szeretnek próbálkozni. Rovarirtó a mar beköltözötteket el tudja távolítani? Bio kill hatásos? Kérem segítségüket bármilyen formában. Köszönöm

 • Én ablaktisztító sprével fújom be az ablak párkányt meg a falat,addig nyugodtan tudok szellőztetni amíg elnem párolog.Azt vettem észre,hogy az ablak között elpusztulnak,de nem vagyok benne biztos,hogy az ablak spréh tesz-e velük vmit.Igaz nekem nincs virág,zöld sem az ablakban.

 • Szép jó napot mindenkinek !
  Én magánemberként , és Kertépítőként is igyekszem tapasztalatok alapján segìteni.
  3 bevált módszerem is van , nekem évek óta beváltnak tekintem.
  1- Fokhagyma oldat készítése : akár fokhagymapor , akár friss zúzott fokhagyma megfelel , vizzel higítva , 1 liter viz/ 8-10 tasak fokhagymapor, vagy 2 fej apritott fokhagyma, ezesetben pár napig hagyjuk ázni..szűrjük le..utána fújkálható.
  Hatása frissen kijuttatva azonnal tapasztalható, menekülnek a poloskák, 30 perc elteltével szoktam az új szúnyoghálót feltenni..igy addig sem bújhatnap meg az ablak réseiben, illetve szobanövényeket kintről a házba behozni is..csak igy szoktam..bogármentesen.
  2-A Biokill nevű készítmény is remek, távoltartásra is , ha közvetlen a rovarra fújjuk , pusztulni fog..de valóban a robar odébbsétál..majd 20-30 perc elteltével elpusztul.
  A legjobb ha egy áttetsző flakonba..vödörbe gyűjtjük a poloskákat,ami zárható , napvégén jó alaposan telefújjuk őket , lezárjuk a tetejét..reggelre elpusztulnak.
  3- Szódabikarbóna ecet kombó , űzésre szintén megfelel, de másra nem.
  4- Mint új opció , nekem a Darázsirtó spray is eredményesnek tűnik.

 • A városban rengeteg van. Fél órára parkoltam le egy fasor alatt, de úgy hogy a Nap rásütött az autóra. Mire visszamentem olyan szinten ellepték az autót, hogy nem tudtam beszállni. Amig az ajtóról lökdöstem le őket egyesével, vigyázva hogy nehogy lefingják a kezem, újabb példányok szálltak le, de most már a fejemen meg a ruhámon is landoltak. Pánikroham kerülgetett.
  Miután sikerűlt beszállni rögtön egy mosóhoz mentem és leverettem egy részét, de amúgy rengeteg megbújt a résekben, az ajtó körüli gumicsiknál. Otthon ezekre Vape darázsírtót fújtunk, és úgy vettük észre hogy ha jut a szerből a bogár “hasára” akkor pár másodpercen belűl látványosan feldobja a talpát. Csak a hátára fújni az kevés!

 • Üdvözlöm én kaptam egy ötletet fogunk egy kb félliters spricnis üveget 500 ml vizbe 1 kávés kanál szodabikarbónát és 1 evökanál ecet feloldunk minden nyilászárot körbe spricceljük igy távol tarjuk a poloskákat lakásunktól.

Lefedettségi térkép: Budapest +35 km

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.