A második hullám miatt továbbra is fokozott biztonságban dolgozunk, és figyelünk mind az ön, mind magunk egészségére. Lakásán belül kesztyűben, maszkban, cipővédőben dolgozunk. 2020.09.27

Mezei poloska irtása: ezért nehéz!

Mikor először írtunk a mezei poloskáról a weboldalunkon, nem gondoltuk volna, hogy az idővel az egyik legolvasottabb cikkünk lesz. A publikálás óta közel 30.000-en olvasták el. A mezei poloskával kapcsolatos levelek, és hozzászólások száma is igen megszaporodott.

A legtöbben persze az irtásukat követeli, illetve valami olyan módszert, amivel távol lehet tőlük tartani.

Mielőtt bele is vágnánk a témába, egy kis helyreigazítást tennék. A rovar téves megnevezése a mezei poloska. Legtöbbször a zöld vándorpoloska az, ami gondot okoz, de a címerespoloska-alkatúak 60 faja él Európában. Mivel a mezei poloska lassan egy népies megnevezéssé, becenévvé válik, mi is gyakran használjuk a fenti kitétel mellett.

Szóval, mi is a gond a mezei poloskával?

Sokan vannak, egyre többen, és nem úgy néz ki, hogy az idő ellenük dolgozna. Ennek voltaképpen nagyon egyszerű okai vannak. Az első, ami miatt a számuk ilyen mértékű lett, hogy nincs természetes ellenségük hazánkban. Mivel a bűzmirigyük védekezésképpen kellemetlen szagot áraszt magából, a madaraknak sem táplálkoznak a poloskával.

Ráadásul “importált” rovarként az ellenségüknek tartott darázsféle hazánkban nem honos. Az enyhe tél is további lehetőséget adott az áttelelésükre, és a számuk nagyszámú megnövekedésére. Továbbá a városi környezetben számtalan olyan helyre húzódhatnak vissza, ahol a tél ellen teljesen védve vannak. Úgy néz ki egyenlőre, hogy egész megállíthatatlanul garázdálkodhatnak, így jogosan merül fel a kérdés bárkiben, hogy mivel lehetne őket kiirtani?

Miért nehéz a mezei poloska irtása?
Sokan vannak, akik a lakásukba berepülő mezei poloskák irtásában kérnek segítséget, de még többen, akiknek a teraszukat, erkélyüket lepik el rendszeresen.

A lakás belső irtásával az a legnagyobb baj, hogy nem annyira célravezető. Ha most bent van a mezei poloska a lakásba, akkor az irtás után is be fog jutni több másik, amiket aztán hiába írt ki újból, újabb példányok jönnek be kintről. A lakás belső irtása alapvetően szélmalomharc. Olyan mintha télen nyitott ablak mellett szeretné befűteni a lakást.

A jó kérdés ugyanis ilyenkor nem az, hogy mivel irthatom ki a lakásban a mezei poloskát, hanem, hogy hogyan előzhetem meg, hogy bejöjjenek.

A következő bekezdésekben igyekszünk minden megosztani önnel, ami a 25 év alatt a mezei poloska elleni harcban ránk ragadt.

[content_protector password=”abatox” identifier=”123456″]

A mezei poloska abszolút a természethez köthető rovar. Növények nedveit szívja, és petéit is növények leveleire helyezi el. A fiatal egyedek nem hagyják el a fák leveleit csak felnőtt korukra. Ahhoz, hogy megszabaduljon tőlük a zöldterületek, és fák tömeges kezelésére lenne szükség. Vagyis legalább egy olyan volumenű, jól megtervezett irtásra lenne szükség, mint a szúnyogok ellen. De ez rengeteg pénz lenne, nem beszélve arról, hogy a szigorú biocid rendeletek, amik Magyarországon jelen vannak, nem is tennék lehetővé az ilyen mértékű irtásukat.

Vagyis kizárólag az egyéni védekezés marad. Vegyük sorra őket!

Jó lenne a szúnyogháló, ha az tényleg védene!

A szúnyogháló jó lenne, de sajnos a mostani rolós rendszerek nem éppen a precíz zárásról ismertek. A sínrendszerben simán átmásznak egyik oldalról a másikra, de gyakran alul, ahol a sörte van sem zár jól egy ilyen szúnyogháló. Mindenképpen olyan szúnyogháló legyen felszerelve, ami megfelelően zár. Ilyen lehet a fix szúnyogháló is, de mindenképpen érdemes jó alaposan körül nézni. Ideiglenes szúnyoghálózásra még a tépőzárral rögzített is jó megoldás.

Vizsgáljunk meg minden lehetséges betörési pontot:

Nemcsak közvetlenül az ablakon keresztül jöhet mezei poloska a lakásba. Egy belsőtokos redőnyön keresztül is jöhetnek, ahogy akár egy egyszerű fali szellőzőn, de télen akár egy beépített tetőtér felső mennyezeti világításán keresztül is. Egy erkély esetében persze sokkal többről van szó, de érdemes mindent latba venni. Minden lehetséges bejutási pontot el kell előlük zárni. A résekkel együtt.

A mezei poloska a hűvös beálltával keresi a túlélésül szolgáló meleg területeket. Ezért érdemes alaposan átnézni, hogy a nyílászáró körül milyen apró rések, vannak, ahová el tudnak bújni.

Ez nem kis munka, de a jó hír, hogy csak egyszer kell megcsinálni, és még a fűtésszámlára is jó hatással van.

Kerülni kell a sárga színt:

Egyes irodalmak szerint a sárga szín vonzza a mezei poloskákat, így ezt a színt érdemes elkerülni. Én a magam részéről még megemlíteném a zöld, és a szürke, barna színeket. A mezei poloska tavasszal, és nyáron zöld színű, hogy jól beleolvadjon a környezetébe, ősszel, és télen barna “ruhát ölt”. Éppen ezért feltételezhető, hogy ezek a színek is jobban vonzák őket.

Készítsen fokhagyma spray-t:

Öntsön 2 bögre vízbe (500ml), 4 teáskanál szárított fokhagymaport, és keverje fel jól az oldatot. Az elkészített oldattal kezelje le az ablakpárkányokat, külső falszakaszokat az ablak körül, és egyéb olyan területeket, amit gyakran látogatnak a mezei poloskák. A fokhagyma szaga sok esetben sikerrel távol tartotta a mezei poloskákat az érintett felületről. Egyeseknek sikerült a napi 20-30 címeres poloskát néhány darabra szorítani. Fokhagymaport bármely élelmiszerüzletben fog találni a fűszerek között.

Miután elkészítette az oldatot pár óra elteltével már használhatja is. Az oldatot öntse egyszerű virágpermetezőbe, melyet szinte bármely virágosnál meg tud venni 500-700 Ft-ért, majd permetezze le az érintett falszakaszt az oldattal.

Vagy használjon mentaolajat/levelet:

A menta illatát is sok helyen említik meg a mezei poloska távol tartására. 10 csepp mentaolajat, vagy 2 teáskanál őrölt mentelevelet kell összekeverni 500 ml vízben.

Próbálta már a teafaolajat?

Szintén sikereket értek el a mezei poloska távoltartására a teafaolajal. Ebből a szinte bármely drogériában beszerezhető olajból kb 2 ml-t (kb 60 csepp) kell elkeverni 500 ml (0,5l) vízben. Majd jól összerázott állapotban alaposan be kell permetezni a mezei poloskák által gyakran látogatott területeket.

Ha vegyszer, akkor biokill.

Ha az illóolajak, különböző házi praktikák közül egy sem válna be, vagy nem szeretne ezekkel próbálkozni, és inkább a vegyszerre bízná a munkát, akkor a háztartás számára megvásárolható szerek közül a biokill készítményt tudjuk javasolni. Sajnos a szigorú biocid szabályozás végett meglehetősen kevés a szabad forgalmú irtószerek száma, így sok készítményt nem tudunk javasolni.

A biokill-el hasonlóan a fent említett különböző oldatokhoz, szintén az érintett falszakaszt kell lekezelni. Érdemes vagy a megjelenésükkor, vagy az előtt közvetlenül kijuttatni a készítményt.

[/content_protector]


Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • Én állatbarát vagyok. Nem irtom őket, az én lakásomban is vannak. Itt telelnek át, majd tavasszal ki rakom őket. Néha röpdösnek, de csak , ha világít a lámpa. Én együtt élek velük. Fogadjuk el őket, és békében, nyugalomban élhetünk. Nekem semmi bajom velük. Vannak katica bogaraim is. Tanuljunk meg együtt élni az állatokkal, és tiszteljük a természetet.

  1. Kedves Hunlinda!

   Igaza van, a természetet tisztelni kell. A baj az, hogy ez a poloska itt Magyarországon a természet körforgásába, mint táplálék-lánc szem jelenleg nem illeszthető be, így csak a kártétele marad. A mezőgazdaságban jelentős károkat okoz. A kérdés, hogy vajon ez az állat tiszteli-e a természetet?

   Üdv,
   Abatox Kft.

 • Üdvözlöm én kaptam egy ötletet fogunk egy kb félliters spricnis üveget 500 ml vizbe 1 kávés kanál szodabikarbónát és 1 evökanál ecet feloldunk minden nyilászárot körbe spricceljük igy távol tarjuk a poloskákat lakásunktól.

 • A városban rengeteg van. Fél órára parkoltam le egy fasor alatt, de úgy hogy a Nap rásütött az autóra. Mire visszamentem olyan szinten ellepték az autót, hogy nem tudtam beszállni. Amig az ajtóról lökdöstem le őket egyesével, vigyázva hogy nehogy lefingják a kezem, újabb példányok szálltak le, de most már a fejemen meg a ruhámon is landoltak. Pánikroham kerülgetett.
  Miután sikerűlt beszállni rögtön egy mosóhoz mentem és leverettem egy részét, de amúgy rengeteg megbújt a résekben, az ajtó körüli gumicsiknál. Otthon ezekre Vape darázsírtót fújtunk, és úgy vettük észre hogy ha jut a szerből a bogár “hasára” akkor pár másodpercen belűl látványosan feldobja a talpát. Csak a hátára fújni az kevés!

 • Szép jó napot mindenkinek !
  Én magánemberként , és Kertépítőként is igyekszem tapasztalatok alapján segìteni.
  3 bevált módszerem is van , nekem évek óta beváltnak tekintem.
  1- Fokhagyma oldat készítése : akár fokhagymapor , akár friss zúzott fokhagyma megfelel , vizzel higítva , 1 liter viz/ 8-10 tasak fokhagymapor, vagy 2 fej apritott fokhagyma, ezesetben pár napig hagyjuk ázni..szűrjük le..utána fújkálható.
  Hatása frissen kijuttatva azonnal tapasztalható, menekülnek a poloskák, 30 perc elteltével szoktam az új szúnyoghálót feltenni..igy addig sem bújhatnap meg az ablak réseiben, illetve szobanövényeket kintről a házba behozni is..csak igy szoktam..bogármentesen.
  2-A Biokill nevű készítmény is remek, távoltartásra is , ha közvetlen a rovarra fújjuk , pusztulni fog..de valóban a robar odébbsétál..majd 20-30 perc elteltével elpusztul.
  A legjobb ha egy áttetsző flakonba..vödörbe gyűjtjük a poloskákat,ami zárható , napvégén jó alaposan telefújjuk őket , lezárjuk a tetejét..reggelre elpusztulnak.
  3- Szódabikarbóna ecet kombó , űzésre szintén megfelel, de másra nem.
  4- Mint új opció , nekem a Darázsirtó spray is eredményesnek tűnik.

 • Én ablaktisztító sprével fújom be az ablak párkányt meg a falat,addig nyugodtan tudok szellőztetni amíg elnem párolog.Azt vettem észre,hogy az ablak között elpusztulnak,de nem vagyok benne biztos,hogy az ablak spréh tesz-e velük vmit.Igaz nekem nincs virág,zöld sem az ablakban.

 • Szeretném tudni hogy esetleg a foghagyma olaj is jó ha igen mennyi csepp kell bele vagy hogy oldjuk ?

 • a “meze” poloska ellen hatásos a Decis nov védőszer???

 • Köszönöm szépen a segítséget. Kipróbálom és azt követően jelentkezem a siker, vagy a sikertelenséggel.

  Üd vözlettel: Boros Gizella

 • Tisztelt Abatox!!
  Már hideg ősz van, és a lakásomban szám szerint 152 db büdös bogarat számoltam meg zöld es barna színben egyaránt. Konyhai ablak keret és párkányin végig továbbá redőny tartóban millió megszámlálhatatlan. Elegem van belőlük szellőztetni sem tudok miatta. Erdekes hogy az erkélyen csak néhány db figyelhető meg. A hazi praktikák nem váltak be tovább nem szeretnek próbálkozni. Rovarirtó a mar beköltözötteket el tudja távolítani? Bio kill hatásos? Kérem segítségüket bármilyen formában. Köszönöm

 • Elolvasva a rengeteg bejegyzést, hozzászólást. Többen írták, hogy erős ragasztóval kell be- lekenni egy (gondolom) egy sárga kartonlapot, ami ugyebár odavonzza ezeket a büdös bogarakat. A kérdésem mi a neve és hol kapható ez a ragasztó? Köszönöm a választ.

 • Sajnos megelőzésre semmi nem használt,de ha látom lefújom víz-ecet és mosgatószer keverékével,kicsit vergődik,de aztán hat!

 • Holgyeim es Uraim!

  A megoldas: Protect csotany- es hangyairto spray!

  Teszteltem, valoban gyilkol! Kell nekik par perc igy is, de hat!

  Sok sikert!

 • Nincs létező rovarírtó amit ráfújok és felfordul ?

 • Én irtózom ezektől a rovaroktól. Sok ezer forintot költöttem sikertelenül.
  Egy alkalommal használtam féktisztító spray-t, és bosszantottak jelenlétükkel. Mérgemben
  lefújtam őket ,Nem bűzölögtek, nem repültek 5-8 másodperc alatt kilehelték a lelküket.
  Azóta veszem, és használom a lakásban is, tükrön, üvegen, függönyön semmi nyomot nem
  hagy. Pici szaga van de 1-2 perc alatt elmúlik. A neve : PEXTRON Féktisztító zsírtalanító spray 500 ml Már 2 éve használom és bevált.

 • Paradicsomra mit javasolnak. Megrontja az összes szemet és nincs mit fogyasztani.
  Köszönettel: Horváth Gyula.

 • Nálunk a tetőcserepek alatt van sok. Onnan hogy lehet kiűzni őket. Nincs valami gázos megoldás? Nem szeretnénk az egészet visszabontani

  1. Lakásban, ablakban, hajlakkal fújjátok le, többször. Hatásos.

 • Az erkélyen a bukszusok és a tujàk telepedtek meg a poloskàk. Azt mivel lehet irtani? Az erkélyre is jó a biokill? Van e màs hatàsos szer?

 • Köszönöm a cikket.
  engem azonban az érdekelne, hogy a szabadban a málna és a paradicsom poloska tömegeket lát vendégül. Ezekkel mit lehet csinálni?

 • Hogyan lehet málnáról, paradicsomról kiirtani őket?

 • A paradicsomon a zöldbabon cukkinit ellepték a res po los kák.
  Most érésben vannak ,hogy – mivel tudok ellenük védekezni. Köszönöm!

 • Tisztelt Címzett!

  Mezei poloska.
  Kertes házban lakunk. Sok paradicsom és egyéb zöldség, gyümölcsfa van.
  A paradicsom felét már kihúzgáltuk, mert telis tele lett mezei poloskával a paradicsom. Ha megérett gusztustalan sárga foltos lett. Tehát ehetetlen. Az almafa tele van vele, amin rengeteg téli alma van. Borzasztó! Gusztustalan, büdös.
  Szóval mit tehetnénk ellene?
  Válaszát köszönöm.
  Tisztelettel
  Fónainé

 • Ez lemaradt:
  Vándorpoloska ellen:

  Növényvédő szer: Karate Zeon

  Termő gyümölcsre, és zöldségre ne alkalmazzuk.

 • Kertépítéssel foglalkozó úr küldte nekem a következőt:
  Szerencsére, ennek a poloskának “gyengéje” a sárga szín. Vagyis kihelyezhetünk sárga vödröket (diszperzites vödör) félig megtöltve mosószeres, mosogatószeres vízzel. Sárga műanyag ragacsos lapokat, melyekhez vonzódni fog minden értelemben. Használjunk fel mindent, ami sárga és kevés mosószeres vizet bele tudunk tölteni.

 • Jó napot kívánok!
  A mezei poloska nálunk a császár fán van jelen! Olyan permet szert keresek, ami nem árt a fának, de a poloska kipusztul!
  Segítségüket előre is köszönöm!

 • Irjuk ala minel tobben ezt a peticiot,hatha tortenik valami

Hozzászólások zárolva.

BOGÁR-ELŐREJELZŐ:

Szeretné tudni, hogy az ön lakhelyén éppen milyen rovar van jobban elszaporodva? Milyen rovar megjelenésére lehet számítani?
Iratkozzon fel riasztó szolgáltatásunkra, és potenciális veszély függvényében küldjük a riasztást, és persze a hozzá kapcsolódó hasznos infókat.
Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
06 1 338 37 37
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km (Egyes szolgáltatásaink a Balatonon is)

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.