Cart-icon0

Melyik színt szereti az ágyi poloska?

Az Amerikai Rovartani Társaság (Entomological Society of America) feltérképezte az ágyi poloska színpreferenciáját, melyet április 25-én Az oxfordi egyetem kiadásában publikáltak is.

A vizsgálat során petri csészékbe elhelyezett különböző színű kartonból készítettek menedékhelyet, majd megfigyelték, hogy a petri csészébe behelyezett poloskák melyik színű menedékek választják. A teszt során különböző fejlettségi állapotú, és különböző mértékben vérrel teleszívott egyedeket használtak.

A kísérlet során a színek különböző variációját próbálták ki, míg végül kirajzolódott az ágyi poloskák színpreferenciája. Vagyis, hogy melyik szín vonza őket jobban, és melyik van rájuk épp ellentétes hatással.

Az eredmény végső következtetése az lett, hogy míg a vörös színt jobban kedvelik a poloskák (vélhetően saját testszínűk végett), addig a sárga, zöld színeket már inkább kerülik.

Mi volt a bajunk a kísérlettel?

A kísérlet során a petri csészéket egyenletesen 32 W-os napfény égőkkel világították meg. A helyiségben 26-27 C fok volt, és 60,5% relatív páratartalom, továbbá egyetlen ember sem tartózkodott a helyiségben. A baj ezzel, hogy a kísérlet túlságosan steril volt, és abszolút elrugaszkodott a valóságtól. Már csak azért is, mert az ágyi poloska a nappalt rejtőzködve, résekben, sötétben tölti, amit tipikusan az esti órákban, szintén a sötétben választ ki.

Vagyis a szín az esti órákban már abszolút nem tud annyira dominálni. Ugyanakkor értem, hogy a tudományos szintű vizsgálathoz olyan steril körülmény kell, ahol a kísérlet eredményét más tényező nem befolyásolhatja, de sajnos az így kapott színpreferencia nehezen használható bármire is.

Miért ne vegye komolyan az eredményt?

Ha az ön lakásában ágyi poloska van, felesleges csak azért mindent sárgára festeni, sárga ágyneműket húzni, hogy elmeneküljenek a poloskák. Ugyanis nem fognak. Mivel döntően este választanak maguknak menedéket, a színeknek kevésbé van jelentőségük, ráadásul egy lakásban megannyi rejtekhely található, nem beszélve az ágyi poloska számára különösen kedvelt táplálékforrásról, az emberről.

Ilyen körülmények között az ágyi poloska színpreferenciája már közel nem fogja annyira befolyásolni a viselkedését, mint steril körülmények között.

Mire volt jó a kísérlet?

Ha másra nem is, de arra választ ad, hogy az ágyi poloska csapdák készítésekor a gyártók milyen színnel lássák egy a csapda felületét. Vélhetően ettől persze nem lesz sokkal jobb a csapda eredményessége, de azért érdemes mindenre odafigyelni.

Én azt javaslom önnek, hogy ezt a cikket, és kísérletet, tekintse egy új tapasztalatnak, de semmiképpen ne próbálja ki otthon. Ne fesse át a szobát, ne húzzon más ágyneműt, ne legyen tiszta sárga a szoba csak emiatt. Ágyi poloska ellen fontosabb lakberendezési, felújítási ötleteink vannak.

Ha azonban az ön szobájában a sárga vagy a zöld dominál, és mégis van ágyi poloskája, megköszönöm, ha a hozzászólásban megosztja a saját tapasztalatát.

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot
Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • Akkor nekem az ágyamban van ? Poloska mert csak most észlektem a takaroimat kidobáltamtavaj kék szinü vokt a fakam most meg narancs sárga, nemlehet az valamejik vendégem behozta a ruhájába valo poloskát? És bele ült az ágyamba mert.korában nem észleltem csak most a nyáron

 • Hello észre vetem hajbal egy orakor valami csipdeset éspiros poloskavolt rá világitottam a dunámra és ott voltegybe rögtön kidobtam a dunámat és plédel takarozok már ezzel 2 duna egy párna egy paplanyt dobtamki de eszt az ágyat tavaj kéztöl vetem és csak most észleltem mint ahogyan irtam a takarokba

 • Könyvekben is találtunk ágypoloskát, mert az éjjeliszekrényen voltak, ráadásul mind könyvtári. Hogyan irtsuk könyvből, papírok közül, állítólag a fagyasztás nem segít, újra életre kelnek.
  Köszönö

 • Borgyogyasz elsonek bolhat mondot utana ruhet aztan kint volt az antsz a es o volt aki poloskat mondot akkor ki hivtak egy irtot befujt a hazba azt monta nem veszes de nem lattot semit ket szintes hazba lakunk en fent padlason kulon bejarattal fiatalon csinaltuk meg a paromal ketten azert jo lett de hezag van jocskan

 • Sziaztok en oktoberben vettem egy agyat
  felhoztam a kakasba hipos rongyal ertem en es a ket kis lanyim elkeztunk viszketni 2 ora hosszat volt agy a lakasba ledobtam visza vittem akkitol vettem mikor vissz vittem akkor lattam benne ketto fekete vakamilyen bogarat nem lattam meg ilyet de szerintem poloska lehetett csipes van bogar nincs es mmar januar van azota tart

 • 40 éve, a költözésünk után volt poloska a lakásban, egy szintén akkor beköltöző, új lakónak köszönhetően. Sajnos szülés előtt álltam, így utána a kisbabával ki kellett költöznünk a lakásból egy hétre. Bábolna irtotta ciánozással ezt a rovart. Kissé macerás volt a mérgező anyag miatt, mindent le kellett mosni utána, és napokig kellett szellőztetni, mielőtt visszatérhettünk volna a lakásba. Viszont olyan sikeres volt, hogy 40 évig ide még csótány se jött be a felettünk, alattunk, körülöttünk lévő lakásokból.Igaz, alaposan le kellett előtte szigetelni minden nyílást, hogy a többi lakóhoz ne szivárogjon be a méreg. De a mai napig is úgy tartom, hogy ez a leghatékonyabb rovarirtás, garantáltan semmilyen rovar nem lesz ott, ahol ezt alkalmazták, a következő évtizedekben. Ha családi házam lenne,csak ezt alkalmaznám, ha ezt még nem tiltották be, vagy elérhető ez a módszer.Bármilyen élőlény ellen tökéletes, és a hatás garantáltan tartós.

 • Nálam dec. 20.-án volt írtás. Előtte 3 napon át, már nem láttam, nem csíptek. Protekt-tel írtottam én a poloskákat. Amióta megtörtént az Önök általi permetezés, újra megjelentek és csípnek.Felmerült bennem, hogy talán nem volt elég alapos az Önök szakembere. A tájékoztatókat köszönöm szépen, nagyon hasznos információkat oszt meg.
  Erzsébet

 • Nekem egy csepeli szoba lenne amit kezelni kellene azt erzem mindig szalad rajtam valami.kis apro foltok is vannak mar rajtam.s szoba az kb 12 -15 nm .az is 9500 ft?reggel hetre tudnak jonni?koszonom

 • Én legelőször egy nagy KÖSZÖNETTEL szeretném kezdeni hozzászólásom, ami kérdésekből áll.

  Meghatódtam, és csak hálás köszönetemet tudom kifejezni cégüknek, akik ilyen empátiával, készségesen sietnek a kétségbeesett emberek segítségére.Eddig inkább rideg, nyomulós, az én “zsebemre” utazó ajánlkozókkal akadtam össze.
  Jól esik segítő szándékuk. Persze, lehet mégis kell a szakember, de legalább lehetőséget adnak.
  Bocs. Hosszú voltam, de így érzek.
  Kérdésem. Az irtószert lehet-e az ágy huzatára permetezni? Mert azt nem tudom utána kimosni?
  Sajnos olyan 2 fekvő alkalmatosságom is, hogy földig anyaggal behúzott az oldala!

  Ezek a rovarok nem bírják a hideget? Fagyasztásuk hatásos lehet-e?
  Úgy értsem, hogy néhány óra múlva a Protect-nek elmúlik a mérgező hatása, ami az emberre érvényes?

  Ha válaszolnának, nagyon hálásan megköszönném.
  Mária

Hozzászólások zárolva.