Cart-icon0

Mezei poloska irtása: ezért nehéz!

Mikor először írtunk a mezei poloskáról a weboldalunkon, nem gondoltuk volna, hogy az idővel az egyik legolvasottabb cikkünk lesz. A publikálás óta közel 30.000-en olvasták el. A mezei poloskával kapcsolatos levelek, és hozzászólások száma is igen megszaporodott.

A legtöbben persze az irtásukat követeli, illetve valami olyan módszert, amivel távol lehet tőlük tartani.

Mielőtt bele is vágnánk a témába, egy kis helyreigazítást tennék. A rovar téves megnevezése a mezei poloska. Legtöbbször a zöld vándorpoloska az, ami gondot okoz, de a címerespoloska-alkatúak 60 faja él Európában. Mivel a mezei poloska lassan egy népies megnevezéssé, becenévvé válik, mi is gyakran használjuk a fenti kitétel mellett.

Szóval, mi is a gond a mezei poloskával?

Sokan vannak, egyre többen, és nem úgy néz ki, hogy az idő ellenük dolgozna. Ennek voltaképpen nagyon egyszerű okai vannak. Az első, ami miatt a számuk ilyen mértékű lett, hogy nincs természetes ellenségük hazánkban. Mivel a bűzmirigyük védekezésképpen kellemetlen szagot áraszt magából, a madaraknak sem táplálkoznak a poloskával.

Ráadásul “importált” rovarként az ellenségüknek tartott darázsféle hazánkban nem honos. Az enyhe tél is további lehetőséget adott az áttelelésükre, és a számuk nagyszámú megnövekedésére. Továbbá a városi környezetben számtalan olyan helyre húzódhatnak vissza, ahol a tél ellen teljesen védve vannak. Úgy néz ki egyenlőre, hogy egész megállíthatatlanul garázdálkodhatnak, így jogosan merül fel a kérdés bárkiben, hogy mivel lehetne őket kiirtani?

Miért nehéz a mezei poloska irtása?
Sokan vannak, akik a lakásukba berepülő mezei poloskák irtásában kérnek segítséget, de még többen, akiknek a teraszukat, erkélyüket lepik el rendszeresen.

A lakás belső irtásával az a legnagyobb baj, hogy nem annyira célravezető. Ha most bent van a mezei poloska a lakásba, akkor az irtás után is be fog jutni több másik, amiket aztán hiába írt ki újból, újabb példányok jönnek be kintről. A lakás belső irtása alapvetően szélmalomharc. Olyan mintha télen nyitott ablak mellett szeretné befűteni a lakást.

A jó kérdés ugyanis ilyenkor nem az, hogy mivel irthatom ki a lakásban a mezei poloskát, hanem, hogy hogyan előzhetem meg, hogy bejöjjenek.

A következő bekezdésekben igyekszünk minden megosztani önnel, ami a 25 év alatt a mezei poloska elleni harcban ránk ragadt.

A mezei poloska abszolút a természethez köthető rovar. Növények nedveit szívja, és petéit is növények leveleire helyezi el. A fiatal egyedek nem hagyják el a fák leveleit csak felnőtt korukra. Ahhoz, hogy megszabaduljon tőlük a zöldterületek, és fák tömeges kezelésére lenne szükség. Vagyis legalább egy olyan volumenű, jól megtervezett irtásra lenne szükség, mint a szúnyogok ellen. De ez rengeteg pénz lenne, nem beszélve arról, hogy a szigorú biocid rendeletek, amik Magyarországon jelen vannak, nem is tennék lehetővé az ilyen mértékű irtásukat.

Vagyis kizárólag az egyéni védekezés marad. Vegyük sorra őket!

Jó lenne a szúnyogháló, ha az tényleg védene!

A szúnyogháló jó lenne, de sajnos a mostani rolós rendszerek nem éppen a precíz zárásról ismertek. A sínrendszerben simán átmásznak egyik oldalról a másikra, de gyakran alul, ahol a sörte van sem zár jól egy ilyen szúnyogháló. Mindenképpen olyan szúnyogháló legyen felszerelve, ami megfelelően zár. Ilyen lehet a fix szúnyogháló is, de mindenképpen érdemes jó alaposan körül nézni. Ideiglenes szúnyoghálózásra még a tépőzárral rögzített is jó megoldás.

Vizsgáljunk meg minden lehetséges betörési pontot:

Nemcsak közvetlenül az ablakon keresztül jöhet mezei poloska a lakásba. Egy belsőtokos redőnyön keresztül is jöhetnek, ahogy akár egy egyszerű fali szellőzőn, de télen akár egy beépített tetőtér felső mennyezeti világításán keresztül is. Egy erkély esetében persze sokkal többről van szó, de érdemes mindent latba venni. Minden lehetséges bejutási pontot el kell előlük zárni. A résekkel együtt.

A mezei poloska a hűvös beálltával keresi a túlélésül szolgáló meleg területeket. Ezért érdemes alaposan átnézni, hogy a nyílászáró körül milyen apró rések, vannak, ahová el tudnak bújni.

Ez nem kis munka, de a jó hír, hogy csak egyszer kell megcsinálni, és még a fűtésszámlára is jó hatással van.

Kerülni kell a sárga színt:

Egyes irodalmak szerint a sárga szín vonzza a mezei poloskákat, így ezt a színt érdemes elkerülni. Én a magam részéről még megemlíteném a zöld, és a szürke, barna színeket. A mezei poloska tavasszal, és nyáron zöld színű, hogy jól beleolvadjon a környezetébe, ősszel, és télen barna “ruhát ölt”. Éppen ezért feltételezhető, hogy ezek a színek is jobban vonzák őket.

Készítsen fokhagyma spray-t:

Öntsön 2 bögre vízbe (500ml), 4 teáskanál szárított fokhagymaport, és keverje fel jól az oldatot. Az elkészített oldattal kezelje le az ablakpárkányokat, külső falszakaszokat az ablak körül, és egyéb olyan területeket, amit gyakran látogatnak a mezei poloskák. A fokhagyma szaga sok esetben sikerrel távol tartotta a mezei poloskákat az érintett felületről. Egyeseknek sikerült a napi 20-30 címeres poloskát néhány darabra szorítani. Fokhagymaport bármely élelmiszerüzletben fog találni a fűszerek között.

Miután elkészítette az oldatot pár óra elteltével már használhatja is. Az oldatot öntse egyszerű virágpermetezőbe, melyet szinte bármely virágosnál meg tud venni 500-700 Ft-ért, majd permetezze le az érintett falszakaszt az oldattal.

Vagy használjon mentaolajat/levelet:

A menta illatát is sok helyen említik meg a mezei poloska távol tartására. 10 csepp mentaolajat, vagy 2 teáskanál őrölt mentelevelet kell összekeverni 500 ml vízben.

Próbálta már a teafaolajat?

Szintén sikereket értek el a mezei poloska távoltartására a teafaolajal. Ebből a szinte bármely drogériában beszerezhető olajból kb 2 ml-t (kb 60 csepp) kell elkeverni 500 ml (0,5l) vízben. Majd jól összerázott állapotban alaposan be kell permetezni a mezei poloskák által gyakran látogatott területeket.

Ha vegyszer, akkor mi a széles spektrumú rovarirtókat ajánljuk.

Ha az illóolajak, különböző házi praktikák közül egy sem válna be, vagy nem szeretne ezekkel próbálkozni, és inkább a vegyszerre bízná a munkát, akkor a háztartás számára megvásárolható szerek közül a mikrokapszulázott RTU rovarirtó permetet tudjuk javasolni, esetleg a Protect címeres poloskairtót. Ez a készítmény nem arra való, hogy a lakásban lévő példányt gyorsan elpusztítsuk, sokkal inkább, hogy a lehetséges áttelelő helyeit (pl: ablakkeretek, redőnytokok, rézagok) mögé permetezve az ottani példányok elpusztuljanak. Érdemes ezeket a helyeket a tél beálltáig, a tartós hidegig havonta 1-2 alkalommal lekezelni, különösen a vénasszonyok nyara időszakában. Egy tipp: ha lehet legalább 2-3 flakon RTU permetet vegyen. Ha nagyon mélyen meghúzódó mezei poloskákat kellene kiírtani, amihez már nagyobb nyomás kell (pl: falborítás mögött), akkor a nagy hatótávolságú Duracid darázsirtó aeroszolt javasoljuk. Ez az irtószer mélyre be tud jutni, komoly taglózó, leütő hatása van.

Ha a lakásba bejutott példányt akarja gyorsan likvidálni, akkor egy elsőre furcsa tanácsnak tűnhet, de a fagyasztó sprayk is jók. A hirtelen jött hidegre ledermednek, ami után egyszerűen ki lehet dobni őket az ablakon. Egy-két mezei poloska ártalmatlanítására talán kár is vegyszert kifújni, hiszen ahhoz elég sok kerül ki 1 fújáskor.

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot
Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • Udvozlom! Azt szeretnem kerdezni h. Normalis e meg ebben az idoben is a hazban a poloska? Napi 2-3. A hazban szunyoghalo csere volt 2 honapja minden ablakon. Mivel tél van kintrol ezert sem johetnek. Akkor vajon hogyan lehetsehes? Koszonom

 • Arra szeretnék választ kapni,hogy mit tehetnék a poloskák ellen .A paradicsom ültetvényemet lepték el.

  1. Nem tudom mekkora a paradicsom ültetvény, én otthon hálóval védekeztem ellenük. Nyílván ez kis területen működőképes csak… Hatékony kültéri védekezés szerintem még nincs. Jelenleg azon küzdenek, hogy a lakásba való bejutásukat csökkenték. De még ez is gyermekcipőben jár.

 • Nekem a kertben van rengeteg poloska, van zöld, barna, apró fekete- ezek biztosan a gyerekek- és nem tudom, mi tehetnék ellenük, minden gyümölcsön megtalálhatók. Nincs valami természetes ellenszer? Méreggel nem szeretnék permetezni. A tavaszi és őszi permetezést elvégeztem. Mit tehetek még, és mivel?

  1. A fiatalabb poloskákat nagyon gyorsan el lehet pusztítani szappanos vízzel. (házi szappant lereszelem, vízben feloldom) A hasát kell lespriccelni, szinte azonnal felfordul. A kifejtett nagyobb példányok nehezebben, de azok is elpusztulnak tőle.

 • Én nem a lakásban szeretném irtani, mert ott nincs. Annál több van a paradicsom ültetvényemben. Ezért arra keresek megoldást. Sok paradicsom fog odaveszni, és nagyon sajnálnám. Köszönöm.

 • A málnát ellepték a fejlődő barna vándorpoloskák… Biokill, – biotollt javasolták védekezésre.
  Érdeklődöm mennyi ezeknek a szereknek az élelmiszer várakozási ideje.? Ha a málnát jól megszedem, hány nap múlva lehet biztonsággal fogyasztani?

 • Ismerőseim szerint poliskagyerekek leptek el. Az ablak körül, a függönyön, redőny lehúzásakor a bejárati ajtó körül, annak üvegkazettáin vannak. Mit tehetek ellenük? 4 napja fedeztem fel őket,elutaztam, ma értem haza és találkoztam velük ismét! Kb 3 mm, fekete, kenény, repül is, mászik is. Katicánál kisebb, muslicánál nagyobb.

 • Mandulafa termését kiszívja ? majd az összeszárad ?

 • A levél poloskát mivel lehet írtani?

 • Üdvözlöm, a nyaralonkban minden nap 5-6 db ot találunk ! Lehet ,hogy ott szaporodnak, vegyszeres irtást lehet rendelni valahol, úgy ,mint a csótányoknál ?Ha igen ,hol ? Köszönöm a válaszát előre is

 • Ez használt,én még tettem hozzá két kanál citromlével is.bevált! Ezzel fújtak be a kereteket és a szúnyogháló T is. Ajánlom!

  1. Mi az amit használ mert azt nem irta le, csakhogy citromlevet is ad hozzá. Nálam is nagyon elszaporodott, már megjelent a paradicsomon is, sajnos tavaly is igy jártam alig tudtam felhasználni belőle. Előre is megköszönöm ha leirja a nevét.

 • Aki előnyben részesíti a természetes megoldásokat, számukra közzéteszek egy véletlenül felfedezett megoldást, amivel a kertben lévő poloskákat jelentősen gyéríteni lehet.
  Venni kell egy néhány négyzetméternyi fekete geofóliát (építőanyagtelep) hanyagul összegyűrni, és elhelyezni egy szélmentes, nem ablak alatti helyen, a földre. Nagyszerüen begyűjtötte őket és már tél elején-közepén is “be lehet söpörni” és elpusztítani az egy helyre gyűlt rovarokat. A lakásban nem volt előforduló egyed, a szellőztetés ablakkeretre erős szalaggal ragasztott szúnyoghálón át történt.

  1. Kedves János!

   Egy sötét pokróc is nagyon jó erre, nem feltétlen kell venni erre geofóliát. Persze minél jobban megszívja magát valami meleglevegővel, azt minél jobban benntartja, annál jobb lesz. Amiről ír, az pontosan az a gondolkodás, amire mi is mindenkit sarkallunk. Ha az ember kiismeri a rovar szándékát, akkor sokkal eredményesebb megoldások felé tud nyúlni. Ön csinált nekik egy mesterséges áttelelőhelyet.

   Egy nagyobb autógyár keresett meg minket egyszer azzal a gonddal, hogy mit kell majd tenniük, ha olyan szintre jut a poloskainvázió, hogy a gyártósorról legurult autókba beköltöznek a poloskák. Műholdképekből felmértük a helyszínt, és az egyik lépése a javaslatunknak a mesterséges áttelelőhelyek kialakítása lett volna.

   Jó gondolkodásmód!

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

Hozzászólások zárolva.