Cart-icon0

Kukac a konyhában? Ezt tegye!

Egy korábbi cikkünkben már kiveséztük a legjobb praktikákat muslica ellen. De nem csak ők gyakori vendégek egy konyhában. Gyakran jelennek meg kukacok a konyha falán. Legalább minden 3. háztartás megtapasztalja egyszer, hogy kukacok jelennek meg a konyhában. Az alábbi cikket azért írtuk, hogy ön meg tudja, hogy pontosan kik/mik ezek a kukacok, és persze azt is, hogy hogyan tud tőlük megszabadulni.

Ezek a kukacok élelmiszer-károsítók csoportjába sorolt rovarok lárvái. Az élelmiszer-károsítók életüket valamely terményben, félkész, kész élelmiszerben kezdik meg. A kifejlett rovarok is rendszerint ennek környékére, egyes fajok pedig akár magába az élelmiszerbe is rakhatják a petéiket, amikből egy idő után kikelnek a lárvák.

A konyhában lévő kukacok ezek a lárvák, melyből a bebábozódást követően kelnek ki a rovarok.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Hogy néz ki ez a konyhájában?

Mielőtt rátérnénk, hogy a konyhában lévő kukacok pontosan kik, és mifélék, érdemes beszélni arról, hogy hogy kerülnek ők a lakásba, mert ennek megértését követően fog ön tudni megszabadulni tőlük.

A legáltalánosabb eset, hogy ön a félkész, kész élelmiszereket úgy vásárolja meg a boltban, hogy az már eleve megfertőződött a korábbi raktározási, szállítmányozási folyamatok alatt. Így mikor az beteszi a kamrába, vagy a konyhaszekrény valamely polcára, hamarosan megjelenhetnek a kukacok, vagy akár a kifejlett rovarok is.

A csomagolást ezek a lárvák erős rágószervüknek köszönhetően jellemzően könnyen ki tudják rágni, ami után elkezdenek keresni egy ideális helyet a bebábozódáshoz. Ehhez rendszerint meleg helyre van szükségük, így gyakori jelenség, hogy a falon felfelé mászó, a plafonon a sarkokban kis lógó bábok jelennek meg egy idő után.

Ezekből a bebábozódott lárvákból kikelnek a rovarok. Rövid életük alatt újabb petéket helyeznek az élelmiszerek környékére, amikből újabb lárvák alakulnak ki. A kifejlett rovar voltaképpen már nem is bántja az élelmiszert. A lárva (kukac) annál inkább.

Na, de kik ezek a kukacok a konyhában?

Amivel leggyakrabban találkozni az az aszalványmoly lárvája. Az aszalványmoly lárvája 20 mm nagyságú világos sárgás, már már fehér színű kukac. El-, és hátulsó részük narancssárga színezetű. Az aszalványmoly be is repülhet a lakásba így megfertőzve az élelmiszereket, de a nyílászárókon keresztül a kukac is bejöhet, amennyiben a közelben fertőzött élelmiszer található.

Szintén gyakori vendég a konyhában a lisztbogár, melynek lárvája a horgászok által csalinak is használt lisztkukac. Párás időben (70-75%), vagy melegebb időben (25°C) tudnak igazán jól elszaporodni. Gabonafélékkel, hüvelyes, olajos magvakban, növényi őrleményekben fordulnak elő leggyakrabban. Mivel ezekből gyakran van a konyhában, így könnyen megjelenhetnek. A lisztkukac az aszalványmoly lárvájánál lényegesen sötétebb sárgás-barnás árnyalatú. El-, és hátulsó részük sötétbarna.

A kenyérbogár egy közismert élelmiszer-károsító. Élelmiszer üzemekben, pékműhelyekben igen gyakori, de a háztartások is találkozhatnak velük a konyhába. Két fajtája terjedt el: kis kenyérbogár, nagy kenyérbogár. A melegebb hőmérsékletet kedvelik. Lárváik 5-6 mm méretű, fehér színűek, enyhén szőrös 3 pár ízelt lábbal rendelkezőek. Ők előszeretettel húzódnak be mindenféle résbe, repedésbe. Lárvája nagyon hasonlít a dohánybogáréhoz, mely egyébként szintén egy élelmiszer kártevő.

Számtalan további élelmiszer károsító rovar jelenhet meg a konyhában, melynek lárvája szintén kukac/pajor, mint a zsizsikfélék (babzsizsik, gabonazsizsik, borsózsizsik), vagy akár a muslica is Ezeknek a rovaroknak a lárvái azonban jellemzően a gabonák, hüvelyesek belsejében fejlődnek ki, melyekből már a kifejlett imágó (felnőtt rovar) tipikusan kirepül. Őket felismerhetjük a lyukasra fúrt gabonák (búza, rozs, árpa, rizs, kukorica, köles), és hüvelyesek (bab, borsó) révén. A muslicát már be se kell mutatni, bár a lárváját nem sokat látjuk, bár az is kukac.

Melyik lesz a tettes?

Ha falon mászó 1 cm-nél nagyobb kukacokat lát, akkor aszalványmoly, kenyérbogár, vagy lisztbogár lesz a tettes. Ha magában az élelmiszerben látja a kukacokat, amik alig érik el az 1 cm-t, vagy lényegesen kisebben, akkor valamilyen zsizsikféle, esetleg dohánybogár lesz a hívatlan vendég.

Bármelyik is az, elsőként ezt kell tennie!

Az élelmiszer-kártevő rovaroknak van egy igen nagy gyenge pontjuk. Ahhoz, hogy hosszú távon életben maradjanak, és szaporodni tudjanak, kell nekik az élelmiszer, és az, hogy ahhoz hozzá tudjanak férni. Amit önnek első körben tennie kell, hogy átnézzen minden szárazáru élelmiszert a konyhában, kamrában beleértve a bontatlanokat is.

A tiszta élelmiszert zárja műanyag tárolóba, ne hagyja azt az eredeti gyenge csomagolásba, mert a lárvák erős rágószervüknek köszönhetően vissza tudják rágni magukat a zacskóba. A feltehetően fertőzött élelmiszert vagy dobja ki, vagy tegye fagyasztó szekrénybe 1 napra, hogy a rovar elpusztuljon.

Ez után jöhet a nagytakarítás, és a porszívózás. Minden rést alaposan át kell porszívózni, és át kell törölni. Beépített konyhaszekrénynél ez sokszor nem a legkönnyebb, de a lehető legnagyobb körültekintéssel kell eljárni. Aszalványmoly esetén érdemes feromonos molylepke csapdát kitenni, ami a felnőtt egyedeket összeszedi.

Ezt követően a rovarok jelenléte folyamatosan csökkenni fog, és 1-2 héten belül minden meg fog szűnni. A már kifejlett rovarok irtására a széles spektrumú mikrokapszulázott irtószert javasoljuk. Ilyen az RTU rovarirtó permet, aminek nagy testvérét hivatásos rovarirtók is használják. Ilyenkor a rovarok életmódjából fakadó területeket kell kezelni. Mivel az élelmiszer károsító rovarok kifejlett példányai a természetben élnek, így várhatóan a fény fogja őket vonzani. Az ablakkereteket, párkányokat érdemes körbepermetezni majd.

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot
Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • Üdvözlöm! Pár napja a konyhában a falon találtam 2-3 db fehér kukacot. Elolvasva a cikket valószínű, hogy aszalvány molyról van szó. Érdeklődöm, hogy tudom ezeket kiirtani. Válaszát várom.

 • Üdvözlöm! Pár napja a konyhában a falon, 1-2 cm-es fehér kukacot találtam. Egy-két nap elteltével ismét megjelentek. Érdeklődöm, hogy tudom kiirtani és mivel ezeket? Válaszukat várom.

 • Üdvözlöm!
  Vasárnap készítettem csirkecomb pörköltet. Ettünk belőle hétfőn és kedden is. Azonban éves közben kedden láttam egy fehér pici mozgó kukacot a tányérban. Megnéztem, a pörköltes tálat, és a benne volt a hús között több mozgó fehér 1mm kukac. Nem értem mi történhetett. Menjünk orvoshoz? Lehet gondunk belőle hogy megettük?

 • Üdvözlöm!
  Kérem segítsen a beazonosításban és teendőkben. 3 napja vörös színű 1-2 cm nagyságú hernyók jelentek meg a lakásban.( nappali-konyha padlóján) Nem találtam az interneten hasonló esetet.
  https://indafoto.hu/jula67/image/26453843-0034516e/user
  Köszönöm a segítséget!

 • Csontkukacok át, hogy lehet kiírtani?

 • Kedves Szalai Károly!
  Képről szeretném tudni , hogy a konyhaszekrényben talált bogar ” lakhelyet ” kb 2 cm es száraz üresnek látszó…számomra mégis félelmetes…. kipórszívózhatom e. Köszönöm sos válaszát. Kékkői eva

 • Fehér kukac a kazánházban,hogyan írtsam ki?

 • Üdv.
  A szoba falán valamilyen lárvák jelentek meg.Sárgaszalagos bibircsesbogáré lehet a képtalálatok alapján.Hogyan lehetne megszabadulni tőlük?Pici baba is van a szobában esetleg belemászhatott-e?
  Előre is Köszönöm.

  1. Kedves Tamás!

   A bibircsesbogár lárvái ragadozó életmódot folytatnak, más lárvákkal táplálkoznak. Nem fog a babába belemászni. Az ágya körüli terület legyen nagyon jól átlátható, és rendszeresen porszívózzanak ott.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Tisztelt Szalai Károly!
  A lakásban egy ideje rózsaszin 5-6 mm hosszú fekete fejű kukacok mászkálnak a falon padlon mikor hol.. Próbáltam beazonosîtani,valószínű a bibercsesbogár lárvája.Tudna esetleg segíteni hogyan lehetne megszabadulni tőlük?Előre is köszönöm szèpen,üdvözlettel Ferenc.

  1. Kedves Ferenc!

   A lárvák ragadozó életmódot folytatnak. A rendszeres porszívózással nemcsak őket, de a táplálékául szolgáló egyéb lárvákat meg lehet tizedelni, így az életbenmaradásuk esélyét drasztikusan le lehet csökkenteni. Beltéren nem igazán tud megtelepedni. Fával fűtöttek a télen. Lehet, hogy került be olyan aminek a kérge alatt ott voltak a peték, amikből kikeltek a lárvák, és most azok mászkálnak a lakásba. Ez idővel biztosan meg fog szűnni, de a folyamatos porszívózás is segít.

   Ha szeretnének valami rovarirtószert bevetni, jelezzék, mert utána nézek, de anélkül is meg tud ez oldódni.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

   1. Kedves Károly!Köszönöm szèpen a válaszát.Szeretnènk valami rovarírtót alkalmazni,megköszönnèm a további segítsègèt!Gázzal fűtünk nincs fa viszont van sok uszadèk fából kèszült dekoráció amit a párom kèszített.Lehet onnan jönnek?A padláson a födèm le van üveggyapottal szigetelve azt is hallottam,hogy akár ott is megtelepedhetnek.?köszönöm szèpen,üdvözlettel Ferenc.

 • Az ablak mellett a belső megjelent 1-2 darab piros színű apró kukac.Mi lehet, mit tudod tenni ellene?

  1. Kedves Csilla!

   Szerintem bibircsesbogár lárvája lesz, mert ezekben az időkben a megjelenésükkel kapcsolatban már többen írtak. De azért érdemes rákeresni a neten, hogy megnézzék a képeket.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Pár hete a konyhaszekreny alatt, a csepegtető tálca meletti bögrekben apró kb 5 mm körüli sárgás fehéres kukacokat találtam, többségük el volt pusztulva. A bögreket kimostam, majd néhány ap múlva ismét találtam bennük . Karácsonykor újra észleltem őket, kidobtam a poharat ám reggelre az újakban is lettek szép számmal, amit a helyére raktam és másztak a csepegtető alá is. Ekkor ötlött fel bennem, hogy esetleg a szekrényből potyognak a keret és az ajtó közti résen. Mivel vmi élelmiszerkarosito rovarra gondoktam, mindent azonnal kidobtam a szekrényből, melynek mindhárom polcán találtam ugyanilyen, de elpusztult 2-3 kukacot. A szekrényben csokik, teák, kekszek voltak. Ecettel befujtam a szekrényt meg a hátlap és a polc talalkozasaihoz is, sőt jobb ötlet híján a szekrény belsejébe az élekhez, mivel a reseket a hátlap és a nem kivehető polc között tisztítani nem lehet, csomagragaszto szalag kihuzasaval is próbáltam zárni. A szekrénybe nem tettem vissza semmit, 6 nap után 2 kukacot találtam az alsó polcon és el se tudom képzelni, honnan jöhet. Ill. Már csak a szekrény alsó polca és a hátlap közötti abszolút nem tisztítható részre tudok gondolni,amit még próbáltam le is ragasztani. A mellette lévő szekrényben ahol zömmel tanyerok voltak is találtam, akkor mikor a másik szekrényben is felfedeztem őket. Itt most 6 nap után még nem volt kukac újra, viszont a hátlap és az alsó polc között ís van rés, ami ránézésre egy két helyen olyan, mintha sárgás, apró talán zsemlemorzsahoz hasonló anyaggal lenne eltömődve. Lehetnek ezek lárvák? Egyáltalán milyen kartevő ez? Molylepket láttam korábban a lakásban, de elenyesző számban alkalommal, ill. a lepke színét se figyeltem.. Két gyerekkel élek, hogyan tudnám kiírtani ezeket a kartevőket? Már nem merek semmit a szekrénybe rakni
  A lisztet, fűszereket, kávét azóta zárható műanyag dobozba tettem, egy másik szekrénybe… Plafonon nem láttam kukacot.Mikor lesz ennek az egésznek vége?
  Megköszönöm megtisztelő válaszát?

 • Jó napot!
  Megjelentek a konyhánkban apró, porszem szerű kis bogarak. Először csak az edényes szekrényben láttam, kipakoltam, elmostam mindent, befújtam rovarirtóval és átmostam klóros tisztítószerrel a szekrényt. Ez 3 napja volt, azóta már máshol is látom őket. A bögréken, és a sütő alatti fiókban is. Ha jól informálodtam akkor ez lisztatka.
  Hogyan tudnám kiírtani őket?
  11 hónapos babám van, nem szeretném, ha valami baja lenne tőlük…
  Előre is köszönöm a választ!

 • Talaltunk olyan kukacot aminek egy fullank van a végén!! Es nagyon nagy zold szinu. Vannak kisebbek is de eddig ekkora meretet nm latunk belőle!!

 • Nagyon hasznos cikk, köszönjük! Ma reggel mi is arra ébredtünk, hogy 10-15 fehér kukacot vettünk észre a konyhában a plafonon. A cikkben leírt lépéseket követve gyorsan azonosítottuk a forrásukat, egy megbontott zab volt az a konyhaszekrényben. A biztonság kedvéért a környékén levő megbontott szárazélelmiszereket kidobtuk, a maradékot bedobozoltuk, hétvégén meg jön a nagytakarítás… (meg a műanyag tárolódobozok beszerzése)

 • A kávézaccban apró fehér kukacok vannak eddig soha nem volt köszönöm a segitséget

  1. Nekem is a kávézaccban jelentek meg, pedig naponta van ürítve, és a gép is rendszeresen ki van tisztítva! Miért?

 • Jó napot! Pár napja vettem észre, hogy nagyon pici, barna bogarak vannak a lakásban, rá két napra a mosogatónál a frissen mosott edényeken két-három mm nagyságú, szőrös kis kukacok jelentek meg. Alg győzöm takarítani, de ma az egész csepegtető tálca tele volt velük! Minden nap takarítok, fertőtlenítek, s mégis.. Ezek a kis kukacok mik, s hogy lehet védekezni ellenük? Közük van a velük egy időben jelentkező barna, kicsi bagarakhoz? Már teljesen el vagyok keseredve 🙁 Köszönöm válaszát!

  1. Kedves Pálma!

   Kérem, küldjön egy képet a rovarról, hogy beazonosíthassuk:
   https://www.abatox.hu/tudaskozpont/fenykep-a-rovarrol

   Bármely élelmiszer károsító rovarral is legyen gondja a legtöbb esetben a forrás megszüntetésével, és az élelmiszerek tartós (műanyagba) való elzárása megoldást jelent. De konkrétabb segítséget a beazonosítás után tudunk adni.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Üdv!

  Hetek óta kínlódok a konyhában megjelent gusztustalan kukacokkal. A fal apró réseiből bújnak elő, próbáltam minden pici lyukat eltüntetni, de valahogy mindig bejutnak. Ezek a falban élnek? Hogy kerültek oda? Mik ezek?
  Kb.3-10 mm hosszúak,van ami fehéres és van ami szürkés-barnás. Nem túl gyorsak,másznak mint egy kukac, se lábuk, se szárnyuk nincs. Mindegy nekik, hogy nappal van vagy éjszaka.
  Hogy szabadulhatnék meg tőlük?
  Nagyon el vagyok keseredve.
  Köszönöm

  1. Kedves Reni!

   A repedést a bebábozódás miatt választják, nem ott élnek. A kukac egy élelmiszer-károsító rovar lárvája lesz. Valamelyik élelmiszerrel gond lesz. Bontottat, bontatlant mind át kell nézni, és azt is, nem esett-e be valami, olyan helyre, ahová nem néznek be rendszeresen. Ha megvan a forrás, félig meg is oldódott a dolog. a lárvákat össze kell gyűjteni, de előtte minden tiszta élelmiszert gondosan el kell zárni (pl:hütő, vagy műanyag tároló), és a 1-2 kósza bogártól zsepivel, vagy porszívóval meg kell szabadulni. 1-2 hét és vége kell legyen a dolognak.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Üdvözlöm!
  nekem nem a konyhában vannak kukacok hanem egy beépitett üvegfalú erkélyen..Tavasszal láttam elöször őket ,majd most Ősszel ujra itt vannak.a felső szomszédunk erkélyén igen sok galamb van..szerintem eteti is őket nem tudom van e összefüggés közte.Szúnyoghálós ablakaink vannak és azok vannak állatában nyitva tehát beesni semmi nem tud.ugy vettem észre most is hogy 2db zöld nagy döglegyet találtam az ablaknál és akkor kezdtem el keresni őket mert tavassazl is igy vettem észre őket .Kérdésem:Hogy lehet kiirtani őket??????????HELP!!!!!

 • kotla és társaiban felfedezett fehér vékony kukacokat hogy lehet kiírtani?
  Naponta mosogatok kézzel , legutóbb tegnap anyósom mosogatott . Reggel bukkantam rájuk.

 • Üdv!
  Én ma reggel találtam a vöröslencsében egy kis zöld kukacot. Az lenne a kérdésem, hogy ez mi lehet, és hogy ilyenkor mi a teendő? Ki kell dobni az élelmiszert?
  Köszönöm!

 • A szoba plafonon esténként a fény felé lassan mozgó gyűrűs féle barna / vörös színű kukac / hernyó féleség van. Max 5mm hosszú, kb 1mm széles. Mitől van ez, vagy mi ez?

 • A plafonon esténként a fény felé lassan mozgó gyűrűs féle barna / vörös színű kukac / hernyó van. Mitől van ez, vagy mi ez?

 • Egyik napról a másikra vajszínű kukacok jelentek meg a nemrég festett, tiszta konyhám plafonján.Ebben a lakásban lévő konyhában nem főzök (van egy “kinti” külső helyiségben lévő konyha abban főzök olyan ételeket amely szaggal, párával jár.)Ez a benti jóformán csak u.n. teakonyha, ételmelegítésre, sütemények sütésére szolgál. Korábban észrevettem, hogy apró repülő bogarak szálldosnak meg ülnek a csempén de egy-egy db. volt elvétve, nem tulajdonítottam nagy jelentőséget egy repülő rovarnak egy kertes házban. A kukacok azonban ledöbbentettek mert ezzel még nem találkoztam. Gyorsan leporszívóztuk őket majd nekiestem az internetnek. A keresőbe beírtam”fehér kukacok a konyha plafonján” és azonnal feljött ez az oldal. Nagyon hasznos információkat kaptam, be tudtam azonosítani a rovart rögtön tudtam mit kell tennem. A konyhaszekrényből kivettem a lisztes (búzaliszt, kukoricaliszt, rizsliszt, dara) és egyéb lisztes tárolóedényeket. A legfertőzöttebb a kukoricaliszt, kukricadara voltak. Zárható edénybennem a saját zacskójában!! Igaz ritkán használom őket. Szóval mindent kiöntöttem a WC-be, ami tisztának látszott, átszitáltam, az edényeket elmostam, a polcokat ki huzogattam és lemostam. Most úgy néz ki nyugalom van. Se kukac se moly.Köszönöm a hasznos tanácsokat.

  1. Kedves Ági!

   Örülök, hogy segíthettünk. A következő napokban még kósza példányokat láthatnak majd, de a jelenlétük szépen meg fog szűnni.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

Hozzászólások zárolva.