Cart-icon0

Muslica ellen: ez a tuti vagy a csapda?

30 éves kártevőirtói múlttal a hátunk mögött még nem volt olyan muslica gond, amit telefonon keresztül adott jó tanácsokkal ne tudtunk volna orvosolni. A 30 év alatt még soha egyetlen egyszer sem kellett muslica ellen irtást végeznünk, pedig igen igen sokan fordulnak hozzánk. A tanácsaink mindig célba értek, és gyümölcsözőek voltak.

tippek muslica ellen

m

Mit javasol egy 30 éves múlttal rendelkező rovarirtó cég tanácsadója muslica ellen?

Az első és legfontosabb, örök érvényű szabály, hogy ne várjon vele sokat. A muslica muslicát szül. Na jó ez így nem teljesen igaz, de szerintem érthető a szójáték jelentése. Egy harminc napig élő kifejlett muslica rövid élete alatt képes akár 1000 petét is lerakni. Az ezer nem elírás. Ráadásul ezek a nem túl fejlett rovarok másnap akár már ki is kelnek, és két gyors vedlés után a tömegüket megszázszorozva kb. 5 nap alatt kifejlett példányokká fejlődnek. Ebből most olyan szépen felfutó grafikont lehetne készíteni, hogy az a plafont verdesné. De nem teszem.

18 fok alá hűtve a helyiséget lassíthatjuk ezt a folyamatot, de attól még nem szabadulnunk meg tőlük, ráadásul meg is fagyunk otthon 15-17 fokban. A lényeg, hogy a muslica igen szapora élőlény, és az egyetlen szerencse, hogy nem fulladunk bele, hogy rövid életűek, és csak 30 napig élnek. Minél tovább várunk annál nehezebb lesz a muslica ellen gyorsan eredményre jutni.

Mit csinálna egy rovarirtó a muslica ellen?

Nagyon sok szép házi praktika van a neten a muslica ellen. Borsmenta olaj, citromfű olaj, citronella olaj. Ezeknek a célja, funkciója egy: riassza el a muslicákat. Bevallom, fogalmam sincs, hogy a gyakorlatba egy ilyen helyzetben egy citromfű olajjal mit is kezdenék. Az amerikai konyhás nappalink kb 35 m2. A szemetes, a mosogató, a gyümölcsöskosár, de akár az öntözött virág mulcsos földje is vonzhatja a muslicákat. Egyik sarokból a másikba átriasztani nem sok értelme van. Ha pedig az egész nappali citromfűtől illatozna 20-30 napig, lehet hogy egy idő után én is elszaladnék otthonról.

Van, ahol azt javasolják, hogy tegyünk 10 csepp citromfűolaj egy 400 ml-es kézi permetezőbe, és spricceljünk ki mindenhová, ahol muslincát látni, és ezt naponta ismételjük meg. Mivel ennek a lényege a riasztás lenne, így össze-vissza fogunk permetezni, Mindenhová kell fújni, ahol muslicák vannak. Csakhogy ha A helyről elriasztjuk, mennek B helyre, B-ről meg C-re. Macska egér játék ez a muslica ellen. Ráadásul a napi ismétlésekkel megfigyelhetjük majd, hogy a felületek tele lesznek fehér vízfoltokkal. Mert a víz, sajnos nem szárad foltmentesen. Az olajos meg pláne.

Az illóolajokkal való muslicák elleni küzdelmet fenntartásokkal kell kezelni. Ettől függetlenül nem árthatunk vele, de úgy gondolom, hogy egy tényleges fertőzöttséget riasztással nem igazán lehet orvosolni. A riasztó hatással nincsen semmi ellenvetés, amikor meg kell ezeket a muslicákat előzni. Ilyenkor ha a gyümölcskosárba kerül egy kis csokor levendula, vagy mellé tesszük a termesztett mentanövényt, akkor hasznos tud lenni. A riasztás, mint cél konkrét fertőzöttségnél azért már sokkal komplexebb. Egy élőlényt valahonnan “elszoktatni” elég nehéz, főleg egy 30 napos életű, 5 nap után “felnőtté” vált muslica esetében, amit voltaképpen faék egyszerű ösztönök, és biológia hajt.

Talán nem árulok el nagy újdonságot azzal, hogy a muslica kedvenc tojásrakó helye az erjedő, rothadó gyümölcs, a bomló gombák, és a nedvező fák repedései. Az ide lerakott petékből kikelő lárvák ezekben az anyagokban fejlődnek. Az erjedés miatt itt általában a hőmérséklet is kicsit magasabb, ami kedvező ennek az afrikai eredetű fajnak. A lárvák itt mikroszkopikus gombákkal, gyümölcscukorral, lebontó organizmusokkal táplálkoznak. A jelenlétük szó szerint hervasztólag hat a gyümölcsre, mert tevékenységük, jelenlétük felgyorsítja a bomlást.

gyümölcskosár és a muslica

Ha ezt tudjuk róluk, akkor azt is ki tudjuk következtetni, hogy az ilyen helyek felszámolása a helyiségben nagyon hatékony fegyver tud lenni a muslicák elleni küzdelem során. A gyümölcsök megfelelő megtisztítása, a rothadóak kiválogatása szükség esetén az épek megtisztítása talán a legfontosabb feladat. Megsemmisíthetjük a peték, és a lárvák többségét ezzel. Segítségül hívhatjuk a hűtőszekrény gyümölcstartó rekeszét is. Az nemcsak elzárja a muslicák elől az élelmiszert, de a hideg még a lárvákat is türelemre bírja. De nemcsak a gyümölcs az egyetlen, ami táptalaja lehet a muslicáknak. A szemetes, a mosogató szűrője, az öntözött virágföldje mind megér egy kis figyelmet. Érdemes alaposnak lenni, mert lehet, hogy egy szekrény mögé beesett alma a ludas, vagy az erkélyen lévő, ablak alatt penészedő zsák héjas dió. A szemetest kidobni, a szűrőt kitakarítani, a virágföldre meg csak ránézni kell.

tiszta lefolyót muslica ellen

A muslica csapda egyszerű és hatékony segítség

Ha úgy látjuk, hogy a lehető legtöbb intézkedést megtettünk annak érdekében, hogy a muslica tenyészhelyeit felszámoljuk, akkor érdemes kitenni a muslica csapdát. Ez egy nagyon egyszerű természetes eredetű élelmiszeradalékot tartalmazó ragacsos csapda. A működési mechanizmusa borzasztóan egyszerű. Az üvegcsében található folyadék illata vonzó lesz a muslicának, ami megpróbál majd bejutni a táplálékhoz. Ezt azonban azonban egy félig nyitott ragasztólap vesz körbe, amibe a rovar szimplán bele fog repülni.

Bár könnyű belátni,de azért mégis fontos elmondani, hogy a muslica csapda vonzó hatása csak akkor érvényesül, ha nincs már más, ami jobban vonzaná az adott rovart. Egy muslica csapda nem fogja tudni felvenni a versenyt egy tál erjedő szőlővel. Lehet, hogy a csapda is fog majd fogni pár darabot, de valószínű, hogy a szőlőben ettől függetlenül még tucat számra lesznek. Lehet egy főzelék is finom egy gyereknek, de ugyan miért enné azt, ha a svédasztalon ott a rántott hús, a chicken nugetts, a pizza, a süti.

A legtöbb bolti muslica csapda hatékonyságát 10%-os ecet hozzáadásával szükség esetén fel tudjuk javítani, de gyorsítani lehet a kipárolgást, vagyis erősebbé tenni a vonzó hatást, ha feltekert papírzsebkendőt teszünk a csalit tartalmazó üvegcse szájába, ami a kapilláris erő hatására felszívja a csalit, és gyorsabban párologtatja el. Mint azok a hurkapálcikás kis illatosítók.

biostop muslica csapda

Egy ilyen muslica csapda általában 2000 forint sincs , írom ezt 2021-ben. Nálunk a webshopban is kapni többfélét. Védendő helyiségenként 1 elegendő,. Egy tipikus lakást nézve a konyha, kamra helyiségekbe 1-1 elegendő szokott lenni.

Szükséges-e valamilyen muslica irtó?

A legtöbb esetben nem kell a muslica ellen irtószert bevetni. 30 év alatt egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor javasoltunk valakinek konkrétan muslica ellen irtószert. Annyi kiegészítést tennék csak, hogy a muslica csapda az én olvasatomban nem muslica irtó, bár a funkciója az irtását, elfogását szolgálja. Mi szakmai körökben muslica irtó szernek azt tartjuk, amelyik kémiai úton ártalmatlanítja a muslicát. A muslica csapda mechanikai úton ártalmatlanítja azt, voltaképpen a ragacsba ragad.

Ha valaki mindenképpen rovarirtóhoz akar nyúlni, és be akar vetni valamilyen muslica irtót, akkor szinte bármihez nyúlhat, ami a nagyobb testű rovarokat leüti. A taglozó hatású aeroszol is szóba jöhet, mint például a Címeres poloska irtó, de talán szívesebben javasoljuk a mikrokapszulázott összetételű, kevésbé gyorsan irtó, de egyúttal kevésbé büdös, és hosszabban hatástartós RTU széles spektrumú rovarirtószert.

Mire érdemes még figyelni?

Még arra vigyázzunk, hogy az ecetmuslicát, és foltosszárnyú muslicát ne keverjük össze a lepkeszúnyoggal, vagy a tőzegléggyel. Ellenük már más védekezési mód, és más csapda szükséges. Kevésbé szakavatott szeműek akár muslica szerű rovarnak is titulálhatják, de nem azok. A tőzeglégy főleg a virágcserepeknél jelenik meg, 3 mm nagyságú, fekete színű a muslicánál hosszabb szárnyú, hosszabb lábú légy féle. Egy szúnyogra jobban hasonlít, de a fekete teste miatt azért mégis könnyen megkülönböztethető. A lepkeszúnyog már nem igen hasonlít a szúnyogra. Nem áttetsző szárnyú, szürkésbarna színezetű, szőrös a teste, és a szányai szélei is. Kis élősködő, aminek a lárvája az elszennyeződött lefolyókban szokott megtelepedni. Ellenük muslica csapdával nem sokra megyünk. A muslica apró termetű, inkább vörösesbarnás rovar, fején téglavörös színű szemekkel. A foltos szárnyú muslica kicsit sötétebb, és szárnyain apró fekete folt található.

Ez ugyan kicsit több információ volt, amit általában telefonon keresztül tanácsként el szoktunk mondani, bízom benne, hogy nem is marad önben kérdőjel. A webshopban találni fog muslica elleni csapdákat, és a termékadatlapon elég részletes leírást is talál.

Végszóként: muslica vagy muslinca?

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete szerint bármelyik használata helyes.

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot