Cart-icon0

Molylepke irtása házilag. Praktikák aszalványmoly ellen!

Eleinte csak 1-2 kóbor molylepkével találkozik az ember. Nem is nagyon csinál ebből nagy ügyet. Pár molylepke még nem a világ vége. Még azoknak sem, akik irtóznak tőlük. Valahogy lecsapják, aztán remélik, hogy vége is a dolognak.

Azonban ez a legtöbb esetben nem oldja meg a molylepke gondot. Rövid időn belül, ha még nem aznap újabb molylepkék jelennek meg a lakásban. Napokig, vagy akár hetekig is eltart, míg az ember el nem jut addig, hogy konkrétabban is utána olvasson a dolognak.

Miért van annyi molylepke a lakásba, és mit lehet tenni ellene?

molylepke ellen molyirtó csapda is kell

Első körben az aszalványmollyal fogunk foglalkozni, amit gyakran említenek élelmiszermolyként, bár ilyen névre nem hallgat a rovar. Ez a molylepke főként a konyhában, kamrában üti fel a fejét. Sötétbarna színével egyértelműen megkülönböztethető az (arany)sárgás ruhamolytól. Az aszalványmoly a leggyakoribb, ami problémát okoz. Valamilyen fertőzött élelmiszerrel kerülhet a lakásba, de be is repülhet a lakásba, megfertőzve valamely élelmiszert.

Az aszalványmoly lárvája kb 20 mm nagyságú sárgás színű kukac. Ő az igazi károkozó. Ő az aki tönkreteszi az élelmiszereket, és belőlük lesznek az újabb lepkék, akik aztán tovább szaporodnak a lakásba. Vagyis aszalványmoly esetében minden a lárváktól kezdődik.

Ezért is fontos, hogy fel legyen kutatva az a pont, az a forrás, ami által megfertőződött a lakás. Mielőtt átnézné az élelmiszereket, nézze át a falakat, és a plafont is. Az aszalványmoly lárvája a kikelést követően előszeretettel mászik fel magasabb pontokba, hogy ott a melegebb levegőn bebábozódjon. Nehéz őket kiszúrni, de nem lehetetlen. Voltaképpen elég kiszámíthatóak. Felfelé másznak, elég lassan, és inkább valamilyen sarkok mentén haladnak fel.

Ha látja, hogy mely szakaszon vannak ezek a kukacok, elég gyorsan ki lehet találni, hogy hol lehet a fertőzött élelmiszer. Valahol alatta körülbelül -+1 m-re oldalsó irányba. Ha nem látja őket, akkor az is lehet, hogy egy beépített szekrény mögött vannak. A főzés miatt a felső szekrénysor mőgött jellemzően elég meleg van. Nem baj, ha nem lesz meg az összes kukac, és báb. De a molylepke csapda ilyenkor biztos, hogy kelleni fog.

Az élelmiszer a molylepke fő forrása:

Most minden száraz-élelmiszert át kell nézni. Bontott, bontatlant egyaránt. Először érdemes azzal kezdeni, amit a kukacok alatti területen tárol. Amit zavarosnak ítél, vagy éppen konkrétan kukacot talál benne, azonnal dobja ki. Hogy mit jelent a zavarosság ez esetben, azt apró fonálféleségek, esetleg kellemetlen szagok jelentik, de higgye el, tudni fogja, ha valamelyik élelmiszer fertőzött.

Liszt, tészta, teafilter, de akár egy csokoládé is lehet a bűnös. Át kell őket nézni. De problémás lehet egy zacskó feltörésre váró dió is. Utóbbin nehezebb nyomokat találni, mert akár a dióbélnél is lehet a nyom, ami kívülről kevésbé, vagy épp egyáltalán nem látszik.

A molylepke házilagos irtása tehát a forrás felkutatásával kezdődik. Ez először a kukacok feltérképezésével kezdődik, akik segíthetnek a nyomravezetésben. Persze őket is könyörtelenül likvidálni kell. (Jó tanács:Ne nyomja őket össze a falon, mert foltot hagy. Inkább fogja össze zsebkendőbe.)

A házilagos irtás ezt követően a még élő, repkedő molylepkék befogásával folytatódik. Erre a legalkalmasabbak a molylepke csapdák/kazetták, melyeket webáruházunkban megvásárolhatnak.

Melyik a legjobb molyirtó?

Elsőre furcsán hangozhat, de a nyűanyag tároló a legjobb molyirtó. Ez ugyanis szinte teljesen meggátolja az aszalványmoly megjelenését. De egy ilyen tároló nemcsak molyirtóként szolgál. Számtalan élelmiszerkárosító rovar kerülhet még be a lakásba, ami ellenük is vég. Rizszsizsik, babzsizsik, gabonazsizsik, dohánybogár, kenyérbogár, lisztbogár. s még sorolhatnám. Ha már minden műanyagtárolóban van, akkor a kifejlett hímeket feromonos molylekpkecsapdával lehet összeszedni. Ilyen a Biostop élelmiszermoly csapda. ennek a kettő kombinációja szerintünk a legjobb molylepkeirtó. Jobban mondva 3, mert ön is kell hozzá.

Ugyanis a molyepkék irtásának harmadik fázisa az alapos takarítás. Bár a molylepke lárváinak számító kukacok elsősorban függőlegesen másznak, és a plafonnál kötnek ki, nem mindig kell nagy távolságot megtenniük. A hűtő mögött, sütő mögött, sütő feletti konyhaszekrénynél is elég meleg van, ahol történetesen jók a búvóhelyek is.

Ez valóban nem kis munka. Van, aki könnyen megússza, mert csak egy 1 m2-es kamrája érintett, másoknak a beépített konyhaszekrénnyel gyűlik meg a bajuk. De nincs mese. Törekedni kell a lehető legnagyobb átnézésre, és takarításra.

Utolsó fázisként a nylonzsacskós élelmiszereket érdemes komolyabban is megvédeni a molyoktól, hogy ne fertőződjenek újra. A műanyag tárolók a legjobbak. A molylepke lárva erős rágószerve révén képes berágni magát egy lezárt zacskóba is.

Van lehetőség szakemberrel kiirtani a molylepkéket?

Ahogyan a fenti leírásból is látta, a molylepkék kiirtásához egy rovarirtó cég keveset tud hozzá tenni. A munka nagy részét az “áldozatoknak” maguknak kell elvégezni. A rovarirtó a forrás felkutatásában, az élelmiszerek átnézésében, a terület kitakarításában nem tud sokat hozzátenni, hiszen nem tudja eldönteni, hogy mi az amit bátran kidobhat, és mit érdemes megmenteni (pl: fagyasztással, átszitálással, kiválogatással, átmosással). Illetve tud segíteni, de mivel itt akár egy fél/egész napos munkáról is szó lehet, ez olyan költséget jelentene, ami már a nem-éri meg kategóriát is kimerítené.

A molylepkék ellen tehát házilag kell felvenni a küzdelmet. De nem kell megijedni. Menni fog az.

Mire kell számítania?

Ha sikerül megtalálni a forrást, a kukacokat is likvidálja a lakásból, már csak a kifejlett élő molylepkékkel, és sajnos azok petéivel kell felvenni a harcot. Az előbbire tökéletes megoldás a molylepkecsapda, de a peték megtalálására vajmi kevés esélye van. Viszont már így is győzött.

A nagytakarítást követő napokban, hetekben, hónapokban még fog találkozni néhány molylepkével, de, ha folyamatosan figyelemmel kíséri a dolgot, akkor ez meg is fog szűnni.

Sok sikert!

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot
Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • Dióbelet vásároltam pár napja, és a válogatásnál találtam molyos dió darabokat. Ezek után az összes dióbelet finom szőrű ecsettel áttisztítottam, lesöprűztem vele. Utána betettem a mélyhűtőbe lefagyasztani az estlegesen rajta maradt, szabad szemmel nem látható apróságok
  miatt.
  Kérdésem, hogy miután a dióbél elég drága, és nem akartam kidobni, a fagyasztóból kivéve, fogyasztható lesz-e még, vagy maradhat még rajta számunkra káros anyag?
  Válaszukat köszönöm.

 • Szép Napot
  Azért irok mert egy csoki gyárban dolgozom és mindent elleptek a moly lárvák és hiába dobtunk ki mindent megint megjelentek és nem birunk a problémával
  Válaszokat előre is köszönöm!

 • nekem a ruhas szekrenyben vanminden puloveren luks lett mit tegyek varom a jo megoldast koszi

 • Hát oda petéznek a konyhaszekrény polc lukakba senki nem gondolná nézz bele !!!

 • Hát Ez nem volt segitség még a bolond is tudja ezeket! Ez egy leirás de nem segitség !

 • Üdvözlöm önöket!
  Kb100q raktárban lévő kukoricamba belekoltozott a moly tudnának-e segíteni?
  Ebben a formában ha megeszi a kérdező állat lesz-e baja?
  Köszönettel :Hajdár Zoltán

 • Hallo.
  Nekem a konyhaszekrenybe telepedtek bele a dio miatt . Mindent kidobtam mar . Es az uj elelmiszereket cukor liszt teszta … zarhato dobozokba tettem de megis vannak molylepkek . Vettem csapdat abba szallnak bele. De akkor is idegesit es undorito.
  Larvak mar nincsenek.
  De ma egy akkora hatalmas molylepket lattam akkora volt mint egy pillango. Sose fog megszunni? Miert es honnan jönnek be a lakasba?

 • Szeretném kérdezni hogyha csavaros műanyagba szeretném tárolni az élelmiszereket és nem üveg csavaros edénybe akkor van esély hogy ebbe ne menjenek bele köszönettel GG

  1. Nekem a csavaros üvegben is kikeltek a lárvák, még pedig az üveg csavarja mentén. Fogalmam sincs, hogy jutott az üveg teteje és az üveg fala közé, feltételezem, hogy a liszt már vásárlás előtt molyos volt. Máskor patentos üvegben kelt ki moly babérlevelek közt, ill. épített kolóniát levendula zsákocskákba (mindkettőt javasolják moly riasztónak) 🙁 Leghatékonyabbnak találtam a feromonos molycsapdát, bár 1 év alatt sem tudtam teljesen kiirtani a molyokat.

Hozzászólások zárolva.