Cart-icon0

Ez nem atka csípés lesz, de megmondjuk, hogy mi!

Ismeretlen eredetű csípések jelentkeztek a testén? A feltevése ellenére ez valószínűleg nem atka csípés lesz. Néhány egyszerű kérdés alapján be is bizonyítom önnek, hogy nem akta csípés, ami most gondot okoz önnek. A cikk végére egyértelmű választ fog kapni arra, hogy mi okozza az ismeretlen eredetű csípéseket.

Amit az atkákról érdemes tudni:
Az atkák egy igazán fajgazdag alosztály, több mint 30 000 fajuk van. Viszont érdemes megjegyezni, hogy az atkák jelentős része 1 mm sincs, ráadásul további részüknek nincs szúró szervük. Az atkák jelentős része fizikálisan képtelen arra, hogy az embert megcsípje.

De vajon csíphet-e valamely atka, vagy ha nem, miért van önnek a testén mégis csípésszerű kiütés?

Egy gyors számvetéssel most megpróbáljuk összeszedni azokat a rovarokat, melyek okozhatnak ilyen jellegű csípéseket. Elsőnek csak felsorolás lesz, és az ésszerűség véget csak azokat vesszük, akik a lakásban is jelen lehetnek, és a csípésükben, csípés szerű bőrreakciójukban rendszeresség fedezhető fel.

A lista nem lesz hosszú. Ágyi poloska, bolha, szúnyog, ruhatetű, fejtetű, rüh. És ha nagyon lazák lennénk, akkor ide sorolhatnánk még a pókokat, pókszázlábúakat, kullancsokat, galambóvantagot, tyúkatkát, rühatkát. És bár vannak rovarok, amik alkalomadtán megharaphatják az embert, ezek egyértelműek (darázs, méh, harlekin katica…stb.), ráadásul abszolút nem rendszeresek.

Hogy melyik ezek közül a befutó, azt most néhány kérdés alapján ki fogjuk deríteni. A kérdések után minden esetben látja, hogy milyen rovarra jellemző. Kérem írja fel a felsorolt rovarokat egy lapra, és a válaszoknak megfelelően húzzon az adott rovar mellé egy vonalat, majd a végén összegezze.

Addig nem is menjen tovább!

Írja fel egymás alá: Ágyi poloska, bolha, szúnyog, ruhatetű, fejtetű, rüh, pók, pókszázlábú, kullancs (ezt akár el is hagyhatja), galambóvantag.

Áttérhetünk a kérdésekre?
(Megjegyzés: A csillaggal (*) jelölt rovaroknál az adott kérdésnél két vonalat húzzon be a rovarnak.)

1. Mely testrészen jelentkeztek a csípések?
a.) Csak az alsó végtagok (bolha)
b.) A ruhával borított részeken (ruhatetű, rüh)
c.) Inkább a test fedetlen részein (ágyi poloska, szúnyog)
d.) Csak 1-2 helyen van (pók, pókszázlábú, galambóvantag, kullancs)

2. Mikorra tenné a csípés keletkezését?
a.) Esti csípés, ami reggelre jön elő (ágyi poloska*, bolha, szúnyog)
b.) Csak napközbeni (ruhatetű, fejtetű, rüh, bolha)
c.) Teljesen rendszertelen (pók, pókszázlábú, galambóvantag, kullancs)

3. Mennyire rendszeresek a csípések?
a.) Heti 1-2 csípés (szúnyog)
b.) Havi 1-2 csípés (pók, pókszázlábú, galambóvantag, kullancs)
c.) 2-3 naponta újabb csípések (ágyi poloska, bolha)
d.) Szét vagyok csípve (ágyi poloska)

4. Milyen sűrűek a csípések?
a.) Egy pontban egymástól (koncentrálva) nem messze több is van (ágyi poloska, bolha)
b.) Teljesen szét vagyok csípve (ruhatetű, ágyi poloska)
c.) Egyszeri csípésekről van szó (pók, pókszázlábú, galambóvantag, kullancs)

5. Milyen irritációt okoznak a csípések?
a.) Enyhén viszkető, gyorsan múló folt (pók, pókszázlábú)
a.) Viszkető, de 1-2 napon belül múló folt (szúnyog,ruhatetű)
b.) Erősen viszkető, sokáig nem múló folt (ágyi poloska, bolha)

Kérem, most összegezze a válaszokat!

Bár nem látom a válaszait, de a legtöbb kitöltőnél a válaszok jellemzően ágyi poloskára utalnak, vagy esetleg bolhára. 100 esetből 90 embernél jellemzően az ágyi poloska okozza az ismeretlen eredetű csípéseket. Ha a válaszok egyértelműen ágyi poloskára utalnak, kérem olvasson utána ennek a rovarnak. Nagyon sok információt gyűjtöttünk itt össze az ágyi poloskáról>>

Ha a válaszokból nem kapott egyértelmű eredményt, akkor írja meg nekünk a tapasztalatait, és megpróbálunk mi fényt deríteni a csípések kilétére.

De amint láthatta atkák közül egyedül a kullancs volt, amit fajként a csípős rovarok közé tudtunk sorolni. A poratka, mint a lakások első számú vendégei, egyáltalán nem csípnek, mert inkább légúti panaszokat okoznak.

VEGYSZERMENTES POLOSKAIRTÓ GÉP BÉRELHETŐ Ha szeretne megszabadulni az ágyi poloskáktól, de nem akar idegent látni a lakásában, miközben a hálószobájában a holmiai között permetez, akkor béreljen tőlünk vegyszermentes poloskairtó gépet, amihez nemcsak egy több órás, teljes körű videós útmutatót kap, de számos extrát is a bérlés mellé. Tovább a poloskairtó géphez>>

Amit érdemes elolvasni:
Ágyi poloska csípés felismerése
Bolhacsípésről
Pókcsípés

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot
Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • Tisztelt Cím !

  Ma reggelre a nyakamon kb. 6 db. csipés keletkezett, teljesen kétségbe vagyok esve, most nem viszked, reggel 4-kor vettem észre, de csak piros folt.
  Tanácstalan vagyok, bekentem kenőccsel, ecetes vizzel, nem tudom milyen rovar lehet, eddig még nem volt ilyen rajtam. A csiípés helyén 4 db. kb. fél cm-es piros kör van.
  Tanácsot szeretnék kérni, mit csináljak.

 • Jo napot! Engem kb hetente megcsíp valami a lakásban… csak a kézfejemet és van hogy éjjel vagy néha nappal is. A csípés kb 2 egymáshoz nagyon közel szúrós nyom meg egy kicsit távolabb.. van hogy 2-3 dupla szúrós nyom van egymás mellet a helyén bedagad ésmegkeményedik és csak pár óra mulva viszket… elég sokáig tart kb pár nap mire elmúlik olyan mintha valami sav lenne a bőröm alatt volt nyáron hogy sárga pici hólyag ok voltak mint valami égési savas csípés.van róla fotom csak azt sajna itt nem tudom csatolni… nem tudom mi lehet ez de csak engem csíp meg a páromat és a gyerekemet nem szarancsére. Jó lenne tudni mi lehet ha tudnak kérem segítsenek !

 • Üdvözlöm
  Találtam hajnalban egy pici fekete bogarat a párnámon, sikerült megfognom, de mire alaposabban szegyügyre akartam venni elesett a kezemből de inkább elugrott.
  Inkább ilyen fickándozást mondanék rá. Lehet ez ágyi poloska. Az fekete?
  Van kutyusunk és mostanában erősen vakarózik, kapott frontline combot.
  Észlelek magamon csípéseket kB heti 1 csípés inkább arcomon 1,de van mikor a nyakamon 1.
  Nagyon félek a poloskától, mert állítólag nagyon nehéz kiírtani. Poloskára utaló jeleket nem találtam az ágyon, ágynemün.

 • Üdvözlöm !
  Közép -Amerikában voltunk , Hondurasba.
  Amint visszatértünk Európában olyan erős viszketes tört rám este a bokamnal, majd azóta mindennap újabb csípések jelennek meg rajtam
  Főleg könyök környéken -belső kar,van ahol egy csípés van , van ahol 2-3 db, egymástól nem olyan messze, Bokanal külső részen , főleg este viszket fürdés után .Napközben nem viszket , amit nem kaparok el az 3-4 nap múlva eltűnik .Labszaron is van , Combon is de ott elvetve . Felső testen meg nincs , kivétel a kar . Kintről hoztam , vmi élősködő .
  Mi lehet ez ?

 • Tisztelt Uram!

  KB 2-3 hete ismeretlen eredetű csípést észleltem a hasamon. Először sárgás színű volt, aztán bepirosodott. Pár óra alatt elmúlt. Pár nap múlva újra a hasamon észleltem ilyet, mostanra pedig már minden reggel találok a hasamon 1-3 csípést. Az ágyban férjemmel és két kisfiammal alszom, rajtuk semmi nem látszik és nekem is csak hastajekon. Mostanra rendesen több rétegben beoltozve alszom, de úgy tűnik ez sem véd meg, így is volt ma 2 vagy 3 csípésem. Vajon mi lehet ez? Ágyi poloskara utaló jeleket nem találtam, bár egy repülő poloskat nemrég elkaptunk a hálószobában, de az egy másik rovar. A bolhat is nehezen tudom elkepzelni, de nemrég kórházban v szültem, onnan esetleg haza tudtam hozni valamit. Köszönöm a segítséget!

  Üdvözlettel
  Pásztor Lukács Ágnes

 • Üdvözlök Mindenkit! Nekem az lenne a problémám, hogy tegnap este vettem észre egy csípést a bokám fölött. Egy piros kis duzzanat, egy fekete pötty a közepén. Kicsit viszketett, de nem foglalkoztam vele. Ma reggelre vízhólyagok jelentek meg rajta, most este felé már egyre nagyobb,talán egybefolyik. Nem viszket, de a környéke kemény és fájdalmas. Ehhez hasonló leírást nem igazán találtam. Talán valaki tudna segíteni és megmondaná, hogy ez mi. Köszönöm.

  1. Szia!
   Nekem a bögöly csípése volt ilyen. Sőt kemény, forró duzzanat lett.

 • Sziasztok!
  Nekem tegnap este tűnt fel h viszket az oldalam nm torodtem vele mert előtte való éjszaka kín voltunk és azt hittem h szúnyog csipet meg ma reggel ahogy fel keltem láttam h egymás mellet több csípés van kicsit kétségbe estem h ez h és mert
  Valaki tudna nekem segíteni

 • Üdvözlöm! Velence tóparti horgászás után találunk magunkon csípéseket. Akkor is, ha teljesen fel vagyunk öltözve és be vagyunk fújva. A csípésre jellemző, hogy az ágyékon találjuk a legtöbbet. Előfordul térd hajlatában és hónapjában. A csípés nehezen múlik és rettenetesen viszket , szinte éget. Nagyon szeretnénk tudni mi lehet ez.

 • Tisztelt Cím ! kb. 1 hete mindkét lábamon lent a bokánál piros csipés folt jelent meg, nincs a közepén semmi, de időnként viszket, minden este bekenem, napközben is néha úgy érzem, mintha valami csípne. Átnéztük az ágyat, kimostam mindent, poloskát nem találtunk, szúnyogot igen, de még nem tudtuk elkapni.

 • Tisztelt Uram!
  Tegnap óta csípések jelennek meg rajtam, pedig sem éjszaka sem napközben nem éreztem bármi csípést. A legtöbb a jobb combomon van, de van egy egy a derekamon, karomon, vádlimon és lábfejemen. Nem igazán viszket. Piros a közepe és körülötte duzzadt. A páromon mindössze egy csípés van pedig mellettem aludt. Nem tudom mi lehet ez?!

 • piros fehér a közepe
  megmondjátok hogy milyen csípés légyszives

  1. Fülep Imre

 • Egy idősek otthonában dolgozom. A lakók 3/4 részénél kiütések jelentkeztek. Már rajtam is található viszkető kiütés a karomon, a combomon, a lábszáramon, a mellemen. Fertőző lehet? Átadhatom a páromnak? Rüh elleni folyadékkal kenjük őket, de semmi sem változik. Van akinél már 1 éve található ez a kiütés.

Hozzászólások zárolva.