Cart-icon0

Kenyérbogár

Kenyérbogár

A kenyérbogár a konyha egyik legismertebb csirkefogója

kenyérbogárMi az a kenyérbogár?
A kenyérbogár egy közismert élelmiszer károsító. Élelmiszer üzemekben, pékműhelyekben igen gyakori, de a háztartások is találkozhatnak velük a konyhába. Két fajtája terjedt el: kis kenyérbogár, nagy kenyérbogár.

Méretre 2-11 mm hosszúkásúak, rozsdavörös, fekete színűek. Kitinpáncéljuk alatt található szárnyuk segítségével tudnak repülni. A melegebb hőmérsékletet kedvelik. Fejlődésük 25 fok alatt több 100 nap lehet, így a kenyérbogár csak magasabb hőmérséklet esetén tud elszaporodni. Folyamatosan szaporodik, tehát nem köthető évszakhoz a megjelenésük.

A nőstény lisztbogár élete során közel 500 petét rak le, melyből 1-3 hét alatt kelnek ki a lárvák. A peték a csomagolóanyagokon, sőt még az alufólián is képesek magukat átrágni, így egy bontatlan csomagolású élelmiszert is képesek utólagosan megfertőzni. A padló, és falrepedésekbe, de néha még a plafonon is előfordul, hogy a lárvák bebábozódnak. 3-4 hét leteltével a bábokból előbújnak a kifejlett imágók.

A kenyérbogár lárvája az elsődleges károsító, a kifejlett imágó már kevésbé járul hozzá az élelmiszer megkárosításához. Ragadozó életformája végett inkább más élelmiszer kártevőket, elsősorban lisztmolyt fogyaszt, de nem idegen tőle, hogy saját testvéreit is felfalja.

Mi a teendő kenyérbogár megjelenése esetén?
A kenyérbogár megjelenésekor, mint minden élelmiszer károsítónál a megszokott óvintézkedéseket kell tenni. elsősorban a konyhában, üzemben található fertőzött élelmiszereket kell felkutatni. Lisztek, lisztet tartalmazó áruk, keményítő tartalmú élelmiszereket kell átnézni.

Mivel a kenyérbogár lárvája képes magát új élelmiszerbe is berágni, így minden bontott, és bontatlan élelmiszert át kell nézni. A fertőzötteket, zavarosakat meg kell semmisíteni.

Mivel a bábok a fal, padló repedéseibe is bebújhatnak, ezért a bábok elpusztítása végett egy alapos takarításra feltétlenül sort kell keríteni. A beépített konyhabútorok sok esetben megnehezítik a dolgok a kenyérbogár ellen folytatott harcban. Miután sikerült felszámolni a fertőzött élelmiszereket, és megtörtént az alapos takarítás, optimális esetben néhány hét leforgása alatt az addigra drasztikusan megfogyatkozott kenyérbogarak is el fognak tűnni.

Azok, akik szeretnék ezt az időt lerövidíteni, esetleg irtóznak mindenféle rovartól, kérhetik rovarirtó segítségét.

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot
kupon kedvezmény