Kenyérbogár

A kenyérbogár a konyha egyik legismertebb csirkefogója

kenyérbogárMi az a kenyérbogár?
A kenyérbogár egy közismert élelmiszer károsító. Élelmiszer üzemekben, pékműhelyekben igen gyakori, de a háztartások is találkozhatnak velük a konyhába. Két fajtája terjedt el: kis kenyérbogár, nagy kenyérbogár.

Méretre 2-11 mm hosszúkásúak, rozsdavörös, fekete színűek. Kitinpáncéljuk alatt található szárnyuk segítségével tudnak repülni. A melegebb hőmérsékletet kedvelik. Fejlődésük 25 fok alatt több 100 nap lehet, így a kenyérbogár csak magasabb hőmérséklet esetén tud elszaporodni. Folyamatosan szaporodik, tehát nem köthető évszakhoz a megjelenésük.

A nőstény lisztbogár élete során közel 500 petét rak le, melyből 1-3 hét alatt kelnek ki a lárvák. A peték a csomagolóanyagokon, sőt még az alufólián is képesek magukat átrágni, így egy bontatlan csomagolású élelmiszert is képesek utólagosan megfertőzni. A padló, és falrepedésekbe, de néha még a plafonon is előfordul, hogy a lárvák bebábozódnak. 3-4 hét leteltével a bábokból előbújnak a kifejlett imágók.

A kenyérbogár lárvája az elsődleges károsító, a kifejlett imágó már kevésbé járul hozzá az élelmiszer megkárosításához. Ragadozó életformája végett inkább más élelmiszer kártevőket, elsősorban lisztmolyt fogyaszt, de nem idegen tőle, hogy saját testvéreit is felfalja.

Mi a teendő kenyérbogár megjelenése esetén?
A kenyérbogár megjelenésekor, mint minden élelmiszer károsítónál a megszokott óvintézkedéseket kell tenni. elsősorban a konyhában, üzemben található fertőzött élelmiszereket kell felkutatni. Lisztek, lisztet tartalmazó áruk, keményítő tartalmú élelmiszereket kell átnézni.

Mivel a kenyérbogár lárvája képes magát új élelmiszerbe is berágni, így minden bontott, és bontatlan élelmiszert át kell nézni. A fertőzötteket, zavarosakat meg kell semmisíteni.

Mivel a bábok a fal, padló repedéseibe is bebújhatnak, ezért a bábok elpusztítása végett egy alapos takarításra feltétlenül sort kell keríteni. A beépített konyhabútorok sok esetben megnehezítik a dolgok a kenyérbogár ellen folytatott harcban. Miután sikerült felszámolni a fertőzött élelmiszereket, és megtörtént az alapos takarítás, optimális esetben néhány hét leforgása alatt az addigra drasztikusan megfogyatkozott kenyérbogarak is el fognak tűnni.

Azok, akik szeretnék ezt az időt lerövidíteni, esetleg irtóznak mindenféle rovartól, kérhetik rovarirtó segítségét.

Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Név *

Hozzászólások

 • Én közel egy éve harcolok velük. Első alkalommal egy gulyáslevest főztem, és a pirospaprika lehetett fertőzött, de nem vettem észre, csupán mikor kitálaltam, hogy valamik úszkálnak a levesben. Tele volt lárvákkal és kifejlett bogarakkal. Életemben ilyen undorítót nem láttam. Azonnal átnéztem mindent, és a pirospaprikám tele volt velük, több másik fűszerrel a kukában landolt. Átnéztem mindent, átmostam a szekrényeket is. Egy ideig nyugi volt, eltekintve 1-2 felfedezett bogártól, aztán kezdtek megint gyűlni. A második átnézéskor egy kétkilós csomag rizs volt velük tele, és azóta is többször átnéztem, kidobtam rengeteg lisztet, tésztát, teákat!!! Rengeteg kárt okoztak már. De nem tűnnek el. Manapság is havonta 1-2 darabbal még találkozom, de már nincs semmi amibe beköltözhetnek, mindent zárt dobozokban tartok, de még mindig vannak. A beépített szekrény miatt nem tudok mindent elérni, valószínűleg ez a gond. Mit tehetek? Van erre valami szer? Lefújnám az egészet, vagy nem is tudom, már megőrülök tőlük!

 • Kedves Abatox!

  Ugyan ez a kérdésem mint az előtt érdeklődő Henriettának!
  Én is tisztaság mániás vagyok! Főleg a konyhaban! 2013 óta nem tudok megszabadulni tőlük!
  A fél éves tásasház rovarírtóit kérdeztük ők ecettel való mindent átsubickolást javasoltak. 3 havonta ecetezem a konyha minen zeg-zugát és mégindíg vannak. És nem találom a forrást…. mindent frissen veszek. Nem halmozok fel dolgokat. 😣
  Előre is köszönöm válaszát!
  Szép napot!

 • Kedves Abatox!
  Megjelentek a spájzban a kenyérbogarak először csak arra lettem figyelmes, hogy a falon egy egy bogár mikor elkezdtem átnézni az élelmiszereket a teába, a rizs külső zacskóján találtam és végülis mindenfele mászkálnak. Kidobtam szinte mindent amibe bemehet , kipakoltam átnéztem mindent és a spájz plafonon még így is látok persze azonnal megsemmisítem , de vannak. Mi a teendő Ebben az esetben valami hatásosabb módszer esetleg valami szer ellenük? Kezdek “megőrülni” tölük. Nálunk eleg nagy rend és tisztaság van és ennek ellenére az én spájzomba vannak. Kérem a segítségüket!!!
  Nagyon szépen köszönöm.
  Üdvözlettel: Koncz Henrietta

Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
06 1 338 37 37
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.