MÉG DOLGOZUNK: A rendkívüli helyzetre való tekintettel kollégáink kizárólag maszkban (3M), és kesztyűben tudnak önöknél kártevőirtást végezni. A lakásban mindenhez friss kesztyűben nyúlnak, és végig biológiai maszkban lesznek. Köszönjük a megértést! Kollégáink nem jártak az elmúlt időszakban külföldön, eszközeinket, autóink belsejét napi szinten fertőtlenítjük. 2020. május 7.

Lisztbogár, lisztkukac

Lisztbogár, és a lisztkukac

A konyha egyik leggyakoribb hívatlan vendége a lisztbogár, valamint lárvája a nem túl kellemes megjelenésű lisztkukac

lisztbogárAz élelmiszer-károsító, és látogató rovaroknak igen széles a spektruma. A leggyakoribb mind közül talán a lisztbogár mondható, melynek kukacos lárvája nem túl kellemes látványt nyújt egy konyhába. A lisztbogár fajtól függően 5-20 mm-es hosszúkásabb testfelépítésű gesztenyebarna, szurokfekete színű rovar. Fénylő háta alatt bújnak meg a szárnyai, melyet előszeretettel használ is.

A legnagyobb kellemetlenséget azonban nem is maga a kifejlett lisztbogár okozza, hanem lárvája a lisztkukac. A lisztbogár a petéit rendszerint a különböző gabonák közé (pl:liszt, búzadara, földimogyoró, bab…stb.) rakja, melyből kelnek ki a lisztkukacok.

A lisztkukac fejlődési ideje fajtól függően 3-4 hét, vagy akár 6-8 hónap is lehet. A lisztkukacok a párás meleg környezetben bebábozódnak melyből fajtól függően 1-2 hét múlva bújik ki a kifejlődött rovar. A konyhában számtalan pont található, ahol ezek a viszonyok tökéletesek. Egyik rendszeres ilyen terület a plafon.

Veszélyes a lisztbogár, lisztkukac?

Ezek a rovar az emberre nézve teljesen ártalmatlanok, és kimondottan élelmiszert károsítanak. A lisztkukacot rendszeresen használják csalinak a horgászáskor.

Hogy lehet a lisztkukactól megszabadulni?

A lisztbogártól, és a lisztkukactól meg lehet szabadulni, ami mindig azzal kell, hogy kezdődjön, hogy a forrást felkutatja az ember. Ezek a rovarok ugyanis passzív úton, valamilyen már eleve fertőzött élelmiszeren keresztül kerülnek be.

Sajnos nem ritka, hogy a boltban árult élelmiszerek már eleve fertőzöttek ezzel a rovarral. Természetesen be is repülhetnek, de a városi környezetben ennek igen ritka az esélye.

Ahhoz, hogy megszabaduljon a lisztbogártól az ember először tehát azt kell felkutatni, hogy hogyan is, milyen élelmiszerrel került be a lakásba. A fertőzött élelmiszert felismerni kellemetlen szagáról, benne található lisztkukacokról, illetve a zavaros fekete pontoktól.

Fontos ilyenkor a bontott, és teljesen bontatlan élelmiszer teljes átnézése. A legtöbben ott rontják el, hogy nem elég alaposak, amikor az élelmiszerek átnézéséről van szó. Nem szabad megfeledkezni egyetlen zugról sem. Előfordult már, hogy élelmiszer kártevőnél a konyhaszekrény tetején felrakott gyertyatartóban lévő kukoricaszemek voltak a forráspont. Mindig van egy ilyen pont, amit fel kell kutatni.

Ezt követően a rejtettebb melegebb, párásabb zugokat is át kell nézni, ahová esetlegesen a lisztkukacok is elvándorolhattak. A plafon, hűtő, sütő környéke is ideális terület lehet.

Ha az ember sikerrel járt, és minden fertőzött pontot felszámolt, egy alapos takarítással rövid úton megszabadulhat a lisztkukacoktól. Az eredményre persze várni kell, mert a “takarítás” után napokkal még rendszeresen lehet majd velük találkozni, de számuk, és megjelenésük gyakorisága rohamosan csökkenni fog.

Vegyszeres kezelésre nincs szükség csak abban az esetben, ha esetlegesen szeretné ezt a nyűgöt más vállára tenni, és az időt meggyorsítani.


Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
06 1 338 37 37
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km (Egyes szolgáltatásaink a Balatonon is)

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.

A JÁRVÁNY IDEJÉN IS DOLGOZUNK
Sajnos a rovarokat nem érdekli a járvány. Kijárási korlátozás ellenére is jönnek. Számíthatnak ránk továbbra is, ráadásul most fokozott intézkedéseket vezettünk be.

HOGYAN DOLGOZUNK A JÁRVÁNY IDEJÉN?

1. Minden megrendelés előtt tiszta kesztyűt húzunk
2. A lakásba csak biológiai maszkban megyünk
3. Autóinkat rendszeresen fertőtlenítjük
4. Nem voltunk, és nem megyünk karanténos lakásba.
5. Az ügyfelektől, ahogy lehet tartjuk a távolságot.
5. Egyikünk sem lázas, és nem jártunk külföldön 2-3 hónapja.

Cégünknél több képzett egészségügyi fertőtlenítő is dolgozik. Társasházak, irodák, lakásos fertőtlenítésében is számíthatnak ránk! Részletek>>