Cart-icon0

Lisztbogár, lisztkukac

Lisztbogár, és a lisztkukac

A konyha egyik leggyakoribb hívatlan vendége a lisztbogár, valamint lárvája a nem túl kellemes megjelenésű lisztkukac

lisztbogárAz élelmiszer-károsító, és látogató rovaroknak igen széles a spektruma. A leggyakoribb mind közül talán a lisztbogár mondható, melynek kukacos lárvája nem túl kellemes látványt nyújt egy konyhába. A lisztbogár fajtól függően 5-20 mm-es hosszúkásabb testfelépítésű gesztenyebarna, szurokfekete színű rovar. Fénylő háta alatt bújnak meg a szárnyai, melyet előszeretettel használ is.

A legnagyobb kellemetlenséget azonban nem is maga a kifejlett lisztbogár okozza, hanem lárvája a lisztkukac. A lisztbogár a petéit rendszerint a különböző gabonák közé (pl:liszt, búzadara, földimogyoró, bab…stb.) rakja, melyből kelnek ki a lisztkukacok.

A lisztkukac fejlődési ideje fajtól függően 3-4 hét, vagy akár 6-8 hónap is lehet. A lisztkukacok a párás meleg környezetben bebábozódnak melyből fajtól függően 1-2 hét múlva bújik ki a kifejlődött rovar. A konyhában számtalan pont található, ahol ezek a viszonyok tökéletesek. Egyik rendszeres ilyen terület a plafon.

Veszélyes a lisztbogár, lisztkukac?

Ezek a rovar az emberre nézve teljesen ártalmatlanok, és kimondottan élelmiszert károsítanak. A lisztkukacot rendszeresen használják csalinak a horgászáskor.

Hogy lehet a lisztkukactól megszabadulni?

A lisztbogártól, és a lisztkukactól meg lehet szabadulni, ami mindig azzal kell, hogy kezdődjön, hogy a forrást felkutatja az ember. Ezek a rovarok ugyanis passzív úton, valamilyen már eleve fertőzött élelmiszeren keresztül kerülnek be.

Sajnos nem ritka, hogy a boltban árult élelmiszerek már eleve fertőzöttek ezzel a rovarral. Természetesen be is repülhetnek, de a városi környezetben ennek igen ritka az esélye.

Ahhoz, hogy megszabaduljon a lisztbogártól az ember először tehát azt kell felkutatni, hogy hogyan is, milyen élelmiszerrel került be a lakásba. A fertőzött élelmiszert felismerni kellemetlen szagáról, benne található lisztkukacokról, illetve a zavaros fekete pontoktól.

Fontos ilyenkor a bontott, és teljesen bontatlan élelmiszer teljes átnézése. A legtöbben ott rontják el, hogy nem elég alaposak, amikor az élelmiszerek átnézéséről van szó. Nem szabad megfeledkezni egyetlen zugról sem. Előfordult már, hogy élelmiszer kártevőnél a konyhaszekrény tetején felrakott gyertyatartóban lévő kukoricaszemek voltak a forráspont. Mindig van egy ilyen pont, amit fel kell kutatni.

Ezt követően a rejtettebb melegebb, párásabb zugokat is át kell nézni, ahová esetlegesen a lisztkukacok is elvándorolhattak. A plafon, hűtő, sütő környéke is ideális terület lehet.

Ha az ember sikerrel járt, és minden fertőzött pontot felszámolt, egy alapos takarítással rövid úton megszabadulhat a lisztkukacoktól. Az eredményre persze várni kell, mert a “takarítás” után napokkal még rendszeresen lehet majd velük találkozni, de számuk, és megjelenésük gyakorisága rohamosan csökkenni fog.

Vegyszeres kezelésre nincs szükség csak abban az esetben, ha esetlegesen szeretné ezt a nyűgöt más vállára tenni, és az időt meggyorsítani.

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot