A harmadik hullám ellenére cégünk továbbra is működik, és maximális biztonsági előírások mellett dolgozik. Cipővédőt, maszkot, tiszta kesztyűt hordanak kollégáink. Cégünknél továbbra sem volt még pozitív eset. Hatósági karanténban lévő ingatlanba nem megyünk. 2021.03.18.

Lisztbogár, lisztkukac

Lisztbogár, és a lisztkukac

A konyha egyik leggyakoribb hívatlan vendége a lisztbogár, valamint lárvája a nem túl kellemes megjelenésű lisztkukac

lisztbogárAz élelmiszer-károsító, és látogató rovaroknak igen széles a spektruma. A leggyakoribb mind közül talán a lisztbogár mondható, melynek kukacos lárvája nem túl kellemes látványt nyújt egy konyhába. A lisztbogár fajtól függően 5-20 mm-es hosszúkásabb testfelépítésű gesztenyebarna, szurokfekete színű rovar. Fénylő háta alatt bújnak meg a szárnyai, melyet előszeretettel használ is.

A legnagyobb kellemetlenséget azonban nem is maga a kifejlett lisztbogár okozza, hanem lárvája a lisztkukac. A lisztbogár a petéit rendszerint a különböző gabonák közé (pl:liszt, búzadara, földimogyoró, bab…stb.) rakja, melyből kelnek ki a lisztkukacok.

A lisztkukac fejlődési ideje fajtól függően 3-4 hét, vagy akár 6-8 hónap is lehet. A lisztkukacok a párás meleg környezetben bebábozódnak melyből fajtól függően 1-2 hét múlva bújik ki a kifejlődött rovar. A konyhában számtalan pont található, ahol ezek a viszonyok tökéletesek. Egyik rendszeres ilyen terület a plafon.

Veszélyes a lisztbogár, lisztkukac?

Ezek a rovar az emberre nézve teljesen ártalmatlanok, és kimondottan élelmiszert károsítanak. A lisztkukacot rendszeresen használják csalinak a horgászáskor.

Hogy lehet a lisztkukactól megszabadulni?

A lisztbogártól, és a lisztkukactól meg lehet szabadulni, ami mindig azzal kell, hogy kezdődjön, hogy a forrást felkutatja az ember. Ezek a rovarok ugyanis passzív úton, valamilyen már eleve fertőzött élelmiszeren keresztül kerülnek be.

Sajnos nem ritka, hogy a boltban árult élelmiszerek már eleve fertőzöttek ezzel a rovarral. Természetesen be is repülhetnek, de a városi környezetben ennek igen ritka az esélye.

Ahhoz, hogy megszabaduljon a lisztbogártól az ember először tehát azt kell felkutatni, hogy hogyan is, milyen élelmiszerrel került be a lakásba. A fertőzött élelmiszert felismerni kellemetlen szagáról, benne található lisztkukacokról, illetve a zavaros fekete pontoktól.

Fontos ilyenkor a bontott, és teljesen bontatlan élelmiszer teljes átnézése. A legtöbben ott rontják el, hogy nem elég alaposak, amikor az élelmiszerek átnézéséről van szó. Nem szabad megfeledkezni egyetlen zugról sem. Előfordult már, hogy élelmiszer kártevőnél a konyhaszekrény tetején felrakott gyertyatartóban lévő kukoricaszemek voltak a forráspont. Mindig van egy ilyen pont, amit fel kell kutatni.

Ezt követően a rejtettebb melegebb, párásabb zugokat is át kell nézni, ahová esetlegesen a lisztkukacok is elvándorolhattak. A plafon, hűtő, sütő környéke is ideális terület lehet.

Ha az ember sikerrel járt, és minden fertőzött pontot felszámolt, egy alapos takarítással rövid úton megszabadulhat a lisztkukacoktól. Az eredményre persze várni kell, mert a “takarítás” után napokkal még rendszeresen lehet majd velük találkozni, de számuk, és megjelenésük gyakorisága rohamosan csökkenni fog.

Vegyszeres kezelésre nincs szükség csak abban az esetben, ha esetlegesen szeretné ezt a nyűgöt más vállára tenni, és az időt meggyorsítani.


Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
(H-P: 8 - 19, SZ: 8 - 16)
36 1 338 3737
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km (Egyes szolgáltatásaink a Balatonon is)

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.