Mezei poloska a lakásban? Így védekezhet! | Abatox Kft.
MELYIK ROVART GYŰLÖLI A LEGJOBBAN? KÜLDJE EL SZAVAZATÁT ITT! VAGY CSAK NÉZZE MEG A JELÖLTEKET!

Mezei poloska a lakásban

mezei poloskaA tavasz beköszöntével, de főként a hideg tél közeledtével gyakori, hogy mezei poloska jelenik meg a lakásban. Persze az sem ritka, hogy nyáron, olykor-olykor a függönyön látunk sütkérezni egyet.

Mivel a legtöbben nem sokat tudnak a mezei poloskáról, így nem is igazán tudják, hogyan viszonyuljanak hozzá, ha egy mezei poloska megjelenik a lakásban.

“Le kell csapnom? Vagy elég kitessékelni a lakásból? Rám fog támadni? El fog szaporodni a lakásban?”

Nem veszélyes, csak nagyon zavaró, és büdös!

Kezdeném rögtön a legmegnyugtatóbb dologgal. A mezei poloska emberre veszélytelen rovar. Még csak nem is ragadozó rovar. Főként növények nedveit fogyasztja. Mivel szúró/szívó szájszervvel rendelkezik előfordulhat, hogy az embert megcsípi. Ez azonban ritka, és csak akkor fordulhat elő, ha közeledésünket támadásnak veszi. De még ekkor sem nevezhetjük őket agresszív, támadó rovarnak. Ennél sokkal békésebb

Az egyetlen kellemetlen dolog a mezei poloskában, hogy veszély esetén védekezésképp bűzt áraszt magából, és minél többen vannak, annál inkább érezhetővé válik a bűz már a lakásban is. A bűzmirigye miatt, és főként, hogy egy behurcolt fajról van szó, nincs igazán Magyarországon természetes ellensége, és még a rovarevő madarak sem fogyasztják.

A mezei poloska a lakásban semmilyen veszélyt nem jelent. Mivel a lakás egyáltalán nem a megfelelő közeg a számára, elszaporodni nem fog, maximum megpróbál áttelelni. De mivel a szobahőmérsékleten nem fog lelassulni az szervezete, így növényi nedvek hiányában hamar ki fog száradni.

Nyáron véletlenül jutnak a lakásba!

Főleg azért sem, mert a mezei poloska tipikusan csak véletlenül kerül be a lakásba a tavaszi, nyári időszakban. Eltévedve beszáll az ablakon. Esetleg egy séta alatt a táskánkra száll egy, amit végül beviszünk a lakásba.

Télen már ők is a túlélésre játszanak!

A tél közeledtével egyes térségekben sajnos inváziószerű mennyiségben is megjelenhetnek. Sokan számolnak be arról, hogy napjában 10-20-at, egyesek akár 100 körül is összefognak belőle. Vagyis nagyon sokan vannak, és ősszel már ők is a túlélésre mennek.

A hideg elől menekülnek a melegebb lakásokba, házakba. Jelenlétük azonban még ekkor sem veszélyes, csak nagyon (nagyon, nagyon) kellemetlen.

A legfontosabb, hogy megóvjuk tőlük az életterünket! Hogy pontosan mivel, erről szólnak a következő bekezdések…

EZ A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET! A LEGJOBB CSAK MOST JÖN

Ahhoz, hogy hozzáférjen a cikk többi részéhez, és minden rejtett tartalomhoz az oldalon, küldje el az abatox kódot sms-ben a következő számra:

06-90-643-644

Az üzenet díja bruttó 508 Ft. A válasz sms-ben kapott jelszóval elérheti az összes zárt (legjobb) cikkeket.

Az SMS szolgáltató (Netfizetés.hu Kft.) ügyfélszolgálata az SMS fizetéssel kapcsolatos technikai kérdésekben elérhető munkaidőben telefonon: +36 70 297 2357.

(Megjegyzés: A mezei poloska nem összekeverendő az ágyi poloskával. Utóbbi már egyáltalán nem olyan barátságos, mint rokona.)


 

 1. Mikola Éva Anna :

  Tiszteletem!
  Szeretném mondani, hogy most a télen (máskor is gyakran találtam, onnan tudom, hogy a lakásban van, hogy jellegzetes bűzt érzek, volt, hogy a klímába is befészkelte magát, na onnan is olyan bűz jött, mind a pöce gödör(elnézést) szóval belerepült a hajamba, olyan erővel repül, hogy elfoghatatlan, általában a függönyön v. ablakpárkánynál találok rá, v. valamilyen ruhaneműn. Irtózom, azóta sokat viszket a fejem, lehetséges, hogy ez a bogár tette???? Rettegek tőle, már már fóbiámmá vált, köszönöm, hogy elolvassa, tiszteletem, üdvözlettel: Mikola Éva Anna (62 éves)

 2. Sándorné :

  T.Cím” 2 napja jelentek meg, invázió szerűen katicabogárhoz hasonló,de sárga hátú, pöttyös repülő bogár,ami büdös és ellepte az egész erkélyt,ház falát, nagyon szeretnek napozni, nagyon jól érzik magukat.Az az érdekes, hogy csak a ház napsütötte oldalán vannak. Lehet, hogy most keltek ki a mezei poloska kicsinyei.?
  Lehet, van összefüggés:A ház falán sok-sok pókháló szerű atka lerakódások vannak, esetleg abból kelnek ki ezek a kicsinyek? Köszönettel szíve válaszukat.Sándorné

 3. Bakos Hédi :

  Nem tudom ki írta ezt a cikket a barátságos mezei poloskákról, de ajánlom neki, hogy jöjjön ide a Tinnye-királyvölgybe és birkózzon meg a napi 50-60 ( nemelírás ) büdös bogárral. Az egész ház falát ellepik és nem lehet ajtót ablakot nyitni, mert egyszerre 10 repül be. Lehet, hogy tipikusan csak véletlenül kerül be a lakásba, itt sorban állnak az ajtó előtt. Elhiszem, hogy nembánt senkit, de nem igazán tolerálom, hogy a 9 hónapos babára rászállnak.

 4. abatox :

  Kedves Hédi!

  Nyilván vannak szélsőséges esetek, de ahogyan ön is megfogalmazta naponta jönnek oda, vagyis hiába irtják őket, folyamatosan fognak jönni, amíg ez az időszak (néhány hét) le nem telik. Addig pedig fizikailag lehet ellenük védekezni (pl: szúnyoghálóval). Le lehet kezelni a ház falát, de azzal csak az történik, hogy az oda szálló példányok idővel el fognak pusztulni. De attól még oda fognak szállni, és amíg nem pusztulnak el, addig sajnos ugyanúgy gondot fognak okozni.

  Szeretik süttetni magukat a napon, ezért szokták a ház napos falát ellepni. Tudom, hogy mindezzel ön nem tud mit kezdeni, de bízom benne, hogy a tartós hideg napokon belül megoldja majd ezt a gondot.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 5. O.né Sz. Mónika :

  Tisztelt Abatox!

  A kérdésem az lenne, hogy: Önök szerint az egyetlen védekezési mód a szúnyogháló. Hát pont ez az, ami nem igaz. Lakótelepi lakásunkba kb. 3 évvel ezelőtt tettettünk fel minden ablakra szúnyoghálót – lehúzható változat – állandóan le van engedve. Nagy örömmel már azonnal ki is nyitottam az ablakot, hogy na végre, se szúnyog, se légy se poloska nem fog bejönni többet. Legnagyobb meglepetésemre rögtön poloska lett a vendégünk. Azóta-és ez most a mai napon is így van – állandóan poloska van bent. A szúnyoghálón ülnek, aztán ha nem veszem észre őket, már bent is vannak. Nem tudok szellőztetni, mert folyton jönnek. Az előbb tettünk ki kettőt, egy már nem is a hálón volt hanem a lakásban. Mit lehet tenni? Mert a szúnyogháló csak még jobban vonzza őket. Mivel mászik, elmászik a háló szélére és átfordul, és már bent is van, mert az ablak és a szúnyogháló közé kerül, vagyis ha kinyitom az ablakot, pont bejön. Valdói segítséget szeretnék ellenük. Köszönettel, O.-né

 6. Anikó :

  Egy megboldogult mezei poloskának köszönhetem, hogy eltört a kezem. Szóval mégis veszélyesek tudnak lenni. :)

 7. Angi :

  Mi a különbség az ágyi-és mezei poloska között? Honnan tudom megkülönböztetni ha találok a lakásban?

 8. Angica :

  Mi a különbség az ágyi-és mezei poloska között? Honnan tudom megkülönböztetni ha találok a lakásban? Előre is köszönöm a választ!

 9. abatox :

  Kedves Angica!

  Az ágyi poloska rejtőzködő életmódot folytat, és csak este jön elő, amikor az ember már alszik, míg a mezei poloska nappal kintről téved a lakásba. Az ágyi poloska 1-5 mm sárgás, vörösesbarna, mászó rovar, a mezei poloska 2-15 mm sötétbarna, zöld színű repülő rovar. A mezei poloskának a csápja is lényegesen nagyobb. Az ágyi poloska vérszívással táplálkozik, ezért csípi az alvó embert, amnik 99,5% százalékában viszkető csípésnyom lesz a következménye.

  Ezen felül sok mindenben különböznek, de ezek a legjellemzőbb dolgok, amiket egy laikus is meg tud különböztetni.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 10. varga :

  ha bejön a lakásba és eltűnik hány nap múlva hal meg?

 11. abatox :

  Kedves Vivien!

  Néhány nap biztosan, de őszintén szólva ezt mi sosem teszteltük le. Inkább a kiszáradás szokott végezni velük.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 12. Mária :

  Szeretném tudni mivel lehet hatásosan irtani mert sajnos a szúnyoghálós módszer nem igazán jó. Még télen is jönnek vidáman csak tudnám honnan.
  Nagyon undorodom ettől fajta rovartól, kértem segítsen.
  Köszönettel Mária

 13. monika :

  nállam poloska és katica bogárhoz hasonlo invázio van már másodjára, és nem tudok megszabadulni tölűk, ki irthatatlanok, a semmiböl is elöjönnek és hihetetlen gyorsasággal szaporodnak, és elég kellemetlen mikor rám szálnak, de ezeknek semmi nem szent,esetleg ha valaki tud valami motszert a ki irtására az kérem irjon

 14. abatox :

  Kedves Mónika!

  Javasoljuk, hogy küldjön egy fényképet a fent említett katicabogár szerű rovarról az alábbi űrlapon keresztül, hogy segíthessünk.
  Fénykép küldés:http://www.abatox.hu/tudaskozpont/fenykep-a-rovarrol

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 15. Fruzsi :

  Körbe szúnyogháló évek óta, bejönnek simán, az évszak csak azt befolyásolja, hogy mennyi van.
  Úgy találtam erre az oldalra, hogy most csípett meg egy és betelt a pohár… (Lehet nem támadnak maguktól, mint egy szúnyog, de – vicces vagy sem – ráültem egyre és biztos veszélyben érezte magát.) Még, hogy nem csípnek! Szerencsére csak kisebb vörös folt az eredménye, de reggel meglátjuk. Keresem a megoldást az irtásukra, de a net inkább az ágyi poloskával van tele. Nem akarom kitessékelni, be se jöjjön!!! Ötlet?

 16. CommanDos23 :

  A katicabogár.

  Változnak az idők mert én is találkoztam az újfajta harlekinkatica fajtával amit betelepítettek.

  Szóval ez nem a klasszikus 7pettyes piros kis aranyos bogárka hanem inkább sárga és a pöttyei is mások.

  Amikor nem tudtam még örültem neki hogy eggyel találkoztam a lakásban de a sárgás nagy mennyiségű valamin amit a bogár magából védekezésből vagy más okból kienged,
  feltűnt hogy ez valami más fajta lehet.
  Elég undorító.

 17. abatox :

  Kedves CommanDos23!

  A harlekin katica valóban sokkal agresszívabbak. El is szaporodott az elmúlt években, és idén is elég komoly gondot okozott sok helyen. Jövőre sem lesz másképp, bár ha erős lesz a tél, akkor ez csökkentheti a számukat.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 18. Katalin :

  Csak annyira lennék kíváncsi miután 32 db büdös bogarat szippantottam fel a porszívóval és még 32 ott maradt az erkély ajtómon és közben sajnálatos módon rá kellett jönnöm,hogy a chemotox sem segít és semmilyen emberi eszköz nem jó rá. Sem a szúnyogháló. Ezeknek a dögöknek mikor tűnnek el várhatóan. Meddig van idejük mert sajnos ezt egyik cikkben sem olvastam. Mettől meddig. Tavasz? Ősz? Tél? Mert számomra ez már elképzelhetetlen. Menekülök a saját szobámból a bogarak miatt..

  Előre köszönöm válaszát

 19. abatox :

  Kedves Katalin!

  Időjárás függvénye is, amint beáll a tartós hideg. Egyenlőre “sajnos” melegnek ígérkeznek az ősz következő hetei, még 2 hétig ez biztosan kitart. Vannak csapdák, amik házilag elkészíthetőek, de ezek a fény vonzóerejét használják ezért csak este eredményesek. Ha a szúnyoghálón keresztül bejönnek, akkor ott a szúnyoghálóval van gond, vagy van más bejutási pont (pl:redőnytok). Ezeket érdemes felkutatni.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 20. Blanka :

  Udvozlom.

  Szeretnek nehany konkret valaszt kapni az alabbi kerdesekre a mezei poloskakkal kapcsolatban… semmilyen irtoszer (az ablak kulso reszeire permetezve) nem hatasos, csak a halo( az is persze abban az esetben ha minden rest lezar)?? ha pedig elmult az invazios idoszak akkor maguktol tavoznak, addig viszont csak a turelem segit? megis a nap melyik szakaban huzodnak vissza, amikor legalabb kicsit szelloztetni lehet ugyanis nincs halo az ablakon? talan a kora reggeli orakban lenne zavartalan a szelloztetes?

  Segitseguket elore is koszonom.

 21. abatox :

  Kedves Blanka!

  Az a baj az irtószerekkel, hogy nem fogják őket távol tartani. Le lehet kezelni az ablakkereteket, és a párkányt, de az ablakon közvetlenül berepülő, esetleg az ablak felületére leszálló, és onnan továbbrepülő poloskák még így is be fognak jutni, ráadásul ha érintkeznek az irtószeres felülettel, sem fognak azonnal elpusztulni. Bőven lesz idejük bemenni a lakásba, és ott ideig óráig kellemetlenkedni a jelenlétükkel.

  Én úgy gondolom, hogy szelesebb hűvösebb időben kevésbé repülnek, esőben meg pláne nem. Persze ez ilyenkor sovány vigasz. Inkább a kora reggeli időszakoz tartom jó időnek. Még a kétoldalas ragasztós trükköt lehet eljátszani. Kívülről az ablakkeretet kétoldalas ragasztóval körbe lehet keríteni, illetve zöld árnyalatú papírból is lehet próbálni ragacsos csapdát készíteni, amit rálógathat az ablaknyílásba.

  A kintről a hűvös elől a lakásba berepülő rovarok ellen sajnos legtöbb esetben a fizikai védekezés (pl: szúnyogháló), és a csapdázás segít. Vegyszer sajnos a legkevésbé.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 22. Anita :

  Kedves Abatox!
  A nyáron költöztünk új családi házba,és sajnos nálunk is megjelentek a poloskák. :( Az még hagyján,hogy a szúnyoghàlón bemásznak,de hogyan tudnak a bezárt,szigetelt ablakon keresztül bejutni a szobába?? Ez valahogy nem fér a fejembe… Két kis 1 éves gyermekünk van,és az előbb kaptam el egyet a szobájukban,de már láttam,hogy több is mászik a szúnyoghálón,gondolom azok is hamarosan bejutnak. Féltem a gyerekeket,azért ne repkedjenek már rajtuk éjszaka ilyen nagy bogarak. :( Mit tegyünk ellenük? Valamint még az érdekelne,hogy mi vonzza őket? Van valami növény esetleg? Az ablak alatt van pl.egy fügefa. Érdekes módon a mellettünk lakóknál nincs ilyen probléma,azt mondták,ők nem láttak egy darabot se.. Ez hogy lehet? Köszönöm előre is a válaszát!

 23. kovács éva :

  Az előttem szólókhoz hasonlóan rettegek elaludni, hiába nézem körül a szobát,éjszaka valahol landol,a repülésére fel lehet ébredni. Oda nem csapok, mert iszonyatosan BÜDÖS! A falról fólia kesztyű+pzs.vel szedem le -de még igy is büdös a kezem. Persze az Abatox direkt nem mondd semmi szert, talán “védett” bogarak??

 24. kovács éva :

  Ja, denevér is berepült már. -De az már nem fog visszajönni..

 25. abatox :

  Kedves Éva!

  Mivel a mezei poloska, bogyómászó poloska, címerespoloska kintről repül be a lakásba egy szellőztetés alatt, hiába kezelik a belső területet az nem fogja megoldani a problémát. Használhatnak a mezei poloskára szinte bármilyen háztartási rovarirtót, ami cipermetrin-t tartalmaz, és ha lefújják őket valószínűleg el is pusztulnak tőle, de ez még nem oldja meg a problémát. Bármilyen furcsán hangzik tőlünk rovarirtóktól, de vannak rovarok, ami ellen nem vegyszerrel, hanem fizikai úton kell védekezni. A mezei/bogyómászó/címeres poloska éppen ilyen.

  Az őszi hónapoktól, mikor a fák levelei kezdenek hullani, a hőmérséklet esik a poloskák is más hely után néznek. Egy napsütötte házfal, ahonnan áramlik ki a meleg nagyon jó hely a számukra. Mivel növények nedveit szívja, és a lerakott peték 4-5 hónap alatt kelnek ki, képtelenség, hogy egy lakásban megtelepedjenek.

  Ettől függetlenül megértem, ha százasával ellepik a házfalat, erkélyt, és ez zavarja önöket. Viszont ténylegesen csak a fizikai védekezés van ellenük. Sokszor írják nekünk, hogy a szúnyogháló ellenére is van a lakásban. Ez esetben, vagy az utcáról bevittük magunkkal a poloskát, vagy a szúnyogháló nem jól zár.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 26. rigó jános :

  van egy rossz hírem. ezek bejönnek, ha nyitva van az ablak, ha nem. tegnap kinyírtam 2-őt a szobába, és utána zsepkendőben lehúztam a wc-n. amikor mentem volna végezni a dolgom utána láttam, hogy a csészén mászik egy poloska. Kinyírtam azt is és ugyanúgy lehúztam. Amikor húztam lefele a wc-t arra lettem figyelmes, hogy a perem alól ahonnan a víz jön 3 poloska jött le. És csípnek. piros folt lesz a csípés helyén. szóval nem akadályozza meg a háló meg csukott ablak, hogy bejöjjenek.

 27. kovács éva :

  Kedves Abatox kft. Köszönöm a választ, ma kipróbáltam: tömény ecetet fújtam rá az erkélyen! Ezek már nem jönnek be. Szellőztetés előtt érdemes körbenézni, és ezzel a módszerrel irtani. A wc.- be dobás helyett ajánlanám a papirba csomagolt, és nylon zacskóba bekötni…

 28. abatox :

  Kedves János!

  Továbbra is csak azt tudom mondani, hogy a bejutásukat kell meggátolni. Ha csukott ablak mellett is bejönnek, akkor vélhetően valahol vannak olyan rések, ahol a mezei/bogyómászó/címeres poloska mégis csak át tud jönni. Lehet a ludas akár a (belső) redőnytok is. Igazából ezt ön jobban tudja. Ezek a poloskák nem kisméretűek, vagyis a mm-es hézagokkal nyilván nincs még baj. De az ember gyakran viszi be magával a mezei poloskát egyszerűen azzal, hogy kinti séta közben az rászáll a kabátjára, szatyrára, táskájára.

  Ami miatt a wc peremén láthatták, én azt a nedvességhez kötném.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 29. Lizi :

  Hát nálunk már annyi van hogy elővedtem a porszívót és azzal írtottam ki ami bevált mert nem nagyon bírták a “halligalit” a porszívó belsejében. De alig lehet kimenni mert ránk szállnak de majd reméljük hogy az időjárás elvégzi a dolgát :) kitartás :)

 30. Atesz :

  Kedves hozzászólók!

  Több éve átéljük a problémát a címeres “Bűdös” poloskával kapcsolatban. Az évek alatt arra a megállapításra jutottunk, hogy megelőzni nem lehet az inváziót, de viszonylag könnyedén el lehet pusztítani őket úgy, hogy kevesebb bűzt árasztanak magukból. A titok nyitja a szappanos víz, de a probléma, hogy bele kell juttatni az állatot. Ha simán le van húzva a wc-n és nincs elpusztítva, akkor tapasztalatunk szerint visszamászik, nem fullad meg. Ellenben a folyékony szappan valamilyen kémiai reakcióba elegyedik az állattal és pár perc vergődés után elpusztul és a jellegzetes illat is jóval kevésbé érződik. Naponta 10-esével szedjük mi is őket össze a szellőztetések folyamán, egy pálca segítségével a szappanos vízbe pöcköljük őket és elpusztulnak, a megelőzés tekintetében csak ennyit tudunk tenni. Remélem segíthettünk a tippel kapcsolatban.

 31. kovács éva :

  Kedves hozzászólók!
  Rájöttem a drága hajlakk is “végzetes”! Mikor már meglátom az ablakpárkányon, vagy netán sikerült a lakásba jutnia, rá kell fújni ,és összeragadnak a lábai…

 32. JoeP :

  Nálunk is vannak, naponta többszáz jelenik meg az ablakokon. (A terasz – és úgy általában az udvar – ilyenkor használhatatlan, pedig pont kellemes lenne az idő kiülni.) És persze rengeteg van a lakásban is. (Simán átjönnek mindenhol, a szúnyogháló nem akadály.) Nálunk egyértelműen a redőnytokok a kedvenc helyeik. Nemrég rájöttünk, hogy a darázsirtó spray irtja őket. Befújtuk a tokokat: ablakonként száznál több potyogott ki belőlük. Ezek simán átvészelték volna a telet, a lakásban.

 33. abatox :

  Kedves JoeP!

  Ha melegebb helyre tudnak behúzódni, akkor valóban kibírják a telet, főleg ha az nem bővelkedik jelentős, és tartós fagyban. Gyakori, hogy a padlásterekbe is feljutnak, így ott is könnyegén áttelelhetnek. A legfontosabb a mezei poloska elleni védekezés során, hogy úgy “gondolkodjunk” mint egy rovar. És a lakásunkat, házunkat is olyan szempontból kell megnézni, hogy hol tudnék én meghúzódni, hogy melegben legyek. Ilyenkor sajnos rengeteg ilyen pont kerül elő.

  Sajnos a szúnyogháló sem záródik sok helyen jól. Egy rendes szúnyoghálón nem tudnak átjönni, de pl a rolós alul nem tökéletes, de a sínből is kijön a háló.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 34. Alexander :

  Kedves mindenki!
  Nálam most kezdődött el az, hogy kezdenek befurakodni a lakásba, hiába az esős időjárás. Jellemzően a redőnytokba, és a feltekerhetős szúnyogháló réseibe bújnak meg. onnan meg egyenes az útjuk a lakásba, ha nyitva az ablak. Ha meg zárva van, akkor is. De ez hogy történhet meg? Vetül fel a kérdés.
  Hát azért mert a mai modern műanyag-tokozású ablakokban – és gondolom a kérdezők többségének az van – minden esetben van egy biztonsági szellőző rés, ami nem zárható. Mivel ezek az ablakok majdnem tökéletesen szigetelnek (hőt, zajt, LEVEGŐT), a lakásban/házban ki van zárva a levegő cserélődésének lehetősége, ami különösen veszélyes, ha az ember égéssel történő fűtésrendszerrel fűt, a szén-monoxid, stb gázok felszaporodása miatt. Ezen a résen viszont bejutnak a poloskák.
  Nem vagyok szakértő, de nyomatékosan felhívnám a figyelmet arra, hogy ezeket a réseket semmiféleképpen se dugaszolják el a kedves poloska-problémával küzdők. Inkább a poloska-zavar, mint a fulladás…
  Üdv mindenkinek!

 35. Videón a büdös bogár (poloska) invázió | Abatox Kft. :

  […] és egyéb praktikákról egy korábbi cikkünkben olvashat, ahol számtalan érdekes hozzászólást is […]

 36. Kenny :

  Üdv mindenkinek.
  A mi környékünkön is elszaporodtak ezek a kellemetlen látogatók(XIII.ker)
  Már tavaly is volt 1-2 ami betévedt a lakásba, de idén eldurvult a helyzet. Nekem rovarfóbiám van, menekülök minden rovar elöl. Felraktam 1 hálót, de kirágják (nem biztos hogy a poloskák, de gyanítom) és így bejutnak a lakásba. Van hogy 5-6 példány pihen a függönyön. Szóval a lényeg: én úgy tapasztalom, a leghatékonyabb módszer a porszívó. Leütni nem érdemes, mert iszonyú büdösek. A másik gondom a lombsáska, szintén előfordul. Esetleg van valami szer amivel ki lehet irtani? Elég nagy testű, és mozgékony, és azt már nem merem porszívóval se megközelíteni.

 37. Viktor :

  Hozzank is berepulnek allandoan.
  Az egyetlen megoldas: zsebkendovel megfogom es lehuzom a vecen.

 38. Suttyó :

  Nem olyan nagy vasziszdasz,nem kell tőle tartani. Ilyenkor tél elején családi házamban minden nap találkozom naponta 1-2.-vel.Papírzsepikendővel megfogom, klotyóba lehúzom.

 39. abatox :

  Kedves Suttyó!

  Elnézést, hogy így szólítom, de ön írta ezt a becenevet. Ha 1-2 példányról van szó, az tényleg nem nagy ügy, bár lehet attól még sokaknak kellemetlen. Viszont itt akár százas ezres nagyságról is beszélhetünk. Ezt a videót érdemes megnéznie, ilyen hazánkba is sok helyen előfordul: http://www.abatox.hu/rovarirtas-cikkek/budos-bogar-poloska-invazio

  Üdvöözlettel:
  Abatox Kft.

 40. abatox :

  Kedves Kenny!

  A mezei/címeres poloskáknak szúró szívó szárszerve van, így nem ők rághatták meg a szúnyoghálót. A lombsáska elvileg Európában nem honos, biztosan róla van szó, nem a zöld lombszöcskéről?

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 41. Jamm :

  Végre másokat is idegesitenek ezek a zöldbogarak, nálunk is rengeteg van belőle.

  Szunyoghálón kétféle módon jönnek be: vagy a keretnél, ha az nem szigetel tökéletesen /egy légy, szunyog, darázs ott nem férne át, de mivel keményhátu, azon keresztültüszekedi magát és bejut/
  vagy a rolós szunyoghálónál felmászik az egyik oldalon, a másikon lejön, mert ott ugye van hely.

  Nem véletlenül jönnek be a lakásba, hanem tudatosan, furmányosan sunyi módon, várják, hogy kinyissuk az ablakot és már ott állnak lesben várva, hogy gyorsan bejuthassanak, ugyanis a lakásban tudnak a legbiztonságosabban áttelelni.

  Nekem az a módszerem, hogy egy nagyobb száju orvosságosüvegbe lököm, s folyamatosan rázva, hogy ne tudjon felmászni kiviszem a szabadba és elengedem.
  Most érezhetik, hogy hideg jön, mert tömegesen megjelentek a házak falán és ablakok körül, már bebarnulva, készen a téli álomra.

 42. abatox :

  Kedves Jamm!

  Nyáron, mikor ez a cikk született a bejutásuk véletlenszerű, nem tudatos, de télen már a túlélésre játszanak ők is. Át akarnak telelni. Szokták még őket a darázscsapdához hasonló pet palackba is összefogni őket. Itt a pet palack felső részét le kell vágni, és feje lefelé állítva vissza kell tenni a palack alsó részébe. Ez által egy tölcsér jön létre. amiből nem igazán tudnak kijönni.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 43. Jamm :

  Köszönöm, jó ötlet, a darázscsapdát ismerem, ügyes kis szerkezet, csak meglehetősen gusztustalan a tisztitása:)

  Ja és tegyük hozzá, hogy állitólag – valahol olvastam – nem ám olyan kis ártalmatlan jószágok ezek a büdösbogarak, mert tönkre teszik a növényeket. Furcsa, hogy igy elszaporodtak, kb 10 éve, addig csak olvastam róluk Sarkadi Imre Oszlopos Simeonjában, ahol a házmesternő gonoszságát ugy ábrázolta, hogy az szétnyomott büdösbogarakat, berakta egy gyufásskatulyába és azt az általa gyülölt ember ruhásszekrényébe..
  Erre megjelent nálunk tömegesen ez a kis gonosz dög.
  :)

 44. abatox :

  Kedves Jamm!

  Emberre veszélytelen, de a növényekben már tud kárt tenni. Városi környezetben könnyen át tud telelni, na meg a telek sem olyan borzasztóan hidegek.
  Amíg nem lesz tartós, erős fagy télen, sok hóval, és közterületi védekezést sem vetnek be, addig nem nagyon lesz változás.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 45. Rubi :

  Annak esetleg van jelentősége, hogy milyen színű a függöny? Úgy értem sötét színű függönyre ugyanúgy jönnek, mint fehérre?
  Köszi!

 46. Judit :

  Utolért minket is a mezei poloska invázió. Undorodom ezektől az állatkáktól. Már ott is a poloskákat látom ahol nincsenek. Valóban semmilyen rovarirtó nem használ ellenük. Az undortól és a félelemtől ( nem vicc félek tőlük ) ma egész nap vakaróztam. Valamit kitalálhatna valaki ellenük!

 47. Misi :

  Még ma, december 30-án is fogtam egyet. Agyrém. Bent volt a lakásban a kis dög. A módszerem az, hogy ráborítok egy üres gyufásdobozt, ráhúzom a külső részt (ezzel bezárom), aztán kiviszem a vécébe, kidobom a dobozból és lehúzom. Nem jönnek vissza. Egész ősszel kb. 50-et nyírtam így ki, és látom, másokhoz képest még nincs okom panaszra.

  Egyébként ártalmatlan bogár, ahogy itt írják is a szakértők, csak éppen sok ember undorodik tőle. Én is. Nem tudok jobbat, mint azt, hogy ha meglátok egyet, azonnal levadászom.

 48. Láng Miklós :

  Átlag naponta egy mezei poloskát találok. Ezek előbb-utóbb megjelennek olyan helyen, ahol rájuk tehetek egy krémes tégelyt, majd alácsúsztatok egy
  kártyát, és kidobom jó messzire a lakástól. Elnyomni nem szabad, mert akkor nagyon büdös! (És mit szólnának hozzá a buzgó állatvédők?)

 49. Mária :

  Szintén naponta találok 1-2 példányt belőlük a budapesti 6. emeleti lakásban, még most januárban is! Ezelőtt ilyet soha nem tapasztaltam, ez már tényleg invázió. Szerintem a porszívó nem jó megoldás, mert amilyen fejlett a túlélési ösztönük, a porzsákból is képesek kimászni. Én is inkább kidobom őket, remélve hogy talán megfagynak. Tudom ugyan, hogy ártalmatlanok, mégis nagyon kellemetlen nekem, mivel rovarfóbiám van. Jó lenne valami megoldás ellenük.

 50. abatox :

  Kedves Mária!

  Ez általában azért van, mert olyan helyre tudtak visszahúzódni, ahol megvan a kellő hőmérséklet ahhoz, hogy ilyen időben is életben maradjanak. Akár az is lehet, hogy a padláson vannak.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 51. Kristóf :

  Én úgy vettem észre, idén télen a nagyon hideg, fagypont körüli hőmérsékletű napokon eltűntek, gondolom meghúzták magukat kevésbé hideg helyeken, de amint kicsit enyhébb lesz az idő, feltűnnek a lakásban.

 52. pötykó :

  Tisztelt abatox! Két hete szinte minden nap találok 1-2 mezeipoloskát a tetőtéri hálószobában. Sírni tudnék! Azóta nem merem kinyitni az ablakot mert nem tudom,hogy most jöttek be kintről,vagy átteleltek a lakásban és most jöttek elő? Ha az utóbbi van és kinyitom az ablakot kimennek? Tisztelettel várom válaszukat!

 53. abatox :

  Kedves Pötykó/Éva!

  Vélhetően arról lehet szó, hogy a szigetelés közé valahová behúzódtak, és találtak egy utat a lakásba (pl: lógó csillároknál). Ha a lakásban töltötte volna a szept-jan közötti időszakot azt sokkal korábban észlelték volna. A lakásba bejutott poloskák gyakran másznak a természetes fény felé, így szinte mindig a függöny körül kötnek ki. Viszont nehéz őket rávenni arra, hogy kirepüljenek, mert nem megfelelő a hőmérséklet ahhoz, bár furcsa dolgokra képes a február eddig.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 54. Menomino :

  Nálunk bentragadt pár példány őszről. De nem volt szívünk kitenni őket a hidegbe, így ha elkóborolnak a lakásban, akkor visszapakoljuk őket a szobanövényekhez. Nyáron ha bejönnek, akkor simán kirakjuk őket. Park közelében lakunk. Ez van.

 55. Anita :

  Kedves Abatox és mindenki!
  Már ősszel is írtam ide,akkor jelentek meg először a bogarak,de most újra itt vannak és már kezdem nagyon unni őket!! Vajon van valami összefüggés a házak színe és a bogarak megjelenése között? A mi házunk fehér,a szemben lévő és a mellettünk lakóké narancssárga és citromsárga. Érdekes módon náluk egy bogár sincs sehol. Ez hogy lehet? Miért csak a miénken van? Nektek milyen színű a házatok? Ahol bejön a redőnyzsinór,az ablak felső részén,vajon ott is be tudnak préselődni? Most ott is betapasztottam,mert már nem tudok mit kitalálni.. :(

 56. bogyó :

  Nálunk ősztől kezdve folyamatosan vannak a házban, de főleg mostanában kerülnek elő nagyobb számban. Elképzelhető, hogy szaporodtak a házon belül? Nyáron a paradicsomokon szoktak nagy számban üldögélni, talán már akkor le kellett volna őket fújnom szappanos vízzel? Úgy látom, a poloska nagyon sokak számára okoz problémát, ki kellene már fejleszteni valami irtószert ellenük. Mivel nem is őshonos nálunk, szerintem mindenki csak örülne, ha megszabadulnánk tőlük! Arról nem is beszélve, hogy milyen jó üzlet lenne annak, aki kifejleszti az irtószert.

 57. Zarand :

  Üdv! Évekin kínlódtunk mi is a poloskákkal, mire rájöttünk a trükkre: hajlakkal lefújva azzonal elpusztul, feltéve ha egy égő öngyújtót helyezünk az állat és a hajlakkos flakon közé.
  Figyelem! Más éghető dolgokban is kárt tehet a láng, nekünk egy függöny bánta, de a poloska is elpusztult!

 58. Barka :

  Kedves Abatox!
  Mi ugyan Németországban élünk, és csak gyanítottam, hogy ezzel a bogárral találtam magam szemben. Létezik, hogy barna színben is van? És hangosan zümmög? Ellenben nem túl gyors. Igaz, hogy alig találtam meg, de megmondom őszintén, mivel nem tudtam mi az, ráadásul félig sötétben én lecsaptam. Ami meglepett, hogy véres lett az újság. Ebből következtettem, hogy talán vérszívó. Teljesen úgy nézett ki mint a képeken, ettől függetlenül nem vagyok benne biztos, hogy poloska. Önök szerint?

 59. Tixi :

  Kôbányán egész õsszel rengeteg poloska volt, fôleg például az erkély falain, de a lakásba is bejöttek. A hidegebb napokon eltûntek, de sajnos épp ma, az elsô szép tavaszi napon, már találtam is egyet a lakásban. Számomra elkeseritõ, hogy ennyi ember szenved tôlük, és mégsem hallottam sehol, hogy akár önkormányzati szinten, a zöld területeken irtásba kezdtek volna valamilyen vegyszerrel, pl. úgy, mint a szúnyogok ellen. Úgyhogy a mai naptól kezdve megint résen kell lenni, nézni a függönyt, szúnyoghálót, szobafalakat… kérdésem: most már a következô télig, hidegig folyamatosan invázió lesz? Mert végül is szeptembertõl decemberig itt dekkoltak, kis szünet után megint itt vannak. ahogy olvasom országos szinten szenvedünk tõlük, mégsem történik állami szinten semmi sem, nem hallok errôl semmit, holott a szúnyogirtással foglalkozni szoktak. Venni fogok hajlakkot, ha az hasznâl, es elõre elment a kedvem az ablaknyitástól is.

 60. Judit :

  Nincs a mezei poloskák részére
  valami csábitó anyag, amivel
  csapdába lehetne csalni?

 61. abatox :

  Kedves Judit!

  Csábító anyag nincsen sajnos, de hamarosan mutatunk egy csapdát, ami bár nem tökéletes, de remélhetőleg sokaknak segíthet.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 62. Ferenc :

  Jó lett volna azt olvasni, hogy van vmi szer ellenük, ugyanis az elmúlt években elképesztően bedurvult a helyzet (Bp 11,14,18 kerületben ugyanezt tapasztalom). Korábban nem voltak ilyen inváziós megjelenések és bármennyire jól szigeteltek az ajtók, ablakok, mindenhol szúnyogháló, állandóan találni bent néhányat (még januárban is, gondolom, még ősszel bújik el vhol), a terasz, meg a kinti bútorok rendszeresen tele vannak velük.
  Vki kísérletezzen ki már vmit ellenük, halál rájuk :)

 63. erzsébet :

  20 éve lakom kőbányán, az újhegyi lakótelepen és a tavalyi év őszén fordult elő először, hogy meglepték a ház környékét.Szinte egész télen volt 1-2, de most már újra tömegesen jönnek elő. Elképesztő, hogy nem lehet szellőztetni tőlük, mi lesz a nyári melegben? ..és hol voltak 20 évvel ezelőtt?

 64. Ani :

  Kedves Mindnyájan!

  Buda közepén, egy 100 éves társasházban lakunk, és tavaly télen jelentek meg ezek a nagy poloskák. Először megijedtünk, de most már – sajnos- rutinosan megfogjuk egy papírzsepivel, mert szerencsére nem olyan gyorsak, mint egy légy vagy szúnyog. A zsepit összeszorítva rálépek (nem szőnyegen) és lehúzom a wc-n. Ennyi. Nem tessékelek, mert visszajön! És igenis nekemrepült egy, és nem támadtunk!
  Ani

 65. JohnDoe :

  Kellene egy “igazi” tél és akkor valószínűleg kevesebb lenne belőlük. Csepelen az év minden napján vannak. Elektromos légycsapóval pikk-pakk meg lehet fogni, csak a szaga… :-)

 66. Dia :

  Véletlenül lenyeltem egyet . Lehet belőle bajom ?

 67. Takács Viktor László :

  Büdöspoloska riasztó (nem ölő) illóolaj-keverék:

  szegfűszeg, citromfű és fodormenta illoolajának keveréke nagy hatásfokkal távoltartja a rovarokat.
  Az ylang-ylang olaja is hatásos.

  Forrás (angolul):
  http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jen.12101/abstract

 68. Eni :

  Végig olvasva a hozzászólásokat, döbbenten állok a mezei poloska, kinem írtásával kapcsolatosan.

 69. Csilla :

  Sajnos ezek a dögök minden időt túlélnek! Egy télen sem lett belőlük kevesebb,hiába volt hó és hideg, semmi sem használ ellenük! Nem lehetne mondjuk azt az állatot betelepíteni amelyik ezeket a rohadékokat felzabálnák? Talán egyszerűbb lenne a megoldás nem? Azért az hihetetlen és elszomorító, hogy ilyen szinten nem lehet semmivel kiirtani. Tegnap előtt este fél óra alatt 30 darabot sikerült összefogdosnunk a gyerekkel, és azt cáfolnám, hogy véletlenül jönnek be a lakásba, mert ott sorakoznak az ablakpárkányon, arra várva, hogy kinyissuk az ablakokat hazaérkezéskor, és mint a jól nevelt kisiskolások, már jönnek is befelé!

 70. abatox :

  Kedves Csilla!

  Sajnos az utóbbi telek nem voltak olyan erősek, és a hideg sem volt tartós, de városi környezetben könnyebb áttelelni, mert a padlásterekre nagyon jól be tudnak húzódni. Sajnos volt már olyan, hogy egy hasznosnak vélt rovar betelepítettek az országba, viszont mostanra már inkább hátrányossá vált a jelenlétük. Folyamatosan figyeljük, hogy történik-e valami előrelépés. Ha lesz azonnal beszámolunk róla.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 71. Sztojka Szilárdné :

  Tisztelt Cím!
  Ez már egy háború ezekkel a nyavalyás dögökkel. Minden lehető módon próbálok védekezni, egy-két dög mégis betolakodik a lakásba. Holnap megveszek az illóolajokat, keveréket készítek belőlük, de utána mit kell csinálni? Rákeni az ablakrésekre, agy csak egy kis tálkában szabadon hagyni? Más. elyik szervezet végzi állami szinten a rovarírtást (szúnyog, kullancs), ki a felügyeleti szerve, melyik minisztériumhoz tartozik? Véleményem szerint ez egy országos probléma. Központilag kellene írtani. Sok ember életét keseríti meg. Az enyémet nagyon, félek tőlük, undorodom tőlük. Olvastam Önöknél, hogy két-három km-es körzetben – gondolom permetezéssel – lehetne írtani őket. Hát tegyék. Szeretnék ennek a végére járni, ha kell, gyűjtök aláírásokat is, de nem akarok velük élni.
  Kérem, hogy válaszoljanak feltett kérdéseimre, hogy minél előbb lépni tudjak.

  Tisztelettel Sztojka Szilárdné

 72. Sztojka Szilárdné :

  Bocsánat az elütésekért.

 73. Lengyel Sándor :

  Tisztelt Sztojka Szilárdné! Mindenben egyet értek Önnel,csak sajnos nincs gazdája a probléma megoldásának. Nekem egy doktor úr adta azt a tanácsot, hogy egy spriccelős flakkonba töltsek ecetet és csak a lakáson kivűl, ablak párkány, erkély szélét fujjam be mikor sötétedik.A lakáson belül nem tanácsos, mert ragad és elég maró szaga van, bár az elpárolog, eddig bevált igaz nem mindég.

 74. Anikó :

  Hihetetlen, hogy erre a dögre semmiféle irtószer nincs, sok ember életét keseríti meg, az újpesti lakótelepen is, nagyon várom hogy központilag csináljanak valamit.

 75. Liz :

  Tisztelt Abatox Kft.!

  S.O.S. varjuk a 2016.03.16. 09:17-i uzenetukben igert csapdat vagy megoldast a mezei poloskak ellen!

  Koszonettel, Liz

 76. Lukacs Istvanne :

  T.Cim!
  Nem akarok tiszteletlen lenni,de mi ertelme van legalabb 30-szor ugyanazt tanacsolni az elkeseredett erdeklodoknek?Nekem mar idegosszeomlasom van ezektol a rovaroktol, az undortol mar enni sem tudok.Kerem irjak meg melyik rovarirtoszertol pusztulnak el azonnal.Nem mozgo
  allapotban kevesbe undorito felporszivozni ill. eltakaritani azokat!
  Koszonettel:Lukacs Istvanne

 77. abatox :

  Kedves Lukács Istvánné!

  A kérdések zöme mindig arra irányul, hogy mit lehet tenni velük. Amire mindig csak egy féle választ tudunk adni. A címeres poloskafélék nem terjesztenek betegséget, és nincs járványügyi jelentőségük, így várhatóan nem sok fellépés lesz vele szemben önkormányzati szinten. Vagyis marad az egyéni védekezés. De mivel ez a rovar növényi kártevő, így a háztartásra szánt rovarirtó szereknek nincs sok értelmük. Mert a probléma forrása az, hogy bejutnak, és nem az, hogy már bent vannak. Azért mondjuk el ezt 30-szor, mert a háztartások kezében ezen kívül nem sok minden áll rendelkezésre.

  A címeres poloskafélék ellen a növények teljes körű, kiterjedt kezelését kell elvégezni. Ezt minimum utca szinten kell elvégezni. A petéiket ugyanis a növények leveleire teszik le, és a kifejlettek is azok nedveit szívja. Az érkező hideg vonza őket a melegebb területekre. A melegebb ablaküvegen is jobban érzik magukat, de városi környezetben számtalan helyre (pl:padlástér) be tudnak húzódni, ahol a telet átvészelik.

  Mi mondhatunk irtószert ellenük, de mivel növényvédő szerek, képesítés nélkül senki nem fog tudni hozzá jutni. Maradnak a házi praktikák, amikkel itt a kedves hozzászólók segítik is támogatják egymást. Mi egyértelműen azt javasoljuk, hogy fizikailag védekezzen az ember, a bejutottak ellen pedig használják a hozzászólók által felvetett házi praktikákat.

  Sokan esküsznek 40ml/l fokhagyma-sprayre, vagy 10ml/l-es neem olaj keverékre, szappanos vizes oldatra.

  Ha bármi előrelépés van az ügyben be fogunk róla számolni. A csapdával egyenlőre nem jutottunk sokra.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 78. Lukacs Istvanne :

  T.Cim!
  Pontosan ez a fizikai vedelem undorito.Papirzsebkendovel a kezemben hajkurasszam azokat a bogarakat amelyektol szinte rettegek.Jo lenne rajuk fujni valamit,mert ha mar nem mozognak konnyebb eltakaritani azokat.
  Koszonettel:Lukacs Istvanne

 79. abatox :

  Kedves Lukács Istvánné!

  Félre értett, vagy én önt. Nem azt tanácsoljuk, hogy fizikálisan szedje össze a lakásban/házban lévő bogarakat, hanem, hogy fizikai (nem vegyszeres) úton gátolja meg a bejutásukat. Azt, hogy papírzsebkendővel szedegesse az ablak külső felén, a teraszon, vagy erkélyen lévő címeres poloskákat, azt mi sem tanácsoljuk, mert tényleg értelmetlen.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 80. Lukacs Istvanne :

  T.Cim!
  Valoban felreertettuk egymast.
  A mar bentlevokre gondoltam.Minden este setalgatnak a faburkolat alol bujnak ki.Szerintem ott elszaporodtak.Ha nincs is utanpotlas a mar ottlevoket ki kell irtani,de mar nincs idegem kiserletezni az elfogasukkal.
  Mikor mar otosevel vandorolnak akkor kellene valami hatasos spricni rajuk,hogy ne egyenkent kelljen levadadszni!
  Koszonettel:Lukacs Istvanne

 81. ferenckem :

  Tisztelt Mindenki !

  Segítsetek, ma reggel óta olyan reszelős csörgő szerű valamit nem találok a szuterén irodánkban.Mindent felforgattunk.Tuti valamilyen bogár.
  Mi lehet az ?

 82. ferenckem :

  A jelzők a hangjára értendők
  Bocs

 83. Szandra :

  Valaki segítésen!!!!!
  Nem bírom elviselni ezeket a bogarakat.itt lakom a 13.keruletben és egyre több “büdös Bogár” jön be most is az elmúlt 5 percben 3mat csaptam agyon . Rosszul vagyok , ha meghallom őket.. Aludni, enni nem tudok. Valami praktikát adjon legalább valaki

 84. Tichy Gábor :

  Azt hittem, a napi harminc nálam valami guiness, hát nem. Ráérek vadászni, a chemotoxot hatékonynak találom. Néhány perc, ágaskodnak, igaz, utána sokáig csápolnak még a két ablak között. Nem kell csüggedni, “Az élet célja a küzdés maga”.

 85. Katko Alex :

  Hello hogy lehet kirtani a mezei poloskát a házbol.minden éven ilyen tájban megjelennek és tele velük a ház.nem tudom hol jönnek be,mindenhol ott vannak.aki tud segiteni vagy tanácsot adni az kérem irjon.előre is köszönöm.

 86. Peter :

  13 ker, napról napra több van, párom totál sikítófrászt kap, én is utálom őket szedegetni. Szellőztetni szeretnenk de nehez… Nincs valami szag vagy fustolo vagy akarmi ami legalabb abban a 15-30 percben elvezi a kedvüket amíg kinyitom az ablakot?
  Előre is köszönöm

 87. Vid :

  Nálunk csak pár éve jelentek meg a környéken nagy számban (Bp.6.ker belső része). Csukott ablakon is bemásznak valahogy (az ablak jól zár, szigetelt, mégis a két ablak közé kerülnek időnként… “Hudini-bogarak”) Kívül tartani őket képtelenség, nekem három megoldásom van a betéved egyedek ártalmatlanítására:

  1: ha palfon, csillár, akkor porszívó.

  2: ha elérhető de gyakran repked, Raid csótányírtóval pici spricc, és pár perc után megmurdel. (Szerencsére a spricc nem hagy nyomot!) Összeszedésre egy erre rendszeresített csipeszt használok, de csak óvatosan, a lábikót megfogva!

  3: ha elérhető és nyugodt, akkor egy nagy kupak rá, alá betol egy papírcetli ami lefedi a kupak alját (megvagy!), és a cetlivel lefedett kupak bele a szappanosvízbe. (Csak erős idegzetűeknek, mivel ujjvég esetleg érintkezhet azzal a szappanos közeggel, amibe az ellenség kerül.) Átlátszó kupak ajánlott, hogy ne érjen meglepetés. Ügyes kezűek függönyön is alkalmazhatják a kupakolást. Gyors, higiénikus, bűzmentes.

  Az elektromos légyfogót próbálta már valaki?

 88. Vid :

  Az előzőhöz kiegészítés:
  “kupak” bármi lehet, nem csak deo-kupak, hanem pl. műa.felespohár, vagy kis üvegpohár. Tanácsos olyan eszközt választani, amit utána már nem használunk rendeltetés-szerűen (nem tesszük vissza a deo-ra, nem iszunk belőle…) Én egy évekkel ezelőtt leszerelt vízóra külső műa.burkolatát rendszeresítettem rovar-megfogásra. Átlátszó, nagy, és másra nem használatos…
  És rovarozás után mindig mossunk kezet!!!

  “Jó éjt okoska, meg ne csípjen a poloska!”
  (by Elvitte a víz c. animáció)

 89. lanci :

  T. Abatox!
  Fa építésű tetőtéri szobákban rendszeresen rengeteg mezei poloskát találtunk. Egy idő után akkora mennyiségben jöttek, hogy megelégeltük a szedegetésük, így körbe lefújtuk az ablakokat rovarirtóval, aminek eredményeképpen nagyjából 60-70 poloska jött elő a fa repedéseiből és a szúnyogháló sörtés széle alól. Létezik, hogy oda “fészkeltek” be? Ez esetben mit lehet tenni?

  Előre is köszönöm!

 90. Andrea :

  Ha ez a véletlen, akkor milyen lenne, ha szándékosan jönnének be a lakásba?
  Érzik, hogy jön a tél, mert az utóbbi két hétben egész hadsereg jelent meg az erkélyen (odasüt a nap). A férjem valamelyik nap 80-at szedett össze.
  Amúgy nem tudom, hol, de átteleltek, mert egész télen találtam a lakásban élő példányt.
  Tavaly volt egy írtás, de nem vettem észre, hogy használt volna, igaz csótány ellen irottak, és azt mondták, hogy a büdös ellen is jó.
  Én egy egyenes lapátot használok a megfogásukra, és egy átlátszó, vékony műanyagpoharat. A szappanos vizet kipróbálom.
  A kitinpáncélosokra való irtószer (chemotox és társai) jó, csak elég büdös.

 91. Zsuzska :

  Tisztelt Mindenki,
  Csatlakozom a temahoz mivel kimondottan fobianak neveznem mar a nalam kialakult mezei poloska -undort… Nagyikam bevalt “gyujtomodszere” volt veluk szemben egy nagyobb nyaku muanyag flakon -pl a Nestea-s flakonok ilyenek, az aljan szappanos vizzel. Fuggonyon, ablakon, falon, alulrol “alanyulva” az uveg nyakaval – siman belepottyan, ra a kupak es vege is. Nincs budos, es nem kell hozza annyira kozel menni.

 92. Zsuzska :

  Esetleg, probalta mar valaki az ultrahangos rovarriaszto szerkezeteket?

 93. Samarjai Sándor :

  Tisztelt Abatox kft.
  Való igaz, hogy invázió szerűen jelennek meg, azt azonban kötve hiszem, hogy a hűvös idő meg fogja állítani.
  Ráfújtam több példányra is fagyasztó sprayt ( -50C° ) de semmit nem használt.Más bogarak kis jégdarabként pottyannak a földre, ezek a dögök vígan tovább sétáltak néhány másodperc múlva. …KI lehet próbálni!

 94. Vanda :

  Sziasztok! Nálunk (14.ker) is elszaporodtak az utóbbi napokban ezek az undorító lények. A porszívó valóban hatásos a függönyön lévőkre, befőttes üveggel vagy pohárral pedig a falon/szúnyoghálón lévőket aránylag jól el lehet kapni. Este kipróbálom az ecetes megoldást. Az illóolajokat próbálta már valaki? Tapasztalat?

 95. sidocious :

  Kedves Mindenki,
  Én is a “háború” miatt kerültem erre az oldalra. Bevallom, vígan olvastam végig a hozzászólásokat, bár tudom, mindannyian sikítófrászt kapunk ezektől a settenkedőktől.
  Ami biztos, nekünk egy platán fa van a közelünkben, ezek ott szervezik a teljes kiirtásunkra a terveket.
  Van, hogy nyitom az ablakot és abban a szent minutában már jön szembe a rohadék, a szomszéd azt hiszi ölnek valakit úgy ordítok. Nekünk chemotox és raid is van, de hiába fújom ezzel is azzal is, amik nálunk vannak edzettek, tovább téblábol a mocsok, sőt, kifejezetten olyan pofát vág, hogy mit akarok azzal a sz@rral. A slóziból visszamászik, pedig gondosan volt csomagolva. A kidobás (kitessékelés) nem megy, mert a minap kidobtam és a kis szemfüles visszajött a háló ablakán de rögtön. Én már mindent körbe is fújtam, volt hogy öngyújtógázt nyomtam a kupak alá, de nem, megint jönnek, kopogtatnak. Párom a minap a vasalódeszkán a poló alá bebújt pöcét talált, persze addigra már ki lett vasalva (haha). Gyerek pólója meg a vasalópárna ment a levesbe. Most fogok tesztelni egy “humán” csapdát, bár bevallom én mindent megteszek, hogy a humán a gyorsaságban merüljön ki.
  Ha sikerült, megosztom, addig is minden fóbiásnak kitartást! Jah még valami, full nem érdekli őket, hogy tél van, csak jönnek jönnek végeláthatatlanul!

 96. abatox :

  Kedves sidocious!

  Ahogy ön is megjegyezte, sajnos ezek a környező fákon telepednek meg. Ezért is igyekszünk elsőként mindenkit a fizikai védekezésre rávenni. Mert a közterületen lévő környező, 10-15 m magas nagy lombkoronájú fák rendszeres vegyszeres kezelésére nem sok lehetőség van.

  Bár már a naptári, és a meteorológiai ősz is elkezdődött egy hete 30 fokos kánikulákat élünk. Ha csodát nem is, de egy erős tél sokat tudna tenni ellenük. Hozzáteszem ugyanakkor, hogy városi környezetben az elhagyott, használaton kívüli padlástereken, egyéb épületekben van hová behúzódni.

  De sok a kérdőjel bennünk is.

  Szakmai körökben sem pontos, hogy a hideg, vagy az életterük megváltozása, esetleg más tényezők csökkenthetik-e a számukat télen. Egyes kutatások szerint a téli ingadozó hőmérséklet sincs túl jó hatással rájuk.

  Télen a címeres poloskafélék anyagcseréje drasztikusan lelassul, a rovar lényegesen kevesebbet táplálkozik. Minimális energiát használ csak fel, csak tartalékokból él. Ebben a táplálékmentes téli időszakban minél több energiát használ fel, annál esélyesebb, hogy a rovar idővel elpusztul. Ezt figyelembe véve az ingadozó téli hőmérséklet, mint megoldás logikusan is hangzik, csak ezzel egyéb más problémával találnánk szembe magunkat.

  Kitartás mindenkinek, bízom benne, hogy jövőre lesz lehetőségünk kutatásokat végezni nekünk is, mert rajtunk kívül sajnos kevés szakmai érdeklődés övezi ezt a problémát.

  Üdv,
  Abatox Kft.

 97. fifike :

  Sziasztok! Én is most gugliztam már meg, mivel lehet kiirtani őket, őrület, mennyi van. Eddig nekem a technikám a befőttes üveg+szappanos víz volt, ha meglátom, megvárom, amíg leszáll valahol, racsapom az oveget, gyorsan az üvegre rá a kupakot, és abba a vizet. Szörnyű, hogy nincs ellenük semmi a házi praktikakon kívül, mindenkinek kitartást, nyírjunk ki minel többet…

 98. fifike :

  Avagy: Mit nekünk pokemon go…

 99. tlickey :

  Kedves mindenki!
  Nálam kb. másfél éve jelentek meg. Régi típusú, fa ablak van, fa redőnnyel és redőnytokkal. Felszertünk egy szúnyoghálót miattuk, de sajnos tapadósat vettünk ami nem zár jól ezért átjönnek. Viszont arra lettem figyelmes, hogy időjárástól függetlenül egyre több van, és amikor lehúzom a redőnyt este, 2-3 ül rajta minden alkalommal. Lehetséges lenne, hogy százával hemzsegnek a tokban? Alapvetően nincs bajom a rovarokkal de belőlük annyit láttam, hogy kezd szabályos fóbiám lenni, ezért egyszerűen nem merem megnézni, mert mi van, ha kiesik belőle több száz…
  Előre is köszi a választ!

 100. sobacsime :

  Vegyük már észre, hogy amíg nem engedélyezik újra a kerti lomb és hulladék égetést, addig a teherautókkal szépen jobban szennyezzük lakókörnyezetünket, szállítás miatt.
  A tűz az ökológia része.

 101. Anna :

  Sziasztok! Látom nem vagyok egyedül a gondommal, hogy ennyire elszaporodtak ezek a dögök, én már gyűlölöm őket! Azért is kerestem rá, hogy hátha valami megoldás van a távoltartásukra. Tegnap és ma is legalább 20-25 darabot fogtam meg, és már nagyon elegem van. Mivel semmi praktika nincs sajnos az irtásukra, csak remélni tudom, hogy legalább kemény tél lesz, ami megtizedeli őket. Nagyon csodálkozom azokon, akik simán csak kidobják, kieresztik őket, mert azzal csak azt érik el, hogy egyre több lesz. Eleinte én is befőttesüveggel fogtam meg őket, de tavaly óta egy jóval egyszerűbb megoldást választottam, ami ezerszer hatékonyabb az üvegnél, mert az üveg nem fér el mindenhol. Én eldobható műanyag zacskót használok, ami jó hosszú. Minden poloska után teszek a zacskóra egy csomót, jó közel az aljához a poloska fölé, aztán jöhet a következő poloska és csomó. A csomó azért kell, hogy nehogy kimásszon, és főleg azért is, mert irtó büdös. Egy zacskóba 4-5 poloska is belefér. Vécébe nem szabad dobni, kár a sok vízért, ami egyébként sem viszi le.

 102. Anna :

  A 18. kerületben, az Alacskai lakótelepen lakom. A lakásban mindig volt poloska, de csak egy pár. Ezt is megelégeltem, vettem raid csótányirtót, ami hatásosnak bizonyult. DE! Elkezdtem befújni őket és legnagyobb megdöbbenésemre, csak egyre több jött elő. Ma jöttem rá, hogy a 2 ablak keret közé vackolták be magukat! Ki akartam szellőztetni a csótányirtó szagot, egy ritkán használt ablakot nyitottam ki és vagy 6 esett ki a 2 keret közül!
  Elég kétségbeejtő. Ma összeporszívóztam rengeteg élőt és döglöttet is, remélem a legtöbbet sikerült előcsalogatni a keret közül és egy ideig nyugtom lesz tőlük.

 103. Erik :

  Baj-társak! A porszívócső középső kb fél m-es darabjának egyik végét mint a befőttesüveget papírral lezárom, a másik végével utánaeredek a nemkívánatos, betelepülni vágyónak, előbbutóbb belecsusszan, és már viszem is ki az erkélyre, aholis kirázom a csőből.

 104. Irtó kán :

  “már viszem is ki az erkélyre, aholis kirázom a csőből”
  Miért kell ilyen butaságot csinálni? Ezzel csak azt éred el, hogy visszamászik valakihez vagy éppen hozzád.
  Fogd meg papírzsebkendővel, vagy még jobb a konyhai papírtörlő, zúzd össze az ujjaiddal, majd mehet a szemeteszacskóba! Ne nyavalyogj! Vagy te, vagy ő! Csak az egyik maradhat!

 105. Vince :

  Sok mindent olvastam, de úgy látom mindenki tehetetlen. A legjobb a hajlakk és öngyújtó volt :D az még a kóbor kutyákat is elriasztja. Amit eddig én tapasztaltam. Ha bejött, és nem repül már hanem csak pihenget valahol, akkor már nyert ügyünk van. A mezei poloska kicsit nehezen veszi rá magát a felszállásra. Vagy lomha jószág, vagy nem jól lát nem tudom, de nem olyan mint a légy, hogy azonnal elrepül mikor a 6.000.000 szeme egyikével kiszúr minket. Nagyon könnyen elkapható, a legbiztosabb ha papírzsebkendővel vagy wc-papírral fogjuk meg. Simán megfogom a wc papíron keresztül aztán szépen becsavarom a papírba és lehúzom a wc-n. Nagy valószínűséggel azt is kibírja és majd a szennyvíz telepen elrepül, de már nincs a lakásban. Tuti, hogy vízálló bogáregyszer, egy kancsó tea alján mászkált órákig.
  Ha viszont repül, kövesd a szemeddel míg lenem száll, ne zavard, hogy mihamarabb leszáljon, akkor te jössz.

 106. Kristóf :

  Én ma írtam a kerületi önkormányzatnak, tervezik-e komolyabb szintű irtását, lepermetezését a környékünknek. Ahogy jön a hűvös idő, még agresszívabban próbálnak a poloskák bejutni a lakásba. Az a furcsa, hogy a boltokban kapható rovarspray-k egyike sem tünteti fel, mint áldozatot, lehet hogy semmilyen vegyületet nem fejlesztettek ki még konkrétan poloskákra. Én annyit tudok tenni, hogy egy általános rovarirtóval minden reggel és este körbefújom a lehetséges bejárataikat, a bejutott bogarakat elkapom zsepkendővel, a túl magasan lévőkre meg előbb ráfújok (ezt mondjuk nem szívesen teszem a lakásban, de egy kicsit megzavarodnak és általában lejjebb esnek-repülnek tőle).
  Sajnos annyira büdösek, hogy sem a madarak, sem a denevérek nem vadásznak rájuk:(

 107. Bordás Józsefné Erzsbet :

  Engem mezei poloska csípett meg,3-4 cm átémrőjű,véraláfutásos lett 2-nek a helye, 1 hét alatt múlt el. A 3.csípés megbogosodott és fáj, úgy néz ki, mintha valami benne lenne.Próbálom kivenni, de nem tudom. Vajon,tud valami komoly baj lenni ebből?

 108. Dezső :

  Idén nagyon sok van, soha nem láttam még ennyit.
  Óbuda.

 109. Irtó kán :

  A mezei Polska csípése Ben vicceljünk, mert különböző fertőzések hordozója lehet.
  Mondom a lényeget:
  Olyankor kell ablakot nyitni, amikor nem süt arra a helyre a nap. Én a délutáni szellőztetés helyett délelőtt szellőztetek, és semmi gond.

 110. Irtó kán :

  Helyesbítek:
  …Polska csípése Ben… → poloska csípésével ne…

 111. Béla :

  Rengeteg van idén. Én mindig egy darab ezüstpapírral fogom meg, összegyűröm, kidobom. Abból nem tud kimászni.

 112. Vinchy :

  A szappanos víz nem rossz, de én simán csak folyékony mosószer töltöttem a műanyag palackba, aminek nagyobb szája van. Függönyről így pillanatok alatt leszedhető, ha meg padlón vagy máshol mászkál (plafont kivéve:))), akkor egy kis papírlappal belesegítem. Valóban bemásznak mindenhol, ahol egy hangya befér… nincs lehetetlen…. sajnos ha már bent vannak tényleg az üvegezés a legjobb, mert hamar kimúlik és nem engedi ki azt az írtózatos bűzt. Viszketek már tőlük én is:) A porszívóval egy gond van, legalábbis a hagyományos gégecsövesnél, hogy képes visszamászni rajta…. ahol a porzsák hermetikusan lezár (drágább porszívók esetén), az jó megoldás lehet:)))

 113. miki :

  Naponta atlag 10-15-ot kapok el, altalaban este. A nagy zummogesre kapom fel a fejem, aztan papirtorlo, wc, lehuzas. Szep lesz a vizszamla. Csak ugy nem szabad kidobni, plane nem szabad osszenyomni. Lehetne nejlonba gyujtogetni, es pl felgyujtani, de azt talan megse.
  Jovore valami komolyabb szunyoghalot csinalok,az tuti. Legjobb, ha en magam szerelek ossze, abban res nem lesz. A hagyomanyos halokon atjonnek.

 114. Abc :

  Nekem sem a barátaim, ezért aztán porszívóval gyűjtöm őket! Fal, ablakkeret, ajtó, sarkok. Egy-egy begyüjtést követően utánuk küldök néhány slukk rovarölő sprayt. Többé nem jönnek elő.
  Aztán új nap, új vadászat.

 115. Irtó kán :

  http://hvg.hu/kkv/20160930_Elege_van_a_poloskakbol_Itt_van_nehany_megoldas

 116. Erik :

  Érdekességként írom, hogy van egy nagy díszfás-bokros ápolt városi kert a közelemben, kb 100 m, és ott 1 darabot nem láttam még. Ellenben a kőrisfák szinte ontják magukból a poloskákat. A hideg éjszakákat követő reggeleken e fák alatt ott vannak a hulláik. Tehát, esetleg a kőrisfa a kedvenc helyük a hideg beálltáig? (az ablakom előtt is áll 1 ilyen fa, és támadnak is a poloskák) Egyébként házak közötti fásítás kedvenc fája a kőrisfa. Elgondolkodtató nem? Nehány km-re lakó falucska lakóparkjában – ahol nincs csak másféle fa telepítve az ott építkező emberek által – szintén ismeretlen a poloska.

 117. Eurykah :

  Sziasztok!Látom ti is poloskáktól szenvedtek. Én naponta 20-30 találok a teraszomon, már ki sem merek menni, mindenhonnan potyognak a fejembe. Olvastam egy oldalon, hogy nem szeretik a levendula illatát. Gondoltam kipróbálom, de mielőtt felvásárólnék egy zsák szárított levendulát :) bevetem próbának az illatköveim. Az este kitettem 3db.-ot, meglocsoltam őket levendula illóolajjal és láss csodát elkerülnek a poloskák. El sem hiszem, de még nincs röpködés. Találtam kettőt lustálkodni a falon, azt lőttem is be Fendona rovarírtóval. :) Nem kizárt, hogy néhány így is lesz még, de hatalmas a különbség. Csak ajánlani tudom, próbáljátok ki, megéri! Szép napot!

 118. Viktória :

  Nekem most lett elegem ezekből, mindenhol bemásznak szúnyogháló zárt ablak mellett is. Rengetegen vannak. Éjszaka is felébredek Ha repked. Nagyadag kéztörlővel fogom be de nem fogom erősen nehogy kieressze a bűzt. Ma az történt hogy a konyhában beáztattam a babot vízbe és direkt lefedtem konyharuhával, erre ott hepázik benne a kis hülye, ráadásul bűzlik az égész….dobhatom ki. Most teszek egy kört a lakásban és ablakok hálók redőnyök körül alaposan porszívózok egyet. Brrrrrrr……

 119. Levente :

  Sziasztok! néhány tanácsot szeretnék megosztani. Az a helyzet, hogy ezek a kis rohadékok még a ház falán lévő repedésein is képesek beférkőzni. A nyílászárókon való bejutás (főleg a régi típusúakon) ezeknek gyerekjáték.
  Amit lehet tenni:

  – Ablak szélénél lévő külső FALRA kell körbe 1 jól záró kerettel rendelkező nagyon apró rácsú, nagyon erős dupla rétegű szúnyoghálót készíteni. Ezt ill. a keret / fal széleit kisebb időközönként ecettel befújni (4-7 naponta)

  – Fal repedéseket átnézni, kijavítani ahol esetleg beférhet valamint a padlást is leellenőrizni, bejuthat-e valahol.

  Tekintve, hogy simán felmásznak mindenen, kitaláltam egy megelőző módszert amit ki lehetne próbálni pl. ablaküvegen vagy rolón: csúszós anyagú sikositó / teflon / szilikon sprayvel befújni azt. Esetleg az ellenkezőjét: valami ragadós anyaggal befújni / bekenni az ablakot.

  Sok sikert mindenkinek, várom a kreatív gondolatokat :D

 120. Irtó kán :

  Ami a szúnyoghálókat illeti:
  A szúnyogháló biztos megoldás a rovarok ellen, azon nem jutnak át, persze nagyon embernél vagy trehányul rakták fel, vagy kiszakadt, vagy a széleinél a szél megbontotta. Ez főleg az öntapadós csíkkal felrakott hálóknál fordul elő. A keretes megoldások a legjobbak.
  A legnehezebb helyzetben a társasházban, felsőbb szinteken élők vannak, pláne ha nincs erkély, és nem tudnak kívülről hozzáférni az ablakokhoz. Lehet kísérletezni – én magam pl. gombostűvel rögzítettem a szúyoghálót a keretre, majd az utolsó húsz centinél húztam be a kezem, azt a részt nem is tudtam megfelelően lezárni – de nem lehet jól megcsinálni.
  ÉN AZT TUDOM JAVASOLNI, HOGY TÖBB LAKÓ EGYEZZEN MEG? ESETLEG BESZÉLJÉK MEG A KÖZÖS KÉPVISELŐVEL, ÉS HÍVJANAK KI IPARI ALPINISTÁKAT, AKIK EZEKET A MUNKÁKAT MEGFELELŐEN EL TUDJÁK VÉGEZNI. A költségek megosztásával tartós, szakszerű megoldás születhet így.

 121. János :

  Tisztelt Mindenki!

  Most olvasom milyen sokan undorodnak, kapnak sikítófászt, stb. teljesen ártalmatlan rovaroktól.
  Szerintem nem a poloskákkal van a baj, hanem azzal, hogy sokan félnek minden élőlénytől és azt hiszik, hogy a steril környezet a biztonságos.
  Mondjuk van jó dolog is a hozzászólásokban. Ez egy jó ország,ha ilyen sok embernek az a fő baja, hogy betéved a lakásába mondjuk pár tucat ártalmatlan ízeltlábú.
  Mondjuk az tény, hogy van szaga, de szerintem a cigi, kipufogó, festék, permetszer vagy WC-illatosító is büdösebb.
  Barátilag kérem az ide érkezőket, hogy próbáljanak együtt élni más lényekkel, ne pedig az elpusztításukon gondolkozzanak. Szerintem mindenkinek jobb lenne úgy, az lenne a természetes.

 122. abatox :

  Kedves János!

  A rovaroktól való félelem általában mélyebben gyökeredzik annál, hogy arra egyszerűen azt mondjuk, nem kell tőle félni. De erről nálam okosabb emberek többet tudnak mondani. Viszont teljesen egyet értek Önnel abban, hogy az élőlények felesleges elpusztítása nem célravezető. Mi csak egészségügyi kártevők irtásával foglalkozunk, amiknek úgymond semmi keresnivalójuk a lakásban, és vannak rovarok, amikkel meg kell tanulnunk együtt élni. Ez így igaz. De a lakásba bejutott 40-50 mezei poloska napi szinten már több, mint hogy az ember ne foglalkozzon velük. Az álláspontunk továbbra is az, hogy a lakástól való távoltartás az elsődleges cél, és a néhány bejutott példány kitessékelése elegendő, de nem egy ember esetén van az, hogy a számuk napi szinten a százat súrolja.

  Az aggregációs feromonnak köszönhetően a címeres poloskák több száz magukkal jelenhetnek meg egyik napról a másikra a házon, úgy hogy a 3 házzal arrébb szinte már semmit nem érzékelni belőlük.

  Én annak örülök, hogy a legtöbb próbálkozás, és recept abszolút nélkülözi a vegyszereket, és a természetes anyagok irányába mozdult el.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 123. Eszter :

  Érdeklődni szeretnék, hogy ha a nővény földjén nem mozgó példány van szobahőmérsékleten újra éled? Szigetelés miatt az erkélyről be kellett hozni a növényeket, és a virágföldön elég sok van. Feltámadnak?
  Válaszát előre is köszönöm!

 124. Giza :

  János (2016.11.20. 19:39)

  Nem tudom, hogy hogyan szólítsalak, hogy ki ne moderáljanak, mégpedig teljes joggal.
  Hiába, hogy szerinted nem a poloskákkal van a baj, pedig velük. Nekem még külön a sötét zöld természetvédőkkel is. Nem szeretem, hogy megmondó emberek kioktatnak, hogy milyen rovarokat tűrjek meg a lakásomban, milyen büdösbogárral kellene egy tálból cseresznyéznem. Szó szerint.
  Ártalmatlan? Ezt mondd annak a szerencsétlennek, aki a kertjét-földjét túrja, aztán a termés nem lesz az övé, de másé sem. Még arra sem érdemes hogy nem kapálók-nem kaszálók leszüreteljék. Ehetetlen a paradicsom, a málna, a paprika. Megszívogatja a szívednek kedves, és büdös, ronda foltos, rossz ízű lesz.
  Magam részéről neem-és narancsolajos permetezéssel próbálkoztam a kertemben, meglehetős későn, nyár végén. Kb. 6 nap múlva kezdődött a pusztulásuk a vadállatoknak, de a táplálkozást-szívogatást azonnal abbahagyták. Ennyi idő kellett, amíg éhen pusztultak. Nem tudom, hogy ez a módszer mennyit használ annak, aki a lakásától szeretné távol tartani, de erre el lehetne indulni a gyérítésnél.

 125. Bumbi :

  Mint sokan mások, tavaly ősszel én is rengeteget küzdöttem, Bel-Budán, egy nem épp zöldövezeti helyen, viszont velem szemben van pont pár fa.
  Nem is ez a lényeg, télen eltűntek, illetve visszaolvasva a tavaly őszi hozzászólásokat, én is abban reménykedtem, hogy egy kemény tél eltünteti őket. (Ha ez a tél nem volt kemény, 2 hónapig tartó folyamatos mínuszokkal, akkor mi lenne az?)
  Viszont pár napja, ahogy jött a felmelegedés, újra megjelentek. Ezek szerint a tél mégsem irtotta ki őket?
  Külső redőnydoboz van, ha valamennyi védelmet is ad is nekik, akkor sem olyan sokat.
  Vagy kintről jönnek, feléledtek már, és a napi pár szellőztetésnél, cigiszünetnél jönnek be?
  Jó lenne tudni, hogy van-e még harcolni valóm, vagy a környező fákon máris újraéledtek – ez esetben gondolom sokat nem tehetek, a redőny szigteleésén és a figyelmes szellőztetésen kívül.

  Szép napot!

 126. Ági :

  Sziasztok!

  Gyerekkorunkban nem volt sehol poloska, pedig a Balaton mellett nőttünk fel. Ez nem normális dolog, hogy ennyi van! Leütöm, vagy szanaszét mérgezem a környezetet. Nincs más megoldás?
  (A darazsakra jó a floraszept penész elleni spray, de ezeknél még nem próbáltam, mert csak maszkban, nyitott ablaknál lehet fújni, mert borzasztó).

 127. hello :

  Ez egy agyrém! A vadonatújonnan, precízen elkészített, jól passzoló szúnyogháló mellett is bejöttek tavaly!
  Redőnyöm nincs, oda nem tudtak bújni, volt, hogy mínusz 18 fokot is volt kint, mégsem hiszem, hogy elpusztultak volna. Aktuális ablakot tisztítani – előre rettegek, hogy ki kell nyitni akár rövid időre is a szúnyogháló nélküli ablaktáblákat!
  Alapjáratban is van egy bogár- és rovarfóbiám, ezektől totál kész vagyok!
  SEGÍTSÉG, ha tud valaki tényleg hatásos szert vagy módszert ellenük! Mi lesz így velünk tavasszal-nyáron-ősszel egyfolytában??????

 128. R2D2 :

  Nekem a munkahelyemen (kémiai labor) jönnek be, időnként tucatszámra. Nehéz úgy megölni őket, hogy ne legyen büdös; végül egy üvegbe tömény kénsavat öntöttem, és abba dobálom bele őket.

 129. Árnyék :

  Ezt nem akarom elhinni! Itt a jó idő, és ezek a dögök újra előkerültek. KÖNYÖRGÖM, hogy találjanak már ki ellenük valamit!!! Az egész lakásban, minden szobában van szúnyogháló, ennek ellenére valahol mégis bejönnek! Írtózom, rettegek, undorodom tőlük!
  Én eddig csak ősszel találkoztam velük. Érdeklődnék, hogy mostmár az év minden szakában számíthatunk a társaságukra?
  Lassan ott tartok, hogy már szellőztetni sem merek, vagy ha igen, akkor ott állok az ablak mellett és figyelem őket, nehogy bejöjjenek!
  Tisztelt Abatox Kft, legyenek kedvesek megírni, hogy számíthatunk-e arra, hogy a közel jövőben megoldást találnak erre a nagyon sokakat érintő problémára.

  Köszönettel:
  Egy poloska fóbiás :)

 130. Bertianyu :

  Kedves Abatox Kft!
  Esztergom-Búbánatvölgyben lakom két kis gyermekemmel. Ősszel a harlequin katicáktól kaptunk frászt, a mezei poloska száma tized annyi volt, de ők is sokan voltak nálunk “vendégségben”. Rettent mód örültem a kemény télnek, már dörzsöltem a tenyerem, hogy majd MOST lesz enneknaz inváziónak vége, de NEM :-(
  Ahogy már előttem is írták, most tavasszal elkezdett a sereg megmaradt fele a házban jönni-menni. Én papírzsepivel fogom meg és megy a cserépkályhába, vagy jön a porszívó, de ez egyszerűen nem megoldás. A gyerekek is utálják őket és én sem bírom a képüket. Nagyon kérem Önöket próbáljanak valamit kitalálni az egyesével-való összeszedés helyett.
  Sok sikert és főleg kitartást kívánok a munkájukhoz!
  Üdb: Berta

 131. Erika :

  Sziasztok, a babérlevélről olvastam, hogy nagyon hatásos. Csak ki kell tenni a leveleket (kicsit összetörve) oda, ahol mászkálni szoktak. Még nem próbáltam, nem tudom használ-e!! Jó próbálkozást!!

 132. Dezső :

  Elmúlt a tél, a fák kilombozódtak, azt gondoltam a lakásban áttelelők szépen visszamennek a helyükre a természetbe, de nem, ezek a dögök még nagyobb létszámban jönnek befele mint kifele. Létszámban látszólag semmiféle gondot nem okozott nekik az átlagosnál keményebb tél.

 133. Géza :

  korona az egészre hogy összefossák a lakást ajtó/ablakereteket és a függönyt is, vmi sötétbarna lötty jön belőlük

 134. Dezső :

  Itt az utánpótlás! Tele van az ablak a kis palántákkal

 135. katalin :

  Sirni tudnék olyan bánatos vagyok. van egy gyönyörű füge fám. tele van fügével. lassan egy szem nincs rajta. ellepték a poloskák milió van rajtuk. kiszivják a füge nedvet és már vége lepottyan a fügém. már a kis zöldeket is zabálják. mit tudok velük kezdeni. ahogy olvasom a nincs mentség.nincs semmi szer ellenük. válaszát köszönöm tisztelettel.

 136. Mária :

  Az elmúlt évben sütőport szórtam erkélyre, párkányokra és miután megkóstolták, felpuffadtak és csak össze kellett szedni őket. A sütőpor jó még a hangyák ellen is, mert elpusztitja azt is. Nekem ez bevált, szinte elvétve ha akad egy-egy.

 137. Richárd :

  Pécsen idén is rengeteg van és volt, hihetetlen.

 138. Földes Balázs :

  Üdv!
  Körülbelül 3 hónapja költöztünk városból kertbe(Komlóról Határtetőre) és ekkor szembesültem azzal a problémával, hogy a több éve nem használt, illetve lakott házban a harlekin katicák valhalláját véltem felfedezni. Ezért amint beköltöztünk első dolgom az lett sajnos, hogy megszabadítottam a kérót a fene se tudja hány évig tartó harlekin katica invázók után maradt kiürült kittinpáncéloktól. Amúgy viccen kívül több ezerről beszélünk. Most újra itt az ősz, megint rajzanak és érdekelne meddig tart az “ostrom”. Kipróbáltam egy-két praktikát, de úgy látom ezekkel csak elodázom, lokális pusztítást és végleges eredményt nem tapasztaltam. Bizonyos fórumokon olvastam, hogy mivel behurcolt faj, nem élvez védelmet. Mondjuk ez csak nekem jó, unaloműzőnek vadászok rájuk, és feltűnt, hogy a Vape hangyastop aeroszol lehet a megoldás. Ebből is látszik, nem csak arra jó, amire gyártották. Felénk egyébként a lódarazsak is tömegesen jelen vannak. A baj csak az, hogy kegyetlen agresszívak, hatalmas elánnal tevékenykednek, de hála újsütetű “barátomnak” (Vape) ez se jelent gondot. A büdösbencék meg csak a 4 hónapos macskámnak jelentenek negatív élményt. Amíg e sorokon dolgoztam, megevett egyet, kiakadt az ízélménytől és durván nyálzott utána. Szóval csak a szezonvéget várom és vígasztalásul közlöm minden érintettnek, a legyek sokkal bosszantóbbak. Gondoljunk az életmódjukra,meg arra min vagy mit ettek azelőtt, hogy csatlakoznak hozzánk ebédre.
  Üdvözlettel:Balázs a rovar terminátor

 139. Földes Balázs :

  Annyit még, hogy hozzáállás kérdése az egész. Én erdőszélen lakom, gyakorlatilag benne a “vadonban”(szarvasok, vaddisznók, rókák, menyét, nyest, borz) mit nekem néhány ezer bogár. Akert nyáron szöcske és sáskafarm. Úgyhogy fel a fejjel. Ahogy szomszédom szokta volt mondani:”Minden rosszra van egy kis pálinka”

 140. V.Blanka :

  Lehet, hogy sokan kiakadnak ettől, de én megpróbáltam “pozitívan” viszonyulni a poloskákhoz,ami azt jelenti, hogy déli fekvésű erkélyem kellemes, esőtől védett polcán telelő fészket rendeztem be nekik üres virágcserepekbe rakott rongyokkal.Néhány példányt magam raktam a rongyok közé, bízva abban, hogy poloskáék között is van közösségi érzés és kommunikáció /”hé, srácok ide gyertek, ez egy jó hely…”/és azt hiszem, valami ilyesmi történik, mert már sokan vannak a cserepekben, az erkély egyéb zugaiban viszont csak elvétve, a lakásba pedig jó ideje eggyel sem találkoztam. Mivel a populáció szaporítása nem áll szándékomban, azt tervezem, hogy a mínusz fokok beálltával egyszerűen kirázom őket a hidegbe, ahol dermedt állapotukban remélhetőleg könnyű haláluk lesz..

Kérdezzen, szóljon hozzá a cikkel kapcsolatban!

Név*:

E-mail* (nem lesz nyilvános)

Üzenet*:

ABATOX KFT

 

1081

 

Budapest

József krt. 65.

 

Budapest

 

+36 (1) 338 37 37

 

A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.