Ágyi poloska

poloska

Ágyi poloska

Rendszeres, napokig nem múló viszkető csípésnyomok. Hiába a takarítás, és a rend. Az ágyi poloska azon emberi élősködők egyike, amely ma Magyarországon a legkellemetlenebb problémát okozza.

Megszabadulni tőle sokszor nagyon nehéz, de felismerni sem egyszerű. Az ágyi poloskáról rendkívül sok olvasnivalót talál nálunk.

Az ágyi poloska felismerése nem annyira nehéz feladat. Ovális alakjáról, 1-5 mm hosszúságáról, és a poloska jellegzetes vörösesbarna színezetéről könnyen fel lehet ismerni.


A gond azonban az, hogy az ágyi poloska sosem mutatja meg magát az embernek. Így nem felismerni nehéz, hanem észrevenni őket.


A nappalokat szűk hézagokban, és repedésekben tölti, és mikor az ember már a mély álmát alussza, az ágyi poloska csak akkor jön elő kedvenc rejtekhelyéről.


Szárnytalan rovar. A lábain található tapadókorongok segítségével előszeretettel mászkál függőleges irányba. Mozgása testméretéhez viszonyítva rendkívül fürgének számít. Torán nem záródó, folyamatosan termelő bűzmirigy található, ami miatt kellemetlen szagot árasztanak magukból. De nem ez fogja felhívni rájuk a figyelmet.


“Hogyan ismerhető fel az ágyi poloska, ha nem is látni?”


Egy esetleges ágyi poloska fertőzöttséget azonban könnyebb felismerni, mint gondolnánk. Az, hogy hogyan néz ki talán nem is annyira támpont. Bár ez a legtöbb ember számára mindig csak utólag lesz nyilvánvaló. Nézzük meg, mikor lehet biztos, hogy ágyi poloska van az otthonában, ha még eggyel sem találkozott.
Az ágyi poloska elsősorban emberi vérrel táplálkozik (erről még később szó lesz), ezért amikor megcsípik az áldozataikat, kiütéseket okozhatnak. Attól függően, hogy ki mennyire érzékeny egy ágyi poloska csípésre, az allergiás reakciók nagysága más és más lehet.


Tipikusan viszkető, szúnyogcsípésre emlékeztető nyomot hagynak a bőrön, ami reggelre, délelőttre jön elő, és legfőképpen a kéz- és lábfejen, hajlatokba, arcon.. Ha épp nincs szúnyog szezon, vagy esténként nem hallja a zümmögését, másnap mégis viszkető csípései vannak, elkezdhet gyanakodni. Az éjszakai csípéseket 90%-ban ágyi poloska okozza.


A Magyarországon nyilván tartott emberi élősködők közül (pl:bolha, szúnyog, kullancs, ágyi poloska, rüh, tetű…stb.) csak az ágyi poloska támad éjjel. Nem zümmög, mint a szúnyog, és a test bármely puhább bőrfelületét csípheti. A csípés rettentően viszkethet akár egy hétig is, szemben a szúnyog 2-3 napos viszkető érzésével. Még az is könnyen előfordulhat, hogy egy ágyban alvó pároknál a férfin nincs csípés. Ennek a vastagabb bőr, és az idegvégződésekhez kapcsolódó bővebb testszőrzet az oka, ami az ágyi poloska testen való járásával felhívhatja magára a figyelmet akár egy alvás közbeni oldalra fordulással.


A csípés körülményei egyértelműen azonosítják a poloskát. Még a bolha lábszár környéki csípéseivel sem lehet összetéveszteni, ami ráadásul napközben is keletkezhet.


Az ágyi poloska jelenlétére még utaló nyom az ágyneműhuzatokon található vércseppfoltok lehetnek. Ha egy ágyi poloskát a forgolódás közben véletlenül agyon nyomna, miután az már táplálkozott Önből, a poloska gyomrában található vér szétfolyik a lepedőn, ami hüvelykujj méretű vérfoltot is hagyhat a lepedőn. De sokszor csak kis cseppfoltok láthatóak.


Ha nincs olyan “szerencséje”, hogy alvás közben agyon nyom egy ágyi poloskát, felismerheti őket ürüléknyomaikból. Ezek az ágyi poloska ürüléknyomok homokszemnagyságú fekete foltok, de ne kezdjen most rögtön felkutatni mindent ezekért a nyomokért. Ha még csak pár hete vannak csípései nem fogja látni, és ezzel megkockáztatja egy nagyobb baj lehetőségét. Nem szabad ugyanis szétrámolni az ágy környékét.


Erről még szó lesz!


Az ágyi poloska jelenlétére felhívó további nyomok a levedlett bőrök. Egy ágyi poloska 5 alkalommal vedlik le a kifejlődés során. A vedlés során az elhalt szövetet könnyen felismerhetjük:


ágyi poloska
 


Az esetek 90%-ban azonban a csípéseken kívül mást nyomra nem szoktak bukkanni a házilagos felkutatás során. Fontos azonban tudni, hogy nincs olyan emberi élősködő az ágyi poloskán kívül, ami esténként az ember csípné. Míg a bolha napközben is csíp, és jellemzően boka környékén, addig a pók nem támad csak úgy az emberre, és még inkább nem rendszeresen.


“Milyen gyorsan szaporodik az ágyi poloska?”


Az ágyi poloska sajnos gyorsan szaporodik, és mivel a felismerésük egy laikus számára sok időt vesz igénybe, könnyen meg tudnak telepedni egy lakásban.


A nőstény poloska naponta 2-3 petét ragaszt fel rejtekhelye alapzatára, 1-1,5 éves életciklusa alatt körülbelül 500-at. A megtermékenyítéshez mindkét félnek vérre van szüksége. Viszont csak szélsőséges időjárási körülmények között nem párosodnak. (2 C fok alatt, vagy 27 C fok felett)


Az ágyi poloska petéi szabad szemmel is felismerhetőek. 0,8-1 mm hosszúságú fehéres színezetű, ami a ragasztós anyagtól kissé elszíneződhet, de mivel búvóhelyeiknél rakják le jellemzően, ezeket nehéz kiszúrni. Korai fertőzöttségi stádiumban szinte lehetetlen. A poloska peték kifejlődésének ideje megfelelő körülmények között 6-10 nap, de lehet akár 30 is.


Mivel azonban a szobahőmérséklet, és a szobákban tapasztalható átlagos páratartalom ideális a peték számára, az új példányok átlagosan 6 nap alatt világra jönnek. Ezt követően a fiatal poloskák számára azonnal táplálékra van szükségük. Ezt azonban nem az anyjuktól kapják meg, hanem maguknak kell megszerezni az áldozataiktól. Ha nem jutnak vérhez rövid időn belül, 1-2 nap alatt elpusztulnak. (A mi saját tesztjeink azonban azt mutatják, hogy a kikelt nimfák akár 1 hónapig is életben maradnak táplálék nélkül.)


Az életben maradt fiatal poloskák fejlődése teljes kifejlődéssel történik. Ez idő alatt 5 alkalommal vedlenek le, aminek teljes ideje ideális körülmények között 5 hét. A kifejlődés után válnak ivaréretté. A fejlődésük azonban 15 Celsius fok alatt és 35 Celsius fok felett leáll.


A poloska első megjelenésétől, a probléma felismeréséig átlagosan 30 nap telik el, ami azt is eredményezheti, hogy a 30. napon már 50 kikelt ágyi poloskával is lehet számolni. Ebből a kifejlett ivarérett poloska száma elérheti 20-at, akik addigra már akár 80-100 kikelésre váró petét is rakhattak.


A szaporodásuk folyamatos, és egy idő után számuk szinte exponenciálisan nő. Eleinte lassan, majd mikor már több ivarérett poloska van a lakásban nagyobb intenzitással terjednek. az idő nem önnek dolgozik. A csípés első tünetétől 1-2-3 hét várakozás még nem a világ vége, de hónapokig tilos ezt a dolgot húzni. Be kell avatkozni.


“Hogyan kerülhet a lakásba ágyi poloska?”


Nagyon sokan talán büszkeségből, talán tudatlanságból kifolyólag úgy gondolják a tisztaság elég ahhoz, hogy ne kerüljön poloska a lakásba: “Én rendszeresen takarítok!”


Nos, az ágyi poloska számára ez teljesen lényegtelen. Akár egy tiszta, akár egy elhanyagolt lakásban is képesek megtelepedni. Az ágyi poloska nem érzékeny a tisztaságra, és nem vonzza őket a kosz. Kizárólag az ember!


Az ágyi poloska kétféleképpen kerülhet a lakásba: jön a saját lábán (aktív úton), vagy mások beviszik (passzív úton). Nézzük, ez utóbbira milyen úton módon kerülhet sor.


1. Amikor az ágyi poloska nem a saját lábán jön!


Ilyenkor mi, vagy mások visszük be őket a lakásba, persze teljesen véletlenül. És innen válik nagyon összetetté ez a dolog. Bár a legfontosabbakat ki fogjuk emelni fontos megérteni, hogy a poloska terjedése leginkább az influenzára hasonlít. Közösségben is össze lehet szedni, hiszen sosem tudni, hogy a moziban a szomszédunk, egy utas a buszon, vagy éppen a kollégánk otthonról nem hurcolt-e véletlenül magával egy-lét poloskát.


Nyilván az ilyen szintű érintkezések folyamán nehezebb összeszedni a poloskákat, de sajnos nem lehetetlen. Számtalan példát láttunk már. És ha megnézni, hogy mennyire fertőzött Budapest ágyi poloskákkal, máris nem fogja elvetni ennek a lehetőségét.


heatmap-bg-thumb


Mik a legáltalánosabb esetek, amikkel bevihetünk ágyi poloskát a lakásba?


a.) “Hurrá nyaralunk!”: Az ágyi poloska jelenléte hotelekben, szállodákban, apartmanokban sem ritka. Mivel náluk folyamatosan jönnek a vendégek egy teljes átfogó poloska irtást rendkívül nehéz megszervezni. Másrészt a cserélődő vendégek folyamatosan hozzák viszik a nem kívánatos rovarokat. Egy nyaralás alkalmával a becsomagoláskor könnyen haza lehet vinni néhány ágyi poloskát.


b.) Használt bútorok, lomtalanításkor kivitt tárgyak, antikváriumban vásárolt könyvek mind fertőzöttek lehetnek. Ezeknek a tárgyaknak az eredete bizonytalan, és sosem tudni, hogy ahol ezek korábban voltak, az a hely fertőzött volt-e ágyi poloskával.


A használt ruhák mosva kerülnek a polcokra, ezért a turiban vásárolt ruháktól nem kell félni. Azokkal nem fog ágyi poloska kerülni a lakásba.


c.) De az új bútorok is okozhatnak meglepetéseket. Nem egy esetben történt meg, hogy egy új bútor vásárlásával telepedett meg az ágyi poloska. A bútorok szállítása, és raktározása közben elképzelhető, hogy poloska kerül a csomagolásba.


A bizonytalan eredetű tárgyakkal, az egyik lakásból a másik lakásba átkerült bútorokkal érdemes elővigyázatosnak lenni.


De mindennél van rosszabb is!


2. Amikor az ágyi poloska a saját lábán jön a lakásba!


Ha egy lakás fertőzött, az ágyi poloska könnyen át tud masírozni más lakásba is, ha azok leszigetelése nem tökéletes. A legtöbb esetben pedig sajnos nem az. Tipikusan a panelházakban jellemző ez a fajta elfertőződés.


Nem kell nagy résnek lennie, és az ágyi poloska könnyen átpréseli magát akár a villanyvezetékeken keresztül is egyik lakásból a másikba. A nimfa 1 fázisban lévő frissen kikelt ágyi poloska mérete még az 1 mm-t is alig éri el.


Nehéz úgy leszigetelni egy lakást, hogy még az ilyen méretű repedések is megszűnjenek. Meg lehet próbálni persze, és igazat megvallva meg is kell próbálni, de ez sem nevezhető 100% megoldásnak. Gondoljon csak az ablakra, amit a nyári melegben az esti reggeli órákban nyitva hagy. Könnyen jöhetnek ilyenkor a poloskák a külső falon is, főleg ha az ön alatt lakó az ablakban szellőzteti az ágyneműjét. Gyakran még a legyeket, szúnyogokat is nehéz távol tartani a lakásból, nemhogy egy nála jóval kisebb testű ágyi poloskát.


A lakásokon átfutó csövek, egyéb szerelvények sajnos további jó ingázási lehetőséget adnak a poloskáknak.


Jó tudni azonban, hogy inkább alsó-felső szomszédok által jöhet a poloska, mintsem oldalról. Egyrészt a csövek is függőlegesen futnak, másrészt az ágyi poloska is szívesebben másik függőlegesen.


Én bízom benne, hogy nem a szomszédtól kapja az ágyi poloskákat, mert ez ilyenkor nagyon nagy kihívást jelent. Egy fertőzött szomszéd, aki esetleg nem együttműködő, sajnos újra és újra fertőzheti az ön lakását. Ilyenkor minden védekezés csak szélmalomharc. Bár van megoldás ekkor is, de ez nagyon rögös. első körben ezt nem érintenénk. Ha ez fontos önnek, itt elolvashatja mi a teendő, ha a szomszéd nem irtatja, és önt visszafertőzi állandóan.


“Az ágyi poloska tényleg emberi vérrel táplálkozik?”


Sajnos igen! Bár (a szakirodalom szerint) szélsőséges esetben állatvérrel is táplálkoznak, elsősorban az emberi vért kedvelik. Az ágyi poloska állati vért azonban csak ritkán eszik/iszik. Az éhezést ugyanis nagyon jól tűrik, és akár 6 hónapig is kibírják táplálék nélkül. 30 Celsius fok feletti szobában 3 hónapnyi táplálékmegvonás után hullanak csak el a poloskák.


Egy lakott ingatlanban azonban a táplálékszerzés nem jelent nekik gondot. Bár az ágyi poloska nem valami jól tájékozódik, a legtöbb esetben gyorsan megtalálja áldozatát.


A poloska az embert elsősorban hő, és szén-dioxid kibocsátása révén találja meg a fején található csápok segítségével.


Miután rátalált az áldozatára, az ágyi poloska két csövet szúr az emberbe. Az egyiken keresztül alvadásgátló, és érzéstelenítő anyagokat juttat a szervezetbe, míg a másikkal megkezdi a vérszívást. Ez a táplálkozás az ágyi poloska számára 5 perctől, akár 30 percig is tarthat, amiből mi emberek, semmit nem érzünk.


Az ágyi poloska leggyakrabban napfelkelte előtti órákban indul vérszívás útjára, de ha szükséges a vérszívást több alkalommal is megkisérelheti.


“Megfertőzhet az ágyi poloska a vérszívás során?”


Sokan félnek attól, hogy az ágyi poloska HIV vírussal fogja megfertőzni a vérszívás során. Ez a félelem azonban indokolatlan.


Bár vannak kórokozók, amelyek képesek megtelepedni az ágyi poloska szervezetében, és szívó szervein, laboratóriumi vizsgálatok szerint azonban, annak az esélye, hogy egy ágyi poloska fertőzéseket juttat egyik emberből a másikba, valószínűtlen.


A csípésükkel inkább kellemetlenségeket okoznak, amik bár szélsőségesek is lehetnek, nagyon ritkán okoznak komplikációkat.


1. A túl sok ágyi poloska csípés hatására anémia, azaz vérzékenység léphet fel. Bár nem valószínű, hogy ez bekövetkezik, a rengeteg csípés hatására, a nagy vérveszteség következményeként megtörténhet. Erre azonban nagyon sok ágyi poloska csípésre van szükség.


2. Az ágyi poloska csípés allergiás reakciókat is kiválthat. Annak függvényében, hogy ki milyen mértékben érzékeny egy-egy poloska csípésre, úgy szélsőséges esetekben anafilaxiás sokk léphet fel.


Bár erre történetesen megint kevés esély van, ha a poloska csípések után furcsa tüneteket tapasztal, feltétlen forduljon orvoshoz.


3. A legtipikusabb testi reakció egy poloska csípésre az égő, viszkető érzés, és a kis piros duzzanat. Ezt a poloska vérszívása közben a szervezetbe juttatott idegen anyagok okozzák. Ilyenkor jobb felkeresni egy bőrgyógyászt, hogy adjon rá valamilyen kenőcsöt. A kellemetlen viszkető, égő érzés így csökkenthető.

“Most már biztos! Ágyi poloska van a lakásomban? Mit tegyek?”

Két módon próbálhat megszabadulni az ágyi poloskáktól. Az egyik házilag, a másik szakemberrel. Mivel az ágyi poloskákat kiirtani rendkívül nehéz, mondanám, hogy házilag ne próbálkozzon, de mivel mindenki megpróbálja, inkább szeretném megmutatni, hogy akkor azt hogyan tegye, vagyis inkább hogyan ne tegye.

Bármilyen furán is hangzik, ha házilag akar megszabadulni az ágyi poloskától, akkor nem az a fontos kérdés, hogyan tegyen, hanem, hogy mit ne csináljon.

A lehető legrosszabb, ha az ember egy falkon rovarirtóval (pl.insecticide 200, Protect) esik neki a dolognak. “Szedjük szét az ágyat, nézzünk meg!”, “Dobjuk ki az ágyat!”, “Pakoljunk ki mindent”, “Menjünk másik szobába!”. Ezek a gondolatok nem fognak segíteni, maximum látszat szintjén.

Az egyikkel az a baj, hogy inkább csak szétkergetik az ágyi poloskákat a szobába, a kiköltözéssel pedig, hogy vándorlásra késztetik az egyébként az ágy körül koncentrálódó poloskákat. Míg a bútorkidobás sem vezet sehova. Ahogyan az elzsákolás is csak rosszat jelenthet.

Nagyon sok általános reakciók téves útra viszik az embert, amikor ágyi poloskától laikusként meg akar szabadulni. Kérem FELTÉTLENÜL olvassa el ezzel kapcsolatos útmutatónkat: Mit ne tegyen, ha ágyi poloskája van!Röviden azért ezt is érintenénk, mert sok az általános rossz reakció, és a neten sokan írnak téves információkat: 1. Ne dobja ki a bútorait: Ne kezdje a védekezést úgy, hogy csinál magának egy több 100.000 Ft-os kárt. A bútorok kidobása nem vezet sehová. Bár a neve ágyi poloska, nem azt jelenti, hogy (csak) az ágyban él. Bárhol az ágy körül ott lehetnek. A bútorkidobással ráadásul tovább kockáztatja azt, hogy a poloska csak jobban elterjedjen a lakásba.

2. Ne pakolja át a szobát: Akik először néznek szembe ágyi poloskával még az utánaolvasás előtt rögtön nekiesnek az ágyaknak. Szétszedik azt, vagy átrendezik. Elzsákolják a holmikat. Ennek csak az lesz az eredménye. Ennek csak az lesz az eredménye, hogy eddig az ágy körül koncentrálódó poloskák, most szét lettek kergetve a szobába.

3. Ne költözzön el: Bármilyen furcsa, de ez sem célravezető. Az éhes poloskák útnak fognak indulni. Az elköltözéssel, szobából való kiköltözéssel hosszú távon csak vándorlásra kényszerítjük a poloskákat, akiktől mindig úgy a legkönnyebb megszabadulni, ha békén hagyjuk őket, és hagyjuk hogy egy körben (az ágy körül) koncentrálódjanak.

A házilagos ágyi poloska irtáshoz sok idő, türelem, és koncentrációs készség kell, na meg persze megfelelő irtószerek. Házilag nem áll sok a rendelkezésre. Amit javasolni tudunk az a Protect ágyi poloska irtó permet. de ebből is kell legalább 3-4 flakon. A legtöbször már itt elrontják, mert 1 db-al akarnak nekiesni.

A kezeléskor szépen lassan az ágy körül lévő, az ágyban lévő minden rést kezelni kell. Itt szóba jön az ágy illesztése, zsanérjai, pántjai, oldalra állított ágy teljes alja, élei. Konnektor környéke, szegők mögötti része, falfuratok, polcok falillesztése. Igazából bármilyen rés. Ezeket fokozatosan szép lassan kell kezelni, és semmit sem szabad kihagyni. Ehhez nagy türelem kell, mert a flakonos rovarirtóval, tapasztalat nélkül ez legalább 3-4 óra lesz. Mindezt később 1,5-2 hét múlva meg is kell ismételnie.

Amit nagyon fontos eldöntenie az az, hogy mindenképpen házilag szeretne megszabadulni tőlük, vagy szakembert hív inkább. Jelen cikkünk bár a hossza ellenére nem teljes körű (még vagy 12-15 cikket írtunk róla oldalunkon), igyekeztünk felvázolni a problémát. Bízom benne, hogy el tudja dönteni a kérdést, és még inkább, hogy megteheti a szakember bevonását a dologba. A házilagos próbálkozás alig lesz olcsóbb, de sokkal több időbe, és energiájába fog kerülni, és az eredmény is sokkal kevésbé garantált.

Mert az ágyi poloskával nem könnyű. Sem együtt élni velük, sem megszabadulni tőlük.

Egy gyors kérdésre mindig van időnk!

Mihez szeretne most kezdeni?


Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
(H-P: 8 - 19, SZ: 8 - 16)
36 1 338 3737
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.