Cart-icon0

Mezei poloska a lakásban

mezei poloskaA tavasz beköszöntével, de főként a hideg tél közeledtével gyakori, hogy mezei poloska jelenik meg a lakásban. Persze az sem ritka, hogy nyáron, olykor-olykor a függönyön látunk sütkérezni egyet.

Mivel a legtöbben nem sokat tudnak a mezei poloskáról, így nem is igazán tudják, hogyan viszonyuljanak hozzá, ha egy mezei poloska megjelenik a lakásban.

“Le kell csapnom? Vagy elég kitessékelni a lakásból? Rám fog támadni? El fog szaporodni a lakásban?”

Nem veszélyes, csak nagyon zavaró, és büdös!

Kezdeném rögtön a legmegnyugtatóbb dologgal. A mezei poloska emberre veszélytelen rovar. Még csak nem is ragadozó rovar. Főként növények nedveit fogyasztja. Mivel szúró/szívó szájszervvel rendelkezik előfordulhat, hogy az embert megcsípi. Ez azonban ritka, és csak akkor fordulhat elő, ha közeledésünket támadásnak veszi. De még ekkor sem nevezhetjük őket agresszív, támadó rovarnak. Ennél sokkal békésebb

Az egyetlen kellemetlen dolog a mezei poloskában, hogy veszély esetén védekezésképp bűzt áraszt magából, és minél többen vannak, annál inkább érezhetővé válik a bűz már a lakásban is. A bűzmirigye miatt, és főként, hogy egy behurcolt fajról van szó, nincs igazán Magyarországon természetes ellensége, és még a rovarevő madarak sem fogyasztják.

A mezei poloska a lakásban semmilyen veszélyt nem jelent. Mivel a lakás egyáltalán nem a megfelelő közeg a számára, elszaporodni nem fog, maximum megpróbál áttelelni. De mivel a szobahőmérsékleten nem fog lelassulni az szervezete, így növényi nedvek hiányában hamar ki fog száradni.

Nyáron véletlenül jutnak a lakásba!

Főleg azért sem, mert a mezei poloska tipikusan csak véletlenül kerül be a lakásba a tavaszi, nyári időszakban. Eltévedve beszáll az ablakon. Esetleg egy séta alatt a táskánkra száll egy, amit végül beviszünk a lakásba.

Télen már ők is a túlélésre játszanak!

A tél közeledtével egyes térségekben sajnos inváziószerű mennyiségben is megjelenhetnek. Sokan számolnak be arról, hogy napjában 10-20-at, egyesek akár 100 körül is összefognak belőle. Vagyis nagyon sokan vannak, és ősszel már ők is a túlélésre mennek.

A hideg elől menekülnek a melegebb lakásokba, házakba. Jelenlétük azonban még ekkor sem veszélyes, csak nagyon (nagyon, nagyon) kellemetlen.

A legfontosabb, hogy megóvjuk tőlük az életterünket! Hogy pontosan mivel, erről szólnak a következő bekezdések…

A mezei poloska abszolút a természethez köthető rovar. Növények nedveit szívja, és petéit is növények leveleire helyezi el. A fiatal egyedek nem hagyják el a fák leveleit csak felnőtt korukra. Ahhoz, hogy megszabaduljon tőlük a zöldterületek, és fák tömeges kezelésére lenne szükség. Vagyis legalább egy olyan volumenű, jól megtervezett irtásra lenne szükség, mint a szúnyogok ellen. De ez rengeteg pénz lenne, nem beszélve arról, hogy a szigorú biocid rendeletek, amik Magyarországon jelen vannak, nem is tennék lehetővé az ilyen mértékű irtásukat.

Vagyis kizárólag az egyéni védekezés marad. Vegyük sorra őket!

Jó lenne a szúnyogháló, ha az tényleg védene!

A szúnyogháló jó lenne, de sajnos a mostani rolós rendszerek nem éppen a precíz zárásról ismertek. A sínrendszerben simán átmásznak egyik oldalról a másikra, de gyakran alul, ahol a sörte van sem zár jól egy ilyen szúnyogháló. Mindenképpen olyan szúnyogháló legyen felszerelve, ami megfelelően zár. Ilyen lehet a fix szúnyogháló is, de mindenképpen érdemes jó alaposan körül nézni. Ideiglenes szúnyoghálózásra még a tépőzárral rögzített is jó megoldás.

Vizsgáljunk meg minden lehetséges betörési pontot:

Nemcsak közvetlenül az ablakon keresztül jöhet mezei poloska a lakásba. Egy belsőtokos redőnyön keresztül is jöhetnek, ahogy akár egy egyszerű fali szellőzőn, de télen akár egy beépített tetőtér felső mennyezeti világításán keresztül is. Egy erkély esetében persze sokkal többről van szó, de érdemes mindent latba venni. Minden lehetséges bejutási pontot el kell előlük zárni. A résekkel együtt.

A mezei poloska a hűvös beálltával keresi a túlélésül szolgáló meleg területeket. Ezért érdemes alaposan átnézni, hogy a nyílászáró körül milyen apró rések, vannak, ahová el tudnak bújni.

Ez nem kis munka, de a jó hír, hogy csak egyszer kell megcsinálni, és még a fűtésszámlára is jó hatással van.

Kerülni kell a sárga színt:

Egyes irodalmak szerint a sárga szín vonzza a mezei poloskákat, így ezt a színt érdemes elkerülni. Én a magam részéről még megemlíteném a zöld, és a szürke, barna színeket. A mezei poloska tavasszal, és nyáron zöld színű, hogy jól beleolvadjon a környezetébe, ősszel, és télen barna “ruhát ölt”. Éppen ezért feltételezhető, hogy ezek a színek is jobban vonzák őket.

Készítsen fokhagyma spray-t:

Öntsön 2 bögre vízbe (500ml), 4 teáskanál szárított fokhagymaport, és keverje fel jól az oldatot. Az elkészített oldattal kezelje le az ablakpárkányokat, külső falszakaszokat az ablak körül, és egyéb olyan területeket, amit gyakran látogatnak a mezei poloskák. A fokhagyma szaga sok esetben sikerrel távol tartotta a mezei poloskákat az érintett felületről. Egyeseknek sikerült a napi 20-30 címeres poloskát néhány darabra szorítani. Fokhagymaport bármely élelmiszerüzletben fog találni a fűszerek között.

Miután elkészítette az oldatot pár óra elteltével már használhatja is. Az oldatot öntse egyszerű virágpermetezőbe, melyet szinte bármely virágosnál meg tud venni 500-700 Ft-ért, majd permetezze le az érintett külső falszakaszt az oldattal. Párkányokat, redőnytokokat szintén.

Vagy használjon mentaolajat/levelet:

A menta illatát is sok helyen említik meg a mezei poloska távol tartására. 10 csepp mentaolajat, vagy 2 teáskanál őrölt mentelevelet kell összekeverni 500 ml vízben.

Próbálta már a teafaolajat?

Szintén sikereket értek el a mezei poloska távoltartására a teafaolajal. Ebből a szinte bármely drogériában beszerezhető olajból kb 2 ml-t (kb 60 csepp) kell elkeverni 500 ml (0,5l) vízben. Majd jól összerázott állapotban alaposan be kell permetezni a mezei poloskák által gyakran látogatott területeket.

Ha vegyszer, akkor széles spektrumú rovarirtó. A címeres / mezei poloska elleni hatékonynak talált irtószereket itt foglaltuk össze.

Ha az illóolajak, különböző házi praktikák közül egy sem válna be, vagy nem szeretne ezekkel próbálkozni, és inkább a vegyszerre bízná a munkát, akkor a háztartás számára megvásárolható szerek közül a RTU, vagy Protect poloska irtót tudjuk javasolni. Sajnos a szigorú biocid szabályozás végett meglehetősen kevés a szabad forgalmú irtószerek száma, így sok készítményt nem tudunk javasolni.

(Megjegyzés: A mezei poloska nem összekeverendő az ágyi poloskával. Utóbbi már egyáltalán nem olyan barátságos, mint rokona.)

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot
Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • Szeretném megtudni, hogyha már a lakásba került a mezei poloska hogyan lehet kiirtani Nagyon zavaró hangokat ad. Fokhagymás spray is jó?
  Köszönettel
  i .

  1. Kedves Csentei Istvánné!

   Hallható hangot lakásban maximum a repülésével ad. Mivel fény felé húzódik, így az ablakon gyakran meg lehet találni. Egy papírral, pet palackkal is be lehet fogni., vagy ami az ön számára testhezálló.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Virág locsolás után találtam a kaspó szélen egy hatalmas barna poloskát. Azt szeretném megkérdezni, hogy lerakta-e a petéit? Hogyan vészelte át az eddigi hónapokat, hiszen biztosan nem most repült be? Kicsit sárgulnak a virág levelei, Ő tette tönkre? Köszönöm szépen a válaszukat! További szép napokat! Üdv.

 • A mély tál alakú csillár közepén mélyen, kis helyen tömegesen vannak a barna poloskák. Ha onnan elüldözöm, elárasztanak. Melyik irtószert vegyem?

 • Nem olvastam végig a hozzászólásokat, ezért elnézést kérek, ha már szerepelt hasonló kérdés.
  Engem az érdekelne, hogy tudnak-e olyan módszerről, amivel a poloska nedve kimosható a ruhából? A hálónkban régiek az ablakok, állandóan volt bent ősszel 1-2 poloska, és valószínűleg bemászhattak a szennyes kosárba, mert több ruhán félreismerhetetlen szagú sárga folt keletkezett, ami nem jön ki semmivel. Több ruhát is kidobtam már emiatt.
  Ha tud valaki valami szert, amivel kimosható, azért nagyon hálás lennék.

 • nekem a 3 hónapja lerakott parketta alatt vannak de kis bogár formájában nem kész egyedként ejszaka jönnek elő ezek a kis bogarak és ha megyek a tómeg felé azonnal a parketta alá fordulnak már 3 szor írtották de csak nem látom az elpusztult példányokat. mit tegyek? KASZÁLY

 • üdvözlet. nekem a szovában az orhidea virága elkezdett száradni de nem potyogott le a szárról ez feltünt, figyelmessen megnéztem és 2 db kerti poloskát is találtam a szirmokon valoszinüleg a nedvességet szivták ki a szirmokból . a száron még találtam egy kis ragacsos nedvet az lehet hogy a végtermék volt. remélem nem pusztul el az orhideám. kérdezném van e még tennivalom vele.köszönettel gedai zsuzsi

  1. Kedves Zsuzsi!

   A kérdéssel kapcsolatban mindenképpen kertészetet kell megkérdezni. Szívesen ajánljuk a Marczika kertészetet. Nagyon sokat tudnak az orchideákról, és azok ápolásáról. Ha megmenthető, akkor ők meg fogják tudni mondani, hogyan.

   Üdvözlettel:
   Abatox kft.

 • udvozletem!
  a poloska tavoltarto fokhagymas lotty engem is tavol tartana a lakastol, vagy ember szamara nem erezhetoen ,,marad” ott az illat a nyilas zarok korul?

  1. Kedves Viktória!

   Bár szeretem a fokhagymát, de egy állandó erős illat engem is zavarna. Csak a homlokzati részen kezelném körbe az ablakot, lakótérben már nem.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Tisztelt Cím !

  Amennyiben van rá mód, kérem jelezzék másoknak is, hogy a napokban véletlenül kipróbált
  rovarirtó szerrel igen hatékony eredményt értem el a mezei poloskákkal szemben.
  VAPE darázsirtóval lefújtam néhányat és nagyon rövid idő alatt “inaktív” állapotba kerültek.
  Egy csepp a hátára elég volt ahhoz hogy a fenti ereményt hozza a szer.
  Tehát nem elég a levegőbe fújni, hanem el kell találni a kiszemelt tettest és azonnal láthatóvá
  válik az eredmény. (Azóta sem mozdul!)
  Üdv: Aszódi Pál id.

  1. Kedves Pál!

   Ezek taglózó hatású szerek, amik bár gyorsan likvidálják a közvetlenül lekezelt rovart, de nem rendelkeznek eredményt jelentő hatástartóssággal. Amik a lekezelt felületre szállnak le 5-10 perc múlva, már nem fognak elpusztulni.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Jó e ? Szódabikarbóna +langyos víz- +2evökanàl ecet 20/szàzalékos !! Ezek össze keverése

  1. Kedves Barna!

   Ezen variáció eredményességét többen cáfolták, így nem tudjuk ajánlani. A fokhagyma oldatról viszont jókat hallottunk.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Tisztelettel kérdezem, a mezei ( zöld, címeres, márványtáblát) poloskák ellen az ecet+szódabikarbóna vízben lehet-e hatékony? Olvastam valahol, sajnos az arányokra nem emlékszem.
  Dr. Magyar Erzsébet

  1. Tisztelt Mindenki!

   1 -2 éve poloskarettegésben él az ország lakossága. Lakások,boltok, iskolák,tele vannak ezzel az eddig alig ismert rovarral. Elárasztották az országot,és mindenki nagyon ügyesen próbálkozik megszabadulni ezektől a túlélő művészektől. Úgy gondolom, hogy már túljutottunk az egyéni ügyeskedéseken. Közegészségügyi kérdéssé vált. Tanár vagyok,látom,hogy az osztálytermekben nyüzsögnek a bogarak. Nem megoldás az ecet, fokhagyma, szódabikarbóna és a ……! Szélesebb körű intézkedést szeretnénk, és várunk.
   Mégegyszer :egyénileg nem megoldható ez az áldatlan helyzet.

   Mohácsi Gabriella

 • Tisztelt Szalai Károly Úr!
  Érdeklődöm, hogy a levendula olaj hatásos lehet a mezei poloska távoltartására? A tv-ben hallottam róla, valaki szerint ez bevált nála. Milyen időközönként permetezzünk, az nem derült ki a riportban.
  Köszönettel: Ruczné Leipám Zsuzsanna Pécs

 • SZIASZTOK
  Ime a majdnem tökéletes elenszerűk.

  Megölni a Protect darázsírtó aeroszol öli meg , csak módjával, inkább többször keveset nyomni rájuk. Szívós egy mocsok egy dögök ,de ha 3-4 telitalálat után orra esik és nem megy tovább. A másik ami megelőzés címszó alatt. Protect csótány és hangyariasztó aeroszol . Nem tudom hogy tényleg ez vált e be , de 2-3 napja 100 asával gyűlnek az erkélyemen és természetesen mindegyik a szúnyoghálóm alatt próbál bejutni a lakásba. Tegnap már lehuztam redönyt és kinyilatkoztam az erkély elesett 😀 Reggel végigolvastam ezt az egész fórumot és utána kimentem a sprével mert reggel még nincsenek, csak amint idesüt a nap akkor rengetegen szoktak jönni. Reggel kimentem a sprével és ahol láttam őket mászkálgatni, erkély ajtókeret végig , erkély szőnyeg szunyogháló stb stb kicsit körbefulykottam mindent. Nem mondom hogy nem olyan büdös a spré mint maguk a dögök de én irtózom tőlük. Megfogni…… esélytelen számomra , porszívónál azon rettegnék másnap kimásznak …. Szóval befújtam erkélyt eljött a délután, most is láttam 2-3 db , de csak az erkélykorláton csücsülve , nem jöttek közelebb. Aki olyan parás mint én annak ajánlom ezt a két megoldást. ha már bejöt akkor a darázsírtó, kintre meg a csotányés hangyaírtó, . hogy most tényleg a spré vált be vagy csak mára már nem itt buliznak nálam azt nem tudom , de mondom tegnap 100 biztos volt az erkélyen. Most nem is próbálkoznak bejönni meg nem látom öket . remélem segitettem

 • Kipróbáltam a fokhagymás permetet. Sajnos egyáltalán nem vált be, viszont a lakás jó büdös lett tőle. Most átváltok a teafaolajra, hátha azzal sikerül a poloskákat távol tartani.

 • Én is hallottam ezt, ezért leöntöttem próbaképpen egyet tömény, 20%-os ecettel. Fütyült rá, ment tovább.

 • Rovatoxx nálam hellyel-közzel beválni látszik, de azért nem teljesen tökéletes, már csak azért sem, mert:

  1. nem elviselhetetlenül ugyan, de büdös;
  2. a hatása néhány óráig tart, ahogy észrevettem.

  Nálam a két ablaktábla közt rodeóznak a dögök, onnan szivárognak be szép lassan a lakásba. (Sajnos régi, és nem túl acélos nyílászáróim vannak, de már erősen érik a csere. Plusz ligetre néz a lakásom, lombkoronaszintben, szóval el lehet képzelni.)

  Ha a két ablakréteg közé befújok egy embereset, akkor az kiüti őket, de aztán csillapodik a hatás, és az újonnan érkezőkre már nem hat annyira (egy idő után semennyire sem). Szóval ismétlő jelleggel kell nyomatnom nekik, de nem hiszem, h ez nekem túlzottan jót tenne heteken keresztül, ha marad a vénasszonyok nyara.

  Ma kaptam egy tippet: Envira Bio Power. Ezt ismeri valaki? Tapasztalatok?

 • Üdvözlök Mindenkit!
  A polikarbonát fedésű teraszt és a ház falát is ellepték a barna poloskák. A tető alatt az éjszakai világítás csalhatta ide ezeket a dögöket, mert eddig nem volt egy sem. Amíg nem volt előtető, addig nem volt poloska sem. Először csak egy-egy jött, majd mintha egymást hívták volna, sorakoztak a tető alatt. Ma már 20 %-os ecetet permeteztem rájuk, de hiába. A falat is befújtam az ajtók és az ablakok körül, de az újabb érkezők ugyanúgy rárepültek, nem zavarta őket az ecet szaga. Holnap vegyszert veszek, mert egyre többen jönnek. Mindent összemásznak, akár fertőzést is okozhatnak. Érdemes elektromos rovarcsapdát venni? Próbálta-e valaki? A választ előre is köszönöm.

 • Megoldás:

  Arany színű Raid Max hangya- és csótányirtó aerosol.

  A már egyszer hatásosnak mondott Cipermetrint is tartalmazza.
  Panelban lakunk, hangyainváziónk volt. Bepipultam és körbefújtam a lakást, továbbá az ablakkeretet és a szúnyoghálót is. A redőnytokba is fújtam. Dögöljön meg minden(ki), aminek kettőnél több lába van!
  A hangyák még aznap eltűntek.

  DE ELTŰNTEK A POLOSKÁK IS! Pedig szezon volt ezerrel…

  Egyetlen pici hátránya van a szernek: büdös.
  Nem gyomorforgatóan, de azért kellemetlen. De csak 2-3 napig (befújás intenzitásától függően). Utána viszont még hetekig (szerintem 1-2 hónapig) hatásos.

  De nem ám felvásárolni a készleteket a teszkóból! 😉

  Szívesen…

 • Hali.
  Én személy szerint maradnék a vegyi anyagos megoldásnál.
  Saját tapasztalat.
  Protect darázsírtó spraly kifejezetten hatásos ellenük.
  1 percen belül döglenek tőle.
  Csakhogy sokan vannak hogy basszák meg és sajnos nem 1 kupacban. XD
  Kérdésem : Milyen anyagot tudsz javasolni amit kijuttatok megmarad és írtja is őket de mégsem kerűl csittrilliárdnyi összegbe ?
  Folyóparti nyaralóról van szó.
  Mivel kőzel a határ nem gond átugrani Romániába vagy Szerbiába anyagért.
  Mivel ide nehezen találnák vissza légyszíves a facén keress meg a válasszal.
  Űdv:
  Mamantov Vlagyimir.

 • En kloroformos vagy acetonos flakonba szokba csalni es egybol elalszanak.

 • Nem a szabályozás “végett” kevés az irtószerek száma, hanem MIATT!!!

 • Erdő mellett lakom, így nagyon sok a támadó poloska. Én az alábbi humánus módszert alkalmazom: fogom a porszívót, és az egyenes végére rágumizok egy neylon térdharisnyát úgy, hogy a csőbe kissé belógjon. Bekapcsolom a porszívót és felszívok 3-4 poloskát. Kikapcsolom a porszívót és kirázom a betolakodókat. Utána azt tesztek velük, amit csak jónak láttok. Mivel én bogárfóbiában szenvedek, ezt találtam a számomra legkedvezőbb megoldásnak. Remélem tudtam segíteni. További szép napot mindenkinek!

 • Szép napot!Érdeklődnék ha például fokhagymát ültetnék a kertbe tavasszal van rá esély hogy nem lepik el a paradicsomot és a gyümölcsöt???

 • Nagyon allergiás vagyok, ha csak ranezek már rosszul vagyok.
  Valamit amivel ki lehet irtani!!!
  Köszönjük szépen!

 • Nálam is nagyon sok van a lakásban! segítséget szeretnék kérni -mivel és hogyan lehet ezeket a káros büdöseket elpusztitani?

Hozzászólások zárolva.