Cart-icon0

Pókcsípés: mikor kell félni?

A pók általában védekezésképp, vagy zsákmányszerzés céljából csíp. Csíp, ugyanis anatómiailag képes rá. Ellenben a darázzsal, ami nem csíp. Ő ugyanis szúr. Részletkérdés, de azért jó, ha tudja, hogy még soha senkit a világon nem csípett meg darázs. Hiába állítják milliók! Merthogy az nem csíp!

Na de térjünk vissza a pókcsípésre. A pók elülső (fejtor) részén a szemei alatt található a méregmirigye, melynek kivezető nyílásai a csáprágóján találhatóak. Ezekkel a csáprágókkal csípi, marja meg áldozatát.

A csípés során a méregmirigye által termelt mérget a kivezető nyílásokon keresztül juttatja az áldozat szervezetébe, melyet különböző fehérjék keveréke alkotják. Köztük olyan félelmetes dolgokkal, mint idegmérgek, előemésztést segítő enzimek. De mielőtt pánikba esne, jó ha tudja, a magyarországi pókok mérgének jelentős része ártalmatlan. A legtöbb pók csáprágója eleve alkalmatlan a bőr átszúrására. De nem mindé!

Ha önnél nagyon alkalmatlankodnak a pókok, és szép szóval nem tudja őket távozásra bírni, kérhet tőlünk egy biztonságos pókirtást. De térjünk vissza a csípésekre!

Nem minden pók kezesbárány hazánkban!

Egyrészt fogalmunk sincs, hogy ki, mikor, és hová, milyen egzotikus állatot rendelt a neten, vagy szedett össze egy ausztrál túra során. Így nem tudjuk, hogy van-e idegen faj az országba. Másodrészt, hazánkban is van néhány olyan pókféle, amely a csípés által igen fájdalmas kellemetlenségeket tud okozni. Ilyen a főként madárpókra hasonlító, száraz, füves területeket kedvelő szongáriai cselőpók, a talajba fúrt, függőleges lyukakban, üregekben élő, hálót nem szövő, farkaspókfélék családjába tartozó pokoli cselőpók, illetve a réteken fűfélék kalászából összeszőtt “lakóházban” élő mérges dajkapók.

Ha statisztikailag ön azon kevesek közé tartozik, akiket Dél-Amerikából, Ausztráliából behozott trópusi pókféle csípett meg, és zsibbadást érez, szédül, izzad, esetleg izomgörcse van, vagy hullámvasútként ingadozik a vérnyomása, sőt még levegőt sem kap, akkor azonnal kérjen segítséget, és rohanjanak neurotoxin ellen oltásért.

De ne aggódjon! A KSH adatai szerint 0 halálos kimenetelű pókcsípés történt az országban idén. és tavaly is. Szóval az esélye, hogy önt egy fekete özvegy csípte meg 0,000001%. (Tartsuk fenn a tévedés jogát). Vagyis a pókcsípés Magyarországon nem annyira kockázatos. Ha ön nem is a csípésüktől tart, hanem egyszerűen ellepték az otthonát, nyaralóját, és megszabadulna tőlük, akkor a pókirtás sokat segíthet a helyzeten.

A pókcsípés tünetei:

A pókcsípés tünetei sokfélék lehetnek. Függ a csípés helyétől, a pók fajtájától, a befecskendezett “méreg” összetételétől, mennyiségétől, de befolyásolhatja mind a rovar, mind az ön életkora, az, hogy korábban szenvedett-e már el ugyanazon rovartól csípést, és szervezete, hogyan reagálja le.

pókcsípés farkaspók
Ideális esetben látszik a pók kettős marása

A kiütés alakja, vagy mérete sajnos számtalan lehet. A pókcsípés során a csáprágó kettős szerve miatt két szúrásnyom látható a csípés centrumában, de az is előfordulhat, hogy a kiváltott reakció, vagy a vakarás következtében kialakult bevérzés miatt nem lesz látható a szúrásnyom. Ez esetben még a legalaposabb bőrgyógyászati vizsgálatok sem tudják megállapítani, hogy pók okozta-e a csípést.

Nincs egyöntetű válasz arra, hogy mik a pókcsípés tünetei, és hogy hogyan néz ki, nemcsak azért mert arra sokféleképpen reagálhat az ember, hanem mert a rovarcsípésre a legtöbb esetben általános reakciók alakulnak ki. A rovarcsípések mögött lejátszódó folyamatok ugyanis elégé azonosak. Kivéve persze néhány kivételtől, és bizonyos szélsőséges esetektől. Mint a fent említett fekete özvegy marása.

De egy rovarcsípés voltaképpen mindig ugyan arról szól: egy élőlény idegen anyagot juttat a szervezetbe, mely vagy helyi, vagy szisztémás tünet okoz. Legyen az pók, vagy szúnyog, ágyi poloska, vagy bolha. Darázs-, vagy méh.

Tudnék önnek olyan pókcsípést mutatni, ami teljesen azonos a szúnyogcsípéssel, vagy olyan bolhacsípést, ami megtévesztően hasonlít az ágyi poloska csípésre. Ha bírja a gyomra, és meg akar rémülni, keressen képeket pókcsípésről, de javaslom, hogy fogadja el, hogy a pókcsípés kinézete a korábban írt 8 tényező végett (csípés helye, pók fajtája, kora, méreg összetétele, mennyisége, az ön kora, szervezete, korábbi csípések száma) rendkívül változóak lehetnek, és tüneti szinten nem feltétlenül különbözik más rovarcsípéstől.

A legtipikusabb tünetek pókcsípéskor:

Normális tünetek:
Teljesen normális tünet, ha a pókcsípés helyén viszkető vöröses duzzanat alakul ki, akár egy kisebb fájdalmas csomóval. Ha nem párosul mellé semmi egyéb tünet, akkor néhány napon belül lelohad.

Nagy lokális reakció:
Míg a normális tüneteknél a duzzanat 1-2 cm-től 10 cm-ig terjed, addig a nagy lokális reakció esetében a csípés helyén akár 10 cm-t meghaladó duzzanat is kialakulhat. A fájdalomreceptorokat is megizzasztja. Itt azonban még nincs ok az aggodalomra.

Szisztémás reakció:
A csípést követően meglehetősen rövid időn belül (5-10 perc) összetett, különböző súlyóságú tünetek jelentkeznek. Csalánkiütés, test szerte bőrviszketés, bőrpír, hányinger, rossz közérzet, gyengeség, nehézlégzés. Látni, hogy a szisztémás reakció az egész szervezetre hat, míg a korábbiak csak helyi tüneteket okoznak. Pókcsípésre adott szisztémás tünettel még nem találkoztunk, és kutatásunk során sem láttunk erre vonatkozóan adatot, illetve az általunk megkérdezett allergiaközpont sem foglalkozott ilyen esettel. Hazánkban honos pókfajok közül még egyik csípése sem okozott szisztémás reakciót.

Pókcsípés allergia – lehetne, de nincs

Először is tegyünk gyorsan tisztába a dolgokat. Mitől is allergia, az allergia? Miért használja a többség tévesen?

Akár pókcsípésről, akár rovarcsípésről beszélünk, mindaddig, amíg normális, lokális tüneteink vannak, nem beszélünk allergiáról. Az, hogy egy illetőnél a szúnyogcsípés helyén 5-8 cm-es átmérőjű ödéma alakul ki, míg ismerősöknél ez 1-2 cm-es szokott lenni, mindaddig ez nem allergia. Dr. Mezei Györgyi, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika allergológus szakorvosa szerint még a látványosabb akut gyulladás sem allergia. Egy talpon ért csípés következtében feldagadt lábszár sem ok az aggodalomra.

Pókcsípés allergiáról akkor beszélhetünk, ha a marás során a szervezetbe juttatott idegen anyagra (akár darázs, vagy méh is lehetne) a szervezetünk az immunglobulin E (IgE) típusú antitest termelésére túlzóan reagál. Vagyis voltaképpen nem a szervezetbe került idegen méregre, anyagra reagálunk szélsőségesen, hanem az erre védekezésképpen termelt antitestre. Ilyenkor felborul az immunrendszer működése.

Ha a csípés helyétől független területeken tapasztalunk tüneteket (pl:csalánkiütés, börpír), és/vagy az egész szervezetünkre ható tünetek jelentkeznek (csalánkiütés, test szerte bőrviszketés, bőrpír, hányinger, hányás, hasmenés, rossz közérzet, gyengeség, nehézlégzés, ingadozó vérnyomás, szédülés), akkor már allergiáról beszélünk. Ez esetben feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Szélsőséges allergiás reakció az anafilaxia, mely nagyon rövid időn belül, maximum 2 órán belül súlyos tünetekkel jelentkezik.

Pókcsípés még nem okozott anafilaxiát hazánkban. Egyetlen dokumentált esetről tudunk még a ’70-es évekből, amikor egy mérges dajkapók csípés miatt az áldozat nem volt képes a saját lábán hazamenni. Komolyabb baj azonban ott sem lett. Magyarországon honos pókfajtától ennél erősebb reakciót kiváltó pókcsípésről nem találtunk feljegyzéseket. A hazai pókfajok mérgének összetétele jelenleg kevésbé kockázatos.

A pókcsípés kezelése:

A pókcsípés során helyi reakciók lépnek fel, aminek helyi kezelése elegendő. A viszketést általában a hisztamin-egyensúly felborulása okozza, így antihisztaminos kenőccsel a viszketés enyhíthető. A kalcium tabletták szedése sajnos nem segítik a tünetek enyhítését még allergiás reakciók esetén sem.

Menjen el a legközelebbi patikába, és kérdezze meg a patikust, hogy tud-e ajánlani antihisztamin krémet csípésre. Az általunk ismert PHLOGOSAM kenőcs sajnos vényköteles készítmény. Ha a fent írt tünetek közül szisztémás reakciót tapasztal, akkor mindenképpen menjen orvoshoz, de ha nagy reakciót tapasztal, akkor érdemes allergiavizsgálatra mennie.

Tényleg pók csípett meg?

A rovarcsípések tünetei nagyon általánosak. Egy a bőrfelületen viszkető kis kiütés mögött számtalan dolog húzódhat. Ha eltekintünk attól a számtalan bőrgyógyászati októl, ami egy ilyen eset mögött húzódhat, és csak a rovarokra koncentrálunk, sem lehet egy csípést a kinézete alapján megítélni.

Ahhoz, hogy következtetni lehessen a rovarcsípés okozójára, meg kell néznünk a csípés keletkezési körülményeit, és az így felállított “kórlap” alapján szóba jöhető rovarok talán megállapíthatóak.

Milyen testrészen érte a csípés?
Milyen gyakoriak a csípések?
A nap mely szakaszára tehetőek a csípések? (Nem az a fontos, hogy mikor kezd el viszketni)
Hogyan változik a csípések száma időben?
Mióta tapasztalják a csípéseket?
Mennyire koncentrálódnak a csípések?
Hol érik a csípések (otthon, munkahelyen, szabadban)?

A pók esetén a csípés bármely testrészen előfordulhat, de jellemzően a ruhával nem borított tesztrészen. Egyszeri csípésekről van szó, ami nem ismétlődik, vagy nem rendszeres gyakoriságú. Előfordulhat, hogy a csípések egy vonal mentén húzódnak. A csáprágó kettős szúrásnyomot hagy, de nem feltétlenül látható. Az alkalmankénti csípések száma nem emelkedik, hanem stagnál. A csípést nem érezni, mert inkább éjszaka történik, csak a viszketésre lesz figyelmes az ember másnap.

Mikor kell a pókokat írtani?

A pók hasznos állat, hiszen a kisebb rovarokra vadászva megtisztítja környezetünket a többi ízeltlábútól. De akadnak helyzetek, mikor a számuk eléri a nem kívánatos szintet. Amikor a pókok fürtökben lógnak a házon, és reggelre behálózzák a falakat, amibe napközben mindent belefúj a szél, és az ürülékük, már mindenütt ott éktelenkedik, akkor lehet, hogy érdemes szakembert hívni. A pókirtás cégünknél a Budapest-Balaton szakaszon érhető el, így nyugodtan kérhető a segítségünk, akár egy elhagyott, a pókok által birtokba vett kerti sufniról, akár egy balatoni nyaralóról is legyen szó.

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot
Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • Bayerné Mária vagyok. Egy hónapja a vonaton csíphetett meg valami, a térdhajlatom alatt. Az 1 cm-es kemény göb, körbe a pír és a dagadás sehogy sem múlik. Sőt a külömböző ajánlott kenőcsök hatåsára, mint aluminium tartalmú borogatás, antibiotikumos kenőcs, romlik is a helyzet. Voltam körzeti orvosnál, sebészeten, bőrgyógyászaton, de valahogy semmi nem segít. Eddig annyit tudtam meg,hogy a véráramba vagy a nyirokrendszerbe biztosan került valamik
  Kérem a segítségét, hova fordulhatnék segítségért, hogy meggyógyuljak? Előre is köszönöm, Bayerné

 • 34 éve megcsípett egy pók. Orvoshoz kellett fordulnom, mert olyan lett a bokám mint a hordó. 3 hónapig is tartott a duzzanat a bokám nem hajlott. Terhes voltam éppen a fiammal. Azóta is megmaradt a nyoma egy barna heg folt. Viszont minden évben begyullad. Kivörösödik és viszket. Nem fordultam ujból orvoshoz, mert ugy gondoltam hamarosan ugy is megszünik. Viszont 10 éve autoimmunnal kezelnek RA. Lehet ehhez köze? Várom válaszukat üdv. Lukács Gáborné.

 • Üdvözlöm! A hasam alján megcsípet egy pók a köldökömtől slégan lefele kb 3 cm a két kis juk jól látszik a csípés helye, két nap telt el voltam orvosnál írt ki kálciumot még kétféle kenőcsöt. Fogalmam sincs, hogy milyen pók csípett meg de már a duzzanat kiterjed az egész alhasamra olyan 20 szor 30 cm a kiterjedése az egész felület viszket és enyén ég és fel van keményedve. ezzel egyidőbe a jobb bokámat is megcsípte a pók az beduzzat de nam anyira gáz mint a hasam. Másnap megcsípet a bal vádlimat 3- helyen aból mi lesz nem tudom. Az egész szobát kipakoltam de a tettest nem tanáltuk, mit tegyek a választ előre is köszönöm

 • Ildiko vagyok és nekem is lenne kérdesem önöktöl van egy kislányom most lessz 12 honapos és öt is meg csipte valami és nemtudjuk hpgy mi az és nagyon viszket neki és sir is

 • Valami (nagyítóval való vizsgálat alapján feltehetően pók) megcsípte a felkaromat 1 hete a Balaton mellett, a helye bepirosodott kb. 10 x 5 cm területen, esténként éget, és rángásokat érzek benne, továbbá elkezdett fájni a fejem. Az orvos írt rá antibiotikumot, 1 hét alatt semmi javulás sincs. Azóta voltam bőrgyógyásznál is, aki lepattintott, hogy majd elmúlik. Nem igazán javul. 35 vagyok, erős a szervezetem, semmilyen allergiám nincs (nemrég vizsgáltattam is) és nem is volt, sem hasonlót nem tapasztaltam (se fejfájást). Elmentem kontrollra, ott is lepattintott az orvos, hogy majd elmúlik, jegeljem. Egy hét után normális, hogy nincs javulás? Hová fordulhatok ilyen esetben?

 • Valamilyen csípés érhette a kezem hátát(nem vettem észre)hirtelen duzzanat keletkezett,a közepe kőkemény,víz hatására hitelen megnagyobbodott olyan 3,4cm.Nem fáj,nem is viszket,de túl kemény.Mi is lenne a teendő ellene?

 • Alig látható èjjeli csipés kettő ,egymástól 5 cm re és iszonyúan viszket de belül érezni mintha a karon belül fúrná magát valami

 • Kb.3-4 napja ereztem kis viszketest,majd enyhebb fajdalmat a jobb huvejkujjamon.2 napja erosodott a fajas es elkezdett kucsit feldagadni az ujjam,mara mar elg duzzadt es nagyon faj.Lehet e ez pokcsipes,kell e orvoshoz fordulnom vele?valaszukat koszonom!Tisztelettel.Gacs Katalin

 • Üdvözlöm!
  Pár nappal ezelött reggel viszketésre ébredtem,
  a bokámon volt egy kisebb csípés.Nem foglalkoztam vele. Másnapra ugyanott két csípés lett kicsit feljebb.
  Nagyon viszketnek és mostanra kb. 2ft-os nagyságú piros göbökké változtak kis gennyes pontocskával a közepükön.
  Köszönöm ha tudnak segíteni mi lehet ez.

Hozzászólások zárolva.