A harmadik hullám ellenére cégünk továbbra is működik, és maximális biztonsági előírások mellett dolgozik. Cipővédőt, maszkot, tiszta kesztyűt hordanak kollégáink. Cégünknél továbbra sem volt még pozitív eset. Hatósági karanténban lévő ingatlanba nem megyünk. 2021.03.18.

Mit keres hangya a panelban?

Nincs egyedül, ha azt látja, sárga színű apró hangyák törnek fel a fürdőszoba fugaközeiből. Sem akkor, ha a konnektorba fáraóhangyacsapat masírozik ki-be. Még akkor sem, ha ezek az apró élőlények a függönykarnisban kezdik meg a fészekrakó programjukat.

A fáraóhangyák a legtöbb ember által ismert házi, és gyepi hangyákkal ellentétben nem a kertből, udvarból bemasírozva szállják meg az otthonunkat, hanem ők köszönik szépen jól érzik magukat a lakásban. Olyannyira, hogy voltaképpen egész életüket szobahőmérsékleten élik le, a kertbe és a természetbe igen ritkán merészkednek ki.

Mivel a trópusokról származnak a fáraóhangyák, a magasabb hőmérséklet, és a párás környezet kiválóan alkalmas arra, hogy kolóniát alapítsanak akár egy függönykarnisban, vagy akár egy bútor polcai között. Igen, jól olvasta. A fáraóhangya akár egy bútorba is képes “befészkelni” magát.

Ha a lakásában azt látja, hogy ezek az apró sárga kis élőlények a parketta alól jönnek fel, vagy éppen a konnektorból másznak ki, esetleg a fűtéscsövek mellett kolbászolnak, megnyugodhat. Ez náluk tök természetes. Önnek nem, de nekik igen! Nem egy hihetetlen jelenség áldozata. Csupán a fáraó hangyáké.

Ne essen pánikba! Mert becsapj a józan paraszti ész!

Az első és legfontosabb, hogy ne essen pánikba! Mivel fészken belül párosodnak, és a szaporodásukat nem verik akkora dobra, mint a házi hangyák, akik nászrepülésre mennek, így mire ön észreveszi őket, vélhetően már több generációt lehúztak a lakásában. Vegyen egy nagy levegőt, és közösen vegyünk véget a fáraóhangya-banda koncertnek a lakásban. Még véletlenül se kacsingasson a Raid felé, gondolván “hátha!”. Ha ott a szemetes mellett egy flakon, az egyenlőre maradjon is ott.

Ha már fújta őket rovarirtóval, jó ha tudja, hogy a fáraóhangya rafinált élőlény. Bár biztos sikerült pár dolgozót elpusztítania, de 1-2 megátalkodott szinte biztosan bejutott a hírrel, hogy támadás érte őket, akik ilyenkor a túlélés érdekében több csoportra szakadva új kolóniákat alkotnak. A fáraóhangyák jók stratégiai gondolkodásban.

Társadalmukban több nemzőképes királynő is él. Egy átgondolatlan támadás holmi irtószeres fújkálással csak azt fogja eredményezni, hogy a kolóniájuk újabbakra szakad, szétválnak, és új területeket gyarmatosítanak.

Hogyan irtsa ki a fáraó hangyákat?

Ha elkezdi őket Raiddel, Chemotox-al, vagy különböző aeroszolos rovarirtókkal fújni, akkor a következő dolog fog történni. A kijuttatott szer hatására a felületen közlekedő dolgozók rövid időn belül el fognak pusztulni. Amit látni fog, az elsőre nagyon biztató lesz, de a dolgok mélyére ásva valójában semmi érdemleges nem fog történni. Néhány tucat, vagy néhány száz dolgozó elpusztulása sajnos sosem jelenti a háború végét.

Látta a Mátrix című filmtrilógia záró epizódját? Van benne egy harci jelenet, amikor Zion városába a robotok lyukat fúrva a védelmi falon folyamatosan próbálnak betörni. Az emberek eleinte jól ellenállnak, de mikor megérkezik a valódi hullám, szinte minden esélyük szertefoszlik a sikeres ellenállásra. Ez a jelenet tökéletes illusztrációja a házilagos fáraóhangya irtásnak.

Ha elkezdi fújni őket a felszínen, akkor valójában a felszín alatt a következők fognak történni. Az ön által megtámadott kolónia először több csoportra bomlik. Majd ezek a csoportok elmenekülnek, és új kolóniákat alkotnak, hiszen több nemzőképes királynővel is rendelkeznek. Ezek a kolóniák valahol pedig újra meg fognak jelenni.

Ha egy szoba egyik belső válaszfalának egyik oldalán jelentek meg, igen nagy az esély, hogy egy töredékkolónia meg fog jelenni a túloldalon. De ha a falban Bergmann csövek (villenyvezetéknek) is futnak, akkor azon keresztül szinte bárhová eljuthatnak. Akár 1-2 helyiséggel arrébb is. De ha a fűtéscsöveknél vertek tanyát, akkor panel lakás esetén irtáskor menekülhetnek a szomszédba is, ami már ugyan nem az ön gondja lesz, de mivel a szomszéd is hasonló stratégiával (fújás) fogja irtani, néhány hónapon belül lehet, hogy visszakapja a kolóniát.

A rovarirtó szerrel való fújás önmagában szinte biztos kudarc. Ha rövidtávon nem is, hosszútávon mindenképpen.

Az egyetlen megoldás a Trójai módszer. Mivel a felületkezelő fújás nem éri el a boly mélyét (hacsak nem egy bútorban vertek tanyát), ráadásul kockáztatja vele a kolónia több részre szakadását, az egyetlen megoldás egy megfelelő hatóanyagú csalétkezési program. A trójai hangyairtásról részletesen itt olvashat.NE HAGYJA, HOGY ÁTVEGYÉK AZ OTTHONÁBAN AZ URALMAT EZEK A RONDA DÖGÖK!

Megszabadítjuk
(Árak & Időpontok)
Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
(H-P: 8 - 19, SZ: 8 - 16)
36 1 338 3737
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km (Egyes szolgáltatásaink a Balatonon is)

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.