Cart-icon0

Mit keres hangya a panelban?

Nincs egyedül, ha azt látja, sárga színű apró hangyák törnek fel a fürdőszoba fugaközeiből. Sem akkor, ha a konnektorba fáraóhangyacsapat masírozik ki-be. Még akkor sem, ha ezek az apró élőlények a függönykarnisban kezdik meg a fészekrakó programjukat.

A fáraóhangyák a legtöbb ember által ismert házi, és gyepi hangyákkal ellentétben nem a kertből, udvarból bemasírozva szállják meg az otthonunkat, hanem ők köszönik szépen jól érzik magukat a lakásban. Olyannyira, hogy voltaképpen egész életüket szobahőmérsékleten élik le, a kertbe és a természetbe igen ritkán merészkednek ki.

Mivel a trópusokról származnak a fáraóhangyák, a magasabb hőmérséklet, és a párás környezet kiválóan alkalmas arra, hogy kolóniát alapítsanak akár egy függönykarnisban, vagy akár egy bútor polcai között. Igen, jól olvasta. A fáraóhangya akár egy bútorba is képes “befészkelni” magát.

Ha a lakásában azt látja, hogy ezek az apró sárga kis élőlények a parketta alól jönnek fel, vagy éppen a konnektorból másznak ki, esetleg a fűtéscsövek mellett kolbászolnak, megnyugodhat. Ez náluk tök természetes. Önnek nem, de nekik igen! Nem egy hihetetlen jelenség áldozata. Csupán a fáraó hangyáké.

Ne essen pánikba! Mert becsapj a józan paraszti ész!

Az első és legfontosabb, hogy ne essen pánikba! Mivel fészken belül párosodnak, és a szaporodásukat nem verik akkora dobra, mint a házi hangyák, akik nászrepülésre mennek, így mire ön észreveszi őket, vélhetően már több generációt lehúztak a lakásában. Vegyen egy nagy levegőt, és közösen vegyünk véget a fáraóhangya-banda koncertnek a lakásban. Még véletlenül se kacsingasson a Raid felé, gondolván “hátha!”. Ha ott a szemetes mellett egy flakon, az egyenlőre maradjon is ott.

Ha már fújta őket rovarirtóval, jó ha tudja, hogy a fáraóhangya rafinált élőlény. Bár biztos sikerült pár dolgozót elpusztítania, de 1-2 megátalkodott szinte biztosan bejutott a hírrel, hogy támadás érte őket, akik ilyenkor a túlélés érdekében több csoportra szakadva új kolóniákat alkotnak. A fáraóhangyák jók stratégiai gondolkodásban.

Társadalmukban több nemzőképes királynő is él. Egy átgondolatlan támadás holmi irtószeres fújkálással csak azt fogja eredményezni, hogy a kolóniájuk újabbakra szakad, szétválnak, és új területeket gyarmatosítanak.

Hogyan irtsa ki a fáraó hangyákat?

Ha elkezdi őket Raiddel, Chemotox-al, vagy különböző aeroszolos rovarirtókkal fújni, akkor a következő dolog fog történni. A kijuttatott szer hatására a felületen közlekedő dolgozók rövid időn belül el fognak pusztulni. Amit látni fog, az elsőre nagyon biztató lesz, de a dolgok mélyére ásva valójában semmi érdemleges nem fog történni. Néhány tucat, vagy néhány száz dolgozó elpusztulása sajnos sosem jelenti a háború végét.

Látta a Mátrix című filmtrilógia záró epizódját? Van benne egy harci jelenet, amikor Zion városába a robotok lyukat fúrva a védelmi falon folyamatosan próbálnak betörni. Az emberek eleinte jól ellenállnak, de mikor megérkezik a valódi hullám, szinte minden esélyük szertefoszlik a sikeres ellenállásra. Ez a jelenet tökéletes illusztrációja a házilagos fáraóhangya irtásnak.

Ha elkezdi fújni őket a felszínen, akkor valójában a felszín alatt a következők fognak történni. Az ön által megtámadott kolónia először több csoportra bomlik. Majd ezek a csoportok elmenekülnek, és új kolóniákat alkotnak, hiszen több nemzőképes királynővel is rendelkeznek. Ezek a kolóniák valahol pedig újra meg fognak jelenni.

Ha egy szoba egyik belső válaszfalának egyik oldalán jelentek meg, igen nagy az esély, hogy egy töredékkolónia meg fog jelenni a túloldalon. De ha a falban Bergmann csövek (villenyvezetéknek) is futnak, akkor azon keresztül szinte bárhová eljuthatnak. Akár 1-2 helyiséggel arrébb is. De ha a fűtéscsöveknél vertek tanyát, akkor panel lakás esetén irtáskor menekülhetnek a szomszédba is, ami már ugyan nem az ön gondja lesz, de mivel a szomszéd is hasonló stratégiával (fújás) fogja irtani, néhány hónapon belül lehet, hogy visszakapja a kolóniát.

A rovarirtó szerrel való fújás önmagában szinte biztos kudarc. Ha rövidtávon nem is, hosszútávon mindenképpen.

Az egyetlen megoldás a Trójai módszer. Mivel a felületkezelő fújás nem éri el a boly mélyét (hacsak nem egy bútorban vertek tanyát), ráadásul kockáztatja vele a kolónia több részre szakadását, az egyetlen megoldás egy megfelelő hatóanyagú csalétkezési program. A trójai hangyairtásról részletesen itt olvashat.

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot