Cart-icon0

Ágyi poloska csípés enyhítése

ágyi poloska csípésAz ágyi poloska csípés sokszor még a legtapasztaltabb bőrgyógyászokon is kifog. Ugyanis nehezen ismerhető fel az poloska csípés. De nem lehetetlen.

Ezért is gondoltuk úgy hogy vállalkozunk erre a feladatra, és jó rovarirtókhoz méltóan megválaszoljuk az ágyi poloska csípéssel kapcsolatos legégetőbb kérdéseket.

Az ágyi poloska csípés jelei:

Hogyan ismerhető fel az ágyi poloska csípés?

A legfontosabb, hogy magát a csípést nézegetve, annak pirosságát, nagyságát, és esetleges egyéb jellemzőit sajnos felesleges nézni. Ez fontos a bőrgyógyásznak, de nem segít abban, hogy meghatározzuk, hogy az ágyi poloskától származik-e. Az ágyi poloska csípésre az immunrendszerünk különböző formában reagál. Van akinél semmilyen tünet nem látható, míg egyesek akár kórházba is kerülhetnek a csípéstől.

1.) Az ágyi poloska éjjel csíp:

Az ágyi poloska csípés akkor ismerhető fel könnyedén, ha ismerjük a keletkezésük körülményeit. Azaz nem magát a csípést vizsgáljuk, hanem azt, hogy azok hogyan keletkeztek. Itt számtalan szempontot figyelembe kell venni. A legfontosabb, hogy az ágyi poloska minden esetben este csíp, majd másnap reggelre jön elő az az őrjítő viszkető kiütés.

VEGYSZERMENTES POLOSKAIRTÓ GÉP BÉRELHETŐ Ha szeretne megszabadulni az ágyi poloskáktól, de nem akar idegent látni a lakásában, miközben a hálószobájában a holmiai között permetez, akkor béreljen tőlünk vegyszermentes poloskairtó gépet, amihez nemcsak egy több órás, teljes körű videós útmutatót kap, de számos extrát is a bérlés mellé. Tovább a poloskairtó géphez>>

Könnyen előfordulhat, hogy az ember úgy kell ki az ágyból, hogy még nem látja az ágyi poloska csípés semmi féle jelét, majd a reggeli zuhanyzás során a melegvíz hatására kezd az irritáció előjönni. De napközben is van, hogy a semmiből előbukkan a csípés. Jellemzően azért, mert a ruha a napközbeni mozgás hatására dörzsölni kezdi a csípés helyét, és beindul az irritáció. Ez megzavarhatja az embert, de ha úgy látjuk, hogy a csípések döntő többsége reggelre jön elő, és napközben csak 1-2 ilyen jön elő, amire logikus magyarázatot ad a fenti esetek, akkor nem kell az ágyi poloska csípéssel kapcsolatban elbizonytalanodni. Sajnos ez még származhat ágyi poloskától.

Előfordulhat az is, hogy az ember már pszichésen napközben is tapasztal csípést a ruha alatt. Vagy lehet, hogy egy konkrét szúrást. Ezek jellemzően általában nem köthetőek rovarhoz. Talán a ruhában van egy kis szálka, vagy beleakad a szőrszálba, és meghúzza. A ruha alatt napközben érzett szúrások a legritkább esetben köthetőek rovarhoz.

Az ágyi poloska nem marad emberen. Ez azért fontos, mert az a tünet, hogy az ember folyamatosan viszket, vagy érzi magán a rovart az sajnos inkább pszichés, vagy idegrendszeri, semmint valós rovarprobléma. Az sem, amikor az ember egy fotelba történő leülést követően azonnal érzi a csípéseket, és a viszketést. 

2.) Az ágyi poloska csípés jele: Rendszeres!

Az élősködő rovarok rendszeresen látogatják az embert, hiszen nélkülük nem tudnak fejlődni, és életben maradni, szemben a nem élősködő rovarokkal, akik jellemzően csak védekezésből csípnek. Míg előbbiek rendszeresek, azaz bizonyos szűk gyakorisággal (max. 4-5 naponta) visszatérnek, addig ezek az alkalmi védekező csípések sokszor hetes, hónapos különbséggel jelentkeznek.

Az ágyi poloska, és a többi élősködő rovar biztos, hogy minimum 4-5 napos rendszerességgel csíp, vagy sűrűbben. Az például nem rendszeres, ha a csípések egyszer 4-5 nap különbséggel, majd közel 2-4 hetes különbséggel keletkeznek. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet sűrűbb a csípés. Egy ágyi poloska 2-5 naponta táplálkozik. Ha a lakásban 3 poloska van, akiknek nem egy a ritmusuk – miért is lenne – , akkor míg az egyik kedden eszik, a másik kettő lehet, hogy csütörtökön. A következő alkalom pedig ettől számítva néhány nap lesz.

Szóval az ágyi poloska csípés rendszerességében a 4-5 napon úgy kell venni, hogy annál sűrűbben bőven tapasztalhatják a csípéseket, de nagyobb szünetekkel nem.

A rendszerességet sajnos csak min 1,5-2 hét után lehet megállapítani. Sajnos, ha egy egyszeri csípésről van szó, ami a napokban keletkezett, azzal még nem tudunk mit kezdeni. Ha csípés, akkor ágyi poloskán kívül még számtalan rovartól származhat.

3.) Az ágyi poloska a szabad testrészeket szereti:

Az ágyi poloska csípés alapvetően bármilyen testtájékot érinthet, ahol a bőrfelület puhább. A hölgyeket a puhább bőr, és kevesebb testszőrzet miatt jobban kedvelik. Férfiaknál főleg a nyak, fül mögötti részeket, csukló, bokakörnyéke, kar belső része az érintettek. De ez függ a testszőrzettől, és az adott személy bőrtípusától is.

Főként a ruházat, takaró alól kilógó testrészeket szeretik, mert az könnyen megközelíthető. De ha valaki alvás közben sokat forgolódik, és közben felgyűri a ruházatát, akkor az ott kikandikáló puha testrészekre is rávetheti magát.

Ha a csípések döntő többsége szabad felületeken van, de van néhány, ami kivételesen teljesen eltérő helyen van, pl: gumis pelus alatt, vagy cicanadrág alatt), nem kell teljesen elbizonytalanodni. Ha szinte minden eddigi jel az ágyi poloska csípésre utal, akkor számítani is lehet erre a rovarra.

4.) Az ágyi poloska csípés nyoma változó:

Magát az ágyi poloska csípést tekintve a tünetek változóak lehetnek. Az apróbb piros pontól kezdve a felpúposodott sárgás gennyes fertőzésekig bármi előfordulhat. Egyedül attól függ, kinek mennyire érzékeny a szervezete ezekre a csípésre. Az olyan irányú kérdések, hogy “egy adott csípés nyoma származhat-e ágyi poloskától, sajnos megválaszolhatatlan.” A fenti szempontok sokkal fontosabbak. Hol, mikor, milyen gyakran. Ezeket alapvetően tudnunk kell.

Ami nyomként jellemző az ágyi poloska csípésre, hogy sokszor egy kis területen több csípés is előfordul. Ennek egy egyszerű és logikus magyarázata van. Az ágyi poloska a csípés során nem találta el jól a hajszáleret, és nem jött belőle vér. Ilyenkor kicsit arrébb mennek és újra próbálkoznak. De ha az ember a csípéskor – amire ugyan sosem ébredünk fel – kicsit megmozdul, mert épp félálomban volt, vagy valami ideggyöki inger érte a csípéskor,  amire kicsit megrezzen a poloska is felmond a vérszívással egy pillanatra, majd újra próbálkozik.

Az ágyi poloska csípés ilyenkor koncentráltabban jelenik meg.

Hogyan enyhíthető az ágyi poloska csípés viszketése, égő érzése?

A legtöbb viszketés elleni gél használható az ágyi poloska csípés enyhítésére. A legnépszerűbb a Fenistil gél. De van kimondottan rovarcsípést enyhítő krém, mint az Antivakarin, vagy a Naturland csípés utáni krém. Persze lehet próbálkozni homeopátiás készítményekkel is. Ugyanaz érvényes itt, mint a legtöbb gyógyszerre: kinek mi válik be!

Sajnos előre megmondani nem tudjuk, de minden véleményt, tapasztalatot szívesen fogadunk itt a hozzászólások részben.

Veszélyes az ágyi poloska csípés?

Felnőttekre jellemzően nem, de kisgyermekekre sajnos lehet. Náluk ugyanis az ágyi poloska csípés csalánkiütést okozhat, aminek a szétvakarásával fertőzéseket is kaphatnak. Szerencsére azonban az ágyi poloskák csípésükkel fertőző betegséget (tifusz, szifilisz, aids) nem terjesztenek, lévén nem több gazdás parazitáról van szó.

De sajnos még így is ellehetetlenítik az éjszakákat, kellemetlen pszichikai érzetet okoznak. 

Ha a leírás alapján biztos benne, hogy ágyi poloska csípi önt, akkor feltétlenül olvassa át legfontosabb túlélési tippjeinket


Ágyi poloska csípés jeleit tapasztalom, mit csináljak?


Ha több tünetet is felismert, akkor kezdhet gyanakodni az ágyi poloskára. Ha viszont valami szögesen ellentmond az itt leírtaknak, és abból a logikából, amit itt nagyjából megismert nem is tud következtetni erre, akkor nem biztos, hogy ágyi poloskáról van szó. A keletkezési körülményeknek nagyjából együtt kell állniuk. Azért írom, hogy nagyjából, mert van, amire csak következtethetünk, mint például, hogy az adott csípés éppen mikor keletkezett.


Tipikus szokott lenni, hogy még egyszerűen nincs elég információ, hogy az ember következtetéseket tudjon levonni. “Tegnap este megcsípett valami, lehet ágyi poloska?” Ilyen kérdésnél még nagyon kevés az információ. Egy csípés bármitől származhat, de lehet, hogy nem is rovar van mögötte. Ilyenkor semmi bajt nem csinálunk, ha még várunk. Az ágyi poloska nem fog tudni elszaporodni 1-1,5 hét alatt. Nem ezen fog múlni. Két-három táplálkozási ciklus után tudni fogjuk, hogy a tünetünk rendszeres, akkor már erős gyanú lehet az ágyi poloskára.

Egy teljes cikkünk van arról, hogy mit (nem) szabad ilyenkor tenni, itt csak röviden összefoglalom. A legfontosabb, hogy ne essen pánikba. Hajlamos az ember ilyenkor a hálószobában mindent szétkapni, akár bútort is kidobni, de ez rossz taktika. Hirtelen felindulásból letámadni az ágyi poloskákat nem szabad. Kiköltözni, átköltözni sem, mert az ágyi poloska idővel meg fogja önt találni egy másik szobában, és így 1 fertőzött helyiségből csak 2 fertőzött helyiséget csinál. Bizony fel kell készülni arra, hogy abban az ágyban kell aludni, amíg a problémát fel nem számolja, vagy fel nem számoljuk, attól függően, hogy házilag vagy szakemberrel esik neki. 

Ha nagyon be akar lesi az ágyi poloskák sötét rejtekhelyeire, akkor azt mindig óvatos mozdulatokkal tegye. Fogja fel úgy hogy az ágy legyen egy bázis, és minden vizsgálódást az ágyon végez, lehetőleg a fehér lepedő, amit jól belát. Ilyenkor az ágyneműt nyugodtan össze lehet hajtani és áttenni az ágy másik végébe. Egy zseblámpával nyugodtan benézhet az ágy alá, éjjeliszekrény mögé, csak az a baj, hogy ha nem tudja mit és hol keressen, könnyű hibát véteni. Egy gumis lepedő sarka a fejrésznél tipikus búvóhely. Ilyen és hasonló könnyen feltérképezhető helyet érdemes megnézni, de mélyebbre menni (pl. ágyat szétszedni) már inkább nem érdemes, amíg nem olvasott utána jobban, vagy nem beszélt egy szakemberrel.


Az ágyi poloskáról több tucat gyakorlatias mit csináljak típusú cikket írtunk. Érdemes azokat átnézni. Az ágyi poloskával foglalkozó cikkeket itt éri el>>

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot
Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • Tisztelt Cím!
  Szlovén 4*-os szállodában tegnap reggelre ébredve a bal lapockától egy ívben a bal mell alatt 6 élénk piros duzzadt csípés -őrült viszketéssel – ma érkeztem a lakásomba hazahozhattam a vérszívót – mi a teendőm?
  az összes ruhámmal mit tegyek?
  kösz

 • Mindenesetben viszket a csipes?

 • Jó estét kívánok szeretnék érdeklődni hogy akit meg csipet és olyan lett mini egy kelés mit kell ilyen esetben tenni?

 • Jó napot !egy hete a kisfiam kézen lábán fején piros foltok jelentek meg,majd nekem és nagyfiamnak is a férjemnek semmi.Voltunk bőrgyógyásznal de nem tudja mi az,nem látszik rajta csípés Átnéztem az ágyat párnák belsejét semmit nem találtam.Lehet poloska? köszönöm válaszukat

 • Naponta 2-3 csípés, lencse nagyságú, enyhén viszkető, ágyipoloska jelenlétére utal?

 • Üdv a poloka napal os csip es csak egyet mert rajtam 1-1 csipés van?

 • Az ismerősömet ágyi poloska csípte össze. két hónapja nincs új csipés, ugy gondoljuk a fertőtlenités eredményes volt. az a probléma, hogy a végtagjai nagyon csúnyák a csipés miatt.
  ahol vakarta ott mélyedések vannak a bőrén, borsószem nagyságú barna foltok maradtak, mire rajottek hogy mi okozza addigra tele lett a végtagjain.nagyon szeretnék neki segiteni, eltuntetni a ronda foltokat, mert igy nem tud fel venni rövidujjú ruhát, nadrágot. strandra menni is szégyenkezik. Előre köszönöm a segitséget

 • Szép napot! Most költöztünk.Mióta itt vagyunk több helyen még csípett valami.Borzasztóan viszket,azelőtt még szúnyog se csípett meg.Félek,hogy ágyi poloska,de nem találok semmit.Mi a teendőm?Köszönöm a választ!

 • Szép jó napot!

  49 éves nő vagyok különlegesen vékony és puha bőrrel áldott meg az élet.
  A múlt csütörtökön észleltem először a combom hátsó felén 3csipest, ami csalánkiütésre hasonlított legjobban, két nap múlva a fenekemen és a szegycsont mögött találtam duzzadt vérbős elváltozást, csípést tűszúrast nem látni csaak a bőr fel van pufadva csalán kiütésre hasonlít, ma reggel az állkapcsamnal, homlokomnál es a fülcimpánál az arcomon van csalán kiütés, 3napig élő fájdalom és viszketés élek meg, aztan elmúlik.
  Lehet, hogy poloska csíp, ágyat át néztem de semmit nem találok.

  Köszönöm a válaszát, rettenetesen félek köszönöm a mielőbbi válaszát.
  Tisztelettel:

 • Az ágy melletti polcokon könyv disztárgy virág van. Szunyogra tippeltem de a csipések pontszerüek körülötte,vörös és duzzadt körülötte. Nagyon viszket és ég. Csak engem csíp.
  Hogyan tudom kizárni hogy milyen bogár lehet es hogy tudom megszüntetni? Ki kell dobni mindent a matracot stb ha ágyi poloska?
  Köszönöm a választ.

 • 6 nappal ezelőtt a bikini alsómat anélkül ,hogy megnéztem volna csak leemeltem a szárítórol belebújtam kb. 5perc múlva őrjítő égető érzés mintha savval öntöttek volna le a gát és a végbél közötti részt.Egy nagy kekete poloska esett ki a bikinimből .Nem tudom mivel kenhetném ,mert közelvan a hüvelynyálkahártyájához.Előre is köszönöm a választ.

 • Mennyi idő mire körülbelül elmúlik a csípés?

 • MENNYI IDŐ ALATT LESZ TÜNETMENTES AKIT ÁGYI POLOSKA CSÍP MEG?

  1. Kirándulni voltam, faházban aludtunk. Hazaérve az éjszakám nyugodt volt, de másnap délelőtt a nadrágom alatt dudorosra vakartam magam. Kérdésem, hogy ott martak össze ezek az állatok, vagy haza is hoztam esetleg belőlük? Lehetséges az hogy a ruhámban hazahoztam?

 • Üdv!
  Aug 1-én a házban ágyi poloska irtás volt, mivel nekem nem volt problémám és a szakember átvizsgálta az ágyat, rendben találta, ezert csak körbefüjva lett a szoba és az ablak keret. Azonban 1 hete a kézfejem bedagadt, két akkor még nem látható csípéstől 1 hét után is a csipések nyoma olyan mintha felhorzsoltam volna a kezem, azonban pont 7 nap elteltevel a vádlimon van csípés. Az ágy átvizsgálva semmi nyoma poloskanak, de mégis nyugtalanit a dolog. Lehetseges hogy nem volt fertozott a lakas es a megelozo fujas utan megis fertozott lett? Lehetseges ez?

 • Üdvözlőm.Nálunk 30-án volt írtani a szakember,de sajnos azóta megduplázodótt a poloskák száma,nem volt azóta vizes takarítás.Az irtás után bő 2-órával mentem be a lakásba,az ágyat és a matracot fújta el,de sajnos akkor is találtam bőven szaladgáló bogarakat,amik sajnos a mai napi nem hagynak éjszaka pihenni,nemsokára lesz a következő irtás.A kérdésem,hogy meddig fog íg telni amindennapjaink?Elég nyomasztó ez a dolog,ráadásul hamarosan itt a suli időszak.Azt mondta a szakember,2-3-napig lehetnek csípések,ehez képest addig nem volt,viszont utána igen és ez azóta is tart,dupla annyi bogárral.Milyen módjai vannak az írtásnak vagy úgyan úgy fog eljárni,mint elözőleg?Úgy veszem észre,ide jöhetne százszor is az is kevés lenne,de gondolom azért ez függ a szakember alapos munkájától is?!Köszönettel.

 • Televagyok poloska csipessel , eleinte nem tudtam mitol van, de ejjel kimentem a mosdoba es a nadragomon talaltam egyet lefotoztam, telesen beazonosithato. A kerdesem csak annyi lenne, hogy mennyi ido alatt mulik el a viszketes , a csipes, a holyagos kiutesek? Igaz e, hogy ha egolpa mellett ulok akkor nem jonnek elo, mert utaljak a vilagosagot?

 • Televagyok poloska csipessel , eleinte nem tudtam mitol van, de ejjel kimentem a mosdoba es a nadragomon talaltam egyet lefotoztam, telesen beazonosithato. A kerdesem csak annyi lenne, hogy mennyi ido alatt mulik el a viszketes , a csipes, a holyagos kiutesek? Igaz e, hogy ha egolpa mellett ulok akkor nem jonnek elo, mert utaljak a vilagosagot?

Hozzászólások zárolva.