Cart-icon0

Ki a felelős, ha egy intézményben elszaporodnak az ágyi poloskák

Hogy a fenébe alakulhat ki, olyan állapot, hogy egy komplett intézményt, legyen szó akár pszichiátriáról, idősek otthonáról, kollégiumról elárasszon az ágyi poloska? A felelősségre vonás általában egy személyre korlátozódik, pedig jó ha tudjuk, hogy szinte minden érintett felelős lehet a kialakult helyzetért.

Ebben a rövid cikkben, összeszedjük, hogy pontosan kinek, milyen felelőssége van egy ilyen kialakult helyzetben. Amit írunk általánosság lesz. Nem köthető egyetlen konkrét intézményhez sem. Abból a tapasztalatból indul ki, amit cégünk az elmúlt 25 évben szerzett az ágyi poloska irtás során.

Az intézmény üzemeltetője:
Mindaddig, amíg egy intézmény rovarirtására olyan pályázatot ír ki az üzemeltető, ahol a bírálati szempont kizárólag a legalacsonyabb ajánlati ár, addig ne is csodálkozzon, ha a rovarirtó nem boldogul a kialakult helyzet kezelésével. Ezeket a pályázatokat elnyerő cégek döntő többsége alig látott még ágyi poloskát. A pályázatvadász cégekkel szemben nyerni úgy, hogy szakmailag hiteles maradjon az ember, szinte esélytelen. Sokszor csak a pályázat miatt veszik fel az adott tevékenységet ezek a cégek. Megnyerik, kitöltik a szerződési időt, és továbbállnak.

Az épület rovarmentes állapotának fenntartása felelősségteljes munka, amit óriási hiba kizárólag az ár alapján megítélni.

Az intézmény üzemeltetéséért felelős személy:
A cikkben látni fogják, hogy nemcsak pénz kérdése, hogy az intézmény ágyi poloska megjelenésének kockázatát minimalizálja. Egy jól megírt, és betartatott házirend szigorú protokollokkal tényleg tud segíteni. Az egyetlen kérdés, hogy az ágyi poloska van-e olyan fontos téma az intézmény részére, hogy azzal ilyen mértékben foglalkozzon.

Általában csak akkor válik fontossá, mikor már ég a ház. Ilyenkor azonban már késő. Olyan mértékű rákészülést igényelne az intézmény részéről, hogy azt képtelenek lennének kivitelezni. És a gyakorlat azt mutatja, hogy képtelenek is. Jöhet a negyedik irtás után az ötödik, a harmadik rovarirtó cég után a negyedik. Szimpla csoda lesz, ha végül sikerül kiirtani.

Az intézmény alkalmazottai, takarítói:
Ha ágyi poloskáról van szó, akkor az ott lakók után ők az elsők, akik ezt a problémát még csírájában észrevehetik. Az ágyi poloska megjelenésének vannak tipikus tünetei. Még azelőtt észrevehető, hogy az olyan mértékben elszaporodna, hogy arról a hírekben olvassunk. Sok helyen jártunk már, és tapasztaljuk, hogy nem egy esetben az alkalmazottak is felelősek lehetnek azáltal, hogy egy ilyen problémát elengednek maguk mellett.

Nem foglalkoznak vele, nem verik elégé az asztalt, és nem is jelzik. Csak mikor ég a ház, teszik szóvá. Ez egy felelőtlen magatartás.

Az intézmény lakói:
Ne feledjük. Az ágyi poloska is bekerül valahogy. Döntően az adott intézmény lakói viszik be a saját holmijukkal. A szociális intézményekben szociálisan hátrányos helyzetűek kerülnek be, akiknél sajnos gyakoribb az ágyi poloska. Persze nem köthető ehhez egyértelműen, de látjuk, és tapasztaljuk, hogy ez a probléma sokkal gyakoribb náluk.

Ez még nem lenne akkora baj, de látjuk azt is, hogy egyesek milyen körülmények között élnek egy egy ilyen intézményben. Sokan az egész életüket egy 15-20 m2-es szobába kénytelenek bezsúfolni, ahol egy ilyen rejtett életmódot folytató rovar kiirtása alapvetően reménytelenné válik. Az ágyi poloska egy egyszerű rovar, de ne feledjük, arra született, hogy elbújjon. Egy túlzsúfolt szobában ezt könnyen megteszi. És sajnos nagyon sokan élnek túlzsúfoltan.

Ezt még megértjük,, mégha szakmailag öngyilkosságnak tekintjük. Azt már nem, ha a lakók az észlelt problémát próbálják eltusolni. Nem szólnak róla. Szégyenből, vagy csak félnek, hogy megszólják őket. Nem szabad. És akkor vannak a notórius gyűjtögetők is. Egy hétköznapi ember sokszor el sem hiszi, amivel egy rovarirtó nap mint nap találkozik. Képzeljenek el egy olyan szobát, ahová csak úgy lehet bemenni, ha az ember felkúszik egy 140-160 cm magas szeméthegy tetejére. Vagy egy olyan lakást, ahol az évek alatt annyi holmi, és szemét gyülemlett fel, hogy épp csak annyi hely van, amennyi a közlekedésre elegendő, kb 30-40 cm széles út. Semmi más.

Van az a határ, amikor már betegségről beszélhetünk az adott személynél, akit nyilván nem lehet felelősségre vonni. Ilyenkor lehet visszakanyarodni az intézményvezetőhöz, üzemeltetéshez, helyi gondnoksághoz, amiért nincs bevezetve semmilyen protokoll az ilyen helyzetekre. De gyakori, hogy adományozott dolgokkal jut be az intézménybe az ágyi poloska.

A rovarirtást végző cég:
Már számtalan helyen elcsúszhatott a várt siker a poloskák elleni harcban. A nem megfelelő szakember megválasztásával csak tovább tetőzhető a baj. A rovarirtó legnagyobb felelőssége, ha nem hívja fel a intézmény figyelmét ez előbb tárgyalt szakmai szempontokra. Kinek, mire kell figyelnie, milyen szakmai irányelveket kell követni az intézménynek, hogy hasonlóan durva helyzetek, mint amit a napokban a hírekben olvastunk, ne alakuljon ki.

Egy fecske ugyanis nem csinál nyarat. Felesleges abban bízni, hogy egy rovarirtó majd megoldja, miközben a többi érintett személy minden szakmaiságot nélkülöz. A rovarirtás mindig egy együttműködésen alapszik.

Hatóságok, jogszabályok:
Az ágyi poloskára sajnos nincsenek felkészülve a hatóságok, a végrehajtó szervek, és a jogszabályi környezet sem ideális. Amíg számos már országban irtószerek szinte százai állnak rendelkezésre, addig nálunk a biocid szabályozás végett alig tucatnyi irtószerhez, és még kevesebb hatóanyaghoz lehet nyúlni. Ha a folyékony szappant vízzel elkeverjük, hogy kiirtsunk vele egy rovart, már biocid terméknek számítana, amit csak egy szigorú, és költséges engedélyeztetési folyamatot követően lehetne felhasználni.

Ezzel a cikkel most 6 potenciális felelőst szedtünk össze. Bármelyiken elcsúszhat a dolog,de a legtöbb esetben minimum 2-3 területen is probléma szokott lenni, ami már elegendő ahhoz, hogy viszonylag rövid távon (0,5-1 év) egy intézményben elhatalmasodjon az ágyi poloska.

Pedig a megoldás annyi lenne, hogy az érintettek működjenek együtt, dolgozzanak össze, ismerjék a saját felelősségüket, és ennek függvényében álljanak a problémához. Ne kezdjünk el egyesével a másikra mutogatni.

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot