COVID-INFO: cégünknél továbbra is fokozott elővigyázatosság van érvényben. Cipővédőt, maszkot, tiszta kesztyűt hordanak kollégáink.

Pókcsípés: mikor kell félni?

A pók általában védekezésképp, vagy zsákmányszerzés céljából csíp. Csíp, ugyanis anatómiailag képes rá. Ellenben a darázzsal, ami nem csíp. Ő ugyanis szúr. Részletkérdés, de azért jó, ha tudja, hogy még soha senkit a világon nem csípett meg darázs. Hiába állítják milliók! Merthogy az nem csíp!

Na de térjünk vissza a pókcsípésre. A pók elülső (fejtor) részén a szemei alatt található a méregmirigye, melynek kivezető nyílásai a csáprágóján találhatóak. Ezekkel a csáprágókkal csípi, marja meg áldozatát.

A csípés során a méregmirigye által termelt mérget a kivezető nyílásokon keresztül juttatja az áldozat szervezetébe, melyet különböző fehérjék keveréke alkotják. Köztük olyan félelmetes dolgokkal, mint idegmérgek, előemésztést segítő enzimek. De mielőtt pánikba esne, jó ha tudja, a magyarországi pókok mérgének jelentős része ártalmatlan. A legtöbb pók csáprágója eleve alkalmatlan a bőr átszúrására. De nem mindé!

Ha önnél nagyon alkalmatlankodnak a pókok, és szép szóval nem tudja őket távozásra bírni, kérhet tőlünk egy biztonságos pókirtást. De térjünk vissza a csípésekre!

Nem minden pók kezesbárány hazánkban!

Egyrészt fogalmunk sincs, hogy ki, mikor, és hová, milyen egzotikus állatot rendelt a neten, vagy szedett össze egy ausztrál túra során. Így nem tudjuk, hogy van-e idegen faj az országba. Másodrészt, hazánkban is van néhány olyan pókféle, amely a csípés által igen fájdalmas kellemetlenségeket tud okozni. Ilyen a főként madárpókra hasonlító, száraz, füves területeket kedvelő szongáriai cselőpók, a talajba fúrt, függőleges lyukakban, üregekben élő, hálót nem szövő, farkaspókfélék családjába tartozó pokoli cselőpók, illetve a réteken fűfélék kalászából összeszőtt “lakóházban” élő mérges dajkapók.

Ha statisztikailag ön azon kevesek közé tartozik, akiket Dél-Amerikából, Ausztráliából behozott trópusi pókféle csípett meg, és zsibbadást érez, szédül, izzad, esetleg izomgörcse van, vagy hullámvasútként ingadozik a vérnyomása, sőt még levegőt sem kap, akkor azonnal kérjen segítséget, és rohanjanak neurotoxin ellen oltásért.

De ne aggódjon! A KSH adatai szerint 0 halálos kimenetelű pókcsípés történt az országban idén. és tavaly is. Szóval az esélye, hogy önt egy fekete özvegy csípte meg 0,000001%. (Tartsuk fenn a tévedés jogát). Vagyis a pókcsípés Magyarországon nem annyira kockázatos. Ha ön nem is a csípésüktől tart, hanem egyszerűen ellepték az otthonát, nyaralóját, és megszabadulna tőlük, akkor a pókirtás sokat segíthet a helyzeten.

A pókcsípés tünetei:

A pókcsípés tünetei sokfélék lehetnek. Függ a csípés helyétől, a pók fajtájától, a befecskendezett “méreg” összetételétől, mennyiségétől, de befolyásolhatja mind a rovar, mind az ön életkora, az, hogy korábban szenvedett-e már el ugyanazon rovartól csípést, és szervezete, hogyan reagálja le.

pókcsípés farkaspók
Ideális esetben látszik a pók kettős marása

A kiütés alakja, vagy mérete sajnos számtalan lehet. A pókcsípés során a csáprágó kettős szerve miatt két szúrásnyom látható a csípés centrumában, de az is előfordulhat, hogy a kiváltott reakció, vagy a vakarás következtében kialakult bevérzés miatt nem lesz látható a szúrásnyom. Ez esetben még a legalaposabb bőrgyógyászati vizsgálatok sem tudják megállapítani, hogy pók okozta-e a csípést.

Nincs egyöntetű válasz arra, hogy mik a pókcsípés tünetei, és hogy hogyan néz ki, nemcsak azért mert arra sokféleképpen reagálhat az ember, hanem mert a rovarcsípésre a legtöbb esetben általános reakciók alakulnak ki. A rovarcsípések mögött lejátszódó folyamatok ugyanis elégé azonosak. Kivéve persze néhány kivételtől, és bizonyos szélsőséges esetektől. Mint a fent említett fekete özvegy marása.

De egy rovarcsípés voltaképpen mindig ugyan arról szól: egy élőlény idegen anyagot juttat a szervezetbe, mely vagy helyi, vagy szisztémás tünet okoz. Legyen az pók, vagy szúnyog, ágyi poloska, vagy bolha. Darázs-, vagy méh.

Tudnék önnek olyan pókcsípést mutatni, ami teljesen azonos a szúnyogcsípéssel, vagy olyan bolhacsípést, ami megtévesztően hasonlít az ágyi poloska csípésre. Ha bírja a gyomra, és meg akar rémülni, keressen képeket pókcsípésről, de javaslom, hogy fogadja el, hogy a pókcsípés kinézete a korábban írt 8 tényező végett (csípés helye, pók fajtája, kora, méreg összetétele, mennyisége, az ön kora, szervezete, korábbi csípések száma) rendkívül változóak lehetnek, és tüneti szinten nem feltétlenül különbözik más rovarcsípéstől.

A legtipikusabb tünetek pókcsípéskor:

Normális tünetek:
Teljesen normális tünet, ha a pókcsípés helyén viszkető vöröses duzzanat alakul ki, akár egy kisebb fájdalmas csomóval. Ha nem párosul mellé semmi egyéb tünet, akkor néhány napon belül lelohad.

Nagy lokális reakció:
Míg a normális tüneteknél a duzzanat 1-2 cm-től 10 cm-ig terjed, addig a nagy lokális reakció esetében a csípés helyén akár 10 cm-t meghaladó duzzanat is kialakulhat. A fájdalomreceptorokat is megizzasztja. Itt azonban még nincs ok az aggodalomra.

Szisztémás reakció:
A csípést követően meglehetősen rövid időn belül (5-10 perc) összetett, különböző súlyóságú tünetek jelentkeznek. Csalánkiütés, test szerte bőrviszketés, bőrpír, hányinger, rossz közérzet, gyengeség, nehézlégzés. Látni, hogy a szisztémás reakció az egész szervezetre hat, míg a korábbiak csak helyi tüneteket okoznak. Pókcsípésre adott szisztémás tünettel még nem találkoztunk, és kutatásunk során sem láttunk erre vonatkozóan adatot, illetve az általunk megkérdezett allergiaközpont sem foglalkozott ilyen esettel. Hazánkban honos pókfajok közül még egyik csípése sem okozott szisztémás reakciót.

Pókcsípés allergia – lehetne, de nincs

Először is tegyünk gyorsan tisztába a dolgokat. Mitől is allergia, az allergia? Miért használja a többség tévesen?

Akár pókcsípésről, akár rovarcsípésről beszélünk, mindaddig, amíg normális, lokális tüneteink vannak, nem beszélünk allergiáról. Az, hogy egy illetőnél a szúnyogcsípés helyén 5-8 cm-es átmérőjű ödéma alakul ki, míg ismerősöknél ez 1-2 cm-es szokott lenni, mindaddig ez nem allergia. Dr. Mezei Györgyi, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika allergológus szakorvosa szerint még a látványosabb akut gyulladás sem allergia. Egy talpon ért csípés következtében feldagadt lábszár sem ok az aggodalomra.

Pókcsípés allergiáról akkor beszélhetünk, ha a marás során a szervezetbe juttatott idegen anyagra (akár darázs, vagy méh is lehetne) a szervezetünk az immunglobulin E (IgE) típusú antitest termelésére túlzóan reagál. Vagyis voltaképpen nem a szervezetbe került idegen méregre, anyagra reagálunk szélsőségesen, hanem az erre védekezésképpen termelt antitestre. Ilyenkor felborul az immunrendszer működése.

Ha a csípés helyétől független területeken tapasztalunk tüneteket (pl:csalánkiütés, börpír), és/vagy az egész szervezetünkre ható tünetek jelentkeznek (csalánkiütés, test szerte bőrviszketés, bőrpír, hányinger, hányás, hasmenés, rossz közérzet, gyengeség, nehézlégzés, ingadozó vérnyomás, szédülés), akkor már allergiáról beszélünk. Ez esetben feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Szélsőséges allergiás reakció az anafilaxia, mely nagyon rövid időn belül, maximum 2 órán belül súlyos tünetekkel jelentkezik.

Pókcsípés még nem okozott anafilaxiát hazánkban. Egyetlen dokumentált esetről tudunk még a ’70-es évekből, amikor egy mérges dajkapók csípés miatt az áldozat nem volt képes a saját lábán hazamenni. Komolyabb baj azonban ott sem lett. Magyarországon honos pókfajtától ennél erősebb reakciót kiváltó pókcsípésről nem találtunk feljegyzéseket. A hazai pókfajok mérgének összetétele jelenleg kevésbé kockázatos.

A pókcsípés kezelése:

A pókcsípés során helyi reakciók lépnek fel, aminek helyi kezelése elegendő. A viszketést általában a hisztamin-egyensúly felborulása okozza, így antihisztaminos kenőccsel a viszketés enyhíthető. A kalcium tabletták szedése sajnos nem segítik a tünetek enyhítését még allergiás reakciók esetén sem.

Menjen el a legközelebbi patikába, és kérdezze meg a patikust, hogy tud-e ajánlani antihisztamin krémet csípésre. Az általunk ismert PHLOGOSAM kenőcs sajnos vényköteles készítmény. Ha a fent írt tünetek közül szisztémás reakciót tapasztal, akkor mindenképpen menjen orvoshoz, de ha nagy reakciót tapasztal, akkor érdemes allergiavizsgálatra mennie.

Tényleg pók csípett meg?

A rovarcsípések tünetei nagyon általánosak. Egy a bőrfelületen viszkető kis kiütés mögött számtalan dolog húzódhat. Ha eltekintünk attól a számtalan bőrgyógyászati októl, ami egy ilyen eset mögött húzódhat, és csak a rovarokra koncentrálunk, sem lehet egy csípést a kinézete alapján megítélni.

Ahhoz, hogy következtetni lehessen a rovarcsípés okozójára, meg kell néznünk a csípés keletkezési körülményeit, és az így felállított “kórlap” alapján szóba jöhető rovarok talán megállapíthatóak.

Milyen testrészen érte a csípés?
Milyen gyakoriak a csípések?
A nap mely szakaszára tehetőek a csípések? (Nem az a fontos, hogy mikor kezd el viszketni)
Hogyan változik a csípések száma időben?
Mióta tapasztalják a csípéseket?
Mennyire koncentrálódnak a csípések?
Hol érik a csípések (otthon, munkahelyen, szabadban)?

A pók esetén a csípés bármely testrészen előfordulhat, de jellemzően a ruhával nem borított tesztrészen. Egyszeri csípésekről van szó, ami nem ismétlődik, vagy nem rendszeres gyakoriságú. Előfordulhat, hogy a csípések egy vonal mentén húzódnak. A csáprágó kettős szúrásnyomot hagy, de nem feltétlenül látható. Az alkalmankénti csípések száma nem emelkedik, hanem stagnál. A csípést nem érezni, mert inkább éjszaka történik, csak a viszketésre lesz figyelmes az ember másnap.

Mikor kell a pókokat írtani?

A pók hasznos állat, hiszen a kisebb rovarokra vadászva megtisztítja környezetünket a többi ízeltlábútól. De akadnak helyzetek, mikor a számuk eléri a nem kívánatos szintet. Amikor a pókok fürtökben lógnak a házon, és reggelre behálózzák a falakat, amibe napközben mindent belefúj a szél, és az ürülékük, már mindenütt ott éktelenkedik, akkor lehet, hogy érdemes szakembert hívni. A pókirtás cégünknél a Budapest-Balaton szakaszon érhető el, így nyugodtan kérhető a segítségünk, akár egy elhagyott, a pókok által birtokba vett kerti sufniról, akár egy balatoni nyaralóról is legyen szó.


Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • Jó napot!2 nappaé ezelött a kisfiam csuklóján,egy csípést észleletem.Első ránézésre szúnyogcsípésnek tünt.A baj,hogy azóta a csípés kerülete megnött,bekeményedett és a közepe elkezdett levezni.Mi tévő legyek?Elkeudtem kicsit aggódni.Köszönöm válaszukat.Kallos Noémi

  1. Üdvözlöm!
   Pár nappal ezelött reggel viszketésre ébredtem
   A bokámon volt egy kisebb csípés.Nem foglalkoztam vele. Másnapra ugyanott szintén két csípés lett kicsit feljebb.
   Nagyon viszketnek és mostanra kb. 2ft-os nagyságú piros göbökké változtak kis gennyes pontocskával a közepükön.
   Köszönöm ha tudnak segíteni mi lehet ez.

 • Jó napot kívánok. Holnap lesz egy hete, azt hittem meghíztam egy izmost ablak pucolasnal. Szedtem izomlazitot, fajdalom csillapitot. De, iszonyatosan fajt, égett es egy kicsit viszketett. Majd megnézettem, és két kb 5 ft nagyságú duzzanat van a lapockámon
  És ez a fájdalom lassan a hónalj alatt jön a jobb mellem fel, és a a mellemen van 4-4 vörös folt. Mi lehet ez? Pók?

 • Tiszteletem
  Három nappal ez elött meg csípett èjszaka valami
  Vizenyős púp lett rajta azonnal,nem nagy de olyan mint a vízhólyag,csak kicsi
  Levakartam tetejèt,megkötött a nedv rajta
  Azóta is ha le kaparom,újra nedvedzik.viszket is
  Mi csíphetett meg?Ma elkezdtem Plogosammal kenni,enyhült a viszketès
  Válaszát előre is köszönöm
  Kovács Judit

 • Juniusban a Balatonon megcsipett valami /szerintem pók/, két tenyérnyi nagyon vörös folt keletkezett, l napig nagyon rosszul voltam, kb 2 hét után mult el, Júliusban ez megint megismétlődött, majd most augusztusban ismét. Ugyanazon a helyen, ugyanugy rosszul vagyok mint első alkalommal. Mi lehet ez ?

 • Este megcsiphetett valami reggelre,szunyogcsipés szerü jött ki az alkaromon.Napközben viszketett,ezért megvakartam.Másnapra,bedagadt a karom,20cm nagyságu lett.Lüktet,forro,zsibbad,ég.Nem tudom mi ez?

 • Kedves Károly!
  Kislányomat valami megcsípte a fenekén a homokozóban. Ez tünetileg lett kezelve. Ez volt kb 3 hete. Azóta folyamatos hőemelkedése volt, illetve 2 betegséget is elkapott. Én vélek összefüggést felfedezni.
  A 2 betegségnél a csípések amik eddig nem lárszódtak imsét felszínre jöttek kis gennyes hólyagokként.
  Tudna nekem segíteni?
  Vérvétellel ki lehtne deríteni ha valami gondot okozott ez az immunrendszerében?

 • Tisztelt Károly!
  Két nappal ezelött csípett meg valami a csípés körül tenyérnyi nagysàgu vörös folt jelent meg ami kitüremkedett a combomon a làgyék tájékán!A duzzanat ugyan lement de a piros folt megmaradt és feketedig a csípés körül a bőr!
  KÖSZÖNÖM A VÀLASZÀT!

 • Tisztelt Szalai Károly.!
  Valami megszurt az ágyban alvás közben,bal felkaromban időnként azota is szuró csipèst érzek,föleg éjszaka 1 nagyobb csipés látszik ami begyulladt,de ezen a területen volt több szunnyog csipésem is.A problémám,hogy már nem tudok jól aludni a szuró hatàsok miatt.Mit csinàljak,köszönöm vàlaszàt
  Fábián Ferencné

 • Valami megszurt az ágyban alvás közben,bal felkaromban időnként azota is szuró csipèst érzek,föleg éjszaka 1 nagyobb csipés látszik ami begyulladt,de ezen a területen volt több szunnyog csipésem is.A problémám,hogy már nem tudok jól aludni a szuró hatàsok miatt.Mit csinàljak,köszönöm vàlaszàt
  Fábián Ferencné

 • Tiszteletem, a kertben egy cső szerű lukból egy pók csípett meg, mit tegyek?

 • Szeretném megkérdezni, hogy csípnek-e a mezei poloskák. Ha igen, a kisebb, fiatal egyedek is? Mitől függ a színük? (Zöld, barna.)

 • Tisztelt Szalai Károly!Pók cipéstől lehet e láz. 2 éves kisfiam 5 napja lázas és valószinű pók csipte meg,mert nagyobb piros folt van a kezén mint egy szunyogé.Köszönöm válaszát. Betty

 • Jó napot kívanok. Utánna akartam nezni én is a pokcsipéseknek hogy miket is irnak rolla. Eskúvőn voltunk a vendéglő körül bokrok meg zöld övezet fű vett körül, kint is sétáltunk este fele bent a terembe leülve egyszercsak egyik pár másodperc mulva másik lábfejemen égő szúró viszketést éreztem. Mikor hazaértünk a lábaim lábszárán is szisztémás verhenyös kiütés volt és nagxon elvolt dagadva .reggelre sem változott .Másnap a karaim is kezdtek viszketni az orvosok mind ételalergiat mondtak . A kezeim is dagadnak és izületeim is fájnak ennek már 1 honapja és azota sem vagyok jól.

 • Tiszteletem!
  Szeretném megkérdezdi,hogy fünyirás közben megcsipet valami amitöl lett egy holyag és bedagadt a bokám is.Mit tegyek?És melyik orvoshoz forduljak vele?
  Válaszát nagyon várom!
  Üdvözlettel
  Tar Zsuzsanna

 • Údvözlöm.Ildikó vagyok.Kb 3-4 hété a hátamat megcsípte valami.Nem is vettem észre,de kis idő múlva n.fájt a hátam.Aztán a fájdalom a csípéstől ami a jobb lapockám alatt van,elindult oldalt és körbevközvetlen a mellém alatt írtózatosan fájt.Fürdésnél vettem észre a dudort.Azóta eltelt 3-4 hét,és én fájdalom csillapítókat szedek.Megy a hasam,a mellém alatt pedig n.fáj,a csípés helye is illetve a seb.Kb 15mm,és enyhén hólyagos volt.sajnos olyan helyen van hogy tükörből sem látom.a lányom nézte meg.Mikor múlnak el a tünetek,és normálisak e ezek a tünetek. ildiglita@gmail.com

 • Üdvözlöm. Nekem a munkahelyemen történt, hogy egy élelmiszer boltban (Spar) dolgozom mint áru feltöltő és pék a mai nap folyamán dél körül töltöttem fel az árut a hátsó hűtőkből és raktárból, előcsomagolt szalámikat hidegkonyhai ételeket szeletelt kenyekeret, mind e közben sütöttem is a friss pékárut, amikor is felvettem a nagy kesztyűt ami akkor veszünk fel ha a forró tálcákat vesszük ki a sütőből, rá pár percre arra lettem figyelmes hogy a jobb alkarom és a csukló alatti részen észre vettem hogy nagyon viszked és ha vakarom fáj is! (Ekkor még csak kb 2-3 cm volt a pir és a duzzanat. Most este 10 óra lesz és most kb 8 cm nagyságu a pír és néha lüktetve ha hozzáér valami jobban fáj kicsit darázs csipésre is hasonlitanám. A csipés közepén kb fél orája vettem észre hogy van két picit hólyagos duzzanat. A kérdésem az lenne mi lehetett és hogy kenjem valamivel vagy menjek el orvoshoz? Köszönöm elöre is a választ!!! Szép estét

 • Üdvözlöm!
  A fiam hétvégén tartózkodik itthon. 2 hete csípések keletkeznek rajta,maga a csípés helye nem látható,egy nagy kört ír le és pupos dzzadt lesz a bőre. Fenistil gélt használunk másnapra szinte el is múlik. Fotót is tudok küldeni róla. A csípés a törzsén hátán van inkább. Köszönöm a segítségét,ha tud kérem segítsen.

 • Jó napot szeretném megkérdezni ho gyegcsipet egykis szürke pok a bokámat egy szurást éreztem beborogatam de sajnos nem sokat ér feszit meg fáj ahogy rálépek mit tegyek kérem a segitségüket

 • Üdv!Reggel több viszkető rovarcsípésre utaló 1cm -es duzzanat volt rajtam de csak a hasi részen
  Ez szármozhat póktól?Álandó viszkető érzés miatt szenvedek.

 • Üdv,

  Barziliában voltam, és megcsipett valami a hónomtól kb 7cm re felkaromon, leirás alapján pók, de van ott minden, ki tudja. Kb 25mm átmérőben nagyon keményen meg van dagadva és 8cm átmérőben viszket és kiütéses a bőrőm.
  Rosszul nem vagyok egyáltlán semmi bajom (4-5 napja csiphetett meg még kiint), a viszketést meg a kellemtlenséget kibirom. Lehet különösebb bajom ennyi idő után ha nem megyek orvoshoz?

 • Kedves Szalai Károly, 3 nappal ezelőtt az Unokám (15) reggel nem tudott lábra állni, a jobb láb talpparna piros, gyulladt, és a lábujjak is fájdalmasan voltak. Iskola után erős hidegrázás, vacogas, és láz következett, kb 38, 39 sajnos pontatlan a lazmero, algopirin, és a láz végleg elmúlt. Másnap reegel csípés re jellemző piros foltok, körülötte erősen sárgás elszíneződés, sápadt bőr volt. A fájdalom ma a harmadik napon enyhült
  . Most az orvosnál varakozunk, kérem hogy ha felismer valamire utaló jeleket, tájékoztasson. Készítettem fotókat a lábáról.

 • Tisztelt Szalay Károly!
  Szeretném megkérdezni milyen rovat csípés lehet: a csípéskor kis alvadt vér volt a csípés helyén egy darabot láttam. Utána való nap vörös duzzadt lett enyhén ödémás később véraláfutásos. Most a hatodik napon már csak piros és a veralafutas is kezd felszívódni.

 • Tisztelt Szalai Károly!

  2018 szeptemberében dolgoztam Németországban . Idős gondozással foglalkozom.
  2 hétig voltam Dortmund mellett egy 4 szintes házban egy agyvérzés utáni betegnél.
  Én a tetőtérben aludtam, másnap azt vettem észre hogy ég a csuklóm, mivel kifröccsent a zsiradék a kezemre gondoltam majd elmúlik, de nem , most 6 hónapja de nem múlt el.
  Néha leginkább este égő érzésem van, leginkább a csukló körül, de lehet már nagyobb területen is érzem, ugyan úgy mint először. MI LEHET EZ: Válaszát Köszönöm Hevesi Katalin.

  1. Kedves Katalin!

   A kérdés megválaszolásában nincs kellő kompetenciánk, mert ez inkább egészségügyi vonatkozású. Kérem keressen fel szakorvost.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Szép napot!

  Tenerifén csipte meg valamina lányomat!
  Kinézet alapján pók!
  Volt kb 20 percig bőrpír!
  De azóta semmi. Eltelt kb 6 óra. Nincs egyéb reakció!Hazaérkezést követően szükséges-e valamilyen orvos fekeresése??

  Köszönöm a segítséget!!

  1. Kedves Csaba!

   Nem vagyunk orvosok, így a válaszunk nem lenne teljesen megalapozott. Én a magam részéről figyelemmel kísérném a tüneteket legalább 2-4 hétig.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Tisztelt Szalai Károly Úr!

  Egyik délelőtt vettem észre az enyhe viszketés miatt, hogy dudorok vannak hátul a nyakam és a vállam átmenetében (ez a rész éjszaka fedetlen). A férjem 15 dudort számolt meg, melyek közepén semmilyen szúrás vagy marás nyoma nem látható. A 15 dudort egy 100 forintossal le lehetne takarni. Már volt ágypoloskánk (Önök irtották ki sikerrel kb 2 éve), tuodm, milyen nyomot hagyott rajtam. Sosem volt ennyi és nem ennyire közel és sosem ezen a helyen, inkább a bokám feletti részen. Mi lehet?
  Válaszát köszönöm.
  A.Éva

Hozzászólások zárolva.

Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
(H-P: 8 - 19, SZ: 8 - 16)
36 1 338 3737
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km (Egyes szolgáltatásaink a Balatonon is)

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.