Cart-icon0

Patkányirtás házilag

Ez a cikk nem arról fog szólni, hogy hogyan végezzen ön otthon házilag patkányirtást sütőporok, szódabikarbónák és egyéb népi hiedelmekre épülő, de hatástalan receptek segítségével. A legtöbb patkány már túl van ezeken. Helyette arra helyezzük a hangsúlyt, hogy az ön által elérhető eszközök és anyagok segítségével merre induljon el, ha egy valóban hatékony patkányirtást szeretne végezni. Ne is legyenek kétségei, ebben a cikkben mérgekkel fogunk foglalkozni főként, hiszen a cikk mégis csak az a házilagos patkányirtásról szól, és nem a befogásról vagy elriasztásról. Röviden persze érinteni fogjuk ezt is.

Ahhoz, hogy hatékony legyen a házilag végzett patkányirtás több dologra is figyelni kell, de talán a legelső, amit érdemes rögtön tisztázni, hogy mit jelent az, hogy egy patkányirtás hatékony. A patkányirtásnak lehet célja a teljes mentesség elérése, a mentes állapot fenntartása, de az is, hogy az adott terület patkányfertőzöttségét egy bizonyos szint alatt tartsuk. A célt érdemes megfogalmazni, de nem szabad naívnak lenni. Egy olyan területen, ahol minden második ingatlanban állattartás történik, és megugrik a patkányok száma, ott ha valaki egymaga száll szembe a patkányokkal, akkor lehet, hogy számára a reális cél, hogy a patkányfertőzöttséget a területén egy adott szinten tartsa, míg egy olyan esetben, amikor viszonylag lokális problémáról van szó, ott a teljes mentesség elérése is kitűzött cél lehet. Ha nincs patkányunk és nem is szeretnénk, akkor az állapot fenntartására kell törekedni.

Vagyis a cél lehet: teljes mentesség elérése, fertőzöttségi szint mérséklése, mentes állapot fenntartása.

A védekezés, vagyis a házilagos patkányirtás ilyenkor nem sokban fog különbözni, leginkább a szükséges eszközök és anyagok mennyiségében lesz némi különbség, de az elvek nagyjából ugyanazok lesznek.

A patkányirtáskor alacsony rezisztenciájú mérget kell választani:
Hogy a házilagos patkányirtás se ráfizetés ne legyen, se egy szélmalomharc, kell egy megfelelő hatóanyagú patkányméreg. Nem a márkák között kell válogatni, hanem az adott patkányméreg hatóanyagát kell figyelembe venni. Mivel a házilagosan megvehető patkánymérgek mind 0,0025% hatóanyagot tartalmaznak, így azt nem nagyon kell figyelni, hogy melyik tartalmaz több hatóanyagot, laikusként több mérget százalékban. De a hatóanyag maga fontos. 30 éves kártevőirtói múlttal, és azoknak a kutatásoknak és szakmai prezentációnak a tudatában, amihez mi hozzáférhetünk, azt mondhatjuk, hogy a flokumafen, brodifakum hatóanyagot tartalmazó patkánymérgeket érdemes jelenleg megvenni. Kivéve ha egyértelmű információja van arra, hogy az ön lokációjában erre a hatóanyagra már rezisztensek, immúnisak a patkányok. A brodifakum hatóanyagnak igen jó az akut orális mérgezési LD50 értéke, vagyis kisebb fogyasztással is ugyanazon mérgezési ráta elérhető, mint például a bromadiolon esetében, amiből többet kell fogyasztania a patkánynak az elhulláshoz. Erről a rezisztenciáról egy külön cikkben bővebben foglalkozunk.

Ha konkrét terméket kell ajánlani, akkor elsősorban a Metatox paraffinos patkánymérget javasoljuk, de szóba jöhet még a Murin extrem, és a Roban patkányirtó. Mivel utóbbi kettő pép, így akkor javasoljuk, ha a Metatox kockát nem tudja beszerezni.

A patkányirtás során jól meg kell becsülni a kellő patkányméreg mennyiségét:

Bár a brodifakum hatóanyag akut orális mérgezési értéke nagyon jó, vagyis már kis mennyiség elfogyasztásával el fog tudni hullani a patkány, sajnos nem biztos, hogy néhány gramm méreg elfogyasztása után a patkány is le fog állni. Egy patkány napi tápanyag-szükséglete 50g is megvan. De mi ennél már sokkal durvább eseteket is láttunk. A számítást megkönnyíti, ha feltöltött patkányládákban gondolkodunk. Kihelyezendő patkányládákban könnyebb lesz gondolkodni. Egy patkányláda feltöltésére durván 150g méreg szükséges.

A szakmai kártevőirtási útmutatások alapján a védendő épületek köré meghatározott folyóméterenként kell kitenni rögzített patkányládákat. A házilagos patkányirtásnál mi nem javasoljuk teljesen ennek követését, mert egyszerűen irreálisnak fogja tartani. Helyette inkább azt vegye figyelembe, hogy a védendő épületnek hány nyitható, és rendszeresen nyitva is lévő bejárata van (ajtó, pinceablak), hol vannak a potenciális tápanyagforrásai (pl:szemetesek, komposztáló, takarmány) Ezeket a pontokat figyelembe véve számolja össze a szükséges mennyiséget. Minden bejárat, lejárat mellé tegyen 1 feltöltött patkányetető ládát, 50m2 terület alatt koncentrálódó gócpontnál 1 feltöltött ládával számoljon, de utána minden 50 m2 esetén +1-el. Vagyis, ha van egy udvari rész, ahol 100 m2-en takarmány, komposztáló, kuka és bármi ami a patkány számára vonzó dolog van, oda legalább 2 ládát szánjon.

1 láda feltöltéséhez 150g patkánymérget számoljon.

A patkányirtás során számolni kell a pótlással:

Azok, akik házilag végeznek patkányirtást leginkább a szükséges mennyiség meghatározásánál szokták elrontani. Mégpedig, hogy alábecsülik azt. A fenti számításnál 1x-i feltöltéssel kalkuláltunk. Magas fertőzöttség esetén elképzelhető, hogy a fogyást pótolni kell, mert a kihelyezett méreg egyszerűen nem lesz elég.

Egy patkány napi tápanyagigénye 50 g, mire a véralvadásgátló hatóanyagtól elhullik lehet, hogy még 2-3 alkalommal vissza fog térni és fogyasztani fog a méregből. Vagyis egyetlen patkány 1 etetőládából könnyen fogyaszthat akár 100 g mérget is. Nem szabad csak annyi patkánymérget venni, amennyi pont elég a szükséges patkányetető ládák feltöltésére. Érdemes valamennyit a pótlásra is tartalékolni. Minél nagyobb fertőzöttséget tapasztal, annál jobban érdemes ezt a mennyiséget növelni. Szerencsére a mérgek jól eltarthatóak, így ha nem sikerül felhasználni mindent, valószínű a következő szezonban még lehet rá számítani.

A patkányirtáskor rögzíteni kell a patkánymérget:

A rosszul felmért mennyiség mellett a másik leggyakoribb hiba, amit a házilag végzett patkányirtás során elkövet az ember az az, hogy a patkánymérget nem helyezi ki megfelelően. A mérget feltétlenül rögzíteni kell, és óvatlan “szemektől” el kell zárni. A patkány szokása, hogy az általa elfogyasztott élelmiszernek sokszorosát képes begyűjteni és fészkébe elhurcolni. Ha rögzítés nélkül kerül ki, akkor hiába rakunk ki 150 g patkánymérget, amit úgy becsülünk meg, hogy 2-3 patkány fog felfalni, ez nem biztos, hogy meg fog történni, mert lehet, hogy egyetlen példány el fogja magának hurcolni, és nem fog jutni a többinek.

A rögzítéshez a legjobb, ha erre a célra gyártott patkányetető ládát választunk. Ez nemcsak rögzíti a patkánymérget, de védi az időjárási behatásokkal szemben, valamint a kulccsal zárható fedele végett “illetéktelenektől” zárhatóvá tehető a méreg.

Merre induljon el most ezen információk után?

Nagyjából két út van. Az egyik, ha azt mondja, “inkább nem próbálkozom házilag, és kihívok egy szakembert” Ez költségesebb lesz ugyan, de egyszerűbb. Remélhetőleg, mert nem mindenhol találni megfelelő szakembert. A nagyvárosokba még jobb a helyzet, de kisebb településeken, ahol a probléma is nagyobb, ott már nehezebb megfelelő, képzett szakembert találni. Mint szolgáltató cég, minket is megkereshet. Mi is végzünk hivatásszerűen patkányirtást, már vagy 30 éve. Ha gondolja minket is megkereshet. A patkányirtás szolgáltatásunkról itt olvashat bővebben.

A másik lehetőség, hogy nekivág házilag, és a helyzetet jól felmérve megveszi a szükséges eszközöket, és anyagokat. Ez olcsóbb lesz, de akár hasonlóan hatékony, mint a szakemberrel végzett patkányirtás, ha jól sikerül felmérnie a helyzetet. Annak érdekében, hogy ne kelljen gondolkodnia, hogy milyen mérget, mennyit, milyen ládát vegyen, mi összeállítottunk egy induló csomagot, ami egy induló probléma megoldására elegendő lehet. Ezt a patkányirtó csomagot webshopunkból meg tudja rendelni, ami akár 1 munkanapon belül is eljuthat önhöz. Tovább a patkányirtó csomaghoz>>

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot