Cart-icon0

Csótányirtó gélek összehasonlítása

Ma már nem feltétlen kell szakembert hívni, ha valaki meg szeretne szabadulni a csótányoktól. Egyre több csótányirtó szerek, gélek, sprayk, aeroszolok érhetőek el. A választás viszont nem a legkönnyebb. Egy laikus nehezen tud különbséget tenni egyik másik között. A hatékonyságon kívül pedig a praktikussági szempontokat is figyelembe kell venni, amit nehéz úgy felmérni, hogy az ember talán még sosem végzett házilag csótányirtást. Kezdjük is rögtön ezzel!

Mikor végezze házilag a csótányirtást?

Mielőtt még rátérnénk a különböző csótányirtó gélek és spray-k összehasonlításra, nagyon fontos ezt a kérdést is megválaszolni. Néhány 100 m2-nyi lakóingatlan, iroda, műhely, vendégforgalommal nem rendelkező bármely ingatlan irtását, ha ott rendezettek, karbantartottak az állapotok, és a fertőzöttség nem hatalmasodott el, akkor házilagosan is elvégezheti. Azonban ott, ahol a terület mérete már túlmutat a néhány 100 m2-en, vagy magas a fertőzöttség mértéke, esetleg jogszabályi előírás kötelezi az ingatlan tulajdonosát/bérlőjét/üzemeltetőjét a szakemberrel történő rovarirtásra (szállásadók, vendéglátósók, eü intézmények, haccp rendszert üzemeltetők), azok feltétlenül szakembert keressenek.

Hogy miért gondoljuk így, abba csak hosszan tudnánk belemenni, de röviden annyit elmondhatunk, hogy bizonyos méret után, fertőzöttség felett, és/vagy üzemi tevékenység esetén több szakértelemre, magasabb koncentrációjú hatóanyagokra, és több vegyszerre van szükség, ami a boltban megvásárolható kis kiszerelések felszorzásával már nem lenne gazdaságos. Szakértelem hiányában pedig már nem is lenne hatékony. Egészen más egy 53 m2-es lakás 8 m2-es konyhájából kiirtani a csótányokat, mint egy 1500 m2-es nagyüzemi konyhából, nagykonyhai gépek közül.

Illetve még egy dolgot nem említettem, az pedig a rendelkezésre álló szakember. Egészen pontosan, hogy van-e, vagy sem. Mert míg egy nagyvárosban könnyebb találni rovarirtót, ami nem feltétlen igaz minden nagyvárosra, de egy kis településen már egészen más lesz a helyzet. Szóval a tanácsunk nem biztos, hogy mérvadó, ha egyszerűen nincs képzett szakember aki kimenne. Fontos, hogy képzett legyen, mert aki ugyanazt a gélt megveszi, amit ön is megvehetne, és azzal csinál professzionális csótányirtást, hát az nehezen lesz professzionális. Egy képzetlen szakember pedig nem férhet hozzá a szakembereknek készített irtószerekhez, illetve szükséges igazolást sem fog tudni adni.

Szóval amíg néhány 100 m2-nyi nem nagyon fertőzött területről van szó, ahol nem folytatnak olyan üzleti tevékenységet, ami alapján jogszabály szerint kötelező lenne a rovarirtás, addig a házilagos irtás is lehet hatékony. Csak a szereket kell jól megválogatni, és fel kell vérteznünk magunkat némi tudással.

Milyen csótányirtó szerek érhetőek el?

Mielőtt rátérnénk a teljes összehasonlításra pár mondatban összefoglaljuk, hogy milyen csótányirtó szerek érhetőek el szabad forgalomban. Szabad forgalom alatt azt értem, amit ön képzetlen emberként szabadon megvehet a boltban, és nem fognak öntől valamilyen kártevőirtói végzettséget igazoló okmányt kérni. Vannak csótányirtó gélek, melyek gyomorméregként hatnak. Sokan csak pöttyözésként vagy zselézésként hivatkoznak rá. Vannak a hagyományos aeroszolos vagy hajtógázos csótányirtók. Ezek tipikusan rendkívül büdösek. Ezen felül még elérhetőek a csótányirtó permetek, amik folyadék alapúak, és a kiszerelésük a különböző ablaktisztító szerekkel megegyezően pumpás. Végül pedig ott vannak a csótányirtó porok. Talán a legkulturálatlanabb mind közül, de néha szükséges lehet.

Csótányirtó gél összehasonlítás:

A csótányirtó gél az egyik legszimpatikusabb technológia. Nagyon sokszor használják megelőzésre is, mert kényelmes és minimalizálja a lakásba kerülő vegyszer mennyiségét. A csótányirtó gélek nagyon egyszerű elven működnek: mi kinyomjuk a gél pontokat, a csótány megtalálja, megeszi, majd elpusztul tőle. Mi úgy tartjuk, hogy a legtöbb csótányirtásnak elmaradhatatlan kelléke a gél, de nem ez a Szent Grál. Nem szabad neki túlzott jelentőséget adni. Az egyik probléma a csótányirtó géllel, hogy az egy csalétek. A konyhában található ételmaradékok hasonlóan csalétkek, vagyis ezek konkurálnak a géllel. Egy maradékos paprikáskrumplis tányér, a vasárnapi rántott hús sütésből falra fröccsenő zsír, a tűzhely rózsái közé eső kis kolbászdarab, a nem teljesen jól záródó szemetes mind lehetőség a csótányoknak arra, hogy egyenek valamit. Minél több lehetőségük van enni, annál kisebb lesz az esélyünk, hogy a mi csótányirtó gélünket válassza majd. Erre oda kell figyelni. A másik, hogy nem minden problémára, és nem minden fertőzöttségre jó. Nem mindig állja meg a lábát önállóan. A nagy, fekete svábbogárnak becézett konyhai csótány ellen a gélt kevésbé ajánljuk. Az utóbbi években egyre jellemző erdei csótány esetén meg végképpen nem javasoljuk, mert korhadékevő voltából adódóan a csótányirtó gélt az erdei csótány nem fogja soha megenni. Ha pedig már tucatjával lehetnek a (német, konyhai, amerikai) csótányok, ott már kevés lesz a gél önmagában.

De a csótányirtó gél jó, és kell, mert elmaradhatatlan, de nem minden.

Imidasect csótányirtó gél:

csótányirtó gél imidasect

Ez egy 10 grammos kinyomós kiszerelésű csótányirtó gél. 2021-as piaci ára 2590 Ft. 2.15% imidakloprid hatóanyagot tartalmaz. A 10g-os imidasect csótányirtó gél körülbelül 50-100 m2-nyi terület kezelésére elegendő attól függően hogy az mennyire fertőzött. Egy fertőzött ingatlant tipikusan csak a párásabb, nyirkosabb helyiségeiben kell gélezni. Egy lakást nézve ez a konyha, fürdő, wc helyiségeit szokta lefedni. A szobák kezelése a legtöbb esetben nem szükséges.

Az injekciótűszerű kinyomós kiszerelésnek a legnagyobb előnye, hogy a nehezen hozzáférhető, de a csótányok által gyakran látogatott pontokra is ki, vagy épp be lehet tenni. Mivel a csótányok nagyon apró rések közé bújnak be, ez a kiszerelés ideális azok kezelésére. Víznyitó sarokszelepekhez, kábelcsatornák alá, villanykapcsolók borítása mögé, szekrény mögötti, falburkolatok mögötti 2-4 mm-es hézagok közé…stb. Alkalmazáskor ezekre a pontokra kell kinyomni a kb. 4 mm átmérőjű gélpontokat. Az imidasect csótányirtó géllel emiatt könnyű dolgozni.

Ennek a csótányirtónak a nagy előnye az imidakloprid hatóanyag, amit szakképzett rovarirtók is rendszeresen alkalmaznak, a másik pedig a kinyomós kiszerelés, aminek a segítségével jobban meg lehet közelíteni a rejtekhelyeket. A legtöbb csótányfertőzöttség kezelésére ajánljuk.

Imidasect csótányirtó gélről részletesebben itt olvashat, ahol meg is rendelheti azt.

ECOGEL csótányirtó gél:

ecogel csótányirtó gél

Az imidasect csótányirtóhoz hasonlóan a ECOGEL csótányirtó gél is 2.15% imidakloprid hatóanyagot tartalmaz. Az imidasect csótányirtó géllel ellenben ez a gél 15g csalétket tartalmaz, vagyis 50%-al többet. Ami számunkra roppant szimpatikussá teszi ezt a csótányirtó gélt, hogy az ECOGEL csótányirtó 6db egyenként 2.5 g-os hatóanyagot tartalmazó kihelyező szerelvénybe van integrálva. Magyarul ezt a gélt nem kell közvetlenül a felületre kinyomni, és a későbbi eltávolítása is egyszerű lesz. A 6 darab dobozt a végénél egy ollóval meg kell nyitni, a másik végén található tasakból a gélt egy nyomással a szerelvény belsejébe kell kinyomni, és a szerelvény szabadon kihelyezhető, sőt bármikor áthelyezhető.

AZ ECOGÉL csótányirtó géllel nem kerül ki közvetlenül a felületekre a csótányirtó szer, és az végig egy kis dobozban marad. Ha különösen fontos a biztonságos kihelyezés (pl: kamraszekrény belseje, automatakávéfőző mellé), vagy gyorsan beporosodó, gyorsan piszkolódó területre kell gélt kitenni (pl: svábbogárnál a földre) akkor ezt jó szívvel ajánljuk. A por ugyanis gyorsabban kiszárítja a gélt.

Hatalmas előnye, hogy áthelyezhető, mert laikusként nem mindenki méri fel előre jól, hogy hová rakja ki a gélt. A gél lényegében egy majdnem teljesen zárt szerelvényben marad, ami nagy biztonságérzetet ad. Ragasztószalaggal a hátán akár függőleges felületekre is kihelyezhető.

A hátránya, hogy a doboz mérete nem teszi lehetővé, hogy a rejtekhelyeihez legközelebb legyen kitéve a gél. A legjobb megoldás az Imidasect és az ECOGEL csótányirtó kombinálása. A rejtekhelyekre érdemes az imidasect csótányirtó gélt kinyomni, a könnyebben hozzáférhető, higiénilag, élelmiszerbiztonsági okokból fontosabb területekre érdemes az ECOGEL csótányirtó gélt használni. Bár ez a két gél összesen 25g csótányirtó szert tartalmaz, ami akár 150 m2-re is elegendő lenne, ezek tartóssága éveket is felölel, így később is felhasználható lesz.

Az ECOGEL csótányirtó gélt az alábbi linken tudja megvásárolni>> Egyúttal részletesebb leírást is fog itt találni.

FOVAL csótányirtó gél

csótányirtó gél foval

A korábbi gélekhez hasonlóan a FOVAL csótányirtó gél is 2.15% imidakloprid hatóanyagot tartalmaz. AZ imidasect csótányirtó gélhez hasonlóan kinyomós kiszerelésű. Amiben viszont nem tud versenyre kelni az imidasect csótányirtó géllel szemben az a kiszerelési tömege, és arra vetített ára. A FOVAL csótányirtó gél 5g csótányirtót tartalmaz. Bár azt írják, hogy ez akár 100 csepp is lehet, ezt fenntartásokkal kell kezelni. 0,2-0,3g/csepp kihelyezést tekintve (kb. ez a szakmai irányelv) ez 16-25 pont, ami karcosan pont egy egyszeri kezelésre elegendő. Viszont ennek az 5g FOVAL csótányirtó gélnek az ára 2021-es évet nézve 1800 Ft körül alakul. Azaz amíg a FOVAL csótányirtó gélnek így kb 360 Ft a grammonkénti ára, addig az Imidasect esetében ez 250 Ft körül alakul. Ugyanez az ECOGEL esetében már csak 200 Ft körül van.

Vagyis a FOVAL csótányirtó gél alapvetően nem tartogat újdonságot az Imidasecttel szemben, ára viszont jóval drágább. A FOVAL csótányirtó gélt esetenként Kollant csótányirtó gélként is hivatkozzák.

Doctor Roach csótányirtó gél:

doctor roach csótányirtó gél

Néhány webáruház forgalmazza, de tény és való, hogy nem sok. A biztonsági adatlapját nem találtuk, így nem tudjuk, hogy milyen hatóanyag van benne. Az engedélyezett csótányirtó szerek között sem találtuk, így valószínű nem is rendelkezik Magyarországon engedéllyel. Ezt a gélt így ebben a formában semmilyen körülmények között nem tudjuk ajánlani.

BROS csótányirtó gél:

Bár a BROS márka alapvetően ad a csótányirtó gélnek egy kis bizalmat, sajnos több kutakodás után sem találtunk a termékhez biztonsági adatlapot, de nem találtuk az Epidemiológiai Központ engedélyezett irtószerei között. A BROS széleskörű viszonteladói hálózata ellenére ezt a gélt csak 2 webáruházból lehet megrendelni. Valószínű a termék forgalmazása megszűnt, vagy épp nem hosszabbították meg a magyarországi engedélyét. Mivel jelen pillanatban nincs az engedélyezett csótányirtószerek listáját, így ezt a csótányirtó gélt sem tudjuk ajánlani.

Még egy kérdés maradt: mennyire biztonságosak a csótányirtó gélek?

A csótányirtó gélek 2.15%-ban imidakloprid hatóanyagot tartalmaznak. Az imidakloprid LD50 orális mérgezési értéke 450 mg/ttkg patkányok*/kutyák** esetén. Vagyis minden testtömeg kilogramm után 450 mg imidakloprid hatóanyagot kell bevinni, hogy elérjük az LD50 orális mérgezési értékét. Egy 2 kg-os kutya esetén ez 2*450mg, vagyis 900 mg. Egy 7 hónapos 7 kg-os mászást éppen kezdő babánál ez 3150 mg. Kis számítás után rögtön kiderül, hogy egy 10g gél mindössze 215 mg imidakloprid hatóanyagot tartalmaz.

Ha kihelyezett cseppekben gondolkodunk, akkor egy 0,2g súlyú gélcsepp, ami valószínűen résben van, kb 4,3 mg hatóanyagot tartalmaz. Ezeket kb 20-30 helyre fogja kirakni, kézzel, szájjal, lábban nehezen hozzáférhető pontba. Már az abszurd lenne, hogy ezeket a gél pontokat valaki megegye. De még az is csak 215mg lenne.

(* Az Országos Epidemiológiai Központ 2013-as tájékoztatója alapján, ** Az Angol Wikipédia alapján)

Ha megnézi egy Domestos (termékkód:67435527) biztonsági adatlapját, akkor a 750 ml-es flakon hozzávetőlegesen 30.000 mg nátrium-hipoklorit tartalmaz 4%-os hatóanyag koncentrációt tekintve. A nátrium-hipoklorit LD50 értéke 880mg/ttg. Visszaugorva a 2 kg-os példához, ez kb 50ml Domestost jelent. Ha egy 40%-os pálinkát néznénk meg, ott még alacsonyabb beviteli értéket találnánk. A Domestos és a pálinka szerintünk veszélyesebb anyagok, mint a csótányirtó gél.

A klasszikus “gyerekektől elzárva tartandó” elvet követve teljesen biztonságos a csótányirtó gél használata. A csótányirtó gél már önmagában nem tartalmaz annyi hatóanyagot, hogy az egy 7 kg súlyú babára veszélyes legyen. Az LD50 értékből ezt le lehet vezetni.

Ez a lista nem volt teljes

Ebben a cikkben kizárólag a kereskedelmi forgalomba került, lakosság számára elérhető csótányirtó szerekkel foglalkoztunk, és a szakemberek, hivatásos rovarirtók számára készült csótányirtó géleket nem tettük fel a listára. Hiszen bármilyen véleményt is fogalmaznánk meg róla, önnek nem lenne lehetősége azt kipróbálni.

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot