Az életbe lépett rendkívüli helyzet mellett cégünk továbbra is működik, és maximális biztonsági előírások mellett dolgozik. Cipővédőt, maszkot, tiszta kesztyűt hordanak kollégáink. Cégünknél nem volt pozitív eset. 2020.11.09.
A Black Friday alkalmaból hírdetett 20 db -50% kedvezményű rendelés határát elértük. Az akciót lezártuk. Köszönjünk mindenkinek a részvételt!

Ez nem atka csípés lesz, de megmondjuk, hogy mi!

Ismeretlen eredetű csípések jelentkeztek a testén? A feltevése ellenére ez valószínűleg nem atka csípés lesz. Néhány egyszerű kérdés alapján be is bizonyítom önnek, hogy nem akta csípés, ami most gondot okoz önnek. A cikk végére egyértelmű választ fog kapni arra, hogy mi okozza az ismeretlen eredetű csípéseket.

Amit az atkákról érdemes tudni:
Az atkák egy igazán fajgazdag alosztály, több mint 30 000 fajuk van. Viszont érdemes megjegyezni, hogy az atkák jelentős része 1 mm sincs, ráadásul további részüknek nincs szúró szervük. Az atkák jelentős része fizikálisan képtelen arra, hogy az embert megcsípje.

De vajon csíphet-e valamely atka, vagy ha nem, miért van önnek a testén mégis csípésszerű kiütés?

Egy gyors számvetéssel most megpróbáljuk összeszedni azokat a rovarokat, melyek okozhatnak ilyen jellegű csípéseket. Elsőnek csak felsorolás lesz, és az ésszerűség véget csak azokat vesszük, akik a lakásban is jelen lehetnek, és a csípésükben, csípés szerű bőrreakciójukban rendszeresség fedezhető fel.

A lista nem lesz hosszú. Ágyi poloska, bolha, szúnyog, ruhatetű, fejtetű, rüh. És ha nagyon lazák lennénk, akkor ide sorolhatnánk még a pókokat, pókszázlábúakat, kullancsokat, galambóvantagot, tyúkatkát, rühatkát. És bár vannak rovarok, amik alkalomadtán megharaphatják az embert, ezek egyértelműek (darázs, méh, harlekin katica…stb.), ráadásul abszolút nem rendszeresek.

Hogy melyik ezek közül a befutó, azt most néhány kérdés alapján ki fogjuk deríteni. A kérdések után minden esetben látja, hogy milyen rovarra jellemző. Kérem írja fel a felsorolt rovarokat egy lapra, és a válaszoknak megfelelően húzzon az adott rovar mellé egy vonalat, majd a végén összegezze.

Addig nem is menjen tovább!

Írja fel egymás alá: Ágyi poloska, bolha, szúnyog, ruhatetű, fejtetű, rüh, pók, pókszázlábú, kullancs (ezt akár el is hagyhatja), galambóvantag.

Áttérhetünk a kérdésekre?
(Megjegyzés: A csillaggal (*) jelölt rovaroknál az adott kérdésnél két vonalat húzzon be a rovarnak.)

1. Mely testrészen jelentkeztek a csípések?
a.) Csak az alsó végtagok (bolha)
b.) A ruhával borított részeken (ruhatetű, rüh)
c.) Inkább a test fedetlen részein (ágyi poloska, szúnyog)
d.) Csak 1-2 helyen van (pók, pókszázlábú, galambóvantag, kullancs)

2. Mikorra tenné a csípés keletkezését?
a.) Esti csípés, ami reggelre jön elő (ágyi poloska*, bolha, szúnyog)
b.) Csak napközbeni (ruhatetű, fejtetű, rüh, bolha)
c.) Teljesen rendszertelen (pók, pókszázlábú, galambóvantag, kullancs)

3. Mennyire rendszeresek a csípések?
a.) Heti 1-2 csípés (szúnyog)
b.) Havi 1-2 csípés (pók, pókszázlábú, galambóvantag, kullancs)
c.) 2-3 naponta újabb csípések (ágyi poloska, bolha)
d.) Szét vagyok csípve (ágyi poloska)

4. Milyen sűrűek a csípések?
a.) Egy pontban egymástól (koncentrálva) nem messze több is van (ágyi poloska, bolha)
b.) Teljesen szét vagyok csípve (ruhatetű, ágyi poloska)
c.) Egyszeri csípésekről van szó (pók, pókszázlábú, galambóvantag, kullancs)

5. Milyen irritációt okoznak a csípések?
a.) Enyhén viszkető, gyorsan múló folt (pók, pókszázlábú)
a.) Viszkető, de 1-2 napon belül múló folt (szúnyog,ruhatetű)
b.) Erősen viszkető, sokáig nem múló folt (ágyi poloska, bolha)

Kérem, most összegezze a válaszokat!

Bár nem látom a válaszait, de a legtöbb kitöltőnél a válaszok jellemzően ágyi poloskára utalnak, vagy esetleg bolhára. 100 esetből 90 embernél jellemzően az ágyi poloska okozza az ismeretlen eredetű csípéseket. Ha a válaszok egyértelműen ágyi poloskára utalnak, kérem olvasson utána ennek a rovarnak. Nagyon sok információt gyűjtöttünk itt össze az ágyi poloskáról>>

Ha a válaszokból nem kapott egyértelmű eredményt, akkor írja meg nekünk a tapasztalatait, és megpróbálunk mi fényt deríteni a csípések kilétére.

De amint láthatta atkák közül egyedül a kullancs volt, amit fajként a csípős rovarok közé tudtunk sorolni. A poratka, mint a lakások első számú vendégei, egyáltalán nem csípnek, mert inkább légúti panaszokat okoznak.

VEGYSZERMENTES POLOSKAIRTÓ GÉP BÉRELHETŐ Ha szeretne megszabadulni az ágyi poloskáktól, de nem akar idegent látni a lakásában, miközben a hálószobájában a holmiai között permetez, akkor béreljen tőlünk vegyszermentes poloskairtó gépet, amihez nemcsak egy több órás, teljes körű videós útmutatót kap, de számos extrát is a bérlés mellé. Tovább a poloskairtó géphez>>

Amit érdemes elolvasni:
Ágyi poloska csípés felismerése
Bolhacsípésről
Pókcsípés


Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • A párom nád tetőt fedő. Most elég régi náddal dolgozik. Valószínűleg abban van valami,mert a felső testén jelentkeznek ilyen kis apró csípések, melyek nagyon viszketnek. Mi lehet az és mit lehetne venni rá?

 • Szereztném megkérdezni hogy milyen csípés lehet az ami olyan lessz mint egy kidurrant vízhólyag és levedzik?A vàlaszt előre is köszönöm Szêpen!

 • Ojan kérdésem lenne létezik ojan rovar ami még csíp és a csípés aterjed egy másik embere

 • Vidéken voltam ahogy haza értem elkezdett viszketni a jobb mellemnél vskartam dudoros lett majd piros, fejér és idmét egy piros kör mi lehrt

 • Kedves Hölgyem/Uram!
  Már második éjszaka ébredek fel éjszaka, hogy valami megcsípett. Szabálytalan formájú a csípésem általában és egymástól nagyobb távolságra vannak. Pl a csípőmön és a vállamon egyszerre. Arra ébredek hogy fáj és viszket egyszerre. Körbe néztem éjjel az ágy minden centijét és nem találtam semmilyen rovart. Szúnyogot sem hallottam zümmögni. Milyen állat lehet akkor mégis? Meztelenül alszom. Olvastam, hogy az sem mindegy milyen területeken csípnek. Ágyi poloskára gyanakszom. De nem pirosodik be a helye és nem egymástól pár centire vannak ezek a csípések. Válaszát előre is köszönöm!

 • Lenne egy kerdesem hatul a combom piros es vannak rajta kisebb piros kiutesek is es iszonyuan viszked. Mi lehet az oka?

  1. A medencezes utan kb ugy 1nappal vettem eszre

 • Tisztelt Uram! Azért foldulok önhöz mert napok óta valami csipkod.A házban találtunk bolhát de már ki szortam 7 flakon bio-kill pwrmetszert 2 doboz bolhaport valamint egy szakembert is hívtam aki szórással és ködöléssel is elvégezte a feladatát.A csípéseket még érzem.Olyan mint ha a hajamban is lenne.Kérem ha tud segítsen.Üdvözlettel:Takácsné.

 • A kezemen tegnap valami meg csiphata valami az utcán elsönek viszketö érzést éreztem de nem ojan sokáig viszkedet el is feletkeztem rolazuhanyzás után fel figyeltem a kezem feldagat és egy picit fájni kezdet és 3 hojag let rajta de nem ojan mint a szunyog csipés hanem inkáb ojan mintha meg égetem volna ojan hojag let rajta el mult 1 nap és joban be van dagadva és a fájdalom erőseb let és szuró érzést is érzek.

 • Hogy tudom ki irtani az agyi poloskat ,?

 • Tiszta uram!
  Nemrégiben költöztünk, es szereztünk be egy kutyust, a házban felújítás zajlik, es 3-4napja minden reggel uj csipeseket talalok a testemen. Ágyat most vettünk par hete. A csipesek gyakorisaga napi szintű, reggelre 5-6 vagy több csipest talalok a testemen. A medencém környékén, alatt felett mellett mindkét oldalt, a derekamon valamint a hátam közepén. Eléggé zavaro, remélem ennyi informáciobol tud majd segíteni.
  Üdvözlettel: Sándor Dávid

 • Egy olyan kérdésem lenne, hogy pár napja megcsípett valamilyen rovar a bal lábszáramon. Kör alakú és maga a kör alak, kékeszöld színű és a közepén pici fekete pont látható.
  Igaz, hogy semmilyen fájdalmat nem érzek, csak nem szép látvány és remélem nem veszélyes?
  Előre is köszönöm a válaszát.

 • Tisztelt Szalai Károly!
  Meg szeretném rudni, hogy mi csípett meg. A csípés valószínűleg a kertben történt. Egy muslica nagyságú rovarra gondolok. A csípés helye ég viszket, és feszülésig telt apró hólyagok vannak a felületen.
  Köszönettel:Kovács Zoltán

 • Kedves Károly!

  Apró csípések vannak rajtam
  Udvaruk halvány piros, kb fél cm közepén egy fehér apró pöttyel.
  Egyáltalán nem viszket.
  Az alkarom és felkarom hajlatánál van a legtöbb, kb húsz csípés, illetve az alkaromon további 10, melyből 3-4 egy vonalban.
  2-3 van a hasamon is.
  Nem csak éjjel csíp, egyszer autóban az alkaromon mászott egy nagyon apró fekete bogár, megcsípett, odanyúltam, olyan puha bogár volt hogy a mutatóujjam érintésétől szabályosan szétmállot.
  Úgy nézett ki, mint egy szárny nélküli muslica, ami inkább harapott, mint csípett.
  Kerestem a neten, de nem találtam semmit.
  Remélem tud segíteni.
  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel
  Tóth József

 • Jónapot, teljesen tanácstalan vagyok! A szöllőt kapáltam, amikor arra lettem figyelmes , hogy a jobb karomon alvadt vér van kb 2 cm – res nagyságban. Ahogy letüröltem, az adott terület nagyon érzékeny volt és mintha azon a helyen lement volna a böröm felső rétege. Másnapra kemény duzzanat lett a helyén ami kicsitviszketett de nem fájt. Ez már a 4dik nap kicsi hójagocskák vannak rajta és egy kemény duzzanat ami nemfáj és nem viszket , ha megnyomom átlátszó, véres folyadék folyik belőle.

 • Kerteszkedtem es lattam is hogy pici apro, se szarnya se laba . Alig lathato az ujammal el is tudtam torolni nem ugrot mozogni se nagyon lattam de kis ido utan iszonyuan viszketet es mar egy napja tart az eros viszketes. Piros folt es enyhe holyag.
  Elore is koszonom a valaszat!

 • Jó estét kívánok.
  Segítséget szeretnék kérni sürgősen. Tegnap óvodai kiránduláson voltak a gyerekek. a mi kislányunkat valami megcsípte a Nyíregyházi állatkertben. Mire hazaértek a jobb alkarja a könyöktől lefelé kb. 10 centire fel volt dagadva. egy picike szúrás nyomot láttam, de semmilyen pirosság nem volt látható, még reggel sem. biztos ami biztos elvittük a gyerekorvosunkhoz, aki annyit mondott, hogy borogassuk. Mai nap mikor hazahoztuk az óvodából a szúrás környékén 5 cm-es körbe a bőr alatt piros pontok keletkeztek és egy kicsit ki is domborodtak. Kérem ha tud segítsen. Reggel visszük a lányunkat a Debreceni klinikára a gyerek ügyeletre. köszönöm a válaszát, üdvözlettel Kassai Zoltán

 • Kérdezném. Milyen állat csípése ,amelyik a combon jelenik meg. Vörös, viszkető piros foltok, melyek hólyagosan végződnek.

 • 2 evel ezelőtt el mentem dolgozni torma szedesre és azóta időnként 2 3 naponta ki jön ez a dagadás ég viszket fáj.. Kemény azon a heje és mindig váltogatja hejet időnket a kezemen combomon labfejemen ahol csak tud de másnap általában el tűnik..

 • Nem tudom hogy mi csiphetet meg de retentöen fáj és ojan nagy mint egy tojás a fenekem alat de enek már van eg hete és nem akar elmulni és nem viszket meg hálás lenék ha választ kapnák köszónóm elóre is

 • Üdvözlöm.Nekem sikerült rájönni mi okozza reggelre a sok csípést a combom belső részén,térdemen és az alkaromon. Sok apró tűszúrás szerű erősen viszkető csípés. Madarakat tartok nem keveset és az erkélyről behozott madarak sajnos atkások lettek pedig rendszeresen tisztán tartom őket. Valami vadmadár be hozta a madár vértetű atkát. Az így behozott egyedek le fertőzték a belső állományt amit szobában tartok ahol alszok. Sikerült tömény ecettel le mosnom az egész berendezést de biztosan maradt belőlük a szekrények repedéseiben ill összeillesztéseiben is. Létezik valami szer amivel biztonságosan ki írthatnám mindenhonnan őket? A madarakat már le kezeltem de nem szeretném vissza fertőzni őket. Itt a gázosítás vagy vegyszerek használata nem lehetséges. Okozhat-e bármilyen komoly problémát emberre nézve? Válaszukat köszönöm.

 • Jónapot! Kisebb nagyobb foltok találhatóak főleg a hason és a kar alsó területén. Főleg elől találhatóak a foltok, néha vállon is jelen van. A kisebb az olyan mint a szúnyog csípés, a nagyobb az pedig akár meghaladja a tenyérnyi nagyságot. A nagyok szabálytalan alakúak. Kisebbek főképp kör alakúak Csak akkor jelentkeznek ha az ágyban vagyok. Ágyi poloskát kizárnám, mivel novemberben vásároltunk új ágyat. Heti rendszerességgel takarítok. Ágyazót két hetente cserélek. Nem tudom, hogy hogyan tovább, mit tegyek.. Ebben a segítséget kérném, hogy hogyan tovább.

 • Engem ma csipet meg valami nem tudom mi volt. Csak a bal combomon, 4 csipés szerű foltok és nem viszket.

 • Tipikus boreliózisra utaló piros terjedő folt ami de nem csípett meg kullancs a boreliózist kimutatták , a kérdésem ez a folt csak a friss csípés körül jelentkezhet vagy a kései boreliózis is produkálhat ilyen foltot ? Az orvos a foltnál nem talált csípés nyomot !

 • Üdvözlöm!Szeretném megkérdezni milyen csípés a legvalószínübb nálam?2 napja jött ki a bokámnál és a fenekemnél 4 szunyogcsípésnél kissebb csípés.Enyhén viszket néha,de nem mindig.Mára jött ki egy a térdhajlatban és a fenekem alján szintén egy ,ezek is csak alig viszketnek.Köszönöm a segítséget.

 • Jó reggelt! Pár napja minden reggel dagadt csipesekkel kelek fel. Nem látszik egybol de pár perc elteltével látszanak a csipesek. 2 napja a szám is reggelre feldagadt. Inkább a felső ajkam. Délutánra elmulik .Este felére megint elojon, elmúlik és így tovabb. Eddig csak az alsó reszemen volt csípés most viszont már a karomon és a hátamon is van. Mi lehet ez?

Hozzászólások zárolva.

BOGÁR-ELŐREJELZŐ:

Szeretné tudni, hogy az ön lakhelyén éppen milyen rovar van jobban elszaporodva? Milyen rovar megjelenésére lehet számítani?
Iratkozzon fel riasztó szolgáltatásunkra, és potenciális veszély függvényében küldjük a riasztást, és persze a hozzá kapcsolódó hasznos infókat.
Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
36 1 338 3737
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km (Egyes szolgáltatásaink a Balatonon is)

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.