Cart-icon0

Ágyi poloska csípés enyhítése

ágyi poloska csípésAz ágyi poloska csípés sokszor még a legtapasztaltabb bőrgyógyászokon is kifog. Ugyanis nehezen ismerhető fel az poloska csípés. De nem lehetetlen.

Ezért is gondoltuk úgy hogy vállalkozunk erre a feladatra, és jó rovarirtókhoz méltóan megválaszoljuk az ágyi poloska csípéssel kapcsolatos legégetőbb kérdéseket.

Az ágyi poloska csípés jelei:

Hogyan ismerhető fel az ágyi poloska csípés?

A legfontosabb, hogy magát a csípést nézegetve, annak pirosságát, nagyságát, és esetleges egyéb jellemzőit sajnos felesleges nézni. Ez fontos a bőrgyógyásznak, de nem segít abban, hogy meghatározzuk, hogy az ágyi poloskától származik-e. Az ágyi poloska csípésre az immunrendszerünk különböző formában reagál. Van akinél semmilyen tünet nem látható, míg egyesek akár kórházba is kerülhetnek a csípéstől.

1.) Az ágyi poloska éjjel csíp:

Az ágyi poloska csípés akkor ismerhető fel könnyedén, ha ismerjük a keletkezésük körülményeit. Azaz nem magát a csípést vizsgáljuk, hanem azt, hogy azok hogyan keletkeztek. Itt számtalan szempontot figyelembe kell venni. A legfontosabb, hogy az ágyi poloska minden esetben este csíp, majd másnap reggelre jön elő az az őrjítő viszkető kiütés.

VEGYSZERMENTES POLOSKAIRTÓ GÉP BÉRELHETŐ Ha szeretne megszabadulni az ágyi poloskáktól, de nem akar idegent látni a lakásában, miközben a hálószobájában a holmiai között permetez, akkor béreljen tőlünk vegyszermentes poloskairtó gépet, amihez nemcsak egy több órás, teljes körű videós útmutatót kap, de számos extrát is a bérlés mellé. Tovább a poloskairtó géphez>>

Könnyen előfordulhat, hogy az ember úgy kell ki az ágyból, hogy még nem látja az ágyi poloska csípés semmi féle jelét, majd a reggeli zuhanyzás során a melegvíz hatására kezd az irritáció előjönni. De napközben is van, hogy a semmiből előbukkan a csípés. Jellemzően azért, mert a ruha a napközbeni mozgás hatására dörzsölni kezdi a csípés helyét, és beindul az irritáció. Ez megzavarhatja az embert, de ha úgy látjuk, hogy a csípések döntő többsége reggelre jön elő, és napközben csak 1-2 ilyen jön elő, amire logikus magyarázatot ad a fenti esetek, akkor nem kell az ágyi poloska csípéssel kapcsolatban elbizonytalanodni. Sajnos ez még származhat ágyi poloskától.

Előfordulhat az is, hogy az ember már pszichésen napközben is tapasztal csípést a ruha alatt. Vagy lehet, hogy egy konkrét szúrást. Ezek jellemzően általában nem köthetőek rovarhoz. Talán a ruhában van egy kis szálka, vagy beleakad a szőrszálba, és meghúzza. A ruha alatt napközben érzett szúrások a legritkább esetben köthetőek rovarhoz.

Az ágyi poloska nem marad emberen. Ez azért fontos, mert az a tünet, hogy az ember folyamatosan viszket, vagy érzi magán a rovart az sajnos inkább pszichés, vagy idegrendszeri, semmint valós rovarprobléma. Az sem, amikor az ember egy fotelba történő leülést követően azonnal érzi a csípéseket, és a viszketést. 

2.) Az ágyi poloska csípés jele: Rendszeres!

Az élősködő rovarok rendszeresen látogatják az embert, hiszen nélkülük nem tudnak fejlődni, és életben maradni, szemben a nem élősködő rovarokkal, akik jellemzően csak védekezésből csípnek. Míg előbbiek rendszeresek, azaz bizonyos szűk gyakorisággal (max. 4-5 naponta) visszatérnek, addig ezek az alkalmi védekező csípések sokszor hetes, hónapos különbséggel jelentkeznek.

Az ágyi poloska, és a többi élősködő rovar biztos, hogy minimum 4-5 napos rendszerességgel csíp, vagy sűrűbben. Az például nem rendszeres, ha a csípések egyszer 4-5 nap különbséggel, majd közel 2-4 hetes különbséggel keletkeznek. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet sűrűbb a csípés. Egy ágyi poloska 2-5 naponta táplálkozik. Ha a lakásban 3 poloska van, akiknek nem egy a ritmusuk – miért is lenne – , akkor míg az egyik kedden eszik, a másik kettő lehet, hogy csütörtökön. A következő alkalom pedig ettől számítva néhány nap lesz.

Szóval az ágyi poloska csípés rendszerességében a 4-5 napon úgy kell venni, hogy annál sűrűbben bőven tapasztalhatják a csípéseket, de nagyobb szünetekkel nem.

A rendszerességet sajnos csak min 1,5-2 hét után lehet megállapítani. Sajnos, ha egy egyszeri csípésről van szó, ami a napokban keletkezett, azzal még nem tudunk mit kezdeni. Ha csípés, akkor ágyi poloskán kívül még számtalan rovartól származhat.

3.) Az ágyi poloska a szabad testrészeket szereti:

Az ágyi poloska csípés alapvetően bármilyen testtájékot érinthet, ahol a bőrfelület puhább. A hölgyeket a puhább bőr, és kevesebb testszőrzet miatt jobban kedvelik. Férfiaknál főleg a nyak, fül mögötti részeket, csukló, bokakörnyéke, kar belső része az érintettek. De ez függ a testszőrzettől, és az adott személy bőrtípusától is.

Főként a ruházat, takaró alól kilógó testrészeket szeretik, mert az könnyen megközelíthető. De ha valaki alvás közben sokat forgolódik, és közben felgyűri a ruházatát, akkor az ott kikandikáló puha testrészekre is rávetheti magát.

Ha a csípések döntő többsége szabad felületeken van, de van néhány, ami kivételesen teljesen eltérő helyen van, pl: gumis pelus alatt, vagy cicanadrág alatt), nem kell teljesen elbizonytalanodni. Ha szinte minden eddigi jel az ágyi poloska csípésre utal, akkor számítani is lehet erre a rovarra.

4.) Az ágyi poloska csípés nyoma változó:

Magát az ágyi poloska csípést tekintve a tünetek változóak lehetnek. Az apróbb piros pontól kezdve a felpúposodott sárgás gennyes fertőzésekig bármi előfordulhat. Egyedül attól függ, kinek mennyire érzékeny a szervezete ezekre a csípésre. Az olyan irányú kérdések, hogy “egy adott csípés nyoma származhat-e ágyi poloskától, sajnos megválaszolhatatlan.” A fenti szempontok sokkal fontosabbak. Hol, mikor, milyen gyakran. Ezeket alapvetően tudnunk kell.

Ami nyomként jellemző az ágyi poloska csípésre, hogy sokszor egy kis területen több csípés is előfordul. Ennek egy egyszerű és logikus magyarázata van. Az ágyi poloska a csípés során nem találta el jól a hajszáleret, és nem jött belőle vér. Ilyenkor kicsit arrébb mennek és újra próbálkoznak. De ha az ember a csípéskor – amire ugyan sosem ébredünk fel – kicsit megmozdul, mert épp félálomban volt, vagy valami ideggyöki inger érte a csípéskor,  amire kicsit megrezzen a poloska is felmond a vérszívással egy pillanatra, majd újra próbálkozik.

Az ágyi poloska csípés ilyenkor koncentráltabban jelenik meg.

Hogyan enyhíthető az ágyi poloska csípés viszketése, égő érzése?

A legtöbb viszketés elleni gél használható az ágyi poloska csípés enyhítésére. A legnépszerűbb a Fenistil gél. De van kimondottan rovarcsípést enyhítő krém, mint az Antivakarin, vagy a Naturland csípés utáni krém. Persze lehet próbálkozni homeopátiás készítményekkel is. Ugyanaz érvényes itt, mint a legtöbb gyógyszerre: kinek mi válik be!

Sajnos előre megmondani nem tudjuk, de minden véleményt, tapasztalatot szívesen fogadunk itt a hozzászólások részben.

Veszélyes az ágyi poloska csípés?

Felnőttekre jellemzően nem, de kisgyermekekre sajnos lehet. Náluk ugyanis az ágyi poloska csípés csalánkiütést okozhat, aminek a szétvakarásával fertőzéseket is kaphatnak. Szerencsére azonban az ágyi poloskák csípésükkel fertőző betegséget (tifusz, szifilisz, aids) nem terjesztenek, lévén nem több gazdás parazitáról van szó.

De sajnos még így is ellehetetlenítik az éjszakákat, kellemetlen pszichikai érzetet okoznak. 

Ha a leírás alapján biztos benne, hogy ágyi poloska csípi önt, akkor feltétlenül olvassa át legfontosabb túlélési tippjeinket


Ágyi poloska csípés jeleit tapasztalom, mit csináljak?


Ha több tünetet is felismert, akkor kezdhet gyanakodni az ágyi poloskára. Ha viszont valami szögesen ellentmond az itt leírtaknak, és abból a logikából, amit itt nagyjából megismert nem is tud következtetni erre, akkor nem biztos, hogy ágyi poloskáról van szó. A keletkezési körülményeknek nagyjából együtt kell állniuk. Azért írom, hogy nagyjából, mert van, amire csak következtethetünk, mint például, hogy az adott csípés éppen mikor keletkezett.


Tipikus szokott lenni, hogy még egyszerűen nincs elég információ, hogy az ember következtetéseket tudjon levonni. “Tegnap este megcsípett valami, lehet ágyi poloska?” Ilyen kérdésnél még nagyon kevés az információ. Egy csípés bármitől származhat, de lehet, hogy nem is rovar van mögötte. Ilyenkor semmi bajt nem csinálunk, ha még várunk. Az ágyi poloska nem fog tudni elszaporodni 1-1,5 hét alatt. Nem ezen fog múlni. Két-három táplálkozási ciklus után tudni fogjuk, hogy a tünetünk rendszeres, akkor már erős gyanú lehet az ágyi poloskára.

Egy teljes cikkünk van arról, hogy mit (nem) szabad ilyenkor tenni, itt csak röviden összefoglalom. A legfontosabb, hogy ne essen pánikba. Hajlamos az ember ilyenkor a hálószobában mindent szétkapni, akár bútort is kidobni, de ez rossz taktika. Hirtelen felindulásból letámadni az ágyi poloskákat nem szabad. Kiköltözni, átköltözni sem, mert az ágyi poloska idővel meg fogja önt találni egy másik szobában, és így 1 fertőzött helyiségből csak 2 fertőzött helyiséget csinál. Bizony fel kell készülni arra, hogy abban az ágyban kell aludni, amíg a problémát fel nem számolja, vagy fel nem számoljuk, attól függően, hogy házilag vagy szakemberrel esik neki. 

Ha nagyon be akar lesi az ágyi poloskák sötét rejtekhelyeire, akkor azt mindig óvatos mozdulatokkal tegye. Fogja fel úgy hogy az ágy legyen egy bázis, és minden vizsgálódást az ágyon végez, lehetőleg a fehér lepedő, amit jól belát. Ilyenkor az ágyneműt nyugodtan össze lehet hajtani és áttenni az ágy másik végébe. Egy zseblámpával nyugodtan benézhet az ágy alá, éjjeliszekrény mögé, csak az a baj, hogy ha nem tudja mit és hol keressen, könnyű hibát véteni. Egy gumis lepedő sarka a fejrésznél tipikus búvóhely. Ilyen és hasonló könnyen feltérképezhető helyet érdemes megnézni, de mélyebbre menni (pl. ágyat szétszedni) már inkább nem érdemes, amíg nem olvasott utána jobban, vagy nem beszélt egy szakemberrel.


Az ágyi poloskáról több tucat gyakorlatias mit csináljak típusú cikket írtunk. Érdemes azokat átnézni. Az ágyi poloskával foglalkozó cikkeket itt éri el>>

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot
Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • Jó estèt!
  Leírnàm a mostani történetünk ,ami miatt àgyipoloskára gyanakszom.
  Péntek du pàr enyhèn viszkető kiütés jelent meg a jobb csuklomon és alkaromon.Nem tulajdonítottam neki jelentőséget,de szombat èjjelre virradoan(1-2óra közt)teljesen vèletlen 1kisfekete bogarat talàltam mászni az ágyunkba.A kezemmel nyomtam össze ,mivel olyan âlmos voltam,hogy a bogár fóbiàm is eltünt.A lepedő ami szürke szìnü foltos lett ,ilyen piros vérszerű ill az alatta lèvő fehèr ,pedig egy értelmű piros véres.Se a férjemen,se a 3,5èvesen nincs csipès és rajtam se csam amit irtam(de nem rég volt 1antibiotikum kuràm,nekem mindig van utàna bőrkiütésem csípésszerű).
  Àgyat felforgattam ,semmi jele poloskànak.
  Akkor mi lehetett?csak 1kosza bogár?Ès a vér?A bogaraknak van vérük?😀

 • Tisztelt Károly! Kérdésem lenne, az ágyi poloska csak éjszaka és ágyban csíp vagy napközbeni a lakás bármely pontján? Hol van a bujo helyük? Hogyan lehet megszabadulni tőlük?
  Tisztelettel Szabó Edit.

 • Csatlakozom Tímeához, köszönjük!

 • Jó napot kívánok,, olyan kérdésem volna, h találtunk a lakásba már 5 drb poloskat,, mindig más helyen falon mászkál, stb. De még senkit nem csipet meg a lakásban,, ez hogy lehet?

 • Üdvözlöm
  Az lenne a kerdesem h angliaban eltem kint es a hazunkban ott volt poloska ami ki lett irtva. Augusztusba hazakoltoztem es most kb 3 napja apro csipesek lettek rajtam . Elkepzelheto hogy az agybogarat hazahoztam es csak 10 honap utan kezdtek el csipkedni? Koszonom a valaszat

 • Ha moziban, repülőn mellettem ül valaki, akit megcsípett agyi poloska, akkor hazahozhattam tőle? vagyis hogyan terjed?

 • Üdv!
  Hogyan tudok megszabadulni az ágyi poloskátol már ágyat cscseréltünk

  1. Kedves Tóthné!

   A választ tudjuk, de ahhoz, hogy ezt a tudást megszerezzük egy több éves képzést, közel 1000 óra gyakorlatot, és több tucat szakmai cikket kellett letennünk az asztalra. Sajnos bármennyire egyszerű, és könnyen megfogalmazható a kérdés, a válasz sokkal összetettebb.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Jónapot kívánok!!
  Érdeklődnék hogy nekem az egész labam kezd csipeses lenni és nagyon viszket!!
  Tudna nekem ajánlani olyan kenőcsöt amitől elmulhat vagy esetleg tanácsot hogy mit csináljak és hogy kihez forduljak?
  Köszönöm előre is a segítséget!

  1. Kedves Viktória!

   Kérem forduljon bőrgyógyászhoz, vagy allergológushoz. Ő tud megfelelő gyógyszert felírni.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Üdv nekem a kezfejemen egy és az alkafomon legalább óta derekon is egy a háton is egy vall mell szóval legalább van vagy 15 csípés piros duzzadt de nem hallottam zumogest h szúnyog lenne nem is egymáshoz közel vannak hanem 3-4cm re.i lehet ez doktor úr? És erősen viszket. Agyamat új 3 hónapja vettem idáig még nem volt problémám új lakásban.

 • Jó napot kívánok! 3 hete 4-5 naponta lassan mulló csípés jellenik meg rajtam, pontosan nem tudom hogy reggel vagy délután, de csak a jobb kezemen, nem csak egy ruhában, mindig 2 csípést észlelek magamom egymástól nem olyam messze, mi lehet az?

  1. Kedves Patrik!

   Erre ennyi információból sajnos nem lehet következtetni.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Tegnap eszleltuk takaritasnal hogy eléggé fertőzöttek vagyunk agyi poloskaval. A párom megölt vagy 30-at kétszer vegigporazivoztuk az agybetetet, ami érdekes a matrac erintetlennek tűnt egyébként egyikünket sem csípte meg egyszer sem aminek örülünk. Lefujtuk irtó szerrel az agybetetet és lefoliaztuk ez gondolom ideig óráig segít. Sajnos a lakásban több szoba is fertőzött az also szinteken mi az első emeleten élünk itt eddig csak a mi szobank sajnos. Egyébként külföldön élünk.

  1. Kedves Lilla!

   A szomorú hír, hogy szinte biztosan csípte önöket az ágyi poloska, legfeljebb semmi féle érzékenységet nem mutattak a csípés iránt. Ez jó, mert kevésbé kellemetlen a jelenléte, de rossz, mert sok idő mire felfedezik. Amit leírt fertőzöttség, az valóban nem kicsi. Mindenképpen érdemes szakembert bevonni.Több szint, több szoba. ez nagyon nehéz lesz DIY megcsinálni.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Üdv az én nemiszervemen barnás kis rovarok jönnek elő de szó szerint élő rovarok és nagyon viszket alig győzöm eltávolítani őket.. Ez mi lehet ez a kérdésem. Köszönöm a választ.

  1. Kedves István!

   Lapostetű lehet. Forduljon orvoshoz vele, vagy keressen fel egy patikát.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Összetéveszthető a poloska csípés a mosópor allergiával? Nekem rendszeresen a combon elején és hátulján jönnek a csipések,akár napközben is! Néha felkar külső részén,esetleg hasi tájon 3_4 .a combomon és a vádlimon főleg hólyagosak lesznek.hosszuujjú felső és pizsamanadrágban alszom.lehet ez poloska? Bőrgyógyász szerint poloska,de bizonytalan volt

 • Munkaheyen más kollégámat is össze csípett. Mit tehetek ez ügyben?

  1. Kedves László!

   Szóljanak a munkáltatónak, aki köteles eljárni az ügyben. Ha bérelt helyiség, akkor az üzemeltetőhöz is fordulhatnak.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Sajnos már nálunk is megjelent. Önök cégétől voltak az irtók is 3 esetben nagyon lelkiismeretes kollegájuk volt nálunk. Vásároltunk olyat ami füstöl is. Hatásosnak bizonyult. De egy 3 hét elteltével ujra észleltük csipéseket. Mi a teendő? Helpme

 • Van egy friss tetovalasom tiszta kiutes nem tudom hogy poloskatol vagy csak a kremtol viszont most kijottek a hasamon is kiutesek egyiknaprol a masikra, a kezemen valamin a labamon is van egy viszket es kellemetlen, valamint lenne egy olyan kerdesem hogy nemi szervet is tamadhat?

  1. Kedves Gezu!

   Ebben a kérdésben forduljon bőrgyógyászhoz. Mi minden esetben a csípés keletkezésének körülményeit vizsgáljuk, és abból próbálunk meg következtetéseket levonni. Sajnos ön csak annyit írt, hogy egymástól független helyen jönnek ki kiütések. Sajnos ennyi információból nem tudunk következtetni. Milyen gyakorisággal jelennek meg az új kiütések/csípések? Mekkora területen koncentrálódnak? Mikor érzi, hogy viszketni kezd?

   Mindenképpen borgyógyászhoz forduljon.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Jónapot kívánok sajnos én tegnap este részesűltem a párommal együtt ágyí poloska csípésbe iszonyúan viszket fel van dagadva és azt szeretném kérdezni íjenkor mi a tenívaló hogy el múljon ?? Meg még ójat is szeretnék kérdezni hogy ha a fejörünket is megcsípte nagyon viszket ara van e valami tení való hogy elmúljon ha igen akkor mi ? Nagyon szépen meg köszönöm hogy ide legalább le lehet írni a velünk történő csípés panaszait meg a válaszokat és minden megoldást

  1. Kedves Rozália!

   A viszketést a hisztaminegyensúly felborulása okozza (ha jók az ismereteim), így a legjobb csillapító az antihisztamin tartalmú krém, amit csak orvos tud felírni. De bármilyen patikában kapható viszketés elleni krém enyhíthet valamennyit.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Jó estét! Sajnos rajtam jelentkeztek csípések, tudna nekem abban segíteni, hogy mi okozhatja? Egy darab csípés keletkezett a hátamon azt reggel ébredés után vettem észre egy pedig este a labfejemen de akkor még nem aludtam. Fent voltam. Létezik, hogy agyi poloska? Kérem válaszoljon. Köszönöm szépen

 • Jó napot. Ágyi poloska csípés után lehet olyan kék zöld folt mint amit beutott az ember?

  1. Kedves Szilvia!

   Nincs megfelelő kompetenciánk, hogy választ adhassunk erre a kérdésre. Forduljon szakorvoshoz!

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Rajtam is vannak csipések meg a két gyermekemn is, de a párom nincs, már nem tudom hol lehetnek ezek a dögök, ki dobtam a régi ágyunkat is de még mindig találkozok velük az új ágyon. Már nem tudom mit csináljak pedig vettem ilyen irtó szert is

  1. Kedves Evelin!

   Érdemes szakemberhez fordulni. Sajnos vannak helyzetek, mikor egyedül már nem megy.

   Üdvözlettel:
   Szalai Károly

 • Mi házilag írtunk protectet használunk eddig jól be vált de úgy tűnik jönnek folyton kérdésem mennyire hatásos az irtas ha az egész ház tele van?

 • Be lehet lazasodni a csipesektol

 • Szép napot!
  Nekem az lenne a problémám hogy reggelre főleg a kézfejemen, csuklómon és néha a karomon hasonló piros kis foltok, csípések jelennek meg.
  Gondoltam én is az ágyi poloskára, viszont ezek a csípések nem viszketnek. Hárman alszunk az ágyban (kislányom, én, párom) viszont rajtuk semmi! Háziorvosom szerint nem ágyi poloska,de ő sem tudta megmondani hogy mitől lehet. Az ágyat már átnéztem, takarítottam, de semmi nyoma a bogárnak, viszont a tünetek szinte mindennaposak.

 • Csak a takarón kívüli bőrfelületen vannak rajtam csípések, takaró alatt soha. Ez lehet poloska?

 • Üdv !
  Egy éjjel furcsán viszketni kezdett a talpam ,ekkor vettem figyelembe hogy a jobb talpamon 2 kis csípés van míg a bal talpamon is van egy . A bokamon is találtam végül és hasamon is kettő , utána a kézfejemen is ! Szeretném megkérdezni ,hogy ez ágyi poloska csípés lenne ? (Erről még ez előtt nem hallottam ,csípne) vagy talán bolha ? Együtt alszok a kutyámmal egy kis francia bulldog , viszont rajta nem találok bolhakát sűrűn nézem neki és cseppet is kapott ez ellen ! De ha mégis az lenne a bolha ruhám keresztül is tud csípni! Éjjel elég vastagon 2 felsőben alszok mégis van a hasamon is , (igaz az felcsuszhat)! Ennyit szeretnék tudni válaszát előre is köszönöm !

Hozzászólások zárolva.