Ágyi poloska: mit ne tegyen

Bár mindig azt kérdezik tőlünk, hogy mit csináljanak az ágyi poloskákkal, most mégis azzal fogunk foglalkozni, hogy mit ne tegyen. Az ágyi poloskával való első találkozáskor ugyanis számtalan hibát szoktak elkövetni az áldozatok. Sokat saját kút főből szedik, sokat az interneten olvasnak össze. A baj velük, hogy ezek legtöbbször rossz irányba visznek. Csak látszat szintjén fognak segíteni, de valójában nehezíteni fogják a tőlük való megszabadulást.

A legtöbben még sosem találkoztak ágyi poloskával, így persze természetes, hogy mindent ami könnyít a helyzeten, kipróbálnak.

Pedig nem mindent szabad. Még akkor sem, ha nehéz lesz megállni a dolgot.

Mit ne tegyen, ha ágyi poloskája van:

1. Ne szedje szét az ágyát:
A legelső reakció, hogy az ember ágyi poloska esetén szétkapja az ágyat, hogy felkutassa őket. “Ágyi poloska, akkor biztos az ágyban van.” Ez csak kis részben igaz. Ugyanis máshol is ott vannak. Azzal, hogy az ágyat szétszedi semmit nem fog javítani a helyzetén. Ellenkezőleg.

Ahogy elkezdi majd szétkapni az ágyat, úgy a poloskák is elkezdenek arrébb menekülni. Míg eddig “kiszámíthatóan”, és koncentráltan ott voltak az ágy környékén, azzal, hogy ön szétszedi a rejtekhelyeit, széjjel fogja őket kergetni a szobába. És biztosan nem ezt akarja. Persze fog találni példányokat, és ki fog írtani belőlük valamennyit, de az egésznek kevesebb lesz a haszna, mint a hátránya.

2. Ne rendezze át a szobát:
Ne húzza át az ágyat a szoba egyik végéből a másikba, mert sajnos ez sem segít. Ezzel csak vándorlásra ösztönzi a poloskákat, akik bizony menni fognak ön után már a következő éjszaka is akár. Szóval a hatás ellentétes lesz. Megint csak azt fogja elérni sajnos, hogy a szobában jobban szétterjed az ágyi poloska.

Lesz talán 1 csípésmentes éjszakája, mert bizony hamar önre fognak találni.

3. Ne pakolja ki az ágyneműt, és a szekrényt:
Teljesen megértjük, hogy az első reakció mindig az, hogy kutassuk fel az ágyi poloskát. De laikusként ezt egyáltalán nem szabad megtenni. A peték, és a belőlük kikelt nimfa 1-es fejlődési szakaszban lévő poloskák olyan apróak (0,5-0,8 mm), hogy lehetetlen őket észrevenni. Ugyanakkor a poloskák hihetetlen jól tudnak rejtőzködni. Hiszen évtizedek óta így élnek.

Nem szabad az ágyneműt, és a szekrényt kipakolni, és arra gondolni, hogy felkutatja őket, de még csak elzsákolni sem érdemes a dolgokat előre. Bár a szakirodalom szerint 6 hónap alatt elpusztulnak a poloskák, újabb hírek szerint ez már 9-12 hónap is lehet. De nem pusztulnak el 1-2 nap alatt a kisebb példányok sem. Sőt, saját laborunkban a kikelt nimfák is hónapokig életben maradtak.

Az elzsákolás, kipakolás ha rosszul van csinálva, csak oda, hogy a szobában, lakásban minden potenciálisan poloskafertőzött legyen. Az ágyneműtartóban lévő dolgok elzsákolását nagyon nagy körültekintéssel kell végezni. Egy sima szemeteszsák biztosan nem lesz jó, mert könnyedén kiszakadhat. Egy erős sittes zsák már jobb, de tudni kell légmentesen lezárni. A vákumos zsákok a legjobbak bár ezek drágák. A kipakoláskor a megfogott dolgokat nem szabad nézegetni, rázogatni, csak közvetlenül a zsákba tenni.

Sajnos nagyon sokan rosszul csinálják a zsákolást, nem kellő körültekintéssel. Az elzsákolt dolgokat pedig vagy félre kell tenni jó fél évre, vagy ha azok textilek, akkor mehetnek a mosásba, de csak óvatosan.

Kizárólag zsúfolt lakás esetén szabad zsákolni, és bútorokat, holmikat mozgatni, de csak akkor, ha az erről szóló cikket is elolvasta.

4. Ne dobja ki a bútort:
Ne kezdje azzal, hogy csinál magának egy több 100.000 Ft-os kárt, és kidobja a bútorokat. A bútorokon kívül még számos olyan búvóhely van egy szobában az ágy körül, ahol meghúzódhatnak, és amit képtelenség lenne kidobni. PL: Konnektor rése, parketta repedései, falrészek, falon lévő furatlyukak. Ezzel nem fog megszűnni a poloska.

Ha ki akarja dobni a bútorokat, akkor ne azért tegye, mert poloskája van, hanem mert le akarja cserélni. Viszont poloskával fertőzött bútort végighordani a lakáson elég veszélyes. A lakás egyéb helyiségeit fertőzhetjük meg vele.

5. Ne költözzön ki a lakásból, szobából:
A gondolat, hogy olyan ágyban kell aludni, amit ágyi poloskák vesznek körül, akik alig várják az estét, valóban rémes. Ha ön kiköltözik a szobából, néhány nap után a poloskák is követni fogják, és mivel ha nincsenek ember közelében, nem tájékozódnak valami jól, így a lakásba csak szanaszét fognak vándorolni.

Biztosan lesz 2-3 éjszakája, amikor nem fogják önt csípni, de emiatt később nehezebb is lesz őket kiirtani.

“EGY SZÓVAL NEM CSINÁLHATOK SEMMIT?!”

Nem egészen, de a fentiek közül semmit nem érdemes kipróbálni. Mert csak látszatmegoldások. Ha penészedik a fal nem elég csak egy képet odatenni. Persze a penészfolt nem fog látszani, de alatta csak növekedni fog a gond. A poloskák ellen semmi vigyük-oda, tegyük-ide, vigyük-át dolgok nem működnek.

Tegye fel magának a kérdést: Mindenképpen szakemberrel, vagy mindenképpen házilag?

Ha nem követi el a fenti hibákat, nem zsúfolt a lakása, akkor már egy egyszeri szakemberrel végzett poloskairtás is többet segíthet, mint a házi megoldások.

Ha mindenképpen házilag szeretne megszabadulni tőlük, sajnos fel kell, hogy készítsem önt arra, hogy ez nem lesz egyszerű. Mielőtt bármihez is kezdene, feltétlenül szerezzen be Protect-B ágyi poloska irtót (450ml). Kb. 2200-2800 Ft belőle egy üveg. De 1 db még semmit sem ér. Legalább 6-7 db-ra szüksége lesz. (Komoly, a legtöbben már ott elrontják, hogy 1-2 db-bal próbálkoznak.) Mivel ennyi vélhetően egyik boltban sem lesz kint a polcon, először ne vegyen csak 3-4 flakonnal. Kezdje el velük az irtást, mert könnyen lehet, hogy a felénél már fel fogja adni a dolgot, és akkor nem ment el feleslegesen a pénze. Néhány db zsákra is szüksége lesz.

Kezdje el koradélelőtt (még világosban), lépésről lépésre cm-ről cm-re lekezelni a szobát, különös tekintettel az ágy környékére.
Fújja le a szegőket, a falon lévő képeket szedje le, fúja át a keretet, a furat lyukat, szedje le a konnektort, és fújja körbe, de előtte áramtalanítson. Vizsgálja meg a konnektor belsejét is, porszívózza azt át. Ahogyan magát a konnektort is. Az ágyon lévő paplant-párnát zsákolja el, és a fürdőkádban húzza le a huzatot, és azonnal mossa ki. Magával a paplannal, párnával nincs teendője. Kezelje le a matracot, és mindent ami az ágy körül van, és lehetségesen elbőjhattak benne.

Tegye fel magának a kérdést? Ha én akkora lennék mint egy poloska, és el akarnék bújni valahol az ágy körül, hová bújnék? Mert ezeket mind kel kell kezelni.

Az ágyat is kezdje el szétszedni, de előtte alaposan fúja át az illesztéseit, és azokat a részeket, ahol a kárpit hozzá van erősítve az ágyhoz. Az ágyat állítsa az oldalára, és az alját is kezelje le. Ez eddig 3-4 flakonjába, és 1-2 órájába kerülhetett. Az apró dolgok (éjjeliszekrény, ágy melletti kis szekrény) további kezelésével további 2-3 flakon és 1-2 óra fog elmenni.

Amit eddig elzsákolt, azt légmentesen zárja le. Fontos, hogy külön zsákolja azokat, amiket esetleg nélkülözni tud 1 évig, külön amiket ki tud mosni. Kisebb, de annál fontosabb eszközöket a mély fagyasztóba is berakhat 1 napra, persze ha az kibírja. A zsákolás során semmit ne rázogasson. Mindent egyenest a neki kikészített zsákba rakjon bele.

Ezt a műveletet még egyszer úgy 2 hét múlva ismét meg kell tenni. Addig is pedig lefekvéskor az ágyak környékét (szegőléc, ágyak lábai) érdemes a kezelések után 2-3 napon át lekezelni. Összességében nagyon sok munkaóra, és kb. 10 db flakon Protect-B rovarirtóra biztosan szükség lesz.

(Ha galériája, lambériája van, vagy zsúfoltabb a szobája az átlagosnál, akkor mindez lényegesen több idő lesz.)

Tudom, hogy ez nem tűnik egyszerűnek, egyáltalán nem is az. Az ágyi poloska kiirtása a szakembereknek is nehéz, akik mögött sokkal jobb irtószerek, és sokkal nagyobb tapasztalat van, így a házilag laikusként végzett poloskairtás természetes, hogy nagyon nagyon nehéz, és az eredmény is kétséges.

Hogyan élje túl az éjszakákat!

Fent már említettük, hogy az ágyi poloskák elleni harcban nem szabad a szobát elhagyni, és bizony velük kell éjszakázni (nem segít a lámpafény), ha gyorsan és eredményesen meg akar tőlük szabadulni. Viszont nem mondtuk azt, hogy nem védheti magát a csípésektől. Az ágyak lábaira kétoldalas ragasztóval ragadós csapdát állíthat a poloskáknak. Az ágyak környékét (szegő) esténként Protect-B rovarirtóval lekezelheti. Ha az ágy teljesen a falra van tolva, akkor persze 2-3 cm-re errébb húzhatja azt. Az üvegen nem tudnak függőlegesen mászni az ágyi poloskák, ezért ha lábakon álló ágya van, megteheti, hogy (törésbiztos) befőttesüveg rakja az ágy lábait.

A lelógó paplan sajnos hidat jelent a poloskáknak, így télen nehezebb elérni, hogy ne jöjjenek fel a poloskák. A hálózsák tehát nem is egy olyan hülye gondolat.

A legjobb, ha a családból egy férfi vállalja magára az áldozat szerepét, őket ugyanis kevésbé szeretik a vastagabb bőrük, és szőrős testük végett. A poloskáknak bőven elég egy áldozat, a többiek már kimenekülhetnek a szobából estére.

Az ágyi poloskákkal együtt élni, és megszabadulni tőlük tehát nem könnyű. Azzal, hogy az ember házilag próbál javítani a helyzetén sajnos sokat árthat, ha azt nem kellő megalapozottsággal, és körültekintéssel teszi. Ha bármi kérdés lenne, állunk rendelkezésre. Itt fel lehet őket tenni.NE HAGYJA, HOGY ÁTVEGYÉK AZ OTTHONÁBAN AZ URALMAT EZEK A RONDA DÖGÖK!

Megszabadítjuk
(Árak & Időpontok)

Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Név *

Hozzászólások

  • Kislányom 6 éves és a nagymamát látogattuk meg ahol ágyi poloska van 6 napot voltunk ott és a leírás alapján megcsiphették kiütés van a karján de nem viszket mit csináljak a börönd tartalmát és mindent amit tudok mossak ki ha hazaértünk??Félek hogy a nagyitol hazaviszem magamon és kislányomon a poloskát a lakásunkba!mit tegyek ne menjek haza?

  • Szép napot!
    Van egy kollégám, aki fertözött, többször látták rajta poloskát.
    A munkahelyen rövid ideig találkozom vele, de a helységben sokszor jár, tárgyakat (kulcs, telefon stb..) megfog amit én is. Én a helység padlózatát körbe fujkálom pók és poloskairtóval, de rettegek, hogy hazahordom ahol cica is van. Hogy védekezhetek ez ellen, mert a munkahely nem tesz semmit. Honnan tudom, hogy hazahoztam-e valamit? Két hete dolgozom ott. Válaszukat előre is köszönöm. Magdolna

  • Tisztelt abatox!Nálunk közel 1éve áll fenn a probléma.Előszőr a fülem mögött volt 6 csípés,elmentem bőrgyógyászhoz,infektológushoz.Semmi nem történt.Hónapokkal később utána olvastam,és biztos voltam benne,h ágyipoloska.A Biokillt 10 üvegenként vettem,kimostam az összes ruhát 100 fokon stb.Kipakoltam mindent,a fiokban találtam kb 20db sárgás apró gyöngyre hasonlító vmit.Az ágyat kidobtam,a kivitelkor sokat időztünk az előszobában,utána már édesanyámat és a fiamat is összecsipkedték.Átmentek a másik 2 szobába is.Vettem egy kézigőzölőt,sokat használom.A szőnyegpadlot felszedettem,a szegélyléc alatt úgyszintén olyant találtam mint a fiókban.Jelenleg laminált padló van.De hiába 1hete a kulccsontomnál,jelenleg az arcom van összecsipkedve,a fiam háta.Most már tényleg hívok szakembert,amit édesanyám ellenez.Mit szólnak stb….Kérdésem lenne,h a cég amit néztem(Pécs),azt tanácsolja,h előtte mielőtt jönnek minden legyen 100 fokon kimosva,ez panellakásban lehetetlen.Nincs hova teregetni ennyi ruhát.Az nem felelne meg ha egyesével átgőzőlném a ruhákat és azonnal bezsákolnám?Ha igen,akkor mikor nyithatóak ki?Válaszát előre is köszönöm!

Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
06 1 338 37 37
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.