Szú, és más fakártevők kiirtása

Hetente legalább egy telefont kapunk, hogy segítsünk a szú kiirtásával kapcsolatban. Szú irtásával nem foglalkozunk, de tudunk adni egy-két tippet, ami az utóbbi időszakban ránk ragadt a témával kapcsolatban. Kevés olyan rovar van, ami képes akkora kárt tenni, mint a szú. Kártékonyságával mindenki tisztában van. Ha idejében felismerjük a problémát, akkor ez a kár sok esetben teljesen elkerülhető.

Szú irtásával kapcsolatban két dolgot tudunk Önnek javasolni:

1. Jobeck – szú elleni faanyagvédő szer:

Ha az interneten körbenéz rengeteg a szú kiirtására szánt lakkot, speciális felhordóanyagot fog találni. Mivel többször kutattuk már a témát úgy láttuk, hogy a legtöbben a Jobeck szú elleni védőanyagra esküsznek. (Ráadásul teljesen bio) www.jobeck.hu

A faanyagvédő szereket csak a nyers fára lehet rákenni, mert csak így tudnak kellőképpen felszívódni. A lakkozott felületű anyagokat mindenképpen meg kell előtte csiszolni. A legnagyobb gond, ha lakkozott bútort, vagy parkettát támadott meg alulról egy fakártevő. A kezeléshez elengedhetetlen a parketta csiszolás, hogy hozzá tudjanak férni a felületéhez.

2. Keressen faanyagvédelemmel foglalkozó céget:

A szúirtásra rákeresve az interneten kevés jól használható dolgot fogunk találni. Én inkább azt javaslom, hogy a keresést “faanyagvédelem”, “favédelem” kifejezésekkel keresse. Hála a Google-nek ez nem is kerül olyan sok időbe. www.google.hu/faanyagvédelem Amit semmiképpen nem javaslunk az az, hogy várjon ezzel a problémával. Bár sokat nem tudunk a szú kiirtásával kapcsolatban, azt megtanultuk, hogy várni – bármilyen rovarról is legyen szó – a legrosszabb dolog, amit tehetünk.Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Név *

Hozzászólások

 • Üdvözlöm ! 23 éve lakunk a házban. Eddig nem volt probléma, de a mai napon arra lettünk figyelmesek, hogy szú van a parketta alatt . (Tipikus szú pattogó hang) lehet e valamit kezdeni vele, vagy parketta csere ? Esetleg beinjektált irtószer szóba jöhet ? Kérem ha tud segítsen . Köszönettel .

  1. Zsírpapírt kell tenni oda ahol perceg a szú, és vasalóval néhány perc alatt jól átforrósítani. A vasalót nem kell maximumra állítani, hogy nehogy megégesse a fát, vagy tönkretegye a lakkozást, 60, 70 fok elég neki. ha elsőre nem sikerül következő alakalommal, több ideig kell melegíteni.

 • Kedves Szalai Károly,

  Létezik az, hogy a laminált parkettába szú bogár menjen? Valami mint a kis fúró nappal ütemesen dolgozik benne, hallani lehet hogy merre van a parkettában. Nem láttam a bogarat sajnos. Arra lennék kíváncsi, hogy bírja e a padlófűtést és hogy milyen nagy kárt képes okozni.
  köszönöm a válaszát előre is.
  Üdvözelttel:
  Szilvia

 • Szep napot Karoly,

  Kerdesem van 100-200 eves disz ajtoim vannak Indiabol es kettoben latok szu jaratokat. Valoszinuleg mango fabol vannak. Nincs jellegzetes por a jaratok korul vagy alatt, szerintem “kihaltak” az evek soran…

  Lehetseges ez, vagy csal “alvo” allapotban vannak es barmikor elkezdhetnek ragni megint es megtamadhatjak a korulottuk levo tobbi fa anyagot?

  Koszonom a segitseget! Udvozlettel Lisa

 • Udvozlom!
  Egy 40 eves nyaralo fahaz also vizszintes tarto gerendajat megtamadta egy szufele. A neten utananezve valoszinuleg hazi cincer. Kicserelni nem tudjuk a gerendat mert nem lehet megemelni az egesz fahazat. De sajnos mar nagyon csunyan nez ki a gerenda. Szeretnem megkerdezni hogy erdemes e vegyszerrel lekezelni vagy a mikrohullam segithet csak. Ha a vegyszer is eleg akkor mi lenne a leghatekonyabb illetve hogyan kellene hasznalnom?
  Varom valaszukat.
  Koszonettel Bakos Attila

 • Kedves Károly !
  A nagymamám hagyatékából magamhoz vettem egy szép asztalt,sajnos pici járatok valószínűleg szúrágta járatok vannak benne,hangokat nem hallottam mert ma 2 órája hoztuk el, a teraszon van,ahol van fa gerenda is .
  Olvastam kezeléséről és olvastam a hozzászólásokat is veszek holnap szúkezelő szert előtte lecsiszolom róla festék réteget a lábain van az asztal lap a nyers fa.Utána lekenem a megfelelő szerekkel, 2 naponta többször.
  A kérdésem a többi dolog veszélyben van e a teraszon ??
  ill milyen közeli dolgok vannak veszélyben,milyen messzire rakjam mindentől ,hogy “fertőz “a szú mert erről viszont semmit sem olvastam ,s nem találtam seholl infót.
  Naggyon köszönöm a választ..
  Dia

  1. Kedves Diána!

   Veszélyben lehet. Megfertőzhetnek más fagerendát. Fontos, hogy különítsék el jobban a fertőzött bútort, és ne tegyék ki a teraszra. Ha már megtörtént, akkor érdemes kicsit többet venni a faanyagvédő szerből, és a közelebbi gerendákat is lekezelni, vagy nagyon figyelni a következő időszakban a gerendákat. Én inkább a kezelésre voksolok, mert az mégiscsak vég.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Tisztelt Szalai Károly Úr!
  Segítséget szeretnék kérni. A szaru fában és gerendákban bele rwgta magwt a Fa- Szú kártevő. A szarú fàk és gerendál ,kb 50- évessek, így ki vannak szàradva. Milyen anyagot, irtó szert, festéket , lehetne jasznàni, ami legalább 3-6 mm métere beivodik a szarufába, hogy megölje ezt a kártevöt.
  A segítséget, előre is megköszönöm.
  Dunakesziröl.
  Králik Sándor.

  1. Kedves Sándor!

   A fa jó nedvszívó. Szarufa lévén feltételezem fenyőféléről van szó, ami meg pláne “issza” a nedvességet. Szinte biztos, hogy a jobeck szú elleni szer kellőképpen be fog ivódni.

   Üdvözlettel:
   Szalai Károly

 • Rendszeres takarítás ellenére apró porszemeket fedeztünk fel a falon található fa borítás tetején. Feltételezésünk szerint szú lehet a fában és az rághatja belülről a burkolatot, vagy a másik feltételezésünk, hogy a plafon és a fal közötti repedésbe poloska bújt meg, aminek mozgásának következtében a vakolat hullhat felülről. Vannak a fotókat a fa burkolat tetején található porról és a plafonnál található repedésről, melyben szemmel láthatóan be van ékelődve valami. Mi lehet az és mit lehet ezzel csinálni?
  Előre is köszönöm a segítséget!

  1. Kedves Alena!

   Meg tudják valahol bontani a faburkolatot? Az irtáskor a fa nyers felületét kell lekezelni, mert ott tud beszívódni a irtószer. Sajnos a kártétel leírásából nem lehet pontosan megmondani, hogy milyen rovarról van szó, de a faanyagvédő szerek szinte biztosan segítenek, bármelyik farontó rovar is okozza a gondot.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Üdvözlöm! Vásároltam a nyáron 4 db széket bentre új székeket boltbol. Arra lettünk figyelmesek ,hogy késő este az egyik székből hangos hang árad mint amikor csapkodja valami a szárnyát. A szék műbőr háttámlás nem szét szedhető és körbe fa ami füst fóliával van bevonva. Kivűlről semmi jele nincs a kártevőknek de a háttámla körüli fa részből elég hangosan hallatszik valami rág. Mit tudok tenni ez ellen hogyan üldözzem ki a bentlakót? Várom nagyon válaszát amit előre is köszönök.

 • Tisztelt Címzett!
  Köszönöm a lehetőséget, hogy válaszolnak majd a kérdésemre. Sajnálatos módon a könyves polcot szú rágta meg illetve hallom a “dolgozásukat” amely hangos és nagyon zavaró a szobában. . Sajnos most hunyt el a férjem és egyedül kell ezt a problémát megoldjam. Kérem tájékoztassanak arról, hogy milyen szert vegyek a kiirtásukhoz és hol tudom beszerezni. Szíves válaszukat előre is megköszönve
  Csenteiné

  1. Kedves Csentei Istvánné!

   A cikkben is említett jobeck nevű szert tudjuk javasolni. Azokon a felületeken a szert ecsettel felvinni, ahol nincs lekezelve lakkal, vagy viasszal, és a fa be tudja szívni. Minél nagyobb a különbség a bútor mérete, és a kezelhető felület mérete között annál többször kell ezt ismételni.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Tiszteletem. Én attol tartok,hogy át mászott a hangszerekbe? Mert volt nálam a lakásban egy öreg hangszer és a hangszerész állítása szerint valószínű, hogy van illetve volt benne szu? Milyen módszert tudnak nekem ajánlani, hogy hangszerből ki tudjam irtani illetve meg előzni ezt a problémát?
  Kérem segítsenek köszönőm

 • Tisztelt Abatox.

  Olyan problemaval fordulok onokhoz,hogy parkettamba szú talalhato.Apro lukakat latok rajta.Esetleg lenne e otletuk,hogy meg e tudnam menteni valami modszerrel parkettamat?
  Valaszat elore is koszonom.
  Udvozlettel,
  Toth Gabor

  1. Kedves Tóth Gábor!

   Persze. A fa padlók felületét lakk védi, így a faanyagvédő szerek nem tudnak olyan jól felszívódni. Ha már régi, és hézagos, akkor lehet, hogy sikerülhet, de egyéb esetben fel kell csiszolni a parkettát. A nyers felületet faanyagvédő szerrel (pl: jobeck) le kell kezelni, A sérült parkettákat ki kell cserélni, és végül le kell lakkozni a felületet.

   Ezzel kapnak egy felújított frissen lakkozott egészséges parkettát.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Tisztelt Abatox! Fél éve küzdök ágyipoloskákkal, már 4 szakemberes vegyszeres irtás volt Nálam.Siófokon élek.Saját magam is permetezem a szobákat és minden helységet, a K-Obiol vegyszerrel amit dupla töményre keverek,kéthetente.2-3 hónapja. Lehetséges hogy ennyi idő alatt rezisztensé váltak? mert mintha hatástalan lenne, az a 3-4 példány minden helységben megmaradt. Tud szaporodni ilyen vegyszerezés mellett is? A szobám már üres, mindent kipakoltam ahova nem járok be hátsó helységbe.Felfújható matracágyon alszom,amit telesen körbevettem légyragasztó papirral a linóleumra szegelve, a matrac oldalát egérragasztóval bekemtem,a felette levő részt minden este frissen beolajozom étolajjal.És minden éjszaka mégis 6.-8 csipéssen ébredek.A takaróm nem lóg le, naponta-kétnaponta 70 fokon kimosom.Nem javul a helyzet. Mit javasol?Hogy lehet ez?Lehet hogy nem ágyi poloska? A ruha alatt is megcsipnek,nem viszked inkább fáj a csipés helye, sokára múlik el.Ön mint szakember,mit tenne ha az én helyembe lenne? Várom válaszát, tisztelettel . Siófokról Iregi Gyöngyi

 • Hatalmas kb. 30 éves élő ezüstfenyőnket szú rágja. Hallani a percegést, a fenyő környékét ellepi a vörös szálló por, érződik a fenyő illat, ahogy rágják az élő fát. Mit lehet tenni? Átmehet a szú a fából készült hétvégi házra is?

 • Tisztelt cég,
  Olasz, kezelt, pácolt drága székünk lábában percegés hallható. Kopogóbogár?
  A magyar cég, ahol vettük, nem akar velünk foglalkozni, nem hisz nekünk.
  Hogyan tudnánk kiírtai a széklábból ezt a bogarat?
  Válaszukat előre is köszönöm,
  Üdvözlettel,
  Leányfalvi Imola

  1. Kedves érdeklődő !
   Nekünk is ez a probléma. A Nyaralónkban gyönyörűen megmunkált asztal és szék garnitúra, mely kiállításra készült még a szocializmus fénykorában. Ilyeneket ma már talán nem is készítenek. Be van lakkozva vagy politurozva szépen. A székekben pedig raffiából vagy valami papirusznádból készült ülés betétek vannak. Vadona -t új állapotban. Természetesen kemény fából. Amint észre vettem a székek alatt de sajnos az asztal lába alatt is kis fűrészpor foltok valószínűleg a szu termelése, ami szépen gyarapodik. A kis lukakat fel lehet fedezni a polituron keresztül hatoltak be a jó minőségű fába, azt kajálják. Érdekes módon az Ó Mamitól ránk maradt meg más régi fenyő meg egyébb bútorokat nem bántják. Az asztalosom azt javasolta hogy injekciós tűvel kell a rovarirtót bejuttatni a járatokba. A fonott szék betétekkel megint probléma lesz mert ezeket ki lehet emelni de csak a bütüs részeket tudom a méreggel megkezelni. Gondolom beteszem majd nylon szemetes zsákokba, amig a méreg hat. Na mármost a méreget illetően, olyan méreg kapható festék boltokban ami gomba ellen is jó preventive. Én azonban utána néznék nem lenne velemi kifejezetten erre a célra való méreg ?
   Üdvözlettel. Szára Gy

 • Belso szoba kozti ajtofelfaba belebujt a szú fojtonos fa port talolok kávés csészényi menyisegbe … hogy lehetne kiirtani anelkül hogy szétszednénk az egész ajtot?

 • Tölgy szaletlink 2 gerendályából egyre több
  2-3 cm-es száraz darabok potyognak. Sajnos ezek a gerendák megroppantak.
  Egyre több helyen alakul ki ez a probléma.. mi lehet ez?
  Mi lehet a megoldás? Köszönöm

 • A kertemben van egy fenyőfából készült tartózkodó helyiség. Az egyik függőleges tartó gerendát valami farontó megtámadta, mert alatta finom fűrészpor halmaz van. Hogyan lehet ezt megszüntetni a tartógerenda kiszerelése nélkül?
  Köszönettel Török Miklós

  1. Kedves Miklós!

   Faanyagvédő szerrel kell lekezelni, mint a fenti jobeck nevű szer. Fontos, hogy csak azokon a felületeken használható, ahol még van a fának nedvszívó képessége. Lakkozott, festett felületet előbb meg kell tisztítani.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

  1. Tisztelt abatox!
   A kertemben szeder, málna, szamóca terem, de a hangyák már a málna virágzásakor felmásznak és egy – egy virágba betelepednek négyen – öten, szívják a virágot, majd éréskor meglepik a gyümölcsöket nagy kárt okozva, nem beszélve, hogy nagyon gusztustalan is. Nem tudom hogyan lehet ezt az állapotot megszüntetni. Kérem adjon tanácsot. Köszönöm.

   1. Kedves József!

    Ez a megközelítését tekintve inkább növényvédelmi kérdés. Érdemes lenne gazdaboltot felkeresni.

    Üdvözlettel:
    Abatox Kft.

 • Segitséget kérnék a szoba szekrényben apró hintöporszerüséget talaltam mite rá jöttem hogy a disz fa nyelükést ragja valami picite állatot nem látok de már a disz szappant is szét morzsálta ki tudja mi lehet kérem segitsenek köszönöm Era

  1. Kedves Dékán Tamásné!

   Sajnos a leírtak nem adnak annyi információt, hogy a rovart konkrétan be tudjuk azonosítani. Amennyiben farontó rovarról lenne szó, akkor ennek megfelelően a nyers fát kell lekezelni megfelelő irtószerrel. Forduljanak a jobeckhez.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Sziasztok! Nekem az lenne a kérdésem, az ablak tokba szu költözött puhafa, és állandóan perceg, nagyon zavaró! Mivel lehet kiirtani onnan? Előre is köszönöm a válaszokat!

  1. Kedves Zoltán!

   A farontó rovarok ellen a nyers fát kell megfelelő szerrel lekezelni. De ehhez az kell, hogy az anyag be tudjon szívódni a fába, vagyis ne legyen lelakkozva, lefestve. A Jobeck termékeit tudjuk javasolni.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Tisztelt Szakértő!
  Vikkendházunkban a parkettát alulról rágja valami.Ha ritkán megyünk ki, akkor a szoba közepén egy halmaz fatörmelék van. Tud-e tanácsot adni ennek megszüntetésére.Fontosnak tartom,hogy ne károsítsam a környezetet.
  Válaszát és segítségét előre is köszönöm.
  Üdvözlettel Geigerné

  1. Kedves Mária!

   A cikkben említett jobeck nevű termék teljesen természetes alapanyagokból készült. Velük érdemes beszélni, hogy pontosan milyen kártevők ellen adna védelmet. Van pár farontó rovar, érdemes lenne beazonosítani, talán sikerül összefogni egy példányt. De ha a jobeck mindenre jó, akkor talán az lenne a legjobb. Beszéljen a jobeck ügyfélszolgálatával.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
06 1 338 37 37
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.