CO2-es ágyi poloska csapda házilag

Korábbi cikkünkben már írtunk az ágyi poloska csapdákról, és azok fajtáiról. Akkor megállapítottuk, hogy a leghatékonyabbak azok a csapdák, amik CO2 (szén-dioxid) és hő előállításával vonzzák magukhoz a poloskát. Mivel a legfontosabb szerepe a CO2-nek van, és a szén-dioxidos poloska csapda magas ára miatt (80-90.000 Ft), nem sokan tehetik meg, hogy kipróbálják, most bemutatjuk, hogyan tud készíteni házilag CO2-es poloska csapdát, ami valóban működik.

Elhoztunk egy “receptet”, amivel kevesebb mint 1000 Ft-ból fog tudni készíteni házilag egy valóban működő ágyi poloska csapdát. Azért tudjuk mondani, hogy működő, mert magunk is leteszteltük.

Miről is szól a dolog?
Az ágyi poloskát rendkívül nehéz előcsalogatni a rejtekéből. Ami vonzza őket az a co2, és a hő együttese, hiszen ez alapján találják meg éjjel az embert is. Ahhoz hogy valamilyen úton módon csapdába tudjuk őket csalni szén-dioxidra (co2) lesz tehát szükségünk. Megvásárolhatunk kész rendszereket is (80-90.000 Ft), vagy próbálkozhatunk házilag is. Most erről lesz szó.

Először is létre kell hoznunk egy megfelelő csapdát, amiből nem fognak majd tudni kimenekülni a poloskák, majd valamilyen úton módon CO2 előállítással oda kell őket csalni.

Utóbbira kristálycukor+víz+élesztő kémiai reakcióit fogjuk segítségül hívni. A kristálycukor (C12H22O11) vízben oldva glükózra, és fruktózra bomlik (C6H12O6), amit az élesztő segítségével tovább bontunk alkohollá (C2H5OH), és szén-dioxiddá (CO2).

Mivel az egész folyamat könnyen széteshet szükségünk lesz egy pontos receptre. Ehhez a legjobb receptet egy akvarisztikával foglalkozó házilag készített CO2 rendszer leírásánál találjuk, ott ugyanis sokat kísérleteznek ilyen co2 rendszerekkel. (Nálunk persze külön szűrni kell a gombákat is egy 0,5l-es vizes palackkal, de a poloska csapdánál erre nem lesz szükség.)

A mi receptünk.

Hozzávalók:
1 db 2-2,5 l-es PET palack.
1 csomag porélesztő
2 dl cukor
1,3 l langyos víz

A cukrot és a vizet keverjük el, majd öntsünk bele 5g porélesztőt. Ezzel pár órán belül azonnal elkezdődik a CO2 termelés, tehát ennek elkészítését időzítsük a lehető legkésőbbi időpontra. Kb. 3 liternyi keverék biztosítja 1 ember 8 órán át tartó szén-dioxid kibocsátását.

A PET palackokat akár le sem kell zárni kupakkal, mert a szén-dioxidnak ki kell jutnia a palackból. Ez fogja vonzani majd a poloskákat, amit most már csak a megfelelő csapdában kell elhelyezni.

(Amire figyelni kell: Ha túl sok az élesztő, akkor habozni fog a keverék. Bár ez elkerülhetetlen lesz, de a 2l-es palackban lesz erre elég hely.)

poloskacsapdaA legideálisabb, ha az elkészített házi co2 generátorainkat fejjel lefelé állított kutyatálra tesszük, melynek belső ívét olajjal bekenjük, külső részét pedig valamivel beborítjuk, hogy azon fel tudjanak még mászni a poloskák.

A tálca tetején található co2 keverék fogja vonzani a poloskákat, akik a tálca oldalán felmászva, az olajjal bekent belső ívbe fognak ragadni.

És ezzel el is készült a co2-es ágyi poloska csapdánk.

Működik?
Igen, saját magunk is leteszteltük. A víz+cukor+élesztő keveréke egyértelműen vonzotta az ágyi poloskákat, akik közül többen is bele estek a csapdánkba, annak ellenére, hogy mi sok hibát is elkövettünk. Elsőként, túl sok volt először az élesztő, másodszor egy terráriumban tároltuk az ágyi poloskákat, ahol nagyon könnyen megrekedt a CO2. Ezért végül már nemcsak a csapdához vonzotta a co2 generátorunk az ágyi poloskákat, hanem teljesen megzavarva kőröztek az egész terráriumban a megrekedt szén-dioxid miatt. Ez nyilván egy szobában már nem történne meg.

Mi az előnye a házilagos co2-es ágyi poloska csapdának?
– Nagyon gyorsan elkészíthető
– Szinte kevesebb, mint 1000 Ft-ból kihozható
– Működik, nem csak városi legenda szintjén

Mi a hátránya a házilagos co2-es ágyi poloska csapdának?
– Az elhelyezése egy lakott szobában nehézkes, és veszélyes (kiborulhat)
– Minden este újra kell keverni
– A CO2 mellett az élesztő erjedésének jellegzetes illata is belengi a helyiséget

Azoknak, akiknek további segítségre lenne szükségük a csapdával kapcsolatban, ajánljuk az alábbi videót. Bár angol nyelvű, de már nyelvismeret nélkül is sokat segíthet az egész co2-es poloska csapda elkészítésében.

De előtte még egy utolsó figyelmeztetés: Az ágyi poloska csapdák (ragacsos, hőkibocsátós, co2-es) monitorozásra valóak, vagyis önmagukban sosem fogják tudni a poloskákat kiirtani, és egy teljes fertőzöttséget megszüntetni. Vagyis nem szabad túlzott elvárásokat állítani vele szemben.

Videós segítség az házilagos co2-es ágyi poloska készítéséhez:

Szalai Károly vagyok, az Abatox Kft egyik szaktanácsadója. Az én feladatom, hogy segítsek önnek közös nevezőre jutni a rovarokkal. Ha ez a cikk most nem segített, kérdezzen bátran. Ha hasznos volt, megköszönöm, ha egy like-ot nyom rá.Megajándékozhatjuk sok-sok nyugodt, békés, rovarmentes nappal?

NYUGODT ÉJSZAKÁK

Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Név *

Hozzászólások

 • Ez az eljárás alkalmas arra, hogy megbizonyosodjak, hogy valóban ágyi poloskáról van szó? Egy hete jelentek meg csipések a gyermekünkön, és nincs semmi más tippem mi lehet.

  1. Kedves Zsófia!

   A rovarcsapdák leginkább monitorozásra valóak, így alkalmas lehet arra, hogy kiderüljön van-e poloska. De sajnos még ez sem 100%-os.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Mennyire lehet ezt időszakosan kvázi tünetenyhítésre használni, míg januárban meg tudjuk oldani a dolgot, és megrendeljük az Önök szolgáltatását? Továbbá mit tudnak ajánlani, hogy addíg is elviselhető legyen az élet ezekkel a pokolfajzatokkal?

 • Kiserletezo kedvu ember vagyok, keszitenek ilyen csapdat.
  Az olaj etolaj?
  Az eleszto por az a dr. oetker instant elesztoje?
  Milyen tavolsagon belul vonzza a dogoket?

  A haloszobaban a padlo 50×50-es padloszonyeg lapokkal van kirakva, szamtalan buvohellyel – felszedem, kidobom, irtani itt lehetetlenseg hatekonyan.
  Mosas kozben ezek megfulladnak vagy a 60°C nyirja ki oket?
  A szonyegek alatt a szoba parkettas, rengeteg ressel – bovizes felmosassal, aztatassal ritkithato-e az allomany padloszinten?

  Emlitesre kerult fagyasztolada – mennyi ideig eletkepes meg egy melyfagyaszott poloska?
  Kinalnak a neten vegyszermentes irtast, a kepek alapjan ozonos hutes-fagyasztas lehet: ha lefagyasztom a buvohelyeket befujassal, mennyire pusztulnak tole?

  Koszonet a valaszokert!

 • Hat en nem tudom mivel allok szemben mert nem csipet semmi sem csak arra lettem figyelmes hogy valami maszik a falon es amikor elnyomtam nem jott belole ver de ugynezet ki mint a poloska

  1. Kedves Janosch!

   Bemászhat a ruha alá, és úgy csíphet ruha ellenére is, de ruhán keresztül még ilyet nem tapasztaltunk. Ha a szúrószerve alkalmas is lenne erre, az összes többi érzékszerve nem elég kifinomult, hogy képes legyen jó helyre szúrnia.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Csak tudnam honnan jonnek ezek a bogarak mar egy honapja szenvedunk toluk.Ki lehet ezeket egyaltalan irtan?Vagy inkabb kezdjunk uj eletet mas hol?Ki vagyok idegileg ezektol ejjszakakat nem alszok.Miota irtas tortent a lakas minden pontjan van.Mit tegyek?Meg akarok toluk szabadulni.

 • Most nálunk vannak poloskák, de úgy néz ki, hogy csak egy szobában. Vettem Fendona 5WP nevű szert, azt fújtam ki. Mit mondjak, nagyon hatásos szer, csak nem nagyon akarják kiadni, mert méregkönyvhöz van kötve a kiadása. Ennek ellenére mégis sikerült beszereznem. Ez por alakú szer, amit vízzel elkeverve ki kell porlasztani, azaz befújni az ágy összes rését. Ha némelyiket nem is öli meg teljesen, de lelassítja az életműködésüket, és akkor már könnyű eltaposni őket.

 • Jó napot.Mi 3 hete küzdünk az ágyi poloska irtásával ami háromszori vegyszeres irtást jelent.Kiprobáltam az önök CO2 ágyi poliska receptjét és nem fogtunk vele bogarat.A réjtőszködö poloskák nem hajlandoak elöbujni(amugy vannak még egy páran) mert a parketánkon még ál a ráfujt szer.(gondolom?)
  Amugy nincs csipés rajtunk és kissé üres is a szoba mert az ágyunktól megszabadultunk.De még probálkozom a CO2-vel hátha sikerül.

 • Heloo sajnos én is kaptam belőlük, és régebben is, egy pqnel lakásban… ott sikerült kiírtani, 2x kellett fújni.
  De itt a társasházban, valahogy szívósabbnak tünnek… jó persze nem a házat okolom, csak most nehezeb elbánni velük

  A kérdésem lenne, hogy a hideget vagy a meleget mennyire bírják? Érdemes-e az ágyat átmosni (mert megoldható) valamilyen vízzel… nagyon meleggel vagy nagyon hideggel
  Tudom hogy ezekre a háztartási vegyszerekre immunisak, tehát a kérdés csak a hőmérsékletről szól.
  Előrevis köszönöm

 • Mi sem találkoztunk még velük. Engem július 31-én csíptek meg először két helyen, aztán két hétig semmi. Majd pontosan két hét múlva aug.14-én csíptek, de akkor már 10 helyen, és csak engem, a férjemet nem. Egy kertészmérnök barátunk jegyezte meg egy hete, hogy szerinte a karomon lévő csípés ágyi poloska, én mit szólok hozzá, hát semmit, mert nem tudtuk. Azóta én nem merek a szobában aludni, csak a férjem, én a gyerekek szobájában alszom.
  A múlt éjjel vadásztam rájuk, de egyet sem láttam, pedig lecseréltem a lepedőt is világos színűre, sőt az ágyneműt is arrébb tettem, hátha így jobban meglátom őket, de nem sikerült. Nem is tudom, hogy ennek most örüljek vagy nem.
  Itt a környékünkön egyébként nem is találok írtót, Pest megyéből meg nem jön erre senki. Szóval valószínűleg valami házi írtás kéne, de azért jó lenne meggyőződni róla, hogy tényleg azokkal állunk-e szemben, vagy ez valami más.

 • Sziasztok nálunk 4szer volt már irtás és teljesen kivok undorító állatok a kislanyomrol tudom hogy megjelentek ismét nagyon nehéz irtani őket annyi mindent kidobtam már tapéta helyett már csak festés van konektoron keresztül is átmennek már én se tudom mit csinálják

 • Karácsonykor vettem észre a nagybácsikám ágyában az ágyi poloskákat és tele volt.sajnos a nagybácsikám könyv moly de most rá fázik mert az összes könyvét elvitetem.a legrosszabb mit tehetem h mindent ki pakoltam belőle és ki vittem az erkélyre ahol megfagytak -15 fokban de ezzel sajnos a másik 2 szobába is be vittem őket és minden éjszaka 2 és 3 között fel ébredek arra h kegyetlenül viszket mindenem.megdöbbenve láttam h a hátam a lábam a nyakam karom szinte mindenem össze van csípve még az ujjam is kb 20-25 csípés van rajtam és elviselhetetlenül viszket egész nap.találtam 2 a matracom alján de már döglötten gondolom az éjjel agyon nyomtam őket.holnap jönnek irtani hát kíváncsi leszek nagyon.az irtok szerint értelmetlen ki dobni a ágyakat ennyi erővel mindent ki kéne akkor meg nem kis pénzek voltak az ágyak sem.a kérdésem:hány irtást kell elvégezni ahhoz h nyomtalanul eltűnjenek?

 • Szeretném megkérdezni hogy nálam volt ágyi poloska de már 4 hónapja nem lakom abban a szobában. Még élhetnek azok a poloskák vagy már elpusztulhattak? Előre is köszi a választ.

 • Hello. Nálunk házi poloska van de idáig semmivel sem tudtam ki irtani a fiamat nagyon szeretik csipkedni. Nem tudom mit tegyek ellenük mert vettem sok rovar irtó szert és egyéb riasztot de semmi változás. Valamivel lehet ezen segiteni?

 • A Fiam kollégiumból hozhatta haza mert náluk volt. 3 db itthon megcsípte többet nem találtunk .A kollégiumban irtással el távolították a poloskákat. Most lehet,hogy vonaton szedte össze,vagy már hamarább haza költöztette őket. Ma kipróbálom az élesztős irtást,de vettem port azzal be szórtam a szobáját de egyet se láttam igaz 3 hete nem alszik benne senki. Segítség !!!!!!!

 • Nálam is megjelentek a kis dögök.. Csináltam én is ilyen co2 csapdát,én 7 gos élesztőt kaptam, tényleg habzik, de érzem az alkohol szagot. Most megyek dolgozni, reggel nézem az eredményt.. Remélem működik..

 • nekem is van ez mocskos vérszivo amijota panelban költöztem elöte nem is ismertem hogyis néz ki a csipése nem is nagyon veszem észre de biztos meg csip mert amikor regel feloltom a vilanyt is elnyomok egyet akor véres is büdös 2szergázositotak mégis van

 • Ezeket a dogoket nem lehet ki irtani! Nekunk lassan mar majdnem 1eve vannak poloskaink es 8szor hivtuk ki az irtokat!!
  Egy idore el tudnnek de utana megint ujra vannak
  En is panelban lakom es azon is gonolkodunk hogy fenti szomszedtol johet vagy a lenntitol egyszeruen mar nem tudjuk hogy mire gondoljunk!! Nem tudjuk hogy mitcsinaljunk mar hogy ezek a dogok meg haljanak!! Ha valaki tud valami kerem ertesitcsen!

  1. Panelban lakoménis csótány. Most meggyilkolása. Poloska próbálkozok van strand hermetikuslezárásával a fölöttem való lakásról konyha csövek áttörése gipszet füldö. Csövek lefojoittközlekednekydögök. Utána valamijen írásai and hetében üdv soksikert

 • Jonapot ..hat nekunk is lett ez a poloska!!kéthete már!!és fogalmunk sincs hogy kerult hozzánk.az a bökenő kertes hazba lakunk.vetem irtó szert lefujtunk amit tutunk csak.át mentem egy másik ágyra de ott is csipet továbbra is. de csak engem csipnak.valami birzaszto..szeretném meg kérdezni hajba bele mehet a poloska??lehet hüjén hangzik,köszönöm elöre is a választ..

 • Nem vagyok 100%-ig biztos hogy van? De kell valaminek lennie a ferjemet ossze cspte- kenocs gyogyszet borgyogyasz rovarcsipes-hogy milyen rovar?jeleket nem latok mindent le es be fujtam ablak nyitva ejjel lampat gyujtok nekik-a ferjem nem alszik bent- ovek az egesz szinte ures szoba mit csinaljak

 • Nálunk is megjelentek 6 hónap után és azt szeretném megkérdezni,hogy ez mennyire hatásos ez a csapda ha házilág készítjük el? És ez tényleg megöli őket?
  Válaszukat előre is köszönöm

 • Nem vagyok benne biztos, de a csipéseimböl arra következtetek, hogy poloskáink vannak. Hogyan lehet 100 %ban megbizonyosodni rola? Miért csak engem csipnek a férjemet nem? Mennyibe kerül az irtás?

 • Évek ota harcolok ezekkel a vérszivókkal semmi eredmény. Többször ki lett hiva az albatrox irtásra csak a pénzem ment el. Egy irtás 20 ft be került ez két hét múlva megkellett ismételni. Minden hiába volt. Más szakemberekkel is permeteztettünk de semmi. A poloskák ugyan úgy meg vannak.

 • Üdvözlöm! Csapdát készítenék először,mert találtam valamit ami akár poloska is lehet .Az önök leírásában két dcliter cukor szerepel.Az hány deka?

 • Üdvölöm.
  Kérdésem, hogy Orosházán Önök vagy partnerük mennyiért vállal kiszállást írtást?
  Egy szoba 3x5m.
  Köszönettel Szokolay Edit

 • Üdv.

  Másfél hete volt nálam poloska írtás, kis nappalis galériás szobában, nincs sok bútor, 20 perc volt az írtás.

  Sokáig a falakon mászkálva láttam őket, de mostanság eltűntek onnan, illetve szinte csak teljesen kifejlett példányokat láttam, mivel írtoztam attól hogy csípjenek, kiköltöztem a konyhába, de ma este ott 11(!) darabot nyomtam el magam körül, amit nem tudok hova tenni, mert elvileg nem azeretik a nyirkos helyeket, illetve a galériától kicsit távol van ahol tanyáztak elviekben.

  E miatt visszamentem a nappaliba a földr, ott reggel 9-kor 1-et magamon nyomtam el, 1 kisebbet meg a konnektornál.

  Viszont döglött példányokat láttam a wc kagyló körül, pedig ott nem is volt írtás, ezt sem értem. Elkezdtem attól félni hogy nem is én hurcoltam be hanem valamilyen csövön keresztül jönnek.

  A lényeg hogy másfél héttel az írtás után mintha nem történt volna semmi. Ez azt jelenti hogy sikertelen volt az írtás?

  Előre is köszönöm.

  Ádám Bence

 • Ezt énis kipronálom,kétkislányom iszonyat megcsipkedte vmi,és vedléseket is találtam jofelporszivoztam mindent amitcsak tuttam
  Veszteni nem vesztek végülis,egy db ien kis bogarat találtam

 • Üdvözlöm!
  Nàllunk a múlt honapban fújattàk àt a szellőző berendezèst a panelhàzban! 2hete fogtam egy àgyi poloskàt!Ma hajnalban mègegyet!Eddig sosem talàlkoztam ezzel a kis szőrnyivel!Gusztustalanok!Hàtborzongató a kinèzete! Lehetsèsges ,hogy több is van?milyen gyorsan szaporodnak?

Lefedettségi térkép: Budapest +35 km

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.