A harmadik hullám ellenére cégünk továbbra is működik, és maximális biztonsági előírások mellett dolgozik. Cipővédőt, maszkot, tiszta kesztyűt hordanak kollégáink. Cégünknél továbbra sem volt még pozitív eset. Hatósági karanténban lévő ingatlanba nem megyünk. 2021.03.18.

Csótányirtás házilag! Kipróbáltuk a házi praktikákat!

csótányirtás házilagHa csótánytól szenved otthon, akkor valószínűleg nem akar feleslegesen próbálkozni, olyan módszerekkel, amikről csak mondják, hogy működnek, de a gyakorlatban máshogy vizsgáznak. 

Az interneten nagyon sok recept van arra, hogy hogyan csinálhatunk csótányirtást házilag.  Leteszteltük őket, hogy lássuk mennyire működnek.

Kipróbáltuk a szódabikarbónát, az uborkát, a citromlét, és még számtalan módszert.  A tapasztalatainkat, és észrevételeinket ebben a cikkben osztjuk meg mindenkivel. Csalódások, és meglepetések egyaránt lesznek.

Csótányirtás szódabikarbónával:

Nagy csalódás volt ez a recept. Többszöri nekifutásra sem sikerült vele eredményt elérni. Porcukorral kevertük, és hol por alakban, hol vízzel hígítva folyadékként adtuk a csótányoknak. De kipróbáltuk a szódabikarbónát folyékony édesítővel keverve is. Nemcsak, hogy a csótányok egyáltalán nem haraptak rá, a szódabikarbónás folyadék (cukor+szódabikarbóna+víz) rendkívül gyorsan kiszárad és kikeményedik.

A szódabikarbónára nagyon nehezen lehet rávenni a csótányokat, pedig még olyannal is próbálkoztunk, akik napok óta nem ettek. Ha pedig végül sikerült is rávenni a csótányokat, hogy egyenek belőle, hát nem jött az a pillanatok alatti pusztulás, egyáltalán nem jött semmi. Por formában a szódabikarbóna se nem tartja őket távol (átsétáltak rajta), és se nem fogyasztják azt el.

A szódabikarbónás csótányirtás tehát nem működik. Még ilyen steril körülmények között sem, mint saját kis laborunk. Egy lakásban pedig sokkal több ételt találnak maguknak, sokkal több más csali van a számukra, ami jobban felkelti az érdeklődésüket. Így ott sokkal nehezebb rávenni őket arra, hogy egyáltalán kóstolják meg a keveréket, szinte lehetetlen lesz, és az eredmény sajnos várhatóan kudarc lesz. Nekünk 1 db csótány sem döglött meg a szódabikarbónától.

csótányirtás szódabikarbónával

Csótányirtás citrommal:
Sok helyen olvasni, hogy a kifacsart citrom leve távol tartja a csótányokat. Kipróbáltuk, és sajnos nálunk ez a házilagos módszer csúnyán megdőlt. A frissen facsart citromlén egyenesen átsétáltak a csótányok. Nem árulunk el nagy titkot, hogy a későbbiekben sem volt hatással a csótányokra. Hiszen ha a friss citromlébe konkrétan belemegy a csótány, mit várjuk a felszáradása után.

Ez a módszer még ha friss citromlével működne is, csak ideig-óráig van koncentráltabb illata, ami nagyon gyorsan romlik. Ez a módszer tehát a mi kísérletünkben megdőlt.

Távol tartás uborkával:
A recept alapvetően abból áll, hogy a “betörési” pontokra uborkakarikákat kell helyezni. Bár már a kivitelezés is okozhat gubancokat, hiszen a csótány esetében mit nevezhetünk bejutási pontnak? Ideális esetben ajtókat, és ablakokat. Rosszabb esetben a panellakásnál, már a csőáttöréseket, konnektorokat, és a wc mögötti strangokat is körbe kellene venni uborkával. Gyakorlatilag kivitelezhetetlennek tűnik.

De leteszteltük!

Az eredmények egész vegyesek. Sajnos semmiképpen nem tudjuk azt mondani rá, hogy működik, hiszen a csótányaink nem egy alkalommal mentek át az általunk uborkával kirakott sávon.  először még ettek is belőle. Néha azért láttuk visszafordulni. Az akváriumot uborkakarikákkal választottuk ketté, és 5-10 percenként figyeltük, hogy a csótányunk melyik oldalon tartózkodik épp.  Bizony sokszor láttuk térfelet cserélni.

De nem pusztultak el a fogyasztásuktól sem. Napokra összezártuk a csótányokat 2 kövér szelet uborkával, de vígan életek a 3.-4. nap után is.

Az uborkás távol tartás/irtás így hát nem működik. Nemcsak nagyon nehezen kivitelezhető, de szinte biztos, hogy ha a csótány át akar jönni a túloldalára, akkor át is fog menni. Ami ez ellen a módszer ellen szól, hogy az uborkakarikák 2-3 nap alatt teljesen kiszáradnak, és erősen veszítenek illatukból.

Csótányirtás bórsavval:
Kipróbáltuk a bórsavval történő házilagos csótányirtást. Budapesten csak a körúti vegyszerboltban sikerült hozzájutnunk. Gyógyszertárakban, mivel alapanyagnak számít, nem szolgáltak ki. A fehér por alapú borsavat több alkalommal szórtuk ki a kísérleti laborunkba a csótányoknak. A bórsavval történő házilagos csótányirtás sajnos szintén kudarcba fulladt. A 6 terráriumban lévő csótányból egyetlen példány sem pusztult el, még jó pár napot követően sem. A csótányok több alkalommal is érintkeztek a bórsavval, jó párnak pedig a hátát is igyekeztük  beszórni vele.

Utóbbi alapvetően nehéz küldetésnek bizonyult, mert a bórsav kemény, nagy szemcséjű por (kb. mint a só), ami szinte alig tapadt a testükre, a bórsavmezőn végigsétált csótányok lábára szintén alig tapadt rá a porból. 

Bár az interneten láttunk felvételt, amin egy bórsavval összezárt csótány elpusztult, sajnos az, hogy egy befőttes üvegbe beleszórtak több maréknyi bórsavat nem nevezhető olyan módszernek, ami házilag is kivitelezhető lenne. Ez esetben ugyanis a lakásnak bórsavban kellene úsznia.

Csótányirtás házilagos csapdával:
Ezzel értük el a legjobb eredményeket. Bár voltaképpen a csótánycsapda csak monitorozásra alkalmas, a fenti módszerek közül még mindig ez volt az, ami a legtöbb csótányt tudta ártalmatlanná tenni. Két különböző csótánycsapdát készítettünk. Aminek elkészítése elolvasható: csótánycsapda I., csótánycsapda II.

Először az I. csótánycsapdát próbáltuk ki, amibe volt, hogy egyszerre 6 db nagy, és 2 db kis német csótány is beleragadt. Ám a rendkívül vékony lábuknak, és a ragasztószalag gyengesége végett, ebből a csapdából a nagyobbak képesek voltak kiszenvedni magukat, így végül 4 db maradt (2 nagy 2db kicsi), és pusztult el a csapdában. Az érdekessége, hogy vele teljesen azonos, de gyári csótánycsapdából is képes volt a csótány kijönni.

Bár a házi csapdánk egész jól vizsgázott, készítettünk egy II. verziót is. Itt már abból indultunk ki, hogy a csótányok lába rendkívül vékony, így csak kis felületen tapadnak a csapdára, amit fel tudnak tépni, mert ugyebár a hasuk nem ér le.

A II. csótánycsapdának már azt volt a lényege, hogy búvóhelyként szolgáljon, és az előzővel ellentétbe itt nem a lábuk, hanem a hátuk ragad a csapdába. ÍEz a fajta csapda lényegesen jobban vizsgázott. 7 db csótány is beleragadt, amiből képtelenek voltak kijönni, hiszen a hátuk nagy felületen ragadt a szalagba. Először volt, hogy csak átkúsztak alatta, de mivel a közepén csalétek volt, amire ha ráharaptak, vagy csak egy kicsit jobban felálltak, máris beleragadtak a hátukkal, és minél jobban kapálóztak, végül annál jobban, nagyobb részben ragadt a hátuk a két oldalas ragasztóba.

Ennek a csapdának egyedül az a hátránya, hogy a csótányok magasságához kell igazítani. Készítettünk egy sablont, ami a közepes, és nagyobb méretű német csótányokra van szabva. A kicsikre pedig ott van a korábbi háromszög csapda.

Az összes módszer közül végül a házilagos csapdák vizsgáztak a legjobban, összesen ugyanis 11 db csótányt ártalmatlanított, szemben a többivel, amik zéró eredménnyel vizsgáztak.

Amiket még kipróbáltunk:
Cédrus olaj: Becseppentettünk 1-2 csepp cédrusolajat, amiket hatására az adott sarkát az akváriumnak 1 napra teljesen elkerülték. Utána azonban már ez sem jelentett nekik gondot. A cédrus olajnak ugyanakkor annyira erős szaga van, hogy ezzel egy 1 méteres ajtónyílást lekezelve, minket is kiűzhet a házból.
Mandulaolaj: Sem távol tartásra, sem irtásra nem volt alkalmas.
Kávé: Bár csak instant volt nálunk, semmi hatása nem volt.

ÖSSZEGZÉS:
A házilagos csótányirtás rendkívül körülményes. Nehéz fogást találni rajtuk. A távol tartásukra, riasztásukra ajánlott háztartási szerek, élelmiszerek nemcsak nem riasztják őket, sokszor az alkalmazhatóságuk is erősen megkérdőjelezhető. A lakásban található csótányok “irtására” házilagosan még mindig a legjobb a csapda. Ha rendszeresen vannak a csapdába, akkor viszont tanácsos azonnal csótányirtást rendelni. A csapdázás annál eredményesebb minél több természetes búvóhelyükre ki van téve, és a lehető legtöbb egyéb élelemforrásuk ki van iktatva.NE HAGYJA, HOGY ÁTVEGYÉK AZ OTTHONÁBAN AZ URALMAT EZEK A RONDA DÖGÖK!

Megszabadítjuk
(Árak & Időpontok)
Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • Ha bekerblkek a mikro hátába.. Költözés után is benne maradnak? Mivel ölhetők meg..? Tiszta uj a mikros nem dobnám el.. Köszönöm hogy válaszol.. Nekem egy két bogaram van… Mi a legjobb vegyszer?

 • Ha nem gond én is megosztom a tapasztalatom,
  A leghatasosabb a gőz tisztító al befujni napi 2x legalább azokat a helyeket, repedeseket ahol meg bújnak ezek az állatok. Én 3 hét alatt így szabadultak meg tőlük!

  1. Mi az a göztisztito??

 • Lakásban van csótány mivel tudom őket elpusztitani végleg.kérem irja meg mit ajál nekem.

 • .mi volt a csalétek?
  Erzsi

 • Érdeklődni szeretnék, hogy mit javasol iskolai tanterembe, mivel a rendszeresen megrendelt irtás semmit nem ér. Nem tudom pontosan mit használ az illető cég, de valami permetezővel fújkálnak be mindenhová.
  Az interneten rendelhető elektromos készülékek esetleg alkalmasak lehetnek arra, hogy legalább a tanteremtől távol tartsák a rovarokat?
  Válaszát előre is köszönöm: Bea

 • Tiszteletem .
  Sajnos nálunk is megjelentek a csótányok / családi házas rész Bfüred./ 56-évig sosem láttam ilyet itthon egyszerüen nem értem.
  A probléma ráadásul hogy a tyuk ólnál jelentek meg . A harmadik szomszédom állat orvos ö jvasolta a piret mix-et hogy szórjam be a tyukok tollát . A kérdésem nem probléma ha a tyukok esetleg megeszik egymás tollát a szerrel együtt ? Vagy a döglött csótányt?
  S még javasolta a neostomosan ampullát leiirás szerint permetezni, és meddig kell helyet keresni az állatoknak? Ilyen esetre nincsen plussz ólam.
  Tisztelettel várom segitö válaszát: Kozma Csaba

Hozzászólások zárolva.

Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
(H-P: 8 - 19, SZ: 8 - 16)
36 1 338 3737
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km (Egyes szolgáltatásaink a Balatonon is)

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.