Cart-icon0

Mit tegyen, ha a szomszédból jönnek a bogarak?

Nagyon gyakori eset, hogy valakit egy másik lakás fertőzzön meg bogarakkal. Legyen az akár ágyi poloska vagy csótány. Mivel ilyenkor az egyéni védekezés ellenük csak szélmalomharc, amivel tartós eredményt nem lehet elérni, felmerül a kérdés mit lehet ez esetben tenni.

Együtt élni velük ugyanis nem lehet. Főleg, ha ágyi poloskáról van szó, mely mostanában egy különösen komoly problémát jelent a társasházaknak.

De van megoldás a problémára, még akkor is, ha a szomszéd makacsul elzárkózik, de persze nem lesz olyan egyszerű. Ebben az esetben ugyanis bürokrácia rögös útjára kell lépnie.

Az első és legfontosabb lépés, hogy beszéljenek a problémáról. Bár ezt nagyon nehéz megtenni, mert senki sem szívesen vállalja fel, hogy otthonában kellemetlen lakótársak vannak, ez elől sajnos nem lehet elbújni. Én is, és ön is pontosan tudja, hogy a kialakult helyzetért nem ön a felelős, ezért nem is kell szégyenkeznie.

Beszéljenek róla! A struccpolitika a legrosszabb megoldás.

Ha már eljutottak odáig, hogy beszélnek a problémáról, és esetlegesen egyértelműen körvonalazódott, az, hogy egy lakás folyamatosan fertőzi a többit, akkor kell megtenni a következő lépést. Összefogott, szervezett irtást kell végeztetni a házban. Érdemes akár egy közgyűlést is összehívni ez ügyben.

Ha az érintett lakástulajdonos, akinek a lakása bizonyítottan (tapasztalati úton) fertőzi a többit, továbbra is elzárkózik attól, hogy lakásában szakszerű irtás legyen, akkor lehet megtenni a következő lépést.

A 18/1998. (VI. 3.) NM számú A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló rendelet 1. bekezdése szerint az ágyi poloska, csótány egészségügyi kártevő, mely elleni védekezésről az épület (beleértve a lakást is) fenntartójának/tulajdonosának gondoskodni kell (4.), (5) Amennyiben a fenntartó a (4) bekezdésben foglaltaknak nem tesz eleget, a városi intézet határozattal kötelezi az egészségügyi kártevők elleni védekezésre.

Fontos kiemelni, hogy a védekezés történhet házilag is. Vagyis első körben senki sem kötelezhető arra, hogy szakembert hívasson otthonába. De amennyiben a házilagos próbálkozások nem járnak eredménnyel, úgy akkor lehet fordulni a helyileg illetékes Népegészségügyi Intézethez.

Elérhetőségüket az alábbi linken találja:
https://www.antsz.hu/portal/felso_menu/ugyfeleknek/hatosagi_ugyintezes/
egyeb_fontos_informaciok/kistersegi_.html

Nagyon fontos ismét kiemelni, hogy a panasz megfelelően megalapozott legyen. Akár hivatásos rovarirtó szakmai véleményét is lehet vinni, esetleg a korábban ezzel a témával megtartott közgyűlés jegyzőkönyvét, mert a hatóság csak a kellően megalapozott bejelentésekkel tud foglalkozni.

És először mindenképpen próbálják meg végigjárni az előzőekben leírt lépéseket, és mint utolsó lehetőség, forduljanak a Népegészségügyi Intézethez.

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot
Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • már 6 irtás volt még se sikerült

 • Tisztelt abatox!
  Segítségüket szeretném kerni mert nagyon elvagyok keseredve!

  -junius elejen megjelentek a lakásban sajnos az ágyi poloskák az elsö irtas junius vegen megtortent azota még két kezelést csináltattam.
  Az utolsó kezelés ami most szombaton történt és azt a véleményt kaptam tőlük,Hogy teljesen fertőzött a lakás.
  Megkérdeztem tőlük most mit tegyek ez ellen ők azt mondták semmiféle kezelés már itt nem fog hatni mert hogy benne vannak a falakban a laminált padlóban szóval mindenhol, és azt tanácsolták hogy teljes renoválás végezek a lakáson.
  Milyen veszélye ha van ott lakik az ember?
  Köszönöm a válaszukat.
  Tisztelettel
  Zoltan

  1. Kedves Zoltán!

   Csíkos Zoltán néven nem találunk rendelést. Ha a mi cégünktől volt kinn kolléga kérem hívja az ügyfélszolgálatot. Ha más cég végezte, akkor nehéz lesz nekünk véleményt alkotni, mert nem lesz senkinek itt cégen belül rálátása az ön helyzetére. Az meg nem tudjuk, hogy mennyire építhetünk annak a véleményére, aki önnél volt.

   Sajnos így most nem tudunk segíteni.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft

 • A szomszedbol havanna lakotekep; mar 10- evvel ezelőtt több 100- poloska àgyi elkepett minket !!! Akkor még nem tudtuk hogy mik ezek a dögök !!! Akkor mi szakemberek írtasaval kiirtottuk az àgyi poloskat !!… 2- évvel ezelőtt ismét teljesen uj àgyakon jelentkezett 40-50 – db agyi poloska rengeteg pete szar !!! rajottunk a szomszedból a konektorokon jon at az àgyi poloska !!! a konektorokat teljesen hermetikusan elzàrtuk..2017 augusztusaig nem jött àt àgyi poloska…a szomszedokkal jobban voltunk; de mikor tavaly nyaron talaltunk 5- db felnott es 3- db pici àgyi poloskat a szomszéd elzarkozott a lakasaba valo bejutastol !!! Azota nem talaltunk àgyi poloskat..Kb. 2- hete mondta a szomszed asszony aki mar 80- an éves es a fiaval el hogy valami bogarak masznak rajtuk es tele vannak csipesekkek a gondoknak mondta aki nem tett a fertőzőtt lakas kiirtasaért semmit…Rettegve szedjük szét az àgyakat amik 2- eves ikeas agyak hogy mikor talalunk àgyi poloskat!! Igy nem lehet aludni ràadasul 2- gyermekünk is velúnk lakik. Kérném SOS-ben segítségüket !!! Köszönettel

 • Jó napot !
  9 lakásos társasházban rovarirtást végeznek, és amelyik lakásban kiderül, hogy onnan indultak el a bogarak, kötelezhetik a lakás tulajdonosát, hogy az egész összeget ő fizesse ?

  1. Kedves István!

   Ebben a kérdésben társasházra szakosodott ügyvédet érdemes megkérdezni, mert nem ismerjük annyira a társasházakra vonatkozó jogszabályokat, hogy nyilatkozhassunk ebben a kérdésben.

   Üdvözlettel:
   Abatox KFt.

  2. Tisztelt cím!
   Kérdésem a következő: 4 emeletes házról van szó a harmadik emeleten van állítólag poloska
   a többi lakásnál nincs vagy nem észlelték. Létezik ilyen.

   1. Kedves Rózsa!

    Előfordulhat a fenti helyzet, de elég kevés információ áll a birtokunkban, hogy részletesebben választ tudjunk adni.

    Üdvözlettel:
    Abatox Kft

 • Kedves rovarirtok. Az a problémàm hogy albérletben lakunk és màr 1. Éves fojamatosan küzdünk ezzel a probémàval.Ez egy tàrsashàz de nem hajlandok tenni semit.Màr vagyonokat költötünk írtàsra.A főbérlönk nem segít a helyzet megoldàsàban.Ilyenkor kinek kell fízetni az írtàst ?Mitt tudunk tenni mert kicsi gyerekem is van

 • Tisztelt Abatox!
  A társasházban, ahol lakok, 2 lakással arrébb sok a csótány. Már többször is volt náluk irtás, de nem volt eredményes. Gondolom, kedvezőek a körülmények a “túlélők” számára.
  Már a közvetlen szomszédomban is megjelent néhány. Mit tegyek, hogy megelőzzem a betelepülésüket?
  Tisztelettel: Joli

 • kedves Abatox!
  Sajnos most már biztos,hogy a társasházban,az ágyi poloska nem egy rémálom, hanem konkrét valóság. Sajnos, meggyőződésem, hogy a közös képviseletnek jól behatárolható mulasztásai voltak. Sajnos az őrület tovább
  folytatódik.
  Valamiféle megelőző rovarirtásba fogott a közös képviselő, bevett szokásának megfelelően tovább kever-kavar.Nekem levélben hivatalos formában azt írta,hogy öt lakásban kérték az irtást,- mások úgy tudják huszonkettő lakásban volt állítólag egy “megelőző” irtás.A társasház 126 lakásos,- mármost miféle “megelőzés” jöhet itt szóba? Szerintem ezt minden képen egy általános érvényű, kötelező akcióval lehet, csak érdemi módon megelőzni.Tisztelettel: Vályi Nagy Károly
  KÉREM SEGÍTSENEK!

 • Tisztelt Rovarirtók!
  Milyen kötelezettségei vannak a közös képviselőnek ha tudomása szerint már legalább szerinte két lakásban /valójában háromban/ megjelent az ágyi poloska? Szinte, gyakorlatilag hírzárlat van ebben a témakörben is.Számomra írt levelében, azt írja,- majd akkor intézkedik ha a poloska “tömegesen fordul elő a házunkban” Természetesen nem tudhatjuk mit jelent nála a tömeges,- szerintem ha nála lesz, akkor az rögtön egyben azt is jelenti.Szerintem jó esélye van rá,- csak épen felfogni nem tudjuk miért kell ezt meg várni.Sajnos a közösséget is sikerült már régen demoralizálnia, még az általam kifejezetten értelmesnek tartott emberek is zombi módjára mennek el a probléma mellett.Sajnos mostanra nálam is megjelent a poloska, mint megtudtuk, sajnos.Komoly kárunk is származott, az értékes több százezer forintos matracokon már biztosan nem tudnánk aludni.Holnapra várom a szakembereket. Viszlát, jó éjszakát! /Levelem akár nyilvános is lehet./

 • Kedves Abatox!

  Egy évvel korábban már volt itt egy hozzászólásom, ahol kétszeri ritás, plusz utána házilag Protecttel befújva, beporozva egy évig nyugalom volt.
  Egy év után azonban ismét csípéseket tapasztalt lakótársam (én egyáltalán nem a másik szobában) és ismét irtást kértünk. A lakásban egy két élő példány volt csak, illetve megtudtuk, hogy a szomszéd lépcsőházban volt egy durván fertőzött lakás. Kétszeri irtás volt, szegélyeket újraragasztottuk szegélyzáróval, de mostanra két gyanús csípést észleltem magamon. Az irtó azonban csak tényleges rovarra vállal garanciát, csípés gyanúja miatt nem jön ki.
  Mit érdemes ilyenkor tenni? Várjak mire esetleg elcsípek egy példányt? Ha egyáltalán tényleg az? Állítólag rajtunk kívül más nem jelezte, hogy gond lenne a rovarokkal, a másik lakásban ÁNTSZ irtás történt a fertőzöttség miatt.
  Két csípésre és ilyen előzményekre érdemes újra, esetleg más irtót hívni?

  Köszönettel,
  Katalin

 • Kedves Rovarírtók!Szeretném megkérdezni panelban lakom a lányom lakásában.Előttem albérletbe kiadta és már akkor jött a hír poloska van nála.Mielőtt odaköltöztem a társasházi rovarírtót 3x hívtuk ki 2 hetente írtott.Örültem mert májustól szinte októberig nyugtom volt.Sikeresnek véltem az írtást.Azonban most úgy két hete néhány csípést tapasztaltam.És közben a mellettem és felettem levő lakásban is írtottak/a társasház alkalmazott rovarosa/.Próbáltam a bio kill írtóval írtani , Ami annyira sikeresnek bizonyult hogy éjjel alszom.Sőt találtam a szörmepléd forróvíz mosásakor 10db már halott poloskát.Jó mélyen elbújt de a fehér pléden már megláttam.Most itt tartok.Elég -e 6db Biokill a szaporodás megállításához?Örökös rettegés ben élek azóta .Mennyi időre elég ez a védekezés?Mikor kell újból megismételnem?Meddig ne töröljem fel nedves ruhával a bútorokat és parkettát hogy a szer hatása ne vesszen el??Válaszukat hálásan köszönöm.És azt az önzetlen tanácsot amit közzé tettek.Mert itt önöknél olvastam hogy házilag mit és hogyan tudok tenni .Ha sikertelen lesz a próbálkozásom mindenképpen hívom önöket.Hiába van a házban írtó /amit a társasház finanszíroz ha sajnos nem hatásos.Üdvözlettel:Dér Erika

 • Kedves Rovarirtók !!
  Azért fordulok hozzátok mert kb 3 napja megjelentek rajtam ujjhegyni nagyságú poros foltok és utána jártam kicsit tüzetesebben és kiderítettem ,hogy ágyi poloskától származnak . Mégtovább mentem és elmentem a barátomhoz ,akinél buliztunk este ,ugyanis az azt követő napon jelentek meg a csipesek rajtam .Beszámoltam neki az esetről és azt mondta ,hogy tud róla és már tervezi valamikor az újabb rovarirtást.Szép dolog mondhatom, hogy nem szóllt,hátha engem nem szeret vagy mi ?Én biztos szóltam volna ezzel is megkimelve masokat !!!

  A kérdésem az lenne tisztelt rovarirtók ,hogy ha nála voltam,csak ott csiphettek meg vagy haza is vihettem belőle ,és mostmar nalunk is van otthon ??????

  Várom mielőbb válaszotokat !!!

  Köszönöm előre is a segítségeteket !

  1. Kedves Gábor!

   A lehetősége fennáll, hogy hazavigye, de 100%-og nem tudjuk megmondani. Mindenképpen figyelni kell, hogy az elkövetkező 1-2 hétben keletkezik-e új csípés otthonalvás után. Ennyi idő alatt bőven ki kell derülnie.

   Ha lesz csípés, lesz poloska is sajnos, de ha “béke” van, akkor biztosan nincs. A magas hőmérséklet miatt a poloskák ebben az időben elég rendszeresen táplálkoznak, így attól nem kell félni, hogy megbújva szaporodnak.

   Amit előjönnek az első csípések, forduljon szakemberhez, de ha 1-2 hétig semmi nem lesz, akkor nem kell majd aggódni.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Tisztelt Rovarirtók!

  Pár hónapja költöztem albérletbe, ekkor már fenn állt a poloskafertőzöttség problémája. Lakótársam régebb óta van itt, sajnos lehet későn, de hivatott irtót. Azonban rajtam mégis megjelentek csípések így pár hét után ismét kijött az irtó. Ekkor egy-két hétig nyugalom volt, majd újabb csípés jelent meg rajtam. Eddigre beszereztünk Protectet, azzal körbefújva az ágyamat és a fal mellett a szegélyt kb. két hétig ismét nyugalom volt, de aztán újból volt csípés, találtam élő példányt is. Pár napja ismét körbefújam az ágyam, azóta nyugalom van, de szinte biztos, hogy ismét előjönnek.
  Mit tehetnénk, hívjuk ismét az irtót (garanciát vállalt)? Meddig van értelme 3-4 hetente újra kihívni? Vagy próbálkozzunk más irtókkal? 10 emeletes panelban lakunk, ebben az esetben valószínűbb hogy a szomszédtól jön, ha többszöri irtás se volt elég? Köszönöm, Katalin

  1. Kedves Katalin!

   Egy poloskairtás mindig az aktuális fertőzöttséget szünteti meg, vagyis azokat, akik a lakásban aktuálisan vannak. Az, hogy innentől kezdve milyen gyorsan fertőződik vissza a lakás, már nehéz megmondani. A 2 hét nyugalom az irtás napjától értendő? Változtattak-e bármit az alvási szokásokon ezalatt a 2 hét alatt? 2 hét alapvetően kevés, nem tartanám visszafertőződésnek, de ha van egy extrém fertőzött lakás a közelében, akkor bármi megtörténhet.

   Kérem számoljanak be a helyzetről 1 hónap múlva, hogy több tapasztalat legyen.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Tisztel Igazgató úr.
  Kedves Zsolt.

  A mi házainkban is vannak poloskák és sajnos a lakó közösségen is sok múlik.Nem csak a ház vezetősége felel az egy mindenkiért mindenki egyért ügyek intézésében.sajnos vannak olyan szegény emberek akik lomiból viszik haza az ágyat stb-it.Kérem szépen a szabály azt írja elő hogy a vezetőségnek gondoskodni kell a bogárirtásról és a lakóknak tűrni kell.Sajnos ez nem egyedi gond hanem köz ügy.Kérem a lakókat hogy dolgozzanak össze,mert csak így lesz eredmény.Ezt a céget mink is meg kerestük és eredményes munkát végeztek. Köszönöm .Sándor.

 • Tisztelt Rovarirtó!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy több, mint fél évvel ezelőtt a közös képviselet bedobált a postaládába egy tájékoztató levelet, hogy milyen az ágyi poloska és tájékoztatott arról, hogy a lépcsőházban van olyan lakás amelyben van. Ez a lépcsőház egy 110 lakásos ház. Én az első emeleten lakom és a szemben lévő lakások közül a 7. emeleten és környékén volt akkor poloska. Akik abban a lakásban élnek, amelyből indult a fertőzés egy gyűjtögető család lakja és nem engednek be irtót.Egy hete itt-ott találok 1-1 példányt a lakás több pontján, amelyek élő példányok. Csípéseim még nem voltak. Költözés előtt állok és nem szeretném az új lakásomba átköltöztetni őket. Mit tudok tenni, hogy a bútoraimmal ne vigyem át?
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Szegedi Péterné

Hozzászólások zárolva.