Cart-icon0

Ezért komoly kihívás a zsúfolt lakások poloskairtása

Az Eurostat 2014-es adatai alapján Magyarország a második helyen áll a lakások zsúfoltságát illetően. Az adatok alapján elmondható, hogy közel minden 2. lakás túlzsúfolt.

Miért nehéz egy zsúfolt lakás poloskairtása? Először egy kevésbé nyilvánvaló dolgot szeretnék megosztani önnel, amiről kevés szó esik.


Az első probléma, hogy rovarirtók kezében nincs meg a kellő lehetőség, hogy egy zsúfolt lakásban eredményesen fel tudjanak lépni az ágyi poloskák ellen. Kevesen tudják, de Magyarországon elég szigorúak a biocid rendeletek, meglehetősen kevés hatóanyag van, amit az ágyi poloskák ellen fel lehet használni. Az ágyi poloskák viszont egyre ellenállóbak ezekkel.

(Ha a szappanos vizet például rovarok irtására használja fel, már biocid terméknek minősül, amit engedélyeztetni kellene. Ez egy komoly procedúra, ami minimum 500.000 Ft.)

Szerencsés esetben az adott populáció az adott ingatlanban még nem immunis a felhasználható hatóanyagokkal szemben, de például egy panelházban, ahol évek óta küzdenek már az ágyi poloskákkal, könnyen lehet, hogy bizonyos hatóanyagokkal szemben rezisztenssé válnak. Magyarországon pedig sajnos igen csekély azon rovarirtó szerek, melyek hatóanyagát tekintve nem az lenne, mint ami 10 éve is volt. Egyes rovarirtók a makulátlan múltjuk, és felelősségteljes hozzáállásuk ellenére már sok esetben nem is vállalják a poloskák írtását.

Vagyis van egy alapvető probléma, hogy az irtószerek kezdenek elavulni. A drága, és olcsó szerek egyaránt. Mi itt az Abatoxnál már minden esetben, minden elvégzett munka után elektronikusan is rögzítjük a felhasznált irtószert, hogy később elemezni tudjuk a hatékonyságát.

A másik probléma pedig, amit ez a cikk is jelez, hogy a lakások jelentős része túlzsúfolt.

Az ágyi poloska nagyon jó rejtőzködő. Voltaképpen nem áll másból az egész élete, mint abból, hogy elbújva rejtőzik valami kis résbe, repedésbe. Egy zsúfolt, sok holmival rendelkező háztartás esetén ez azt jelenti, hogy a lakásba bekerülő ágyi poloskáka több ezernyi lehetséges búvóhelyet tud találni magának.

Az ágyi poloska 0,8-6 mm nagyságú rovar. Az éppen kikelt példányok rendkívül apróak, talán éppen elérik az 1 mm-t. Vajon hová tudnának bújni egy ekkora élőlények egy zsúfolt lakásban, hálóban? Ha gondolatban szétpásztáz most a szemével a hálójában szerintem alap hangon több 100 ilyen pontot fel tudna sorolni. Minden egyes könyv egy polcon egy lehetséges búvóhely. Egymásra rakott újságok, papírok esetében szinte bármely lap közé bemászhat. Egy egyszerű hullámkartonból készült doboz (tv doboza, laptop doboza) bármely hullámrészébe elbújhat az ágyi poloska. Ha az ágy mellett ott egy gardrób, akkor még 100 lehetséges búvóhelyet kapásból felszámíthatunk.

Szóval, ha egy zsúfolt lakást nézünk, akkor az ágy körül több 100, akár 1000-nyi lehetséges helyre is elrejtőzhetnek ezek a kis paraziták. Ahhoz azonban, hogy ezeket a rovarirtó felkutassa, feltárja, és le tudja kezelni, már nincs hely. A dolgok egyenkénti átvizsgálása, szelektálása, kezelése lenne csak célravezető, ha lenne rá elég hely. De nincs. Mert nincs hová átpakolni az átvizsgált részeket, ráadásul ennek időigényességét nézve a ráfordított munkaidő miatt az irtás költsége is a jelenlegi piaci ár 4-5x-e, vagyis 60-80.000 Ft is lenne. Egy jól berendezett szobával pedig nagyon sokat javíthatunk az esélyeinken, ha ágyi poloska elleni küzdelemről van szó.

A harmadik probléma, hogy sosem a rovarirtó az első próbálkozó. Mindenki úgy van az ágyi poloskával, hogy első körben házilag próbálkoznak a kiirtásukkal, vagy csak szimplán a felkutatásukkal. Ilyenkor sajnos tipikus hibák sokaságát követi el, aminek az lesz az eredménye, hogy eddig az ágy környezetében tanyázó ágyi poloskákat szétkergetik a szoba több pontjába. Egy ilyen hiba egy zsúfolt lakásban, ha nem is végzetes, de iszonyat nehezen hozható csak rendbe.

A rovarirtás során mindig a lehetséges búvóhelyeket kell átkezelni, úgy, hogy az ágyi poloska a lehető legrövidebb időn belül (0-3 nap) érintkezzen is vele, ellenkező esetben a hatóanyag, amivel szerencsétlen esetben már immúnisabb, nem lesz elegendő az elpusztítására.

Ráadásul az ágyi poloska is csak egy élőlény. Vagyis ő is csak túlélni szeretne. Behúzódik mélyebb helyekre, ahová vegyszer már nem jutott. Zsúfolt lakásban erre nagyon sok lehetősége van. És a poloskairtásnál a mindent vagy semmit játszik, értem ezalatt, hogy vagy mind elpusztul majd az irtások alatt, vagy nem, de akkor lehet is újra kezdeni a dolgot.

A negyedik probléma, hogy leginkább a panellakásokra jellemző a zsúfoltság. A 35, 52 m2-es lakások tényleg sok esetben túlzsúfoltak. A panel építési technológiájából adódóan a poloskáknak szabad bejárásuk van egyik lakásból a másik lakásba. Vagyis egy olyan lakóközösségnél, ahol jobban el van terjedve a rovar, szinte bármikor felütheti a fejét.

Nem túlzás azt állítani, hogy egy fertőzött panellakás irtásakor a szomszédok irtására is egyúttal sort kellene keríteni.

Minden rovarirtás az adott pillanatban tapasztalt állapot megszüntetésére irányul. Vagyis egy mai napon elvégzett rovarirtás, a mai napon tapasztalható állapot megszüntetését tudja maximum elérni. Az irtószer hatóanyagával kevésbé immunis rovarok esetében ez még fel mehet 10 napra. De több időre már nem lehet nagyon építeni.

Vagyis egy mai napon elvégzett irtás, már nem tudja biztosítani, hogy egy 2 hét múlva a csöveken, ház külső falán bejött ágy poloska elpusztuljon a lakásban még a peterakás előtt.

Sokszor mondják nekünk, hogy jól sikerült az irtás, mert két évig nem volt rovar a lakásban. Aminek örülünk, de valljuk be, az hogy 2 évig nem volt, márt nem a mi érdemünk. A mi érdemünk csak annyi, hogy a probléma megszűnt. A lakó, lakóközösség érdeme, hogy ezt két évig tartani tudták.

Mit tegyen, ha túlzsúfolt lakásban él?

Nem biztos, hogy első körben rovarirtót kellene hívnia. Inkább gondoljuk át együtt a helyzetet.

Tudjuk, hogy a poloska ideális esetben, vagyis ha nem zavarjuk a nyugalmát, mindig az alvó ember szűkebb környezetében telepszik meg.
Tudjuk, hogy a zsúfoltság akár el is lehetetleníti az irtást.
Tudjuk, hogy a poloskának vérre van szüksége a túléléshez, és a kicsik fejlődéséhez
Tudjuk, hogy szoba-hőmérsékleten 3-4 naponta táplálkozik. Melegebb időben akár sűrűbben is.
Tudjuk, hogy a peték 2-3 hét alatt ki is kelnek.

Választhatja azt a megoldást, hogy a zsúfolt lakásból megpróbálja kiirtani a poloskát. Ha roppant szerencsés, akkor sikerülhet, de a leggyakoribb esetben 2-3 hetenkénti irtás fogja egymást követni. Ezzel 6-12 hónapra szinte biztosan elhúzódik a dolog, de még arra is mernék fogadni, hogy sosem fog megszabadulni tőlük.

Célravezetőbb, ha felhasználjuk azokat az információkat, amit legutóbb összefoglaltunk, és lecsökkentjük az ágy körüli zsúfoltságot.

1. Lépés:
Csökkentse az ágy körüli zsúfoltságot. Az ágy körüli terület legyen teljesen szabad. A szoba ágytól távolabb eső részei maradhat zsúfolt, de az ágy alatt, felett 50-80 cm-es körzetében ne legyen semmi. (A legjobb az lenne, ha a zsúfoltság megszüntethető lenne teljesen, de biztos vagyok benne, hogy ez nem mindig megoldható.) Sokszor könnyebb az alóvhelyet (ágy, matrac) áthelyezése egy szoba szabad területére, mint a zsúfoltság megszüntetése. Ez is megoldás lehet. A cél, hogy az ágy, matrac, amiben aludni fog legyen nagyon szabad.

Mi fog történni?
Szinte biztos, hogy a szoba távolabbi végébe is el fogja hurcolni a poloskákat, de mivel hosszú távon gondolkodunk első körben nem kell megijedni. Viszont szabad lesz az ágy körüli rész.

Hol lehet elrontani?
Nem csökkenti eléggé a zsúfoltságot. A legjobb az lenne, ha az ágy teljesen szabaddá válna, illetve annak a 50-80 cm-es környezetében semmi nem maradba.

2. Lépés:
Várjon, várjon és várjon! Most, hogy szabaddá tette az ágyat, és ezzel kicsit elkergette a poloskákat is, meg kell várnia, hogy újra éhesek legyenek, és megkeressék önt. A szoba másik végében lévő poloskák 3-4 nap után útra fognak kelni, hogy táplálkozzanak. Most már nem egy zsúfolt ágy körül fognak a táplálkozást követően megbújni, hanem egy sokkal szabadabb területen. Nem kell félni attól, hogy nem lesz búvóhelye, és visszamegy a szoba másik sarkába. Egy jól megszívott poloska már nem egy atléta mozgású. A gyors búvóhellyel is megelégszik.

Mi fog történni?
A poloskák az ágy köré fognak telepedni.

Hol lehet elrontani?
Nem vár elegendő időt. Tudjuk, hogy lélekölő 1-2 hétig együtt élni a poloskákat, és konkrétan arra várni, hogy este jöjjenek és megcsípjék az embert, de ha kiköltözik a szobából, hiába a szabad ágy táplálékforrás nélkül semmit nem ér. Elronthatja még azzal is, hogy háztartási rovarirtó szerrel lekezeli az ágy környezetét időközben.

3. Lépés:
Hívja ki a rovarirtót 1-2 hét leteltével, pontosan tájékoztassa arról, hogy mi a pontos szituáció, akinek ezt követően sokkal jobb esélye lesz az irtást eredményesen elvégezni a zsúfoltság ellenére is.

Hol lehet elrontani?
Megtörténik az irtás, és a szobából kiköltözik. Az irtás ellenére érdemes az éjszakát az ágyban tölteni. A poloskákat ugyanis ott kell tartani az ágy körül. Rá kell őket venni, hogy éjjel előjöjjenek.

4. Lépés:
Mindenképpen olvassa el ágyi poloska elleni lakberendezői tippjeinket, és lakásfelújítással kapcsolatos tanácsainkat.

HA kérdése van, állunk rendelkezésre! Szívesen segítünk, mert a túlzsúfoltság nem kell, hogy kizáró ok legyen a poloskák elleni eredményes fellépésnek.

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot
Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • Tisztelt Abatox!Mielőtt kiérkezik az írtócég mindent ki kell mosni 100 fokon.Ez panellakásban lehetetlen.Kézi gőzölővel való kezelés megfelelő e?Esetleg azokat zsákolni.Válaszát előre is köszönöm!

 • Üdv!

  Olvastam, hogy poloska fertőzés esetén 60 fokon kell minimum kimosni a textíliákat. Azonban a ruhák csak maximum 30 fokon moshatók, ebben az esetben mi a megoldás? Ruhatisztító, vagy esetleg gőzölős vasaló?

 • Jó napot kivánok! Hugyeczné Ildi vagyok és Kb 2-3hete vettem észre csipéseket magamon nem durvák szerencsére de idegesitett.Ezért kicsit kutakodtam olvasgattam és szerintem ágyi poloskám van .csináltam házi csapdát és fogtam is egyet egyenlõre csak az én szobámban.szeretném a segitségét kérni lefotóztam amit találtam vajon tényleg az?Õrūlnék ha tudna válaszolni.Remélem átmegy a kép. Ūdv:Hugyeczné

 • Engedélyezett-e poloskairtásra lakásba a deltametil tartalmú Deltasect? Szabad-e ezzel permetezni mindent?

  1. Kedves Aggódó!

   Igen, itt ellenőrizheti az engedélyezett rovarirtószereket: http://www.oek.hu/ika/index.php/oek/irtoszerek

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft

 • A leírtak alapján nálunk az irtást megoldani gyakorlatilag lehetetlen. Az ágyakat nem tudjuk elmozgatni, ahhoz gyakorlatilag az egész lakást át kéne rendezni, a bútorok nagy részét ki kéne dobni, vagy ideiglenesen máshová vinni. Egy zsúfolt panel lakásban pont ez az, ami nem megoldható.

  A szüleimmel élek, akik idősebbek, nem nagyon hajlandóak együttműködni semmi ilyesmiben, magát az ágyi poloska problémát is másfél éve próbálják a szőnyeg alá söpörni, merthogy ez “szégyen”, meg drága az irtás, meg “nálunk úgyse megoldható”. Hát amennyit vártak vele, gyanítom így már valóban nem megoldható.

  Gőzöléssel próbálkoztunk, nem sokat segített. Minden este összecsípnek minket a poloskák (engem és édesanyámat, édesapámat békén hagyják, felteszem mert a vastagabb bőre miatt nehezebb célpont), bár a dolog “előnye”, hogy szerintem kezdünk immunisak lenni a csípésekre. Míg korábban napokig viszkettek a csípések, mostmár pár órán belül elmúlnak, de ettől még az alvást ugyanúgy megzavarják, sajnos.

  Emellett könyvekkel és újságokkal is tele van a lakás, ezek nagy része nem kidobható (legalábbis ami a könyveket illeti).

  Szerintem nem csak az ágy környékén találhatók meg a poloskák – engem az íróasztalomnál ülve is rendszeresen összecsípnek (bár látni itt sose látom őket, csak az ágynál). Nekem valahogy mindig az a benyomásom, hogy az íróasztalnál a kisebb poloskák bújnak meg, azok, amiket nehezebb észrevenni, bár lehet, hogy ez butaság.

  Ebben az esetben tehát tényleg nem lehet semmit tenni? (Mármint a bútorzat teljes cseréjén kívül, amit nem tudom, hogy hogyan oldanánk meg.)

  1. Kedves Zsófia!

   Jelen körülmények között vélhetően nem lenne eredményes az irtás. Hamarosan írunk egy cikket, vagy forgatunk egy videót arról, hogy mit lehet ez esetben tenni. elég hosszadalmas, és össze kell szedni, így most még nem tudom önnek megírni. De el fog készülni a cikk rövidesen.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Tisztelt Cím!
  Két hónapja kezdődtek a rovartámadások nállunk. 4 gyermekünkkel egy háromszobás panel lakásban lakunk és érdekes módon csak a nagyszobában alvo két gyerkőcön vannak csípések és inkább csak a nagylányomon. A lakás többi szobájában lakokat eddig nem csípte meg semmi.A két gyerkőc emeletes ágyát lécekre szedtük a matracokat kidobáltuk az ágyat rovarírtó szerrel kezeltük de egykét nap múlva újra lettek csípések a gyerekeken. Mivel eddig csak a lakás eggyetlen szobájában vannak problémák ezért érdekelne h Önök szerint elég ha itthoni írtással próbálkozunk vagy mindenképp szakembert kell hívni??
  Válaszukat előre is köszönöm.

 • T Címzett
  Szeretnénk választ arra,hogy 2017 Június 20-án lakásba kerülő kanapénál ami előtte nem lett hetekig használva menyi
  idő kell ahhoz hogy az ember életét keserítsék (csípjenek).
  Várom a válaszukat.
  Köszönettel:Bordács Imre

  1. Kedves Bordács Imre!

   Amikor egy fertőzött tárgy kerül a lakásba – mindegy hogy kanapé, vagy más – és az ingatlant lakják, akkor 1-1,5 héten belül biztosan jelentkeznie kell a csípésnek. Persze ehhez az is kell, hogy maga a poloskacsípés az adott illetőnél hagyjon nyomot. Előfordul, hogy valaki semmilyen reakciót nem mutat egy csípésre. Ilyenkor nehezebb a rovar kilétének felismerése.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Tisztelt Cím!
  A tanácsukat szeretnénk kérni, mert sajnos túl későn találtuk meg az Önök honlapján megjelent cikket. A szoba túl zsúfolt, beszórtuk az ágyat háztartási rovarirtó szerrel. 🙁
  Van esélyünk még arra, hogy elpakolunk az ágy környezetéből és visszacsalogatjuk a poloskákat az ágy köré? Vagy esetleg mit lehetne tennünk az irtás előtt, ami segítené a poloskák végleges kiirtását?
  Válaszukat előre is köszönjük!
  Üdvözlettel: Kiss Erzsébet

Hozzászólások zárolva.