POLOSKA TÉRKÉP: Nézze meg akár utca szinten mennyire veszélyeztetett az ön környéke ágyi poloskáktól. Ágyi poloska térkép több mint 1750 regisztrált fertőzöttség alapján: www.poloskaterkep.hu

Az ágyi poloska, és az ember

S.O.S információk, hogy túléljen egy ágyi poloska
inváziót az otthonában!

FIGYELEM: Az oldalon az alapinformációkon kívül rengeteg mindent megtudhat
az ágyi poloskáról. Ha nem elég erős az idegzete, ne olvassa végig ezt az oldalt.

ágyi poloskaAz ágyi poloska felismerése:

Az ágyi poloska felismerése nem annyira nehéz feladat. Ovális alakjáról, 4-8 mm hosszúságáról, és a poloska jellegzetes vörösesbarna színezetéről könnyen fel lehet ismerni.

A gond azonban az, hogy az ágyi poloska sosem mutatja meg magát az embernek. Így nem felismerni nehéz, hanem észrevenni őket.

A nappalokat szűk hézagokban, és repedésekben tölti, és mikor az ember már a mély álmát alussza, az ágyi poloska csak akkor jön elő kedvenc rejtekhelyéről.

Szárnytalan rovar. A lábain található tapadókorongok segítségével előszeretettel mászkál függőleges irányba. Mozgása testméretéhez viszonyítva rendkívül fürgének számít. Torán nem záródó, folyamatosan termelő bűzmirigy található, ami miatt kellemetlen szagot árasztanak magukból.

“Hogyan ismerhető fel az ágyi poloska, ha nem is látni?”

Egy esetleges ágyi poloska fertőzöttséget azonban könnyebb felismerni, mint gondolnánk. Bár ez a legtöbb ember számára mindig csak utólag lesz nyilvánvaló. Nézzük meg, mikor lehet biztos, hogy ágyi poloska van az otthonában, ha még eggyel sem találkozott.

Az ágyi poloska elsősorban emberi vérrel táplálkozik (erről még később szó lesz), ezért amikor megcsípik az áldozataikat, kiütéseket okozhatnak. Attól függően, hogy ki mennyire érzékeny egy ágyi poloska csípésre, az allergiás reakciók nagysága más és más lehet.

Tipikusan viszkető, szúnyogcsípésre emlékeztető nyomot hagynak a bőrön, legfőképpen a kéz- és lábfejen. Ha épp nincs szúnyog szezon, vagy esténként nem hallja a zümmögését, másnap mégis viszkető csípései vannak, elkezdhet gyanakodni.

Az ágyi poloska jelenlétére legerőteljesebben utaló nyom az ágyneműhuzatokon található vérfoltok lehetnek. Ha egy ágyi poloskát a forgolódás közben véletlenül agyon nyomna, miután az már táplálkozott Önből, a poloska gyomrában található vér szétfolyik a lepedőn, ami hüvelykujj méretű vérfoltot hagy a lepedőn.

Ha nincs olyan “szerencséje”, hogy alvás közben agyon nyom egy ágyi poloskát, felismerheti őket ürüléknyomaikból. Ezek az ágyi poloska ürüléknyomok homokszemnagyságú fekete foltok, amelyek könnyen észrevehetők az ágyon, vagy egy kis kutakodás után réseknél repedéseknél, ahol előszeretettel meghúzódnak az ágyi poloskák.

Erről még szó lesz!

Ha azonnal meg akar az ágyi poloskától szabadulni>>

Az ágyi poloska jelenlétére felhívó további nyomok a levedlett bőrök. Egy ágyi poloska 5 alkalommal vedlik le a kifejlődés során. A vedlés során az elhalt szövetet könnyen felismerhetjük:

ágyi poloska
 

Az esetek 90%-ban azonban a csípéseken kívül mást nyomra nem szoktak bukkanni a házilagos felkutatás során. Fontos azonban tudni, hogy nincs olyan emberi élősködő az ágyi poloskán kívül, ami esténként az ember csípné. Míg a bolha napközben is csíp, és jellemzően boka környékén, addig a pók nem támad csak úgy az emberre.

“Milyen gyorsan szaporodik az ágyi poloska?”

Az ágyi poloska sajnos gyorsan szaporodik, és mivel a felismerésük egy laikus számára sok időt vesz igénybe, könnyen meg tudnak telepedni egy lakásban.

A nőstény poloska naponta 2-3 petét ragaszt fel rejtekhelye alapzatára, 1-1,5 éves életciklusa alatt körülbelül 500-at. A megtermékenyítéshez mindkét félnek vérre van szüksége. Viszont csak szélsőséges időjárási körülmények között nem párosodnak. (2 C fok alatt, vagy 27 C fok felett)

Az ágyi poloska petéi szabad szemmel is felismerhetőek. 1 mm hosszúságú fehéres színezetű, ami a ragasztós anyagtól kissé elszíneződhet. A poloska peték kifejlődésének ideje megfelelő körülmények között 6-10 nap, de lehet akár 30 is.

Mivel azonban a szobahőmérséklet, és a szobákban tapasztalható átlagos páratartalom ideális a peték számára, az új példányok átlagosan 6 nap alatt világra jönnek. Ezt követően a fiatal poloskák számára azonnal táplálékra van szükségük. Ezt azonban nem az anyjuktól kapják meg, hanem maguknak kell megszerezni az áldozataiktól. Ha nem jutnak vérhez rövid időn belül, 1-2 nap alatt elpusztulnak.

Az életben maradt fiatal poloskák fejlődése teljes kifejlődéssel történik. Ez idő alatt 5 alkalommal vedlenek le, aminek teljes ideje ideális körülmények között 5 hét. A kifejlődés után válnak ivaréretté. A fejlődésük azonban 15 Celsius fok alatt és 35 Celsius fok felett leáll.

A poloska első megjelenésétől, a probléma felismeréséig átlagosan 30 nap telik el, ami azt is eredményezheti, hogy a 30. napon már 50 kikelt ágyi poloskával is lehet számolni. Ebből a kifejlett ivarérett poloska száma elérheti 20-at, akik addigra már akár 80-100 kikelésre váró petét is rakhattak.

A szaporodásuk folyamatos, és egy idő után számuk szinte exponenciálisan nő.

“Hogyan kerülhet a lakásba ágyi poloska?”

Nagyon sokan talán büszkeségből, talán tudatlanságból kifolyólag úgy gondolják a tisztaság elég ahhoz, hogy ne kerüljön poloska a lakásba: “Én rendszeresen takarítok!”

Nos, az ágyi poloska számára ez teljesen lényegtelen. Akár egy tiszta, akár egy elhanyagolt lakásban is képesek megtelepedni. Az ágyi poloska nem érzékeny a tisztaságra, és nem vonzza őket a kosz. Kizárólag az ember!

Az ágyi poloska kétféleképpen kerülhet a lakásba: jön a saját lábán (aktív úton), vagy mások beviszik (passzív úton). Nézzük, ez utóbbira milyen úton módon kerülhet sor.

1. Amikor az ágyi poloska nem a saját lábán jön!

a.) “Hurrá nyaralunk!”: Az ágyi poloska jelenléte hotelekben, szállodákban, apartmanokban sem ritka. Mivel náluk folyamatosan jönnek a vendégek egy teljes átfogó poloska irtást rendkívül nehéz megszervezni. Másrészt a cserélődő vendégek folyamatosan hozzák viszik a nem kívánatos rovarokat. Egy nyaralás alkalmával a becsomagoláskor könnyen haza lehet vinni néhány ágyi poloskát.

b.) Használt bútorok, lomtalanításkor kivitt tárgyak, antikváriumban vásárolt könyvek mind fertőzöttek lehetnek. Ezeknek a tárgyaknak az eredete bizonytalan, és sosem tudni, hogy ahol ezek korábban voltak, az a hely fertőzött volt-e ágyi poloskával.

A használt ruhák mosva kerülnek a polcokra, ezért a turiban vásárolt ruháktól nem kell félni. Azokkal nem fog ágyi poloska kerülni a lakásba.

c.) De az új bútorok is okozhatnak meglepetéseket. Nem egy esetben történt meg, hogy egy új bútor vásárlásával telepedett meg az ágyi poloska. A bútorok szállítása, és raktározása közben elképzelhető, hogy poloska kerül a csomagolásba.

Bár kicsi az esélye, érdemes az új bútorokat óvatosan kicsomagolni, a csomagoló anyagtól azonnal megszabadulni, és a bútort egyszer átporszívózni.

A bizonytalan eredetű tárgyakkal, az egyik lakásból a másik lakásba átkerült bútorokkal érdemes elővigyázatosnak lenni.

2. Amikor az ágyi poloska a saját lábán jön a lakásba!

Ha egy lakás fertőzött, az ágyi poloska könnyen át tud masírozni más lakásba is, ha azok leszigetelése nem tökéletes. A legtöbb esetben pedig sajnos nem az. Tipikusan a panelházakban jellemző ez a fajta elfertőződés.

Nem kell nagy résnek lennie, és az ágyi poloska könnyen átpréseli magát akár a villanyvezetékeken keresztül is egyik lakásból a másikba.

“Az ágyi poloska tényleg emberi vérrel táplálkozik?”

Sajnos igen! Bár szélsőséges esetben állatvérrel is táplálkoznak, elsősorban az emberi vért kedvelik. Az ágyi poloska állati vért azonban csak ritkán eszik/iszik. Az éhezést ugyanis nagyon jól tűrik, és akár 3-5 hónapig is kibírják táplálék nélkül. 30 Celsius fok feletti szobában 3 hónapnyi táplálékmegvonás után hullanak csak el a poloskák.

Egy lakott ingatlanban azonban a táplálékszerzés nem jelent nekik gondot. Bár az ágyi poloska nem valami jól tájékozódik, a legtöbb esetben gyorsan megtalálja áldozatát.

A poloska az embert elsősorban hő, és szén-dioxid kibocsátása révén találja meg a fején található csápok segítségével.

Miután rátalált az áldozatára, az ágyi poloska két csövet szúr az emberbe. Az egyiken keresztül alvadásgátló, és érzéstelenítő anyagokat juttat a szervezetbe, míg a másikkal megkezdi a vérszívást. Ez a táplálkozás az ágyi poloska számára 5 perctől, akár 30 percig is tarthat, amiből mi emberek, semmit nem érzünk.

Az ágyi poloska leggyakrabban napfelkelte előtti órákban indul vérszívás útjára, de ha szükséges a vérszívást több alkalommal is megkisérelheti.

“Megfertőzhet az ágyi poloska a vérszívás során?”

Sokan félnek attól, hogy az ágyi poloska HIV vírussal fogja megfertőzni a vérszívás során. Ez a félelem azonban indokolatlan.

Bár vannak kórokozók, amelyek képesek megtelepedni az ágyi poloska szervezetében, és szívó szervein, laboratóriumi vizsgálatok szerint azonban, annak az esélye, hogy egy ágyi poloska fertőzéseket juttat egyik emberből a másikba, valószínűtlen.

A csípésükkel inkább kellemetlenségeket okoznak, amik bár szélsőségesek is lehetnek, nagyon ritkán okoznak komplikációkat.

1. A túl sok ágyi poloska csípés hatására anémia, azaz vérzékenység léphet fel. Bár nem valószínű, hogy ez bekövetkezik, a rengeteg csípés hatására, a nagy vérveszteség következményeként megtörténhet. Erre azonban nagyon sok ágyi poloska csípésre van szükség.

2. Az ágyi poloska csípés allergiás reakciókat is kiválthat. Annak függvényében, hogy ki milyen mértékben érzékeny egy-egy poloska csípésre, úgy szélsőséges esetekben anafilaxiás sokk léphet fel.

Bár erre történetesen megint kevés esély van, ha a poloska csípések után furcsa tüneteket tapasztal, feltétlen forduljon orvoshoz.

3. A legtipikusabb testi reakció egy poloska csípésre az égő, viszkető érzés, és a kis piros duzzanat. Ezt a poloska vérszívása közben a szervezetbe juttatott idegen anyagok okozzák. Ilyenkor jobb felkeresni egy bőrgyógyászt, hogy adjon rá valamilyen kenőcsöt. A kellemetlen viszkető, égő érzés így csökkenthető.

“Ágyi poloska van a lakásomban? Mit tegyek?”

Ha úgy tapasztalta, hogy ágyi poloska van az otthonában, azonnal forduljon szakemberhez. Az egyetlen hatásos módja, hogy megszabaduljon a csípő poloskáktól, ha szakember rovarirtó segítségét kéri.

Ha szeretné megtudni, hogyan zajlik egy ágyi poloska kiirtása, kattintson ide.

Az ágyi poloska rendkívül szívós rovar. Az irtásuk a háztartási boltokban kapható flakonokkal sajnos esélytelen. Amit ráadásul igen megnehezít, hogy az ágyi poloskák napközben a legkisebb hézagokban is képesek meghúzódni, amivel a felületkezelő spay szerekkel nem lehet őket elérni.

Az ágyi poloska kiirtására szakember segítségét kell kérnie.

Csak tartós méregmező létesítésével lehet őket kiirtani, amire a háztartási flakonok nem képesek.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal:
Share on Facebook54Share on Google+2Tweet about this on Twitter0Email this to someone

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.