COVID-INFO: cégünknél továbbra is fokozott elővigyázatosság van érvényben. Cipővédőt, maszkot, tiszta kesztyűt hordanak kollégáink.

Csótány

csótány

Erősen lapított testű, ovális körvonalú, többségben barna vagy fekete rovar. Háromszög alakú lapos fejüket egy korong alakú nyakpajzs védi.

Szemeik között húzódik el a két serteszerű csápjaik. A lábaikon található tapadólebenyek miatt képesek akár az üvegfalon is felmászni.

Legismertebb 3 faja Magyarországon: német csótány, konyhai csótány, amerikai csótány. Illetve egyre sűrűbben találkozni a kertekben a lapp erdei csótánnyal.

Hazánkban a csaknem 4000 fajból 3 fordul elő különösen (konyhai csótány , német csótány , amerikai csótány). A példányok feromon kibocsátásával találnak párt, amit egy hosszabb párzási játék követ. Majd 7-12 nap múlva a nőstény hozzákezd a peterakáshoz, amely fajtól függően 16-60 közötti darabszámot jelent.


2014 óta egy új faj, a lapp erdei csótány okoz nagy kellemetlenségeket, főleg Budapest II.,XII.,XXII. kerületeiben. A lapp erdei csótány különös ismertetőjele, hogy repül, és fény, vagy a meleg (tél közeledtével) vonzza őket a lakásba.

A csótány szaporodása:

A csótányok a petéiket nem egyesével rakja le, hanem úgynevezett petetokokban. A petetokban elhelyezkedő peték száma a fajtól függően 12-56 között változik. Egyes fajok (német csótány) ezt a petetokot a fajok kikeléséig magukon hordják. erről elnyúlt, megduzzadt hátsó testrészük tanúskodik. Ez a “kihordási időszak 3-4 héten át tart.


A konyhai csótány és az amerikai csótány azonban a petetokokat már csak néhány napig hordja, maximum egy hétig, és ezt követően elhullajtja, melyből 2-4 hónap múlva kelnek ki a lárvák.Egy-egy ilyen petetokban átlagosan 15-50 pete található.Legrövidebb fejlődési ideje (0,5-1 év) a német csótánynak van, a másik két faj 1-3 év alatt válik ivaréretté.

Veszélyes az emberre a csótány:

A csótány elsősorban fertőző betegséget terjeszthet (baktérium, féregpete, gomba, vírus), de a közvetlen érintkezés allergiás reakciót is kiválthatnak az emberben. Megnyugtató azonban, hogy több 1.000 csótányirtáson túl továbbra sem találkoztunk olyan esettel, ahol a csótány érzékelhetően bármiféle betegséget vitt volna át az emberre.


A csótány megjelenése azonban gyakran eredményez lelki sérülést. Pánikrohamot, hallucinációt, kényszerképzet. Megszűnik az otthon nyújtotta biztonság érzet. A pszichés hatása sokkal jelentősebb. 

Sokan tartanak attól, hogy csótány csípés áldozatai lesznek. A csótánynek nincs szúró-szívó szájszerve, így maximum “harapni” tudna, de 25 éve egyetlen esetben hallottunk ilyen esetet, hogy valaki arra panaszkodott volna, hogy csótány harapta meg, és annak a hitelessége is megkérdőjelezhető. Ettől a legkevésbé kell tartani.

Hogyan juthat be a lakásba a csótány?

Sajnos egy nagy tévhit, hogy takarítással megelőzhető a csótány megjelenése. A legtöbben csak akkor látják be, hogy ez tévedés, mikor a saját bőrükön tapasztalják meg ezt a problémát.


Viszonylag nehéz a megjelenésük ellen óvintézkedéseket tenni, hisz aktív és passzív úton is megfertőzhetik a lakásunkat. Az aktív út azt jelenti, hogy a csótány a saját lábán jön a mi lakásunkba. Átjöhet a szomszédból, a pincéből, télen a hideg utcáról be a melegbe, vagy épp nyáron a forró levegő miatt a hűvösebb lakásba. De egy közeli építkezés során történő csatornamegbontás miatt is elözönölhetik a lakást a csótányok.


Mivel ilyen szinten leszigetelni a lakásokat lehetetlen, megelőzésre csak a közösségi összefogás alkalmazható. A társasház folyamatos rovarirtásra. Illetve a lakás folyamatos csótányirtása.


Sajnos passzív úton is megtelepedhetnek. Ez azt jelenti, hogy valamilyen úton módon mi magunk visszük a lakásba. És, hogy ez mi lehet? Szinte bármi! Nem lehet egyértelműen megmondani, hogy mivel lehet behurcolni.


Lehetnek petetokok csomagolt élelmiszereken, de kihozhatnak egy Tv-t a raktárból úgy is, hogy annak a dobozába a csomagoláskor belekerült egy megtermékenyített csótány. Rengeteg variációja lehet, de nem kell kétségbe esni. Ez nem azt jelenti, hogy mostantól nagyobb veszélynek van kitéve.

Ahol egy van, ott több is van?

Szinte biztos, hogy ez így van! A csótányok ugyanis emberi jelenlétre, és fényre résekbe, repedésekbe húzódnak, így szinte alig lehet őket észrevenni. Napközben megbújnak a hűtőszekrény, konyhaszekrény alatt, a sütő mögött, csupa olyan területen, ahol nyugodtan kivárhatják az esti időszakot.


Csak este jönnek elő, de ha nagyon elszaporodtak, vagy úgy érzik, nem zavarja őket semmi, mert nincs sűrgés-forgás a konyhába, akkor persze napközben is előjönnek, hogy folyadékot, és táplálékot vegyenek magukhoz. Bár táplálék nélkül 1 hónapot is kibírnak, folyadék nélkül néhány nap alatt elpusztulnak.


Étvágyukat tekintve abszolút mindenevőnek tekinthetjük. Hajszál, fogkrém, zsír, növény – nem válogatnak. Sőt, ha vészes a helyzet utódjaikat is képesek felfalni.

Csótány irtása házilag?

Régen még voltak házi praktikák, amik remekül működtek a csótányok házilagos kiirtására. Ezek azonban mára már hatástalanná váltak. Sőt, sok esetben már a boltban megvásárolható csapdák, és aeroszol palackok sem segítenek.

Alacsony fertőzöttség eseten, a probléma kialakulásának kezdetén talán érdemes megpróbálkozni vele, de eredmény hiányában nem szabad hetekre elhúzni a szakszerű segítséget. Ha a bolti aeroszol palackok (pl:protect) néhány napon belül nem adnak végleges eredményt, azonnal forduljunk szakemberhez.

A legtöbb esetben ugyanis csak szakszerű rovarirtás segíthet a csótányok ellen. És a vegyszerektől sem kell félni.

Cégünk heteken át tesztelte a nagyanyáinkról ránk maradt, és az internet fellelhető házi praktikákat. Kipróbáltuk az uborkát, a szódabikarbónát, a borkősavat, a citromlét, de ezek egyike sem hozott még csak 1 db elhullott csótányt sem. Legjobban a házi készítésű csótánycsapdáink vizsgáztak.

Érdemes meggondolni a szakember segítségét.

Mára már olyan csodaszerek is vannak, mint a csótányirtó gél, mely 3-4 milliméter nagyságú gélpontok kihelyezéséből állóan rendkívül higiénikus, ugyanakkor drasztikus változást képes eredményezni.

A géles csótányirtás részletei>>

Ha úgy érzi Önnek is szakszerű mentesítésre van szüksége, akkor ne vesztegesse az idejét,mert az nem Önnek dolgozik. Rendeljen otthonába szakszerű rovarirtást!

Egy gyors kérdésre mindig van időnk!

Mihez szeretne most kezdeni?


Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
(H-P: 8 - 19, SZ: 8 - 16)
36 1 338 3737
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km (Egyes szolgáltatásaink a Balatonon is)

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.