Csótányirtás házilag! Kipróbáltuk a házi praktikákat!

csótányirtás házilagHa csótánytól szenved otthon, akkor valószínűleg nem akar feleslegesen próbálkozni, olyan módszerekkel, amikről csak mondják, hogy működnek, de a gyakorlatban máshogy vizsgáznak. 

Az interneten nagyon sok recept van arra, hogy hogyan csinálhatunk csótányirtást házilag.  Leteszteltük őket, hogy lássuk mennyire működnek.

Kipróbáltuk a szódabikarbónát, az uborkát, a citromlét, és még számtalan módszert.  A tapasztalatainkat, és észrevételeinket ebben a cikkben osztjuk meg mindenkivel. Csalódások, és meglepetések egyaránt lesznek.

Csótányirtás szódabikarbónával:

Nagy csalódás volt ez a recept. Többszöri nekifutásra sem sikerült vele eredményt elérni. Porcukorral kevertük, és hol por alakban, hol vízzel hígítva folyadékként adtuk a csótányoknak. De kipróbáltuk a szódabikarbónát folyékony édesítővel keverve is. Nemcsak, hogy a csótányok egyáltalán nem haraptak rá, a szódabikarbónás folyadék (cukor+szódabikarbóna+víz) rendkívül gyorsan kiszárad és kikeményedik.

A szódabikarbónára nagyon nehezen lehet rávenni a csótányokat, pedig még olyannal is próbálkoztunk, akik napok óta nem ettek. Ha pedig végül sikerült is rávenni a csótányokat, hogy egyenek belőle, hát nem jött az a pillanatok alatti pusztulás, egyáltalán nem jött semmi. Por formában a szódabikarbóna se nem tartja őket távol (átsétáltak rajta), és se nem fogyasztják azt el.

A szódabikarbónás csótányirtás tehát nem működik. Még ilyen steril körülmények között sem, mint saját kis laborunk. Egy lakásban pedig sokkal több ételt találnak maguknak, sokkal több más csali van a számukra, ami jobban felkelti az érdeklődésüket. Így ott sokkal nehezebb rávenni őket arra, hogy egyáltalán kóstolják meg a keveréket, szinte lehetetlen lesz, és az eredmény sajnos várhatóan kudarc lesz. Nekünk 1 db csótány sem döglött meg a szódabikarbónától.

csótányirtás szódabikarbónával

Csótányirtás citrommal:
Sok helyen olvasni, hogy a kifacsart citrom leve távol tartja a csótányokat. Kipróbáltuk, és sajnos nálunk ez a házilagos módszer csúnyán megdőlt. A frissen facsart citromlén egyenesen átsétáltak a csótányok. Nem árulunk el nagy titkot, hogy a későbbiekben sem volt hatással a csótányokra. Hiszen ha a friss citromlébe konkrétan belemegy a csótány, mit várjuk a felszáradása után.

Ez a módszer még ha friss citromlével működne is, csak ideig-óráig van koncentráltabb illata, ami nagyon gyorsan romlik. Ez a módszer tehát a mi kísérletünkben megdőlt.

Távol tartás uborkával:
A recept alapvetően abból áll, hogy a “betörési” pontokra uborkakarikákat kell helyezni. Bár már a kivitelezés is okozhat gubancokat, hiszen a csótány esetében mit nevezhetünk bejutási pontnak? Ideális esetben ajtókat, és ablakokat. Rosszabb esetben a panellakásnál, már a csőáttöréseket, konnektorokat, és a wc mögötti strangokat is körbe kellene venni uborkával. Gyakorlatilag kivitelezhetetlennek tűnik.

De leteszteltük!

Az eredmények egész vegyesek. Sajnos semmiképpen nem tudjuk azt mondani rá, hogy működik, hiszen a csótányaink nem egy alkalommal mentek át az általunk uborkával kirakott sávon.  először még ettek is belőle. Néha azért láttuk visszafordulni. Az akváriumot uborkakarikákkal választottuk ketté, és 5-10 percenként figyeltük, hogy a csótányunk melyik oldalon tartózkodik épp.  Bizony sokszor láttuk térfelet cserélni.

De nem pusztultak el a fogyasztásuktól sem. Napokra összezártuk a csótányokat 2 kövér szelet uborkával, de vígan életek a 3.-4. nap után is.

Az uborkás távol tartás/irtás így hát nem működik. Nemcsak nagyon nehezen kivitelezhető, de szinte biztos, hogy ha a csótány át akar jönni a túloldalára, akkor át is fog menni. Ami ez ellen a módszer ellen szól, hogy az uborkakarikák 2-3 nap alatt teljesen kiszáradnak, és erősen veszítenek illatukból.

Csótányirtás bórsavval:
Kipróbáltuk a bórsavval történő házilagos csótányirtást. Budapesten csak a körúti vegyszerboltban sikerült hozzájutnunk. Gyógyszertárakban, mivel alapanyagnak számít, nem szolgáltak ki. A fehér por alapú borsavat több alkalommal szórtuk ki a kísérleti laborunkba a csótányoknak. A bórsavval történő házilagos csótányirtás sajnos szintén kudarcba fulladt. A 6 terráriumban lévő csótányból egyetlen példány sem pusztult el, még jó pár napot követően sem. A csótányok több alkalommal is érintkeztek a bórsavval, jó párnak pedig a hátát is igyekeztük  beszórni vele.

Utóbbi alapvetően nehéz küldetésnek bizonyult, mert a bórsav kemény, nagy szemcséjű por (kb. mint a só), ami szinte alig tapadt a testükre, a bórsavmezőn végigsétált csótányok lábára szintén alig tapadt rá a porból. 

Bár az interneten láttunk felvételt, amin egy bórsavval összezárt csótány elpusztult, sajnos az, hogy egy befőttes üvegbe beleszórtak több maréknyi bórsavat nem nevezhető olyan módszernek, ami házilag is kivitelezhető lenne. Ez esetben ugyanis a lakásnak bórsavban kellene úsznia.

Csótányirtás házilagos csapdával:
Ezzel értük el a legjobb eredményeket. Bár voltaképpen a csótánycsapda csak monitorozásra alkalmas, a fenti módszerek közül még mindig ez volt az, ami a legtöbb csótányt tudta ártalmatlanná tenni. Két különböző csótánycsapdát készítettünk. Aminek elkészítése elolvasható: csótánycsapda I., csótánycsapda II.

Először az I. csótánycsapdát próbáltuk ki, amibe volt, hogy egyszerre 6 db nagy, és 2 db kis német csótány is beleragadt. Ám a rendkívül vékony lábuknak, és a ragasztószalag gyengesége végett, ebből a csapdából a nagyobbak képesek voltak kiszenvedni magukat, így végül 4 db maradt (2 nagy 2db kicsi), és pusztult el a csapdában. Az érdekessége, hogy vele teljesen azonos, de gyári csótánycsapdából is képes volt a csótány kijönni.

Bár a házi csapdánk egész jól vizsgázott, készítettünk egy II. verziót is. Itt már abból indultunk ki, hogy a csótányok lába rendkívül vékony, így csak kis felületen tapadnak a csapdára, amit fel tudnak tépni, mert ugyebár a hasuk nem ér le.

A II. csótánycsapdának már azt volt a lényege, hogy búvóhelyként szolgáljon, és az előzővel ellentétbe itt nem a lábuk, hanem a hátuk ragad a csapdába. ÍEz a fajta csapda lényegesen jobban vizsgázott. 7 db csótány is beleragadt, amiből képtelenek voltak kijönni, hiszen a hátuk nagy felületen ragadt a szalagba. Először volt, hogy csak átkúsztak alatta, de mivel a közepén csalétek volt, amire ha ráharaptak, vagy csak egy kicsit jobban felálltak, máris beleragadtak a hátukkal, és minél jobban kapálóztak, végül annál jobban, nagyobb részben ragadt a hátuk a két oldalas ragasztóba.

Ennek a csapdának egyedül az a hátránya, hogy a csótányok magasságához kell igazítani. Készítettünk egy sablont, ami a közepes, és nagyobb méretű német csótányokra van szabva. A kicsikre pedig ott van a korábbi háromszög csapda.

Az összes módszer közül végül a házilagos csapdák vizsgáztak a legjobban, összesen ugyanis 11 db csótányt ártalmatlanított, szemben a többivel, amik zéró eredménnyel vizsgáztak.

Amiket még kipróbáltunk:
Cédrus olaj: Becseppentettünk 1-2 csepp cédrusolajat, amiket hatására az adott sarkát az akváriumnak 1 napra teljesen elkerülték. Utána azonban már ez sem jelentett nekik gondot. A cédrus olajnak ugyanakkor annyira erős szaga van, hogy ezzel egy 1 méteres ajtónyílást lekezelve, minket is kiűzhet a házból.
Mandulaolaj: Sem távol tartásra, sem irtásra nem volt alkalmas.
Kávé: Bár csak instant volt nálunk, semmi hatása nem volt.

ÖSSZEGZÉS:
A házilagos csótányirtás rendkívül körülményes. Nehéz fogást találni rajtuk. A távol tartásukra, riasztásukra ajánlott háztartási szerek, élelmiszerek nemcsak nem riasztják őket, sokszor az alkalmazhatóságuk is erősen megkérdőjelezhető. A lakásban található csótányok “irtására” házilagosan még mindig a legjobb a csapda. Ha rendszeresen vannak a csapdába, akkor viszont tanácsos azonnal csótányirtást rendelni. A csapdázás annál eredményesebb minél több természetes búvóhelyükre ki van téve, és a lehető legtöbb egyéb élelemforrásuk ki van iktatva.

Szalai Károly vagyok, az Abatox Kft egyik szaktanácsadója. Az én feladatom, hogy segítsek önnek közös nevezőre jutni a rovarokkal. Ha ez a cikk most nem segített, kérdezzen bátran. Ha hasznos volt, megköszönöm, ha egy like-ot nyom rá.Megajándékozhatjuk sok-sok nyugodt, békés, rovarmentes nappal?

NYUGODT ÉJSZAKÁK

Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Név *

Hozzászólások

 • Köszönöm a körültekintő,alapos,gyors,munkájukat.Az irtás SIKERES,hatékony,szag nélküli és precíz volt.
  Minden elismerésem

  Ui:Aki elvégezte,kúltúrált,inteligens, ügyes.

 • Nekem is a ragasztó müködik de az a helyzet gyorsabban szaporodnak mint pusztulnak. Itt nálunk kivágás egy pár beteg fát és a gyökérzet alatt rengeteg rovar él. Sajnos bejöttek a lakásomba. Ha kiviszem a szemetet mindig rátaposok egy pár bogárra. Tegnap csak egy fekete nagy bogár rá sikerült rálépnem amíg bacsuktam a szemetes tetejét egy barna szinű óriás csotány volt a széttaposott fekete bogár tetején. Ha tud nagyon erős szert ajánlani talán sikerülne megyzsabadulnom a nemkívánatos rovaroktól.

  1. Kedves Gabor Nikolausz!

   A ragacsos csapdák csak monitorozásra alkalmasak, nem tudják kiirtani a rovarokat, pontosan azért, amit ön is említ.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Szanálás miatt költözni fogok talán egy év múlva . Nem szívesen vinném a csótányokat magammal . Sajnos még a hangfalakban is előfordulnak . Van – e hathatós csótány irtás erre akár ciánozás ,és kb. mennyibe kerül . Köszönöm előre is válaszukat .

 • Szolnokon családi házban lakom és sajnos nem tudom ki irtani a csotányokatföl jönnek a fürdöszoba csövén még ajtón is biztos kérem a segítségüket és mennyibe kerül Köszönettel Láziné

  1. Kedves Lázi Dezsőné!

   Sajnos nincs Szolnokon kirendeltségünk, így nem tudunk az irtásban segíteni. Javasoljuk, hogy a csotipati.hu oldalon elérhető céget keresse fel.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • A szomszédomban csótányirtás volt. Eddig nem tapasztaltam 1 darabot sem kivéve a zsákoskrumlival hazahozottnál amit el is pusztitottunk. Viszont most a folyosó főlmosásánál látom 1 kisméretü igen igyekezett felénk…mivel lehet védekezni. Állitólag sütöpor és cukor keverékével a cukrot szeretik a sütöportól meg kidurrannak ahogy a tészta is kel. Eddig nem volt gond velük. Nemtudom a bokrok alján megél e és miből tán a nagyobbá vált diszbokort kéne áttisztitani a parkban.

  1. Kedves Ferenc!

   Ez állították a szódabikarbóna+cukor keverékéről is, és nagyon nem vált be. Mi le is teszteltük. Ha még meg is enné a csótány, több probléma is felmerül vele kapcsolatban. Először is a bevitt mennyiség sem számot tevő, másodszor a sütőpor hő hatására kezd el szén-dioxidot termelni, de a csótány hidegvérű, a testhője külső hőmérséklettől függ. Vagyis a szervezetében nem fog beindulni az a folyamat, amit egy sütőben sülő piskóta esetén elindulna.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Olvastam a teszt eredményeket,de egy módszert nem teszteltek le.Gyerekkoromban az édesanyám befőttes tetőre áztatott kenyeret tett,és jól megszórta szalicillal.A hatás 1-2 nap múlva jelentkezett.A csótányok mikor megették a szalicilos kenyeret a szalicil belülről szárította ki az állatot.Csak össze kellett seperni őket.

 • 10 emeletes panelházban lakom 4 éve küzdünk csótánnyal.Sajnos az állítólagos fészek gazdájával szemben lakom és irtás után is elég hamar megjelennek ismét.A szövetkezet vállalta az ÁNTSZ szemben hogy egész épületben irtást fog végezni de ez mindig csak adott szinteken történik.Kb 3 hete elköltözött ez a lakó szemből a csótányok megindultak folyósón lakásokban volt bőven ez még 2 szeri költözéssel járt.Most az üres lakásból jönnek .A szövetkezet megegyezett az lakóval,hogy gázosítást fognak végezni a lakásban.Ezt szerettük volna még pár lakóval együtt mert sajnos sok van főleg már kicsik is.De majd csak megint valami szerrel fújnak,és ha az új lakó szétbont mindent gázosítanak 2-3 hét.Addig is tapasztalat szerint a csótányok fújás után ismét megjelennek.Egyáltalán van ennek értelme.?

  1. Kedves Erzsébet!

   Az irtást inkább fertőzött strangonként kelleve végezni, kiemelt figyelmet fordítani a gócpontokat körbevevő lakásokra is (még a vízszintesen elhelyezkedőekre is). Ha jobban ismernénk a házat, többet tudnnk segíteni. De így ismeretlenül csak azt tudjuk tanácsolni, hogy strangokra koncentráljanak, és a gócpontokat körbevevő lakásokra. Gázosítás azonban biztosan nem lesz a lakásban, mert azt lakóépületben nem csinálhatnak.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Minden este egy virágpermetezővel a konyhaasztalokat pultokat befujom 20 %-os ecettel és hosszu ideig nem jönnek. De ha a szomszédok nem irtják, előbb utóbb visszajönnek. Reggel jól ki kell szellőztetni. Üdvözlettel

 • Kétszintes kertes házban lakunk a fiamék laktak a felső szinten. Menyemék pesti bérlakásából hoztak csótányokat a költözésnél.Sajnos az irtást későn kezdték ezért nagyon elszaporodtak.Én hívattam egy szakértőt aki valami büdös gázos valamivel irtott, reggeltől estig nem is lehetett szellőztetni se bemenni a lakásba. Most úgy alakult hogy fiamék elköltöztek és én venném birtokba a felső szintet de látom megint tele van csótányokkal!Kérdésem végül is az lenne hogy állatok is vannak fent macska hörcsög halak stb. ki kell költöztetni az irtás idejére vagy tényleg ártalmatlan az irtószer és nem kell semmit elvinnem?A másik kb 75nm a lakás 3 szoba konyha nappali fürdő wc. Mennyibe kerülne az írtás? Köszönettel: Magdolna Fótról.

 • a lakás alatt átépítik az épületet. ez nyár óta folyik. Észre vettem, hogy kb 1,5 hete a szekrény fiókban az iratok közt vannak bogarak. Olvastam, h 2 hónap után kelnek ki és 12-30 petét raknak. alig bírok aludni mert nagyon idegesít. És szeretném, ha ez meg oldódna. Sok a zug, a sok könyv, iratok, stb. attól félek, túl jó nekik a buli és én tehetetlen vagyok. tegnap este is volt egy randim az íróasztálnál az egyikkel. majd frászt kaptam. Mit lehetne tenni? attól tartok még sokan lehetnek. Kérem segítségüket. Köszönettel Szabina
  ui. Salgótarjánban lakok
  árajánlatot is kérnék. köszönöm

 • Minden kilett cserélve a konyhámban még a linoleum is, panel lakás 3 honap mulva megjelentek a csótányok minden félét kipróbáltam irtom öket ,de sok a kis apro és egypár nagy is megjelenik este ha sötét van a konyhámban Pécsen keresek irtot köszönöm

 • Én alabamaba élek (usa).
  Tavaly kezdődött nyaron, hogy bekoltoztek hozzank.
  Télen nem tudom talán alszanak, de nyugalom volt. Most ma megint találtam egyet, és szinte a hideg kilel, mit csinalok, ha vendég vág nálunk és egy ilyen bogár megjelenik. Nem beszélve róla ez a zsivány meg repülni is tud és olyan fürge, hogy alig bírom utolérni. Segítség
  Köszönöm.

 • Társasházunk 24 év óta működik és az idei az első év, hogy többen panasszal éltek a megjelent csótányok miatt. Többen viszont nem, ami azt jelenti, hogy nem az egész ház fertőzött. Egyébként 3 szintes az épületünk, a földszinten 12 vállalkozás működik, itt gyakorlatilag nem voltak csótányok. Az első emeleten vállalkozások és lakások vegyesen vannak, itt két helyen, egy lakásban és egy irodában bukkantak fel a csótányok. A második emeleten van a legtöbb érintett, valamennyien lakások.
  A háznak saját, földbe süllyesztett ú.n. MOLOK szeméttárolói vannak, ezek teljesen zártak. Bár a bedobó nyílást a kisebbik tartályon valakik rendszeresen “elfelejtik” lezárni.
  Nem tudtuk kideríteni a felbukkanásuk helyét, bár van gyanúnk, de az nem alapos. Szeretnénk elkerülni a súlyos fertőződést, idejében szeretnénk lépni. Ennek is van akadálya, mert több lakó külföldön él és dolgozik. A 24 ingatlanból 20 állandóan hozzáférhető.
  Az a kérdésem, hogy mit javasolnak, milyen irtási módot. A Tescoban 1500 Ft-ért kapható egy feromonos ragasztós csapda, az összeszedi alaposan a dögöket, de kb. 30 nap után a csali tabletta hatása elmúlik.
  Mivel a házban van egy gyógyszertár, két fodrászat és egy kozmetikai szalon is óvatosan kellene határoznunk. Örömmel várjuk segítő szándékú jótanácsukat!

 • Tisztelt szerkesztőség!
  Tízemeletes épületben lakom ls a konyhában van csótány pedig minden harmadik hónapban jön a csótányirtó és 3.600 forintért kinyom valami vegyszert amitől döglenek a csótányok. Valóban hat rájuk de újjabbak és újabbak jönnek mert sokan nem végeztetik el az irtást arra hivatkozva, hogy náluk nincs. Néha úgy látom teljesen mindegy, hogy irtatok vagy nem mert ugyanannyi van és biztos, hogy lesznek is addig amíg az összeset ki nem írtják. Mit lehet ilyenkor tenni mert kötelezni állítólag senkit nem lehet az írtásra.

 • A csótánnyal néhány hete egyre jobban tele vagyunk. Ez a féreg a szobában is előfordulhat, akkor is ha ott nem étkezünk? Ha ítatni szeretnénk és a panellakásunkban majd minden lakásban van, hogyan kell megtenni az irtást? Ki kell pakolni az összes élelmiszert? A hűtőben is lehetnek? A bútorokat el kell húzni? Milyen mód a legmegfelelőbb, hogy hatásos legyen? Gázzal, permetezve, vagy ???
  Köszönöm mielőbbi válaszukat. Ja! 35 nm-es panellakásban mennyibe kerül és mennyi garanciát lehet rá kapni? Köszönöm, üdv. Balogh Ilona

 • Jó napot! Mi vettünk kB egy hónapja egy fagyasztott, és sajnos úgy néz ki, hogy be költözött nálunk a csótány de nem sok néha látni egyet kettőt. Mivel lehetne őket írtani? Van rá valami módszer vagy ilyenkor mi a teendő! Nem szeretnék így élni utálok minden bogarat! Segítségüket előre is köszönöm!! Üdvözlettel Ádám Barbara.

 • A közel 90 éves szüleink nem akarnak irtást rendelni mert az szégyen. Hypóval, bolti csapdával sprével próbálkoznak. Keseríti az életüket és a miénket is. Mit tanácsolnak?

Lefedettségi térkép: Budapest +35 km

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.