Cart-icon0

Kukac a zuhany lefolyóban

Fekete 4-10 mm-es hosszúkás kukac jelent meg a fürdőszobában, és úgy néz ki a lefolyóból jönnek? Minden esély megvan arra, hogy lepkeszúnyog lárváival van dolga. Ezek a lárvák jellemzően 4-10 mm hosszúak, testüket apró szőrszálak borítják, amik szinte alig kivehetőek. Az egyik végén található egy cső, mely voltaképpen a légzőszerve.

lepkeszúnyog lárva a lefolyóban

Kis számban a lepkeszúnyog lárvája még hasznos is, mert a csatorna eldugulásáért felelős szennyeződéseket erős állkapcsukkal képesek szétrágni. Ugyanakkor extrém esetben éppen okozhatják ők maguk is a dugulást, amennyiben nagy számban elszaporodnak a csatornában.

Megszabadulni tőlük nem túl nehéz, de nem is a legegyszerűbb. Első körben ugyanis a lefolyót, és a csatornát kell kitisztítani. A legtöbb esetben a szifon bűzelzárójában szoktak tartózkodni a lárvák. A kifejlett lepkeszúnyog, ami leginkább egy kis légyre emlékeztet, házilag szintén gyorsan kiirthatóak. Félni tőlük semmiképpen nem kell. Nem csíp, és nem is ártalmas. nem terjeszt betegséget, ezért nem is tartják őt számon az egészségügyi kártevők között.

Bizonyos esetekben előfordul, hogy nagy számban kell a lepkeszúnyog lárváit irtani. Társasházaknál, éttermeknél előfordulhat. Ez esetben állunk rendelkezésre. Fontos tudni, hogy csak száraz, vagy zárt, kis rendszerű nedves tárolót lehet irtani. Azon részeken, ahol folyamatosan átfolyik a víz, nem lesz eredményes az irtás, de közel sem biztos, hogy ez esetben szükség lenne-e az irtásukra.

(Figyelem: A lepkeszúnyog lárvája nem összetévesztendő az ezüstös pikkelykével. Utóbbit fényesebb, inkább szürkés, sörtelen teste, és vízcsepp formája különbözteti meg a lepkeszúnyog lárvájától.)

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot
Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • Üdvözlöm!

  Véletlen lenyeletem egy lepkeszúnyogot ami a fürdőszobában szokott tanyázni.
  Kérdezni szeretném, hogy nem lehet bajom tőle? Így nem fertőz?
  Köszönettel; Tímea

 • Tisztelt Szalai Károly!

  Én tévedek, Ön vagy más? Segítene eligazodni?

  – “nem terjeszt betegséget”

  http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/rendkivul_agressziv_szunyog_jelent_meg_magyarorszagon : “öbbféle veszélyes betegséget terjesztenek”

  Köszönettel: Szabó Levente

 • Üdvözlöm
  A lepke szúnyogot , mivel lehet hatékonyan írtani .
  Már a csatorna lefolyókba öntöttünk olyan folyadékot . a nevét nem tudom de nagyon erős bűzös szaga volt mint a záptolyásnak.
  Az egész lakásban megjelennek főként a du órákba.
  Várom válaszát .
  Tisztelettel: Tóközi Lászlóné .

 • A már kifejlett lepkeszùnyogokat a lakásban amelyek egyre nagyobb számban vannak jelen már nemcsak a mosogatò, wc, fürdő környékén hanem a hálòszobában is, hogyan lehet távoltartani illetve irtani? A hagyományos légyìrtòk használata után kb egy òra mùlva már ùjra felbukkannak…mintha villámgyorsan szaporodnának…borzasztòan idegesìtő! Tud esetleg vmi hatékony szert vagy mòdszert rájuk? Kisgyermekkel lakom egy fölfszintu társasházban…a fentiek nem panaszkodnak ilyen rovarokra! A lefolyòkat rendszeresen takarìtom és fertőtlenìtem! Köszönöm!

 • Üdvözlöm!
  Nálunk tetőtéri lakásban a zuhanyfülke lefolyójából jönnek elő ezek a férgek, egyre több. Hiába öntök bele literszám domestost.
  Tudna segíteni, hogy ki az, akit hívhatnék kiirtani őket? Sürgős lenne, pici babával élünk itt.
  Nagyon köszönöm!
  Üdvözlettel,
  Vajda-Törcsváry Anna

  1. Kedves Anna!

   Duguláselhárító port próbálták már. Az meglehetősen erős. Egyébként ki kell tisztítani a lefolyót. Megpróbálhatják önök is szétszedni a szifont, vagy hívhatnak duguláselhárítót, vagy vízvezetékszerelőt is.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • A lepkeszúnyog házilag gyorsan kiirtható. Mivel ajánlott kiirtani öket, ha nagyon elszaporodtak? Létezik valamilyen”légycsapda” vagy inkább rovar/szúnyog elleni szerrel próbálkozzunk?

 • Hogyan lehet házilag kitisztítani a lefolyót és a csatornát? Én párszor öntöttem bele lefolyótisztítót/ tömény Domestost, de pár hét múlva újra megjelent a kádban 1-1 -ezek szt. – lepkeszúnyog lárva. nagyon undorító!

  1. Kedves Anikó!

   Nem tudom milyen típusú kádja van. Nem lehet, hogy esetleg a túlfolyóba húzódtak meg? Azt érdemes megnézni, vagyis megpróbálni kitisztítani.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

Hozzászólások zárolva.