Cart-icon0

Egérfogó, egércsapda vagy méreg?

A patkányokat már régóta intelligensnek tartja a tudomány. Az egerek nagyobb fokú értelmi képességeiről azonban viszonylag friss, 6-8 éves tanulmányok adnak bizonyítékot. Az egerek nemcsak, hogy többféleképpen kommunikálnak, de adaptív döntéshozatali képességük hasonló teljesítményt mutat a patkányokéhoz képest.

Kommunikálnak ultrahanggal, cincognak, nyikorognak, énekelnek, de bizonyos fokú testbeszédre is képesek. Az interneten számos videót látni betanított feladatot ellátó egerekről. Értelmi képességüknél azonban csak biztonságérzetük nagyobb. Az egér meglehetősen gyanakvó, óvatos állat. A megfelelő egérfogó, egércsapda az, amelyik mind az egér intelligenciáját, mind a biztonságérzetét képes kijátszani.

Ez viszont nem könnyű. Még a legjobb egérfogó, egércsapda is lehet eredménytelen, ha nem kellő körültekintéssel kerül ki. De erről még később szó lesz.

Ebben a cikkben sorra vesszük a piacon lévő egérfogó, egércsapda típusokat. Mivel rendkívül széles a választék, nem fogjuk mindről egyesével megírni a véleményünket, inkább kategóriába rendezve teszünk róluk említést. Ugyan miért írjuk 5 faalapú, fém vázas nyitott nyaktilós egérfogóról, amik azonos elven működnek, de az egyiket az “A” webáruházban, a másikat a “B”-ben fogja megvenni.

Ebben a cikkben most nem fogunk sokat beszélni a különböző rágcsálóirtó, egérirtó szerekről. Egy elég széleskörű cikket írtunk már a rágcsálóirtó szerekről, igaz patkánymérgek vonatkozásában, de az elvek szinte nem sokat változnak akkor ha egérirtó mérget kell választani. Ha esetleg arra kíváncsi, hogy milyen egérirtó mérget érdemes választani, akkor inkább azt a cikket javasoljuk. Most kimondottan az egérfogókról, egércsapdákról szeretnénk írni, amik némelyike ugyan kombinálható egérirtóval is, de alapvetően méregmentesek, az egereket vagy élve elfogják, vagy fizikai, mechanikai úton végeznek fele, de semmiképpen nem kémiai módon, méreggel.

1. Élvefogó egércsapda:

Ezeknek a egérfogó, egércsapdának a lényege, hogy az állatot élve fogja be. Az összes ilyen mechanikai csapda lényege, hogy a bejárata egy irányú. Abba az egér csak befelé tud menni, de kijönni már nem. Az ilyen egérfogó csapdánál nagyon fontos, hogy az egérnek megfelelő motivációja legyen, hogy a csapdába bemenjen. Ez tipikusan a várható élelem megszerzése szokott lenni.

Egér élvefogó fekete, vagy áttetsző felülettel>>

Csaléteknek vehetünk külön attraktánst is, de ha van otthon napraforgó, dió, alma, csokoládé, esetleg natúr mogyoróvaj, akkor azzal is megpróbálhatjuk a megfogásukat. A natúr mogyoróvajat külön kiemelnénk. Nemcsak az egérfogó belsejébe, de a bejárati szakaszra is érdemes egy kicsit kenni. Tényleg csak annyit, hogy becsalogassuk az egeret, de ne lakassuk jól.

A legegyszerűbb élve fogó az agyagcserép és a dió. Egy fél befelé fordított dióval kitámasztott cserépbe is beragadhat az egér, amikor megpróbálja az egér belülről a dióbelet kienni. Gyerekként mi is fogtunk ezzel a módszerrel egeret, de való igaz, hogy azért ritkán voltak sikereink.

Ennek egy kicsit elegánsabb verziója a ketreces élve fogó, ami kb úgy néz ki mint egy játszótéri mászóka. Szűkülő tölcsér alakú bejárata van, amin ugyan keresztül tud menni, de visszajönni már nem. Mivel ez a csapda teljesen átlátható még az egerek részéről is, nem tartom kizártnak, hogy 1 csapdába szorult egér mellé megpróbálna bejutni még egy.

A harmadik egércsapda a billenőkapus műanyag vagy fém vázú egérfogó. Ezekben a csapdákban a bejárat olyan, mint egy libikóka, ami csak terhelés esetén dől át a nyíló állásba, de amint ez a terhelés megszűnik, visszacsapódik zárt állapotba. A terhelés nem kell sok legyen, elegendő az egér súlya. Az ilyen élve fogó csapdákon sok légrés található, hogy a csapdában lévő csali illata ki tudjon jönni. Többségük átlátszó fedéllel rendelkezik, hogy be lehessen pillantani felnyitás nélkül, vagy komolyabb szagolgatás nélkül, hogy van-e fogás.

Egér élve fogó fekete, vagy áttetsző felülettel>>

Ezek között a csapdák között lényegében csak a befogadóképesség tekintetében van különbség. Nem gondolom, hogy nagyon nagy kapacitásban kell ilyenkor gondolkodni. Kevésbé hiszem, hogy egy 6 csapdába szorult egér mellé csatlakozna még egy hetedik, nyolcadik, vagy kilencedik. Inkább több kisebb kapacitású csapda legyen, jobban szétszórva a területen, mint kevés egér élve fogó nagy ráeső területtel.

Kinek ajánljuk:
Akik állatbarát módon, élve akarnak megszabadulni az egerektől. Legalább 2 naponta rá tudnak nézni a csapdákra, és van a közelben olyan zöldterület, ahol el tudják engedni őket, anélkül, hogy más házba beköltöznének.

2. Nyitott nyaktilós egérfogó:

Nem vagyok egyedül, ha azt mondom láttam már életemben Tom és Jerry rajzfilmet. Nagyon jól ismerjük a Tom által előszeretettel használt nyaktilós egérfogót. A legnagyobb baj ezzel pontosan az, ami szerencsétlen Tommal is történni szokott. Valahogy mindig ő húzza a rövidebbet. Vagy rajta csattan, vagy Jerry valahogy mégis sikeresen lepiszkálja róla a sajtot.

Nem igazán hiszem, hogy ezt az egérfogót nagyon be kellene mutatni. Aktiválás után, egy apró pöcök tartja vissza a rugós feszítésű nyaktilót, ami a terhelésre elenged, és egy hatalmasat csap. Ha könnyen enged a pöcök, akkor biztosan működni fog, de ha beragadósabb fajta, akkor az egérnek szerencséje lesz.

Bár Jerryből csak egy van, de azt sem szabad elfelejteni, hogy egy ilyen nyitott nyaktilós egérfogó azonkívül hogy veszélyes, csak 1 példánnyal végez, ráadásul azt pont annyira látványosan teszi, hogy a következő egérnek legyen egy kicsit több sütnivalója, nem beszélve arról, hogy ha az állat kivérzik, akkor a vére a simán a padlóra is lefolyhat.

egérfogó nyaktilóval

Ez egy olcsó egérfogó az kétségtelen, és vannak hibái is. Ha egy nagyon olcsó megoldás kell, és nem riadunk vissza egy halott, esetleg kivérzett egér látványától, nem számít a biztonság, mert nem fog más állatra rácsapódni, akkor lehet vele tenni egy próbát.

Kinek ajánljuk:
Aki egy olcsó megoldást keres az egerek ellen, és nem akar csak a legközelebbi barkácsboltig elmenni, de vállalja a nyitott nyaktiló miatti nagyobb veszélyt.

3. Zárt nyaktilós egérfogó:

A zárt nyaktilós egérfogó egy lényeges pontban különbözik a nyitottról. Nem nehéz kitalálni: zárt. A nyaktiló egy felnyitható dobozban található. A doboz lehet akár fém, vagy műanyag, a tetejük pedig fekete, vagy áttetsző. Lényegesen kulturáltabb és biztonságosabb, mint a nyitott egércsapda. Ráadásul egyes típusoknál a láda külön méregkihelyező ládaként is használható.

Mivel a ládába tényleg csak az egér tud bemenni, nem kell attól félni, hogy rácsapódik a macska lábára, vagy a miénkre. Ugyan akár háromszor annyiba is kerülhet a zárt nyaktilós egérfogó, mint a nyitott, de mivel az sem több néhány 100 Ft-nál, így ennek az ára sem verdesi az eget. Többször felhasználható, szükség esetén átmosható, kifertőtleníthető. Ha elhasználódna a nyaktiló benne, akkor az a legtöbb esetben kicserélhető benne.

nyaktilós egérfogó nyitva

Zárt nyaktilós egérfogó >>

Kinek ajánljuk:
Elsősorban olyan helyeken, ahol nyitott élelmiszer van. Legyen szó akár egy sima lakásról vagy egy üzemi, üzleti területről. Számukra a járványügyi / haccp iránymutatások miatt méregmentes megoldásra van szükség. De akik méregmentes irtási megoldást keresnek az egerek ellen, azoknak is tudjuk ajánlani.

4. Ragasztós egérfogó:

Az egerektől való megszabadulás az esetek többségében azok irtásával jár. A mérgek sokkal nagyobb hányadát teszik ki az egerek elleni küzdelem során, mint az élve fogó csapdák. Ez a ragacsos egérfogó valamilyen szinten ennek a kettőnek az ötvözete, hiszen az állatot ugyan élve fogja meg, de a méreggel szembeni fájdalommentes, és a nyaktilós esetén történő gyors halál helyett is egy lassú szenvedés fog végbemenni. Ez a fajta irtási mód egy horror. Utáljuk bármennyire is az egereket, ezt nem kívánhatjuk semelyiknek.

Miután az egér a ragacsos csapdába ragadt, mozdulhatatlanul várja a véget, ami vagy kiszáradás útján eljön valamikor, ha elfelejtkezünk róla, vagy utána vízbe fojthatjuk, falhoz vághatjuk. Ez még tőlünk rovarirtóktól is távol áll. Nem tudok olyan esetről a 30 év alatt, hogy ilyen csapdát valaha is felhasználtunk volna. 3 db termékmintánk van a raktárba idestova 5-8 éve.

Ez a megoldás hasonló árban van, mint a nyitott nyaktilós egérfogók, de akkor inkább az. Ha másért nem azért, mert míg egy ragasztós egérfogót 1x tudunk használni, addig a nyitott nyaktilós egérfogó lehet, hogy csak a 2-3 alkalom után fárad el. Ráadásul ha ki is teszünk kettőt, ha már egy egér bele fog ragadni az egyikbe, a többinek lesz annyi sütnivalója, hogy óvatosabban kezelje ezt, ami a hatékonyságát jelentősen visszaveheti az egérirtásnak.

Kinek ajánljuk:
Senkinek

5. Elektromos egérfogó:

Ez az egércsapda egyszeri nagyobb összegű beruházást igényel. Kapható elemes, és adatperes kivitelben. Használatakor a csapda aktivált állapotában a besurranó egeret nagyfeszültségű áramütéssel egy pillanat alatt ártalmatlanítja. A nyaktilós csapdákhoz hasonlóan elmondható, hogy minden egyes “fogás” után ki kell üríteni a csapdát, hiszen ahol egy elpusztult egér van, oda már nem valószínű, hogy egy másik újra bemenne. Nagymértékű fertőzöttség kezelésére nem annyira ideális, hiszen csak egyesével tudja irtani az egereket. Ha gyorsítani akarjuk, akkor több darabra is szükség lenne, de mindenképpen legalább naponta ellenőrizni is kell.

A csapda hosszabb távra készült, így számolni lehet azzal, hogy jó pár évig segíteni fog az egerek elleni küzdelemben.

Kinek ajánljuk:
Mivel ebből tipikusan nem vesz többet az ember, így nagy területi lefedettséggel nem szabad számolni. Akik vállalják az egyszeri nagyobb összegű ráfordítást, és 20-30 m2-t akarnak védeni az egerektől, akkor számukra jó lehet az elektromos egércsapda.

Webáruházunkban egérirtókon kívül találhat élve fogó egércsapdát, zárt nyaktilós egérogót. Nyitott nyaktilós egérfogót és ragasztós egércsapdát nem forgalmazunk.

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot