Bolhairtás házilag lakásban (háziállat mellett)

Aki háziállatot tart otthon, azzal bizony megeshet, hogy elbolhásodik az otthona. Az állatok, legyen az akár macska vagy kutya, sajnos alkalomadtán összeszedhetik a bolhákat, amik aztán a lakásba bekerülve fokozatosan eláraszthatják a helyiségeket.

bolhairtás házilag kutya mellett

Megszabadulni tőlük ez esetben azonban egyszerűbb, mint hinnék. Háziállat mellett házilag bolhairtást végezni voltaképpen a világ legegyszerűbb dolga.

Nincs más dolga, mint 2 tanácsot követni, és alig 1 hét alatt meg fog tudni szabadulni a bolháktól.

1. A legfontosabb, hogy kezeltesse a háziállatot megfelelő bolhairtóval, legyen az csepegtető, sampon, vagy tabletta. Itt arra kell törekedni, hogy olyan bolhairtó legyen felhasználva, ami akár egy hónapig is írtja az állatba került bolhákat.

Ez azért fontos, mert a háziállat akarva-akaratlanul, de nagyon jól össze tudja szedni a lakásban a bolhákat. Vagyis a felnőtt példányokat maga a háziállat fogja kiirtani.

2. Az állat kezelését követően nincs más teendő, mint forró vízzel rendszeresen felmosni a padlót, naponta akár többször is. A bolha a petéit ugyanis “elszórja” a padlón, amit a forró vizes felmosással könnyedén el lehet pusztítani, illetve a szerves port is feltöröljük vele, ami a peték egyik fontos tápanyagforrása. (Padlószőnyeg esetén marad a felporszívózás, illetve a porzsák megsemmisítése. )

Ezt követően nincs más dolgunk mint várni. Vélhetően 1 hét, és a bolháknak nyoma sem lesz a lakásban.

Ha nincs otthon háziállat, és így bolhásodott el, akkor sajnos a fenti házilagos bolhairtás nem fog eredményt hozni. Bár a felmosás még ez esetben is segít valamit, de a kifejlett példányok elpusztítására itt már vegyszert kell majd bevetni.

Szalai Károly vagyok, az Abatox Kft egyik szaktanácsadója. Az én feladatom, hogy segítsek önnek közös nevezőre jutni a rovarokkal. Ha ez a cikk most nem segített, kérdezzen bátran. Ha hasznos volt, megköszönöm, ha egy like-ot nyom rá.Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Név *

Hozzászólások

 • Jó napot!
  1-2 napja észlelem hogy valami csipked engem egy piros pötty az egész ha sokat vakarom kicsit be is vérzik. Nem tudom hogy mi lehet az mert van a lábujjamon a combomon es a csipőm meg a könyökömön is söt az ujjamat is meg csipte de az gyorsan el mult. Ki porszivoztam az ágyam át huztam az ágynemüt és még mindíg ja és ezek mind este történek. Maga szerint mi lehet ez? Elöre is köszönöm a válaszát.

   1. Kedves Ferenc!

    Ha ágyi poloskára gondol, akkor felesleges a bútor kidobásáról beszélni. Kérem, ne is buzdítson erre senkit, főleg ne látatlanban. Az ágyi poloska nemcsak az ágyban lehet. Ha valaki úgy szeretne megszabadulni tőle, hogy kidobja a lehetségesen fertőzött dolgokat, akkor leszedheti a konnektorokat, és azt is kidobhatná, de ki kéne húznia a falból a villanyvezetéket, mert oda is bemehetett. Leszedhetné a szegőlécet a falról, és akár a parkettát is. Ha a szobában jobban elterjedt, akkor kidobhatná a függönyt, és a karnist. És így tovább.

    A megoldás nem ez. Hanem az, hogy 1.) egy olyan állapotot tartunk fenn a lakásban, ahol eredményesen kiirtható a rovar, 2.) megfelelő szakemberre bízzuk az irtást, és 3.) szükség esetén bevonjuk a társasház lakóközösségét is.

    Üdvözlettel:
    Abatox Kft.

  1. Kedves Kinga!

   Ha van háziállatuk, akkor őt mindenképpen le kell kezeltetni, mert ez az alapja annak, hogy meg tudjon szűnni a bolha. Ha tartós védelmet biztosítanak a macskának, akkor ő az élő példányokat, mint egy porszívó szépen összegyűjti, és elpusztítja, az elszórt petéket pedig forró vízzel kell felmosni a padlóról. Ezzel a módszerrel lehet házilag védekezni. Mivel ez esetben vegyszer sem nagyon kell, ennél olcsóbb megoldást nem tudok mondani. Ha nagyon elszaporodott a bolha, akkor még Protect bolhairtó permetet érdemes bevetni ellenül, ami kb. 2500 Ft-ért vehető meg. 450 ml, így legalább 3 flakon vásárlása javasolt.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Jó napot nállunk vannak cicák és most fogjuk őket kezeltetni de nállunk sehol máshol csakis a ruháinkba a szekrénybe fordulnak elő onnan hogy irtsam engedjem ezzel a módszerrel hogy a cicám bent aludjon és akkor ő irtaná ki őket? köszönöm a válaszát! 🙂

  1. Kedves Niki!

   A bolha alapvetően nem szeret textilekben tartózkodni, mert a lábuk könnyen beleakad, ami akadályozza őket. Javaslom a ruhák átgőzölését, vagy magasabb fokon mosószeres átmosását. A cicák az élőket össze fogják gyűjteni, hiszen belőlük táplálkoznak a bolhák, de nem merem azt mondani, hogy csak erre hagyatkozzanak. Alacsony fertőzöttség esetén már több alkalommal sikerült a fenti módszerrel megszabadulni a bolháktól több olvasónknak, és még munkatársunknak is.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Üdvözlöm!
  Másfél éve próbáljuk a lakâsban tartott cicánkat megszabadítani a bolháktól, sikertelenül. Állatorvoshoz hordjuk bolhairtásra, de semmit nem ért eddig. Tegnap 16 bolhát szedtünk ki belőle, szerintem a lakás színültig van. Régi, faparkettás padló van a lakásban. Mit jelent a forró vizes felmosás? Domestost tegyek bele, vagy szimplán forró víz? A cica miatt sosem mosok fel vegyszerrel, lehet, hogy ez a baj?

  1. Kedves Anikó!

   A dolog lényege, hogy a kezelt macska írtja ki a kifejlett példányok nagy részét azáltal, hogy le vannak kezelve. A padlóra elszórt petéket pedig a forró vízzel kell felmosni. Ez a módszer általában a fertőzöttség korai szakaszában működik. Mivel 1,5 éve szenvednek tőle, szerintem itt már ez nem fog segíteni.

   A másik baj lehet a parketta is. Ha kiszáradt, és rések vannak bizonyos panelok között, akkor onnan a petéket nem lehet felmosni.

   Megértem, ha nem akar vegyszert, de talán célravezetőbb egyszer s mindenkorra kiirtani őket, mint mindenkit kitenni a folyamatos csípéseknek. A mai szerek más egész specifikusak, és a mérgezési veszély nagyon jól kizárható.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

  2. Megsértődik a macska,ha kitakarítasz? Borzasztó buta vagy,csoda,hogy eddig életben maradtál! Olvasd el,amit leírnak,és próbáld értelmezni! Ja,és néha takaríts ki rendesen otthon…

 • 3hete szenvedünk a bolháktol minden nap porszivozok forró vizes (ecet citromlès ) felmosás meg ágynemühuzatolás meg van cicánk van de öt kezeltük is meg nem engedem be a lakásba .a szönyegeket is át kefèztem forró ecetes vizzel de mèg mindig vannak

 • Kedves Zsolt.1hónapja nem tartózkodom a lakásban és a cicám is elvittem magammal.Amikor viráglocsolás céljából hazamentünk kellemetlen meglepetésként ért hogy nyüzsögnek a bolhák. Porszívózás,felmosás,mostmár több alkalommalNeostromozános befújással.csökkent a zsámuk de nem tudom így kilehet.e írtani őket.Válaszukat előre is köszönöm.

 • Üdv.
  Kertben tartunk kutyát,de a párom összecsipkedte a lakásban a bolha.
  A kutya nem jár be egyáltalán a lakásba.
  Gondolom a fertőzöttség csekély lehet a lakáson belül,mert csak 1 napja történt a dolog. elég annyi hogy lekezelem a kutyát és forróvizzel felmosunk?

 • Üdv!
  Igen bolhával van sajnos gond, mielőtt bárki is megkérdezné..ám a tapasztalat a csirke olban van a forrás..előzőleg ott egy kacat raktár volt..igaz van macska is a házkörül.Kérdem én hogy lehetne megszüntetni a csirke olba levő bolhákat?Hisz ahogy megy az ember naponta többször etetni illetve reggel kiengedni akkor tapasztalható a sok és hypoval fellocsolás sajna nem segít.Minden megoldás érdekel,előre is köszönöm!

  1. Kedves Margit!

   Ha lekezelik a kutyát bolha ellen, és engedik őt, hogy a bolhákat összeszedje a lakásban, és folyamatosan mosnak fel forróvízzel, akkor egy kialakulófélben lévő bolha problémát meg tud oldani.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

   1. Mint egy lejárt lemez.. ennyire butának lenni…. Gondolom el akarsz adni valami terméket. Miért mindenáron a mérgezö kéiát ajánlgatod?? 200 evvel ezelött is életk emberek, voltak kutyák, macsakák, tyúkok, nem volt ez a moslék kémia, az emberek, mégis kiírtották valahogyan a bolhákat.

    1. Kedves Nóra!

     Rosszul gondolja. Nem akarunk eladni semmilyen terméket. Ha így lenne konkrét terméket is látna, vagy egy linket.

     200 évvel ezelőtt sokkal több (végzetes kimenetelű) fertőző betegség volt, mint napjainkban, amit egyébként ezek az állatok is terjeszthetnek.

     Üdvözlettel:
     Abatox Kft.

 • Mi is nagy àllatbarátok vagyunk a lànyommal és van kutyànk és cicànk is. Hiàba kezelem őket idönként összeszedik a bolhákat. Kint vannak,de a cica be jàr enni és ennek kovetkezményeként pàr napja bolha csìpéseket talàlok magunkon. Tavaly is ìgy jártunk és hiàba irtottam őket nem pusztultak el mìg rà nem jöttem,hogy hideg zsìroldót nem szeretik. Ezzel lefujjom a padlot,szonyeget majd kis idő mulva felporzìvozok és forró vizzel felmosok. Pàr nap alatt eltüntek tavaly!!!

 • Üdv! Én már sajnos nemtudom mit talàljak ki, de nálunk már sem a felmosas sem a magas hofokon mosás és az állat le kezelése sem segít 🙁 1,1 hónapos pici lányunk van. Csipnek eléggé durva módon mostmár. Nagyon bosszantanak! Olvastam a fenti üzeneteket, de már nagyon tanácstalan vagyok! Köszönöm 🙁

 • Lassan két éve folyamatosan fürdetjük és csepegtetjük a macskát bolha ellen.Ki nem jár a macska csak benti,mégis mindig bolhas.Allatorvos is 3havonta furdeti. Rengeteg penz,ido es idegessegünk van mar benne. A hazat folyamatosan pirszivozom,fel mosom. Agynemu parnak,takarok minden furdetes ,csepegtetes kozott mosva vannak nagy hofokon.. es mar nemtudunk mit kitalalni. Most elkezdtem minket is csipkedni a bolhak… szornyu.. tiszta hazunk van es megis olyan az erzesem mintha minden tele lenne bogarral.Mar az allat orvos se tud mit kitalani.. mit rontunk el? Mit lehet tenni?

 • Lassan két éve fürdetjük és csepegtetjük a macskát bolha ellen.Ki nem jár a macska csak benti,mégis mindig bolhas.Allatorvos is 3havonta furdeti. Rengeteg penz,ido es idegessegünk van mar benne. A hazat folyamatosan pirszivozom,fel mosom. Agynemu parnak,takarok minden furdetes ,csepegtetes kozott mosva vannak nagy hofokon.. es mar nemtudunk mit kitalalni. Most elkezdtem minket is csipkedni a bolhak… szornyu.. tiszta hazunk van es megis olyan az erzesem mintha minden tele lenne bogarral.Mar az allat orvos se tud mit kitalani.. mit rontunk el? Mit lehet tenni?

 • Szeretném megkérdezni, hogy a baromfiólból a bolhákat mivel lehet hatékonyan elpusztítani. Ajánlották a Neocidol 600EC nevű készítményt,de a tájékoztatója szerint ez baromfiakra, méhekre, halakra,macskákra veszélyes.
  Ördögi kőr???
  Köszönöm válaszát!

 • A megoldás almaecet! Nekunk bevallt! 3 kutya 2 macska van es hiába vettem nekik az advantixot es draga csepegtetoket ket het es minden tele volt bolhaval. Aztan el kezdtem oket fujni almaecetes vizzel. Egy ures fujo fejes üvegbe tettem kb 10:3 arányban. Befujtam vele az allatokat es hagyom megszaradni nem kell lemosni sot meg a szore is puha selymes.

 • sziasztok.abban az esetben mi van,hogy kb 2-honapja nincs állat a házba…de visszont bolha van sok….akkor mit tegyek most?én veszek vegyszert csak irtodjon ki!!!!köszi

 • Tavaly a mi macskákban is volt bolha, és én lekezeltem, majd
  gőztisztítóval át gőzöltem az egész házat ,többször és sikerült megszabadulni a bolháktól.

 • Jó napot!
  Nekem az olba van bolha ahol a kutya volt! A kutyát már bolhatalanitottam ,és nem az emlitett olban tartom! Hogyan tudnám az olbol házilag kiirtani? Ecetes vizet permeteztem ,meg bolhairtó vegyszert is ! Ez elég?

 • Üdvözlöm,tavaly júniusban írtam,sajnos ismét hemzsegnek a bolhák a lakásban.Semmi nem használ,tizenezreknél tartunk de a parkettákbol ugranak ki a bolhák.Macska is bolhás,pedig két hete Strohngoldot cseppentettem rá.Felmosunk,porszivozunk,Protekt spricni,Inrecitd,domestos,csak egy két napig hatásos.Nem tudjuk napokra sehova elvinni a cicát,tényleg irtásuk után napokra el kell vinni?

 • Nekem a pince van tele bolhával. Sajnos por is van. Nem tudom portalanítani és bolha is elég sok módszert kipróbáltam (permetezés porozás)mégsem tudok megszabadulni a bolháktó.
  Hatékony akár házilagos bolhacsapda érdekelne ami hosszútávon is hatékony lenne.
  Előre is köszönöm!

 • jó estét

  nagyon el vagyok keseredve valószínű hogy az egész lakásban bolha van háziállatunk nincs nem is volt soha nem értem hogy került oda a bolha de már a lában valami ocsmányul néz ki
  a párom naponta többször is felmos forró tisztítószeres vízzel a kárpitokat is átkeféli de minden nap találkozok a dögökkel kérem adjon tanácsot mit tegyek

  1. Kedves Bányai László!

   Ha próbálkoznak egy ideje, akkor ideje szakembert kihívni. Háziállat nélkül a fenti praktika sajnos nem túl eredményes.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Bolhaírtás előtt szeretnék elpakolni, hogy jól hozzáférhető legyen minden mozdítható bútor, padló-rész, szőnyeg.

  Ezért a mostanában használt ruháimat átmosnám, a kérdés, hogy a lepetézés történik e ruhákba?
  Esetleg a szekrényben.
  Illetve hány fokos mosás a javasolt?
  Elöl lévő takaróimat mindenképp átmosnám, ezeknél is fontos lenne, miit takar a magas hőmérséklet.
  Köszönöm

  1. Kedves István!

   Bolhánál nem vagyunk olyan biztosak, hogy milyen hőmérsékletű víz adna megnyugtató választ a ruhák mentesítésére. Én inkább támaszkodnék a mosószerre, mint a víz hőmérsékletére. Vagy 60 fokos vízben, sok mosószerrel mosnám a ruhákat. De az is célszerű lehet, ha az ember átvasalja a ruhákat.

   Az elpakolásnál arra kell vigyázni, hogy ne pakoljuk el vele a bolház is. Pl: belecsavarjuk egy szőnyegbe, vagy két könyv közé szorítjuk, aztán mikor már úgy tűnik túl vagyunk a dolgon, elővesszük a szőnyeget, könyveket, és szabadon engedjük őket újból. Mosásra szánt ruhákon kívül más napi szint tárgyat csak alapos átporszívózás után lenne érdemes eltenni. De ez is alapvetően összetettebb kérdés, amit látatlanban nem tudunk pontosan kifejteni.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Jónapot

  Ma csipésekkel találkoztam kb.olyan 1óràja

  Ma egy bolhás kutyával játszott a kislányom és az lehetséges h bolha át ugrott a kislányomra? Így el tudnak szaporodni? A válaszokat ekőreis köszönöm

  1. Kedves Vivieb!

   Összeszedheti az ember egy bolhás kutyától a rovart, és el is szaporodhat otthon, ha az ember nem figyel oda erre. Szerintem önöknél nem lesz gond. Rendszeres napi szintű porszívózás, és forró vizes felmosás esetén elképzelhető, hogy meg fogják tudni előzni a dolgot. Ha hazavitték, és házilag próbálkoznak meg vele, egy hétnél ne húzzák tovább a dolgot. Ha nem járnak sikerrel, forduljanak szakemberhez.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Jonapot!
  Azt szeretném kérdezni hogy házilag hogy tudnám a kutyáimbol kiirtani a bolhákat és a helyükröl is, ugyanis kinti kutyák és a helyükön elég sok van és a kutyákban is.
  Elöre is köszönöm!

  1. Kedves Kinga!

   Forduljon állatorvoshoz. Ebben a kérdésben ő fog tudni segíteni. Ha sikerül lekezelni a kutyákat, vélhetően meg fog szűnni a gond. Az állatok kezelése nélkül elég nehéz lesz megszabadulni tőlük. Házilag meg reménytelen is sajnos.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Segítséget szeretnék kerni@
  A szuterénben szaporodtak el a bolhák mert ott voltak lent a kismacskáink. Mivel tudnank kiirtani oket? Már egy vegyszerrel, porral felszórtuk! Köszönöm a Segítséget!

 • Normális hogy a céges bolha irtás után elő példánnyal találkoztam? A permetezéssel a felületre juttatott szer megöli a túlélőket?
  Kétségbe vagyok esve, ha ez sem segített

 • Nekem az lenne a kerdesem, hogy az udvarban tartott kutyaink nagyon bolhasak es ha kiirtjuk beloluk akkor is visszamennek belejuk mert az udvar is tele van. Higy lehetne kiirtani az udvarrol?

 • Jo napot!
  Tegnap eszre vettem egy bolhat az agyamon (azt hiszem) a furcsa csak az , hogy csak engem csipet meg (eddig)…most takaritom az agyam ,de a csipesek inkabb pok szeruek (nagyok). A kerdes az volna hogyan tudom oket kiirtani es , hogy mekkora arra az esely , hogy ez tenyleg bolha?

 • Jónapot!
  Nálunk nincs háziállat.
  A felettünk lévő szomszédnak pedig van egy macskája.
  Éjszakára kizárják .
  2nappal ezelött vettem észre a 3éves kisfiam fülén…
  És a mainap is találkoztam 2vel…
  A kérdésem az hogy hogyan tudnám kiirtani? Folyamatosan forró vizes domestoszos vizzel mosok fel..
  Válaszat előlre is köszönöm

 • Üdvözlöm!
  Van egy csivava kutyám.
  Soha nem volt bolhás!!
  Mindig kapja a cseppet és a bolha nyakörvet söt bolha és kullancs elleni samponja is van amivel ma fürdettem meg délután akkor láttam hogy ugrálnak ki belöle.elötte kb 2hete lett rá csepegtetve.
  Minden van neki meg ugye a sampon is bolha ellen van mit tudnék a bolhák ellen tenni?igy hogy megfürdettem holnap kap ujat majd.

  1. Kedves Brigitta!

   Szerintem jó úton halad. A csepegtetős frontline, és a nyakörv is jó. A kérdés, hogy mióta tart ez a fertőzöttség. Idő kell míg kiirtódik. Ha csak pár napos a története, akkor türelemmel kell lenni. A lakáson belül pedig sokat kell porszívózni, és meleg vízzel felmosni.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Nekem a pincémet lepte el a bolhák,probáltam permetezni hipóval nem vált be.Majd háztartási sósavval az sem vált be nem tudom mitévő legyek mivel tudnám őket ki irtani.

  1. Kedves Ferenc!

   Sem a hipó, sem a só nem alkalmas a bolhák kiirtására. Forduljon szakemberhez, mert az általunk ismert házi praktikák pincében nem működőképesek.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Tisztelt Károly
  Én a kutyámnál már van 4 felé csepegtető bolhaírtó plusz nyakörvet is kipróbált eredménytelenül. Mit lehet tenni ha ennyire szeretik a bolhák? Fürdetés is kB 2 hetente.
  Köszönöm Ilona

 • Üdvözlöm!Télire a szuterénba beengedtük a szomszéd cicáját aki azttán mivel jól érezte magát le is fialt a felújítás alatt álló szuterénba ahol aztán megvetették lábukat a bolhák s melyeket már mindenféle csodaszerrel és már több mint 10,000ft befektetésével sem tudtunk kiírtani annak ellenére ,hogy a macskák már nem élnek ott! Amit tudni kell a szuterénról : a falakról a vakolat leverésre került a felújítás során így a kisméretű téglák fugái és a poros környezet paradicsom az élősködőknek,továbbá mivel szuternénra beszélünk a helyiségek nem a legvilágosabbak.Úgy tudjuk a fényszegény környezet kedvez a cicabolháknak.A cicákban már nincs bolha nem laknak ott csak a szuterénba nem tudunk lemenni mert kisebb nagyobb bolhák azonnal ránk ugrálnak!Segítségét kérjük köszönöm!József!

 • Üdvözlet! macska bolha ellen milyen szert cseppet vegyi keszitmenyt es hogyan allalmazzam az allaton? Probáltam patikai vegyszer de a macsek nem szereti a vizet! A lenyeg maga A macska nem engedi! Vedekezik! Ja lakás cica

Lefedettségi térkép: Budapest +35 km

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.