Cart-icon0

Lakberendezéssel az ágyi poloska ellen

A lakótelepek esetén sok esetben visszatérő probléma az ágyi poloska. Jelenleg is sokan annak a tudatában élnek otthon, hogy abban bármikor felütheti a fejét az ágyi poloska. Kevésbé szerencséseknél fél évente, 3 havonta visszaköszönhet a probléma.

Egy olyan lakóközösségben egyénileg védekezni a poloskák ellen sajnos elég rövid távú megoldás, ahol a szomszédok is ki vannak ennek téve, de ők irtani nem tudják, vagy nem akarják. Elrettentő ugyan, de voltunk olyan házban, ahol a felső lakó a körfolyósón aludt, mert annyi bogár volt bent, hogy nem bírta. A rovarirtástól, poloskairtástól sokan ilyen esetben is a csodát várják. Irtsa ki a rovarokat, és tartsa őket távol folyamatosan. Ez olyan, mintha az ember egyszeri fogmosással évekre szeretne szép, egészséges fehér fogakat.

A poloskairtás nagyon komplex folyamat. Az eredmény nagyon sok tényezős. Függ a adott lakást körbevevő lakóközösségtől, a lakás aktuális állapotától, a rovarirtó tapasztalatától, a Magyarországon engedélyezett irtószerektől, a biocid rendeletektől, amik a rovarirtók kezét kötik. Akár 1 tényezőtől borulhat az egész.

Nagyon fontos megérteni, hogy minden rovarirtás az adott pillanatban tapasztalt állapot megszüntetésére irányul. Bár van hatástartósságuk az irtószereknek, de ezek nem számolhatóak hónapokban. Vagyis a kijuttatást követő napokban, maximum hetekben bent lévő, vagy újfent bekerült példányokat képes irtani. Azokra már semmilyen hatással nem lesz az irtószer, akik 1-2 hónapra rá kerülnek a lakásba. (Még a 16 hetes tartósságot ígérő vegyszerek esetében sem.)

Mit tehet Ön, ha a lakóközösség miatt folyamatosan ott lebeg a feje felett egy lehetséges újrafertőződés?

Egy korábbi cikkünkben már beszéltünk arról, hogy milyen felújítási munkákat érdemes megtenni. Most egy kicsit arról írnánk, hogy hogyan kell egy szobát berendezni, hogy az egy visszafertőződés esetén gyorsan és könnyen kezelhető legyen.

Az ugyanis kijelenthető, hogy nincs semmilyen olyan módszer, ami 100%-os hatékonysággal távol tudná tartani az ágyi poloskákat a lakástól. Csak a légmentes lezárás, de ez elég lehetetlen elvárás.

Egy egyszerű példán keresztül próbáljuk meg bemutatni, hogy hogyan kell egy szobát berendezni, hogy az egy visszafertőződés esetén gyorsan orvosolható lehet. A példa nem lesz személyre szabva, nem látjuk az ön lakását, de bízunk abban, hogy az olvasottakat megfelelően képes lesz átültetni, és alkalmazni.

(Aranyszabály: A szoba átrendezését alapesetben akkor kell elvégezni, mikor biztosan nincs fertőzöttség. Ez alól csak egy kivétel van. Mikor az ágy körüli zsúfoltság ellehetetleníti az irtást.)

Adott egy 14 m2-es lakás, a következő elrendezéssel:

Az egyik sarokban található egy ágy. Az ágy felett egy falra szerelt polc. Az ágy mellett egy gardrób szekrény. Az ágy végén kezdődik két polcos szekrény, a másik szabad sarokban pedig van az íróasztal. A rajzból nem látszik, de tekintsük úgy, hogy a távfűtés csövek, és a radiátor az ágyfejvég mögött található.

Azt gondolom elég tipikus elrendezés.

Az ágy alatt néhány dobozt is betettünk, mert igen gyakran használjuk az ottani üres területet tárolásra.

Mi a baj ezzel a szobával? Ezzel az elrendezéssel?

Ön már biztosan tudja, hogy az ágyi poloska az alvó ember környezetében telepszik meg. Mivel vérrel teleszívott állapotban már nem egy atléta mozgású, nem fog nagy távokat megtenni, hogy elbújjon. Az ágy közvetlen környezetében fog tanyázni. Persze más a helyzet, ha az ágyak környezetét a poloskákra nézve hatástalan, de őket zavaró irtószerrel az ember átkezeli.

Ilyenkor arrább húzódnak, távolodnak el az ágytól.

Amikor fel akarjuk venni a harcot ellenük, akkor mindig a lehetséges búvóhelyeiket kell átkezelni. Amikor frissen bekerülnek szinte biztos, hogy az ágy körül fognak megtelepedni. Ahhoz, hogy tényleg eredményes legyen a harc ellenük, az ágyak környezetét szabaddá kell tenni.

Ne könnyítsük meg az ő életüket, és nehezítse meg a sajátját azzal, hogy lehetséges búvóhelyek tucatjaival segíti a poloskák rejtőzködését. Az ágy tehát legyen a lehető legszabadabb.

Az alaprajzot a következők szerint változtattuk meg. A gardrób szekrényt az ágy mellől elforgattuk, így máris 60-80 cm-nyi szabad hely lett az ágy és a szekrény között. Ezzel elértük azt, hogy a gardrób szekrény kevésbé legyen kitéve fertőződés lehetőségének. A fal és a szekrény között minden esetre hagytunk helyet, hogy esetleges poloskairtás esetén – falhoz rögzített gardrób esetében – legyen lehetőség a körbepermetezésre.

Az ágy felett lévő falipolcot kíméletlenül áttettük az íróasztal fölé. Ez nagyon fontos lépés volt. Az ággyal szomszédos falra semmi esetben nem szabad rögzített polcot szerelni. Az ágyat határoló falrészeket teljesen szabadon kell hagyni. Maximum 1-2 kép mehet a falra. De csak annak tudatában, hogy irtáskor azt is le kell majd kezelni. Felejtse el a falvédőt, a lambériát, beépített polcot.

Az ágy vége és az egyik könyves polc érintkezésbe volt egymással. Egy könyvespolc az ágy mellett komplett 5 csillagos szálloda az ágyi poloskáknak gyönyörű kilátással, teljes ellátással az étteremtől pár lépésnyire.

Na azért ezt már ne! Ne akarjon kedveskedni az ágyi poloskáknak ilyen lehetőséggel. Az alaprajzról látható, hogy mi megszüntettük ezt a közvetlen érintkezési lehetőséget, és az ágy elég szabaddá, kicsit sterillé változott.

Az ágy alatti tárolás bár praktikus, egy olyan lakásban, ahol ott csüng a levegőben az ágyi poloska megjelenése, ezt a trükköt el kell felejteni. Semmit nem szabad tárolni az ágy alatt, az ágynemű tartóban. Maximum a napi ágyneműt. És azt is a legegyszerűbb műanyag tárolóban.

A tároló dobozokat ezért áttettük az íróasztal mellé.

Ezzel az egész változtatással elértük, hogy az ágy szabaddá váljon. Ha bekerül az ágyi poloska, és szeretne megszállni a táplálékforrás mellett, akkor biztosan az ágyat fogja választani. És mivel ez az ösztönös viselkedése, ott is fog megtelepedni. A 4 lábon álló ágy lábát két oldalas ragasztóval körbe is tekerhetjük, ami szolgálhat poloska csapdának is. De kaphatóak láb alá is helyezhető csapdák.

Ha ezt követően megjelenne az ágyi poloska, lényegesen egyszerűbb lesz tőle megszabadulni. Talán még azt is ki merem jelenteni, hogy szakembert sem kell bevonnia. De persze csak akkor, ha nem most fog találkozni vele először. Mivel ezt a cikket olvassa, én úgy feltételezem, hogy sajnos nem az első eset lenne.

Ha kérdése van azzal kapcsolatban, hogy hogyan érdemes a szobát berendeznie, hogy az irtásukra kedvező feltételek teremtsen, bátran felteheti.

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot
Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • Sziaa lene egy kerdesem ki hivtam az irtokat es nem keves penszt fizetem ki es ugyan ugy vannak meg tobb te hat ijenkor mi a tehendo

 • Kedves Károly!

  Nekem egy kő alapú, és fa ház felépítmény van rajta. Az alsó szinten ahol kő alap van nincs poloska. A felső szinten az utóbbi 1 evben jelentek meg a poloskak. Szerintem az új alberlo hozta magával a másik lakásból. 2015 óta nem volt ilyen gondom.
  Ki hívtam egy specialista poloska irtó céget, és azt mondta hogy a lambéria alatt lehetetlen örökre ki irtani őket. Előző négy éve nem volt ilyen probléma.
  Mitt tegyek?

  Üdvözlettel Sebestyén Péter!

 • Üdv újra!
  Értesíteni kell az alsó-felső szomszédokat, hogy nekem poloskám van?
  Milyen árak körül mozog 1 gázos tisztítás?

 • Szép napot!
  Azt szeretném megkérdezni,hogy a gőz tisztítóval hatásos-e az eredmény?

  1. Tisztelt Szalai Károly!

   Kérdésem a következő lenne a cikkből olvastam, hogy az ágy lába alá lehet kapni poloska csapdákat, szeretném kérdezni ezt hol lehet beszerezni és körülbelül mennyibe kerül.

   Válaszát előre is köszönöm

   Üdvözlettel. T. Mária

 • Hasznàlt ágyat szeretnèk vásàrolni,de nem szeretnèk vele esetlegesen poloskàt is hazavinni,hogyan,mivel tisztìtsam ki az àgyat,mielőtt használni kezdenèm.
  Előre is köszönöm!

 • Kérdésem. Fa bútorok bá be felépülhet nek? A választ előre is köszönöm.

 • Üdv.
  Az egyik rokonuknál kiderült, hogy ágyipoloska van. Az illetö járt nálunk többször. A folyosón a hátitáskáját is tartotta több órán keresztül.
  Mennyi az esélye, hogy beurcolta hozzánk?
  Illetve mennyi idő elteltével várató csípés vagy nyugodatunk meg hogy nincs poloska.
  Egyszer évekkel ezelőtt már átestünk egy poloskatámadáson akkor sikerült kiirtani de mentálisan nagyon megviselt.
  A gondolat hogy újra megfertőztek pánikba ejt.
  Válaszát köszönöm.

  1. Kedves Dudar M.!

   A lakásbakerüléstől számított 10 napon belül ki kell, hogy derüljön, hogy hoztak-e be ágyi poloskát vagy sem. Az esélyt nehéz latolgatni. Tudni kellene mennyire fertőzött az otthona az adott illetőnek, milyen ruhákat, személyes holmikat vitt át önhöz, azokat a korábban hol tárolta.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • T. Cim! A kerdesem az lenne, hogy terjed-e ugy, ha egy olyan szemely jon hozzam latogatoba, akinel van agyi poloska? Csaladon belul? Valaszukat koszonom!

  1. Kedves Boldizsár Mihályné!

   Áthozhatja más az ágyi poloskát, de hogy mennyi erre az esély az már lényegesen összetettebb kérdés. Tudni kellene, hogy az érintett személynél milyen mértékű a fertőzöttség, pontosan milyen személyes holmikat vitt magával, mikor önöknél tartózkodott, és azokat a saját lakásában korábban hol tárolta.

   Ezek nélkül még százalékos esélyben sem tudjuk megmondani, hogy milyen valószínűséggel vihette át a poloskát.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Kollegiumban vagyok es az egyik szobaban poloskat talaltak. Azt szeretnem kerdezni hogy hogyan vagy mivel lehetne megelozni hogy a mi szobankba ne terjedjen el??

 • Tisztelt Abatox Kft.!
  Szeretnem megtudni, hogy a kisallatokat (kutya, cica) is tamadjak-e a poloskak.
  Udbozlettel
  Balogh Katalin

Hozzászólások zárolva.