A rendkívüli helyzet ellenére cégünk továbbra is működik, és maximális biztonsági előírások mellett dolgozik. Cipővédőt, maszkot, tiszta kesztyűt hordanak kollégáink. Cégünknél továbbra sem volt még pozitív eset. 2020.12.01.

Ágyi poloska megelőzése: Lehet? Nem?! Miért?

Akinek volt már problémája ágyi poloskával az tudja, milyen kellemetlenséget tud okozni. Akinek többször is, az már nemcsak azon gondolkodik, hogy hogyan lehet kiirtani, hanem hogy hogyan lehet megelőzi az ágyi poloskát.
Nagyon gyakran kérdeznek minket az irtás után arról, hogy hogyan tudnák megelőzni, hogy később ne kerüljön be a lakásba?

Biztosan nem ezt akarja hallani, de sajnos 100%-os módszer nincs. Sőt még csak 50% sem. Az ágyi poloska megjelenését nem lehet megelőzni, maximum meg lehet próbálni megelőzni.

Ahhoz, hogy megelőzze az ágyi poloskát, két dolgot kell biztosítania:

1. Ne szedje össze közösségbe:
Ez elsőre nem tűnik olyan bonyolult dolognak, hiszen ki vadászik ágyi poloskára szándékosan. De ha úgy gondol az ágyi poloskára, mint az influenzára, máris másképp látja a dolgokat. Az ágyi poloska terjedése ugyanis kicsit olyan, mint az influenza.

Valamilyen szinten emberek terjesztik.

Gondoljon csak egy egyszerű példára. K. Géza otthon ágyi poloskával küzd. Egy kellemetlen este után busszal indul a munkába, de nem veszi észre, hogy este az ágya mellé tett válltáskájába bemászott pár poloska. A második megálló után buszra ellenőrök szállnak fel. K. Géza, mint tisztes polgár előkapja a tárcáját, hogy kivegye a bérletét. A bérlettel együtt azonban a poloskák is útnak indulnak, és kimásznak a táskából. Ön ül mellette.

Most biztosan azt mondja, hogy ön kocsival jár. Értem, de mi van akkor, ha K. Géza, épp az ön kollégája, vagy a szomszédja a moziban, esetleg egy beteg a bőrgyógyászaton.

Budapesten a mai napon több ezer K. Géza van, akik lehetséges hordozója az ágyi poloskáknak. Ha érintett a poloska kérdésben, akár ön is lehet egy K. Géza. Sajnos!

Vajon meg lehet előzni, hogy ne kerüljön kapcsolatba valakivel? Lehetetlen! Csak remélni lehet, hogy ágyi poloskát nem szedünk össze közösségbe. Mindennek persze lényegesen kisebb a százalékos esélye, de benne van a pakliba.

2. Ne jöhessen be a lakásba:
Azt már látja, hogy a közösséggel kapcsolatos megfertőződésre nincs megoldás. A lakás egy másik. Az esetek többségében ugyanis nem közösségben szedik össze a poloskát, hanem a szomszédból jön át.

Mit lehet tenni, hogy ne tudjon átjönni? Mivel a kikelt, nimfa 1 fázisban lévő poloskák mérete az 1 mm-t is alig érik el, elég nehéz úgy leszigetelni egy lakást, hogy még az ilyen méretű repedések is megszűnjenek.

Meg lehet próbálni persze, és igazat megvallva meg is kell próbálni, de ez sem nevezhető 100% megoldásnak. Gondoljon csak az ablakra, amit a nyári melegben az esti reggeli órákban nyitva hagy. Könnyen jöhetnek ilyenkor a poloskák a külső falon is, főleg ha az ön alatt lakó K. Géza az ablakban szellőzteti az ágyneműjét. Gyakran még a legyeket, szúnyogokat is nehéz távol tartani a lakásból, nemhogy egy nála jóval kisebb testű ágyi poloskát.

De a panelokra még több veszély fenyeget. Itt vannak a wc mögött futó strangok, szellőzők, amiket képtelenség leszigetelni. Bár innen ritkábban jönnek fel poloskák, hiszen nem szobához kapcsolódik, de mi már mindennel találkoztunk. A fűtéscsövek is veszélyt jelentenek, ezeken ugyanis előszeretettel masíroznak a poloskák. Ugyanakkor ezt könnyebb leszigetelni.

Összességében a körbeszigetelés sem lesz 100%. Felmerülhet a kérdés:

Nem lehet irtással megelőzni az ágyi poloskát?

Ezzel most magunk ellen beszélünk, de alapvetően nem lehet. A kijutatott irtószerek csak egy meghatározott ideig képesek akkora koncentrációban ott maradni, hogy az ágyi poloskával végezzenek. Ez pedig a legtöbb esetben nem több 2-(3) hétnél.

Bár sok irtószer van a piacon, amik 16 hetes hatástartósságot mutatnak, ezek a gyakorlatban egy jó ellenálló képességgel rendelkező ágyi poloskánál, egy lakásban ahol takarítani is kell, egészen másképp vizsgáznak. Lehet, hogy kimutatható a jelenlétük 16 hét után is, de hogy irtani nem fogja őket szinte biztos. Irtással akkor tudja megelőzni az ágyi poloskát, ha a szomszéddal, aki poloskával szenved, egy időre, vagy maximum 1 hetes átfutással rendeli a megelőző irtást.

De hosszú távra megelőzni vegyszerrel ma (2018 május) nem lehet, ehhez ugyanis az kellene, hogy olyan irtószer legyen kijuttatva a lakásba, ami fél évig, 1 évig „gyilkos” koncentrációban jelen van a lakásba. Mégha lenne is ilyen, ezt ugyan ki szeretné.

Mi marad?!

A csőáttörések, konnektor kábeleinek leszigetelését meg kell próbálni, de a többi már a sorson múlik. Amit tehet, hogy figyeli a csípéseket. És a gyanú első, vagy második jelére rendel egy poloskairtást.
Tudom, hogy nem erre a válaszra számított, én is szívesen mondanék mást mint ember, és mint vállalkozás egyaránt, de most még nem tudok.NE HAGYJA, HOGY ÁTVEGYÉK AZ OTTHONÁBAN AZ URALMAT EZEK A RONDA DÖGÖK!

Megszabadítjuk
(Árak & Időpontok)
Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • Gázositást szeretnék a lakásba! Már többször volt irtás 2-3honapig jó is volt de most újra megjelentek! Ez ügyben érdeklődnék hogy van e gázositásra lehetőség és ha igen milyen árban lenne és menyi időre kell elhagyni utána a lakást? Udvozlettel:Varga Ferencné

 • Tiszteletem!
  Mikor kimossuk a ruhàkat,ágyneműket,táskákat,amiben pl volt poloska,akkor megsöglik a mosásközben?amugy több mint 1 honapja vannnak poloskáim,későn vettem észre,nagyon nem tudom mit tegyek,de már aludni nem tudok az ágyban

 • Tisztelt Abatox Kft.!

  Egy ismerősömet tervezem meglátogatni Nizzában, aki azonban szólt, hogy valószínűleg ágyi poloskájuk van. Érkezésem előtti nap mennek ki hozzájuk elvileg irtani. Tudnának tanácsokat adni hogyan tudnám megelőzni, hogy hazahozzam a poloskát?

 • Gőztisztitóval elpusztulnak-e a peték is?

  1. Kedves Németh Gyuláné!

   Szakavatott kézben, ha a pete olyan helyen van, ahová a kijövő gőznek is csak 1-2 cm-t kell megtennie, akkor igen. De a 100 fokos nedves gőz, ami a gőzkacsákból jön ki 5-10 cm-re a fejtől már nagyot veszít hőmérsékletéből. Egy szegőléc mögé rakott petét nem fog tudni kiírtani vele, de egy matrac varrására rakott petét már igen, ha megfelelően közel rakja a gépet.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Sziasztok, hajba bemászúk-e?Csimár Kriszti

  1. Kedves Kriszti!

   Átmászhat a fejen, bár nem épp ideális. Beleköltözni biztosan nem fog.

   Bár ha raszta haj esetén már nem lennék ennyire biztos a válaszban. Bár ott is lennének kétségeim, de ott még el tudom képzelni.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Mária üdvözletét küldi.érdeklődni szeretnék.hogy kertes házban lakunk tehát nem panel nem társasház, 1 portán belül több lakoépület melléképület van, a lényeg hogy a szembenlévő lakóházban aminek az ajtó bejárata velünk szemben van 3 m-re a mi ajtonkal szemben,ott találtak ágyi polpskát amit szakemberrel irtottak, a kérdésem hogy mi elkaphatjuk a mi lakásunk is bemásznak e ,MIT KEZDÜNK MEGEZÖZÉSBE HOGY NE KAPJUK EL TŐLLÜK.a lábtörlönket szoktam ellenörizni és ott találtam pár döglött példányt.sajnos a lakásunkban a folyoson lévő lábtörlön is találtam döglött példányokat kettőt hármat.Eddig nálunk nem volt, nincs csipésünk sem nem győzőm figyelni a lábtörlöt nehogy élö poloskát behozzunk a cipő talpával.mielöbbi válaszukat köszönöm,Mária Magdolna.

 • Üdvözlet.

  A kislányom osztálytársánál találtak ágyi poloskát. 4 napja a vádlimon apró piros pöttyök jelentek meg,ami nem viszket. Velünk alszik a lányom az ágyban, de se neki sem a férjemnek nincs csípése. Lehetséges hogy ez ágyi poloska?

  Köszönöm válaszukat

 • Jó napot!
  Milyen előkészületeket tegyek poloskairtás előtt? A fali posztereket leszedjem, ill. az ágy közelében lévő kisebb tárgyakat bezsákoljam?

 • Tisztelt Albatox Kft.
  Angliában élünk és itt sajnos szinte mindennapos és elfogadott az ágyi poloska. Az üzletekben többféle poloskaírtót is lehet kapni spray és por formában. Egy közös lakás egyik szobáját béreljük és az egyik szobában volt poloska. A lakótárs rendelt füst bombát is ellenük amit be is vetett 🙂 azóta rajta nincsenek is csípések. Két napja felfedeztünk mi is egyet amit rögtön le is csaptunk, másnap viszont megint előkerült egy. Rajtunk nincsenek csípések idáig és mi is alaposan porszívozunk és minden héten körbe is fújjuk a szobát poloska és pók riasztóval is 🙂 Itt méretesek a pókok is sajna. Mivel itt nem nagyon bízunk szakemberben illetve nemsokára költözünk saját házba ezért arra gondoltunk hogy veszünk gőz tisztítót és azzal alaposan mindent amit viszünk átgőzölünk. Ha nem találunk ruhán vagy a ruhás szekrényben poloskát akkor is mossunk át mindent? Vagy nem szükséges. Feleségem nagyon tisztaság mániás 🙂 Az utóbbi pár napban számtalan cikket elolvastunk ennek kapcsán de nagyon ellentmondásosak. Amikor még otthon éltünk társasházban és egy család csótányokat is hozott magával, Önöket hívtuk és hála szakszerű munkájuknak nálunk nem is volt csak egy ami után azonnal hívtuk Önöket. Nagyon várjuk tanácsaikat, hogy itt ilyen körülmények között mit tudunk házilag tenni. Köszönettel: Frank

 • Tisztelt Abatox Kft
  Bp. 8. kerületében lakom. Nálam már gázosítás és vegyszeres írtás is volt, de még mindig van egy kettő. Most találtam egy egészen kicsit. Mit tegyek? Várom válaszukat.
  Tisztelettel

 • Tisztelt Abatox Kft!
  Érdeklődnék, hogy lehet-e poloskairtásra kötelezni családi házban lakó embereket. Az iskolában, ahol tanítok, az egyik gyerek érintett. Tavasszal irtottak, de a gyerek teste újra folyamatosan tele van csípésekkel. Ezért úgy gondolom, az egész iskolai közösséget veszélyeztetik.

 • Nyaralásból jöttünk haza. Hétfőn ugy ébredtem hogy kiütések vannak a mellkasom elején és a hátam felső részén. A férjemen és a fiamon nincs. A háziorvos csalánkiütésre gyanakodott, antihisztamint írt fel. A pöttyök ezután is lettek bőrgyógyászhoz mentem elmondtam hol voltunk egyből azt mondtad ágyi poloska. Jött a döbbenet, lábamon lévő dudorok belilultak,alig tudtam lábra állni most medrolt szedek. Bármilyen rovarírtót hívtam fel hogy jöjjenek ki nézzék meg, hogy van e csak elutasítást kaptam.

 • Tisztelt Abatox Kft!
  16 lakásos lépcsőházban lakom.Egyedi gáz van nincs közös fali kapcsolat szomszéddal. 2 éve harcoltam az ágyi poloskákkal. Időnként előkerültek. Bio kill-t használtam, de idén már nem igazán. Tőlem 6 ablakra volt 2 éve irtás. Lehet, hogy külső falon, ablakon át jutnak be? Tegnap volt nálam az irtójuk. Azt mondta, a villanyvezetékekből jönnek. A közös képviselő ezt elutasítja. Én az ajtófélfában, falban találtam őket. Írtás előtt szilikonnal lezártam mégis jöttek. Honnét jöhetnek? Várom szíves válaszukat. Köszönöm!

 • Szeretném megkérdezni, hogy ha van poloska a házban mennyi idömulva mutatkozik meg. Kb 3 honapja költöztünk eggy idös nénihez ! Borzasztó mocsokban élt másfél honap után jelentheuem ki azt hogy nagyjábol rendvan. Hogy ebböl eredöen is már lehetet. Kb 3 napja tüntfel hogy valami csip. Ma utána néztem az interneten. S biztos voltam benne hogy ezekkel a bogarakkal álok szembe. Köszönöm hogy irhatam ide. Várom válaszukat. Tisztelettel Tóhné.

  1. Kedves Tóth Károlyné!

   A poloska viszonylag gyorsan felhívja magára a figyelmet. Általában 3-4 naponta táplálkoznak, és ha véletlenül bekerült egy a lakás egyik pontjára, akkor is maximum 1 hét és megtalálja a hálószobában alvó embert. Szóval 1,5-2 hét után bőven jelentkeznie kell. Persze az is lehet, hogy csak a néni szobája volt eddig fertőzött, amiből mostanáig – lévén jól megvoltak a poloskák – nem szivárogtak ki, csak mostanra.

   Az is lehet ugyanakkor, hogy most az elmúlt hetekben fertőződött meg a lakás. Sajnos ezt látatlanban nem lehet megmondani, maximum találgatni. HA látnánk a lakást, és azt, hogy mennyire fertőzött, milyen nyomati vannak a jelenlétüknek, jobban lehetne következtetni arra, hogy mióta van a lakásban ágyi poloska.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Tisztelt Abatox Kft!!
  Arra szeretnék választ kapni, hogy ezek az ágyi poloskák pl.a szoba falára ”kiülnek”e??
  Válaszukat előre is köszönöm!!

  1. Kedves Lola Blue!

   Ez akkor fordul elő a leggyakrabban, amikor a tapéta a széleken egy kicsit fel van gyűrődve, és akkor a gyűrődés alá kicsit bebújva próbálják magukat meghúzni. Persze láthatják mászni a falon, mert előszeretettel közlekedik függőlegesen, de egy “óvóhely” nélküli falra jellemzően nem ülnek ki.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Tisztelt Címzett!
  Mi a legegyszerűbb megelőzési módja az ágyi poloska fertőzésnek? Van-e olyan boltban kapható vegyszer, amellyel az írtást saját magunk is elvégezhetjük, ha van mi a neve és hol lehet vásárolni?
  Köszönöm.

  1. Kedves Kleopátra!

   Ahogyan a cikkben is írjuk, nincs 100%-os módszer a megelőzésre, főleg nem olyan, ami egyszerű lenne. Szabadforgalmú vegyszerként az insectidice 200, vagy a Protect ágyi poloska irtó permet áll rendelkezésre.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Üdvözlöm!
  Nekem Újpesten most derült ki, hogy valószínűleg ágypoloskájuk van! DE az illetőn nincs csípés! Ilyen is előfordulhat, mert mindent megnéztek és ágypoloskát “azonosítottak”, az ágynemű mosás után fekete pöttyös maradt, illetve szétszedték az ágyat is másnap és az ágypoloskára utaló jeleket tapasztalták! Hogy lehet csípés nélkül ágypoloska?! Köszönöm szépen előre is sürgős válaszát!
  Üdv.: Ilona

Hozzászólások zárolva.

Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
36 1 338 3737
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km (Egyes szolgáltatásaink a Balatonon is)

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.