Molylepke irtása házilag. Végre egy tuti megoldás! | Abatox Kft.
A fogyasztói árlistánk március 16-tól megváltozik. Az új árlista itt tekinthető meg..

Molylepke irtása házilag. Praktikák aszalványmoly ellen!

Eleinte csak 1-2 kóbor molylepkével találkozik az ember. Nem is nagyon csinál ebből nagy ügyet. Pár molylepke még nem a világ vége. Még azoknak sem, akik irtóznak tőlük. Valahogy lecsapják, aztán remélik, hogy vége is a dolognak.

Azonban ez a legtöbb esetben nem oldja meg a molylepke gondot. Rövid időn belül, ha még nem aznap újabb molylepkék jelennek meg a lakásban. Napokig, vagy akár hetekig is eltart, míg az ember el nem jut addig, hogy konkrétabban is utána olvasson a dolognak.

Miért van annyi molylepke a lakásba, és mit lehet velük tenni?

Első körben az aszalványmollyal fogunk foglalkozni, amit gyakran említenek élelmiszermolyként, bár ilyen névre nem hallgat a rovar. Ez a molylepke Főként a konyhában, kamrában üti fel a fejét. Sötétbarna színével egyértelműen megkülönböztethető a sárgás ruhamolytól. Az aszalványmoly a leggyakoribb, ami problémát okoz. Valamilyen fertőzött élelmiszerrel kerülhet a lakásba, de be is repülhet a lakásba, megfertőzve valamely élelmiszert.

Az aszalványmoly lárvája kb 20 mm nagyságú sárgás színű kukac. Ő az igazi károkozó. Ő az aki tönkreteszi az élelmiszereket, és belőlük lesznek az újabb lepkék, akik aztán tovább szaporodnak a lakásba. Vagyis aszalványmoly esetében minden a lárváktól kezdődik.

Ezért is fontos, hogy fel legyen kutatva az a pont, az a forrás, ami által megfertőződött a lakás. Mielőtt átnézné az élelmiszereket, nézze át a falakat, és a plafont is. Az aszalványmoly lárvája a kikelést követően előszeretettel mászik fel magasabb pontokba, hogy ott a melegebb levegőn bebábozódjon. Nehéz őket kiszúrni, de nem lehetetlen. Voltaképpen elég kiszámíthatóak. Felfelé másznak, elég lassan, és inkább valamilyen sarkok mentén haladnak fel.

Ha látja, hogy mely szakaszon vannak ezek a kukacok, elég gyorsan ki lehet találni, hogy hol lehet a fertőzött élelmiszer. Valahol alatta körülbelül -+1 m-re oldalsó irányba.

Most minden száraz-élelmiszert át kell nézni. Bontott, bontatlant egyaránt. Először érdemes azzal kezdeni, amit a kukacok alatti területen tárol. Amit zavarosnak ítél, vagy éppen konkrétan kukacot talál benne, azonnal dobja ki. Hogy mit jelent a zavarosság ez esetben, azt apró fonálféleségek, esetleg kellemetlen szagok jelentik, de higgye el, tudni fogja, ha valamelyik élelmiszer fertőzött.

Liszt, tészta, teafilter, de akár egy csokoládé is lehet a bűnös. Át kell őket nézni. De problémás lehet egy zacskó feltörésre váró dió is. Utóbbin nehezebb nyomokat találni, mert akár a dióbélnél is lehet a nyom, ami kívülről kevésbé, vagy épp egyáltalán nem látszik.

A molylepke házilagos irtása tehát a forrás felkutatásával kezdődik. Ez először a kukacok feltérképezésével kezdődik, akik segíthetnek a nyomravezetésben. Persze őket is könyörtelenül likvidálni kell. (Jó tanács:Ne nyomja őket össze a falon, mert foltot hagy. Inkább fogja össze zsebkendőbe.)

A házilagos irtás ezt követően a még élő, repkedő molylepkék befogásával folytatódik. Erre a legalkalmasabbak a molylepke csapdák/kazetták, amiket bármely nagyáruházban, vagy akár drogériában megvásárolhat.

A molyepkék irtásának harmadik fázisa az alapos takarítás. Bár a molylepke lárváinak számító kukacok elsősorban függőlegesen másznak, és a plafonnál kötnek ki, nem mindig kell nagy távolságot megtenniük. A hűtő mögött, sütő mögött, sütő feletti konyhaszekrénynél is elég meleg van, ahol történetesen jók a búvóhelyek is.

Ez valóban nem kis munka. Van, aki könnyen megússza, mert csak egy 1 m2-es kamrája érintett, másoknak a beépített konyhaszekrénnyel gyűlik meg a bajuk. De nincs mese. Törekedni kell a lehető legnagyobb átnézésre, és takarításra.

Utolsó fázisként a nylonzsacskós élelmiszereket érdemes komolyabban is megvédeni a molyoktól, hogy ne fertőződjenek újra. A műanyag tárolók a legjobbak. A kukac erős rágószerve révén képes berágni magát egy lezárt zacskóba is.

Van lehetőség szakemberrel kiirtani a molylepkéket?

Ahogyan a fenti leírásból is látta, a molylepkék kiirtásához egy rovarirtó cég keveset tud hozzá tenni. A munka nagy részét az “áldozatoknak” maguknak kell elvégezni. A rovarirtó a forrás felkutatásában, az élelmiszerek átnézésében, a terület kitakarításában nem tud sokat hozzátenni. Illetve tud segíteni, de mivel itt akár egy fél/egész napos munkáról is szó lehet, ez olyan költséget jelentene, ami már a nem-éri meg kategóriát is kimerítené.

A molylepkék ellen tehát házilag kell felvenni a küzdelmet.

Mire kell számítania?

Ha sikerül megtalálni a forrást, a kukacokat is likvidálja a lakásból, már csak a kifejlett élő molylepkékkel, és sajnos azok petéivel kell felvenni a harcot. Az előbbire tökéletes megoldás a molylepkecsapda, de a peték megtalálására vajmi kevés esélye van. Viszont már így is győzött.

A nagytakarítást követő napokban, hetekben, hónapokban még fog találkozni néhány molylepkével, de, ha folyamatosan figyelemmel kíséri a dolgot, akkor ez meg is fog szűnni.

Sok sikert!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal:
Share on Facebook0Share on Google+2Tweet about this on Twitter0Email this to someone
Megszabadulna a rovaroktól?
Nézze meg mennyibe kerülne!


 

 1. Kukac a konyhában? Ezt tegye! | Abatox Kft. :

  […] leggyakrabban találkozni az az aszalványmoly lárvája. Az aszalványmoly lárvája 20 mm nagyságú világos sárgás, már már fehér színű […]

 2. Mártuska :

  Vettem, sőt folyamatosan veszem a molylepke csapdát. Bőven ragadnak rá, de sose fogynak el? Képtelenség mindent átvizsgálni, hisz az apró petéket nehéz meglátni. Végleges megoldás kellene!

 3. abatox :

  Kedves Mártuska!

  A molylepke csapda tökéletes a kifejlett lepkék ellen, ezt ön is jól tapasztalta. A petéket összeszedni már valóban nem egyszerű, de nem is rajtuk van a hangsúly, hanem a lárvákon, a kukacokon. Függőlegesen másznak fel, melegebb területre, ezért is húznak a plafon felé. A másik legfontosabb, hogy az élelmiszerek, vagy textilek teljesen el legyenek ezektől a rovaroktól zárva. (Nem jó egy tészta eredeti csomagolása, mert abba a kukac visszarágja magát.)

  Megértem, hogy nem egyszerű ez, mert az átnézés, és a takarítás óriási feladat, főleg, ha beépített szekrényekről van szó, de ezt sajnos meg kell tenni.

  Ha bármi kérdése lenne, írjon!

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft

 4. Katka :

  Üdvözlöm!
  Segítséget kérnék.
  Néhány hónapja találtam a konyhában kukacokat. Elkezdtem a kiirtást, ami sikeresnek is tűnt. Viszont még most is találkozok napi egy repülő mollyal. Kukacot nem látok, a szekrényben sincs semmi nyoma. Van egy moly irtó spré, ami megöli a petéket, lárvákat, kifejlett egyedeket. Ezt használtam, hasznos is volt. Nem rég láttam molyt a konyha falán, befújtam a konyhát ezzel, utána a lépcső falán láttam egyszer-kétszer, akkor befújtam ott, most megint a konyha falán láttam ( csak repülő, kifejlett egyedet). Olyan mintha mindig arrébb vándorolva érezve a sprayt. Mi legyen a következő lépés? Előre is köszönöm segítségüket!

 5. abatox :

  Kedves Katka!

  Az élelmiszereket átvizsgálták, és azokat a saját csomagolásuknál erősebb tárolóba áttették? A forrás megszüntetése, és az élelmiszerek visszafertőződésének megelőzése az egyik legfontosabb a molylepkék elleni védekezés során egy lakásban. A kifejlett példányokat molylepkecsapdákkal be tudják fogni. Érdemes egy alapos takarítással folytatni a dolgot. Ha az élelmiszerek jól el vannak zárva, nem fognak tudni újra megtelepedni. Könnyen lehet, hogy néhány kukac korábban olyan helyen bábozódott be, amit nem találtak meg, és most kifejlődve előjöttek a molylepkék.

  Ha odafigyelnek, ez is meg fog szűnni rövidesen.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 6. Márta :

  Üdvözlöm!
  Segítséget szeretnék kérni!Márciusban az ágy alatt kis barna kukacok jelentek meg a szőnyegben.Ilyenek voltak a beépített szekrényekben is.Aztán befújtam biokillel,egy idő után eltűntek.Aztán 1,5 hónapja megjelentek a molyok.Minden helységben vannak.A szobában élelmiszer moly is van.Nem találom a forrást.Csapdákat tettem ki,valamelyik beleragad.Folyamatosan jönnek elő.Kintről jöhetnek,vagy bent kelnek ki?Nagyon kérem a segítségét!Üdvözlettel:L.Márta

 7. abatox :

  Kedves Márta!

  A forrás felkutatása nagyon fontos. És az azt követő takarítás szintúgy. Az élelmiszermoly forrása valamilyen száraz élelmiszernél lehet, míg a textilmoly valamilyen állati eredetű textilbe eszi be magát. Ami fertőzött élelmiszer azt vagy lefagyasztják, vagy kidobják, a textileket pedig érdemes átforrázni. Ez nem kis munka, de ezen nem lehet átsiklani.

  A következő fontos dolog, hogy a tiszta, nem fertőzött textileket, élelmiszereket meg kell óvni az újrafertőződéstől. Mivel a lárvák erős rágószervvel rendelkeznek, könnyen visszarágják magukat az élelmiszerbe az eredeti csomagoláson keresztül. A legjobb mindent műanyag tárolóba zárni. A textileket hasonlóan meg kell védeni.

  Minden lárvát (kukacot), amit csak tudnak kutassanak fel. A falakat, mennyezeteket érdemes megnézni. Ők mindig a magasabb területeken vannak, még egy szekrény esetén is a szekrény felső részeit érdemes megnézni, illetve a polcokat is ki kell szedni, mert az illesztési hézagba is bemászhattak.

  Ezután, illetve közben érdemes a molylepkecsapdákat kitenni, amik a kifejletteket összeszedik, és így a szaporodásuknak elejét lehet venni. Ezt követően még biztosan fognak találkozni alkalom adtán molylepkével, de idővel meg fog szűnni. Érdemes gyakran szellözteni, és huzatot csinálni a lakásba, mert azt nem szeretik. Pár csokor levendulát is betehetnek a ruhásszekrényekbe, konyhaszekrényekbe.

  Sok sikert!

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 8. Márta :

  Üdvözlöm!Köszönöm a tájékoztatást,a segítséget.Még ha nem lenne baj,kérdeznék.A molynak milyen színű a lárvája? Mert az ágy alatt barna volt.Többen azt mondták,hogy az a szőnyegben-valami bogár lárvája lehetett.De másztak az ágyon is.A szőnyeg kicsit vastagabb-de nem gyapjú,műszálas.Ki is tisztíttattam kárpittisztítóssal.Remélem segített.Az ágy ágyneműtartójában gyapjútakaró volt.Abból mehetett ki?A szőnyegből mivel tudom kiírtani?Hogy tudom megelőzni,hogy többet oda ne menjen?A másik kérdésem:tavasszal az egész szekrényt kipakoltam,a ruhákat átnéztem,befújtam molyirtó spray-vel,tettem levendula tasakokat,golyókat.Most meg a szobában röpködnek este a molyok.Szerintem élelmiszermoly,mert van benne szürke sáv.De nincs ott élelmiszer.Ezért nem értem az hogy kerül oda.Mintha a szekrény mögül röppene föl.Lehet ott a forrása a szőnyegben?Ezért vagyok teljesen tanácstalan.Oda be sem lehet fújni,el sem lehet mozdítani.Levendula csokor is van a szobában,és az élelmiszercsapdára ragad rá.Kiírtódik ez valamikor? vagy kezdődik minden előröl?Nagyon szépen köszönöm előre is válaszát,és elnézést,hogy mégegyszer írtam
  Köszönettel:L.Márta

 9. Mária :

  Ellepték a garázsunkat a molylepkék. Úgy néz ki, ez a forrás (5x3x2,60 m-es). A falakon kukacok mászkálnak, a plafonon lepkék ülnek rengetegen. Naponta 3×4-szer lesöpröm őket, amit tudok agyontaposok. Mit lehet tenni ellenük? Van egy átjáró ajtó a lakás felé is, azon is próbálnak átjutni. SOS! Kérem, írják meg mit tegyünk!
  Köszönettel: Mária

 10. Bártfai Ági :

  Nekem nem élelmiszer közelében vannak hanem a bejárati ajtó feletti plafonrészen.Már lemostam mindent hypoval, ecettel.Pár napig semmi, de ma
  ismét két lepke a falon ??????
  Tanácstalan vagyok. Kösz. Üdv.B.Á.

 11. Piroska :

  Tisztelt Illetékes!
  Lassan 2 éve küzdök a lakásomba letelepedett molylepkéktől és kukacoktól. Tavaly megtaláltam a forrást és kifertőtlenítettem. Műanyag dobozba zártam mindent a csokik kivételével. Bio molylepkefogókat helyeztem el több pontra ami rengeteget elkapott. Ma reggel mégis kukac mászott a poharas szekrényemben :(
  Az igaz, hogy csokikat nem zártam el… plusz sok esetben 1-2 héten belül elfogyasztott zacskós leveseket sem rakok el… viszont nem tudom mit tehetnék? Ledöbbentem amikor a nap végén megtaláltam a helyüket! Az edénytároló polcok sarkaiba bábozódott be a kukac… nincs a közelében semmilyen étel. A problémám főleg az, hogy a szekrény háta mögé nem tudok odaférni és tanácsra lenne szükségem, hogy milyen port vagy egyéb szert tudok alkalmazni a teljes irtásra? Végleg szeretnék megszabadulni tőlük de folyamatosan felbukkannak. Előre köszönöm a segítséget!

 12. Hajni :

  Tisztelt illetékes! Albérletbe költöztem egy fél éve, kétszintes ház melynek emeleti része el van zárva a használattól, 2 hónapja megjelentek a szobába a villanykapcsoló körül illetve a plafonon kukacok. Molylepkével nem találkoztam még a házban és a szekrényben a ruháimra sem gyanakodnék viszont a kukacok minden naposak. Elvétve a ház többi részén is találok kukacot melytől egyenesen írtózok. Lepkecsapdát hiába teszek ki nincs lepke. Mit tehetek a kukacok ellen??? Létezik hogy az emeletről a plafonon és a villanyvezetékeken keresztül molykukacokkal vagyok tele ??? Ruháim veszélybe vannak??? A kukacok ellen mit tehetek ??? Előre is köszönöm segítőkész válaszát!

 13. abatox :

  Kedves Hajni!

  Kérem küldjön egy képet a kukacról, mert abból jobban látjuk, hogy pontosan melyik kártevő lárvájáról van szó. Nem feltétlenül molylepke lehet a fő gyanúsított. Számtalan más élelmiszer, és textil károsítónak kukac a lárvája.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 14. Czendrei Árpád :

  A molylepkecsapda feromonos elven működik és így csak a
  hímnemű egyedeket vonzza.
  A megtermékenyített nőneműek vidáman szaporodnak!

Kérdezzen, szóljon hozzá a cikkel kapcsolatban!

Név*:

E-mail* (nem lesz nyilvános)

Üzenet*:

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.