Molylepke irtása házilag. Végre egy tuti megoldás! | Abatox Kft.
MELYIK ROVART GYŰLÖLI A LEGJOBBAN? KÜLDJE EL SZAVAZATÁT ITT! VAGY CSAK NÉZZE MEG A JELÖLTEKET!

Molylepke irtása házilag. Praktikák aszalványmoly ellen!

Eleinte csak 1-2 kóbor molylepkével találkozik az ember. Nem is nagyon csinál ebből nagy ügyet. Pár molylepke még nem a világ vége. Még azoknak sem, akik irtóznak tőlük. Valahogy lecsapják, aztán remélik, hogy vége is a dolognak.

Azonban ez a legtöbb esetben nem oldja meg a molylepke gondot. Rövid időn belül, ha még nem aznap újabb molylepkék jelennek meg a lakásban. Napokig, vagy akár hetekig is eltart, míg az ember el nem jut addig, hogy konkrétabban is utána olvasson a dolognak.

Miért van annyi molylepke a lakásba, és mit lehet velük tenni?

Első körben az aszalványmollyal fogunk foglalkozni, amit gyakran említenek élelmiszermolyként, bár ilyen névre nem hallgat a rovar. Ez a molylepke főként a konyhában, kamrában üti fel a fejét. Sötétbarna színével egyértelműen megkülönböztethető az (arany)sárgás ruhamolytól. Az aszalványmoly a leggyakoribb, ami problémát okoz. Valamilyen fertőzött élelmiszerrel kerülhet a lakásba, de be is repülhet a lakásba, megfertőzve valamely élelmiszert.

Az aszalványmoly lárvája kb 20 mm nagyságú sárgás színű kukac. Ő az igazi károkozó. Ő az aki tönkreteszi az élelmiszereket, és belőlük lesznek az újabb lepkék, akik aztán tovább szaporodnak a lakásba. Vagyis aszalványmoly esetében minden a lárváktól kezdődik.

Ezért is fontos, hogy fel legyen kutatva az a pont, az a forrás, ami által megfertőződött a lakás. Mielőtt átnézné az élelmiszereket, nézze át a falakat, és a plafont is. Az aszalványmoly lárvája a kikelést követően előszeretettel mászik fel magasabb pontokba, hogy ott a melegebb levegőn bebábozódjon. Nehéz őket kiszúrni, de nem lehetetlen. Voltaképpen elég kiszámíthatóak. Felfelé másznak, elég lassan, és inkább valamilyen sarkok mentén haladnak fel.

Ha látja, hogy mely szakaszon vannak ezek a kukacok, elég gyorsan ki lehet találni, hogy hol lehet a fertőzött élelmiszer. Valahol alatta körülbelül -+1 m-re oldalsó irányba.

Most minden száraz-élelmiszert át kell nézni. Bontott, bontatlant egyaránt. Először érdemes azzal kezdeni, amit a kukacok alatti területen tárol. Amit zavarosnak ítél, vagy éppen konkrétan kukacot talál benne, azonnal dobja ki. Hogy mit jelent a zavarosság ez esetben, azt apró fonálféleségek, esetleg kellemetlen szagok jelentik, de higgye el, tudni fogja, ha valamelyik élelmiszer fertőzött.

Liszt, tészta, teafilter, de akár egy csokoládé is lehet a bűnös. Át kell őket nézni. De problémás lehet egy zacskó feltörésre váró dió is. Utóbbin nehezebb nyomokat találni, mert akár a dióbélnél is lehet a nyom, ami kívülről kevésbé, vagy épp egyáltalán nem látszik.

A molylepke házilagos irtása tehát a forrás felkutatásával kezdődik. Ez először a kukacok feltérképezésével kezdődik, akik segíthetnek a nyomravezetésben. Persze őket is könyörtelenül likvidálni kell. (Jó tanács:Ne nyomja őket össze a falon, mert foltot hagy. Inkább fogja össze zsebkendőbe.)

A házilagos irtás ezt követően a még élő, repkedő molylepkék befogásával folytatódik. Erre a legalkalmasabbak a molylepke csapdák/kazetták, amiket bármely nagyáruházban, vagy akár drogériában megvásárolhat.

A molyepkék irtásának harmadik fázisa az alapos takarítás. Bár a molylepke lárváinak számító kukacok elsősorban függőlegesen másznak, és a plafonnál kötnek ki, nem mindig kell nagy távolságot megtenniük. A hűtő mögött, sütő mögött, sütő feletti konyhaszekrénynél is elég meleg van, ahol történetesen jók a búvóhelyek is.

Ez valóban nem kis munka. Van, aki könnyen megússza, mert csak egy 1 m2-es kamrája érintett, másoknak a beépített konyhaszekrénnyel gyűlik meg a bajuk. De nincs mese. Törekedni kell a lehető legnagyobb átnézésre, és takarításra.

Utolsó fázisként a nylonzsacskós élelmiszereket érdemes komolyabban is megvédeni a molyoktól, hogy ne fertőződjenek újra. A műanyag tárolók a legjobbak. A kukac erős rágószerve révén képes berágni magát egy lezárt zacskóba is.

Van lehetőség szakemberrel kiirtani a molylepkéket?

Ahogyan a fenti leírásból is látta, a molylepkék kiirtásához egy rovarirtó cég keveset tud hozzá tenni. A munka nagy részét az “áldozatoknak” maguknak kell elvégezni. A rovarirtó a forrás felkutatásában, az élelmiszerek átnézésében, a terület kitakarításában nem tud sokat hozzátenni. Illetve tud segíteni, de mivel itt akár egy fél/egész napos munkáról is szó lehet, ez olyan költséget jelentene, ami már a nem-éri meg kategóriát is kimerítené.

A molylepkék ellen tehát házilag kell felvenni a küzdelmet.

Mire kell számítania?

Ha sikerül megtalálni a forrást, a kukacokat is likvidálja a lakásból, már csak a kifejlett élő molylepkékkel, és sajnos azok petéivel kell felvenni a harcot. Az előbbire tökéletes megoldás a molylepkecsapda, de a peték megtalálására vajmi kevés esélye van. Viszont már így is győzött.

A nagytakarítást követő napokban, hetekben, hónapokban még fog találkozni néhány molylepkével, de, ha folyamatosan figyelemmel kíséri a dolgot, akkor ez meg is fog szűnni.

Sok sikert!


 

 1. Kukac a konyhában? Ezt tegye! | Abatox Kft. :

  […] leggyakrabban találkozni az az aszalványmoly lárvája. Az aszalványmoly lárvája 20 mm nagyságú világos sárgás, már már fehér színű […]

 2. Mártuska :

  Vettem, sőt folyamatosan veszem a molylepke csapdát. Bőven ragadnak rá, de sose fogynak el? Képtelenség mindent átvizsgálni, hisz az apró petéket nehéz meglátni. Végleges megoldás kellene!

 3. abatox :

  Kedves Mártuska!

  A molylepke csapda tökéletes a kifejlett lepkék ellen, ezt ön is jól tapasztalta. A petéket összeszedni már valóban nem egyszerű, de nem is rajtuk van a hangsúly, hanem a lárvákon, a kukacokon. Függőlegesen másznak fel, melegebb területre, ezért is húznak a plafon felé. A másik legfontosabb, hogy az élelmiszerek, vagy textilek teljesen el legyenek ezektől a rovaroktól zárva. (Nem jó egy tészta eredeti csomagolása, mert abba a kukac visszarágja magát.)

  Megértem, hogy nem egyszerű ez, mert az átnézés, és a takarítás óriási feladat, főleg, ha beépített szekrényekről van szó, de ezt sajnos meg kell tenni.

  Ha bármi kérdése lenne, írjon!

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft

 4. Katka :

  Üdvözlöm!
  Segítséget kérnék.
  Néhány hónapja találtam a konyhában kukacokat. Elkezdtem a kiirtást, ami sikeresnek is tűnt. Viszont még most is találkozok napi egy repülő mollyal. Kukacot nem látok, a szekrényben sincs semmi nyoma. Van egy moly irtó spré, ami megöli a petéket, lárvákat, kifejlett egyedeket. Ezt használtam, hasznos is volt. Nem rég láttam molyt a konyha falán, befújtam a konyhát ezzel, utána a lépcső falán láttam egyszer-kétszer, akkor befújtam ott, most megint a konyha falán láttam ( csak repülő, kifejlett egyedet). Olyan mintha mindig arrébb vándorolva érezve a sprayt. Mi legyen a következő lépés? Előre is köszönöm segítségüket!

 5. abatox :

  Kedves Katka!

  Az élelmiszereket átvizsgálták, és azokat a saját csomagolásuknál erősebb tárolóba áttették? A forrás megszüntetése, és az élelmiszerek visszafertőződésének megelőzése az egyik legfontosabb a molylepkék elleni védekezés során egy lakásban. A kifejlett példányokat molylepkecsapdákkal be tudják fogni. Érdemes egy alapos takarítással folytatni a dolgot. Ha az élelmiszerek jól el vannak zárva, nem fognak tudni újra megtelepedni. Könnyen lehet, hogy néhány kukac korábban olyan helyen bábozódott be, amit nem találtak meg, és most kifejlődve előjöttek a molylepkék.

  Ha odafigyelnek, ez is meg fog szűnni rövidesen.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 6. Márta :

  Üdvözlöm!
  Segítséget szeretnék kérni!Márciusban az ágy alatt kis barna kukacok jelentek meg a szőnyegben.Ilyenek voltak a beépített szekrényekben is.Aztán befújtam biokillel,egy idő után eltűntek.Aztán 1,5 hónapja megjelentek a molyok.Minden helységben vannak.A szobában élelmiszer moly is van.Nem találom a forrást.Csapdákat tettem ki,valamelyik beleragad.Folyamatosan jönnek elő.Kintről jöhetnek,vagy bent kelnek ki?Nagyon kérem a segítségét!Üdvözlettel:L.Márta

 7. abatox :

  Kedves Márta!

  A forrás felkutatása nagyon fontos. És az azt követő takarítás szintúgy. Az élelmiszermoly forrása valamilyen száraz élelmiszernél lehet, míg a textilmoly valamilyen állati eredetű textilbe eszi be magát. Ami fertőzött élelmiszer azt vagy lefagyasztják, vagy kidobják, a textileket pedig érdemes átforrázni. Ez nem kis munka, de ezen nem lehet átsiklani.

  A következő fontos dolog, hogy a tiszta, nem fertőzött textileket, élelmiszereket meg kell óvni az újrafertőződéstől. Mivel a lárvák erős rágószervvel rendelkeznek, könnyen visszarágják magukat az élelmiszerbe az eredeti csomagoláson keresztül. A legjobb mindent műanyag tárolóba zárni. A textileket hasonlóan meg kell védeni.

  Minden lárvát (kukacot), amit csak tudnak kutassanak fel. A falakat, mennyezeteket érdemes megnézni. Ők mindig a magasabb területeken vannak, még egy szekrény esetén is a szekrény felső részeit érdemes megnézni, illetve a polcokat is ki kell szedni, mert az illesztési hézagba is bemászhattak.

  Ezután, illetve közben érdemes a molylepkecsapdákat kitenni, amik a kifejletteket összeszedik, és így a szaporodásuknak elejét lehet venni. Ezt követően még biztosan fognak találkozni alkalom adtán molylepkével, de idővel meg fog szűnni. Érdemes gyakran szellözteni, és huzatot csinálni a lakásba, mert azt nem szeretik. Pár csokor levendulát is betehetnek a ruhásszekrényekbe, konyhaszekrényekbe.

  Sok sikert!

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 8. Márta :

  Üdvözlöm!Köszönöm a tájékoztatást,a segítséget.Még ha nem lenne baj,kérdeznék.A molynak milyen színű a lárvája? Mert az ágy alatt barna volt.Többen azt mondták,hogy az a szőnyegben-valami bogár lárvája lehetett.De másztak az ágyon is.A szőnyeg kicsit vastagabb-de nem gyapjú,műszálas.Ki is tisztíttattam kárpittisztítóssal.Remélem segített.Az ágy ágyneműtartójában gyapjútakaró volt.Abból mehetett ki?A szőnyegből mivel tudom kiírtani?Hogy tudom megelőzni,hogy többet oda ne menjen?A másik kérdésem:tavasszal az egész szekrényt kipakoltam,a ruhákat átnéztem,befújtam molyirtó spray-vel,tettem levendula tasakokat,golyókat.Most meg a szobában röpködnek este a molyok.Szerintem élelmiszermoly,mert van benne szürke sáv.De nincs ott élelmiszer.Ezért nem értem az hogy kerül oda.Mintha a szekrény mögül röppene föl.Lehet ott a forrása a szőnyegben?Ezért vagyok teljesen tanácstalan.Oda be sem lehet fújni,el sem lehet mozdítani.Levendula csokor is van a szobában,és az élelmiszercsapdára ragad rá.Kiírtódik ez valamikor? vagy kezdődik minden előröl?Nagyon szépen köszönöm előre is válaszát,és elnézést,hogy mégegyszer írtam
  Köszönettel:L.Márta

 9. Mária :

  Ellepték a garázsunkat a molylepkék. Úgy néz ki, ez a forrás (5x3x2,60 m-es). A falakon kukacok mászkálnak, a plafonon lepkék ülnek rengetegen. Naponta 3×4-szer lesöpröm őket, amit tudok agyontaposok. Mit lehet tenni ellenük? Van egy átjáró ajtó a lakás felé is, azon is próbálnak átjutni. SOS! Kérem, írják meg mit tegyünk!
  Köszönettel: Mária

 10. Bártfai Ági :

  Nekem nem élelmiszer közelében vannak hanem a bejárati ajtó feletti plafonrészen.Már lemostam mindent hypoval, ecettel.Pár napig semmi, de ma
  ismét két lepke a falon ??????
  Tanácstalan vagyok. Kösz. Üdv.B.Á.

 11. Piroska :

  Tisztelt Illetékes!
  Lassan 2 éve küzdök a lakásomba letelepedett molylepkéktől és kukacoktól. Tavaly megtaláltam a forrást és kifertőtlenítettem. Műanyag dobozba zártam mindent a csokik kivételével. Bio molylepkefogókat helyeztem el több pontra ami rengeteget elkapott. Ma reggel mégis kukac mászott a poharas szekrényemben :(
  Az igaz, hogy csokikat nem zártam el… plusz sok esetben 1-2 héten belül elfogyasztott zacskós leveseket sem rakok el… viszont nem tudom mit tehetnék? Ledöbbentem amikor a nap végén megtaláltam a helyüket! Az edénytároló polcok sarkaiba bábozódott be a kukac… nincs a közelében semmilyen étel. A problémám főleg az, hogy a szekrény háta mögé nem tudok odaférni és tanácsra lenne szükségem, hogy milyen port vagy egyéb szert tudok alkalmazni a teljes irtásra? Végleg szeretnék megszabadulni tőlük de folyamatosan felbukkannak. Előre köszönöm a segítséget!

 12. Hajni :

  Tisztelt illetékes! Albérletbe költöztem egy fél éve, kétszintes ház melynek emeleti része el van zárva a használattól, 2 hónapja megjelentek a szobába a villanykapcsoló körül illetve a plafonon kukacok. Molylepkével nem találkoztam még a házban és a szekrényben a ruháimra sem gyanakodnék viszont a kukacok minden naposak. Elvétve a ház többi részén is találok kukacot melytől egyenesen írtózok. Lepkecsapdát hiába teszek ki nincs lepke. Mit tehetek a kukacok ellen??? Létezik hogy az emeletről a plafonon és a villanyvezetékeken keresztül molykukacokkal vagyok tele ??? Ruháim veszélybe vannak??? A kukacok ellen mit tehetek ??? Előre is köszönöm segítőkész válaszát!

 13. abatox :

  Kedves Hajni!

  Kérem küldjön egy képet a kukacról, mert abból jobban látjuk, hogy pontosan melyik kártevő lárvájáról van szó. Nem feltétlenül molylepke lehet a fő gyanúsított. Számtalan más élelmiszer, és textil károsítónak kukac a lárvája.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 14. Czendrei Árpád :

  A molylepkecsapda feromonos elven működik és így csak a
  hímnemű egyedeket vonzza.
  A megtermékenyített nőneműek vidáman szaporodnak!

 15. Zoltán :

  Ahogy a fenti cikkben is szerepel a peték, ill. a lárvák a legveszélyesebbek. Mindenbe bele tudnak mászni, ill. belerágják magukat, akár a falba is! Nálunk a sóba is beletelepedtek. Most egy nagy munkában vagyok, mivel a kamra megfertőződött. Kipakolás egy fél nap. Az összes polcot leszedtem, lemostam, mert a polcok hátsó élein is bábok voltak amiket nem lehetett látni. A falakon a polctartó konzol vasakat is lecsavaroztam, alatta is peték és bábok. A vasakat lemostam. A diszperzites festék laza részei alatt és a vakolat hézagaiban, főleg a sarkokban bábok voltak. Teljes felületen lekapartam a festéket. Kiszedtem a kapcsolót, a dugaljat, leszereltem a lámpát, mert alatta is rengeget báb volt,kitakarítottam, lemostam, mindent.Most azon gondolkodom, hogy az összes dübelt ki kellene szednem a falból, mert egyet kihúztam kíváncsiságból, és belenézve nem láttam semmit, de kiderült, hogy a rohadt báb a tipli felhasításában bújt meg, lehet, hogy a többi hatvan tiplibe is benne vannak.Most azt tervezem, hogy azokat is kicserélem, de azt nem látom, hogy a tipli mögött falban marad-e valami. Minden élelmiszert átnézünk, amit fertőzöttnek láttam eddig kidobtam. Gondot jelentenek a befőttek, mert azoknak a kupakja alá is bebábozódnak és azt sem látom. Azt tervezem, hogy forró vízbe beleállítom a száz üveget, hátha elpusztulnak. A polcokat lemostam, de lehet, hogy lecsiszolom és újra átlakkozom őket. A helyiséget újra kell glettelnem és festenem. Még az ajtóléceket és szellőző rácsot is kibontottam. Lesz munka bőven! Eddig két teljes napom ment rá, de szerintem mire készen leszek lesz az egy hét is.Iszonyat!!

 16. Daisy :

  Sziasztok!
  Sajnos nálunk is megjelentek a lepkék.Tettem ki élelmiszer molycsapdát /Bábolna Bio/
  A kérdés az lenne,hogy az élelmiszermolyos csapda csak az élelmiszeres vagy a ruhamolyt is megfogja e?Fogtam be egy élőt de sajna nem tudom beazonosítani.
  Köszönettel

 17. Vigh Eszter :

  Kérem segítsenek! Molylepke a szobában, és a lakás minden területén. A napokban nagytakarítás a szekrényekben a ruhákat kiszedtem, és sajnos a ruhák közt kukacokat találtam Mit tegyek a ruhák közzé, hogy ne fordollyon elő töbször. A lepkéket CEMATOX-al pusztítom folyamatosan

 18. személyes névmás :

  Kérem az “ő” személyes névmást ne használják rovarokra és azok bábjaira!

  Az “ő” “ők”személyes névmások, és ugye nem kell elmagyarázni, hogy a “személy” “személyek” mit jelentenek?

  Általános iskola 3. osztályos tananyag.

  Köszönöm!

 19. abatox :

  Kedves Tulipánkert!

  A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének munkatársa szerint az adott szövegkörnyezetben a személyes névmás a molylepke lárvájára használható.

  Köszönöm az észrevételt!

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 20. Textilkárosító rovarok a lakásban | Abatox Kft. :

  […] a molyok mellett a legnagyobb károkat a kevésbé bolygatott ruhatárolókban, gyapjú- és textiltároló helyeken […]

 21. Frankó Renáta :

  Tisztelt Abatox!
  Tanácsra lenne szükségem!
  Tavaly volt nálunk aszalványmoly invázió. Sikeresen ki irtottuk őket. Azóta moly csapdát használunk. Körülbelül egy hete a csapda kezd megtelni kifejlett moly okkal. Sajnos beépített konyhaszekrényünk van. A tésztákat, rizst stb. üvegben illetve műanyag tárolóban tartjuk. Kukacokat sehol nem látunk. Se falon, se a szekrényben. Mi a teendő?
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Frankó Renáta

 22. Renáta :

  Tisztelt Abatox! Egy éve lakunk a házunkban, ami egy felújított 70es évekbeli ház. A mennyezet vmikor stukaturos volt,a padlástérben még itt ott látszanak a nyomai. A gyanúm,hogy a molyok ebben a stukaturban szaporodnak. Lehetségesnek tartja e ezt? A konyhát nagyon szigorú rendben tartom. A szunyoghálon kívül látok nagyon sokszor molylepkéket ücsörögni…melyek vhogy aztán bejutnak..
  Nagy térben (padlás)..milyen hatékony irtást javasolna?
  Üdvözlettel Renáta

 23. Márk :

  Már 2hete küzdünk a moly lepkékkel és nem tudunk megszabadulni tőlük, tanácsot szeretnénk kérni ellenük!

  Előre is köszönöm!

 24. Tuka :

  Kedves Szerkesztő!
  A bútor fájában vannak molylepke peték. Mit csináljak? Hol tudnám fertőtleníttetni?
  Üdvözlettel.

Kérdezzen, szóljon hozzá a cikkel kapcsolatban!

Név*:

E-mail* (nem lesz nyilvános)

Üzenet*:

ABATOX KFT

 

1081

 

Budapest

József krt. 65.

 

Budapest

 

+36 (1) 338 37 37

 

A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.