A harmadik hullám ellenére cégünk továbbra is működik, és maximális biztonsági előírások mellett dolgozik. Cipővédőt, maszkot, tiszta kesztyűt hordanak kollégáink. Cégünknél továbbra sem volt még pozitív eset. Hatósági karanténban lévő ingatlanba nem megyünk. 2021.03.18.

Pókszázlábú

pókszázlábú

PÓKSZÁZLÁBÚ

A légyölő pókszázlábú egy sárgás barna színezetű ragadozó rovar. A százlábúak osztályába tartozik. Nevük onnan származik, hogy lábaik általában igen hosszúak, kaszáspókszerűek, és testük is rövidebb, mint a többi százlábúé.

Félelmetes látványuk ellenére ártalmatlanok. A kissebb rovarok levadászásával hasznunkra is vannak.

A légyölő pókszázlábú egy sárgás barna színezetű ragadozó rovar. A százlábúak osztályába tartozik. Nevük onnan származik, hogy lábaik általában igen hosszúak, kaszáspókszerűek, és testük is rövidebb, mint a többi százlábúé.

Ugyanakkor hosszú lábaikkal, és csápjaikkal félelmetes látványt kelthetnek a lakásban.15 – 45 mm között változik a testhosszuk, amihez akár még hosszá számolhatjuk a sok esetben saját testüknél is hosszabb csápjaikat. A pókszázlábú feje ellentétben a százlábúakkal nem lapos, hanem kerek. Két nagy összetett szemük van. Ragadozó életmódot folytat, azaz más rovarokkal táplálkozik. Képes akár a legyet is megfogni.

Rágó szájszerve mellett található két állkapcsi lábán található méregkarmok segítségével mérgezi meg, bénítja le áldozatait. Egy ilyen “harapást” még az ember is megérez, és akár órákig tartó viszkető, égő bőrpírt is okozhat. De a pókszázlábú nem támad emberre.

A teljes kifejlődés végére 15 pár lábbal rendelkeznek, és mivel folyamatosan vedlik, elvesztett lábát képes újranöveszteni. Éjszakai életmódot folytat, ekkor indul vadászni. Mivel légcsöve nyitott, könnyen ki tud szárazni.

Hogy kerülhet légyölő pókszázlábú a lakásba?

Pókszászlábú döntően két okból kifolyólag kerülhet a lakásba. A leggyakoribb, hogy táplálékot keresnek maguknak. A lakásba elsősorban azért mennek, hogy kisebb rovarok után kutassanak. A pókszázlábú ugyanis ragadozó rovar. Mivel a hűvös, nedves környezetet szereti, jellemzően a konyhában, fürdőszobában szoktak megjelenni, de nem ritka, hogy a szobában is látni őket.

Mivel azonban nedvességigényesek, gyorsan kiszáradnak.A nem záródó légcsövük miatt a hideget sem viselik jól ezért gyakori, hogy megpróbálnak melegebb helyre húzódni, ilyenkor akár télen is megjelenhetnek a lakásban. A pókszázlábúak irtására akkor érdemes sort keríteni, ha azok nagyobb számban jelentek meg a lakásban. Bár nagyon ritka, de találkoztunk már ilyen esettel.

Mit lehet a pókszázlábúak ellen tenni?

Ha fél évente feltűnik 1-1 példány a lakásban alapvetően nem sokat. A pókszázlábú döntően ritkán, és véletlenszerűen jelennek meg a lakásban. Ráadásul nem csapatostul jönnek, így az olykor-olykor megjelenő egy-egy pókszázlábút elegendő csak kitessékelni a lakásból.

A rendszeres takarítás, és a vizes területek állandó feltörlése abban segíthet, hogy ez a rovar ne érezze magát jól a lakásban, de a megjelenését nem lehet vele kizárni. Szinte mindenhol előfordulhat, még egy belvárosi lakás emeleti lakásába is megjelenhet. A nyirkosabb, árnyékosabb, elhanyagoltabb területeken jól érzi magát, mert könnyen szerez magának táplálékot, de a nagy szárazság, vagy a túlzott, nagy mennyiségű eső kiszoríthatja őket rejtekhelyükről, ami könnyen eredményezheti azt is, hogy a rovarok a falon felmászva megjelennek egy emeleti lakásban.

Ha kedvezőtlen életteret teremt nekik, megszünteti a búvóhelyeiket, hosszú távon lehet eredményt elérni, de ez meglehetősen reménytelen. Nemcsak minden zegzugos helyet (pl:kisebb farakást) fel kell felszámolni, de a lakás körüli összes nyirkos helyet meg kell szüntetni, beleértve akár a lichthofban tapasztalt állapotokat is. A legjobb védekezés továbbra is a rovarok fizikális távol tartása, amire az egyetlen megoldás a jól záródó szúnyogháló. Sajnos nem minden szúnyogháló látja el jól a funkcióját.

Mikor hívjon rovarirtót?

Ha a lakás huzamosabb ideig üresen, használatok kívül volt, és nagy számban betelepedtek a pókszázlábúak, érdemes rovarirtót hívni. Mivel a pókszázlábúak ragadozóak, és kisebb rovarokkal táplálkoznak, ha ők sokan vannak, akkor egyéb kistestű rovarok is bőven akadhatnak ott. Ilyenkor egy rovarirtás nagy segítség.

Az is előfordulhat, hogy időszakosan a lakásunkban került egy nagyobb csapat, mert azt valamivel behurcoltuk. Gyakran megesik, hogy a téli tüzifával együtt nem kívánt rovarokat viszünk a lakásba, amik között a pókszázlábúak is ott lehetnek. A másik, hogy a “gőcpont” nem a lakásban, hanem a lakás körül alakult ki. Minél több dolgot halmozunk a fal mellé, az annál kedvezőbb lesz a rovaroknak, köztük a pókszázlábúaknak is. Még az is lehet, hogy pár méterre már ott is egy ablak, amin keresztül a pókszázlábúak is könnyedén bejuthatnak a lakásba.

Egy gyors kérdésre mindig van időnk!

Mihez szeretne most kezdeni?


Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
(H-P: 8 - 19, SZ: 8 - 16)
36 1 338 3737
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km (Egyes szolgáltatásaink a Balatonon is)

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.