Cart-icon0

Mezei poloska

Mezei poloska – a sütkérező

Ritkán találkozhatunk vele a lakásban, ezért is aztán kevés helyen olvashat róla

mezei poloskaMezei poloska:
Nagyságuk 2-15 mm között változik, túlnyomó többségük 6 mm-nél kisebb. Színük, alakjuk és életmódjuk nagyon változó. Testük puha. Könnyen felismerhetők félfedőjük függelékéről, továbbá arról, hogy a szárny hártyás részén két alapsejt van és pontszemeik nincsenek.

Nem azon rovarok közé tartozik, melyek undort váltanak ki az emberből.

Általában tavasszal és nyáron jelennek meg. A lakásban inkább betéved, mintsem szándékosan megtelepedne ott. A lakásba berepült mezei poloskák jellemzően napfényes ablakok előtt szokták süttetni magukat a függönyön lógva.

Szögletes testalkata, kecsesebb, lassú mozgása jellemzően erről a rovarról árulkodik. A mezei poloska hosszú csápos, szárnyas rovar. Jellemzően zöldes, vagy barnás színezetű, de ez fajon belül már nagyon változó.

Van egy nyirokcsomó a mellkasában az első két pár lába között, amivel egy jellegzetes szagú váladékot termelnek. Ezt a szagot használják védekezésre, hogy elriasszák a közelgő ellenséget.

Méretüket tekintve 2-15 mm nagyságúak.

A nimfák hasonlóak a kifejlett példányokhoz, annyi különbséggel, hogy ők még szárnyatlan egyedek, kisebbek, de bűzmiriggyel már ők is rendelkeznek.

A mezei poloskák lényegében teljesen ártalmatlanok. Növényevők, de néha kisebb rovarokat is megesznek. Emberre sosem támadnak. A természetes életterük ugyanis a növények között van.

Hogyan kerülhet mezei poloska a lakásba?

Ritkán jutnak be lakásba, akkor is inkább csak véletlenül betévednek, például egy szellőztetés alatt berepülhetnek. De az is előfordulhat, hogy egy nyári bevásárlás során útközben véletlenül a szatyrunkra száll egy, és így behordjuk a lakásba.

Kertes házi, erdei, mezei övezetben jellemző. A belvárosban szinte sosem találkozni mezei poloskával. A kerti gyümölcsösben megjelenhetnek. A növényekben csak akkor okoznak kárt, ha nagyon nagy számban jelennek meg, de ezek is általában csak kozmetikai hegeket jelentenek.

Hogyan lehet ellenük védekezni?

A legjobb módja, hogy ne jusson be a lakásba a fizikai, szúnyoghálós védekezés. Nagyon nem kell tartani attól, hogy a mezei poloska megtelepedik a lakásba. A betévedő kósza példányokat elég kitessékelni a lakásból.

Mivel kívülről jönnek a lakás belső rovarirtása ez esetben felesleges. Minden ilyen esetben a külső növényzetet kell kezelni, kertet, udvart.

Irtásuk akkor javasolt, ha nagyobb számban, már jó pár napja “megszállás” alatt tartanak egy területet. Főként útszéli raktárak, pusztával övezett üzemek környékén lehet indokolt az irtásuk, ha számuk már elfogadhatatlan.

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot
kupon kedvezmény