MÉG DOLGOZUNK: A rendkívüli helyzetre való tekintettel kollégáink kizárólag maszkban (3M), és kesztyűben tudnak önöknél kártevőirtást végezni. A lakásban mindenhez friss kesztyűben nyúlnak, és végig biológiai maszkban lesznek. Köszönjük a megértést! Kollégáink nem jártak az elmúlt időszakban külföldön, eszközeinket, autóink belsejét napi szinten fertőtlenítjük. 2020. május 7.

Közönséges fülbemászó

Közönséges fülbemászó

A rovar, ami elrettentő neve ellenére voltaképpen teljesen ártalmatlan!

fülbemászóA fülbemászó a nevét egy korábbi népi babona útján kapta, miszerint ez a rovar bemászik az ember fülébe, átrágja a dobhártyát, és a petéit az emberi agyba rakja le. Erről voltaképpen szó sincs.

A közönséges fülbemászó voltaképpen teljesen ártalmatlan. Sőt, hasznos állatnak tekinthető.

A közönséges fülbemászó 10-15 mm-es, hosszúkás testfelépítésű rovar. Felismerni elsősorban hosszú, nyúlványos testfelépítéséről, és a végén található villás karmairól lehet. Illetve a rozsdabarna testszínétől elütő sárgás lábairól lehet.

Ezzel a villás toldattal szerzi meg magának a zsákmányát, amik egyébként nem mások alkotnak mint levéltetvek, pajzstetvek, hernyók, rovarpeték. Így voltaképpen hasznos tevékenységet végez. Csak ritkán repül, de képes rá. Szárnyait azonban elrejti, és csak villás toldalékával tudja előhúzni.

Előszeretettel fúrja be magát túlérett, vagy sérült gyümölcsökbe, így nem ő nem nevezhető elsődleges károsítónak.

Hogyan kerülhet a lakásba?
A közönséges fülbemászó a természet közelében érzi jól magát, elsősorban a nyirkos, nedves magasabb páratartalmú helyeken. Gyakran látni kövek között, téglarakás alatt, avar alatt. A lakásba vagy véletlenszerű behurcolással kerülhet, vagy az ablakon át tévedhet be.

Utóbbira akkor van esély, ha egy esetleges nagyobb mértékű esőzés miatt menekülniük kell a búvóhelyeikről, és felmászva a ház falán az ablakon bejut a lakásba. De ilyen úton bekerülhetnek táplálékszerzés céljából is. Ám a közönséges fülbemászó a lakásban nem érzi jól magát. Nem tud megtelepedni, és csak a fürdőszoba nyújt számára túlélési reményeket, ám ott is rövidebb idő alatt elpusztul.

Hogyan lehet a fülbemászótól megszabadulni?
A bátrabban megpróbálkozhatnak a mesterséges búvóhely kialakításának lehetőségével. Ilyenkor a helyiségben egy nedvesebb rongyot kell elhelyezni egy cserépbe, tárolóba, amit a fülbemászó rövid időn belül biztosan fel fog keresni. 1-2 nap után a rongyot meg kell semmisíteni, esetleg a kertben ki kell rázni.

Akik jobban irtóznak a fülbemászótól, mintsem hozzányúljanak egy olyan rongyhoz, amiben vélhetően ott egy fülbemászó, a rejtekhelyet az 1-2 nap leteltével lekezelhetik csótányirtó aeroszollal. Mivel a fülbemászó immunrendszere nincs felkészítve az irtószerekre, lévén ritkán kell ellenük vegyszert bevetni, biztosan el fognak tőle pusztulni.

Kell-e a fülbemászó ellen rovarirtó segítségét kérni?
Két esetben lehet segítséget kérni. Az egyik, ha valaki inszektofóbiában szenved, és különösen retteg a rovaroktól, a másik, ha valamilyen extrém úton módot nemcsak 1-2 betévedt fülbemászóról van szó. Bár ez ritka, mint a fehér holló, a természet mindig tud meglepetésekkel szolgálni.

A fülbemászó kiirtásával kapcsolatban természetesen állunk rendelkezésre.


Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
06 1 338 37 37
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km (Egyes szolgáltatásaink a Balatonon is)

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.

A JÁRVÁNY IDEJÉN IS DOLGOZUNK
Sajnos a rovarokat nem érdekli a járvány. Kijárási korlátozás ellenére is jönnek. Számíthatnak ránk továbbra is, ráadásul most fokozott intézkedéseket vezettünk be.

HOGYAN DOLGOZUNK A JÁRVÁNY IDEJÉN?

1. Minden megrendelés előtt tiszta kesztyűt húzunk
2. A lakásba csak biológiai maszkban megyünk
3. Autóinkat rendszeresen fertőtlenítjük
4. Nem voltunk, és nem megyünk karanténos lakásba.
5. Az ügyfelektől, ahogy lehet tartjuk a távolságot.
5. Egyikünk sem lázas, és nem jártunk külföldön 2-3 hónapja.

Cégünknél több képzett egészségügyi fertőtlenítő is dolgozik. Társasházak, irodák, lakásos fertőtlenítésében is számíthatnak ránk! Részletek>>