MÉG DOLGOZUNK: A rendkívüli helyzetre való tekintettel kollégáink kizárólag maszkban (3M), és kesztyűben tudnak önöknél kártevőirtást végezni. A lakásban mindenhez friss kesztyűben nyúlnak, és végig biológiai maszkban lesznek. Köszönjük a megértést! Kollégáink nem jártak az elmúlt időszakban külföldön, eszközeinket, autóink belsejét napi szinten fertőtlenítjük. 2020. május 7.

Futrinka

Gabona futrinka

A rovar, amit előszeretettel kevernek össze a csótánnyal!

futrinkaFutrinka:
A felnőtt példány 15 mm hosszú, hátán fakó fekete, hasi oldalon barna. Feje viszonylag nagy, kitüremkedő torával “púpos” megjelenésű. Fedelesszárnyúakra jellemző bőrszerű fedőszárnyai vannak, a rovar lábainak negyedik ízülete és végső része vöröses barna.

A pete fehér színű. A lárva 30-35 mm hosszú és fehér.

A fej és az előtor sötétbarna színű. A potroh második gyűrűje, a hátsó tor, a potrohi lemezek és a lábak világosbarnák.

Előszeretettel keverik össze a csótányokkal!

20-26 C fokon a legaktívabbak, de 36 C felett elpusztulnak. Ezen a magas hőmérsékleten igyekeznek magukat beásni a földbe, hogy túlvészeljék a forró szárazságot. Ezt követően csak az esőzések, és a hőmérséklet csökkenésekor jönnek elő. Alacsony páratartalom mellett a tojások nem kelnek ki.

Veszélyt jelentenek az emberre?
A gabonafutrinka emberre teljesen veszélytelen Kórokozókat sem terjeszt. Kimondottan gabonaféléket (zab, árpa) szokott károsítani. Elsősorban a mezőgazdaságban okoznak károkat A termények megrágásával.

Ebből kifolyólag jellemzően ültetvényeken fordul elő, de a rajzási időszakban a városokban is megjelenhet.

Viszonylagos nagy számuk zavaró lehet!

Hogyan lehet védekezni ellenük?
Megelőzni nem lehet őket. Elsősorban fizikailag – hálóval – lehet ellenük védekezni. Ha bekerültek a lakásba irtószeres permetezéssel lehet tőlük megszabadulni. Nagyon alacsony példányszám esetében a legtöbb aeroszol palack megoldást ad. Szúnyogháló nélkül hosszútávú eredmény nem várható, mert a rajzási időszakban az utánpótlás folyamatos a nyilaszárókon keresztül.

Komoly fertőzöttség esetén érdemes szakemberhez fordulni.


Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
06 1 338 37 37
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km (Egyes szolgáltatásaink a Balatonon is)

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.

A JÁRVÁNY IDEJÉN IS DOLGOZUNK
Sajnos a rovarokat nem érdekli a járvány. Kijárási korlátozás ellenére is jönnek. Számíthatnak ránk továbbra is, ráadásul most fokozott intézkedéseket vezettünk be.

HOGYAN DOLGOZUNK A JÁRVÁNY IDEJÉN?

1. Minden megrendelés előtt tiszta kesztyűt húzunk
2. A lakásba csak biológiai maszkban megyünk
3. Autóinkat rendszeresen fertőtlenítjük
4. Nem voltunk, és nem megyünk karanténos lakásba.
5. Az ügyfelektől, ahogy lehet tartjuk a távolságot.
5. Egyikünk sem lázas, és nem jártunk külföldön 2-3 hónapja.

Cégünknél több képzett egészségügyi fertőtlenítő is dolgozik. Társasházak, irodák, lakásos fertőtlenítésében is számíthatnak ránk! Részletek>>