A harmadik hullám ellenére cégünk továbbra is működik, és maximális biztonsági előírások mellett dolgozik. Cipővédőt, maszkot, tiszta kesztyűt hordanak kollégáink. Cégünknél továbbra sem volt még pozitív eset. Hatósági karanténban lévő ingatlanba nem megyünk. 2021.03.18.

Futrinka

Gabona futrinka

A rovar, amit előszeretettel kevernek össze a csótánnyal!

futrinkaFutrinka:
A felnőtt példány 15 mm hosszú, hátán fakó fekete, hasi oldalon barna. Feje viszonylag nagy, kitüremkedő torával “púpos” megjelenésű. Fedelesszárnyúakra jellemző bőrszerű fedőszárnyai vannak, a rovar lábainak negyedik ízülete és végső része vöröses barna.

A pete fehér színű. A lárva 30-35 mm hosszú és fehér.

A fej és az előtor sötétbarna színű. A potroh második gyűrűje, a hátsó tor, a potrohi lemezek és a lábak világosbarnák.

Előszeretettel keverik össze a csótányokkal!

20-26 C fokon a legaktívabbak, de 36 C felett elpusztulnak. Ezen a magas hőmérsékleten igyekeznek magukat beásni a földbe, hogy túlvészeljék a forró szárazságot. Ezt követően csak az esőzések, és a hőmérséklet csökkenésekor jönnek elő. Alacsony páratartalom mellett a tojások nem kelnek ki.

Veszélyt jelentenek az emberre?
A gabonafutrinka emberre teljesen veszélytelen Kórokozókat sem terjeszt. Kimondottan gabonaféléket (zab, árpa) szokott károsítani. Elsősorban a mezőgazdaságban okoznak károkat A termények megrágásával.

Ebből kifolyólag jellemzően ültetvényeken fordul elő, de a rajzási időszakban a városokban is megjelenhet.

Viszonylagos nagy számuk zavaró lehet!

Hogyan lehet védekezni ellenük?
Megelőzni nem lehet őket. Elsősorban fizikailag – hálóval – lehet ellenük védekezni. Ha bekerültek a lakásba irtószeres permetezéssel lehet tőlük megszabadulni. Nagyon alacsony példányszám esetében a legtöbb aeroszol palack megoldást ad. Szúnyogháló nélkül hosszútávú eredmény nem várható, mert a rajzási időszakban az utánpótlás folyamatos a nyilaszárókon keresztül.

Komoly fertőzöttség esetén érdemes szakemberhez fordulni.


Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
(H-P: 8 - 19, SZ: 8 - 16)
36 1 338 3737
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km (Egyes szolgáltatásaink a Balatonon is)

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.