MÉG DOLGOZUNK: A rendkívüli helyzetre való tekintettel kollégáink kizárólag maszkban (3M), és kesztyűben tudnak önöknél kártevőirtást végezni. A lakásban mindenhez friss kesztyűben nyúlnak, és végig biológiai maszkban lesznek. Köszönjük a megértést! Kollégáink nem jártak az elmúlt időszakban külföldön, eszközeinket, autóink belsejét napi szinten fertőtlenítjük. 2020. május 7.

Van megoldás szárnyas hangya invázió ellen?

Ahhoz, hogy megértsük a szárnyas hangyák elleni védekezés lehetőségeit, első körben tisztázni kell, hogy pontosan kik is a szárnyas hangyák, és miért jelennek meg invázió szerűen egyik pillanatról a másikra.

A szárnyas hangyák párosodni képes hímek, és nőstények. A dolgozók, és katonák ugyanis nem képesek a megtermékenyítésre. A tavaszi rajzás idejében ezek a szárnyas hangyák nászrepülésre indulnak. Ilyenkor a boly harmonikus élete felborul, és a szárnyas hangyák egy szélcsendes napon kirepülnek a fészekből, hogy párt találjanak maguknak.

szarnyashangya

Ebben a nászrepülési időszakban szárnyas hangyák ezrei, inváziószerűen lephetik el az égboltot, amivel sokszor még az eget is foltosra színezik. A szárnyas hangyák inváziója csak a nászrepülési időszakig tart. A nőstények, és a hímek jellemzően ilyenkor a levegőben, egy magas pontban párosodnak.

A hímek ezt követően elhullanak, a nőstények pedig megkezdik az új családok, bolyok megalapítását. Először csak egymagukban, majd az első dolgozók, katonák kikelését követően a nőstény királynő visszavonul, és ezt követően már csak a peték lerakását végzi.

A szárnyashangya invázió tehát nem más, mint a hangyák nászrepülése, amikor is a nőstények megtermékenyítése történik.

Mit lehet az invázió ellen tenni?

Semmit, ahhoz ugyanis, hogy ebbe beavatkozzunk, voltaképpen a természet körforgásába kellene beavatkoznunk, amihez csak valamilyen ökológiai katasztrófa révén lenne lehetőség.

A szárnyashangya invázió tavasszal tehát egy gyakori, és természetes jelenség, ami ellen nincs mit tenni. Minden tavasszal eljön az ideje, ahogy minden évben eljön a tél is.

Hogy ne kerüljön a lakásba fizikailag védekezhetünk ellenük. Szúnyoghálóval, hogy ne repüljenek be. Ugyanis akár egyetlen megtermékenyített nőstény felelős lehet egy több ezres boly megjelenéséért, ami könnyen helyet találhat magának még egy lakásban is, bármilyen furcsának is tűnhet.

A lakásban megjelent szárnyas hangyákkal vagyis nagyon körültekintően kell bánni, mert ha egy megtermékenyített nőstényről van szó, könnyen érhetnek kellemetlen meglepetések. De a kertben, szabadban a nászrepülő szárnyas hangyák ellen védekezni nem lehet.

A lakásban viszont mielőbb likvidálni kell őket! A szárnyas hangyák irtása technológiájában semmiben nem különbözik a klasszikus hangyairtástól. Mivel a nászrepülés után a szárnyukat is elhagyják ezek a hangyák, így voltaképpen később okafogyottá is válik a megkülönböztetésük.NE HAGYJA, HOGY ÁTVEGYÉK AZ OTTHONÁBAN AZ URALMAT EZEK A RONDA DÖGÖK!

Megszabadítjuk
(Árak & Időpontok)
Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • Az ablakunkban több százával vannak szárnyas hangyák. Minden nap összeporszívózom de másik napra mindig lesznek újak. És ezek nem ottkintről jönnek. A sarokban a falon van egy kis rés és ott véltem felfedezni egypárat. Falat nem bontottam le de szerintem az mögött van a fészkük vagy minek kell nevezni. Mit tudok tenni mert már nagyon zavaróak. Közel 10 éve hogy ez van és már elegem van belőlük.

 • Nálunk ,Jánossomorján, a tegnapi nap, több száz lyukból szálltak fel a kertünkben,nem kicsit megijesztve engem.

 • Üdvözlöm!

  Eddig minden évben megjelentek nálunk a szárnyas hangyák, aztán tavaly nyáron laminált padlót tettünk le (eddig betonon volt szőnyeg, de ez sem akadályozta meg őket. Viszont most már a rendes apró hangyák is megjelentek, ami eddig nem volt. Valahonnan a gázkonvektor alól másznak fel a párkányra több százával. Mit lehet ez ellen tenni? Mi az oka ez utóbbinak, ami eddig egyszer sem fordult elő a laminált padló előtt.
  Köszönettel
  Szabó Anna

 • A lakásba már bent vannak a szárnyas hangyák a hajamba is volt. Mit csináljak hogy a lakából kimenjenek?

 • Jó napot! Mi nekünk a lakásban van minden reggel szárnyas hangya és kicsi hangyák,eddig már több hangyaírtót kipróbáltam, de nem válik be. Mit lehetne tenni ellenük?

 • 2 hete délifekvésű folyosó ablakán,függönyén szárnyas hangyák lógnak.Forrást nem találom. D.u.jönnek. Elpusztítom. E ste lakásban is,kevesebb,de lámpák körül.Mintha pókhálon csüngnének. Egyre kevesebb,de kiirthatatlan. Spray-ba ecetet,hypót használok S.O.S köszönöm

  1. Kedves Szabó Ottóné!

   A szárnyas hangyák a nászrepülési időszakban jelennek meg. Termékeny hímek, és nőstények párosodnak. Biztosan van egy boly, ahonnan jönnek ki. Azt kell felkutatni, és megszüntetni, mert onnan egészen addig jönni fognak, amíg a nászrepülési időszak tart. Vagyis fújhatja a kirepült példányokat (kell is, mert ők királynők lesznek később), de egészen addig tartani fog, amíg a bolyban van utánpótlás.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Nàllunk màr màsodik èvben van szàrnyas hangya! Az ablak allatt ! A hàz vàjogbòl èpűlt ! Most mitcsinàljak??

 • Az ablakba jelentek meg a szàrnyas hanjàk màr most màsodik èvben! A pàrkànyt màr felszedtùk de mist is kijöttek!!! Màr nemtudom mitcsinàljak mert vàjogbòl van a hàz ès fèlő hogy odafèszkeltèk magukat!!!

 • Nálam is a lakásba évente háromszor is megjelennek a padló alól ahol lyuk van müszer olajat be fecskendeztem és azal irtom de attól fügetlenül mindig megjelenik.

 • 3 éves házban lakunk, a tetőteraszunk most lett kész, világos burkolattal. Napok óta lapátszám söprök össze döglött, szárnnyal bíró rovarokat. Nyílászárókon van háló. Véleménye szerint ott tanyáznak valahol, vagy “csak” átrepülnek és megdöglenek nászuk után?

  Üdv. és köszönöm.

 • Én tömény hypot fecskendeztem a járatokba és csempe ragasztojával lezártam.Eltüntek a lakásból.

 • A telepesutcában a házunk ablakánál belül jelentek meg jobb hijjàn a zsiroldóvsl likvidáltam őket azzonnal hatott nekik ! Drága de hatásos !!!

 • Legyen szíves megírni,hogy a szárnyas hangyák általában melyik hónapokban rajzanak, lábazatot bio kyll-el kezelem,be vállt.
  üdv. Párkányi Gyula.

 • Tisztelt Cím
  Sajnos most költöztünk albérletbe és megjelentek a szárnyas hangyák a konyhában és természetesen az udvaron(bárcsak ott lennének csak) Ahol tudom a réseket betömtem ecetes szilikonnal, de mindig újabb rést találnak.Meddig tart az inváziójuk. Vettem Bio-killt, raid szórófejest, raid port, raid csapdát, de csak jönnek a kis vörös rovartársaikkal együtt.Lehet huzamosabb ideig csak a bio-killt használjam hátha?

 • Üdv! Több éve kisebb nagyobb megszakításokkal, de mindig megjelennek ezek a dögök a házunkban. Mindig az éjszakai órákban, és reggelre valamiért mindig csak tetemek vannak, de az rengeteg és gusztustalan. A mai éjszakán azonban hajnalban arra ébredtem hogy tele van a parkettám és az ágyam, 10-20percet mászkálnak majd elkezdenek dögledezni, de sajnos jönnek az újak egyből. Ez a spontán pusztulás mitől lehet, és mit tudunk tenni hogy 2-3 havonta ne legyen ez mindig pár napon át?

 • T.CIM.Gyerekszobában megjelentek a szárnyashangyák.Kérdésem ,hogyan védekezzem ellenük.Kőszőnettel Jonas Janos

 • Tisztelt ‘Mindenki !
  Ha a szárnyashangya bekerül a lakásba van kiút de sajna kissé költséges és fáradságos. Én is ezzel a gonddal küzdöttem, bármit tettem hasztalan volt, állandóan csatát vesztettem a hangyák ellen. Egyszer aztán nekiestem a lakásnak, felszedtem a parkettát, a repedezett aljzatbetont misunggal kipótoltam, a beton széleket vésővel levertem majd ott is friss betont húztam. Ugyanezt a dolgot az összes nyílászáró körül is el kell végezni, tehát a belsö pucolás (malter) széleket teljes hosszban 1 cm vastagon lekopogtatni, majd friss malterral visszavakolni. A lényeg az, hogy sehol ne maradjon rés vagy lyuk. A malter és beton vizébe nyugodtan keverhető por alakú rovarirtó. A régi lambériát is leszedni ( a párnafákat is) rigipsszel kisimítani, utána mehet minden vissza. Parketta is vissza, minden bútor lemosva, kárpitok kiporszívózva és DADAMMM….5 éve nyugi van ! Csak ezt lehet tenni ellenük ! Az öreg betonok, valolatok, nyílászárók fái sajna hangya csalogatók ! Mindent cseréljünk újra !

 • Üdvözlöm!
  Kb.4 éve küzdünk a hangyákkal. Sok anyagi és fizikai áldozat ellenére számuk egyre gyarapodik. Idén tavasszal hivatásos rovar és rágcsáló irtót hívtam. Ha lehet, most még több van, igaz tetem, de gusztustalan. Kb. 2 hete fedeztük fel, hogy élettelen tojások is bekerültek a házba. Teljesen megkeserítik az életem.
  Esetleg az udvar közepén álló hatalmas cseresznyefa gyökerein tanyázhatnak?? Vajon ha kivágatom a cseresznyefát, megszabadulhatok a góctól is?

 • Üdvözlöm

  Segítséget szeretnék kérni. Több mint egy hónapja minden nap szárnyashangyák százai másznak elő a házunk természetes kőből készült lábazatából. Több helyen is. Sajnos ma már befelé is találtak utat, valahol beásták magukat és ellepték a kisfiam szobáját. Tudna nekem tanácsot adni, mit csináljak velük. Rengeteg pici vörös színű hangya is kíséri őket.Nem győzöm íratni kint se. De bent a lakásban aztán tényleg nem tudom mihez kezdjek velük. Köszönöm szépen

  1. Kedves Adrienn!

   A szárnyashangyák a nászrepülési időszakban jönnek elő a hangyabolyokból. Olyan hangyairtó csalétkeket kell kirakni a lábazatokhoz, amit a hangyák bevisznek a bolyba, és elpusztítják az egész kolóniát. Mivel az eső ezeket gyorsan elmossa, gyakran ismételni kell. Ezeket a kezeléseket még a nászrepülési időszak előtt meg kell csinálni, mielőtt a szárnyashangyák megjelennének.

   A szárnyashangyákkal az a baj, hogy ők már nem mennek vissza a bolyba, így náluk a Trójai módszer nem működik, vagyis nem viszik vissza a mérget a királynőnek. Csak azonnali hatású irtószereket lehet ilyenkor alkalmazni. Én a cseresznyefát nem bántanám, ha van is ott kolónia, azt másképp kell megoldani. Érdemes jövőre az első tavaszi napoktól figyelni, és megkezdeni a védekezést.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • A parketta szegély mögül jönnek elő a szárnyas hangyák,kis földkupacot képeznek,mivel lehetne kiirtani? Köszönöm válaszukat

 • Nálam is megjelentek ezek a dögök. Én DECIS rovarolőt használok ellenük, kézipermetezővel oda fújom ahogy előjönnek. Ez általában a fürdőszoba. Este körbe kell főjni a kádat, zuhanykabint és a sarkokat. Amint előjönek, belemásznak és megdöglenek. Az idén már rengeteget kiirtottam. Most mintaha lazulna már a dolog. Nálam a plafonból jöttek elő, a lambéria alól.

 • Nekünk kb 1 hónapja jelentek meg a házban és minden este ellepik bio kill-el fújjúk őket meg is döglenek de minden este körbe kell fújni a házat különben ellepnek

 • Tisztelt Válaszküldő!
  Családi házban lakom, és már 3 éve küzdök a szárnyas hangyákkal. Az elején még csak 1 hónapig rajzottak, de tavaly nyáron már májusban kezdték, és szeptemberig tartott. Minden szert kipróbáltam már ami kapható ellenük, de semmi nem használt. Az a baj, hogy jönnek befelé a lakásban is. Tudna nekem ajánlani valamilyen szert, ami hatásos?
  üdvözlettel: Hortobágyi Mariann

 • Nekunk Balatonalmádiban / Kaptalanfureden/ van nyaralonk, és mostj július közepén elaraztottak a szárnyas hangyák az egész hazat Fürtökben voltak a fürdőszobában és a nappaliban. Porszívóval próbáljuk összeszedni őket. De megjelennek azóta minden helyiségben. És ellepnek bennünket a kis hangyák is .egyik nap a mosogatószer pult tetején több száz volt, vizet öntottunk rajuk és úgy sepertem le őket a mosogatoba. Mit tudunk csinálni? Segítsenek! Hunyadyne

 • Üdvözlöm!
  Olvastam itt a cikkben, hogy tavasszal rajzanak a szárnyas
  hangyák! Nem tudom hányszor rajzanak 1 évben, de a mai napon
  milliónyi szárnyas hangya röpködött Budapesten a Telepes utcában.Gondoltam lefotózom, de mire visszaértem már eltűntek.
  kb 10 perc alatt. Attól féltem behozom a lakásba, mert még a járdán is hemzsegtek.Gondoltam most is invázió van, ezért bátorkodtam írni.Érdekes és tanulságos a cikkük!
  Köszönetel: Szabó Józsefné

  1. Kedves Szabó Józsefné!

   Köszönjük, hogy jelezte. A rajzásuk időjárás függő is, mi még így nyár közepén is találkozunk nászrepüléssel, de nem túl szerencsésen inkább a lakásokban.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

Hozzászólások zárolva.

Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
06 1 338 37 37
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km (Egyes szolgáltatásaink a Balatonon is)

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.

A JÁRVÁNY IDEJÉN IS DOLGOZUNK
Sajnos a rovarokat nem érdekli a járvány. Kijárási korlátozás ellenére is jönnek. Számíthatnak ránk továbbra is, ráadásul most fokozott intézkedéseket vezettünk be.

HOGYAN DOLGOZUNK A JÁRVÁNY IDEJÉN?

1. Minden megrendelés előtt tiszta kesztyűt húzunk
2. A lakásba csak biológiai maszkban megyünk
3. Autóinkat rendszeresen fertőtlenítjük
4. Nem voltunk, és nem megyünk karanténos lakásba.
5. Az ügyfelektől, ahogy lehet tartjuk a távolságot.
5. Egyikünk sem lázas, és nem jártunk külföldön 2-3 hónapja.

Cégünknél több képzett egészségügyi fertőtlenítő is dolgozik. Társasházak, irodák, lakásos fertőtlenítésében is számíthatnak ránk! Részletek>>