COVID-INFO: cégünknél továbbra is fokozott elővigyázatosság van érvényben. Cipővédőt, maszkot, tiszta kesztyűt hordanak kollégáink.

Van megoldás szárnyas hangya invázió ellen?

Ahhoz, hogy megértsük a szárnyas hangyák elleni védekezés lehetőségeit, első körben tisztázni kell, hogy pontosan kik is a szárnyas hangyák, és miért jelennek meg invázió szerűen egyik pillanatról a másikra.

A szárnyas hangyák párosodni képes hímek, és nőstények. A dolgozók, és katonák ugyanis nem képesek a megtermékenyítésre. A tavaszi rajzás idejében ezek a szárnyas hangyák nászrepülésre indulnak. Ilyenkor a boly harmonikus élete felborul, és a szárnyas hangyák egy szélcsendes napon kirepülnek a fészekből, hogy párt találjanak maguknak.

szarnyashangya

Ebben a nászrepülési időszakban szárnyas hangyák ezrei, inváziószerűen lephetik el az égboltot, amivel sokszor még az eget is foltosra színezik. A szárnyas hangyák inváziója csak a nászrepülési időszakig tart. A nőstények, és a hímek jellemzően ilyenkor a levegőben, egy magas pontban párosodnak.

A hímek ezt követően elhullanak, a nőstények pedig megkezdik az új családok, bolyok megalapítását. Először csak egymagukban, majd az első dolgozók, katonák kikelését követően a nőstény királynő visszavonul, és ezt követően már csak a peték lerakását végzi.

A szárnyashangya invázió tehát nem más, mint a hangyák nászrepülése, amikor is a nőstények megtermékenyítése történik.

Mit lehet az invázió ellen tenni?

Semmit, ahhoz ugyanis, hogy ebbe beavatkozzunk, voltaképpen a természet körforgásába kellene beavatkoznunk, amihez csak valamilyen ökológiai katasztrófa révén lenne lehetőség.

A szárnyashangya invázió tavasszal tehát egy gyakori, és természetes jelenség, ami ellen nincs mit tenni. Minden tavasszal eljön az ideje, ahogy minden évben eljön a tél is.

Hogy ne kerüljön a lakásba fizikailag védekezhetünk ellenük. Szúnyoghálóval, hogy ne repüljenek be. Ugyanis akár egyetlen megtermékenyített nőstény felelős lehet egy több ezres boly megjelenéséért, ami könnyen helyet találhat magának még egy lakásban is, bármilyen furcsának is tűnhet.

A lakásban megjelent szárnyas hangyákkal vagyis nagyon körültekintően kell bánni, mert ha egy megtermékenyített nőstényről van szó, könnyen érhetnek kellemetlen meglepetések. De a kertben, szabadban a nászrepülő szárnyas hangyák ellen védekezni nem lehet.

A lakásban viszont mielőbb likvidálni kell őket! A szárnyas hangyák irtása technológiájában semmiben nem különbözik a klasszikus hangyairtástól. Mivel a nászrepülés után a szárnyukat is elhagyják ezek a hangyák, így voltaképpen később okafogyottá is válik a megkülönböztetésük.NE HAGYJA, HOGY ÁTVEGYÉK AZ OTTHONÁBAN AZ URALMAT EZEK A RONDA DÖGÖK!

Megszabadítjuk
(Árak & Időpontok)
Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • Üdvözlom ! December közepe óta megjelentek a nappalinkban a szárnyas hangyák .Segitseguket kérném!Egyenlőre immunisak mindenre , kivéve a flakonos hangyairtót.A hangya csapda nem használ . Köszönöm!

 • Udv.
  Kiralyhangya csapdat keresek amivel teljesen ki lehet irtani a hangyakat a lakasbol.Korabban en alkalmaztam mar ezt a csapdat es valoban nagyon jo .Erdeklödni szeretnek hogy hol lehet ilyen csapdat kapni mert mar mindenhol kerestuk es sehol nem tudtuk beszerezni.

 • Üdvözlöm!

  A mai reggel arra ébredtem fel, hogy ellepték a szárnyas hangyák a kis házunkat (07.02 ilyenkor van rajzásuk?). Tegnap este még nem érzékeltem őket, reggel viszont már a zúgásuk is zavaró volt, annyian voltak. Feltételezésem szerint ( öreg ház) az aljzat-fal találkozásából jönnek.
  Mit lehet tenni? Van egyáltalán vegyszer, módszer, lehetőleg ‘házi’, amit én is meg tudok tenni?

  A másik kérdésem, van olyan szer amivel az egész házat tudom ‘fertőtleníteni’ ( évekig lakatlan volt a ház, tisztasági festés meg volt, textíliák újjak) egyik ugye a korábban említet hangyák, valamint több féle még be nem azonosított rovar. Inkább általánosan ható szer érdekelne.

  Előre is köszönöm a segítséget
  Kiss Ferenc

 • Üdvözlöm!
  Minden tavasszal az egyik szobát elözönlik a szárnyas hangyák. Van rá megoldás, hogy megszabaduljak tőlük, vagy el kell fogadnom és együtt élni velük.

 • nálam hetek óta be-betörnek a lakásba mindenféle furatokon a falakból, pl a radiátor csö mellett, valahol a ház alatt mellett vannak de nem 1 nap jönnek ezek a szárnyashangyák hanem állandóan (vöröshangyaboly) létezik ilyen? mit lehet vele csinálni? egy tubus adviont már kinyomtam nekik, megették, vidáman megy minden tovább

 • Tisztelt Hölgyem/Uram!
  A kerdesem az lenne,hogy ha egy regi kockahazat ujitunk fel es a fal kivulrol minden tavasszal tele van vörös es szarnyas hangyakkal! A feszkük biztos,hogy a falba van. Rengetegen vannak! Szeretnék segitséget kerni,hogy tudnank kiirtani oket!
  Köszönettel: Kozáriné Papp Eszter

 • Vettunk egy oreg hazat az alap resei kozul szarnyashangyak sokasaga jon elo munden este kb. ket napja vettuk eszre. Nagyon sokan vannak. A lakasban meg nem lartuk. Mivel probalkozzunk?

 • Üdvözlöm!
  Kérdésem az lenne, hogy bár nem szeretnék ökológiai katasztrófát okozni, mégis szeretnék kis albérlőimtől megszabadulni, ezt hogyan tehetném? A helyzet évről évre ismétlődik változó intenzitással. Régi építésű vályogházban élünk. Kora tavasszal megjelennek a lakás több pontján a pici vörös hangyák, hatalmas homok túrások kíséretében. Ezt porszívóval tüntetem el, ami egy-két nap után ismét megoldást kíván. A mennyiségét illetően kb egy helyről egy szemeteslapátnyi. Úgy gondolom ekkora mennyiségű anyag hiánya az épület nagymértékű romlásához vezet. A kis vöröshangyák felbukkanása után néhány héttel jönnek az új kolóniákat alapító szárnyas hangyák. A lakáson kívül még nem is zavarnának ha jó messzire alapítják meg kis családjukat. Azonban a lakáson belül is akadnak szép számmal. Amint a rajzás véget ér természetesen vissza is vonulnak, teljesen eltünnek. Viszont az évről évre megjelenő házromboló apróságok hosszútávon rendkívül nagy bosszúságot okoznak. Van mód rá, hogy végleg kilakoltassam a nemkívánatos lakókat, vagy takarítgassam a homokot, a tetemeket, majd csapkodjam a repülő osztagot, és békéljek meg a gondolattal, hogy ez így lesz életem hátralevő részében? Válaszát köszönöm.

 • Én vájog házban lakom és a szárnyas hangyák be költöztek az otthonunkbaOlyan szintén, hogy reggel arra ébredtem, hogy szárnyas hangya van a fülembe..Nálunk a falból jön. Abban egyet értünk, hogy ígynemlehet élni. Kérdésem mit tudok tenni
  hogyan fékezzem meg az invázió?

 • Mivel már repkednek a lakásban mi a megoldás, mivel lehet likvidálni őket, mert állandóan feltűnnek már hetek óta. Hiába porszívózok ez nem nagyon hat.

 • Üdvözlöm!
  Nekem most gyűlik a bajom a szárnyas hangyákkal.
  Minden reggel a lakásban vannak.
  A függöny állandóan tele van velük.
  Vízkőoldóval fújkálom őket de minden nap megjelennek.
  Meddig tart a rajzásuk vagy mit tudok tenni ellenük?
  Válaszát előre is köszönöm!

  1. Kedves Szilvia!

   A rajzás akár hónapokig is tarthat. Irtással valamennyire kezelhető a probléma, de a hatásfok több körülménytől is függ.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Ha a lakásba bejutottak (faházba), mi a legjobb az irtásukra?

 • Üdv! Jöttem ma az m7 esen (2018 09.06.)Budapestről Zalaegerszegre. Az út menti fákon vettem észre egy furcsa jelenséget. Elősszőr azt hittem valami füst vagy köd száll fel szinte minden fából, bokorból. Végig a 170 kilóméteren. (gondolom nem csak a pálya mentén) Rájöttem hogy szárnyas hangyák. Milliárd szám. Hihhetetlen! Ez is a párzási rítusuk? Felfoghatatlanul sokan voltak

  1. Kedves Horváth Gergely!

   Vélhetően egy ritka esemény szemtanúja lehetett. Gratulálok.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

Hozzászólások zárolva.

Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
(H-P: 8 - 19, SZ: 8 - 16)
36 1 338 3737
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km (Egyes szolgáltatásaink a Balatonon is)

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.