Pókiszony: hogyan lehet leküzdeni? | Abatox Kft.
MELYIK ROVART GYŰLÖLI A LEGJOBBAN? KÜLDJE EL SZAVAZATÁT ITT! VAGY CSAK NÉZZE MEG A JELÖLTEKET!

Pókiszony: hogyan küzdhető le?

pókiszonyHa eddig görcsös félelemmel rohant ki a szobából, valahányszor egy kaszáspók átmászott a falon, most végre megteheti az első lépést afelé, hogy legközelebb ne hálózza be Önt a rémület.

Ha Ön nem is szenved pókiszonyban, biztos vagyok benne, hogy nem kell messzire mennie az ismeretségi körében, hogy találjon valakit, akit ez a fóbia megkeserít.

Számukra nagy lépést jelenthet következő cikkünk…

Aktuális cikkünkben olyan alkalmazott gyakorlatokat mutatunk be, mellyel számos embernek sikerült már megszabadulnia a pókok okozta félelemtől. Feltárjuk az arachnofóbia leküzdése körüli legnagyobb hiedelmeket is.
Egyetlen kérésünk csupán, hogy ne csak olvassa cikkünket, de alkalmazza is. Az ismeretek sajnos semmit sem érnek, ha nem alkalmazzuk őket!

Vannak, akik képen látva is irtóznak tőlük, míg olyanok is akadnak, akiket csak akkor fog el görcsös félelem, ha egy rajtuk mászik. De akadnak olyanok is, akik még a Vízipók-csodapók látványától is kiráz a hideg.


Leküzdhető egyáltalán ez a fóbia, és ha igen mivel?

Tévhit, hogy az ismeretekkel megszüntethető az arachnofóbia!

Sokan gondolják úgy, hogy a pókok részletes megismerése megszünteti a fóbiás szorongásokat, és félelmeket. Az alapgondolat szerint a pókiszonyt leküzdhetjük, ha megismerkedünk az apró lényekkel, esetleg “totemizáljuk” a rettegés tárgyát. Ez a módszer azonban sok embernél kudarcot vallott már. A pók látványa által kiváltott érzelmi, és fizikai reakciók sokkal mélyebbről jönnek, mint az ismeretek. Ez a módszer azoknak segíthet, akiknél alacsony a félelem mértéke. Ahol már nem is inkább a szorongás, hanem az utálat dominál.

“Oké! Ez nem hiszem, hogy működne! Mi van még?”

1. Akar beszélni róla?

Valljuk be, hazánkban elég cikis érzés, ha valaki azt mondja pszichológushoz megy. Mára a pszichológus szóhoz a “bolond”, “őrült”, “öngyilkos típus” szavak párosultak, pedig egy egyszerű pókiszonyban is sokat segíthetnek.

Mégis mi köze a pókokhoz egy pszichológusnak?

A pszichológusok szerint a pókoktól való rendellenes félelem a korai anya-gyermek kapcsolat kudarcaihoz vezethető vissza. Tegye fel magának őszintén a kérdést?
Hogyan viszonyul édesanyjához? Érezte már vele kapcsolatban, hogy behálózza, hogy hátulról megtámadja, esetleg kiszámíthatatlanul viselkedik? Érezte már úgy, hogy támadja Önt, de persze ne akar rosszat?

Ha egyre is igen a válasz, érdemes átdolgoznia kapcsolatát édesanyjával. Ideje újragondolnia a szülői modellt, megtenni a nagy megbocsátást, és a fóbiája többé a múlté lesz.

Ha esze ágában sem lenne pszichoterápiára járni, a téma mélyebb megismeréséhez javasoljuk az Animusz könyvkiadó pszichoterápiás könyveit.

“Érdekes, látok benne fantáziát, de akkor is ciki a pszichológus!”

2. Karnyújtásnyira a megoldás!

A Washingtoni Egyetem kutatói szerint érintéssel is leküzdhető a fóbia. Több száz diák szorongás szintjét felmérve, végezték el kísérleteiket. A diákokat két csoportba osztották.

Az egyik csoport egy virtuális valóság terápián vett részt, mely 3 kezelésből állt. Az első kezelés alkalmával a diákoknak egy virtuális konyhában kellett tartózkodnia, amiben egy kaszáspók rohangált fel alá. A következőkben egy pókokkal teli vödröt kellett felemelniük, majd az utolsó feladat során egy hatalmas tarantula virtuális képét kellett megmarkolni.

A másik csoport érintés-terápián vett részt. A kísérlet során a csoport tagjainak egy műpókot adtak a kezükbe.

Az érintésterápián részt vevők később lényegesen közelebb merészkedtek a pókokhoz, mint a vv terápiások, miközben szorongásérzetük is alacsonyabb lett.

Mivel a Washingtoni Egyetem megteheti, hogy kiépítsen egy virtuális valóságot, Ön lehet, hogy nem. De mégis adhat egy-két ötletet arra, hogy milyen irányban menjen el a pókiszony megszüntetéséhez.

Az internet tele van 3 dimenziós pók képekkel, melyek egy 3d szemüveggel azonnal kiemelkednek a képernyőből. Vegye elő beporosodott piros-kék lencsés szemüvegét, és tegye meg az első lépést a pók félelem leküzdéséhez. De vásárolhat műanyagba olvasztott pókokat is, vagy tarantulaszerű plüssöket is. Számoljon az érintés-terápiával!

“Már egész sok hasznos dolgot megtudtam. Mégis nincs valami olyan, ami nem túl komplikált?”

3. Matt 3 lépésben!

Most jön talán a legegyszerűbb módja, hogy szorongásait csökkentse. A következő bekezdésben egy három lépcsős programot fogok bemutatni, ami bár nem szerepel a nagy könyvekben, eredményei mégis kézzelfoghatóak.

Íme a 3 lépés, mely közelebb viszi Önt a sikerhez:

1. Tudatosítsa a félelmét!
2. Tudatosítsa a félelmének kiváltó helyzeteit
3. Fokozatosan szoktassa magát a félelem tárgyához

Először is ismerje be, hogy fél a pókoktól. Ez gyakran nem túl könnyű, mert sokszor a büszkeségünk nem engedi, hogy “gyengének” látszódjunk. Majd gondoljon bele, milyen helyzetek során kerülhet kapcsolatba a pókokkal. Végül pedig szoktassa magát ezekhez a helyzetekhez, és a pókokhoz. Ez egy hosszú lépés lesz, amin könnyű elbukni, ezért mindig fokozatosan érdemes csak haladni.

Gondoljon bele, milyen veszélyt jelent a pók az Ön életében. Milyen ártalmat tehet Önben? Lapozgasson lexikonokat, és mikor a képek látványától már úgy érzi nem riad vissza, kukkantson be egy állatkereskedés ablakán. Ha később elég erősnek érzi majd magát, menjen be a tarantulákhoz, vagy látogasson el az állatkertbe. Ez minden bizonnyal több hónapot is igénybe fog venni. Az utolsó lépés a mélyvíz. Menjen el egy olyan ismerőséhez, aki pókokat, tarantulát tart az otthonában. Tartózkodjon velük egy szobába, miközben a madárpók is szabadon van engedve. Minél nagyobb és áttekinthetőbb a szoba, annál könnyebb lesz.

A többi már csak Önön múlik.Megszabadulna a rovaroktól?
Nézze meg mennyibe kerülne!


 

  1. Turai Krisztina :

    Én csak a fájdalomtól félek hogy megcsíp v. Megmar egy pók

Kérdezzen, szóljon hozzá a cikkel kapcsolatban!

Név*:

E-mail* (nem lesz nyilvános)

Üzenet*:

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.